Anda di halaman 1dari 13

EXERCISE 1

Prob 1. The freezing point of aqueous solution containing 5% by mass urea, 10% by mass
KCl and 10% by mass of glucose, is
(A) 290.2 K (B) 285.5 K
(C) 269.93 K (D) 264.67 K
Prob 2. The Vant Hoff factor for 0.1 M La(NO3)3 solution is found to be 2.74 the percentage dissociation of
the salt is
(A) 85% (B) 58%
(C) 65.8% (D) 56.8%
Prob 3. The vapour pressure of pure benzene and toluene are 160 and 60 torr respectively. The mole fraction
of toluene in vapour phase in contact with equimolar solution of benzene and toluene is
(A) 0.5 (B) 0.6
(C) 0.27 (D) 0.73
Prob 4. 1.0 molal aqueous solution of an electrolyte X3Y2 is 25% ionized. The boiling point of the solution is
(Kb for H2O = 0.52 K kg/mol)
(A) 375.5 K (B) 374.04 K
(C) 377.12 K (D) 373.25 K
Prob 5. A 0.2 molal aqueous solution of a weak acid is 20% ionized. The freezing point of this solution is (Kf
= 1.86 K. kg mol1 for water)
(A) 0.45 C (B) 0.9 C
(C) 0.31 C (D) 0.53 C
Prob 6. The fundamental cause of all colligative properties is
(A) higher entropy of the solution relative to that of pure solvent
(B) lower entropy of the solution relative to that of pure solvent
(C) higher enthalpy of the solution relative to that of pure solvent
(D) lower enthalpy of the solution relative to that of pure solvent

Prob 7. A mixture of two immiscible liquids nitrobenzene & water boiling at 99C has a partial vapour pressure
of water 733 mm & that of nitrobenzene 27 mm. The ratio of the weights of nitrobenzene to the water
in the distillate is
(A) 2:1 (B) 4:1
(C) 3:1 (D) 1:4
Prob 8. The values of observed and calculated molecular weights of silver nitrate are 92.64 and 170 respectively.
The degree of dissociation of silver nitrate is
(A) 60% (B) 83.5%
(C)46.7 % (D) 60.23%

Prob 9. Dry air was passed successively through a solution of 5 gm of a solute in 180 gm of water and then
through pure water. The loss in weight of solution was 2.50 gm and that of pure solvent is 0.04 gm. The
molecular weight of the solute is
(A) 31.25 (B) 3.125
(C) 312.5 (D) none of these
Prob 10. The boiling point of an aqueous solution of a non volatile solute is 100.15C. What is the freezing
point of an aqueous obtained by diluting the above solution with an equal volume of water? The values
of Kb and Kf for water are 0.512C kg/m1 and 1.86 C kg/mol respectively
(A) 0.544 C (B) 0.512 C
(C) 0.272 C (D) 1.86 C

