Anda di halaman 1dari 9

\\Pc-3\F\study material\BOOK\ARIHANT\p\JPH 1 Physics English\002 VECTOR

Objective Questions

Q 1. Which of the following is a scalar : [CPMT 87]


(a) Electric field (b) Velocity
(c) Angular momentum (d) Electrostatic potential

Q 2. The scalar quantity is: [RAJ PET 2003]


(a) Electric current (b) Displacement (c) Velocity (d) Force

Q 3. The scalar quantity is : [CPMT 78]


(a) Force (b) Displacement (c) acceleration (d) Work

Q 4. The vector quantity is :


(a) Power (b) Momentum (c) Work (d) Electrostatic potential

Q5. Which of the following quantity is a vector :


(a) Force (b) Energy (c) Power (d) Mass

Q 6. The vector quantity is :


(a) Displacement (b) Density (c) Volume (d) Temperature

Q 7. Which of these can be vector quantity :


(a) Area (b) Volume (c) Length (d) Pressure

Q 8. Which of the following is vector quantity :


(a) Charge on proton. (b) Velocity if air. (c) Mass of radium nucleus (d) energy of thermal
neutron.

Q 9. Angular momentum is :
(a) scalar quantity (b) polar vector (c) axial vector (d) none of these

Q 10. Angular displacement is :


(a) scalar (b) vector (c) both (d) none

Q 11. Moment of inertia is:


(a) scalar (b) vector (c) (a) and (b) (d) none of these

Q 12. If n is unit

vector in the direction

of vector A its value

will be:
(a) n A / | A | (b) n A | A | (c) n | A | / A (d) | A | / A
n


Q 13. If A i j k then unit vector in the direction of A :
(i j k ) (i j k)
(a) 3. j (b) (i j k ) (c) (d)
2 3

Q 14. A boat is moving with velocity (3i 4 j ) with respect to earth. The river water flows velocity
( 3i 4 j ) with respect to ground. Relative velocity of boat with respect to water is : [EAMCET 91]
(a) 6i 8 j (b) 8 j (c) 6i 8 j (d) 5 2i

Q 15. Position vector of a particle is r = (a cos t) i + (a sin t) j the velocity vector of particle will be :
(a) parallel to position vector (b) perpendicular to position vector
(c) in the direction of origin (d) opposite to the direction of origin

Q 16. Vector of length l is rotating with angle with respect to its tail. The change is it position vector of its

vertex :
(a) l cos /2 (b) 2l cos /2 (c) 2l sin /2 (d) l cos /2

Q 17. A mass is rotating around a point, then the direction of angular momentum will be along:
(a) the radius (b) the tangent of orbit (c) axis of rotation (d) the line at 45 of its rotating axis.

Q 18.

Q 25. An Aeroplane is travelling in a straight direction to 250 miles and makes 30o angle from north direction.
How much did this aeroplane travel in north and east direction from its initial place : [BHU94]
(1) 125 miles in east and 150 miles in north. (2) 450 miles in east and 150 miles in north.
(3) 125 miles in east and 216.5 miles in north. (4) 125 miles in east and 175.5 miles in north.

Q 26. A scooter moving towards east with velocity 10m/sec. turns 90o right, if the speed does not change, the
change in velocity of scooter will be : [BHU94]
(1) 20 m/s in south east. (2) zero. (3) 10 m/s in south. (4) 14.14 m/s in south east.

Q 27. Length of second's hand of a watch is 1 cm. the change in velocity of its tip in 15 second is :
[UP PMT 87]
(1) Zero (2) /302 cm/sec. (3) /30 cm/sec. (4) 2/302 cm/sec.

Q 28. A particle is moving in a circular path with constant speed V. After a 60o angular displacement
the change in magnitude of its velocity will be:
(a) v (b) 2 v (c) 3 v (d) 3 v/2

Q 29. A monkey is climbing on a perpendicular tree with velocity 5m/s and a dog in running towards tree with
a velocity of 53 m/s. Velocity of dog with respect to monkey will be :
(1) 10 m/s, at angle of 30 with horizontal. (2) 10 m/s, at angle of 60 with horizontal.
(3) 83 m/s, at angle of 30o with horizontal. (4) 83 m/s, at angle of 60 with horizontal.

Q 30. Rain is falling with 30m/s perpendicularly and air is blowing l0m/s horizontally from north to south
direction in which direction. A man is standing with its opened umbrella:
(1) In north direction, at tan-1 (3) with verticle. (2) In south direction, at tan-1 (3) with verticle.
(3) In north direction, at tan-1 (1/3) with verticle. (4) In south direction, at tan-1 (1/3) with verticle.

