Anda di halaman 1dari 19

MCQ IT BLOK 19 2006

1. Which one of the following test is not belong to subjective audiometric test?
A. Pure tone audiometric
B. Tympanometri objective
C. Bekesy self recording Audiometry
D. Recruitment test
E. Peep show audiometric
PEMBAHASAN :
Audiometri objektif (tidak membutuhkan jawaban pasien untuk penilaian, jadi murni hasil
penilaian alat):
1. Audiometri impedans (terdapat timpanometri, fungsi tuba Eustachius, dan refleks
stapedius).
2. Elektrokokleografi.
3. Brainstem Evoked Response Audiometry (BERA).
4. OAE (Otoacoustic Emission).
5. In situ audiometri.
Audiometri subjektif (membutuhkan jawaban pasien untuk penilaian):
1. Threshold Equalizing Noise (TEN) test.
2. Masking Level Difference (MLD) test.
3. Psychoacoustic (or Psychophysical) Tuning Curve test.
4. Audiometri nada murni.
5. Audiometri tutur.
6. Tes Garpu Penala.
7. Bekesy self recording Audiometry.
SUMBER :
https://en.wikipedia.org/wiki/Audiometry#Subjective_Audiometry dan buku THT FK UI edisi 6

2. A man with 50 dB hearing level on 500, 1000 and 2000 Hz, degree of hearing loss is :
A. Total
B. Very severe
C. Severe
D. Moderate
E. Mild
PEMBAHASAN :

AD = 50 + 50 + 50 / 3 = 50

SUMBER : -

3. Sensorineural neural hearing loss: (IRINNE)

1
A. Negative Rinne test result
B. Lateralization to impairment ear
C. Shortened Swabach test result
D. Air Bone Gap more than 20 dB in audiometric test
E. Bone conduction decrease more than 20 Db
PEMBAHASAN :

SUMBER :
IT DR. ABLA PENYAKIT AUDIOSENSORIS

4. Auditory frequency limit of human being is :


A. 18-2.102 Hz
B. 18-2.103 Hz
C. 18-2.104 Hz
D. 250-8000 Hz
E. 250-2.105 Hz
PEMBAHASAN :
Ambang nada murni berada pada frekuensi 250-8000 Hz yang diperkirakan dimiliki bayi berusia 3,
6, dan 12 bulan dan untuk orang dewasa, dengan menggunakan Prosedur Psycheacoustic berbasis
Observer (OPP). Suara disajikan menggunakan earphone. Fungsi Psychemetric dari bayi mirip
dengan orang dewasa, meskipun bayi 3 bulan memiliki fungsi yang lebih dangkal pada frekuensi
yang lebih tinggi.
SUMBER :
http://faculty.washington.edu/lawerner/IHL/page11/files/olshoetal88.pdf

5. Negative Rinne test result mean:


A. Normal hearing
B. Conductive hearing impairment
C. Sensorineural hearing impairment
D. Retrokochlear hearing impairment
E. All choices are correct
PEMBAHASAN :
Negatif Rinne = BC > AC jadi terjadi tuli konduksi
SUMBER : -

6. Conductive hearing loss:


A. Medication or operation therapy usually can be done
B. There is a gap between bone conduction and air conduction on audiometric test
C. B type on tympanogram
D. Lateralization to the impairment ear
E. All the choices are correct

2
PEMBAHASAN :
Tuli konduktif itu :
- Tuli konduktif merupakan tuli akibat gangguan pada telinga bagian luar atau tengah,
timpanogram tipe B menandakan bahwa ada cairan di telinga tengah.
- Pada tes rinne interpretasi akan negatif
- Pada tes weber akan dijumpai lateralisasi ke telinga yang sakit
- Pada tes schwabach akan dijumpai interpretasi yang memanjang
- Pada audiogram, akan dijumpai BC normal atau kurang dari 25 dB, AC turun lebih dari 25 dB
dan terdapat gap
SUMBER :

7. Ototoxic medication are:


A. Streptomisin
B. Kinin
C. Furosemid
D. Gentamisin
E. All the choices are correct
PEMBAHASAN :

SUMBER : IT DR ABLA PENYAKIT AUDIOSENSORIS

8. Recruitment in patient with hearing impairment, it is a phenomenon following condition, except:


A. More sensitive hearing level
B. Specific for sensorineural hearing loss
C. Specific for cochlear impairment
D. Specific for conductive hearing loss
E. The patient could differentiate 1 dB sound
PEMBAHASAN :