CHEMISTRY BY MUKESH SHARMA


True/False
Prob 11. Sensitivity of molecular weight determination decreases with increase in molecular weight by
ebullioscopy method
Prob 12. Relative lowering of vapour pressure is equal to the mole fraction of the solute in solution.
Prob 13. The freezing point of the solution is always lower than that of pure solvent.
Prob 14. Every solution behaves as ideal solution.
Prob 15. R.B.C. on keeping in hypertonic solutions shrinks down.
Prob 16. Molal elevation constant is a characteristic constant for a given .
Prob 17. Osmosis occurs from . osmotic pressure solution to .. osmotic pressure solution.
Prob 18. When an azeotropic mixture is distilled, its composition remains .
Prob 19. Higher is the amount of solute in a solution .. is its vapour pressure.
Prob 20. Depression in f.pt. is . pronounced if camphor is used as a solvent in place of water for
same amount of solute and solvent.
Prob 21. Lowering of vapour pressure is ______ to the mole fraction of the solute.
Prob 22. The ratio of the value of any colligative property for NaCl solution to that of equimolal solution
of sugar is nearly______.
Prob 23. Semipermeable membrane allows the passage of ________through it.
Prob 24. A binary solution which has same composition in liquid as well as vapour phase is called______.
Prob 25. The molal elevation constant of solvent is also called _____.
Prob 26. The 0.1 M aqueous solution of acetic acid has boiling point _______ than that of 0.1 M aqueous
solution of KCl.
Prob 27. For ideal solutions, the plot of total vapour pressure v/s composition is ______.
Prob 28. A solution of CHCl3 and acetone shows________deviation.
Prob 29. Gases which react with water are generally _________ soluble in it.
Prob 30. Assuming complete dissociation, Vant Hoffs factor for Na2SO4 is equal to ________.
Prob 31. The osmotic pressure of a solution _______ with increase in temperature.
Prob 32. Water will boil at 101.5C at pressure of _______76 cm of Hg.
Prob 33. Vants Hoffs factor i for dimerisation of CH3COOH in benzene is_________.

nB
Prob34. = RT is known as_________.
V
Prob35. The molal elevation constant is the ratio of the elevation in boiling point to _______

CHEMISTRY BY MUKESH SHARMA


EXERCISE II

1. If in a solvent, n simple molecules of solute combine to form an associated molecule, x is the degree of
association, the Vant Hoff factor i is equal to
1 1 x nx
(A) (B)
1 nx 1
x
1 x x / n 1 x
(C) (D) n
1 1

2. At a constant temperature with increase in concentration of solute, the osmotic pressure of the solution
(A) increases (B) decreases
(C) remains constant (D) none of these

3. Consider following cases:


I: 2 M CH3COOH solution in benzene at 27C where there is dimer formation to the extent of 100%.
II: 0.5 M KCl aq. solution at 27C, which ionizes 100%, which is/are true statement (s)?
(A) both are isotonic (B) I is hypertonic
(C) II is hypertonic (D) none is correct

4. Which of the following statements is correct, if the intermolecular forces in liquids A, B and C are in
the order A < B < C?
(A) B evaporates more readily than A (B) B evaporates less readily than C
(C) A and B evaporate at the same rate (D) A evaporates more readily than C

5. The osmotic pressure of a 5% solution of cane sugar at 150C is


(A) 4 atm (B) 3.4 atm
(C) 3.55 atm (D) approx 5 atm

6. 100 ml of liquid A was mixed with 25 ml of liquid B to give a non ideal solution of A B mixture. The volume
of this mixture would be
(A) 75 ml (B) 125 ml
(C) close to 125 ml but not exactly 125 ml (D) just more than 125 ml

7. The Vant Hoff factors i for an electrolyte which undergoes dissociation and association in solvents are
respectively
(A) greater than one and less than one (B) less than one and greater than one
(C) less than one in both cases (D) more then one in both cases

8. For the given electrolyte AxBy. The degree of dissociation can be given by
i 1
(A) (B) i 1 x y
x y 1
1 i
(C)
1 x y (D) either of these

9. Glucose is added to 1 litre water to such an extent that Tf /kf becomes equal to 1/1000. The weight of
glucose added is
(A) 180 gm (B) 18 gm
(C) 1.8 gm (D) 0.18 gm

10. When mercuric iodide is added to the aqueous solution of potassium iodide, the

CHEMISTRY BY MUKESH SHARMA


(A) freezing point is raised (B) freezing point is lowered
(C) freezing point does not change (D) can not predict

11. According to Raoults law the relative decrease in the solvent vapour pressure over the solution is equal
to
(A) the mole fraction of the solvent (B) the mole fraction of solute
(C) the number of moles of solute (D) all of these

