Anda di halaman 1dari 10

07 Binomial Theorem

Q 1. If C0, C1, C2, .., Cn are Binomial coefficients, then


1 1 1 1
..... is equal to:
n! 0! ( n 1)! (n 2)! 2! 0! n!
2 n1 2n
(a) 2n (b) (c) n ! (d) none of
n!
these

Q 2. If C0, C1, C2, ., Cn are Binomial coefficients, then C0 + C2 + C4 + . + Cn, (n is even


integer), is equal to:
(a) 2n-1 (b) 2n (c) 2n+1 (d) 0

Q 3. If C0, C1, C2, , Cn (n is a multiple of 3) are Binomial coefficients, then C0 + C3 + C6 +


C9 + is equal to:
2n 2 1 n
(a) 0 (b) 3 (c) (d) (2 + (-1)n2)
3 3

Q 4. If C0, C1, C2, ., Cn are Binomial coefficients, then C1 + 2C2 + 3C3 + .. + nCn is equal
to:
(a) 2n-1 (b) n 2n (c) n 2n-1 (d) none of these.

C1 C2 C
Q 5. If C0, C1, C2,.., Cn are Binomial coefficients, then C0 + .... n is equal to:
2 3 n 1
2 n 1 1 2 n 1 1 2 n 1
(a) (b) (c) (d) none of these.
n 1 n 1 n 1

Q 6. If C0, C1, C2, .., Cn are Binomial coefficients, then C0 C1 + C2 C3 + .. + (-1)nCn is


equal to:
(a) 2n-1 (b) 2n (c) 0 (d) none of these.

Q 7. The value of 4C3 + 5C3 + 6C3 + 7C3 + 8C3 + 9C3 + 10C3 + 11C3 + 12C3 is equal to:
(a) 13C4 1 (b) 13C4 (c) 13C4 + 1 (d) 12C4 1

Q 8. The value of 11C2 + 11C4 + 11C6 + 11C8 is equal to:


(a) 210 1 (b) 210 11 (c) 210 12 (d) none of these

12
Q 9. The value of
r 1
24
Cr is equal to:

1
(a) 224 24C12 1 (b) 223 + 24
C12 1 (c) 224 (d) none of these.
2

n
Q 10. If r 1
2 n 1
Cr = 63, then value of n is equal to:
(a) r (b) 5 (c) 6 (d) 3

Q 11. For 1 r n, the value of nCr + n-1Cr + n-2Cr + .. + rCr is:


(a) nCr+1 (b) n+1Cr+1 (c) n+1Cr (d) none of these.

50
Q 12. The coefficient of x12 in the expansion
r 0
50
Cr ( x 1) 50 r 2 r is:

(a) 50C12 (b) 1 (c) 0 (d) none of these.

n n
n 2 ! !
Q 13. If Cr stands for Cr, then the sum of the series 2 2
n!
(C02 2C12 3C22 ...... ( 1) n ( n 1)Cn2 ) ,
Where n is an even positive integer, is equal to:
(a) 0 (b) (-1)n/2 (n + 1) (c) (-1)n/2 (n + 2) (d) (-1)n/2 (n + 3)

Q 14. If 15 Cr 15 Cr 1 15 C15 r 15 C16 r 16 C13 , then the value of r is:


2

(a) r = 3 (b) r = 2 (c) r = 4 (d) none of these.

Q 15. If Cr stands for nCr then (C0 + C1) + (C1 + C2) + . + (Cn-1 + Cn) is equal to:
(a) 2n-1 (b) 2n+1 + 1 (c) 2n+1 1 (d) 2n+1 2

Q 16. The value of C1 + 3C3 + 5C5 + 7C7 + .., where C0, C3, C5, C7, . Are
binomial coefficients is:
(a) n . 2n-1 (b) n . 2n+1 (c) n . 2n (d) n . 2n-2

Q 17. If T0, T1, T2, ., Tn are terms in the expansion of (x + a) n, then the value of
n n
Tr (1) r Tr is:
r 0 r 0
2n
(a) (x + a) (b) (x2 + a2)n (c) (x2 a2)n (d) none of these.

n n
1 r
Q 18. If an = r 0
n
Cr
, then
r 0
n
Cr
equals:

n
(a) (n 1)an (b) nan (c) an (d) none of these.
2

Q 19. The value of 3nC0 8nC1 + 13nC2 18nC3 + .. + n terms is:


(a) 0 (b) 3n (c) 5n (d) none of these.

22 23 2 n 1
Q 20. IF Cr stands for nCr, then the value of 2C0 C1 C2 .... ( 1) n 1 is equal
2 3 ( n 1)
to:
1 1
(a) 0, if n is even (b) 0, if n is odd (c) , if n is even (d) s , if n is
n 1 n 1
odd.

