Anda di halaman 1dari 7

Penjodoh penggunaannya Contohnya

Bilangan
angkatan untuk sekumpulan manusia atau kapal, tentera, pelukis, penulis
benda
baris untuk kedudukan benda/manusia orang, kedai, rumah, pokok, tulisan,
yang berbaris ayat, meja, kerusi
batang untuk menunjukkan benda-benda sungai, lilin, galah, tiang, pen, pokok,
yang panjang gigi, tongkat, kapur, jambatan, jarum
bentuk untuk benda-benda kecil yang mata kail, subang, cincin
berkeluk
berkas untuk benda-benda yang diikat kunci, lidi, kayu
bersama-sama
bidang untuk benda-benda yang tanah, kain, sawah, permaidani, layar,
terbentang luas kebun, tikar
biji untuk jenis buah, sayur-sayuran, labu, lobak, kubis, terung, bola, cawan,
dan benda-benda yang kecil guli, belon, ketupat, batu, telur, gelas
Bilah untuk benda-benda yang tajam parang, pisau, golok, gunting, sabit,
keris
buah untuk benda-benda besar dan kereta, negeri, rumah, buku, kotak,
padu, yang tidak mempunyai radio, bandar, kampung, piano,
bentuk yang tertentu komputer, kamera
buku untuk benda-benda yang sabun, roti, benang
keadaannya berketul/berbongkah
butir untuk benda-benda yang bulat telur, batu, manik, beras, peluru
atau kecil
carik/cebis untuk benda-benda yang kertas, kain
dikoyakkan
cubit untuk benda yang diambil sedikit garam, gula, kunyit
dengan jari
cucuk untuk benda-benda yang dicucuk sate
dengan lidi
das untuk bunyi letupan atau meriam, pistol, senapang
tembakan
deret untuk benda-benda yang tersusun bangunan, rumah, kedai, kereta
ekor untuk semua jenis binatang nyamuk, semut, kuda, buaya, musang,
gajah, arnab, rama-rama
genggam untuk benda-benda yang pasir, beras, padi
digenggam
gugus untuk buah-buah ataupun benda anggur, langsat, kelapa sawit, sawit,
kunci
gulung untuk benda-benda yang filem, permaidani, tikar, dawai, kertas
bergulung
helai untuk benda-benda yang nipis dan daun, baju, kertas, kain, tuala, rambut,
lebar rumput
ikat untuk benda-benda yang diikat kayu, lidi, tebu, sayur, papan
iris untuk benda-benda yang dipotong bawang, timun, daging, buahbuahan
kecil-kecil

sabun. kad. tanah. pandan. sabun. doktor. roti dipotong pucuk untuk benda-benda yang halus jarum. jaring. lebah. daging. kayu api masih menyala rangkap untuk puisi pantun. serta tipis dan senjata api rebung puntung untuk sebahagian benda yang rokok. padi . makalah. biskut. cendawan. sajak. gajah. dawai. merpati kelompok untuk sekumpulan manusia. buku Orang untuk manusia guru. berpasangan anak pangsa untuk bahagian dalam buah durian pasukan untuk sekumpulan orang yang pemain kompang. pistol. pekedai. pulau. syair rawan untuk benda-benda yang halus. awan. runcit. meriam lembar benda-benda yang lurus dan kertas. gambar. kambing. pakaian. roti dan padu Kotak untuk benda-benda yang diisikan mancis. tebu. serai. tanah atau pipih kerat untuk bahagian benda-benda yang roti. tanah dengan tangan keping untuk benda-benda yang nipis roti. tentera berpakaian seragam pengakap patah untuk kata perkataan. polis. petai. pukat labuh. posmen Papan untuk benda-benda yang coklat. dan bersirat ruas untuk benda yang beruas-ruas tebu. kata-kata potong untuk benda-benda yang sudah kuih. meriam. bara. daging. mercun berbentuk kepingan pasang untuk benda dan manusia yang pakaian. anggerik Laras untuk senjata api pistol. jala. jururawat. benang panjang longgok untuk benda-benda yang berada durian. bungs bertangkai kawan untuk kumpulan haiwan lembu.jambak untuk benda-benda yang bunga. kasut. kunci bertangkai atau berangkai-rangkai kaki untuk benda-benda yang payung. bintang haiwan. pulut. buluh rumpun untuk tumbuhan yang tumbuh buluh. burung. dan benda kepal untuk benda-benda yang dikepal nasi. ubat di dalam kotak nyamuk kuntum untuk bungs mawar. pensel. tiang dipotong Ketul untuk benda-benda yang berketul ais. tulang. surat. senapang. risalah. subang. rokok. melati. suami isteri. senapang. cili dalam longgokan naskhah untuk bahan bacaan yang berjilid surat khabar. papan. majalah.

