Anda di halaman 1dari 18

Tips for Taking ACCUPLACER Math and English Placement Tests

Adapted from http://accuplacer.collegeboard.org/students

About the tests


You cannot repeat the placement test for three years, so take the test very seriously.

ACCUPLACER tests are computerized and untimed.

English Placement: You will be taking both the Sentence Skills and Reading Comprehension sections.

Math placement: You will choose to take either Arithmetic or Elementary Algebra. You should choose the math test
that most closely matches the last math course you took, or which best matches your math abilities.

You cannot "pass" or "fail" the placement tests, but it is very important that you do your very best on these tests so
that you will have an accurate measure of your academic skills.

Get Ready! Test preparation resources:

Accuplacer Sample Questions (attached).


Also on our website: www.sdcity.edu/assessment

The Official ACCUPLACER Study App


Intended to familiarize you with the basic content areas of the ACCUPLACER test. The app provides interactive
sample questions on the ACCUPLACER tests. At $1.99, the app is an affordable way for you to: improve your
academic skills in reading, writing or math, access interactive sample questions on all ACCUPLACER tests, and get
immediate and detailed feedback on correct or incorrect answers. The app is compatible with iPhone, iPod touch
and iPad, and requires iOS 4.2 or later.

Coming Early 2013: The web-based study app


Features practice tests in Arithmetic, Elementary Algebra, Reading Comprehension and Sentence Skills. You can
access the app at any computer and familiarize yourself with the basic content areas of ACCUPLACER tests. With
this app, you can enjoy the following features: Learn as you go tests provide you with explanation of the correct or
incorrect responses, sample tests help you experience what a real test may be like on test day, save your work and
process, and resume practicing at a later time, review your score history to identify areas of strength and
weaknesses.

Making an Appointment for Testing

New students: Contact First Year Services at 619-388-3998

Continuing Students, Ability to Benefit (ATB), or Apprenticeship test:


Schedule test through Counseling at 619-388-3540 or in A-110

Students with Disabilities: If you require test accommodations for a documented disability, first contact
Disability Support Programs and Services (DSPS) at 619-388-3513.
Before You Take the Test

Your test will be in the Assessment Lab in Building L (the Academic Success Center building) room 207.
Before your test date, find the buildings location on the campus map or by visiting campus.

Plan ahead for child care, if necessary. No children or other guests are permitted in the testing area.

If you plan to drive, plan ahead for parking. Give yourself plenty of time to park and find the room.

Find our campus map online at: http://www.sdcity.edu/Map

On Test Day

You will be able to concentrate better on the test if you get plenty of rest and eat properly prior to the test.

You should arrive at the assessment lab at least 10 minutes early so you can find the testing area, bathrooms, etc.,
and gather your thoughts before the test begins.

Bring your photo identification. Students without photo ID will not be permitted to test. No exceptions. Acceptable
forms of photo identification are as follows: a current drivers license, state approved ID, college or high school ID,
current state or federal ID card, current passport, tribal ID card, naturalization card or certificate of citizenship.

Pay careful attention to test directions, and be sure you understand the directions before you begin each test.

Test Format
This is an adaptive test. Questions are chosen for you on the basis of your answers to previous questions. Because
the test works this way, you must answer every question; you may change the answer on a particular question
before you have moved ahead to another question. Once you have completed a question, you cannot go back.

All questions are multiple choice. If you do not know the answer to a question, try to eliminate one or more of the
choices.

Testing Time
The Accuplacer tests are untimed.

Academic Honesty Regulations


Anyone who gives or receives help during the test, or uses a cell phone, notes, books, or calculators of any kind will
not be allowed to continue the test. We will disregard a test score if there is reason to question its validity. Students
may be referred to the Dean for disciplinary action.

At the End of the Test


Once you have completed a test, a score report will be created and you will print out your placement levels. New
students must be sure to bring this report with them to New Student Orientation.
SAN DIEGO CITY COLLEGE Page 3 of 18

ACCUPLACER
Sample Questions for Students
2012 The College Board. College Board, ACCUPLACER, WritePlacer and the acorn logo are registered trademarks of the
College Board. All other products and services may be trademarks of their respective owners.
Visit the College Board on the Web: www.collegeboard.org.

