Anda di halaman 1dari 3

05 Logarithm

Q 1. If log2 x = 4, then x is equal to:


(a) 16 (b) 4 (c) 2 (d) 64

Q 2. If log3 x > 3, then:


(a) a > 9 (b) x > 27 (c) 0 < x < 27 (d) none of these.

Q 3. If log3 log4 x > 0, then:


(a) x > 1 (b) x > 4 (c) x > 64 (d) none of these.

Q 4. If log10 x < 1, then:


(a) 0 < x < 10 (b) x > 10 (c) x < 10 (d) 0 x < 10

Q 5. If y = 21/logx(8), then x is equal to :


(a) y (b) y2 (c) y3 (d) none of these.

Q 6. If log0.5 sin x = 1 log0.5 cos x, then number of solution of x [-2, 2] is:


(a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 4

Q 7. log1/4 (a2 1) < log1/2 (a + 1), then:


(a) a < 1 (b) a < - 1 (c) a > 1 (d) none of these.

Q 8. If x < 0, y < 0, then log (xy) is equal to:


(a) log x + log y (b) log (-x) + log (-y) (c) log x log y (d) none of these.

Q 9. If a, b, c are in G.P., then logaz x, logbx x, logczx are in


(a) G.P. (b) H.P. (c) A.P. (d) none of these.

Q 10. If a = log23, b = log25, c = log72, then log14063 in terms of a, b, c is:


2ac 1 2ac 1 2ac 1
(a) (b) (c) (d) none of these.
2a abc 1 2a c a 2c ab a

Q 11. The value of x satisfying log10 1 x 3 log10 1 x log10 1 x 2 2 is:


(a) 1 < x < 1 (b) x = 0 (c) no solution (d) none of these.

ab 1
Q 12. If loge (loge a + loge b), then:
2 2
(a) a = b (b) a = b/2 (c) 2a = b (d) a = b/3

Q 13. If logax x, logbx x, logcx x are in H.P., where a, b, c, x (1, ) then a, b, c are in :
(a) A.P. (b) G.P. (c) H.P. (d) none of these.

Q 14. Consider the following statements:


(1) Solution of the inequality log5(x2 11x + 43) < 2 is (0, 2)
2
(2) If | x 1 |(log3 x 2 log x 9 ) ( x 1) 7 , then x is 2 and 81
Which of these is/are correct?
(a) only 1 (b) only 2 (c) both of these (d) none of these

Q 15. Number of values of x satisfying log|sin x| (1 + cos x) = 2, for x [0, n], n Z is:
(a) 0 (b) n (c) 2n (d) none of these.

Q 16. If logcosx sin x 2 and x [0, 3], then sin x lies in the interval:
1 5 1 5 1
(a) 0, (b) ,1 (c) 0, (d) none of
2 2
2
these.

89
Q 17. log
r 1
4 (tan r) is equal to:
(a) 0 (b) 1 (c) 2 (d) 3

Q 18. If a, b, c are the pth, qth and rth terms respectively of a G.P., then (q r)log a + (r p) log
b + (p q) log c is equal to:
(a) 0 (b) 1 (c) 1 (d) abc

1 1 1
Q 19. is equal to
1 log b a logb c 1 logc a log c b 1 log a b log a c
(a) abc (b) 1/abc (c) 0 (d) 1

Q 20. If log2 x + log2 y 6, then the least value of (x + y) is:


(a) 4 (b) 8 (c) 16 (d) 32
83
Q 21. If 4log9 3 9log 2 4 10 log x , (x R), then x is:
(a) 4 (b) 9 (c) 10 (d) none of these.

Q 22. If log(2x+3) (6x2 + 23x + 21) = 4 log(3x+7) (4x2 + 12x + 9), then x is:
1
(a) 2 (b) (c) 3/2 (d) none of these.
4

1
Q 23. Value of x satisfying the inequation log10 x log10x < 1 is:
x
(a) 0 < x < 10 (b) 0 < x < 1010 (c) 0 < x < 101/10 (d) none of these.

2x 8
Q 24. Solution of the inequation log1.5 > 0 is given by:
x2
(a) x > 2 (b) x < 2 (c) x > 4 (d) x (-, 2) (6,
)

Q 25. Which of the following is not true?


1 1
(a) 2 (b) log35 is an irrational number
log 3 log 4
10
(c) log 8 x x = 16 (d) If logx (a2 + 1) < 0, (a 0), then 0 < x < 1
3

Q 26. Least value of 2 log10 x logx (0.01) for x > 1 is:


(a) 1 (b) 2 (c) 4 (d) 6.

Q 27. If logcosec x sin x > 0, then:


(a) x > 0 (b) x < 0 (c) 1 < x < 1 (d) none of these.

Q 28. The least value of n in order that the sum of first n terms of the infinite series 1 +
2 3
3 3 3
....., should differ from the sum of the series by less than 10-6 is:
4 4 4
(Given : log10 2 = 0.30103, log10 3 0.47712)
(a) 14 (b) 27 (c) 53 (d) 57

Q 29. Solution of the equations x log x = log3(x + y) and x2 + y2 = 65 is:


2

(a) x = 8, y = 1 (b) x = 1, y = 8 (c) (x = 8, y = 1); (x = 1, y = 8) (d) none of the above

8ax
Q 30. If x = 9 is a root of the equation log ( x 15a ) log (a 2) log
2 2
then the
a2
other root is:
(a) 3 (b) 12 (c) 15 (d) none of these.

Answers

1. A 2. B 3. C 4. A 5. C 6. B 7. B
8. B 9. B 10. D 11. C 12. A 13. B 14. B
15. A 16. C 17. A 18. A 19. D 20. C 21 C
22. B 23. C 24. D 25. C 26. C 27. D 28 C
29. A 30. C