Anda di halaman 1dari 32

|A|

Q 1. Newton's law of gravitation is called a universal law because :


(a) The force is always of attraction
(b) it is applicable for both heavy and light bodies
(c) it is valid for all times
(d) it is valid for all particles at all distances and is true at any place in the universe.

Q 2. Newton's law of gravitation is true for :


(a) only uncharged panicles (b) only for planets
(c) only for heavenly bodies (d) all the bodies

Q 3. Gravitational force between two masses is :


(a) directly proportional to the distance between them.
(b) directly proportional to the square of the distance between them
(c) inversely proportional to the product of their masses
(d) directly proportional to the product of their masses.

Q 4. If distance between two masses is doubled then the gravitational force will : [UP PMT 99]
(a) remain unchanged (b) become one fourth
(c) become half (d) become double

Q 5. Gravitational force is : [RAJ PMT 94]


(a) strongest (b) weakest
(c) neither strong nor weak (d) nothing can be predicted

Q 6. Gravitational force between two masses at a distance d apart is 6N. If these masses are taken to moon
and kept at same separation, then the force between them will be : [MP PET 87]
1
(a) 1N (b) N (c) 36N (d) 6N
6

Q 7. If gravitational constant and velocity of light are taken as very large and unity, them :
(a) 1 m = 1 sec (b) 1 sec = 1 m = 1 kg (c) 1 kg = 1 sec (d) 1 kg = 1 m

Q 8. If (he distance between sun and earth is made 3 times of the present value then gravitational force
between them will become : [RAJ PET 89]
1 1
(a) 9 times (b) times (c) times (d) 3 times
9 3

Q 9. The vector from of gravitational force between masses m1, m2 separated by distance 'r' is given
by :
uu
r Gm1m2 uur Gm1m2 uu
r Gm1m2
(a) F = - 2
r (b) F = 2
r (c) F = r (d) None of these
r r r

Q 10. The unit of 'G' is : [RAJ PMT 89,94]


(a) 6.67 10-11 N/kg (b) 6.67 10-11 N-m/kg
(c) 6.67 10-11 N.m2/kg2 (d) 6.67 l0-11 Nm2 /kg

Q 11. The gravitational and electrostatic force between two electrons separated by l0em are respectively Fg
and Fe, the ratio of Fg and Fe will be of the order of : [CPMT 95]
(a) 1036 (b) 10 (c) 10-36 (d) 1043
Q 12. If gravitational acceleration at a point is g/2 then gravitational field intensity at the point will be :
(a) g/2 (b) 2g (c) g (d) zero

Q 13. 10 kg of mass is in equilibrium on a sensitive physical balance. A 1000kg mass is placed below 10
kg mass at a distance of lm. How much additional mass will be required to put on the pan of the
balance to make it again in equilibrium
(a) 66 10-15 kg (b) 66 l0-3 kg(c) 66 10-5 kg (d) 6.6 x 10-8 kg

Q 14. A man has weight of 600 N at earth, the value of g at moon is (l/6)th of that on the earth. I g at
earth is l0m/sec-2, then weight of the ma on moon will be :
(a) 100N (b) 300N (c) 600N (d) 900N

Q 15. The value of g on the surface of earth is 9.8m sec-2. The weight of 10kg mass at the centre o earth
will be :
(a) zero (b) l0kgwt (c) 98 kg wt (d) 98 N

Q 16. If the distance between centres of earth and moon is D and the mass of earth is 81 times the mass of
moon, then at what distance from centre of earth the gravitational force will be zero : [RAJ PET 96]
(a) D/2 (b) 2D/3 (c) 4D/3 (d) 9D/10

Answers

1. (d) 2. (d) 3. (d) 4. (b) 5. (b) 6. (d) 7. (b)


8. (b) 9. (a) 10. (c) 11. (d) 12. (a) 13. (d) 14. (a)
15. (a) 16. (d)

|B|

Q 1. Two different masses are dropped from same height, then just before these strike the ground, the
following is same : [RAJ PET 96]
(a) kinetic energy (b) potential energy (c) linear momentum (d) Acceleration

Q 2. If a body of mass M is taken from one planet to another, then its weight changes on account of
change in : [MP PET 86]
(a) mass (b) gravitational acceleration
(c) either mass or gravitational acceleration (d) both mass and gravitational acceleration

Q 3. If the radius of earth shrinks by 1% maintaining its mass, then 'g' at the earth surface will :
[VMMC 3003; RAJ PMT 2002: MP PMT 96, IIT 81, UP PMT 97]
(a) decrease (b) increase (c) remains same (d) increase or decrease

Q 4. The atmospheric pressure and height of barometer column is 105 P and 760 mm respectively on the
earth is surface. If the barometer is taken to moon then column height will be : [AFMC 92]
(a) zero (b) 76 mm (c) 126.6 mm (d) 760 mm

Q 5. A mass 'm' is taken to a planet whose mass is equal to half that of earth and radius is four times that
of earth. The mass of the body on this planet will be : [RAJ PMT 89, 97]
(a) m/2 (b) m/8 (c) m/4 (d) m
Q 6. The value of g on earth surface depends :
(a) only on earth's structure (b) only on earth's rotational motion
(c) on above both at all the places (d) no none of these and is same

Q 7. The weight of a body on moon surface is lesser than that on earth's surface because :
(a) no atmosphere on the moon (b) moon is far off from the earth
(c) moon is cooler than earth (d) moon has lesser gravitational force.

Q 8. If the diameter of earth, is doubled maintaing its mass, then the weight of the body on the earth
surface will become : [ROORKEE 80]
(a) double (b) four times (c) one fourth (d) eight times

Q 9. A man can jump higher on the moon than on the earth because :
(a) g on moon is lesser than that on earth (b) no atmosphere on moon
(c) moon is cooler than earth (d) moon surface is rough

Q 10. The value of 'g' for earth is : [RAJPET96]


(a) more at equator than what it is on poles (b) more at poles than what it is at equator
(c) same both at equator and poles (d) none of these

Q 11. 'g' on a planet does not depend on : [RAJ PMT 98]


(a) its shape (b) its mass (c) its density (d) none of these

Q 12. If 'R' is the radius of earth and 'g' the acceleration due to gravity then mass of earth will be :
(a) gR2/G (b) g2R/G (c) Rg/G (d) GR2/g

Q 13. If a body is having free fall under gravity then the quantity which remains constant is :
(a) velocity (b) acceleration (c) momentum (d) kinetic energy

Q 14. The value of acceleration due to gravity on a planet which has mass and radius as twice those of
earth is :
(a) g (b) 2g (c) 4g (d) g/2

Q 15. The acceleration of gravity, on the surface of a planet that has a radius half to that of earth and the
same average density as earth, is : [JK PMT 97]
2 2 2 2
(a) 4.9m/sec (b) 19.6 m/sec (c) 9.8 m/sec (d) 2.45 m/sec

Q 16. Considering earth to be a sphere of radius R, the weight of a lkg mass at 2R distance from the centre
of earth is 2.5N. The same mass will have its weight at 3R distance as :
(a) 2.1N (b) 1.5N (c) 2.5N (d) 1.1N

Q 17. The value of g reduces to half of its value at surface of earth at a height 'h', then :
(a) h = R (b) h = 2R (c) h = (2 + 1)R (d) h = (2 -1)R

Q 18. The distance between earth and moon is 4 105 km and earth is 81 times heavier than moon. The
distance of a point from the centre of earth where gravitational field due to earth and moon cancel
out, will be :
(a) 1.9 105 km (b) 2.5 105 km (c) 7.6 104 km (d) 3.6 105 km

Q 19. The mass of moon is (l/81)th of the mass of earth. The diameter of moon is 1/3.7 that of earth. If 'g'
on the surface earth is 9.8m sec-2, the value of 'g' on moon surface will be :
[MP PET 85, MP PMT 97: CBSE PMT 99]
(a) 9.8 6 m sec-2 (b) 9.8/6 m sec-2 (c) 9.8 3 m sec-2 (d) 9.8/3m sec-2
Q 20. The mass of moon is (l/81)th of mass of earth and g on moon is (l/6)th of g on earth. The ratio of
moon and earth radii is : [CPMT 85]
(a) 6/81 (b) 81/6 (c)2/27 (d) 2/48

Q 21. The mass and diameter of a planet are three times those of earth, then the value of 'g' for the planet
will be :
(a) 3.26 m sec-2 (b) 4.0 m sec-2 (c) 9.8 m sec-2 (d) 4.5 m sec-2

Q 22. The distance between earth and moon is 60 times the radius of the earth. The gravitational field on
moon due to earth in N/kg will be :
(a) 6 (b) 0.16 (c) 3.2 10-2 (d) 2.8 10-3

Q 23. The mass of planet mars is (l/5)th of that of earth while the radius is 1/2 of that of earth. The
acceleration due to gravity on mars will be :
(a) 8 msec-2 (b) 16 msec-2 (c) 24 m sec-2 (d) 4 m sec-2

Q 24. A 4kg mass experiences a force of 40N in a gravitational field. The intensity of such a field will be :
(a) 10 N/kg (b) 20 N/kg (c) 4 N/kg (d) 40 N/kg

Q 25. If mass of earth is 5 1024 kg, G = 6 10-11 MKS units and g = 10 m/sec-2, the radius of earth will be
(a) 5/6 1018 m (b) 30 106 m (c) 6/5 106 m (d) 30 l012 m

Q 26. If 'g' on earth surface is 9.8 m/sec2, the mass and radii are respectively 80 and 4 times those of
moon, then the value of 'g' on moon surface will be : [MP PMT 2000; RAJ PET 2001]
2 -2 -2
(a) 1.96 msec (b) 2.9 msec (c) 4.9 m sec (d) 9.8 m sec-2

Q 27. Due to some distribution of mass, the gravitational field E along x-direction is given by E = k/x3 (k =
constant). Taking gravitational potential zero at infinity, its value at distance x will be:
[MPPET 94]
2 2
(a) k/x (b) k/2x (c) k/x (d) k/2x

Q 28. If the earth radius is reduced by 1% keeping the mass same, then g will become :
[CEET Kerla 2004; MP PET 99; MP PMT 97; UP PMT 97]
(a) less by 1% (b) less by 2% (c) more by % (d) more by 2%

Q 29. At some planet 'g' is 1.96 m/sec-2. If it is safe to jump from a height of 2 m on earth, then what
should be the corresponding safe height for jumping on the planet ? [CPMT 2003; HP PET 86]
(a) 5 m (b) 2 m (c) 10m (d) 20m

Q 30. A space traveller has weight 8lkg including his instruments. The weight of the same traveller along
with instruments at mars will be following if mars has mass and radius as 1/9 and 1/2 those of earth
respectively : [MPPET 86]
(a) 72kgwt (b) 36 kg wt (c) 16kgwt (d) 18kgwt