Q 31. A man can swim in still water with a velocity 4km/hr. In how much time he will cross a l km
broad river flowing with a velocity 3km/hr. :
(1) 10 minute (2) 15 minute (3) 30 minute (4) 45 minute

Q 32. A car is moving with a speed of 25km/hour in the East. A bus is moving with a speed of 253 km/hour
in the North. What will be the relative velocity of the bus for the car's driver ?
(1) 50 km/hour, 30 towards the east of north. (2) 503 km/hour, 30 towards the east of north-
(3) 50 km/hour, 30o towards the west of north. (4) 503 km/hour, 30o towards the west of north.

Q 33. The magnitude of displacement vector S1 is 5.0 m. and it is in positive x-direction and the magnitude
of displacement vector S2 is 8.0m in negative x-direction, then what will be the value of the vector S2-
S1 :
(1) 3 m in + x-direction (2) 13 m in + x-direction (3) 3 m in x-direction (4) 13 m in - x-direction.

Q 34. If more than three forces are acting on a heavy rigid body, the body will be balanced, then all the
forces are : [ICS (Pre.) 2000]
(1) co-linear. (2) co-planar.
(3) acting in random direction. (4) represented by the sides of a polygon of vectors.

Q 35. A person moves with velocity 25km/hour towards the east, then he moves towards the north with a
velocity 253km/hour. What will be the magnitude of the change in velocity:
(1) 253 km/hour (2) 25 km/hour (3) 503 km/hour (4) 50 km/hour

Q 36. If | A B | = | A . B |, then angle between A and B will be [U.GET (MAHE) MANIPAL 2000]
(1) 30 (2) 45 (3) 60 (4) 90

Q 37. Two vector A and B are acting in the same plane and the vector C is perpendicular to the plane. The
resultant of these vectors : [CPMT 83]

(1) may be zero. (2) can not be zero. (3) lies between A and B (4) lies between A and - B .

Q 38. Addition of which of the following will not be equal to zero ? [CPMT85]
(1) 10, 10, 10 (2) 10, 10, 20 (3) 10, 20, 30 (4) 10, 20, 40

Q 39. The resultant of three vectors 1, 2 and 3 units whose directions are those of the side of an equilateral
triangle at an angle of is: [ISM DHANBAD 94]
(1)30 with the I vector (2) 15 with the I vector (3) 100 with the I vector (4)150 with the Ist vector
st st st

Q 40. Which of the following vector can't be equal to the resultant of 5 and 10 : [AFMC 96]
(1) 2 (2) 5 (3) 7 (4) 8

Q 41. Two vector A and B lies ina plane. Another vector C lies outside the plane. The resultant of these

three vector i.e. A + B + C :
(1) can be zero. (2) can not be zero.

(3) lies in the plane of A+B (4) lies in the plane containing A - B

Q 42. Select the wrong statement out of the following


(a) the resultant of vector is always a scalar
(b) total path length is always equal to the displacement of the particle
(c) Addition of three vector which are not lying in same plane cannot be equal to zero
(d) in equal time interval the average speed of the particle will be more or equal to the average velocity
of the particle

Q 43. Which of the following pairs of displacement cannot be added to give a resultant displacement of 2m
(a) 1 m and 1 m (b) 1 m and 2m (c) 1 m and 3m (d) 1 m and 4m

Q 44. How many minimum number of co-planer vectors having different magnitude can be added to give zero
resultant?
(a) 2 (b) 3 (c) 4 (d) 5
Q 45. How many minimum number of vector in different planes can be added to give zero resultant:
(a) 2 (b) 3 (c) 4 (d) 5

Q 46. A man walks 4 km. due north in one hour and 3 km in the east in the next hour. What is his average
velocity ?
(a) 2.5 km/hour 37 east of north (b) 3.5 km/hour 37 east of north
(c) 5 km/hour 37 east of north (d) 2.5 km/hour 37 north of east

Q 47. If Aand B are two vectors, then tick the correctstatement :

(a) A + B = B + A (b) A - B = B - A (c) A B = B A (d) none of these.