SUMBER :

9. The following choices are the signs of presbicusis except:


A. Appear on 50 60 age
B. Sensorineural
C. Simetric bilateral
D. The impairment arise on low frequency
E. Consist of three type: sensoris, central, and metabolic
PEMBAHASAN :

3
Tipe Presbikusis Nada Murni Diskriminasi Tutur
Strial Terjadi pada semua frekuensi Minimal

Neural Terjadi pada semua frekuensi Sangat berat

Mekanik Nada tinggi, penurunan Sesuai dengan

perlahan penurunan ketajaman

pada nada tinggi


Sensori Nada tinggi, penurunan tiba- Sesuai dengan frekuensi
tiba
yang terganggu
Presbikusis adalah penurunan pendengaran alamiah yang terjadi sejalan dengan proses penuaan dan
umumnya dimulai pada umur 65 tahun. Presbikusis terjadi pada nada tinggi dan pada pemeriksaan
audiometri nada murni terlihat berupa penurunan pendengaran jenis sensorineural yang bilateral
pada kedua telinga dansimetris yang disebabkan oleh perubahan degeneratif telinga bagian dalam.2
urunan pendengaran jenis sensorineural yang bilateral pada kedua telinga dansimetris yang
disebabkan oleh perubahan degeneratif telinga bagian dalam.

SUMBER :
https://www.scribd.com/doc/303642197/referat-presbikusis

10. The following statement are mix hearing loss, except:


A. Descending air conduction
B. There is a gap between bone conduction and air conduction
C. There is no a gap between bone conduction and air conduction (normal
sensorineural)
D. Descending bone conduction
E. Air bone gap more than 15 Db

4
PEMBAHASAN :
Ciri-ciri dari tuli campuran adalah AC dan BC lebih besar dari 25 serta AC>BC dan ada gap lebih
dari 10 dB di frekuensi yang bersebelahan.
SUMBER :

11. Mechanism of air conduction:


A. AEC tympanic memb. ossicle basic stapes
B. AEC tympanic memb. ossicle for. Ovale cochlea
C. AEC tympanic memb. ossicle cochlea N. acusticus
D. AEC tympanic memb. ossicle cochlea N. statocusticus
E. AEC tympanic memb. ossicle cochlea N. statocusticus brain
PEMBAHASAN :
Getaran suara memasuki telinga melalui kanalis auditorius ekternus diterima oleh membran
tympani dan menimbulkan getaran di basis stapes, lalu membuat gelombang pada cairan perilimf di
skala vestibularis, lalu menggetarkan membran reissner sehingga membuat cairan endolimf dalam
skala media bergelombang dan menimbulkan getaran pada membran basilaris, lalu diterima oleh
organ corti yang terdapat di membran basilaris, dan diteruskan oleh N VIII (n. Stato-Akustikus) ke
medula oblongata dan diteruskan ke korteks serebri lobus temporalis.
SUMBER : -

12. Mechanism of bone conduction:


A. Maleus incus stapedius for. Ovale
B. Maleus incus stapedius labirintus osseus
C. Os mastoid tympanic memb - Maleus incus stapedius
D. Os mastoid tympanic memb. - Maleus incus stapedius labirintus osseus
E. Os mastoid labirintus
PEMBAHASAN :
Bone conduction tidak melalui membran timpani.

5
SUMBER :
http://www.huria.co.kr/eng/images/pro01.jpg

13. Positive Rinne test, and shortened Swabach test means:


A. Normal hearing
B. Sensorineural hearing loss
C. Conductive hearing loss
D. Eustachius tube impairment
E. Sensorineural hearing loss or mix hearing loss
PEMBAHASAN :
Rinne test positive hantaran udara lebih panjang dari hantaran tulang normal/tuli
sensorineural
Schwabach memendek hantaran tulang pasien lebih pendek dari pemeriksa tuli sensorineural
Kesimpulan: Tuli sensorineural
SUMBER : -