Q 31. The earth (Me = 6 1024 kg) is revolving round the sun in an orbit of radius l.5 108 km with
angular velocity of 2 10-7 rad/s. The force in newton exerted on the earth by the sun will be :
[CBSE PMT 95]
21 24 16
(a) 36 10 (b) 16 10 (c) 25 10 (d) zero

Q 32. The radius of earth is 6400 km and the radius of mars is 3200 km. The mass of earth is 10 times that
of mars. If some body has weight of 200N . on the earth, Its weight on mars will be:[CBSE PMT 94]
(a) 40N (b) 80N (c) SN (d) 20N
1
Q 33. A body has weight of 1kg on earth and has kg on moon. If radius of moon is 1.768 106 m, then
6
mass of the moon will be : [RAJ PET 97]
(a) 1.99 1030 kg (b) 7.56 x 1026 kg 24
(c) 5.98 10 kg 22
(d) 7.65 10 kg

Q 34. There are two bodies of masses 100 kg and 10,000 kg separated by a distance 1 m. At what distance
from the smaller body, the intensity of gravitational field will be zero : [BHU97]
(a) l/9m (b) 1/l0m (c) 1/11 m (d) 10/llm

Q 35. The mass of moon is 7.34 1022 kg. If the acceleration due to gravity on the moon is 1.4 m/s2, the
radius of the moon is : (G = 6.67 10-" Nm2/kg2) [AFMC98]
(a) 0.56 104 m (b) 1.86 106 m (c) U92 106 in (d) 1.01 108 m

Q 36. The value of g on the moon is (l/6)th that on earth. A body weighting 60 kg on the earth, has weight
on the moon : [MEERUT B.TECH. 97; AIIMS 97]
(a) 20 kg (b) zero (c) 360 kg (d) 10 kg

Q 37. Imagine a new planet having the same density as that of earth but it is 3 times bigger than the earth in
size. If the acceleration due to grimly on the surface of earth is g and that on the SUP face of the new
planet is 'g', then :
(a) g' = g/9 (b) g' = 27g (c) g' = 9g (d) g' = 3g

Answers

1. (d) 2. (b) 3. (b) 4. (a) 5. (d) 6. (c) 7. (d)


8. (c) 9. (a) 10. (b) 11. (d) 12. (a) 13. (b) 14. (d)
15. (a) 16. (d) 17. (d) 18. (d) 19. (b) 20. (c) 21 (a)
22. (d) 23. (a) 24. (a) 25. (b) 26. (a) 27. (d) 28 (d)
29. (c) 30. (b) 31. (a) 32. (b) 33. (d) 34. (c) 35. (b)
36. (d) 37. (d)

|C|

Q 1. If the radius of a planet becomes half, whereas its mass remains unchanged, then g becomes :
[RAJP MT 93]
(a) half (b) doubled (c) unchanged (d) quadrupled

Q 2. Which of the following is correct (d = density of earth):


[MP PET 2002; NCERT 84; CBSE PMT 95]
4 4 4 4
(a) g = Gd (b) g = RGd (c) g = dG/R (d) g = dG/R2
3 3 3 3

Q 3. Two planets have densities as d1, d2 while their radii are r1 and r2. The ratio of acceleration due to
gravity on these will be : [RAS 93; MP PET 94]
2 2 2 2
(a) R1 d2 : R2d1 (b) R1 d1 : R2d2 (c) R1 d1 : R2 d2 (d) R1 d1 : R2d2

Q 4. The time period of seconds pendulum at a planet whose diameter is 4 times that of earth and having
same density as that of earth will be :
(a) 1 sec (b) 2 sec (c) 4 sec (d) 0.5 sec
Q 5. The weight of a man is equivalent to a 50kg wt. If earth radius gets doubled keeping density same,
the weight of the man will be :
(a) 100 kg wt (b) same (c) half of original value (d) zero

Q 6. There are two clocks one (A) based on the principle of loaded spring and the other (B) on simple
pendulum principle. Both are synchro-nised on earth and then taken to mars whose mass is 0.1 of the
mass of earth and radius is half that of earth. Which of the following statements is true :
(a) Both will show same time.
(b) A will measure greater duration of an event than B.
(c) B will show a greater duration of an event than A.
(d) A will stop and B will show time exactly as it shows on earth..

Q 7. If diameter of earth is reduced to 1/2 of its original value keeping same density then 'g' will be :
[RAJ PMT 88]
(a) g/2 (b) 2g (c) g/3 (d) g

Q 8. If M, g and R are respectively mass, acceleration due to gravity and radius of earth, then the mean
density of earth will be : [UP CPMT 90; BHU 98]
3 4
(a) g/GR (b) g/GR (c) Mg/GR (d) gR/MG
4 3

Q 9. The diameters of two planets are in ratio 4 : 1. Their mean densities have ratio 1 : 2. The ratio of 'g'
on the planets will be : [ISM94]
(a) 1 : 2 (b) 1 : 4 (c) 2 : 1 (d) 4 : 1

Answers

1. (d) 2. (b) 3. (b) 4. (a) 5. (a) 6. (b) 7. (a)


8. (a) 9. (c)

|D|

Q 1. If a body is taken from the surface of earth to moon then its weight will :
(a) first decrease then increase (b) first increase then decrease
(c) continuously increase (d) continuously decrease

Q 2. If gravitational acceleration at the surface of earth is g and that at a height h above the surface is g'
then the relation between these will be : (Radius of earth = R and h << R) [RAJ PET 2001]
( R + h) 2
R + h R + h 2h
(a) g= g (b) g= g (c) g = g 2 (d) g =g 1-
R 2
R R R

Q 3. At what height above surface of earth will the value of gravitational acceleration be half of that at
surface of earth ? (if the radius of Earth is 6400 km) : [RAJ PET 98; AFMC 97]
(a) 6400 km (b) 3200 km (c) 2650 km (d) infinity

Q 4. At a height h above surface of earth the change in the value of 'g' is same as that at a depth V below
the surface (x and h are both very small as compared to radius of earth), then :
[AIEEE 2005; BHU 2002; NCERT 83. RAJ PET 93]
(a) x = h (b) x = h/2 (c) x = 2h (d) x = h2

Q 5. Radius of earth is 4000 miles. At a height 10 miles above the surface of earth change in gravitational
acceleration will be :
(a) g/4000 (b) g/400 (c) g/200 (d) g/100

Q 6. The height above surface of earth where the value of gravitational acceleration is one fourth of that at
surface, will be : [UP PMT 97; RAJ PET 94. 97]
(a) Re /4 (b) Re/2 (c) 3Re /4 (d) Re

Q 7. A body of weight 72N is taken to height R/2 from surface of earth, then the gravitational force on it
will be :
(a) 36 N (b) 32 N (c) 144 N (d) 50 N

Q 8. A spring balance is calibrated at sea level. If this balance is used to measure the weight of a body at
successive increasing heights from the surface of earth then indicated weight will : [MP PET 95]
(a) increase continuously (b) decrease continuously
(c) remain constant (d) first increase then decrease.

Q 9. The value of 'g' at the earth surface will be 9.8 m/s2. The value of 'g' at 10km height will be : (radius
of earth is 6400 km) [RAJ PET 98]
(a) 9.77 m/s2 (b) 10 m/s2 (c) 19.6zm/s2 (d) zero

Q 10. The weight of a person in a lift accelerating upwards : [UPSC96]


(a) is zero (b) increases (c) decreases (d) remains constant

Answers

1. (a) 2. (d) 3. (c) 4. (c) 5. (c) 6. (d) 7. (b)


8. (b) 9. (a) 10. (b)

|E|

Q 1. False statement about gravitational acceleration is :


(a) it decreases with height above surface of earth
(b) it increases as we go towards the centre of earth
(c) it is maximum at poles
(d) it increases as we go towards pole from equator

Q 2. Radius of earth is R. At a depth R/2 below the surface of earth, or at a height R/2 above, the value of
gravitational acceleration is- greater :
(a) at of depth (b) at the height (c) both will be equal (d) none of the above

Q 3. At a depth d below the surface of earth, gravitational acceleration becomes one fourth of thaton the
surface, provided the ratio of d and R (radius of earth) is :
(a) 4/3 (b) 2/3 (c) 1/4 (d) 3/4
Q 4. In a well of depth h the gravitational acceleration has following relation with that at surface of earth :
(a) ge{l-h/R} (b) ge {1 + h/R} (c) ge{1 -h/R}2 (d) g,{l+h/R}2

Q 5. Value of gravitational acceleration g at the centre of earth is :


(a) g (b) g/2 (c) zero (d) infinity

Q 6. At what depth below surface of earth the time period of a simple pendulum will be double of that at
surface of earth ? (Radius of earth = R) :
(a) R (b) R/2 (c) R/4 (d) 3R/4

Q 7. Mass of any body at the centre of earth is :


(a) zero (b) unchanged
(c) less than that at surface of earth (d) more than that at surface of earth

Q 8. At a depth equal to the radius of earth below the surface, the value of gravitational acceleration is :
(a) zero (b) 0.5 g (c) 0.25 g (d) g

Q 9. If a body of mass m is taken at a height h above the surface of earth then its weight decreases by 1%.
If the same body is taken at a depth h in a mine then the change in its weight will be : [KCET2003]
(a) 2%decrease (b) 1%decrease (c) 0.5% decrease (d) 1.5% decrease

Q 10. The depth below surface of earth where the value of g remains 20% of that at the surface of earth, is:
(a) d = 0.2R (b) d = R (c) d = 0.8R (d) d = R/2

Q 11. The value of gravitational acceleration will be maximum :


(a) at the surface of earth (b) at the centre of earth
(c) in an airplane flying at a height of 5 km (d) at a depth of 5 km below the surface of earth

Q 12. If below the surface of earth the gravitational force acting varies as ra, where r is the distance of body
from the centre of earth, then :
(a) a = 2 (b) a = 1 (c) a = -l (d)a = -2

Answers

1. (b) 2. (a) 3. (d) 4. (a) 5. (c) 6. (d) 7. (b)


8. (a) 9. (c) 10. (c) 11. (a) 12. (b)

|F|

Q 1. If the rotational motion of earth increases, the weight of a body placed at equator will:
[RAJ PMT 2003]
(a) remain unchanged (b) increase (c) decrease (d) none of the above

Q 2. To make the effective gravitational acceleration zero at equator, the numerical value of angular
velocity of earth will be :
(a) 1.24 10-7 rad/s (b) 1.24 10-3 rad/s (c) 7.25 10-5 rad/s (d) 7.25 l0-3 rad/s
Q 3. The latitude of a place P on the earth (O is its centre) is the angle which the line OP makes with
equator. If R Is the radius of earth and w is its angular velocity, the effective value of g at P is given
by (g = value at poles) :
(a) g - 2R cos (b) g + 2R cos (c) g - 2R cos2 (d) g + 2R cos2

Q 4. Assuming earth to be solid sphere rotating with angular velocity , the weight of a body at equator
We has following relation with weight at poles Wp :
(a) We = Wp (b) We = Wp - M2R (c) Wc = Wp + M2R (d) We = Wp + M2R2

Q 5. If the earth stops rotating suddenly, the value of g at a place other than poles would : [RAJ PET 91]
(a) decrease (b) remain constant (c) increase
(d) increase or decrease depending on the position of earth in the orbit round the sun

Q 6. Let us assume that weight of a body changes because of rotation of earth about its axis. Therefore the
difference of weights of a lkg body at equator and at poles will be :
(a) gp -ge (b) gp /ge (c) ge /gp (d) zero

Q 7. For equal weight the mass will be minimum :


(a) at north pole (b) at equator (c) in satellite (d) at moon

Q 8. A body lying at the equator of earth will fly off the surface if the angular velocity of earth increases :
(a) 17 times (b) 24 times (c) 12 times (d) 7 times

Q 9. To obtain weightlessness at equator the period of revolution of earth about its axis must be :
(a) 84.6 min. (b) 6 Hrs. (c) 24 Hrs. (d) 8 Hrs.

