Anda di halaman 1dari 13

1.

A 70-year-old man is being treated for chronic obstructive pulmonary disease (COPD)
with theophylline (Theo-Dur). What will be a priority assessment by the nurse?
A) Ingestion of fatty foods
B) Weight
C) Activity level
D) Use of nicotine
Ans: D
Feedback:
Nutritional status, weight, and activity level would be important for a nurse to know
about a COPD patient. However, it would be most important for the nurse to know
whether the patient smokes or uses tobacco in other ways or smoking cessation methods
that involve nicotine. Nicotine increases the metabolism of theophyllines; the dosage may
need to be increased to produce a therapeutic effect.

2.A 6-year-old child weighing 52 pounds has had a loading dose of aminophylline
(Truphylline). The nurse is ready to administer the regular prescribed dose of 4 mg/kg
every 4 hours for three doses. How many milligram will the patient receive in 12 hours?
A) 44 mg
B) 94 mg
C) 284 mg
D) 344 mg
Ans: C
Feedback:
First, using the formula: 2.2 pounds and 52 pounds: times kg, determine the child's
weight in kg (52/2.2 = 23.64). Next, using the formula of amount of drug prescribed
times weight in kg, determine the amount the child will receive in one dose (4 times
23.64 = 94.56). To determine the mg in a 12-hour period multiply 94.56 times 3 = 283.68.
Round to 284 mg. Options A, B, and D are not correct.

3.A patient is in the clinic to have blood drawn to assess his or her theophylline level. The
patient is taking theophylline (Theo-Dur) and appears to being doing well on the drug. He
or she reports no problems. What serum level will the nurse expect the patient to have?
A) Between 0.5 to 5 mcg/mL
B) Between 10 to 20 mcg/mL
C) Between 25 to 35 mcg/mL
D) Between 40 to 50 mcg/mL
Ans: B
Feedback:
Therapeutic theophylline levels should be between 10 and 20 mcg/mL. A level between
0.5 and 5 mcg/mL would be low and would not produce a therapeutic effect. Levels
between 25 and 50 mcg/mL would be too high and could cause serious adverse effects.

4.A patient presents to the emergency department (ED) having an acute asthma attack. An
ED physician has ordered a sympathomimetic (epinephrine). The nurse expects what as
the therapeutic effect of this drug?
Page 1
A) Decrease the inflammatory response in the airways
B) Reduce the surface tension within the alveoli allowing for gas exchange
C) Inhibit the release of histamine and slow-reacting substance of anaphylaxis (SRSA)
to prevent the allergic asthmatic response
D) Cause dilation of the bronchi with increased rate and depth of respiration
Ans: D
Feedback:
Epinephrine will cause the bronchi to dilate and also cause the rate and depth of
respiration to increase. Inhaled steroids decrease the inflammatory response and lung
surfactants reduce the surface tension within the alveoli. Mast cell stabilizers inhibit the
release of histamine and SRSA to prevent the allergic response. Options A, B, and C are
not correct.

5.An inhaled sympathomimetic drug has been ordered for a teenage athlete who has
exercise-induced asthma. What should the patient be instructed to do?
A) Use the inhaler every day at the same time each day.
B) Use the inhaler as soon as the symptoms start.
C) Use the inhaler 30 to 60 minutes before exercising to ensure peak therapeutic levels
when needed.
D) Use the inhaler 2 to 3 hours before exercising to ensure peak effectiveness.
Ans: C
Feedback:
Teaching a patient about using an inhaled sympathomimetic for management of exercise-
induced asthma should include instructions to use the inhaler 30 to 60 minutes before
exercising to ensure therapeutic levels when needed. The inhaler would not be used daily
and waiting until symptoms occur will be too late for prevention. Options B and D are
not correct.

6.A premature newborn is being treated for respiratory distress syndrome. The nurse
teaches the parents about what adverse effect that can occur with the use of lung
surfactants?
A) Kidney dysfunction
B) Cardiac arrhythmias
C) High fever
D) Collapsed lung
Ans: D
Feedback:
Lung surfactants used therapeutically can cause many adverse effects including
pneumothorax (collapsed lung), hypotension, pulmonary leak, hyperbilirubinemia, and
sepsis. Other adverse effects may occur in the infant related to the degree of immaturity
of the child's system and may not be related to the drug therapy. Options A, B, and C are
not correct.