duduk sama rendah. .  Kalau tak berada-rada.Bagai cendawan tumbuh selepas hujan.  Ringan tulang. kelapa sawit bertandan tangkai untuk buah-buahan. dan panjang utas untuk benda-benda yang panjang tali.  Kecil tapak tangan. bunga. kenanga. rambutan. nangka.  Jauh berjalan luas pandangan. dan daun yang bertangkai titik untuk cecair yang menitis air.  Seperti lintah menghisap darah  Kalau tidak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya.  Seperti hujan jatuh ke pasir.  Umpama orang mengantuk disorongkan bantal  Seperti harimau menyembunyikan kukunya. pinang. nyiru kami tadahkan.  Berjagung-jagung dahulu sementara menunggu padi masak. embun tongkol untuk buah yang bertongkol jagung ulas untuk isi buah-buahan yang durian.  Kalau takut dilambung ombak jangan berumah di tepi pantai. duku. kita merasa. dakwat.  Orang berbudi. tak akan tempua bersarang rendah. ringan sama dijinjing.  Genggam bara api biar sampai jadi arang. darah. padi.Ibarat burung.  Bagaimana acuan begitulah kuihnya. dawai. cempedak berpangsa urat untuk benda-benda yang halus rambut. limau. kelapa.  Alang-alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan.  Malu bertanya sesat jalan.  Seperti api di dalam sekam.  Berdiri sama tinggi. dawai.  Biar titik jangan tumpah. berat perut. kita berbahasa.  Seperti embun di hujung rumput. benang. malu berdayung perahu hanyut.  Berat sama dipikul. rapat-rapat sikat/sisir untuk buah pisang pisang tandan untuk buah-buahan yang pisang. rantai PERIBAHASA  Sehari selembar benang. mata terlepas badan terkurung. lama-lama menjadi kain.  Alang-alang berdakwat biarlah hitam.  Sudah terantuk baru terngadah.  Ada udang di sebalik batu.  Indah khabar daripada rupa.  Jauhari jua yang mengenal manikam.  Alah membeli menang memakai. Orang memberi. daun bungaan.  Alang-alang mandi biar basah.

HARIMAU MATI MENINGGALKAN BELANG. 4.-setiap manusia dikenang kerana baktinya semasa hidup. BUKIT SAMA DIDAKI.. 2.-melepaskan barang yang dimiliki demi mengharapkan sesuatu yang belum pasti miliki.-orang yang suka merayau-rayau hingga larut malam. 3. 4. MANUSIA MATI MENINGGALKAN NAMA. AIR DICENCANG TIDAK AKAN PUTUS. 5. 2. kita akan lemah.merendah diri 4. 5. BAIK MEMBAWA RESMI PADI DARIPADA MEMBAWA RESMI LALANG. BAGAI MELEPASKAN ANJING TERSEPIT. KERA DI RIBA DISUSUI.-melebihkan orang lain daripada keluarga sendiri. BAGAI KACANG MELUPAKAN KULIT-orang yang lupa akan asalnya atau orang yang menolongnya.-hubungan yang sangat rapat. BERSATU TEGUH. 3. kita akan menjadi kuat. ANAK DI PANGKUAN DILEPASKAN. HARAPKAN GURH DI LANGIT.-sengaja menyusahkan diri sendiri 2. KALAH JADI ABU MENANG JADI ARANG.tetapi jika kita berpecah belah.menolong orang yang tidak tahu mengenang budi. MENCURAHKAN GARAM KE LAUT-melakukan pekerjaan yang sia-sia. BERCERAI ROBOH-jika kita bersatu padu. TEMA: PERBUATAN YANG SIA-SIA 1. AIR DI TEMPAYAN DICURAHKAN. . ADA SAMPAN HENDAK BERENANG.hati-hati dengan setiap pertuturan 5. TEMA:KASIH SAYANG/ PERHUBUNGAN 1.-perbalahan antara adik-beradik tidak akan berpanjangan. KUTU EMBUN.TEMA: BUDI BAHASA 1. LURAH SAMA DITURUNI-perhubungan yang sangat akrab dan tidak dapat dipisahkan. 3.-dua pihak yang berkelahi sama-sama menanggung kerugian. BERKATA PELIHARALAH LIDAH. BAGAI ISI DENGAN KUKU/ BAGAI DAKWAT DENGAN KERTAS/ BAGAI BELIUANG DENGAN ASAHAN.