14. Congenital hearing impairment:


A. Early detection by using BERA test
B. Management patient when they are 3 year old
C. Incidence 1-3 patient in 1000 birth
D. Genetically
E. All the choices are correct
PEMBAHASAN :
BERA Termasuk pemeriksaan pendengaran yang dapat dilkukan pada bayi yang baru lahir
Insiden tuli congenital di negra maju sekitar 0.1- 0.3% kelahiran hidup (1- 3 pasien setiap 1000
kelahiran
Genetically: Tuli congenital dapat dibagi menjadi dua: Genetik herediter dan non genetik

6
SUMBER : -

15. Trias menieres disease (RISKA)


A. Vertigo tinnitus sensorineural hearing loss
B. Vertigo nausea and vomitus - sensorineural hearing loss
C. Tinitus vertigo nausea and vomitus
D. Vertigo nausea and vomitus conductive hearing loss
E. Vertigo nystagmus tinnitus
PEMBAHASAN :

SUMBER :
IT Neurovestibuler Disease ABL

16. Which one of the following statement is not belong to objective audiometric test:
A. BERA
B. Pure ToneAudiometric subjektif
C. Speech reception test
D. Audiometric tutur subjektif
E. Tympanometri
PEMBAHASAN :
Dijelaskan di IT Audiosensories dr. Abla slide 46 kalau BERA itu objektif jadi option A salah.
Di https://en.wikipedia.org/wiki/Audiometry, dijelaskan kalau Pure Tone Audiometric dan
audiometri tutur termasuk ke subjektif. Tapi aku lebih yakin B sih...

7
SUMBER :
https://en.wikipedia.org/wiki/Audiometry

17. Conductive hearing loss could be found in patient with:


A. Labyrinthitis
B. Acoustic trauma
C. Hemotimpanum
D. Intoksikasi streptomisin
E. Acoustic neuroma
PEMBAHASAN :

SUMBER :
Soetirto, Indro.2003. Tuli Akibat Bising dalam Buku Ajar Ilmu Penyakit Telinga Hidung Tenggorok
Ed.3 Editor: H. Efiaty A.Soepardi dkk. Jakarta: FKUI

18. If you only have one tuning fork, which frequency will you choose?
A. 128 Hz
B. 256 Hz
C. 1024 Hz
D. 512 Hz
E. 2048 Hz
PEMBAHASAN :

8
SUMBER : IT dr. Abla Pemeriksaan THT slide 16

19. Conductive hearing loss usually can cause by:


A. Round window function impairment
B. Promontorium impairment
C. Ossicles hearing impairment
D. Endolymph impairment
E. Basalis membrane impairment
PEMBAHASAN :
Pada tuli konduktif terdapat gangguan hantaran suara yang disebabkan oleh kelainan atau
penyakit di telinga luar atau telinga tengah. Telinga tengah terdiri dari tulang-tulang pendengaran
yaitu maleus, incus, stapes.
SUMBER :
Buku THT FK UI

20. False negative Rinne test result could be found in patient with
A. Otosklerosis
B. Atresia of canalis auricular externus
C. Severe Unilateral sensorineural hearing loss
D. Total perforation of tympanic membrane
E. Dislocation of ossicles hearing
PEMBAHASAN :

SUMBER : -

21. The cellular immunity to M.leprae has an important role in the clinical spectrum of leprosy:
A. Tuberculoid leprosy (TT) has a high/ strong cellular immunity
B. Boderline tuberculoid (BT) dont have any celluler immunity
C. Lepromatous leprosy (LL) has a good celluler immunity
D. Boderline lepromatous leprosy (BL) has a very strong celluler immunity and very few
acid fast bacilli.

9
PEMBAHASAN :

SUMBER :
http://www.derm-hokudai.jp/shimizu-dermatology/pdf/26-03.pdf

22. The course after infection with M.leprae: (AFKARA)


A. Almost always progress as a lepromatous leprosy
B. Only a few proportion will progress as a leprosy
C. Subclinical infection never happened.
D. The majority of subclinical infection will progress to leprosy
PEMBAHASAN :

10
SUMBER :
Ebook Greens Operative Hand Surgery oleh Scott W. Wolfe,William C. Pederson,Robert N.
Hotchkiss,Scott H. Kozin,Mark S Cohen halaman 107

23. leprosy can be diagnosed if


A. Skin lesion without anesthesia and the Acid Fast Bacilli (AFB) negative
B. Characteristic skin lesion such as edema and erythema
C. Anesthetic skin lesion and pheripheral nerve enlargement
D. Hypopigmented skin lesion without anesthesia
PEMBAHASAN :

