Anda di halaman 1dari 3

Projekt

Lenda: Fizike
Tema: A eshte e besueshme OSHEE?
Objektivi: Llogaritja e konsumit te
energjise elektrike ne shtepite tona

Durres 2017
Ne Shqiperi njerezit jane shume paranojak, kur vjen puna tek ceshtjet
ekonomike, por dhe per gjera te tjera. Por nuk eshte gjithnje faji i tyre.
Kjo ka ardhur si pasoje e padrejtesive te qeverise, e cila vjedh popullin e saj
ne cdo mundesi qe i paraqitet. Pavaresisht se disa njerez nuk e dine, shume
prej tyre mund te konstatojne disa raste padrejtesie qe mund tu kryhen ne
dem.
Nje nder keto raste eshte ai i energjise elektrike, ku cdokush prej nesh
mund te beje nje llogaritje mesatare per te pare se sa energji elektrike
konsumojme ne ne muaj dhe me pas ta krahasojme me faturen e sjelle nga
OSHEE.
Ky eshte dhe qellimi i projektit tone.
Keshtu, une konstatova cdo pajisje elektrike, kerkova dhe gjeta mbi sasine
e kwh qe konsumonte dhe mbas grumbullimit te te dhenave, bera nje fature
me shpenzimet e familjes sime ne muaj.
Fatura e OSHEE per muajin Mars:
Pershkrimi Njesia Sasia Cmimi Vlera (Leke)
Tarifa Konsumator kWh 450.00 11.4 5,130
Familjar

Cmimi per kw/h TVSH Totali


9.5 leke 20% 11.4 leke
Tabela e pajisjeve te perdorura gjate nje dite ne shtepine time:

Pajisja Sasia ne Fuqia Sasia e Fuqia ne Vlera


numer perdorimit muaj (Leke)
ditor/mujor
(ore)
Llamba 10 0.05 kWh 10 ore /300 150 kWh 1710
Mikrovala 1 0.8 kWh 0.2/5 4 kWh 45.6
Kondicioneri 1 2 kWh 1/30 60 kWh 684
Televizori 2 0.07 kWh 3/90 12.6 kWh 143.6
Lavatrice 1 2 kWh 1/20 40 kWh 456
Hekuri i 1 1.8 kWh 0.1/3 5.4 kWh 62
rrobave
Kompjuter 2 0.3 kWh 3/80 48 kWh 547
Tharsja e 1 1,4 kWh 0.2/6 8.4 kWh 96
flokeve
Te tjera 50 kWh 570
TOTALI - - - 378.4 4,5275

Nga veprimtaria e kryer vura re se nuk ka ndonje diference te madhe midis


llogaritjeve te mia dhe atyre te OSHEE, sidomos duke pasur parasysh qe
llogaritjet e mia mund te kene ndonje mangesi.
Diferenca e cmimit prej 600 leke eshte nje faktor qe tregon se OSHEE, po
kryen nje pune te mire e te ndershme, duke I adresuar qytetareve fatura
te sakta.