-jika berusaha dengan gigih. MALAS BERDAYUNG. BELAKANG PARANG KALAU DIASAH LAGIKAN TAJAM. DI MANA BUMI DIPIJAK.-mematuhi peraturan dan adat di tempat yang diduduki 3.eloklah insaf dengan segera. BALIK KE PANGKAL JALAN.-bahasa menjadi lambing dan identitI sesuatu bangsa 2. AMBIL YANG JERNIH-buang yang jahat dan ambil yang baik. DI SITU LANGIT DIJUNJUNG. TEMA:DAYA USAHA / KESUNGGUHAN 1.TEMA:SEMANGAT PATRIOTISME/ CINTA AKAN NEGARA 1. SEPERTI BURUNG GAGAK PULANG KE BENUA-seseorang yang tidak berubah keadaannya meskipun telah lama merantau. 3. BELUM PANGGIL SUDAH DATANG. maka bangsa itu juga akan lenyap 4. janganlah sekerat jalan.-jika mengerjakan sesuatu. BAIK JUGA DI NEGERI SENDIRI. BELUM SURUH SUDAH PERGI. 3.-orang yang rajin 4. BUANG YANG KERUH .-sekiranya terlanjur dalam melakukan sesuatu kesalahan. SUDAH TERHANTUK.BARU TENGADAH-setelah mendapat kesusahan barulah hendak berhati-hati. TAKUT AKAN BAYANG-BAYANG SENDIRI-rasa takut kerana bersalah. BAHASA MENUNJUKKAN BANGSA / BAHASA JIWA BANGSA. ALANG-ALANG BERDAKWAT BIARLAH HITAM. PERAHU HANYUT-kejayaan tidak akan dicapai jika seseorang malas berusaha. HILANG BANGSA. 5. 5. 4. BERANI KERANA BENAR. 1. TEMA:KEBERANIAN 1. SESAT DI HUJUNG JALAN. LENYAPLAH BANGSA-jika sesuatu bahasa itu pupus. ALAH BISA TEGAL BIASA-pekerjaan yang sukar akan menjadi mudah apabila sering dilakukan 2. 2. HUJAN EMAS DI NEGERI ORANG HUJAN BATU DI NEGERI SENDIRI. TEMA:PENYESALAN. NASI SUDAH MENJADI BUBUR-perbuatan yang sudah terlanjur dan tidak boleh diubah lagi. TAKUT KERANA SALAH-berani kerana berada di pihak yang benar .-sebaik-baik Negara orang tidak sebaik Negara sendiri. arang yang bodoh akan berjaya juga 5.