Q 10. If the angular velocity of earth is increased to such an extent that a body lying at equator fly off, the
value of a day will nearly be :
(a) 1.5Hr (b) 17Hrs (c) 24Hrs (d) 22Hrs

Q 11. If the radius of earth be 6400 km and gravitational acceleration be 10 m/s2, then what should be the
angular velocity of earth so that the weight of a body at equator will be zero ? [REE 2000]
(a) 1/800 rad/s (b) 1/400 rad/s (c) 1/1600 rad/s (d) impossible

Q 12. The difference in the gravitational acceleration at poles and at equator is :


(a) zero (b) 2Re (c) g/3 (d) 2g

Answers

1. (c) 2. (b) 3. (c) 4. (b) 5. (c) 6. (a) 7. (a)


8. (a) 9. (a) 10. (a) 11. (a) 12. (b)

|G|

Q 1. Path of planets round the sun is :


(a) Circular (b) Elliptical (c) Parabolic (d) Hyperbolic
Q 2. Two ordinary satellites are revolving round the earth in same circular orbit, then which of the
following quantities is conserved ? [IIT 94; RAJ PET 88, 92]
(a) velocity (b) angular velocity (c) angular momentum (d) none of the above

Q 3. Orbital velocity of nearest satellite will depend on :


(a) only the inverse of radius of orbit (b) only gravitational acceleration
(c) radius of orbit x gravitational acceleration (d) radius of orbit x universal gravitational constant

Q 4. If a satellite is revolving very close to surface of earth, then its orbital velocity does not depend
mainly on : [MP PMT 96; NCERT 82]
(a) mass of satellite (b) mass of earth (c) radius of earth (d) orbital radius

Q 5. The orbital velocity of a satellite revolving near a planet is :


(a) directly proportional to density of planet
(b) drrectly proportional to square root of density of planet
(c) directly proportional to square of density of planet
(d) inversely proportional to square root of density of planet

Q 6. In adjoining figure, motion of a planet round the sun in elliptical path is shown
with sun atone focus. The two shaded areas shown in figure are equal. If the
times taken by planet to go from A to B and from C to D are t, and t2
respectively then : [CPMT 86; ICS 2000]
(a) t1 < t2 (b) t1 > t2 (c) t1 = t2
(d) there is some relation between t1 and t2

Q 7. Square of time period of a satellite revolving round earth is :


(a) inversely proportional to cube of radius of orbit.
(b) directly proportional to cube of radius of orbit.
(c) directly proportional to radius of orbit.
(d) inversely proportional to radius of orbit.

Q 8. The value of time period of a satellite of a planet does not depend on :


(a) mass of satellite (b) mass of planet (c) radius of planet (d) all of the above

Q 9. Two solid bodies are revolving round the earth in orbit of same height. One body is 100 times
heavier than the other, then value of their time period will be :
(a) greater for heavier body (b) grater for lighter body
(c) same for both (d) zero

Q 10. A satellite with same time period as that of earth is given velocity at proper height in :
(a) south to north pole in polar plane (b) north to south pole in polar plane
(c) west to east in plane of equator (d) east to west in equatorial plane

Q 11. Find the false statement from the following :


(a) Communication satellite is moving at a definite height above surface of earth with same angular
speed and direction as that of earth.
(b) Period of revolution of communication satellite is equal to that of earth about its axis.
(c) The height at which communication satellite is placed, is not definite.
(d) Velocity of communication satellite relative to earth is zero.

Q 12. For a geostationary satellite : [UPCPMT90]


(a) velocity is more than other satellites. (b) velocity is less than other satellites.
(c) polar axis and speed both remain fixed. (d) none of the above
Q 13. Two identical satellites are revolving round the earth in same circular orbit but in opposite directions.
If as a result of their collision they are trapped into each others, their remaining part will :
[MP PET 87]
(a) revolve in an orbit of radius equal to half of that of previous orbit.
(b) revolve in a third orbit having radius one fourth of the previous orbit.
(c) spin without translation
(d) fall down under gravity.

Q 14. Kepler's second law is a consequence of : [UP CPMT 90]


(a) conservation of kinetic energy (b) conservation of linear momentum
(c) conservation of angular momentum (d) conservation of speed.

Q 15. A satellite revolving round the earth appear stationary if : MPPMT90]


(a) its time period is one day and it is moving in same direction as that of earth's rotation.
(b) Its time period is equal to one day and it is moving perpendicular to the direction of earth's
rotation.
(c) Its time period is twelve hours and it is moving in same direction as that of earth's rotation.
(d) Its time period is twelve hours and it is moving perpendicular to the direction of earth's rotation.

Q 16. Which statement is not true for artificial geostationary satellite : [RAJ PET 90]
(a) It revolves round the earth in equatorial plane
(b) It revolves round the earth in great circle
(c) It revolves round the earth with lime period of 24 hours
(d) It revolves round the earth with a velocity of 8 kilometer/second

Q 17. Geostationary satellite : [MP PMT 09, 2000; RAJ PET 85]
(a) is situated at a great height above the surface of earth
(b) moves in equatorial plane
(c) is having time period of 24 Hours
(d) is having time period of 24 Hours and moves in equatorial plane

Q 18. Pole star always appears stationary to a person standing on earth because :
[RAJ PET 93; MP PET 92]
(a) Pole star always lies above the person in perpendicular position
(b) axis of Earth's rotation always passes through pole star
(c) Pole star remains fixed
(d) Relative velocity of earth and pole star is zero.

Q 19. Closest to earth is : [CBSE PMT 93; MP PET 92]


(a) Mars (b) Jupiter (c) Venus (d) Moon

Q 20. Imagine a metroid revolving around a big star in a circular orbit of radius R with time period T. If the
force of attraction between star and metroid is proportional to K-5/2, then T2 will be proportional to :
[RAJ PMT 97; IIT 88]
(a) R3 (b) R7/2 (c) R3/2 (d) R3.75

Q 21. Which planet is nearest to the sun ? [MP PET 88]


(a) Pluto (b) Mercury (c) Venus (d) Urenus

Q 22. Increasing order of period of revelation is following : [MP PET 92]


(a) Saturn, mars. Venus (b) Mars, pluto. Saturn
(c) Mercury, venus , mars (d) mars, Jupiter, Venus

Q 23. A tool box falls from a spaceship (satellite) then box will : [RAJ PET 91]
(a) fall straight towards earth (b) escape in space
(c) follow the space ships motion (d) become stationary

Q 24. Orbital velocity of Jupiter is : [MLNR86]


(a) more than earth orbital velocity (b) less than earth's orbital velocity
(c) equal to earth's orbital velocity (d) zero

Q 25. An artificial satellite revolving round the earth does not fall down because the attraction of earth :
(a) is balanced by attraction of moon
(b) gives the necessary acceleration to it to move in curved path
(c) does not apply at that distance
(d) is balanced by force of viscosity of atmosphere

Q 26. A planet is moving in an elliptical orbit. If T, V, E and L are respectively its kinetic energy, potential
energy, total energy and magnitude of angular momentum, then which of the following statements is
true ? [CBSE PMT 90]
(a) T is conserved (b) V is always positive (c) E is always negative
r
(d) L is conserved but the direction of vector L will continuously change

Q 27. Speed of artificial satellite does not depend on :


(a) mass of earth (b) mass of satellite
(c) distance from earth (d) gravitational acceleration of earth

Q 28. A passenger sitting inside an artificial satellite of earth feels : [BHU 99]
(a) zero weight (b) weight due to attraction of the sun
(c) normal weight due to attraction of earth (d) large weight only due to attraction of satellite

Q 29. To find out time astronauts will be using :


(a) pendulum clock (b) clock with spring
(c) pendulum clock or clock with spring (d) neither pendulum clock nor clock with spring.

Q 30. In a satellite an astronaut feels weightlessness. It means that :


(a) his mass has become zero
(b) force of gravitation is not acting
(c) his observation is same as that of passenger sitting in a freely falling lift
(d) this is his illusion merely

Q 31. Mass of moon can be found by :


(a) using a spring balance on the moon's surface
(b) oscillating a simple pendulum on the surface of moon.
(c) assuming moon to be a satellite of earth
(d) putting a satellite in orbit round moon

Q 32. For the motion of satellite in stable orbit :


(a) energy in not needed (b) it receives energy from sun (c) it receives energy form its fuel
(d) energy is needed and it receives this energy from central station of earth

Q 33. An object is in stationary state at infinite distance. If that object is made satellite of earth then which
of the following physical quantities will reduce ?
(a) Gravitational force(b) Kinetic energy (c) Potential energy (d) Mass

Q 34. Satellite of earth is taken front one stable circular orbit to another higher stable orbit, with this
change which of the following quantities related with satellite increases ? [IIT 94]
(a) Gravitational force (b) Gravitational potential energy
(c) Angular velocity (d) Linear velocity in orbit.
Q 35. A satellite of earth can revolve only in such an orbit whose plane coincides with :
(a) plane of any great circle round the earth
(b) plane of any latitude of earth
(c) any plane in which centre of earth is not situated
(d) the plane which makes an angle of 65 with axis of earth

Q 36. A spaceship travelling from earth to moon and then from moon to earth needs maximum energy
when it :
(a) comes out of earth's gravitation (b) enters into gravitation of moon
(c) comes out of moon's gravitation (d) enters into gravitation of earth