12. The freezing point of equimolal aqueous solution will be highest for

(A) C6H5 NH3 Cl (B) Ca(NO 3) 2
(C) La(NO 3) 3 (D) C 6 H 12 O 6

13. Molal depression constant is given by the expression


Tf
(A) (B) Tf M
m
T
(C) Tf N (D)
M

14. 0.01 M solution each of urea, common salt and Na2SO4 are taken, the ratio of depression of freezing
point
(A) 1 : 1 : 1 (B) 1:2:1
(C) 1 : 2 : 3 (D) 2:2:3

15. A X molal solution of a compound in benzene has mole fraction of solute equal to 0.2. Thus value of X
is
(A) 14 (B) 3.2
(C) 1.4 (D) 2

EXERCISE III

1. The azeotropic mixture of water (b.p. = 100C) and HCl (b.p = 85C) is distilled, it is possible to obtain:
(A) pure HCl (B) pure water
(C) pure HCl as well as water (D) neither HCl nor H2O in pure form

2. Mole fraction of C3H5(OH)3 in a solution of 36 gm of water and 46 gm of glycerine is


(A) 0.46 (B) 0.36
(C) 0.20 (D) 0.40

3. Colligative properties of the solution depend upon


(A) nature of the solution (B) nature of the solvent
(C) number of solute particles (D) number of moles of solvent

4. The vapour pressure of a dilute aqueous solution of glucose is 750 mm of mercury at 373K. The mole
fraction of solute is
1 1
(A) (B)
10 7.6
1 1
(C) (D)
35 76

5. The ratio of the value of colligative property for KCl solution to that of sugar solution at the same
concentration is nearly

CHEMISTRY BY MUKESH SHARMA


(A) 1 (B) 2
(C) 0.5 (D) 2.5

6. The Vant Hoff factor of a 0.005 M aqueous solution of KCl is 1.95. The degree of ionization of KCl is
(A) 0.95 (B) 0.97
(C) 0.94 (D) 0.96

7. Equimolal solution of A and B show depression in freezing point in the ratio of 2 : 1. A remains in
normal state in solution, B will be in..state in solution.
(A) normal (B) associated
(C) hydrolysed (D) dissociated

2.56 gm of sulphur in 100 gm CS2 has depression in f.p of 0.010C; K f 0.10 molal . Hence atomicity
1
8.
of sulphur in CS2 is
(A) 2 (B) 4
(C) 6 (D) 8

9. Which of the following azeotropic solutions has the boiling point less than boiling point of the
constituents A and B?
(A) CHCl3 and CH3COCH3 (B) CS2 and CH3COCH3
(C) CH3CH2OH and CHCl3 (D) CH3CHO and CS2

10. If a solute undergoes dimerisation and trimerisation the minimum values of the Vant Hoff factors are
(A) 0.5 and 1.5 (B) 1.5 and 1.33
(C) 0.5 and 0.33 (D) 0.25 and 0.67
11. Osmotic pressure of blood is 7.65 atm at 310 K. An aqueous solution of glucose then will be isotonic with blood
is
(A) 5.41% (B) 3.54%
(C) 4.53% (D) 5.34%
1 mole benzene Pbenzene 42 mm and 2 moles toluene Ptoulene 36 mm will have
0 0
12.
(A) total vapour pressure 38 mm
(B) mole fraction of vapours of benzene above liquid mixture is 7/19
(C) ideal behaviour
(D) all of the above

13. The value of observed and calculated molecular weight of silver nitrate are 92.64 and 170 respectively.
The degree of dissociation of silver nitrate is
(A) 60% (B) 83.5%
(C) 46.7% (D) 60.23%

14. Lowering of vapour pressure due to a solute in 1 molal aqueous solution at 100C is
(A) 13.43 torr (B) 14.12 torr
(C) 312 torr (D) 352 torr

15. The vapour pressure of pure benzene at 50C is 268 torr. How many mol of non volatile solute per mol of
benzene is required to prepare a solution of benzene having a vapour pressure of 167 torr at 50C
(A) 0.377 (B) 0.605
(C) 0.623 (D) 0.395