SUMBER :
http://www.emedicinehealth.com/leprosy/page5_em.htm & http://www.who.int/lep/diagnosis/en/

24. Pausibasillary leprosy can be diagnosed if:


A. Many symmetrical skin lesions (more than 5), Acid Fast Bacilli (AFB) is negative
B. Many symmetrical skin lesions (more than 5), Acid Fast Bacilli (AFB) is positive
C. A few asymmetrical lesions ( less then 5), anesthetic skin lesions, AFB is positif
D. A few asymmetrical lesions ( less then 5), anesthetic skin lesions, AFB is negative

11
PEMBAHASAN : -
SUMBER :
http://patient.info/doctor/leprosy-pro

25. Management for leprosy reaction with neuritis and muscle weakness are:
A. Prednisone 1 mg/ kg BB + immobilization in the acute phase + exercise later on
B. Prednison 0,1 mg/kg BB + immobilization in the acute phase + exercise later on
C. Analgetika + immobilization in the acute phase + exercise later on
D. Clofazimin 300 mg/ day + immobilization in the acute phase + exercise later on
PEMBAHASAN :

12
SUMBER : -

26. Scrofuloderma is
A. A non tuberculuos mycobacterial infection
B. Happened after a direct inoculation of mycobacterium infection
C. Spreading to skin from underlying tuberculsosis infection such tuberculosis of the
lymphnode, bone .
D. Not responsive to antituberculosis drugs.
PEMBAHASAN :

Maaf blogspot:( tp persis nian sih pg sm penjelasan di blogspot ini:(


SUMBER : -

27. Among these therapy, the best treatment for tinea capitis tipe gray patch ring worm is
A. Selenium sulfide 2,5 % shampoo
B. ketokonazol 2 % shampoo
C. terbinafin tablet
D. miconazole cream
PEMBAHASAN :

13
SUMBER :
http://www.aafp.org/afp/2014/1115/p702.html

28. A 35 years old patient, since 2 months ago he complained of itching in his groin. Clinically: an
erythematous plaque, macerated, vesicopustules satellite lesion (+). He suffer diabetes mellitus for
2 years. The most probable diagnosis is:
A. Tineackruris
B. Tinera corporis
C. candidiasis
D. seborhoic dermatitis
PEMBAHASAN :

SUMBER : -

29. A lady 50 years old, suffer an itching in her inframamary fold since a month ago. Her body weight
is 100 kg, height 1,6 m. Clinically: erythematous plaque with a coribiformis (+). The right
medication for this lady is
(Obat yang paling tepat untuk ibu tersebut adalah )
A. itrakonazol capsule
B. terbinafin tablet
C. griseofulvin tablet
D. selenium sulfide 2,5 % shampoo
PEMBAHASAN :

SUMBER :

30. The most frequent of tinea pedis is type


A. chronci hyperkeratotic / moccasin
B. Interdigital/ chronic intertrigineous
C. Vesicobulous
D. Ulcerative
PEMBAHASAN :

14
SUMBER :
emedicine.medscape.com

31. To differentiate tinea cruris and candidiasis in the groin, there is .


A. Erithyematous lesions
B. Pustules
C. Skuama type
D. Satellite lesions
PEMBAHASAN :

SUMBER :
http://repository.usu.ac.id/bitstream/123456789/35227/4/Chapter%20II.pdf

32. Re-activated virus can no longer be contained if.. falls below some critical level
A. Humoral immunity
B. Celluler immunity
C. Celluler and humoral immunity
D. Imunosuspressi
PEMBAHASAN :

15
SUMBER : -

33. Multinucleated Giant cells can be demonstrated in herpes zoster with .


A. Stain Giemsa
B. Stain HE
C. Tzank smear
D. Papanicolou smear
PEMBAHASAN :

SUMBER :
NMS Medicine. https://books.google.co.id/books

34. HPV infection in wart occur through..


A. Upper respiratory tract
B. Inoculation of virus into defect in epithelium
C. Direct contact
D. Oropharyux
PEMBAHASAN :

SUMBER :
https://books.google.co.id/books?
id=uAjLBQAAQBAJ&pg=PA210&lpg=PA210&dq=wart+hpv+Inoculation+of+virus+into+defect
+in+epithelium&source=bl&ots=NK73wTmcKS&sig=jg9vjRd0L1-
mBdCT9SePizmop3s&hl=id&sa=X&ved=0ahUKEwiNu7DqkeHOAhUKKo8KHfEqBe8Q6AEIK
jAB