Q 37. A body is moving in a circular path of radius r with orbital velocity v. If the orbital velocity is
doubled and angular velocity is made half, then value of centripetal acceleration will become :
(a) double (b) unchanged (c) four times (d) half

Q 38. If the kinetic energy of a satellite revolving round the earth is doubled then :
(a) satellite will fall on earth (b) satellite will escape towards outer space
(c) radius of its orbit will be doubled (d) radius of its orbit will become half

Q 39. One satellite is moving round the earth in circular orbit :


(a) speed of the satellite is fixed (b) acceleration of the satellite is fixed
(c) any force is not acting on satellite (d) none of the above

Q 40. The maximum and minimum distances of earth from sun are r1 and r2 respectively. What will be the
distance of earth from sun when it is perpendicular to the principal axis passing through sun in its
orbit ? [CBSE 91]
r +r ( r1 + r2 ) 2r r
1 2 r +r
(a) 1 2 (b) (c) (d) 1 2
4 (r1 - r2 ) r1 + r2 3
Q 41. If a satellite is moving with velocity v in a path of radius r then mass of earth will be :
(a) vr/G (b) v2r/G (c) Gr/v2 (d) G/vr2

Q 42. Velocity of satellite at a height h above surface of ground is :


GM GM GM GM
(a) (b) (c) (d)
R R2 h R+h

Q 43. If a planet of mass m revolving round the sun has angular momentum L then the area covered per
second by the line joining sun and the planet will be :
(a) mL/2 (b) mL (c) L/2m (d) L/m

Q 44. Expression for period of revolution of a satellite is :


R R3 R3 2
(a) T= 2R2 (b) T = 2 (c) T = 2 (d) T = R3
GM GM GM GM

Q 45. If a satellite is revolving at a distance r from the centre of earth with period of revolutions T then
following remain constant : [RAJ PMT 87]
(a) T/r (b) TV (c) T2/r3 (d) T3/r2

Q 46. x and y are two artificial satellite whose periods of revolution round the earth are Tx and Tv
respectively. The ratio of their distances from center of earth will be :
(a) Tx /ry (b) Tx / Ty (c) [Tx /ry]2/3 (d) [Tx T2]3/2

Q 47. One projectile after deviating from its path starts moving round the earth in a circular path of radius
equal to nine times the radius of earth R. Its time period will be : [RAJ PET 87, 88]
(a) 2R/g (b) 27 2R/G (c) R/g (d) 8 2R/g

Q 48. Two satellites of masses m1 and m2 revolve round the earth with same time periods as that of earth's
rotation. If m1 = 2m2 and h1 and h2 be the heights of those satellites above surface of earth then :

49. One satellite whose mass is m, revolving round the earth at a height R above surface of earth. If the
intensity of gravitational field at the surface of earth is g and radius of earth is R, the kinetic energy
of satellite will be : [MP PET 87]
(a) mgR/4 (b) mgR/2 (c) ragR (d) 2mgR

Q 50. One planet is revolving round the sun. At point P it is at minimum distance d1 from the sun and
speed is v,. If at a second point Q it is at maximum distance d2 from the sun, then at this point the
speed of planet will be : [MP PET 82]
(a) d12v1/d22 (b) d2v1 /d1 (c) d1 v1 /d2 (d) d22* /d12

Q 51. One satellite is moving with velocity v in its orbit. If its mass is m then its total energy is :
[CBSE PMT 91]
(a) mv2 (b) - mv2/2 (c) 3mv2/4 (d) mv2/2

Q 52. What will be velocity of satellite revolving round the earth at a height h above surface of earth if
radius of earth is R : [RAJ PET 85: CBSE PMT 91]
(a) (b) (c) (d)

Q 53. Mass of a spherical planet situated in distant space is M0 and diameter is D0. A particle of mass m
falls near the surface of this planet freely. Gravitational acceleration of this particle will be :
[MP PET 87]
(a) GM0 /D0 2 (b) G4mM0/D02 (c) G4M0 /D02 (d) GmM0 /D0 2

Q 54. If a satellite, whose mass is m, is revolving round a planet of mass M in an orbit of radius r, then
velocity of satellite will be : (r = R + b) [RAJ PMT 90; MP PET 87; UP CPMT 2000]
(a) v = GmM / r (b) v = GmM / r 2
(c) v = GM / r (d) v = GM/r

Q 55. The binding energy of an artificial satellite of mass m revolving round the earth in an orbit of radius r
will be (M is the mass of earth) : [RAJ PMT 89]
GMm GMm GMm GMm
(a) (b) - (c) - (d)
r r 2r 2r

Q 56. A satellite of earth is moving in its orbit with constant speed v. If suddenly the gravitation of earth
vanishes then this satellite will : [CBSE PMT 81]
(a) continue to move in orbit with same speed
(b) start moving with velocity v in a direction tangential to the orbit.
(c) fall down with increased velocity
(d) be lost in outer space.

Q 57. If R be the average radius of earth and w be its angular velocity about its axis, g being the
gravitational acceleration on the surface of earth then the cube of radius of orbit of geostationary
satellite will be equal to : [CBSE PMT 92]
(a) R2g/ (b) R2 2/g (c) Rg/2 (d) R2g/2

Q 58. The velocity of satellites at a height h above surface of earth is : [AIEEE 2004: RAJ PET 85]
(a) gR 2 /( R + h) (b) gR (c) g ( R + h) / R 2 (d) GR 2 /( R + h)

Q 59. Velocity of earth satellite revolving near the surface of earth will be (R = radius of earth, r = radius
of orbit of satellite) [RAJ PMT 2003; MP PMT 95. RAJ PET 90, 2001]
(a) 2gR (b) gR (c) 2gr (d) gr

Q 60. Two artificial satellites of masses m} and m2 are moving with speeds vt and v2 in orbits of radii r1 and
r2 respectively. If r1 > r2 then which of the following statements in true ?
[CBSE PMT 99; NCERT 84. MNR 05; UP PET 2000; RAS 99; BHU 98; MANIPAL 99]
v1 v2
(a) v1 = v2 (b) v1 > v2 (c) v1 < v2 (d) =
r1 r2

Q 61. The height of a T.V. satellites situated on equator will be (Length of day is T and radius of earth is
R) :
1/ 3 1/ 3 1/ 3 1/ 3
4 2GM 4 2GM GMT 2 GMT 2
(a) 2 (b) 2 - R (c) 2 - R (d) 2 + R
T T 4 4

Q 62. Some planet of mass m is revolving round the sun of mass M in an elliptical path. The maximum and
minimum distances of planet from the sun are r1 and r2 respectively. Then the time period of planet
will be proportional to :
(a) r13/2 (b) r23/2 (c) (rl + T2)3/2 (d) r1 + r2/2

Q 63. A satellite is revolving round a planet in a circular orbit of radius R with time period T. To find its
acceleration (a) following equation will be used :
(a) v = aT and a = v2/R (b) v = 2R/T and v = aT
1
(c) v = 2R/T and a = v2/R (d) v = aT2
2

Q 64. A satellite of mass m is revolving round earth of mass M in a path of radius r. The angular
momentum of satellite will be : [MP PMT 96]
(a) M Gmr (b)m Gm / r (c) Gm / r (d) m Gmr

Q 65. Angular momentum of a satellite of mass m revolving round the earth in a circular path of radius R0
with linear velocity v will be :
(a) [2/5]MR0 v (b) mR0v (c) 2MR0 /5v (d) mv/R0

Q 66. Kinetic energy of satellite in above question is :


1 mG 1 mG 1 mM 1 mMg
(a) (b) 2 (c) (d)
2 R0 2 R0 2 R0 2 R0

Q 67. The tail of Halley's comet is directed away from sun because : [CPMT 88]
(a) as the comet rotates around the sun then due to the centrifugal force the lightger part of comet is
pushed away.
(b) the lighter part of tail is attracted by some star situated in direction of tail during motion.
(c) the radiation emitted by sun exerts a radial pressure on comet and throwing the tail away from the
sun.
(d) the tail of the comet always exists in the same orientation.

Q 68. A satellite of mass m is moving in a circular path of radius r. if its angular momentum is J then the
value of its kinetic energy will be in the from of function of angular momentum :
(a) J2/mr2 (b) -J2/mr2 (c) J2/2mr2 (d) J/2mr2

Q 69. In the above question, the potential energy of satellite will be in form of function of angular
momentum :
(a) J/mr2 (b) -J2/mr2 (c) J2/2mr2 (d) -J2/2mr2
Q 70. In above question, the total energy of satellite will be in form of function of angular momentum :
(a) J/mr2 (b) -J2/mr2 (c) J2/2mr2 (d) -J2/2mr2

Q 71. If the radius of earth's orbit is made (l/4)th, the duration of an year will become : [BHU 98]
(a) 8 times (b) 4 times (c) 1/8 times (d) 1/4 times

Q 72. A satellite of mass m is revolving round the earth in a circular path of radius r. Total energy of that
satellite will be :
GMm GMm GMm 2GMm
(a) (b) - (c) - (d) -
2r r 2r r

Q 73. Velocity of a satellite revolving near the surface of earth will nearly be equal to (in km/s) :
(a) 8 (b) 11.2 (c) 11.2 103 (d) 8 103

Q 74. Radius of path of revolution of earth round the sun is 1.5 1011 m and orbital radius of mars is 6
1010 metre. Ratio of velocities of mars and earth will be :
(a) 2/5 (b) 5/2 (c) 2 (d) 5

Q 75. Communication satellite of earth has a period of of revolution : [ICAR 98]


(a) zero (b) 48 hours (c) 36hours (d) 24hours

Q 76. Periods of revolution of two satellites are 3 hours and 24 hours. The ratio of their velocities is :
(a) 1 : 8 (b) 1 : 2 (c) 2 : 1 (d) 4 : 1

Q 77. If the distance between earth and sun is reduced to half then the number of days is a year will be :
[AIEEE 2005]
(a) 365/2 (b) 365/2V2 (c) 365/8 (d) 365

Q 78. One satellite is revolving round the earth in a path whose radius is half of that of orbital radius of
moon. Satellite complete a revolution in :
(a) 1/2 Lunar month (b) 22 Lunar month (c) 2-3/2 Lunar month (d) 2-2/3 Lunar month

Q 79. Earth needs one year to complete one revolution round the sun. If the distance between sun and earth
is doubled then the period of revolution of earth will become : [MP PMT 97: MP PET 2000]
1
(a) 22 yrs (b) 8yrs (c) yrs (d) l yrs
2

Q 80. Period time of a satellite revolving round a planet in an orbit of radius R is T. Periodic time of a
satellite moving in an orbit of radius 9R will be : [RAJ PMT 95]
(a) 27T (b) 81T (c) 729T (d) 3T