CHEMISTRY BY MUKESH SHARMA


EXERCISE IV

1. For a dilute solution, Raoluts law states that


(a) the lowering of vapour pressure is equal to the mole fraction of the solute
(b) the relative lowering of vapour pressure is equal to the mole fraction of the solute
(c) the relative lowering of vapour pressure is proportional to the amount of the solute in solution.
(d) the vapour pressure of the solution is equal to the mole fraction of the solvent

2. The molal elevation constant is the ratio of the elevation in B.P. to


(a) molarity (b) molality
(c) mole fraction of solute (d) mole fraction of solvent.

3. The osmotic pressure of a 5% solution of cane sugar at 150C is (Mol. Wt. of cane

sugar = 342)
(a) 4 atm. (b) 3.4 atm.
(c) 3.55 atm. (d) 2.45 atm.

4. Which of the following compounds corresponds Vant Hoff factor (i) to be equal to 2 for dilute solution?
(a) K 2SO 4 (b) NaHSO4
(c) Sugar (d) MgSO4 .

5. 100 mL of liquid A was mixed with 25 mL of liquid B to give a non-ideal solution of A-B mixture. The
volume of this mixture would be
(a) 75 mL (b) 125 mL
(c) close to 125 mL but not exceeding 125 mL (d) just more than 125 mL.

6. Which of the following solutions will have the highest boiling point?
(a) 1% glucose (b) 1% sucrose
(c) 1% NaCl (d) 1% CaCl2 .

7. The osmotic pressure of 1 m solution at 27C is


(a) 2.46 atm (b) 24.6 atm
(c) 1.21 atm (d) 12.1 atm.

8. Very dilute solutions which show deviations (positive or negative) from Raoults law are called
(a) ideal solutions (b) true solutions
(c) non-ideal solutions (d) colloidal solutions.

9. 0.01 M solution each of urea, common salt and Na2SO4 are taken the ratio of depression of freezing
point.
(a) 1:1:1 (b) 1:2:1
(c) 1:2:3 (d) 2:2:3
10. The relative lowering of vapour pressure is equal to the mole fraction of the solution. This law is called
(a) Henrys law (b) Raoults law
(c) Ostwalds law (d) Arrhenius law.

11. A X molal solution of a compound in benzene has mole fraction of solute equal to 0.2. The value of X is
(a) 14 (b) 3.2

CHEMISTRY BY MUKESH SHARMA


(c) 1.4 (d) 2.

12. Molal depression constant for water is 1.86C. The freezing point of a 0.05 molal solution of a non-
electrolyte in water is
(a) 1.86C (b) 0.93C
(c) 0.093C (d) 0.93C.

13. When mercuric iodide is added to the aqueous solution of potassium iodide, the
(a) freezing point is raised (b) freezing point does not change
(c) freezing point is lowered (d) boiling point does not change.

14. In the depression of freezing point experiment, it is found that


(a) the vapour pressure of the solution is less than that of pure solvent
(b) the vapour pressure of the solution is more than that of pure solvent
(c) only solute molecules solidify at the freezing point
(d) only solvent molecules solidify at the freezing point.
15. Nitrobenzene freezes at 278.98C. 0.25 molal solution of a solute in nitrobenzene causes freezing
point depression of 2C. K f for nitrobenzene is
(a) 2K m 1 (b) 4K m 1
(c) 8K m 1 (d) 12K m 1 .
EXERCISE V
1. The freezing point of a 0.05 molal solution of a non-electrolyte in water is
(a) 1.86C (b) 0.93C
(c) 0.093C (d) 0.93C.

2. The freezing point of 1 molal NaCl solution assuming NaCl to be 100% dissociated in water is
(a) 1.86C (b) 3.72C
(c) + 1.86C (d) + 3.72C.