35. The characteristic of HPV associated wart in histophatology is .


A. Small keratinocyte
B. Pyknotic nucleus
C. Koilocyte cells
D. Mono nuclear cell
PEMBAHASAN :
Patologi anatomi dari Verrucae (Warts) caused by HPV:
verrucous or papillomatous epidermal hyperplasia
cytoplasmic vacuolization (koilocytosis)
Infected cells :
- Prominent keratohyaline granules,
- Eosinophilic intracytoplasmic protein aggregates

16
SUMBER :
20 IKA - Patologi Anatomi Kulit dan Adneksa Kulit (IT Blok 20 tahun 2013)

36. The management of wart are .


A. Physical destruction
B. Cryotherapy
C. Cheimical destruction
D. The all right
PEMBAHASAN :
a dermatologist may use one of the following treatments:
Cantharidin: A dermatologist may treat a wart in the office by "painting" it with cantharidin.
Cantharidin causes a blister to form under the wart. In a week or so, you can return to the office
and the dermatologist will clip away the dead wart.
Cryotherapy: For common warts in adults and older children, cryotherapy (freezing) is the
most common treatment. This treatment is not too painful. It can cause dark spots in people who
have dark skin. It is common to need repeat treatments.
Electrosurgery and curettage: Electrosurgery (burning) is a good treatment for common
warts, filiform warts, and foot warts. Curettage involves scraping off (curetting) the wart with a
sharp knife or small, spoon-shaped tool. These two procedures often are used together. The
dermatologist may remove the wart by scraping it off before or after electrosurgery.
Excision: The doctor may cut out the wart (excision).

If the warts are hard-to-treat, the dermatologist may use one of the following treatments:
Laser treatment: Laser treatment is an option, mainly for warts that have not responded to
other therapies. Before laser treatment, the dermatologist may numb the wart with an anesthetic
injection (shot).
Chemical peels: When flat warts appear, there are usually many warts. Because so many warts
appear, dermatologists often prescribe "peeling" methods to treat these warts. This means, you
will apply a peeling medicine at home every day. Peeling medicines include salicylic acid
(stronger than you can buy at the store), tretinoin, and glycolic acid.
Bleomycin: The dermatologist may inject each wart with an anti-cancer medicine, bleomycin.
The shots may hurt. They can have other side effects, such as nail loss if given in the fingers.
Immunotherapy: This treatment uses the patients own immune system to fight the warts. This
treatment is used when the warts remain despite other treatments. One type of immunotherapy
involves applying a chemical, such as diphencyprone (DCP), to the warts. A mild allergic
reaction occurs around the treated warts. This reaction may cause the warts to go away.

Contoh physical destruction :Excision, etc; Chemical destruction : Salicylic acid, etc
SUMBER :
https://www.aad.org/public/diseases/contagious-skin-diseases/warts#treatment

37. The first line topical therapy of impetigo is ...


A. gentamicin
B. mupirocin

17
C. clindamycin
D. bacitarcin
PEMBAHASAN :

SUMBER :
http://www.aafp.org/afp/2007/0315/p859.html

38. A 10 years old boy complaints of thickly crusted superficial ulcer and purulent discharge on his
right foot. The most possible diagnosis is ... .
A. ecthyma
B. furuncle
C. bullous impetigo
D. crusted impetigo
PEMBAHASAN :

SUMBER : -

39. A 9 years old boy complaint with blisters containing turbid fluid on nose and around mouth. The
blisters were rapidly ruptured then become such golden yellow crust. The most possible diagnosis
is ...
A. ecthyma
B. varicella
C. crusted impetigo
D. bullous impetigo
PEMBAHASAN :
Bullous impetigo, almost exclusively caused by S. aureus, exhibits flaccid bullae with clear yellow
fluid that rupture and leave a golden-yellow crust.
SUMBER :
www.clevelandclinicmeded.com

40. Dome shape, small pustule located in infundibulum of hair follicle and caused by S. aureus
infection is
18
A. superficial folliculitis
B. furuncle
C. carbuncle
D. ecthyma
PEMBAHASAN :

SUMBER :
http://emedicine.medscape.com/article/971358-clinical

19