Q 81. Periodic time a satellite revolving near the surface of earth will nearly be :
(a) 24 hours (b) 84 minutes (c) 12 hours (d) none of the above

Q 82. A satellite of earth is revolving at a height 100 km above the surface of earth. By assuming its radius
of revolution to be equal to the radius of earth, the period of revolution is 84 minutes. The periodic
time of this satellite at a height equal to radius of earth above the surface of earth will be :
(a) 84 minute (b) 84(2]3/2 minute (c) 84[2]2 minute (d) 84[2]2/3 minute

Q 83. R being the radius of earth, a geostationary satellite is revolving at a height 6R above the surface of
earth. The period of revolution of a satellite a height of 2.5R is : [RAJ PET 95; UT 87]
(a) 24Hrs. (b) 12Hrs. (c) 6 Hrs. (d) 6 2Hrs

Q 84. If an object is moving round the earth in an orbit of radius equal to 16 times that of parking orbit of
satellites, then the period of revolution of that object will be :
(a) 8 days (b) 16 days (c) 64 days (d) 256days

Q 85. A special satellite is revolving at a distance of 1.61 105 metre above surface of earth orbital period
of revolution will be :
(a) 88 minutes (b) 188 minutes (c) 44 minutes (d) 22 minutes

Q 86. Two satellites are moving round the earth in paths of same radius. If one satellite is 100 times
heavier than other, the ratio of their periodic times will be :
(a) 1 : 100 (b) 100 : 1 (c) 10 : 1 (d) 1 : 1

Q 87. The distance of Jupiter from sun is 5.2 times that of earth from sun. The period of revolution of
jupiter round the sun will be :
(a) 140.61 Yrs. (b) 5.2 Yrs. (c) 11.86 Yrs. (d) none of the above

Q 88. A satellites is revolving round the earth in circular orbit at some height above surface of earth. It
takes 5.26 103 seconds to complete a revolution while its centripetal acceleration is 9.32m/s2.
Height of satellite above surface of earth is : (Radius of earth = 6.37 106m) [MP PET 93]
(a) 70 km (b) 120 km (c) 170 km (d) 220 km

Q 89. Ratio of kinetic and potential energies of a satellite is :


(a) 1 : 4 (b) 4 : 1 (c) 1 : 2 (d) 2 : 1

Q 90. Ratio of necessary energy required to make a satellite escape from the surface of earth and that to
make it move close to surface of earth is :
(a) 1 (b) 2 (c) 0.5 (d)

Q 91. A satellite whose kinetic energy is E, is revolving round the earth. The necessary extra kinetic energy
for its escape in outer space is :
(a) E/2 (b) E/2 (c) E (d) 2E

Q 92. A satellite appears stationary when seen from equator of earth. The height of the satellite above
surface of earth will nearly be : [IIT 94]
(a) 36000km (b) 356000 km (c) 6400 km (d) such satellite in not possible.

Q 93. A satellite is thrown just above the surface of earth with a velocity of projection equal to \1.5 times
the orbital velocity near this surface. Initial velocity of satellite is parallel to surface of earth. The
distance of orbit from the earth where satellite will be settled is : (Re = Radius of earth)
[RPMT 2005; BOORKEE 80]
(a) 2Re (b) 8Re (c) 4Re (d) 3Re

Q 94. Approximate necessary minimum energy to settle a 250kg satellite in an orbit at a height 2Re above
surface of earth will approximately be :
(a) 0.5 1010 J (b) 10 1010 J(c) 2.5 1010 J (d) 5 1010 J

Q 95. The speed of a satellite of mass 500 kg at a height 103 km above the ground is 7.36 103 m/s. If the
orbit of satellite is circular then the gravitational force of earth on satellite in new-tons will be :
(a) 4 102 (b) 3.66 103 (c) 3.75 104 (d) 4.5 102

Q 96. A satellite is put in a circular orbit of radius R.Another satellite is thrown in a circular orbit of radius
1.01R, The percentage difference between the periodic time of second satellite with respect to the
first will be :
(a) 1% increased (b) 1% decreased (c) 1.5% increased (d) 1.5%decreased

Q 97. If the radius of moon's orbit round the earth is R = 3.84 108 metre and time period T = 27.3 days,
the mass of earth will be :
(a) 6 1024gm (b) 6 1024 kg (c) 6 1028 kg (d) 6 1018 kg

Q 98. A sputnik of mass 20 kg, revolves round the earth at a height 100km, whose periodic time is 180
minutes, then work done by the force of gravitation of earth is :
100 100 100 20
(a) zero (b) 100 180 100 J (c) J (d) J
180 180

Q 99. Radius of orbit of moon round the earth is 3.8 108 metre and periodic time is 27.3 days. Centrifugal
acceleration of moon is :
(a) 2.4 10-3m/s2 (b) 11.2 m/s2 (c) 2.7 10-3 m/s2 (d) 9.8 m/s2

Q 100. One satellite is revolving at a height 3R above surface of earth. Its total energy will be :
(a) mgR/4 (b) mgR/3 (c) -mgR/8 (d) zero

Q 101. Choose correct statement out of the following : [MP PMT 93]
(a) Orbital velocity of satellite increases with the increase in radius of orbit.
(b) The escape velocity of an object from the surface of earth depends on that velocity with which it
is projected.
(c) Period of oscillation of a satellite does not depend on the radius of orbit.
(d) orbital velocity is inversely proportional to square root of radius of orbit.

Q 102. The velocity of INSAT IB is nearly : [CBSE PMT 91]


(a) 11.2 km/s (b) 8 km/s (c) 3 km/s (d) 1 km/s

Q 103. Ratio of the distances of two satellites A and B from the earth is 1.4 : 1. The ratio of the energies of
B and A will be : [RAJ PET 87]
(a) 1.4 : 1 (b) 2 : 1 (c) 1 : 3 (d) 4 : 1

Q 104. What will be the velocity of a satellite revolving near the surface of earth if the escape velocity for
the surface of earth is 11.2km/s ? [RAJ PET 88]
(a) 4.0 km/s (b) 11.2 km/s (c) 8.0 km/s (d) none of the above

Q 105. A satellite A of mass m is revolving round the earth in an orbit of radius r. Another satellite B of
mass 2m is revolving in an orbit of radius 2r. The ratio of their time periods will be:[CBSE PMT 93]
(a) 1 : 2 (b) 1 : 16 (c) 1 : 32 (d) 1 : 22

Q 106. A sate llite has radius and mass as half those of earth. The value of 'g' on it will be : [RAJ PMT 95]
(a) 4.9 m/s2 (b) 9.8 m/s2 (c) 19.6 m/s2 (d) zero

Q 107. A space ship of mass 2500 kg is to be projected so that it can leave the gravitational field of earth. If
radius of earth is 6400 km, then the minimum initial velocity should be : [RAJ PMT 95]
(a) 5.6 km/s (b) 7.25 km/s (c) 3.5 km/s (d) 11.2 km/s

Q 108. A satellite is revolving round earth with velocity v and in a circular orbit of radius r. If the orbital
radius is decreased by 1%, then the speed of satellite will : [MP PET 96]
(a) increase by 1% (b) increase by 0.5% (c) decrease by 1% (d) decrease by 0.5%

Q 109. If the distance of moon from the earth is halved, then the time period will : [RAJ PET 96]
(a) increase (b) decrease (c) remain same (d) nothing can be predicted.

Q 110. Two satellites of sun have distances 1013 m and 1012 m respectively. The ratio of time of revolution
will be : [CBSE PMT 94]
(a) 1/10 (b) 100 (c) 1010 (d) 10
Q 111. An astronaut is moving round the earth at a height of 120km in a circular orbit. If the astronaut drops
a pen in his spacecraft then the pen will : [RAJ PMT 96]
(a) move towards the mocti
(b) downwards towards the earth
(c) move in the direction and along with the space craft
(d) move in the direction opposite to that of spacecraft

Q 112. The escape velocity from a planet is V. If its mass and radius becomes four and two times
respectively, then the escape velocity will become : [BIHAR PMT 96]
(a) V (b) 2V (c) 0.5V (d) 2V

Q 113. The speed of a satellite is v while revolving in elliptical orbit and is at from nearest distance 'a' from
earth. The speed at satellite of farthest distance b will be : [RAJ PMT 95. 2005]
(a) (b/a)v (b) (a/b)v (c) ( a / b )v (d) ( b / a )v

Q 114. In the following diagram the earth revolves around the sun is an eliptical orbit.
The speed of earth will be fastest at :
(a) A (b) B (c) C (d) D

Q 115. If the gravitational force between two bodies is proportional to 1/R (not 1/R2)
where R is the distance between two bodies, then the orbital velocity V of a particle revolving under
the action of this force will be proportional to : [CBSE PMT 94]
2 0 1
(a) 1/R (b) R (c) R (d) 1/R

Q 116. An artificial satellite revolves in a circular orbit around earth. If its total energy (P.E. + K.E.) is Eo.
Then the P.E. will be : [IIT97]
(a) -E0 (b) 1.5 E0 (c) 2E0 (d) E0

Q 117. The time period of revolution of a satellite A around sun is 8 times the time period of another
satellite B. The ratio of distance of A from sun and the distance of B from the sun will be :
[CBSE PMT 97]
(a) 2 (b) 3 (c) 4 (d) 5

Q 118. A planet is revolving round the sun at an average radius of 1.588 Re, Re is the earth's orbitalradius
round the sun. The periodic time of revolution of this planet will be in years : [RAJ PET 97]
(a) 1.25 (b) 1.59 (c) 1.89 (d) 2.00

Q 119. Two identical satellites are orbiting at heights R and 7R above the surface of earth. (R = radius of
earth), which of the following statement is wrong : [RAJ PMT 97]
(a) the ratio of their total energy is 4.
(b) the ratio of their kinetic energy is 4.
(c) the ratio of their potential energy is 4.
(d) the ratio of their total energy is 4 and the ratio of their kinetic and potential energy is 2.

Q 120. The minimum velocity with which a body is projected so that it becomes a satellite of earth will be :
(radius of earth is 6.4 106 m) (h = 0) [RAJ PMT 98]
3 -1 3 -1 3 -1 3 -1
(a) 11 10 ms (b) 8 l0 ms (c) 6.4 10 ms (d) 4 10 ms

Q 121. The period of revolution of a certain planet in an orbit of radius R is T. Its period of revolution in an
orbit of radius 4R will be : [CPET 2003: MP PMT 98]
(a) 2T (b) 22T (c) 4T (d) 8T

Q 122. A satellites S is moving in an elliptical orbit around the earth. The mass of the satellite is very small
compared to the mass of earth : [IIT 98]
(a) the acceleration of S is a always directed towards the centre of the earth.
(b) the angular momentum of S about the centre of the earth changes in direction, but its magnitude
remains constant.
(c) the total mechanical energy of S varies periodically with time.
(d) the linear momentum of S remains constant in magnitude.