A. being a hobby that is


Sentence Skills B. is a hobby because it is
C. which is a hobby
In an ACCUPLACER placement test, there are 20
D. is a hobby
Sentence Skills questions of two types.
The first type is sentence correction questions 2. Knocked sideways, the statue looked as if it
that require an understanding of sentence would fall.
structure. These questions ask you to choose the A. Knocked sideways, the statue looked
most appropriate word or phrase for the B. The statue was knocked sideways,
underlined portion of the sentence. looked
The second type is construction shift questions. C. The statue looked knocked sideways
These questions ask that a sentence be rewritten D. The statue, looking knocked sideways,
according to the criteria shown while
maintaining essentially the same meaning as the 3. To walk, biking, and driving are Pats favorite
original sentence. ways of getting around.
Within these two primary categories, the questions A. To walk, biking, and driving
are also classified according to the skills being tested. B. Walking, biking, and driving
Some questions deal with the logic of the sentence, C. To walk, biking, and to drive
others with whether or not the answer is a complete D. To walk, to bike, and also driving
sentence, and still others with the relationship
between coordination and subordination. 4. When you cross the street in the middle of the
block, this is an example of jaywalking.
Sentence Skills Sample Questions A. When you cross the street in the middle
of the block, this
Directions for questions 112 B. You cross the street in the middle of the
Select the best version of the underlined part of the block, this
sentence. The first choice is the same as the original C. Crossing the street in the middle of the
sentence. If you think the original sentence is best, block
choose the first answer. D. The fact that you cross the street in the
middle of the block
1. Stamp collecting being a hobby that is
sometimes used in the schools to teach 5. Walking by the corner the other day, a child, I
economics and social studies. noticed, was watching for the light to change.

2012 The College Board. ACCUPLACER SAMPLE QUESTIONS


SAN DIEGO CITY COLLEGE Page 4 of 18

A. a child, I noticed, was watching 11. To appear white or colorless, light is actually
B. I noticed a child watching composed of an entire spectrum of colors.
C. a child was watching, I noticed, A. To appear white or colorless,
D. there was, I noticed, a child watching B. In appearing white or colorless,
C. As it appears white or colorless,
6. Going back to his old school, everything there D. While it appears white or colorless,
looked smaller than Don remembered.
A. Going back to his old school, 12. I was surprised by the noise peering through the
B. When he went back to his old school, window to see who was at the door.
C. To go back to his old school, A. I was surprised by the noise peering
D. As he went back to his old school, B. I was surprised by the noise, peered
C. The noise surprised me, peering
7. Painting, drawing and to sculpt are some of the D. Surprised by the noise, I peered
techniques artists such as Picasso used to
express themselves. Directions for questions 1325
A. Painting, drawing and to sculpt Rewrite the sentence in your head following the
B. To paint, to draw, and sculpting directions given below. Keep in mind that your new
C. Painting, drawing and sculpting sentence should be well written and should have
D. To paint, draw, and sculpting essentially the same meaning as the original sentence.

8. Playing sports in school which is an activity 13. It is easy to carry solid objects without spilling
meant to teach teamwork and leadership skills
them, but the same cannot be said of liquids.
students can use later in life.
A. which is an activity Rewrite, beginning with
B. is an activity because it is Unlike liquids,
C. being an activity which is The next words will be
D. is an activity
A. it is easy to
B. we can easily
9. Glancing at his watch, Daniel picked up his C. solid objects can easily be
speed. D. solid objects are easy to be
A. Glancing at his watch
B. He glanced at his watch and 14. Although the sandpiper is easily frightened by
C. To glance at his watch noise and light, it will bravely resist any force
D. Since he glanced at his watch
that threatens its nest.