Page 2
7.A patient who has chronic bronchial asthma has had a mast cell stabilizer prescribed.
What drug would the physician prescribe?
A) Ipratropium or budesonide
B) Isoetharine or montelukast
C) Nedocromil or cromolyn
D) Aminophylline or caffeine
Ans: C
Feedback:
Nedocromil and cromolyn are mast cell stabilizers used in the treatment of asthma.
Aminophylline and caffeine are xanthines. Ipratropium is an anti-cholinergic drug and
budesonide is a corticosteroid. Isoetharine is a sympathomimetic drug and montelukast is
a leukotriene receptor antagonist.

8.A 76-year-old man with asthma is being treated with an anticholinergic. What will the
nurse be careful to assess for?
A) Cardiac arrhythmias
B) Prostatic hypertrophy
C) Thyroid conditions
D) Parkinsonism
Ans: B
Feedback:
Anticholinergics can produce urinary hesitancy and urinary retention, conditions that
would aggravate the signs and symptoms of prostatic hypertrophy. Older patients given
anti-cholinergics should be encouraged to empty the bladder before taking the drug.
These drugs are used to treat parkinsonism. Thyroid conditions and cardiac arrhythmias
are not cautions or contraindications to the use of these drugs.

9.A patient with chronic bronchial asthma is prescribed montelukast (Singulair). What will
the nurse instruct the patient to avoid taking?
A) Aspirin
B) Penicillin
C) Sertraline (Zoloft)
D) Nifedipine (Procardia)
Ans: A
Feedback:
The nurse would instruct the patient to avoid aspirin, which might cause an increased
montelukast level and toxicity. The other options do not cause drugdrug interactions
with montelukast.

10.A patient presents at the emergency department in acute respiratory distress. A quick
assessment by the triage nurse indicates that the patient experienced difficulty breathing
immediately after taking Combivent for the first time. The nurse suspects that the patient
may be allergic to what?

Page 3
A) Aspirin
B) Penicillin
C) Peanuts
D) Ragweed pollen
Ans: C
Feedback:
Combivent is a combination drug of ipratropium and albuterol. The propellant used to
make ipratropium has a cross-sensitivity to the antigen that causes peanut allergies.
Aspirin, penicillin, and ragweed pollen are not associated with this drug.

11.The nurse has admitted a patient (who takes ipratropium) to the respiratory unit with an
acute exacerbation of chronic obstructive pulmonary disease (COPD). While writing a
plan of care for this patient, what would be the most appropriate nursing diagnosis to use?
A) Deficient knowledge regarding alternative therapy
B) Imbalanced nutrition: Less than body requirements
C) Acute pain related to renal effects of the drug
D) Disturbed thought processes related to central nervous system (CNS) effects
Ans: B
Feedback:
Nursing diagnoses related to drug therapy might include acute pain related to CNS,
gastrointestinal (GI), or respiratory effects of the drug; imbalanced nutrition: Less than
body requirements, related to dry mouth and GI upset; and deficient knowledge regarding
drug therapy. Options A, C, and D are not correct.

12.A patient, diagnosed with asthma, has been prescribed tiotropium (Spiriva). What should
the nurse teach the patient about this drug? (Select all that apply.)
A) It makes you fatigued.
B) You need to stay out of direct sunlight.
C) It is an anticholinergic.
D) You only need to take it once a day.
E) It has a rapid onset of action and a long duration.
Ans: C, D, E
Feedback:
Tiotropium is the first drug approved for once-daily maintenance treatment of
bronchospasm associated with chronic obstructive pulmonary disease (COPD). Patients
who cannot tolerate the sympathetic effects of the sympathomimetics might respond to
the anticholinergic drugs ipratropium (Atrovent) or tiotropium. Tiotropium has a rapid
onset of action and a long duration, with a half-life of 5 to 6 days. Tiotropium is not
associated with fatigue or photosensitivity.

13.The nurse is providing health teaching to a newly diagnosed asthmatic patient. The
patient has been prescribed theophylline. What is contraindicated with the use of this
drug?