Q 123. The work done to take a body of mass m to a height of R/2 is : [MLNR98]
(a) mgR/2 (b) mgR/2 (c) mgR/4 (d) (5/3)mgR

Q 124. An earth satellite moves from an orbit A to another stable lower orbit B. In this process :
[MEERUT B.Tech. 97]
(a) gravitation potential energy decreases. (b) gravitational potential energy increases.
(c) angular speed increases. (d) none of these.

Q 125. If two satellites having different masses are put in the same orbit, then their : [SCRA96]
(a) time periods will be the'same. (b) angular momentum will be the same.
(c) kinetic energies will be the same. (d) potential energies will be the same.

Q 126. The time period of a Greostationary satellite is : [UP PET 2000; KARNATAKA 98]
(a) 3600 hours (b) 24 hours (c) 8 hours (d) 1 years

Q 127. If the Earth-Sun distance is held constant and the mass of the Sun is doubled, then the period of
revolution of the earth around the Sun will charge to : [SCRA96]
(a) (1/2) year (b) 1/2year (c) 2year (d) 2 years

Q 128. A particle of mass 10 g is kept on the surface of a uniform sphere of mass 100 kg and radius 10 cm.
Find the work to be done against the gravitational force between them to take the particle far away
from the sphere : (you may take G = 6.67 10-11 NmVkg2) [AIEEE 20O5]
-9 -10 -10
(a) 6.67 l0 J (b) 6.67 10 J (c) 13.34 10 J (d) 3.33 10-10 J

Answers

1. (b) 2. (c) 3. (c) 4. (a) 5. (b) 6. (c) 7. (b)


8. (a) 9. (c) 10. (c) 11. (c) 12. (c) 13. (d) 14. (c)
15. (a) 16. (d) 17. (d) 18. (b) 19. (d) 20. (b) 21 (b)
22. (c) 23. (c) 24. (b) 25. (b) 26. (c) 27. (b) 28 (a)
29. (b) 30. (c) 31. (d) 32. (a) 33. (c) 34. (b) 35. (a)
36. (a) 37. (b) 38. (b) 39. (a) 40. (c) 41. (b) 42. (d)
43. (c) 44. (b) 45. (c) 46. (c) 47. (b) 48. (c) 49. (a)
50. (c) 51. (b) 52. (c) 53. (c) 54. (c) 55. (d) 56. (b)
57. (d) 58. (a) 59. (b) 60. (c) 61. (c) 62. (c) 63. (c)
64. (d) 65. (b) 66. (a) 67. (c) 68. (c) 69. (b) 70. (d)
71. (c) 72. (c) 73. (a) 74. (b) 75. (d) 76. (c) 77. (b)
78. (c) 79. (a) 80. (a) 81. (b) 82. (b) 83. (d) 84. (c)
85. (a) 86. (d) 87. (c) 88. (c) 89. (c) 90. (b) 91. (c)
92. (a) 93. (d) 94. (b) 95. (b) 96. (c) 97. (b) 98. (a)
99. (c) 100 (c) 101. (d) 102. (c) 103. (a) 104. (c) 105. (d)
106. (c) 107. (d) 108. (b) 109. (b) 110. (c) 111. (c) 112. (d)
113. (b) 114. (a) 115. (b) 116. (c) 117. (c) 118. (d) 119. (d)
120. (b) 121. (d) 122. (a) 123. (b) 124. (a) 125. (a) 126. (b)
127. (b) 128. (b)
|H|

Q 1. 1. Minimum velocity of a body with which if it is thrown, it goes out of gravitational attraction is
(a) projection velocity (b) angular velocity (c) escape velocity (d) critical velocity

Q 2. Escape velocity of a rocket thrown from surface of earth does not depend on
(a) mass of earth (b) density of earth (c) radius of earth (d) mass of rocket

Q 3. There is an atmosphere surrounding the earth be cause


(a) earth is like a sphere.
(b) there is population on earth.
(c) escape velocity is less than the average speed of atoms.
(d) escape velocity is more than the average speed of atoms.

Q 4. A body thrown from the surface of earth with escape velocity has the energy :
(a) which is sum of potential and kinetic energies
(b) only potential energy (c) only kinetic energy (d) none of the above

Q 5. If a body is thrown up with escape velocity then it reaches the maximum height where gravitatio
nal acceleration is :
(a) small (b) verylow (c) infinite (d) zero

Q 6. Escape velocity at jupiter as compared to that at earth is :


(a) less (b) more (c) equal
(d) complete information is not available

Q 7. Escape velocity at moon as compared to that at earth is :


(a) less (b) more (c) equal
(d) compete information is not available

Q 8. Weight of a body out side the earth's gravitation will :


(a) reduce (b) increase (c) be infinite (d) be zero

Q 9. If resistive force is negligible then escape velocity of an object of mass m will be : [RPET 89, 95]
(a) 2GM / R (b) GM / R (c) 2GM / mR (d) GM / mR

Q 10. There is no atmosphere at moon because : [MP PET 03, 95]


(a) radius of orbit of moon's rotation is much smaller than that of earth
(b) the range of temperature at moon changes more than at the earth
(c) mass of moon is much less than that of earth
(d) escape velocity at moon is less than that at earth

Q 11. Expression for escape velocity ve from surface of earth : [CPET 2003; RAJ PMT]
(a) ve = 2gR (b) ve = gR (c) ve = 2g/R (d) ve = 2g/R
Q 12. If the escape velocity from the surface of earth is ve and velocity of a satellite that revolving near the
surface of earth is v then : [KCET 99; MP PMT 97; AFMC 99; SCRA 99; AMCET 98]
(a) v = 2ve (b) ve = 2v (c) ve= 2v (d) ve - 2v

Q 13. A particle is falling towards earth from infinity. Its velocity at the surface of earth will be :
(a) gRe (b) gRe (c) 2gRe (d) infinite

Q 14. How does the escape velocity of a particle depend on its mass?
[RAJ PMT 99; CPMT 78; ICS 2000]
2 0
(a) m (b) m (c) m (d) m-1

Q 15. Escape velocity form a planet is v0. The escape velocity from another planet of same density but
double radius will be : [MPPMT94]
(a) 0.5v0 (b) v0 (c) 2v0 (d) 4v0

Q 16. Escape' velocity from a spherical planet is v0. Escape velocity from another planet of half density and
double radius will be :
(a) vo/2 (b) 2v0 (c) 2v0 (d) 5v0

Q 17. Ve and Vm are the escape velocities from earth and moon respectively, then :
(a) Ve>Vm (b) Ve<Vm (c) Ve = Vm (d) nothing can be said

Q 18. Correct expression of escape velocity is :


8 4
(a) R Gd (b) R Gd (c) R 8 G / 3d (d) R 4 RGd / 3
3 3

Q 19. Escape velocity of an object from a planet of mass M and radius R is ve. The velocity of a satellite
revolving at a height h above surface of this planet will be :
(a) v = v R / R + h (b) v = v R / 2( R + h) (c) v = v R + R / h (d) v = v 2 R / R + h
e e e e

Q 20. The energy needed for escape of a body situated at a height 3R above surface of earth is :
[CBSE PMT 2002]
(a) mgR/3 (b) mgR/4 (c) 2mgR/3 (d) mgR/16

Q 21. Escape velocity, form the surface of earth of : [BHU 98; RAJ PMT 89, 97; UP PMT 97]
(a) 11.2 m/s (b) 11.2 km/minute (c) 11.2km/s (d) 8 km/s

Q 22. If the escape velocity from the surface of earth is 11.2km/s then the orbital speed of a satellite
revolving near surface of earth will be : [RAJ PET 88]
(a) 8 km/s (b) 24 km/s (c) 12 km/s (d) none of the above

Q 23. Escape velocity from the surface of earth is 11.2 km/s. If radius of another planet is double of that
of earth and average density is same as earth, then escape velocity from that planet is :
[NCERT 80; RAJ PMT 93]
(a) 22 km/s (b) 11 km/s (c) 5.5 km/s (d) 15.5 km/s

Q 24. Escape velocity of a body for earth is 11.2km/s. Escape velocity, when thrown at an angle of 45
from horizontal will be :
[MP PET 2002; ICAR 98;BSE PMT 93; RAJ PMT 97; AIIMS 99; CPET 2003]
(a) 11.2 km/s (b) 22.4 km/s (c) 11.2/2 km/s (d) 11.22 km/s

Q 25. Escape velocity of a body from earth is 11.2 km Is. If radius of another planet is four times that of
earth and mass is same as earth then escape velocity for that planet will be : [RAJ PET 2001]
(a) 22.4 km/s (b) 5.6 km/s (c) 11.2 km/s (d) 22.4 m/s
Q 26. Assuming height h to be 1.61 105 metre, what should be the minimum speed of a satellite so that it
leaves gravitation of earth ?
(a) 1.1 104 m/s (b) 2.1 104 m/s (c) 3.1 104 m/s (d) 4.1 104 m/s

Q 27. Radius of moon is 2000 km and gravitational acceleration is 1.69m/s2. Escape velocity at surface of
moon will be :
(a) 2.6 m/s (b) 2.6 103 km/s (c) 1.3 m/s (d) 2.6 km/s'

Q 28. If escape velocity of a planet is 10 km/s, then potential energy of a particle of mass 1 mili-gram at
the surface of planet will be :
(a) 50 J (b) 105J (c) 2 105 J (d) 2.5 104 J

Q 29. What is the energy needed by a body of mass 100 kg so that it escape from the earth ? [MP PET 99]
(a) 6.4 109 J (b) 8 106 J (c) zero J (d) 4 1016 J

Q 30. Mass of mars is one tenth of mass of earth and radius of mars is half of that of earth. If escape
velocity at earth is 11.2km/s then escape velocity at mars will be :
(a) 10 km/s (b) 5 km/s (c) 20 km/s (d) 40 km/s

Q 31. Gravitational acceleration at surface of moon is (l/6)th of that at surface of earth and diameter of
moon is 1/4 of that of earth. Ratio of escape velocities at moon and earth will be :
(a) 1 : 4 (b) 1 : 6 (c) 1 : 24 (d) 1 : 4.9

Q 32. Ratio of necessary kinetic energy for escape of satellite from surface of earth and that for motion of
satellite near the surface of earth is : [JIPMER2000]
(a) 1 (b) 2 (c) 0.5 (d)

Q 33. Ratio of velocity of a satellite revolving near the surface of earth and its escape velocity is :
(a) 2 (b) 2 (c) 0.707 (d) 1

Q 34. If mass of a planet is increased four times but radius remains the same then escape velocity for any
rocket will become : [MP PMT 96]
(a) four times (b) double (c) half (d) unchanged