MENARIK RAMBUT DI DALAM TEPUNG. PANTANG BERUNDUR SEBELUM BERJUANG. 5. 4.-melakukan sesuatu kerja hendaklah dengan berhati-hati supaya mendapat hasil yang baik dan sempurna. DIAM PENGGALI BERKARAT.- mencapai kata sepakat dengan mesyuarat.-sekali tertipu tentu akan berhati-hati pada masa akan datang. BULAT AIR KERANA PEMBENTUNG. BERKATA BENARLAH WALAUPUN PAHIT-berterus teranglah demi kebenaran walaupun mungkun akan menyakiti perasaan orang lain. 2. HATI GAJAH SAMA DILAPAH.-hanya orang yang mahir atau pakar pandai membuat penilaian tentang perkara tertentu. BULAT MANUSIA KERABA MUAFAKAT. TEMA: PEMUAFAKATAN / BEKERJASAMA 1.-melakukan sesuatu kerja dengan berhati-hati. BERCAKAP PELIHARA LIDAH. SEKALI JALAN TERKENA. BERJALAN PELIHARA KAKI. . 4. MENGUKUR BAJU DI BADAN SENDIRI. 5. BAGAI AUR DENGANTEBING.-orang yang bermuafakat akan sehidup semati dan tidak berubah kesetiaannya.-saling membantu dan bekerjasama 2. TEMA:BERHATI-HATI/ TELITI/ BERJIMAT CERMAT 1. 6. BIAR LAMBAT ASALKAN SELAMAT.-tidak berputus asa sebelum Berjaya. 3.-Teliti semasa menyelesaikan sesuatu masalah. HATI NYAMUK SAMA DICECAH. 2.-berbelanja mengikut kemampuan sendiri. 5. TEMA:KEPENTINGAN ILMU/ PENDIDIKAN 1. MENCEGAH ADALAH LEBIH BAIK DARIPADA MENGUBATI.-tidak menghiraukan halangan atau masalah.-pengagihan yang sama banyak. PECAH SEBIJI PECAH SEMUA. 2.-ilmu yang tidak diamalkan akan hilang.-sesuatu perkara yang buruk dapat dielakkan jika melakukan langkah pencegahan dari awal. IBARAT TELUR SESANGKAK. HANYA JAUHARI MENGENAL MANIKAM. MEMBUJUR LALU MELINTANG PATAH.- mementingkan diri sendiri. 3. CACING YANG HENDAK MENJADI NAGA-orang yang kecil hendak menyamai menjadi naga. 3. DUA KALI JALAN TAHU. BAGAI ENAU DALAM BELUKAR MELEPASKAN PUCUK MASING-MASING. 4.

BAGAI CINCIN DENGAN PERMATA. SEPERTI KATAK DI BAWAH TEMPURUNG. 5.-sama-sama cantik. MALANG SEKELIP MATA. 4.-kemalangan datang secara tiba-tiba. 4. TANAM PADI TUMBUHNYA LALANG.-orang yang cetek ilmu pengetahuan kerana tidak mengetahui perkembangan semasa. 3.secocok.-ibu bapa yang menghukum anak-anak bertujuan membetulkan kelakuan mereka.-kemalangan yang dialami bertimpa-timpa. 3. SEPERTI AYAM MEMATUK ANAK. RUMAH BURUK DISAPU CAT. 3.-cantik 2. HENDAK BELAJAR MEMANJAT DAPATKAN TUPAI.-tiada masalah tetapi sengaja mencari masalah.-perempuan tua yang suka bersolek TEMA: NASIB MALANG 1. UNTUNG SEPANJANG JALAN. BAGAI KERAKAP TUMBUH DI BATU.- sepadan. TIADA BEBAN BATU DIGALAS. BAGAI BULAN DIPAGARI BINTANG/EMAS BARU DISEPUH. . ANTAN PATAH LESUNG HILANG/ SUDAH JATUH DITIMPA TANGGA. TEMA:KECANTIKAN 1. 2. 5. 4.-keadaan hidup seseorang yang sangat miskin dan melarat. BAGAI PINANG DIBELAH DUA/ BAGAI KUNYIT DENGAN KAPUR.-orang yang bernasib malang kerana segala usahanya tidak berhasil sebagaimana diharapkan. HIDUP SEGAN MATI TAK MAU. HENDAK BELAJAR BERENANG DAPATKAN ITIK.-hendak mempelajari sesuatu carilah orang yang pakar tentang bidang tersebut.