Page 4
A) Using insulin
B) Taking anti-inflammatory drugs
C) Exercising
D) Smoking cigarettes
Ans: D
Feedback:
Nicotine increases the metabolism of xanthines in the liver so that xanthine dosage must
be increased in patients who continue to smoke while using xanthines. In addition,
extreme caution must be used if the patient decides to decrease or discontinue smoking
because severe xanthine toxicity can occur. Bronchoconstriction is not caused by using
insulin and anti-inflammatory drugs do not cause bronchoconstriction. Exercise with a
physician's supervision is encouraged in individuals with asthma.

14.What action by the patient would indicate that the patient understands how to use an
inhaler?
A) The patient inhales as soon as the inhaler enters his or her mouth.
B) The patient holds his or her breath for several seconds after releasing the
medication.
C) The patient administers three doses of medication within a 1-minute time frame.
D) The patient exhales as soon as he or she compresses the inhaler.
Ans: B
Feedback:
Holding the breath prevents exhalation of medication still remaining in the mouth. The
patient should inhale when the canister is compressed, not as soon as the inhaler enters
his or her mouth. The patient should only administer one dose of medication at a time and
the patient should wait to exhale until after the breath has been held as long as possible.

15.A patient, newly diagnosed with chronic obstructive pulmonary disease (COPD), calls the
clinic and asks the nurse to explain what the newly prescribed medications are for. What
would be the most appropriate response by the nurse?
A) The medications that have been ordered for you are what the physician thinks will
help you the most.
B) The medications that have been ordered for you are to help you breathe easier.
C) The medications that have been ordered for you are designed to work together to
help you feel better.
D) The medications that have been ordered for you are to help relieve the
inflammation and promote dilation of the bronchi.
Ans: D
Feedback:
Drug treatment of asthma and COPD aims to relieve inflammation and promote bronchial
dilation. The other options do not give the patient information about the use of these new
medications.

Page 5
16.The nurse is caring for a patient who is taking an adrenergic bronchodilator. In what
disease process should adrenergic bronchodilators be used cautiously?
A) Liver failure
B) Renal failure
C) Respiratory failure
D) Heart failure
Ans: D
Feedback:
Adrenergic drugs cause cardiac stimulation. Patients with liver failure, renal failure, or
respiratory failure do not need to use adrenergic bronchodilators cautiously.

17.The patient is a 34-year-old man who recently started taking theophylline. The nurse
knows that medication teaching has been successful when he agrees to what activity?
A) Avoiding caffeine
B) Eating foods high in potassium
C) Limiting fluid intake to 1,000 mL a day
D) Taking the medicine on an empty stomach
Ans: A
Feedback:
Both theophylline and caffeine are xanthenes. Theophylline increases cardiac output and
heart rate. Caffeine also stimulates heart rate. This can have an additive effect. Eating
foods high in potassium, limiting fluid intake, or taking the medicine on an empty
stomach are not indications that the patient has understood the nurse's teaching.

18.The nurse caring for a 38-year-old patient started on albuterol (Proventil) should advise
the patient that he or she may experience what adverse effect?
A) Polydipsia
B) Tachycardia
C) Hypotension
D) Diarrhea
Ans: B
Feedback:
Adrenergic agents stimulate beta1-adrenergic receptors in the heart as well as beta2-
adrenergic receptors in the lungs. Adrenergic agents do not cause polydipsia,
hypotension, or diarrhea.

19.The nursing instructor is discussing bronchodilators with a group of nursing students. The
students understand the instruction when they identify what drug is most effective in
treating acute bronchospasm?
A) Ipratropium bromide (Atrovent)
B) Epinephrine (Adrenalin)
C) Cromolyn (Intal)
D) Ephedrine

Page 6
Ans: B
Feedback:
Epinephrine may be injected subcutaneously in an acute attack of bronchoconstriction,
with therapeutic effects in 5 minutes that last 4 hours. It is considered the drug of choice
for the treatment of acute bronchospasm. Ipratropium bromide has an onset of action of
15 minutes when inhaled with a duration of 3 to 4 hours. Cromolyn is not for use during
acute times of bronchospasm but is used to help prevent bronchospasm. Ephedrine can be
used in acute bronchospasm but epinephrine remains the drug of choice.