Q 35. One satellite is revolving round the earth. For its escape its velocity must be increased by :
(a) 20% (b) 41.4% (c) 1.41% (d) impossible

Q 36. At the surface a planet the value of gravitational acceleration does not remain constant. If it changes
by 2 % what is the change in escape velocity ?
(a) 2% (b) 4% (c) 0.5% (d) 1%

Q 37. A body of mass 5gm has escape velocity of 11.2 km/s then a body of mass l0gm will have escape
velocity of :
(a) 1.12 km/s (b) 11.2 km/s (c) 11.22 km/s (d) 11.2/2km/s

Q 38. Ratio of radii of earth and moon is 10. Ratio of gravitational accelerations on surfaces of earth and
moon is 6. The ratio of escape velocities on earth and moon will nearly be : [MP PET 89]
(a) 10 .. (b) 6 (c) 8 (d) 1.66

Q 39. If the radius of earth reduces by 4% and density remains same then escape velocity will: [RPET 91]
(a) reduce by 2% (b) increase by 2% (c) reduce by 4% (d) increase by 4%

Q 40. How much should the orbital velocity of moon increase so that it no longer remains the satellite of
earth ? [MP PET 94]
(a) double (b) 2 times (c) 1/2 times (d) 3 times

Q 41. The masses and radii of the earth and moon are Ml, R1 and M2, R2 respectively. Their centres are
distance d apart. The minimum velocity with which a particle of mass m should be projected from a
point midway between their centres so that it escapes to infinity is : [MP PET 97]
G 2G Gm Gm( M 1 + M 2 )
(a) 2 ( M 1 + M 2 ) (b) 2 (M1 + M 2 ) (c) 2 ( M 1 + M 2 ) (d) 2
d d d d ( R1 + R2 )

Q 42. The escape velocity from the surface of earth is Ve. The escape velocity from the surface of a planet
whose mass and radius are 5 times those of the earth will be :
[MANIPAL 2000; UP CPMT 99; MP PMT 98]
(a) Ve (b) 3Ve (c) 9Ve (d) 27Ve

Q 43. The mass of the earth is 81 times that of the moon and the radius of the earth is 3.5 times that of the
moon. The ratio of the escape velocity on the surface of earth to that on the surface of moon will be :
[RAJ PMT 2003; MP PMT 98]
(a) 0.2 (b) 2.57 (c) 4.81 (d) 0.39

Q 44. The escape velocity from a planet of radius 1000 km and acceleration due to gravity of 8 ms-2 is :
[RAJ PMT 98]
(a) 1.41 kms-1 (b) 2.82 kms-1 (c) 4.0 kms-1 (d) 8.0 kms-1

Q 45. The escape velocity form the surface of earth is11 km/sec. If the radius of planet is twice the radius
of earth and the density is same as that of earth, then the escape velocity from this planet (in km/sec)
is : [RAJ PET 98]
(a) 22 (b) 11 (c) 5.5 (d) 15.5

Q 46. The escape velocity of a body from the surface of earth is 11.2 km/s. If the mass of the earth is
doubled and the radius is reduced to half then the escape velocity (in km/s) will become :
[CBSE PMT 97]
(a) 5.6 (b) 11.2 (c) 22.4 (d) 44.8

Q 47. The escape velocity of a projectile on the earth's surface is 11.2 km/s. A body is projected out with
thrice this speed. The speed of the body far away from the earth is : [JK97]
(a) 11.2 km/s (b) 31.7 km/s (c) 3.7km/s (d) zero

Q 48. Acceleration due to gravity on a planet is 10 times the value on the Earth. Escape velocities for the
planet and the earth are Vp and Ve respectively. Assuming that the radii of the planet and the Earth are
the same, the two escape velocities are related as : [UPSC96]
(a) Vp = Ve/10 (b) Vp = Ve/10 (c) Vp = 10Ve (d) Vp=10Ve

Q 49. Average density of the earth : [AIEEE2005]


(a) is directly proportional to g. (b) is inversely proportional to g.
(c) does not depend on g. (d) is a complex function of g.

Answers

1. (c) 2. (d) 3. (d) 4. (a) 5. (d) 6. (b) 7. (a)


8. (d) 9. (a) 10. (d) 11. (a) 12. (c) 13. (c) 14. (c)
15. (c) 16. (b) 17. (a) 18. (a) 19. (b) 20. (b) 21 (c)
22. (a) 23. (a) 24. (a) 25. (a) 26. (a) 27. (d) 28 (a)
29. (a) 30. (b) 31. (d) 32. (b) 33. (c) 34. (b) 35. (b)
36. (d) 37. (b) 38. (c) 39. (c) 40. (b) 41. (a) 42. (a)
43. (c) 44. (c) 45. (a) 46. (c) 47. (b) 48. (c) 49. (c)

|I|

Q 1. A missile is launched with a velocity less than the escape velocity. Sum of its kinetic energy
potential energy is : [MNR 86; MP PMT 95]
(a) positive (b) negative
(c) may be negative or positive depending upon its initial velocity (d) zero

Q 2. If the gravitational acceleration at surface of earth is g. then increase in potential energy in lifting an
object of mass m to a height equal to the radius R of earth will be :
[AIEBE 2004;RAJ PET 83; RAJ PMT 95; CBSB PMT 91, UP CPMT 97]
(a) mgR/2 (b) 2mgR (c) mgR (d) mgR/4

Q 3. Gravitational potential energy of a unit mass is :


(a) GM/r (b) Gm/r2 (c) -GM/r (d) -GM/r2

Q 4. Binding energy of earth-moon system can be expressed as :


(a) GMe Mm /2r (b) GMeMm /r(c) GMeMm /r (d) -GMe Mm/2r

Q 5. A body of mass m is situated at a distance 4Re from the surface of earth where Re is radius of earth.
What is the minimum energy needed by body for escape ?
(a) mgRe (b) 2mgRe (c) mgRe/5 (d) mgRe/6

Q 6. The intensity of gravitational field at a point situated at a distance 8000 km from the centre of earth
is 6.0 newton/kg. The gravitational potential at that point in newton meter/kg will be :
(a) 6 (b) 6 l07 (c) 8 l05 (d) 4.8 l07

Q 7. Gravitational potential difference between surface of a planet and a point situated at a height of 20m
above its surface is 2 joule/kg. If gravitational field is uniform, then the work done in taking a 5 kg
body at height 4 metre above surface will be :
(a) 2 J (b) 20 J (c) 40 J (d) 10 J

Q 8. Potential energy of a 3 kg body at the surface of a planet is 54 J, then escape velocity will be :
(a) 18 m/s (b) 162 m/s (c) 36 m/s (d) 6 m/s

Q 9. Escape velocity of a 1 kg body on a planet is 100 m/s. Potential energy of body at that planet is :
(a) - 5000 J (b) - 1000 J (c) - 2400 J (d) - 10000 J

Q 10. Weight of a person is 800 newton. If he runs 4 metre in vertical ladder in 2 sec. then he needs a
power of :
(a) 3200 kW (b) 3.2 kW (c) 1.6 kW (d) zero

Q 11. A planet has mass 1/10 of that of earth, while radius is 1/3 that of earth. If a person can throw a
stone on earth surface to a height of 90m, then he will be able to throw the stone on that planet to a
height : [RAJ PET94]
(a) 90 m (b) 40 m (c) 100 m (d) 45 m
Q 12. The earth is assumed to be a sphere of radius R. A platform is arranged at a height R from the surface
of the earth. The escape velocity of a body from this platform is fv, where v is its escape velocity
from the surface of the earth. The value of f is : [CBSE PMT 2006]
(a) 2 (b) 1/2 (c) 1/3 (d) 1/2

Answers

1. (b) 2. (a) 3. (c) 4. (a) 5. (c) 6. (d) 7. (a)


8. (d) 9. (a) 10. (c) 11. (c) 12. (b)

|J|

Q 1. If kinetic energy of a satellite revolving round the earth is doubled then satellite :
(a) will escape towards outer space (b) fall down on earth
(c) radius of its orbit will be doubled (d) radius of its orbit will become half

Q 2. Work done on a body moving on a horizontal plane by gravitational force is :


(a) equal to the weight of body (b) zero
(c) infinite (d) equal to gravitational acceleration

Q 3. A space laboratory, whose mass is 2 103 kg, is lifted from an orbit of radius 2R to the orbit of
radius 3R. The work done is nearly equal to :
(a) 1 1010J (b) 2 1010 J (c) 1 106 J (d) 3 1010J

Q 4. A person of 70 kg weight is coming on a horizontal road with velocity 8 km/s. Work done by
gravitational force of earth per second on person is :
(a) 560 J/s (b) 5 watt (c) 5 watt (d) zero

Q 5. A projectile is thrown from the surface of earth with initial velocity of 10 km/s. If radius of earth is
6400 km then what is the maximum height it reaches ?
(a) 250 km (b) 2500 km (c) 2.5 104 km (d) 2.5 106 km

Q 6. The gravitational potential difference between surface of a planet and a point situated at a height of
10 m above its surface is 5 J/kg. If gravitational field is uniform then work done in lifting a 2kg body
at a height 5m above the surface is :
(a) 0.5 J (b) 2.5J (c) 5.0 J (d) 10.0 J

Q 7. Mass of a planet is 5 1024 kg and radius is 6.1 106 m. The energy needed to send a 2 kg body
from its surface in space is :
(a) 9J (b) 10 J (c) 2.2 108J (d) 1.1 108 J

Q 8. Work done in taking a body of mass m to a height nR above surface of earth will be :(R = radius of
earth)
mgnR (n + 1) mgR
(a) mgnR (b) (c) mgR (d)
(n + 1) n n(n + 1)

Q 9. Work done in lifting a body of mass m to a height 3Re above surface of earth will be : (Re being the
radius of earth)
(a) 4mgRe (b) 3mgRe (c) 3mgRe/4 (d) 4mgRe/5

Q 10. The work required to take 1 kg mass from earth surface to infinity will be : (M, R and G are mass of
earth, radius of earth and universal gravitational constant) [RAJ PET 97]
(a) GM / 2 R (b) GM/R (c) 2GM / R (d) GM/2R

Q 11. A rocket is projected with l0-kms-1 velocity. If the earth radius is R, then the maximum height
attained by the rocket will be : [RAJ PET 07]
(a) 2R (b) 3R (c) 4R (d) 5R

Answers

1. (a) 2. (b) 3. (a) 4. (d) 5. (c) 6. (c) 7. (d)


8. (b) 9. (c) 10. (b) 11. (c)

|K|

Q 1. Which of the following curves expresses the variation of gravitational potential with distance for a
hollow sphere of radius R :

(a) (b) (c) (d)