10. For a snake, shedding their skin up to eight times Rewrite, beginning with
a year is part of a natural process. The sandpiper is easily frightened by noise and
A. For a snake, shedding their skin
light,
B. A snakes shedding its skin
C. When a snake sheds its skin The next words will be
D. To shed its skin, for snakes A. but it will bravely resist
B. nevertheless bravely resisting

2012 The College Board. ACCUPLACER SAMPLE QUESTIONS


SAN DIEGO CITY COLLEGE Page 5 of 18

C. and it will bravely resist A. it is unusual to see owls


D. even if bravely resisting B. owls are not usually seen
C. owls during the daytime are
15. If he had enough strength, Todd would move the D. it is during the daytime that
boulder.
19. While bear attacks on humans are extremely
Rewrite, beginning with
rare, most occur when a mother bears cubs are
Todd cannot move the boulder
approached.
The next words will be
Rewrite, beginning with
A. when lacking
Bear attacks on humans are extremely rare,
B. because he
C. although there The next words will be
D. without enough
A. but approaching a mother bears cubs
B. and approaching a mother bears cubs
16. The band began to play, and then the real party
C. even though approaching a mother
started. bears cubs
D. nevertheless approaching a mother
Rewrite, beginning with
bears cubs
The real party started
20. If I want your opinion, I will ask for it.
The next words will be
Rewrite, beginning with
A. after the band began
B. and the band began I wont ask for your opinion
C. although the band began
The next words will be
D. the band beginning
A. if I want it
17. Chris heard no unusual noises when he listened B. when I want it
C. although I want it
in the park.
D. unless I want it
Rewrite, beginning with
21. It began to rain, and everyone at the picnic ran
Listening in the park,
to the trees to take shelter.
The next words will be
Rewrite, beginning with
A. no unusual noises could be heard
B. then Chris heard no unusual noises Everyone at the picnic ran to take shelter
C. and hearing no unusual noises
The next words will be
D. Chris heard no unusual noises
A. beginning to rain
18. It is unusual to see owls during the daytime, B. when it began to rain
C. although it began to rain
since they are nocturnal animals.
D. and it began to rain
Rewrite, beginning with
22. Lucy saw an amazing sight when she witnessed
Being nocturnal animals,
her first sunrise.
The next words will be
Rewrite, beginning with

2012 The College Board. ACCUPLACER SAMPLE QUESTIONS


SAN DIEGO CITY COLLEGE Page 6 of 18

Witnessing her first sunrise,


Reading Comprehension
The next words will be
A. an amazing sight was seen In an ACCUPLACER placement test, there are 20
B. when Lucy saw an amazing sight questions of two primary types in Reading
C. Lucy saw an amazing sight Comprehension.
D. seeing an amazing sight
The first type of question consists of a reading
23. After three hours of walking the museum, the passage followed by a question based on the
text. Both short and long passages are provided.
entire family felt in need of a rest.
The reading passages can also be classified
Rewrite, beginning with according to the kind of information processing
The entire family felt in need of a rest required, including explicit statements related to
the main idea, explicit statements related to a
The next words will be
secondary idea, application, and inference.
A. walking through the museum for three The second type of question, sentence
hours
relationships, presents two sentences followed
B. having walked through the museum for
by a question about the relationship between
three hours.
C. and they walked through the museum these two sentences. The question may ask, for
for three hours example, if the statement in the second
D. despite having walked through the sentence supports that in the first, if it
museum for three hours. contradicts it, or if it repeats the same
information.
24. Bats see extremely well in the dark; in fact, much
better than humans.
Reading Comprehension
Rewrite, beginning with
Unlike bats,
Sample Questions
The next words will be
Read the statement or passage and then choose the
A. humans can see best answer to the question. Answer the question
B. humans do not see
C. it is not easy to see based on what is stated or implied in the statement
D. seeing is difficult or passage.

25. The big celebration meal was over, and everyone 1. In the words of Thomas DeQuincey, It is
began to feel sleepy. notorious that the memory strengthens as you
lay burdens upon it. If, like most people, you
Rewrite, beginning with
have trouble recalling the names of those you
Everyone began to feel sleepy have just met, try this: The next time you are
The next words will be introduced, plan to remember the names. Say to
A. and the big celebration meal yourself, Ill listen carefully; Ill repeat each
B. before the big celebration meal persons name to be sure Ive got it, and I will
C. after the big celebration meal remember. Youll discover how effective this
D. although the big celebration meal technique is and probably recall those names for

2012 The College Board. ACCUPLACER SAMPLE QUESTIONS


SAN DIEGO CITY COLLEGE Page 7 of 18

the rest of your life. And nothing triggers a smile more universally
than a taste of sugar. Nearly everyone loves
The main idea of the paragraph maintains that sugar. Infant studies indicate that humans are
the memory born with an innate love of sweets. Based on
A. always operates at peak efficiency. statistics, a lot of people in Great Britain must be
B. breaks down under great strain. smiling because on average, every man, woman,
C. improves if it is used often. and child in that country consumes 95 pounds of
D. becomes unreliable if it tires. sugar each year.