Q 48. Vectors A and B are such that A + B = A - B , then:

(a) A + B = 0 (b) A = 0 (c) A - B = 0 (d) B = 0


Q 49. ABCDEF is a regular hexagon then what will be the value of AB AC AD AE AF if O is the centre
of the regular hexagon:

(a) zero (b) 4 AO (c) 2 AO (d) 6 AO

Q 50. In the given figure :




(a) A + B = C (b) B + C = A (c) C+ A=B (d) A+B+
C =0


Q 51. If the magnitude of two vectors A and B are always added in terms of a and b, then the magnitude of
the resultant vector will be always:
(a) equal to (a + b) (b) less than (a + b) (c) more than (a + b) (d) not more than (a + b)

Q 52. For getting resultant displacement 10 m two displacement vectors having magnitude 6 m and 8 m should
be joined :
(a) parallel (b) anti-parallel (c) at angle of 60 (d) perpendicular to each other

Q 53. A man walks 1 mile towards the east and then walks 5 mile towards the south then 2 mile towards the
east and 9 mile towards the north in the end. How far is he away from the initial point:
(a) 3 mile (b) 5 mile (c) 4 mile (d) between 5 and 9 mile

Q 54. Force F and displacement x are vector quantities. Work = F .x will be:
(a) a scalar (b) a vector (c) both scalar and vector (d) none of these.

Q 55. If the magnitude of vector A , B and C are 12, 5 and 13 units respectively and A + B = C , the
angle between A and B is:
(a) 0 (b) (c) /2 (d) /4
ur ur
Q 56. Let A = i A cos + j A sin , be any vector. Another vector B which is perpendicular to A can be
expressed as :
sin jB cos (b) iB
(a) iB sin jB cos (c) iB
cos jB sin (d) iB
sin jB cos

ur ur ur ur ur ur ur ur
Q 57. Of A B C and the magnitudes of A, B, C are 5, 4, 3 units the angle between A and C is :
(a) sin1 (3/4) (b) cos 1 (3/5) (c) cos1(4/5) (d) /2
ur ur
Q 58. If tow vectors A and B are perpendicular to each other then :
ur ur ur ur ur ur ur ur
(a) A B 0 (b) A B 0 (c) A B 0 (d) A B 0
ur uu r ur uu r uu
r
Q 59. If | V1 V2 | = | V1 V2 | and V2 is not equal to zero, then which statement is right out of the following :
ur uu
r ur uu
r
(a) V1 and V2 are parallel. (b) V1 and V2 are equal in magnitude.
ur uu
r
(c) V1 and V2 are perpendicular to each other.
(d) none of the above.
ur ur ur ur ur ur ur ur
Q 60. Three vector A, B and C satisfy the following relation A B = 0 and A C = 0 Vector A is parallel to:
ur ur ur ur ur [KCET
ur 2003; AIIMS 87]
(a) B (b) C (c) B C (d) B C
ur ur
Q 61. Three is a vector F 4i 3 j . What will be the second vector perpendicular to F :
(a) 4i 3 j (b) 6i (c) 7i (d) 3i 4 j
ur ur ur ur
Q 62. If | A B | | A | | B | , angle between A and B will be : [CBSE PMT 2001]
(a) 90 (b) 120 (c) 0 (d) 60

Q 63. If the magnitude of the cross product of two vector is 3 times to the magnitude of their scalar product
the angle between two vector will be :
(a) (b) /2 (c) /3 (d) /6
ur ur
Q 64. What will be the angle between two vectors A 3i 4 j 5k and B 3i 4 j 5k : [CBSE 94]
(a) zero (b) 45 (c) 90 (d) 180
uu
r uu
r
Q 65. What will be the value of the scalar product of two F1 2i 5k and F2 3i 4k : [MP PMT 87]
(a) 20 (b) 22 (c) 23 (d) 26

Q 66. In clockwise system :


(a) i
i 0 (b) i =
j 0 (c) j k i (d) i k j
ur ur
Q 67. If A and B are two perpendicular vectors what will be the value of a
ur ur
A 5i 7 j 3k, B 2i 2 j ak [CPMT 90]
(a) 8 (b) 8 (c) 7 (d) 7
ur
Q 68. A particle is moving in XY-plane under the effect of force F such that the component of its linear
ur ur ur
momentum P at any instant t, Px = 2 cost and Py = 2 t. What will be the angle between F and P at time t
:
(a) 0 (b) 30 (c) 90 (d) 180
ur ur ur ur ur
Q 69. Two vector A and B are such that A B C and A2 + B2 = C2. What will be the angle between them :
(a) 0 (b) 90 (c) 120 (d) 180
ur u r
Q 70. Work done by the force is represented by W = F S . In special circumstances F and S is not equal to
zero but the work done is zero. This concludes that :
(a) F and S are in same direction. (b) F and S are in opposite direction.
(c) F and S are perpendicular to each other. (d) none of above.
ur ur ur ur
Q 71. If A 4i 3 j 2 k and B 8i 6 j 4 k . The angle between two vector A and B will be :
(a) 45 (b) 60 (c) 0 (d) 90