3. The freezing point of equimolal aqueous solution will be highest for


(a) C6 H 5 NH 3Cl (aniline hydrochloride) (b) Ca(NO3 )2
(c) La(NO3 )3 (d) C6 H12 O 6 (glucose).

4. Which one of the following pairs of solution can we expect to be isotonic at the same temperature?
(a) 0.1 M urea and 0.1 M NaCl (b) 0.1 M urea and 0.2 M MgCl 2
(c) 0.1 M NaCl and 0.1 M Na 2SO 4 (d) 0.1 M and 0.1 M
5. Vapour pressure of a solution of 5 g of a non-electrolyte in 100 g of water at a particular temperature
is 2985. The vapour pressure of pure water is 3000 , the molecular weight of the solute is
(a) 60 (b) 120
(c) 180 (d) 380.
6. 0.15 g of a substance dissolved in 15 g of a solvent boiled at a temperature higher by 0.216C than
that of the pure solvent. Find out the molecular weight of the substance. (for solvent is 2.16C).
(a) 1.01 (b) 10.1
(c) 100 (d) 10.

7. A 5% solution of cane sugar (Mol. Wt. = 342) is isotonic with 1% solution of substance X. The molecular
weight of X is

CHEMISTRY BY MUKESH SHARMA


(a) 17.12 (b) 68.4
(c) 34.2 (d) 136.2.

8. Which of the following statements is correct, if the intermolecular forces in liquids A, B and C are in the
order A < B < C?
(a) B evaporates more readily than A (b) B evaporates less readily than C
(c) A and B evaporate at the same rate (d) A evaporates more readily than C

9. The vapor pressure of a solvent decreased by 10 mm of Hg when a non-volatile solute was added to the
solvent. The mole-fraction of solute in solution is 0.2. What would be the mole-fraction of solvent if
decrease in vapour pressure is 20 mm of Hg?
(a) 0.8 (b) 0.6
(c) 0.4 (d) 0.2.

10. An ideal solution was obtained by mixing methanol and ethanol. If the partial vapour pressure of methanol
and ethanol are 2.619 kPa and 4.556 kPa respectively, the composition of vapour (in terms of mole
fraction) will be
(a) 0.634 MeOH, 0.365 EtOH (b) 0.365 MeOH, 0.635 EtOH
(c) 0.574 MeOH, 0.326 EtOH (d) 0.173 MeOH, 0.827 EtOH.
11.Vapour pressure of at 25C is 143 mm Hg. 0.5 gm of a non-volatile solute (Mol. Wt. 65) is
dissolved in 100 ml . Find the vapour pressure of the solution. (Density of ).
(a) 141.93 mm (b) 94.39 mm
(c) 199.34 mm (d) 143.99 mm.
12. The relationship between osmotic pressure at 273 K when 10 g glucose , 10 g urea and 10 g sucrose
are dissolved in 250 ml of water is

13. Acetone and chloroform interact feebly to give weak hydrogen bond. Which one of the following is
correct for this solution?
(a) the solution obeys Raoults law
(b) The solution shows ve deviation from Raoults law
(c) The solution shows +ve deviation from the Raoults law
(d) There is a slight decrease in volume.
14. The normal boiling point of water is 373 K (at 760 mm). Vapour pressure of water at
298 K is 23 mm. If enthalpy of vaporization is 40.656 kJ , the boiling point of water at 23 mm
atmospheric pressure will be
(a) 250 K (b) 298 K
(c) 51.6 K (d) 12.5 K.
15. Which one of the following salts will have the same value of Vant Hoff factor (i) as that of

CHEMISTRY BY MUKESH SHARMA


EXERCISE VI

Q.1 For an ideal binary liquid solution with PA > PB , which relation between XA (mole fraction of A in liquid
phase) and YA(mole fraction of A in vapour phase) is correct?
YA X A YA X A
(A) YA < YB (B) XA > XB (C) Y X (D) Y X
B B B B
Q.2 Mole fraction of A vapours above the solution in mixture of A and B (XA = 0.4) will be
[Given : PA = 100 mm Hg and PB = 200 mm Hg]
(A) 0.4 (B) 0.8 (C) 0.25 (D) none of these
Q.3 The exact mathematical expression of Raoults law is
P 0 Ps n P 0 Ps N P 0 Ps n P 0 Ps
(A) (B) (C) (D) =nN
P0 N P0 n Ps N P0