2. Unemployment was the overriding fact of life From this passage it seems safe to conclude that
when Franklin D. Roosevelt became president of the English
the United States on March 4, 1933. An anomaly A. do not know that too much sugar is
of the time was that the government did not unhealthy.
systematically collect statistics of joblessness; B. eat desserts at every meal.
actually it did not start doing so until 1940. The C. are fonder of sweets than most people.
Bureau of Labor Statistics later estimated that D. have more cavities than any other
12,830,000 persons were out of work in 1933, people.
about one-fourth of a civilian labor force of more
than 51 million. 4. With varying success, many women around the
world today struggle for equal rights. Historically,
Roosevelt signed the Federal Emergency Relief women have achieved greater equality with men
Act on May 12, 1933. The president selected during periods of social adversity. The following
Harry L. Hopkins, who headed the New York factors initiated the greatest number of
relief program, to run FERA. A gifted improvements for women: violent revolution,
administrator, Hopkins quickly put the program world war, and the rigors of pioneering in an
into high gear. He gathered a small staff in undeveloped land. In all three cases, the
Washington and brought the state relief essential element that improved the status of
organizations into the FERA system. While the women was a shortage of men, which required
agency tried to provide all the necessities, food women to perform many of societys vital tasks.
came first. City dwellers usually got an allowance
for fuel, and rent for one month was provided in We can conclude from the information in this
case of eviction. passage that
A. women today are highly successful in
This passage is primarily about winning equal rights.
A. unemployment in the 1930s. B. only pioneer women have been
B. the effect of unemployment on United considered equal to men.
States families. C. historically, women have only achieved
C. President Franklin D. Roosevelts equality through force.
presidency. D. historically, the principle of equality
D. President Roosevelts FERA program. alone has not been enough to secure
women equal rights.
3. It is said that a smile is universally understood.

2012 The College Board. ACCUPLACER SAMPLE QUESTIONS


SAN DIEGO CITY COLLEGE Page 8 of 18

5. In 1848, Charles Burton of New York City made yourself, Ill listen carefully; Ill repeat each
the first baby carriage, but people strongly persons name to be sure I have it, and I will
objected to the vehicles because they said the remember. Youll discover how effective this
carriage operators hit too many pedestrians. Still technique is and probably recall those names for
convinced that he had a good idea, Burton the rest of your life.
opened a factory in England. He obtained orders
for the baby carriages from Queen Isabella II of The writer believes people remember names
Spain, Queen Victoria of England, and the Pasha best when they
of Egypt. The United States had to wait another A. meet new people
10 years before it got a carriage factory, and only B. are intelligent
75 carriages were sold in the first year. C. decide to do so
D. are interested in people
Even after the success of baby carriages in
England, 8. Many people have owned, or have heard of,
A. Charles Burton was a poor man. traditional piggy banks, coin banks shaped like
B. Americans were still reluctant to buy pigs. A logical theory about how this tradition
baby carriages. started might be that because pigs often
C. Americans purchased thousands of baby symbolize greed, the object is to fatten ones
carriages. piggy bank with as much money as possible.
D. the United States bought more carriages
than any other country. However, while this idea makes sense, it is not
the correct origin of the term. The genesis of the
6. All water molecules form six-sided structures as piggy bank is the old English word pygg, which
they freeze and become snow crystals. The was a common kind of clay hundreds of years
shape of the crystal is determined by ago in England. People used pots and jars made
temperature, vapor, and wind conditions in the out of this red pygg clay for many different
upper atmosphere. Snow crystals are always purposes in their homes. Sometimes they kept
symmetrical because these conditions affect all their money in one of the pots, and this was
six sides simultaneously. known as a pygg bank. Over the years, because
pygg and pig sounded the same, glaziers
The purpose of the passage is to present began making novelty banks out of pottery in the
A. a personal observation. shape of a pig as a kind of joke. These banks
B. a solution to a problem. were given as gifts and exported to countries
C. actual information. where people spoke other languages and where
D. opposing scientific theories. no one had ever heard of pygg clay. The tradition
caught on all over the world, and today piggy
7. In the words of Thomas DeQuincey, It is banks come in all colors and are made of all
notorious that the memory strengthens as you kinds of materials, including plastic.
lay burdens upon it. If, like most people, you
have trouble recalling the names of those you This passage is mainly about
have just met, try this: The next time you are A. how people in different countries save
introduced, plan to remember the names. Say to their money