Q 72. Scalar product of two vectors is 2 3 and the magnitude of their vector product is equal to 2, then the
angle between them will be :
(a) 30 (b) 45 (c) 60 (d) 90
ur ur ur ur ur ur ur ur
Q 73. Two vectors A and B are such that | A | = | B |= | A B | , then angle between A and B will be :
(a) 0 (b) 60 (c) 90 (d) 120

Q 74. What will be the angle between the vector 2i 3 j and y-axis :
(a) tan-1(3/2) (b) tan-1(2/3) (c) sin-1(2/3) (d) cos-1(2/3)
ur ur ur ur ur ur ur ur ur ur
Q 75. Three vectors P, Q, R are such that the | P | = | Q | , | R | = 2 | P | and P Q R 0 . The angle
ur ur ur ur ur ur
between P and Q , Q and R and P and R will be respectively :
(a) 90, 135, 135 (b) 90, 45, 45 (c) 45, 90, 90 (d) 45, 135, 135
ur
ur ur ur |Q | ur ur
Q 76. The figure states that R P and | R | = the angle between P and Q will be :
2
(a) 30 (b) 60 (c) 120 (d) 150

Q 77. The angle between two vectors 2i 3 j k and i 2 j 4k will be :


(a) 0 (b) 90 (c) 180 (d) none of above

Q 78. For the resultant of the two vectors to be maximum, what must be the angle between them ?
(a) 0 (b) 60 (c) 90 (d) 180
ur ur
Q 79. If P ai 3 j 3k and Q ai 2 j k are perpendicular to each ether the positive value of a will be :
[AIIMS 2002; AFMC 2000]
(a) 3 (b) 4 (c) 9 (d) 13

Q 80. A particle of mass m = 5 is moving in plane XOY with linear velocity v = 3 2 and along the line y = x
+ 4. What will be angular momentum of the particle with respect to the origin :
(a) zero (b) 7.5 unit (b) 40 2 unit (d) 60 unit
ur ur
Q 81. If is the angle between vector A and B what will be their scalar product : [AFMC 96]
(a) AB cos (b) AB sin (c) AB (d) none of above
ur ur ur ur
Q 82. The angle between vectors ( P Q ) and (Q P ) will be :
(a) zero (b) /4 (c) /2 (d)

Q 83. The angle between vector ( i j ) and ( j k ) is : [EAMCET 95]


(a) 30 (b) 45 (c) 60 (d) 90
ur r r
Q 84. If F is force and r is position vector then value of torque t is :
r ur r ur r ur r ur
(a) r F (b) r F (c) | r |
|F| (d) | r |/ | F |
ur ur ur ur
Q 85. ( A B ) ( A B ) is equal to :
ur ur ur ur ur ur ur ur
(a) 2 ( A B) (b) 2( B A) (c) 2( A
B) (d) ( A B)
ur ur ur ur ur
Q 86. Vector A is along + X-axis and the vector B is such that A B = 0 the B will be :
(a) 4 j (b) 4i (c) (i j ) (d) ( j k)
ur ur ur ur ur
Q 87. is the angle between A and B . Value of A ( B A) will be : [CBSE 91]
(a) zero (b) A2B (c) A2B sin (d) A B cos
2

ur ur ur ur ur
Q 88. is the angle between A and B . Value of ( A B) A will be :
2
(a) A B (b) A B sin
2
(c) A B cos
2
(d) zero

Q 89. The resultant magnitude of two forces having equal magnitude F is 2 . F. The angle between the two
force will be : [NDA 94]
(a) 90 (b) 60 (c) 45 (d) 30

Q 90. Two parallel forces of magnitude 4 and 6 newton are acting on a body placed at 4 m apart. Resultant
force will be : [SCRA 94]
(a) 1.6 m from 4 N (b) 2.4 m from 4N (c) 2.00 m from 6N (d) 2.4 m from 6N
uu
r uu
r
Q 91. Mass of a body is 7 kg. Two forces F1 16i 12 j and F2 12i 9 j are acting on the body. The
acceleration produced on that body will be : [CPMT 94]
2 2 2 2
(a) 2 m/sec (b) 5/7 m/sec (c) 5 m/sec (d) 57 m/sec

Q 92. Two forces of equal magnitude F are at a point. If is the angle between two forces then magnitude of
resultant force will be : [EAMCET 95]
(a) 2F cos (/2) (b) F cos (/2) (c) 4F cos (d) zero

Q 93. Tow forces of magnitude 10 N and 6 N respectively are acting on a body. The direction of the forces is
unknown. The resultant force on the body will be :
(a) between 6 to 10 N (b) between 4 to 16 N (c) more than 6 N (d) more than 10 N

