Anda di halaman 1dari 33

Architecture Portfolio

Zhao Zhiqing
01_CV

ABOUT ME
An enthusiastic Architecture and Sus-
tainable Design undergraduate seeking
internship opportunities in architecture,
landscaping and interior design, pos-
sesses strong skills in design software
and project execution. A self-driven
individual with excellent communica-
tion, teamwork, and broad horizon in
eastern and western cultures.
EDUCATION SKILLS

Singapore University of Proficient: Rhino, Lumion, Photoshop, Illustrator, Premier Pro


Technology and Design
(May 2015 Aug 2018) Intermediate: Grasshopper
Bachelor of Science
(Architecture and Sustainable Basic: SketchUp, Autocad
Design), honours
Current GPA 4.00/5.00, PROJECTS

Chinese New Year Lightup Chinatown, Singapore


Zhejiang University Jul 2016 Sep 2016
Hangzhou, China
May 2016 Aug 2016 Customised the designs of 4,000 handcrafted lanterns to decorate
Asian Leadership Programme New Bridge Road and Eu Tong Sen Street during 2017 Chinese New
Year with a selected group of 12.
Challenged an intensive de-
sign-centric programme
and led a group of 12 to design My Ideas for Public Space Competition By URA Singapore
an ecological theme park about (Jun 2015 Jul 2015)
Chinese tea planting and drinking
experience to serve as a potential Conceptualised a mini aquarium under Clementi MRT track to make
proposal to renovate Longjing use of the forgotten public space
Village, Hangzhou to competed with submissions from nationwide
Content

01_CV

02_Dmand fabrication pavilion, sutd campus

03_White box/black box,2 Bukit Pasoh Rd

04_STRUCTURES OF SPACE_SHAMROCK

05_EYE OF HURRICANE, ORCHARD ROAD

06_ECological tea garden, HANGZHOU, CHINA

07_OtheR WORKS
02_Dmand fabrication pavilion, sutd campus

03 / 11 / 2016

This project conceptualised an inspiringpavilion that serves for designing,


fabricationand exhibition space. The concept of continuity was applied to
the form of the pavilion. There was a plant texture translated to the build-
ing skin with intensity variation.
Software: Rhino, Grasshopper, Photoshop, Illustrator
Texture exploration

Ficus Lyrata/Fiddle-leaf Fig Texture Exploration Texture Translation

Site Analysis
N Program Sketches
D
A Design Space including conference
room is separated from areas with
S E high possibility of producing noise
P
by elevation of floor
Swimming Pool Front View

Carpa
r k
Staff Production Area To promote continuity of the
Hous Sports Hall
ing space, no physical wall or staircase
Student Housin
Storage Room
Design Space designed to seperate each space.
g
People will experience the change
Assembling
Area in height of the space without
Human traffic Access direction by car Exhibition
Spaces noticing while walking through
Main Entra
nce
the pavillion.
C

Site Plan

Site Plan
Scale 1:300

Section BB
Section CC
03_White box/black box,2 Bukit Pasoh RD

07 / 12 / 2016
This project customized a multi-purpose space among historic shophouses
-- a white box for exhibition and a black box for performance. By introducing
certain similiar and disimilar elements to the building, the projectacknowl-
edged the significance of the site and created a contemporary urban space
at the same time. The challenges were to resolve the contrasting needs of
the two boxes in natural lighting and accessibility.
Software: Rhino, Grasshopper, Photoshop, Illustrator
Light Study Throughout a Day

Morning Noon Evening

Light Study at 2pm Throughout a Year

2nd quater 3rd quater 4th quater


1st quarter
Working Spaces

Performance Space

Roof Plan

Storage Space

Exhibition Space Performance Space Audience Seating Working Space 2

Level 3 Plan

Program

Working Space 1

Level 2 Plan

B C

A A

Exhibition Space Storage Space

Level 1 Plan B C

Circulation
Section B Section C

Section A
04_STRUCTURES OF SPACE_SHAMROCK

10 / 12 / 2016
With a team of 5, a 1:20 scale canopy structure was designed and built in a
given abstract site. To satisfy the requirement of 4 entrances to the site, a
primary sun direction and specific projection area, a gradation of transpar-
ency where visibility and light condition was carefully controlled. With the
aid of spring particle system, the structure was able to stand on its own.
Software: Rhino, Grasshopper
Form Exploration