2012 The College Board. ACCUPLACER SAMPLE QUESTIONS


SAN DIEGO CITY COLLEGE Page 9 of 18

B. how people in England made pottery many cultures


centuries ago D. it is one the worlds most famous
C. how a common expression began in a inventions
surprising way
D. how an unusual custom got started 11. Samuel Morse, best known today as the inventor
of Morse Code and one of the inventors of the
9. It is said that a smile is universally understood. telegraph, was originally a prominent painter.
And nothing triggers a smile more universally While he was always interested in technology
that the taste of sugar. Nearly everyone loves and studied electrical engineering in college,
sugar. Infant studies indicate that humans are Morse went to Paris to learn from famous artists
born with an innate love of sweets. Based on of his day and later painted many pictures that
statistics, a lot of people in Great Britain must be now hang in museums, including a portrait of
smiling because on average, every man, woman former President John Adams. In 1825, Morse
and child in that country consumes 95 pounds of was in Washington, D.C., painting a portrait of
sugar each year. the Marquis de Lafayette when a messenger
arrived on horseback to tell him that his wife was
This passage implies that the writer thinks that gravely ill back at his home in Connecticut. The
95 pounds of sugar per person per year is message had taken several days to reach him
A. a surprisingly large amount because of the distance. Morse rushed to his
B. a surprisingly small amount home as fast as he could, but his wife had
C. about what one would expect already passed away by the time he arrived.
D. an unhealthy amount Grief-stricken, he gave up painting and devoted
the rest of his life to finding ways to transmit
10. The wheel has been used by humans since nearly messages over long distances faster.
the beginning of civilization and is considered
one of the most important mechanical Morse left the art world and helped to invent the
inventions of all time. Most primitive telegraph
technologies since the invention of the wheel A. because he was tired of painting
have been based on its principles, and since the B. because he wanted to communicate
industrial revolution, the wheel has been a basic with people far away
element of nearly every machine constructed by C. because of a personal tragedy in his life
humankind. No one knows the exact time and D. because he was fascinated by science
place of the invention of the wheel, but its
beginnings can be seen across many ancient 12. Leonardo DaVinci is not only one of the most
civilizations. famous artists in history, he was also a botanist,
a writer and an inventor. Even though most of
According to this passage, the wheel is an his inventions were not actually built in his
important invention because lifetime, many of todays modern machines can
A. it is one of the worlds oldest inventions be traced back to some of his original designs.
B. it forms the basis of so many later The parachute, the military tank, the bicycle and
inventions even the airplane were foretold in the
C. it is an invention that can be traced to imaginative drawings that can still be seen in the

2012 The College Board. ACCUPLACER SAMPLE QUESTIONS


SAN DIEGO CITY COLLEGE Page 10 of 18

fragments of Leonardos notebooks. Over 500


years ago, this man conceived ideas that were 15. Knowledge of another language fosters greater
far ahead of his time. awareness of cultural diversity among the
peoples of the world.
The author of this passage is praising Leonardo Individuals who have foreign language skills can
DaVinci for his: appreciate more readily other peoples values
A. artistic talent and ways of life.
B. intelligence
C. vision How are the two sentences related?
D. fame A. They contradict each other.
B. They present problems and
Directions for questions 1322 solutions.
For the questions that follow, two underlined C. They establish a contrast.
sentences are followed by a question or D. They repeat the same idea.
statement. Read the sentences, then choose the
16. Serving on a jury is an important obligation of
best answer to the question or the best
citizenship.
completion of the statement.
Many companies allow their employees paid
leaves of absence to serve on juries.
13. The Midwest is experiencing its worst drought in
15 years.
What does the second sentence do?
Corn and soybean prices are expected to be very
A. It reinforces what is stated in the
high this year.
first.
B. It explains what is stated in the first.
What does the second sentence do?
C. It expands on the first.
A. It restates the idea found in the first.
D. It draws a conclusion about what is
B. It states an effect.
stated in the first.
C. It gives an example.
D. It analyzes the statement made in the
17. While most people think of dogs as pets, some
first.
dogs are bred and trained specifically for certain
types of work.
14. Social studies classes focus on the complexity of
The bloodhounds acute sense of smell and
our social environment.
willing personality make it ideal for tracking
The subject combines the study of history and
people missing in the woods.
the social sciences and promotes skills in
citizenship.
What does the second sentence do?
A. It makes a contrast.
What does the second sentence do?
B. It restates an idea found in the first.
A. It expands on the first sentence.
C. It states an effect.
B. It makes a contrast.
D. It gives an example.
C. It proposes a solution.
D. It states an effect.