Q.4 A mixture contains 1 mole of volatile liquid A ( PA =100 mm Hg) and 3 moles of volatille liquid
B ( PB = 80 mm Hg). If solution behaves ideally, the total vapour pressure of the distillate is
(A) 85 mm Hg (B) 85.88 mm Hg (C) 90 mm Hg (D) 92 mm Hg
Q.5 Which of the following aqueous solution will show maximum vapour pressure at 300 K?
(A) 1 M NaCl (B) 1 M CaCl2 (C) 1 M AlCl3 (D) 1 M C12H22O11
Q.6 The Vant Hoff factor for a dilute aqueous solution of glucose is
(A) zero (B) 1.0 (C) 1.5 (D) 2.0
Q.7 The correct relationship between the boiling points of very dilute solution oif AlCl 3 (T1K) and
CaCl2 (T2K) having the same molar concentration is
(A) T1 = T2 (B) T1 > T2 (C) T2 > T1 (D) T2 T1
Q.8 A 0.001 molal solution of a complex [MA8] in water has the freezing point of 0.0054C. Assuming
100% ionization of the complex salt and Kf for H2O = 1.86 km1, write the correct representation for
the complex
(A) [MA8] (B) [MA7]A (C) [MA6]A2 (D) [MA5]A3
Q.9 The vapour pressure of a solution of a non-volatile electrolyte B in a solvent A is 95% of the vapour
pressure of the solvent at the same temperature. If the molecular weight of the solvent is 0.3 times the
molecular weight of solute, the weight ratio of the solvent and solute are
(A) 0.15 (B) 5.7 (C) 0.2 (D) 4.0
Q.10 At a given temperature, total vapour pressure in Torr of a mixture of volatile components A and B is
given by
PTotal = 120 75 XB
hence, vapour pressure of pure A and B respectively (in Torr) are
(A) 120, 75 (B) 120, 195 (C) 120, 45 (D) 75, 45
Q.11 Assuming each salt to be 90 % dissociated, which of the following will have highest boiling point?
(A) Decimolar Al2(SO4)3
(B) Decimolar BaCl2
(C) Decimolar Na2SO4
(D) A solution obtained by mixing equal volumes of (B) and (C)

CHEMISTRY BY MUKESH SHARMA


Q.12 The vapour pressure of a solvent decreased by 10 mm of Hg when a non-volatile solute was added to
the solvent. The mole fraction of solute in solution is 0.2, what would be mole fraction of the solvent if
decrease in vapour pressure is 20 mm of Hg
(A) 0.2 (B) 0.4 (C) 0.6 (D) 0.8

Q.13 Elevation of boiling point of 1 molar aqueous glucose solution (density = 1.2 g/ml) is
(A) Kb (B) 1.20 Kb (C) 1.02 Kb (D) 0.98 Kb

Q.14 What will be the molecular weight of CaCl2 determined in its aq. solution experimentally from depression
of freezing point?
(A) 111 (B) < 111 (C) > 111 (D) data insufficient

Q.15 1.0 molal aqueous solution of an electrolyte A2B3 is 60% ionised. The boiling point of the solution at 1
1
atm is ( K b ( H 2O ) 0.52 K kg mol )
(A) 274.76 K (B) 377 K (C) 376.4 K (D) 374.76 K

Q.16 Which of the following plots represents an ideal binary mixture?


