Anda di halaman 1dari 3

TEST PERMBLEDHES

Lnda:Dituri Natyre
Klasa e V
Emr/Mbiemr
1) -Hapsira e pafund me trupa qiellor quhet .. (8 pik)
-Trupat q vrehen n kupn qiellore njihen si .
-Shkruani emrat e planeteve q prbjn Sistemin Diellor?

2)Qarko prgjigjen e sakt: (8 pik)


a)Toka rrotullohet rreth Diellit po jo
b)Dielli rrotullohet rreth Toks po jo
c)Toka dhe Hna rrotullohen rreth Diellit po jo
d)Toka rrotullohet rreth boshtit t vet po jo

Nata dhe dita ndodhin pr shkak t rrotullimit t Toks:


a) Rreth boshtit t vet b) Rreth Diellit c) Rreth Hns
Rrotullimi i Toks rreth Diellit zgjat:

3)N ciln dat fillon ekuinoksi pranveror dhe ai vjeshtor (8 pik)

N far forme sht rruga q prshkon Toka rreth Diellit . ..


Rrotullimi i Toks rreth Diellit shkakton:
a) Natn dhe Ditn b) Stint e vitit c)Trmetet d) Vullkanet

4-Eklipsi i Hns ndodh: (8 pik)


a)Toka kalon midis Diellit dhe Hns
b)Hna kalon midis Diellit dhe Toks
c)Dielli kalon midis Toks dhe Hns.
Hna sht :
a)planet b)satelit c)komet
Hns q t rrotullohet rreth Toks i duhen:
a) 27 dit b)24 or c)365 dit
5-M 20 Korrik anija kozmike Apollo 11 u lshua n Hn.Astronautt q zbritn n siprfaqen e Hns
ishin: (8 pik)
a) Neil Amstrong dhe Edvin Olldrin
b) Elvis Presli dhe Majkll Xhekson
Dielli sht nj lmsh gjigant gazesh q digjen:
a) Ai u jep planeteve nxehtsi .
b) Dielli nuk ka nxehtsin e vet por at e mer nga Toka.
c) Sa m afr Diellit t jet nj planet aq m i ftoht sht.

Yjet jan:
a)masa gazesh q shndritin natn n qiell b)satelit q rrotullohen rreth Toks

6-Cilat jan forcat q shkaktojn ndryshimet n planetin Tok: (10 pik)


a) b).
Po t prisnim Tokn n pjes do t vrenim kto shtresa kryesore:
a)
b)
c)

Kontinentet u formuan nga:


a)lvizja e pllakave b) nga vullkanet c)nga trmetet
Aparatet pr matjen e trmeteve quhen:
a)Termometr b)Barometr c) Sizmograf

7-Tingulli shkaktohet: (6 pik)


a) b) .
Tingulli prhapet nprmjet:
a) . b) . c) .
Fortsia e zrit shprehet me
8-Jehona sht : (6 pik)

Varsisht nga forca e burimit nj tingull mund t jet:
a) b)
Numri i dridhjeve t nj val zri pr sekond sht .dhe shprehet me

9-Numro disa burime nga vjen uji (10pik)Nga vjen kripa n dete dhe oqeane
far rndsie ka uji pr jetn e bimve dhe gjallesave
sht uji
10-Tre gjndjet fizike t ujit jan:a) b)c) (10pik)
Fortsia e ujit varet nga prania e krips s:
a)Klorur natriumi (kripa e kuzhins) b)Krips s kalciumit.

-Prse uji kur ngrin e plas shishen n t ciln gjendet ..


Cila veti e ujit mundson q t mos ngrijn detet dhe oqeanet
.
11-Pse uji i shiut sht m i pastr se uji nntoksor(6 pik)
Numro ndotsit kryesor t ujrave: a)b)c)
Cilat jan disa nga mnyrat e largimit t papastrtive t ujit :
a).. b).. c)..

12-far quajm kripsi (6 pik)


sht kristalizimi .
Aparati q bn distilimin e ujit quhet:
a) Filtr b)Distilator c) Sizmograf

Uji i distiluar ka shije:


a) t mbl b) t kripur c)pa shije

13-Si bhet kripzimi (6 pik)

Shkruaj disa mnyra t kursimit t ujit t pijshm


.......................................................................................................................................
Ajri sht przierje gazesh:
a) 80%...................... b) 20%....................... c) t tjer .
Pa oksigjen nuk mund t jetojn:
a) . b)

SUKSESE
NOTA 4 5 6 7 8 9 10
PIKET 0-24 25-38 39-50 51-64 65-77 78-90 91-100