2012 The College Board. ACCUPLACER SAMPLE QUESTIONS


SAN DIEGO CITY COLLEGE Page 11 of 18

18. Paris, France, is a city that has always been 21. Some stores are testing a new checkout system
known as a center of artistic and cultural that allows shoppers to use their mobile phones
expression. to scan items as they walk through stores and
In the 1920s, Paris was home to many artists and pay at self-service kiosks, skipping the cashiers
writers from around the world who became lines.
famous, such as Picasso and Hemingway. The new mobile checkout system is intended to
reduce long lines and customer wait times in
What does the second sentence do? stores.
A. It reinforces the first.
B. It states an effect. What does the second sentence do?
C. It draws a conclusion. A. It expands on the first.
D. It provides a contrast. B. It states an effect.
C. It contrasts with the first.
19. Studies show that the prevalence of fast-food D. It gives an example.
restaurants corresponds with the rates of
obesity in both children and adults. 22. According to the American Sleep Disorders
Association, the average teenager needs around
Obesity is now on the rise in countries outside 9.5 hours of sleep per night, possibly because
the U.S., where fast food restaurants are critical growth hormones are released during
becoming more common. sleep.
The average adult requires between six and eight
How do the two sentences relate? hours of sleep per night for optimal health and
A. They express roughly the same idea. productivity.
B. They contradict each other.
C. They present problems and solutions. How do the two sentences relate?
D. They establish a contrast. A. They establish a contrast.
B. They contradict each other.
20. Compared with the rest of the country, North C. They reinforce each other.
Dakota has a thriving economy, making it a place D. They provide a problem and
where more people want to live. solution.

Winters in North Dakota are inhospitable, with


average temperatures in January ranging from 2
degrees Fahrenheit to 17 degrees.

What does the second sentence do?


A. It reinforces the first.
B. It explains what is stated in the first.
C. It contradicts the first.
D. It analyzes a statement made in the
first.

2012 The College Board. ACCUPLACER SAMPLE QUESTIONS


SAN DIEGO CITY COLLEGE Page 12 of 18

3. 7 =
Arithmetic 20
This test measures your ability to perform basic A. 0.035
arithmetic operations and to solve problems that involve B. 0.858
fundamental arithmetic concepts. There are 17 C. 0.35
questions on the Arithmetic tests, divided into three D. 3.5
types.
Operations with whole numbers and fractions: 4. Which of the following is the least?
Topics included in this category are addition, A. 0.105
subtraction, multiplication, division, recognizing B. 0.501
equivalent fractions and mixed numbers, and C. 0.015
estimating. D. 0.15
Operations with decimals and percents: Topics
include addition, subtraction, multiplication, and 5. All of the following are ways to write 25 percent of N
division with decimals. Percent problems, EXCEPT
recognition of decimals, fraction and percent A. 0.25 N
equivalencies, and problems involving estimation are B. 25N
also given. 100
Applications and problem solving: Topics include C. 1
N
rate, percent and measurement problems; simple 4
geometry problems; and distribution of a quantity D. 25N
into its fractional parts.
6. Which of the following is closest to 27.8 9.6?
A. 280
Arithmetic Sample Questions B. 300
For each of the questions below, choose the best answer C. 2,800
from the four choices given. You may use the paper you D. 3,000
received as scratch paper.
7. A soccer team played 160 games and won 65 percent
1. 2.75 + .003 + .158 = of them. How many games did it win?
A. 4.36 A. 94
B. 2.911 B. 104
C. 0.436 C. 114
D. 2.938 D. 124