(A) Plot of Ptotal v/s 1/XB is linear (XB = mole fraction of 'B' in liquid phase).
(B) Plot of Ptotal v/s YA is linear (YB = mole fraction of 'A' in vapour phase)
1
(C) Plot of P v/s YA is linear
total

1
(D) Plot of P v/s YB is non linear
total

Q.17 Pressure over ideal binary liquid mixture containing 10 moles each of liquid A and B is gradually decreased
isothermally. If PAo =200 mm Hg and PBo =100 mm Hg, find the pressure at which half of the liquid is
converted into vapour.
(A) 150 mm Hg (B) 166.5 mm Hg (C) 133 mm Hg (D) 141.4 mm Hg

Q.18 The lowering of vapour pressure in a saturated aq. solution of salt AB is found to be 0.108 torr. If vapour
pressure of pure solvent at the same temperature is 300 torr. Find the solubility product of salt AB
(A) 108 (B) 106 (C) 104 (D) 105
Q.19 Which of the following represents correctly the changes in thermodynamic properties during the formation
of 1 mol of an ideal binary solution.

(A) (B) (C) (D)

Q.20 FeCl3 on reaction with K4[Fe(CN)6] in aqueous solution gives blue


colour. These are separated by a semipermeable membrane AB as
shown. Due to osmosis there is
(A) blue colour formation in side X.
(B) blue colour formation in side Y.
(C) blue colour formation in both of the sides X and Y.
(D) no blue colour formation.

CHEMISTRY BY MUKESH SHARMA


EXERCISEVII

OBJECTIVE
Q.1 The vant Hoff factor for 0.1 M Ba(NO3)2 solution is 2.74. The degree of dissociation is
(A) 91.3% (B) 87% (C) 100% (D) 74% [JEE 1999]

Q.2 In the depression of freezing point experiment, it is found that


(I) The vapour pressure of the solution is less than that of pure solvent.
(II) The vapour pressure of the solution is more than that of pure solvent.
(III) Only solute molecules solidify at the freezing point.
(IV) Only solvent molecules solidify at the freezing point.
(A) I, II (B) II, III (C) I, IV (D) I, II, III [JEE 1999]

Q.3 During depression of freezing point in a solution, the following are in equilibrium
(A) liquid solvent-solid solvent (B) liquid solvent-solid solute
(C) liquid solute-solid solute (D) liquid solute-solid solvent [JEE 2003]

Q.4 A 0.004 M solution of Na2SO4 is isotonic with a 0.010 M solution of glucose at same temperature. The
apparent degree of dissociation of Na2SO4 is
(A) 25% (B) 50% (C) 75% (D) 85% [JEE 2004]

Q.5 The elevation in boiling point, when 13.44 g of freshly prepared CuCl2 are added to one kilogram of
water, is [Some useful data, Kb (H2O) = 0.52 kg K mol1, mol. wt. of CuCl2 = 134.4 gm]
(A) 0.05 (B) 0.1 (C) 0.16 (D) 0.21 [JEE 2005]

SUBJECTIVE
Q.6 A very small amount of a nonvolatile solute (that does not dissociate) is dissolved in 56.8 cm3 of benzene
(density 0.889 g cm3), At room temperature, vapour pressure of this solution is 98.88 mm Hg while
that of benzene is 100 mm Hg. Find the molality of this solution. If the freezing temperature of this
solution is 0.73 degree lower than that of benzene. What is the value of molal freezing point depression
constant of benzene? [JEE 1997]

Q.7 A solution of a nonvolatile solute in water freezes at 0.30C. The vapor pressure of pure water at
298K is 23.51mmHg and Kf for water is 1.86 degree/molal. Calculate the vapor pressure of this solution
at 298K. [JEE 1998]

Q.8 To 500 cm3 of water, 3103 kg of acetic acid is added. If 23% of acetic acid is dissociated, what will
be the depression in freezing point ? Kf and density of water are 1.86 K kg1 mol1 and 0.997 g cm3
respectively. [JEE 2000]