20.A patient with chronic obstructive pulmonary disease (COPD) presents at the emergency
department in acute respiratory distress. The patient's family tells the nurse that the
patient's problems began right after the patient took his or her first dose of ipratropium
(Atrovent). What would the nurse suspect is the problem?
A) An allergy to milk
B) Overexertion by the patient
C) Patient not taking the medications correctly
D) An allergy to soy products
Ans: D
Feedback:
The use of ipratropium or tiotropium is contraindicated in the presence of known allergy
to the drug or to soy products or peanuts (the vehicle used to make ipratropium an aerosol
contains a protein associated with peanut allergies) to prevent hypersensitivity reactions.
An allergy to milk is not associated with sensitivity to ipratropium. Overexertion would
not cause the patient to develop respiratory distress after using ipratropium for the first
time. Misuse of the inhaler would not cause respiratory distress.

21.The nurse has provided health teaching for a 15-year-old boy newly diagnosed with
asthma. What statement, made by the patient, indicates that he has a good understanding
of the teaching the nurse has done regarding inhalers?
A) I should hold my breath when administering a puff.
B) The aerosol canister should be shaken well before using.
C) I need to take three short quick breaths when I administer the inhaler.
D) A second aerosol medication cannot be administered until 30 minutes after the
first aerosol medication.
Ans: B
Feedback:
Inhalers should be shaken well, immediately before each use. It would not be appropriate
to teach the patient to hold his breath when administering a puff, to take three short quick
puffs when administering the inhaler, or that a second aerosol medication should not be
administered until 30 minutes after the first dose of aerosol medication.

22.The nurse is writing a plan of care for a patient newly admitted to the floor with an
asthma attack that occurred while exercising. What would be the most appropriate

Page 7
intervention for this patient?
A) Assist patients with moderate to severe asthma in obtaining a home nebulizer unit
B) Try to prevent or reduce panic, which may initiate bronchospasm
C) Teach patient to use an inhaler before exercising
D) Monitor peak flow rates, especially in children
Ans: C
Feedback:
Teach patient who use one of these drugs for exercise-induced asthma to use it 30 to 60
minutes before exercising to ensure peak therapeutic effects when they are needed. The
most important intervention would be to use a bronchodilator as prophylaxis for a patient
with exercise-induced asthma. It would not be monitoring peak flow rates, trying to
prevent or reduce panic, or assisting patient in obtaining a home nebulizer unit.

23.A patient tells the nurse that a friend has recommended the use of caffeine to treat the
patient's asthma. The nurse counsels the patient to begin treatment immediately with the
prescribed medication for what reason?
A) Caffeine can aggravate the drugs used to treat asthma.
B) Most natural products are less toxic or more potent than traditional asthma
medications.
C) Natural products decrease the adverse effects associated with adrenergic
bronchodilators.
D) Delays in appropriate treatment can have serious, even fatal, consequences.
Ans: D
Feedback:
The xanthines, including caffeine and theophylline, come from a variety of naturally
occurring sources. These drugs were formerly the main treatment choices for asthma and
bronchospasm. However, because they have a relatively narrow margin of safety, and
they interact with many other drugs, they are no longer considered the first-choice
bronchodilators. Delays in appropriate treatment can have serious, even fatal,
consequences. Natural products do not decrease the adverse effects associated with
adrenergic bronchodilators. Natural products have not been proven to be less toxic or
more potent than prescribed asthma medications. Caffeine does not aggravate drugs used
to treat asthma, but it can have an additive effect.

24.Epinephrine, formerly the drug of choice for acute attacks of bronchoconstriction, has
been replaced by what?
A) Short-acting bronchodilators are the drug of choice in this situation.
B) Nothing has replaced epinephrine as drug of choice in this situation.
C) Self-administered metered-dose inhalers (MDIs)
D) Long-acting beta2-adrenergic agonists (LABAs)
Ans: B
Feedback:
Epinephrine, the prototype drug, is the drug of choice in adults and children for the
treatment of acute bronchospasm, including that caused by anaphylaxis; it is also

Page 8
available for inhalation therapy. Because epinephrine is associated with systemic
sympathomimetic effects, it is not the drug of choice for patients with cardiac conditions.
Options A, C, and D are not correct.