Q 94. Out of two resolved components of a force, one is 10 N and it makes an angle of 60 with the force. The
magnitude of force is :
(a) 7.1 N (b) 14.1 N (c) 17.3 N (d) 20 N

Q 95. In the above question 94, second component of force is :


(a) 6 N (b) 14.1 N (c) 17.3 N (d) 20 N

Q 96. Two forces of magnitude 8 N and 15 N are acting on a point. If the resultant force is 17 newton then the
angle between two forces :
(a) 30 (b) 45 (c) 60 (d) 90

Q 97. If two forces f and G are acting perpendicular to each ether the resultant force will be :
(a) F 2 G 2 (b) F + G (c) (F + G)/2 (d) F 2 G 2

Q 98. Three forces AB, BC, 2CA are acting along the sides of triangle ABC respectively. Their resultant in
magnitude
uuu
r and direction isurepresented
uur by : uuur uuu
r
(a) CA (b) AC (c) BC (d) CB

Q 99. Forces of 1 and 2 unit are acting along x = 0, y = 0 respectively. The equation of resultant line is :
(a) y 2x = 0 (b) 2y x = 0 (c) y + x = 0 (d) y x = 0

Q 100. The resultant of two forces acting in opposite direction is 10 N. If these forces act perpendicular to each
ether their resultant will be 50 N the magnitude of these forces will be :
(a) 40 N, 30 N (b) 50 N, 25 N (c) 18 N, 30 N (d) 21 N, 28 N

Q 101. The magnitude of two forces is in the ratio 3 : 5 and the angle between their direction is 60. If their
resultant force is 35 N then their magnitude will be :
(a) 12 N, 20 N (b) 15 N, 25 N (c) 18 N, 30 N (d) 21 N, 28 N

Q 102. Five forces of magnitude 10 N each are acting on a point and they are in same plane if the angle between
them is equal the resultant of those forces will be :
(a) zero (b) 10 N (c) 20 N (d) 10 2 N

Q 103. At the given place the value of electric potential V = 5x 7x2 + 8y2 + 16 yz 5z volt. The distance is
measured in meter. The component of intensity of electric field at the point (2, 4, 3) is :
(a) 10 volt/meter (b) 12 volt/meter (c) 15 volt/meter (d) zero
ur
Q 104. The value of divergence of vector A 2 xi 5 yj will be :
(a) 5 (b) 6 (c) 7 (d) none of these
ur
Q 105. The value of curl of vector A 2 xi 5 yj 8k will be :
(a) 5i 2 j 3k (b) 8i (c) 0 (d) none of these

Q 106. If a vector 2i 3 j 8k is perpendicular to the vector 4 j 4i ak , then the value of a is :


(a) 1/2 b 1/2 (c) 1 (d) 1
ur ur ur ur ur
Q 107. If the angle between the vectors A and B is , the value of the product ( B A) . A is equal to :
(a) BA2 sin (b) BA2 cos (c) BA2 sin cos (d) Zero

Answers
1. (d) 2. (a) 3. (d) 4. (b) 5. (a) 6. (a) 7. (b)
8. (c) 9. (c) 10. (d) 11. (d) 12. (a) 13. (d) 14. (a)
15. (b) 16. (c) 17. (c) 18. (c) 19. (a) 20. (a) 21. (a)
22. (d) 23. (b) 24. (b) 25. (c) 26. (d) 27. (d) 28. (a)
29. (a) 30. (c) 31. (b) 32. (c) 33. (d) 34. (d) 35. (d)
36. (d) 37. (b) 38. (d) 39. (d) 40. (a) 41. (b) 42. (b)
43. (d) 44. (b) 45. (c) 46. (a) 47. (a) 48. (d) 49. (d)
50. (d) 51. (d) 52. (d) 53. (b) 54. (a) 55. (c) 56. (a)
57. (b) 58. (c) 59. (c) 60. (d) 61. (d) 62. (b) 63. (c)
64. (c) 65. (d) 66. (c) 67. (b) 68. (c) 69. (b) 70. (c)
71. (c) 72. (a) 73. (b) 74. (b) 75. (a) 76. (d) 77. (b)
78. (a) 79. (a) 80. (d) 81. (a) 82. (d) 83. (c) 84. (a)
85. (b) 86. (b) 87. (a) 88. (d) 89. (a) 90. (b) 91. (c)
92. (a) 93. (b) 94. (d) 95. (c) 96. (d) 97. (a) 98. (a)
99. (b) 100 (a) 101. (a) 102. (b) 103. (a) 104. (b) 105. (c)
106. (b) 107. (d)