Q.9 The vapour pressure of two miscible liquids (A) and (B) are 300 and 500 mm of Hg respectively. In a
flask 10 mole of (A) is mixed with 12 mole of (B). However, as soon as (B) is added, (A) starts
polymerising into a completely insoluble solid. The polymerisation follows first-order kinetics. After 100
minute, 0.525 mole of a solute is dissolved which arrests the polymerisation completely. The final vapour
pressure of the solution is 400 mm of Hg. Estimate the rate constant of the polymerisation reaction.
Assume negligible volume change on mixing and polymerisation and ideal behaviour for the final solution.
[JEE 2001]
Q.10 Match the boiling point with Kb for x, y and z, if molecular weight of x, y and z are same.[JEE 2003]

CHEMISTRY BY MUKESH SHARMA


b.pt. Kb
x 100 0.68
y 27 0.53
z 253 0.98

Q.11 1.22 g of benzoic acid is dissolved in (i) 100 g acetone (Kb for acetone = 1.7) and (ii)100 g benzene
(Kb for benzene = 2.6). The elevation in boiling points Tb is 0.17C and 0.13C respectively.
(a) What are the molecular weights of benzoic acid in both the solutions?
(b) What do you deduce out of it in terms of structure of benzoic acid? [JEE 2004]

Q.12 72.5 g of phenol is dissolved in 1 kg of a solvent (kf = 14) which leads to dimerization of phenol and
freezing point is lowered by 7 kelvin. What percent of total phenol is present in dimeric form?
[JEE 2006]

CHEMISTRY BY MUKESH SHARMA


EXERCISE - I 1(D)2(D)3.(C) 4(B) 5(A) 6.(A)7(B)8(B)9(A)10.(C)
Prob 11. TrueProb 12TrueProb 13.TrueProb 14.FalseProb 15TrueProb 16.SolventProb 17Lower,
higherProb 18.UnchangedProb 19.Lower Prob 20.More 21. proportional 22. 2 : 1 23. solvent molecules
24. azeotropic mixture 25. Ebullioscopic constant26. lesser27. straight line with slope 028. negative29.
more 30. 3 31. increases 32. greater than 33. less than 1 34. Vant Hoffs solution equation
35. molality
EXERCISE - II

1. C 2. A 3. B
4. D 5. D 6. C
7. A 8. A 9. D
10. A 11. B 12. D
13. A 14. C 15. B
EXERCISE- III 1.D 2. C 3. B&C
4. D 5. B 6. A
7. B 8. D 9. A
10. C 11. A 12. B
13. B 14. A 15. A

EXERCISEI IV1.(b)2.(b)3.(c)4.(d)5.(c)6.(d)7.(b)8.(c)9.(c)10.(b)11.(b)12.(c)13.(c)14.(a), (d)15.(c)

EXERCISEI V1.(c)2.(b)3.(d)4.(d)5(c)6.(c)7.(b)8.(d)9.(c)10.(b)11.(a)12.(c)13.(b)14.(b)15.(a)
EXERCISE VI

Q.1 C Q.2 C Q.3 C Q.4 B Q.5 D Q.6 B Q.7 B


Q.8 C Q.9 B Q.10 C Q.11 A Q.12 C Q.13 D Q.14 B
Q.15 D Q.16 C Q.17 D Q.18 C Q.19 C Q.20 D

EXERCISE VII

Q.1 B Q.2 C Q.3 A Q.4 C


Q.5 C Q.6 0.1452, 5.028 K m1
Q.7 23.44 mm Hg Q.8 0.229 Q.9 1.0 104

Q.10 Kb(x) = 0.68, Kb(y) = 0.53, Kb(z) = 0.98

Q.11 (a)122, (b) It means that benzoic acid remains as it is in acetone while it dimerises in benzene
O H O
as C C
O H O
Q.12 35% phenol is present in dimeric form

CHEMISTRY BY MUKESH SHARMA