25.A patient has an acute asthma attack. A bronchodilator is used to bring the exacerbation
under control. What drug would be used to prevent acute bronchoconstriction?
A) Salbutamol (Ventolin)
B) Salmeterol (Serevent)
C) Fenoterol (Berotec)
D) Terbutaline (Bricanyl)
Ans: B
Feedback:
Salmeterol (Serevent) and formoterol (Foradil) and are long-acting beta2-adrenergic
agonists used only for prophylaxis of acute bronchoconstriction. Options A, C, and D are
all short-acting beta2-adrenergic agonists and not used for prophylaxis.

26.A patient is prescribed salmeterol with dosage on a 4 to 6 hour schedule for treatment of
exercise-induced asthma. What is the recommended dosing schedule of asthma experts
regarding this drug?
A) 30 minutes before exercise to prevent dyspnea during exercise
B) Every 15 minutes during exercise to prevent dyspnea
C) As needed to treat or prevent dyspnea during exercise
D) Every 1 to 2 hours to treat or prevent dyspnea during exercise
Ans: A
Feedback:
Salmeterol (Serevent) adult and pediatric (12-year-old and older): two puffs every 12
hours; or two puffs 30 to 60 minutes before exercise. Therefore, options B, C, and D are
incorrect.

27.The pharmacology instructor is explaining the difference between bronchodilators and


anti-inflammatory drugs. How does an anti-inflammatory drug reduce
bronchoconstriction?
A) Increases ability to metabolize medication
B) Decreases formation of mucus secretions
C) Increases reactivity to medication
D) By decreasing airway hyperreactivity to various stimuli
Ans: D
Feedback:
Bronchodilators, or antiasthmatics, are medications used to facilitate respirations by
dilating the airways. They are helpful in symptomatic relief or prevention of bronchial
asthma and for bronchospasm associated with chronic obstructive pulmonary disease
(COPD). Reducing inflammation prevents and reduces bronchoconstriction by decreasing
airway hyperreactivity to various stimuli that decreases mucosal edema and formation of

Page 9
mucus secretions that narrow airways. Anti-inflammatory drugs do not increase the
ability to metabolize medication or increases reactivity to medication.

28.Why are inhaled steroids used to treat asthma and chronic obstructive pulmonary disease
(COPD)?
A) They act locally to decrease release of inflammatory mediators.
B) They act locally to improve mobilization of edema.
C) They act locally to increase histamine release.
D) They act locally to decrease histamine release.
Ans: A
Feedback:
When administered into the lungs by inhalation, steroids decrease the effectiveness of the
inflammatory cells. This has two effects, which are decreased swelling associated with
inflammation and promotion of beta-adrenergic receptor activity, which may promote
smooth muscle relaxation and inhibit bronchoconstriction. Options B, C, and D are
incorrect.

29.The nurse is caring for a patient with chronic obstructive pulmonary disease. The plan of
care will focus on what patient problem?
A) Pain
B) Obstructed airway
C) Activity intolerance
D) Adverse effects of medication therapy
Ans: B
Feedback:
Asthma, emphysema, chronic obstructive pulmonary disease (COPD), and respiratory
distress syndrome (RDS) are pulmonary obstructive diseases. All but RDS involve
obstruction of the major airways. RDS obstructs the alveoli. Pain, activity intolerance,
and adverse effects of medication therapy are conditions identified to detect, manage, and
minimize the unexpected outcomes the nurse should be especially aware of the potential
for an obstructed airway in these patients.