2. 7.86 4.6 = 8. Three people who work full-time are to work


A. 36.156 together on a project, but their total time on the
B. 36.216 project is to be equivalent to that of only one person
C. 351.56 working full-time. If one of the people is budgeted
D. 361.56 for one-half of his time to the project and a second
person for one-third of her time, what part of the
third workers time should be budgeted to this

2012 The College Board. ACCUPLACER SAMPLE QUESTIONS


SAN DIEGO CITY COLLEGE Page 13 of 18

project? D. 5
7
A. 1 6
3
12. What is 1,345 rounded to the nearest integer?
B. 3 99
5 A. 12
C. 1 B. 13
6 C. 14
D. 15
D. 1
8 13. Three of four numbers have a sum of 22. If the
average of the four numbers is 8, what is the fourth
9. 32 is 40 percent of what number? number?
A. 12.8 A. 4
B. 128 B. 6
C. 80 C. 8
D. 800 D. 10

14. 46.2 x 10-2 =


A. 0.0462
10. B. 0.462
1 2 C. 4.62
3 - 2
3 5 = D. 462

15. If 3 1 = n, then n is between


A. 1 1 2 4
2
B. 1 A. 1 and 3
15 B. 3 and 5
C. 14 C. 5 and 7
15 D. 7 and 9

D. 1
1 16. What is 12% of 120?
15
A. 10
11. B. 14.4
1 2 C. 18.4
2 +4
2 3 = D. 28.8

A. 1
6
6
B. 5
6
6
C. 1
7
6

2012 The College Board. ACCUPLACER SAMPLE QUESTIONS


SAN DIEGO CITY COLLEGE Page 14 of 18

17. A box in a college bookstore contains books, and 20. Jen wants to tile the floor of her kitchen. The floor is
each book in the box is a history book, an English rectangular and measures 12 feet by 8 feet. If it costs
book or a science book. If one-third of these books $2.50 per square foot for the materials, what is the
are history books and one-sixth are English books, total cost of the materials for tiling the kitchen floor?
what fraction of the books are science books? A. $160
A. 1 B. $200
3 C. $220
B. 1 D. $240
2
C. 2
3 Elementary Algebra
D. 3 A total of 12 questions of three types are administered in
4 this test.
The first type involves operations with integers and
18. The measures of two angles of a triangle are 35 and rational numbers, and includes computation with
45. What is the measure of the third angle of the integers and negative rationals, the use of absolute
triangle? values, and ordering.
A. 95 The second type involves operations with algebraic
B. 100 expressions using evaluation of simple formulas and
C. 105 expressions, and adding and subtracting monomials
D. 110 and polynomials. Questions involve multiplying and
dividing monomials and polynomials, the evaluation
19. 1 of positive rational roots and exponents, simplifying
Erica bought 3 yards of fabric. If she
2 algebraic fractions, and factoring.
uses 2 of the fabric to make a curtain, The third type of question involves translating
3 how much will she have left?
written phrases into algebraic expressions and
solving equations, inequalities, word problems,
A. 1 linear equations and inequalities, quadratic
yd. equations (by factoring), and verbal problems
6
presented in an algebraic context.
B 1
yd.
3
C. 1
1 yd.
6

D. 1
2 yd.
3

2012 The College Board. ACCUPLACER SAMPLE QUESTIONS


SAN DIEGO CITY COLLEGE Page 15 of 18

5. (3x 2y)2 =
Elementary Algebra A. 9x2 4y2
Sample Questions B. 9x2 +4y2
C. 9x2 + 4y2 6xy
For each of the questions below, choose the best answer D. 9x2 + 4y2 12xy
from the four choices given.
6. If x > 2, then x2 x 6 =
1. If A represents the number of apples purchased at 15 x2 - 4
cents each, and B represents the number of bananas A. x-3
2
purchased at 10 cents each, which of the following
represents the total value of the purchases in cents? B. x-3
A. A + B x-2
B. 25(A + B) C. x-3
C. 10A + 15B x+2
D. 15A + 10B D 3
2
2. 2 x 15 = ?
A. 17 7. 4 (-6) =
B. 30 -5
C. 30 A. 2
D. 17 5
B. 2
3. What is the value of the expression 2x2 + 3xy 4y2 -
5
when x =2 and y = - 4?
C. 2
A. -80
B. 80 D -2
C. -32
D. 32 8. If 2x 3(x + 4) = -5, then x =
A. 7
4. In the figure below, both circles have the same B. -7
center, and the radius of the larger circle is R. If the C. 17
radius of the smaller circle is 3 units less than R, D. -17
which of the following represents the area of the
shaded region? 9. -3(5 - 6) 4(2 - 3) =
A. R2 A. -7
B. (R 3)2 B. 7
C. R2 32 C. -1
D. R2 (R - 3)2 D. 1