Q 21. The value of C02 + C12 + C22 + . + Cn2, where C0, C1, C2, .. Cn are Binomial
coefficients is:
(a) 2n (b) 2n+1 (c) 2nCn (d) none of these.

Q 22. The value of C0 + (C0 + C1) + (C0 + C1 + C2) +. + (C0 + C1 + . + Cn-1), where C0, C1,
C2, , Cn are Binomial coefficients, is:
(a) n2 . 2n-1 (b) n . 2n-1 (c) n . 2n (d) none of these.

Q 23. The value of 4nC0 + 4nC4 + 4nC8 + . + 4nC4n is:


(a) 24n (b) 24n-2 (c) 22n-1 + 24n-2 (d) 22n-1 (-1)n + 24n-2
2
4
C
Q 24. k k
3
(where, Ck stands for 4Ck), is equal to:
k 1 Ck 1
(a) 50 (b) 100 (c) 90 (d) 150

Q 25. The coefficient of xn-1 in the expansion of (x 1) (x 2) . (x n) is equal to:


n( n 1) n(n 1)(2n 1)
(a) (b) n (c) (d) none of these.
2 6

Q 26. The coefficient of xn-2 in the expansion of (x 1) (x 2) . (x n) is:


(a) (n) 2 (b) n 2 (c) (n 2 ) n 2 (d)
1
2
(n 2 ) n 2

Q 27. aC0 + (a + b) C1 + (a + 2b) C2 + . + (a + nb) Cn is equal to:


(a) (2a + nb)2n (b) (2a + nb)2n-1 (c) (na + 2b)2n (d) (na + 2b)2n-1

Q 28. If (1 x + x2)n = a0 + a1x + a2x2 + . + a2nx2n, hten a0 + a2 + . + a2nis equal to:


3n 1 3n 1 1 1
(c) 3 (d) 3
n n
(a) (b)
2 2 2 2

n
( 1) r
Q 29. If n is an odd natural number, then
r 0
n
Cr
equals:

n
(a) 0 (b) 1/n (c) n (d) none of these.
2

C1 C C C
Q 30. If (1 + x)n = C0 + C1x + + Cnxn, then: 2 2 3 3 n n is:
C0 C1 C2 Cn 1
2n (n 1) n n( n 1) n( n 1)
(a) (b) (c) (d)
n! n! 2 2
Q 31. The value of C0 + 5C1 + 9C2 + 13C3 + . to (n + 1) terms is equal to:
(a) 22n (b) 2n (n + 1) (c) 2n (1 + 2n) (d) none of these
9
x2 2
Q 32. The term independent of x in the expansion of is equal to:
2 x
(a) 9C6 (23) (b) 9C5 (2)4 (c) 9C7 (2)5 (d) none of these.
10
x 2
Q 33. The coefficient of x in the expansion of
5

is:
2 3x 2
5
2
(a) 10
C5
(b) 10C5 25 (c) 10C0 2-5 (d) none of these
3

Q 34. If the ratio of the 3rd term from the beginning to the 3rd term from the end in the expansion
of (1 + 2)n is 1/8, then n is equal to:
(a) 8 (b) 12 (c) 14 (d) 10

Q 35. The middle term in the expansion of (1 + x)20 is :


(a) 20C9x9 (b) 20C10x5 (c) 20C10x10 (d) none of these.
11
1
Q 36. The product of middle terms in the expansion of x is equal to
x
1
(a) 11C5 11C6 (b) 11C5 11C6 (c) 11C5 11C6(x) (d) none of these.
x

Q 37. (u + v)6 + (u - v)6. (where u and v are rational numbers), is:


(a) a rational number (b) an irrational number (c) an integer (d) none of the above.

Pn 1
Q 38. If Pn = nC0 nC1 nC2 .. nCn, then is equal to:
Pn
(n 1) n 1 (n 1) n1 nn n 1
(a) (b) (c) (d) n !
( n 1)! n! n!

9
1
Q 39. The term in independent of x in the expansion of 6 x 3 is equal to:
x
(a) 9C3 (b) 9C4 (c) 9C2 (d) none of these.
5
1
Q 40. The coefficient of x-2in the expansion of x 2 is equal to:
x
(a) 5C2 (b) 5C3 (c) 5C4 (d) 5C5

Q 41. The value of 95C4 + j 1


100 j
C3 is equal to:
(a) 99C5 (b) 100C4 (c) 99C4 (d) 100C5
10
2
Q 42. The coefficient of x in x 2
7
is equal to:
x
(a) 20 (b) 20 (c) 0 (d) none of these

Q 43. The coefficient of x100 in the expansion of (1 + x3)100 is equal to:


(a) 100C32 (b) 0 (c) 100C33 (d) none of these.
10
2
Q 44. The 7th term from the end in the expansion of x is equal to:
x2
1
(a) 10C4 24 2 (b) 10
C4 2 4 (c) 10 C3 23 x (d) none of
x
these.