30.The clinic nurse is caring for a patient who has just been diagnosed with chronic
obstructive pulmonary disease (COPD). The patient asks the nurse what COPD means.
What would be the nurse's best response?
A) It is an umbrella term for diseases like acute bronchitis.
B) It means that the lungs have been damaged in such a way that there airflow is
limited in and out of the lungs.
C) It means your lungs can't expand and contract like they are supposed to, which
makes it hard for you to breathe.
D) It is a term that covers so many lung diseases I can't list them all.
Ans: B
Feedback:

Page 10
The obstruction of asthma, emphysema, and COPD can be related to inflammation that
results in narrowing of the interior of the airway and to muscular constriction that results
in narrowing of the conducting tube. With chronic inflammation, muscular and cilial
action is lost, and complications related to the loss of these protective processes can
occur, such as infections, pneumonia, and movement of inhaled substances deep into the
respiratory system. In severe COPD, air is trapped in the lower respiratory tract, the
alveoli degenerate and fuse together, and the exchange of gases is greatly impaired.
Options A, C, and D are not incorrect, but option B is the best response.

31.The nurse is caring for a child who has been newly diagnosed with asthma. What
environmental modifications should the nurse encourage the parents to make to help their
child avoid future attacks? (Select all that apply.)
A) Make sure the child begins herbal therapy as soon as possible.
B) Avoid crowded areas as much as possible.
C) Keep the child away from any known allergens.
D) Encourage the child to use a broom to sweep the bedroom every day.
E) Keep the child away from areas that are filled with cigarette smoke.
Ans: B, C, E
Feedback:
Parents need to be encouraged to take measures to prevent acute attacks, including
avoidance of known allergens, smoke-filled rooms, and crowded or dusty areas. OTC
drugs and herbal remedies should be avoided if possible. The child should not be
sweeping the bedroom because this will produce a lot of dust.

32.The nursing instructor is talking to a group of nursing students about the treatment
regimen for children with asthma. The students indicate they understand the information
when they identify which class of drugs that comprise this regimen? (Select all that
apply.)
A) Long-acting inhaled steroids
B) Xanthines
C) Leukotriene-receptor antagonists
D) Topical steroid nasal decongestants
E) Beta-agonists
Ans: A, C, E
Feedback:
Antiasthmatics are frequently used in children. The leukotriene-receptor antagonists have
been found to be especially effective for long-term prophylaxis in children. Acute
episodes are best treated with a beta-agonist and then a long-acting inhaled steroid or a
mast cell stabilizer. Xanthines (e.g., theophylline) have been used in children, but because
of their many adverse effects and the better control afforded by newer agents, its use is
reserved for patients who do not respond to other therapies. Topical steroid nasal
decongestants may be used for symptom relief for nasal congestion but are not a regular
part of asthma therapy in children.

Page 11
33.The nurse has just admitted a patient with asthma and the emergency department doctor
has ordered the patient to begin taking zafirlukast (Accolate). The nurse would hold the
medication and contact the physician if the patient reported taking which medication at
home? (Select all that apply.)
A) Propranolol
B) Warfarin
C) Acetaminophen
D) Ampicillin
E) Terfenadine
Ans: A, B, E
Feedback:
Use zafirlukast with caution if propranolol, theophylline, terfenadine, or warfarin is taken
at the same time because increased toxicity can occur. Toxicity may also occur if these
drugs are combined with calcium channel blockers, cyclosporine, or aspirin. No reported
change of toxicity occurs when the patient is currently taking acetaminophen or
ampicillin.

34.A patient with asthma is going to begin taking an inhaled steroid. The nurse teaching the
patient that what adverse effects may occur when using this drug? (Select all that apply.)
A) Headache
B) Rebound congestion
C) Sepsis
D) Epistaxis
E) Depression
Ans: A, B, D
Feedback:
Adverse effects associated with the use of inhaled steroids include irritability, not
depression, headache, rebound congestion, local infection, not sepsis and epistaxis.

35.The nursing instructor is discussing the use of sympathomimetics in patients who have
acute bronchospasm. The instructor shares with the students that this classification of
drugs is contraindicated or only used with great caution in patients with what disorders?
(Select all that apply.)
A) Hypothyroidism
B) Cardiac disease
C) Kidney disease
D) Diabetes mellitus
E) Peripheral vascular disease
Ans: B, D, E
Feedback:
Before administering a sympathomimetic the nurse should assess for possible
contraindications or cautions that include any known allergies to any drug in this class,
cigarette use, cardiac disease, vascular disease, arrhythmias, diabetes, and

Page 12
hyperthyroidism. Sympathomimetics have no known adverse effects in hypothyroidism
or kidney disease.

Page 13