Through the unconventional creation of space by 3 small pavilions instead of 1, our design aims to encourage meetings and interactions while at the same time providing shelter and
guiding users from one entrance to the others. The curved forms of the pavilions guide users along an intended path into the central space, where meetings can occur. The space frame
provides adequate shading from the direction of the Sun and provides spaces for mixed usage.
Fabrication Method
05_EYE OF HURRICANE, ORCHARD ROAD

01 / 03 / 2017
A multi-functional Artificial Design Gallery on Orchard Road. The form of
the building intends to stand out from the environment and resonate with
the unique landscape of the site which suggest that there are distinctive
activities going on within the building.
Software: Rhino, Grasshopper, Photoshop, Illustrator
Site Analysis

Shopping Mall
Internaonal School

Shopping Mall

Shopping Mall

Legend: Shopping Mall


N Trac
Point of high human density

Busy Quiet

Located in a area surrounded by shopping malls, both the human and auto-
mobile traffic is huge near the site. Only on the northeast corner of the site is
an international school where the noise level is usually minimum with little
traffic. Thus, the conclusion for the gradient diagram was obtained. The
busiest side will be used as the main entrance of the building and the rela-
tively quiet corners will be allocated with library and offices that require
privacy and low level of noise. There are mainly typical high rise buildings
with geometric forms and singular paerns around the site that easily make
people feel overwhelming and unseled. Therefore the form of the project
will dierenate from the surrounding.
Concept Diagrams
Resonate with the curve of the topography Eye of Hurricane
To create a space that is comfortable, condusive and thought-provoking,
the core of the building is made a sunken coutyard to ensure the view from
within is free of urban landscapes. Its pure and uid form, isolated courtyard
and the connuity of space promoted by the circular shape encourage the
visitors to focus and sele down to enjoy the art and culture among the urban
chaos.

Programmes Circulation
Admin
Oce

Library

Gallery

Lecture Theatre
Lounge

Courtyard
Cafe
Main Entrance
Main Entrance
Legend:
Legend:
Courtyard Lecture Theatre Vercal Circulaon
Lounge Cafe Horizontal Circulaon
Gallery Library
Admin Oce
N
Second Storey Plan

Library

Gallery

Admin Oce

N
N
Second Storey Plan Site Plan 1:500

N
N First Storey Plan 1:150
Second Storey Plan

Cafe

Lounge

Courtyard

Lecture
Theatre
N
First Storey Plan 1:150 Underp
ass

Foyer

N
N
First Storey Plan 1:150 Basement Plan 1:150
Elevaon

Admin Oce

Library

Lecture
Theatre
Region 2

Region 1

Secon AA

Library
Gallery

Lounge

Region 1: Transparent glass for cafe, foryer and gallery


to introduce natural light for high populaon
density areas so that the space feels more
open and less crowded.
Region 2: Translucent glass for inner side of gallery and
outer side of admin oce to prevent excess
Secon BB sunlight in the gallery space and reserve
privacy for oce area.
Underp
ass

Basement Plan 1:150 Underp


ass

Basement Plan 1:150

Render Exterior: from Carnhill Road

Render Interior: Library and Admin oce Render Interior: Courtyard


05_ECological tea garden, HANGZHOU, CHINA

30 / 07 / 2016
This project aims to design a comprehensive ecological tea garden that
integrates both aspects of the natural and culture landscape. With land-
scape design principles and artistic expression techniques, we aimed to
satisfy the needs of urban residents going back to the natural environment
to experience tea culture, and to promote the sustainable development of
tea production and ultimately tea culture itself.
Software: SketchUp, AutoCAD, Lumion, Photoshop, Premier Pro
The chosen site resides near Longjingcun in Hangzhou, Zhejiang China, within the West Lake area.
Since the time when Longjing tea (also known as Dragon Well Tea) was first granted an imperial tea status,
it has been known as one of Chinese top 5 tea, renowned for its fresh and crisp aroma, and slightly sweet
flavour. The tea grown near the West Lake area is said to be one of the best Longjing tea, and sells annual-
ly for higher prices that other producers of the same tea.
Render by Lumion
Link to the lumion video:
https://www.dropbox.com/sh/d751n67t0ogel7z/AAAdOjMwb84u5ai-554CDvZQa?dl=0
07_OtheR WORKS-

Sketches & Paintings Photography project


Architecture Portfolio
zhiqing_zhao@mymail.sutd.edu.sg
+65 84050904

Minat Terkait