Q 2. Following curve shows the variation of intensity oof gravitational field (E) with distance from the
centre of earth (r) :

(a) (b) (c) (d)

Q 3. A particle is taken from point A to B by different paths as shown in figure in


gravitational force field. Then : [RAJ PET 88]
(a) work done for path IV is more (b) wok done for path I is more
(c) work done for all the path is same (d) work done for path III is less

Q 4. Potential energy and kinetic energy of a two particle system are shown by curves K
and U respectively in figure. This system is bound at :
(a) only point A (b) only point D
(c) only points A, B and C (d) all points A, B, C and D

Q 5. If density of a planet is fixed then g on its surface will vary with radius r according to
curve :
(a) (b) (c) (d)

Answers

1. (c) 2. (a) 3. (c) 4. (c) 5. (a)

|L|

Q 1. A bomb blasts on moon. Its sound reaches earth :


(a) after 10 minutes (b) after 2Hrs 10 minutes
(c) after 3.7 minutes (d) Cannot reach

Q 2. A person, who is travelling in an accelerated train on horizontal track, will feel his weight :
(a) increased (b) decreased (c) constant (d) zero

Q 3. Orbital radius of a satellite S of earth is four times that of a communication satellite C. Period of
revolution of S is : [MPPMT94]
(a) 4 days (b) 8 days (c) 16 days (d) 32 days

Q 4. Moon is a satellite of earth but weigthlessness is not experienced there because :


(a) its distance form the earth is more (b) it is natural satellite
(c) its size is big but density is very low (d) its own mass is more

Q 5. A 5 kg body is tied to a space ship by a nylon thread. This body is rotating in an orbit of 10 m with a
velocity of 4 m/s, then the force acting on the thread will be :
(a) 2N (b) 4N (c) 6N (d) 8N

Q 6. Atmosphere is present near the earth because :


(a) earth rotates (b) nitrogen is more
(c) of effect of gravitation (d) of vaporization

Q 7. Mass of body on moon is less than that on earth because gravitational force on moon is less than that
on earth :
(a) statement and cause both are correct (b) statement is correct but cause is wrong
(c) statement is wrong but cause is true (d) statement and cause both are wrong

Q 8. Two bodies of masses M and m connected by a rod. (M > m) are revolving round their centre of
mass in circular orbits of radii R and r respectively (r > R). Their angular velocities 1 and 2 are
related as :
(a) 1 > 2 (b) 1< 2 (c) 1 = 2 (d) M1/R = m2/r

Q 9. Periodic time of a simple pendulum of infinite length will be :


(a) infinite (b) 2 Re / g (c) 2 g / Re (d) zero
Q 10. Distance of moon from earth is 60 times its radius. This distance is between the centre of earth and
moon. It gravitational acceleration on earth is 9.8m/s2 then value of gravitational acceleration of
moon towards earth will be :
(a) 60 9.8 m/s2 (b) 9.8 (1/60)2 m/s2 (c) 9.8 (60)2 m/s2 (d) 9.8 m/s-

Q 11. One closed bottle with water at 30C is taken on moon. If on the surface of moon cork of bottle is
opened then : [NCBRT77]
(a) water will freeze (b) water will boil
(c) water will be divided into H2 and O2 (d) there will not be any effect

Q 12. False statement is :


(a) For the gravitational force, earth revolves round the sun and thus no work is done by this force on
earth.
(b) Escape velocity from the surface of Jupiter is more than that from the earth.
(c) In the plane of equator it is better to project a space rocket from west to east.
(d) It is possible to fix an artificial satellite in such a way that it always remains above New Delhi.

Q 13. If a body is taken from surface of earth to moon, thus :


(a) weight of body will increase continuously.
(b) mass of body will increase continuously.
(c) weight of body will first decrease, become zero, then increase.
(d) mass of body will first decrease, become zero, then increase.

Q 14. More sugar is obtained in l kg weight : [RAJPMT96]


(a) at North pole (b) at equator
(c) between pole and equator (d) at South pole

Q 15. Three identical bodies are placed at vertices of an equilateral triangle of arm L, keeping the triangle
as such, by which speed the bodies should be rotated in their mutual gravitational fields so that the
triangle moves along circumference of circular orbit : [IIT 88]
(a) 3GM / L (b) GM / L (c) GM / 3L (d) 3 GM / L

Q 16. There is no atmosphere on moon because : [RAJ PMT 98; MP PET 90]
(a) vegetation is not present (b) escape velocity on the surface is less
(c) diffusion coefficient of gases is more (d) there is vacuum in space

Q 17. During the journey of space ship from earth to moon and back, the maximum fuel is consumed :
[CBSE PMT 91]
(a) against the gravitation of earth in return journey
(b) against the gravitation of earth in onward journey
(c) against the gravitation of moon while reaching the moon
(d) none of the above

Q 18. There is no atmosphere on moon because : [RAJ PMT 88]


(a) the root mean square velocity of atoms is more than escape velocity
(b) the root mean square velocity of atoms is less than escape velocity
(c) there is no oxygen
(d) none of the above

Q 19. Gravitational acceleration on moon is (l/6)th of that on earth. When a balloon filled with hydrogen is
on moon then this : [CBSE PMT 89]
(a) will rise with an acceleration less then (g/6).
(b) will rise with acceleration (g/6).
(c) will fall down with an acceleration less than (5g/6).
(d) will fall down with acceleration (g/6).
Q 20. A satellite is revolving very close to earth. What is the percentage increase in its speed so that it goes
to infinite distance :
(a) 41.4% (b) 11.2% (c) 100% (d) 1.41%

Q 21. One satellite is revolving round the earth in an elliptical orbit. Its speed will : [IIT94]
(a) be same at all the points of orbit
(b) be maximum at the point farthest from the earth
(c) be maximum at the point nearest from the earth
(d) depend on mass of satellite.

Q 22. There are two masses M, m(M > m), the point at which the gravitational field is zero will be :
[RAJ PET 98]
(a) at their centre of mass. (b) between their centre of mass and M.
(c) between their centre of mass and m. (d) none of the above.

Q 23. Equal masses each of 1 kg. are kept at x = 1, 2, 4, 8,....., on x-axis. The gravitational field at the
origin will be (G is universal gravitational constant) : [RAJ PET 98]
(a) 4G/3 (b) 3G/4 (c) 2G (d)

Q 24. Due to the earth's magnetic field charged cosmic rays particle : [CBSEPMT97]
(a) require greater kinetic energy to reach the equator than pole.
(b) require less kinetic energy to reach the equator than the pole.
(c) can never reach the pole.
(d) can never reach the equator.

Q 25. Gravitational mass is proportional to gravitational : [AFMC88]


(a) field (b) force (c) intensity (d) all of these

Q 26. Who among the following gave first the ex perimental value of G ? [AFMC97]
(a) Cavendish (b) Copernicus (c) Brook Taylor (d) None of these

Q 27. The mass and diameter of a planet are twice that of earth, the time period of pendulum on this planet
is : [MEBRUT B.Tech. 97]
(a) (1/2) times that of earth. (b) 2 times that of earth.
(c) the same. (d) none of these

Q 28. For a satellite moving in an orbit around the earth, the ratio of kinetic energy to potential energy is :
[CBSE PMT 2005]
(a) 1/2 (b) 1/2 (c) 2 (d) 4

Answers

1. (d) 2. (a) 3. (b) 4. (d) 5. (d) 6. (c) 7. (c)


8. (c) 9. (b) 10. (b) 11. (b) 12. (d) 13. (c) 14. (b)
15. (b) 16. (b) 17. (b) 18. (a) 19. (d) 20. (a) 21 (c)
22. (c) 23. (a) 24. (a) 25. (b) 26. (a) 27. (b) 28 (a)

|M|
Q 1. Two particles of equal mass M go around a circle of radius R under the action of their mutual
gravitational attraction. The speed v of each particle is : [RAJ PMT 2003]
1 1 Gm 1 Gm 4Gm
(a) (b) (c) (d)
2R Gm 2R 2 R R
Q 2. Suppose the gravitational force varies inversely as the nth power of the distance. Then the time
period of a planet in circular orbit of radius R around the sun will be proportional to :
(a) Rn (b) R(n+1)/2 (c) R(n-1)/2 (d) R-n

Q 3. Two small satellites move in circular orbits around the earth at distances r and r + dr from the centre
of the earth. Their time period of rotation are T and T + T (dr << r and T<<T) :
3 r 3 r 2 r r
(a) T = T (b) T = T (c) T= T (d) T = T
2 r 2 r 3 r r

Q 4. R is the radius of the earth and is its angular velocity and gp is the value of 'g' at the poles. The
effective value of 'g' at the latitude = 60 will be equal to : [MP PMT 99]
1 3 1
(a) gp- R2 (b) gp - R2 (c) gp- R2 (d) gp + R2
4 4 4

Q 5. The depth d, at which the value of acceleration due to gravity becomes (1/n) times the value at the
surface, is (R = radius of the earth) : [MP PMT 99]
R n
- 1 R n
(a) (b) R (c) 2 (d) R
n n n n - 1

Q 6. Acceleration due to gravity is 'g' on the surface of the earth. Then the value of the acceleration due to
gravity at a height of 32km above earth's surface is (Radius of the earth = 6400 km) : [KCET99]
(a) 0.9 g (b) 0.99 g (c) 0.8 g (d) !.01 g

Q 7. The planet called twin of earth is : [AFMC PUNE 2000]


(a) Mercury (b) Venus (c) Mare (d) Pluto

Q 8. A projectile is fired upwards from the surface of the earth with a velocity kve, where ve is escape
velocity and k < 1. If R is the radius of earth, then neglecting the air resistance, the maximum height
to which it will rise, is : [REE 99]
k R k R
(a) 2 (b) 2 (c) (d)
R -k 2
R -k 2
1- R 2
1- k 2

Q 9. A geostationary satellite orbits around the earth in a circular orbit of radius 36000 km. Then, then the
tint period of a spy satellite orbiting a few hundred kilometers above the earth's surface (REarth =
6400 km) will approximately be : [IIT 2002]
(a) 1/2 hr. (b) 1 hr. (c) 2 hr. (d) 4 hr.

Q 10. The variation of acceleration due to gravity (g) as a function of distance (r)
from the centre of earth in respect of a body if shown in the given figure :
Condisder the following statements regarding the body for various values of r :
(A) The portion OA is described by g' = g(r/rE).
(B) The protion AB has (rE/r)2g.
(C) At point A, the value of g' = g.
Which of the above statement(s) is/are correct ? [SCRA 2001]
(a) A and C (b) A, B and C (c) B and C (d) A alone
Answers

1. (c) 2. (b) 3. (a) 4. (a) 5. (b) 6. (b) 7. (b)


8. (d) 9. (c) 10. (c)