2012 The College Board. ACCUPLACER SAMPLE QUESTIONS


SAN DIEGO CITY COLLEGE Page 16 of 18

A. 7x
10. Which of the following expressions is equivalent to 5u
20 4 x 16 ? B. 5u
5 7x
A. x5 C. 29u
B. x5 5x
C. x 321/2 D. 31u
D. x 321/2 5x

11. Which of the following lists of numbers is ordered 15.


from least to greatest?
A. 1 3 2 3 -2 -1 0 1 2
- , - , , The solution set of which of the following inequalities is
3 5 3 5
graphed on the number line above?
B. 3 1 3 2
- , - , , A. 2x 4 3
5 3 5 3
B. 2x + 5 6
C. 1 3 3 2
- , - , , C. 3x 1 5
3 5 5 3
D. 4x 1 7
D. 3 1 2 3
- , - , ,
5 3 3 5
16. 2x + 6y = 5
x + 3y = 2
12. If 5t + 2 = 6, then t =
How many solutions (x,y) are there to the system of
A. 8
equations above?
B. 5 A. None
4 B. One
C. Two
C. 4 D. More than two
5
17. Which of the following is a factor of both x2 x 6
D. -8
and x2 5x + 6 ?
13. For which of the following equations are x=5 and A. x 3
x=-5 both solutions? B. x + 3
A. x2 x2 5x 25 = 0 C. x 2
B. x2 + 25 = 0 D. x + 2
C. x2 + 10x 25 = 0
D. x2 25 = 0 18. 10x6 + 8x4 =
2x2
A. 9x12
14. If x 0, then
B. 14x4
u 5u u C. 5x4 + 4x2
+ - =
x x 5x D. 5x3 + 2x2

2012 The College Board. ACCUPLACER SAMPLE QUESTIONS


SAN DIEGO CITY COLLEGE Page 17 of 18

19. A rectangular yard has area 96 square feet. If the


width of the yard is 4 feet less than the length,
what is the perimeter, in feet, of the yard?
A. 40
B. 44
C. 48
D. 52

20. On Monday, it took Helen 3 hours to do a page


of science homework exercises. The next day she
did the same number of exercises in 2 hours. If
her average rate on Monday was p exercises per
hour, what was her average rate the next day, in
terms of p?
A. 2 ( p + 1) exercises per hour
B. 3 ( p 1) exercises per hour
C. 2 p exercises per hour
3
D. 3 p exercises per hour
2

2012 The College Board. ACCUPLACER SAMPLE QUESTIONS


Answer Key
Sentence Skills Reading Comprehension
Question Number Correct Answer Question Number Correct Answer
1. D 1. C
2. A 2. D
3. B 3. C
4. C 4. D
5. B 5. B
6. B 6. C
7. C 7. C
8. D 8. C
9. A 9. A
10. B 10. B
11. D 11. C
12. D 12. C
13. C 13. B
14. A 14. A
15. B 15. D
16. A 16. A
17. D 17. D
18. B 18. A
19. A 19. A
20. D 20. C
21. B 21. B
22. C 22. A
23. B
24. B
25. C Elementary Algebra
Arithmetic Question Number Correct Answer
Question Number Correct Answer 1. D
2. C
1. B
3. A
2. A
4. D
3. C
5. D
4. C
6. B
5. D
7. D
6. A
8. B
7. B
9. B
8. C
10. A
9. C
11. B
10. C
12. C
11. C
13. D
12. C
14. C
13. D
15. C
14. B
16. A
15. C
17. A
16. B
18. C
17. B
19. A
18. B
20. D
19. C
20. D

2012 The College Board. ACCUPLACER SAMPLE QUESTIONS