Q 45. The number of terms in the expansion of (x + y + z)10 is:


(a) 66 (b) 55 (c) 50 (d) none of these

Q 46. If the coefficient of rth term in the expansion of (1 + x)20 is equal to its (r + 2)th term then
r is equal to:
(a) 10 (b) 9 (c) 11 (d) none of these.

183 7 3 3.18.7.25
Q 47. The value of is equal to:
36 6.243.2 15.81.4 20.27.8 15.9.16 6.3.32 64
(a) 10 (b) 1 (c) 20 (d) 2

Q 48. The positive integer just greater than (1 + 0.0001)10000 is:


(a) 2 (b) 3 (c) 4 (d) 5

Q 49. The greatest term in the expansion of (1 + 2)12 is :


(a) 7th (b) 8th (c) 6th (d) 5th

11 11
1 1
7
Q 50. If the coefficient of x in ax 2 and the coefficient of x -7
in ax 2 are
bx bx
equal, then ab is equal to:
(a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 4

Q 51. The value of (7.995)1/3 is correct to four decimal places is


(a) 1.9995 (b) 1.9996 (c) 1.9990 (d) 1.9991

Q 52. If the third term in the expansion of x x log x is 106 then x must be:
5
10

(a) 1 (b) 10 (c) 10 (d) 10-3/5

Q 53. The expansion [x2 + (x6 1)1/2]5 + [x2 (x6 1)1/2]5 is a polynomial of degree:
(a) 8 (b) 10 (c) 13 (d) none of these.

Q 54. (1 + x + x2 + )-n is equal to:


(a) (1 + x)n (b) (1 + x)2n (c) (1 x)n (d) none of these.

Q 55. The expansion of (1 + 2x)n for non-positive integral index is valid only when:
1 1
(a) 1 < x < 1 (b) x (c) x R (d) none of these.
2 2

Q 56. The coefficient of xn in the expansion of (1 + 2x + 3x2 + .)-n/2 is equal to:


(a) 1 (b) (-1)n (c) 0 (d) none of these.

Q 57. Sum of coefficient in the expansion of (x + y z)10 is:


(a) 1 (b) 0 (c) 310 (d) none of these.

Q 58. Sum of the coefficients in the expansion of (2x + y + z)5 is:


(a) 1 (b) 45 (c) 1 (d) none of these.

Q 59. The coefficient of xn in the expansion of (1 + 2x + 3x2+ .)1/2 is equal to:


(a) 1 (b) n (c) n (d) none of these.

1
Q 60. If p and q are the coefficients of xn in (1 + x)2n and (1 4x)-1/2, | x | < , then:
4
(a) p = q (b) p = 2q (c) q = 2p (d) p + q = 2nCn

Q 61. If | x | < 1, then expansion of (1 + x)-1 + (1 x)-1 is equal to:


(a) expansion of (1 x2)-1 (b) expansion of 2(1 x2)-1
1
(c) expansion of (1 x2)-1 (d) none of these.
2

Q 62. The remainder when (27)15 is divided by 13 equal to:


(a) 1 (b) 0 (c) 12 (d) 8

Q 63. The remainder when (25)15 is divided by 13 equal to:


(a) 1 (b) 12 (c) 0 (d) none of these.

Q 64. The digit at units place in the number (13)1225 + (11)1915 (23)1225 is equal to:
(a) 0 (b) 2 (c) 1 (d) none of these.

Q 65. If x is numerically very small as compared with 1, then (1 7x)1/3 (1 +2x)-3/4 is equal to:
23x 25x 23x 25x
(a) 1 + (b) 1 - (c) 1 - (d) 1 + .
6 6 6 6

Q 66. The greatest integer less than or equal to ( 2 1) 6 is equal to:


(a) 196 (b) 197 (c) 198 (d) 199.
Q 67. If x is very large and n is a negative integer or a proper fraction, then an approximate
n
1 x
value of is equal to:
x
x n 1 1
(a) 1+ (b) 1 (c) 1 (d) n 1
n x x x

Q 68. The first three terms in the expansion of (1 + x)-3 are:


(a) 1 + 3x + 6x2 (b) 1 3x + 6x2 (c) 1 2x + 3x2 (d) none of these

Q 69. The coefficient of x2y3z5 in the expansion of (x + y + z)10 is


(a) 1260 (b) 5040 (c) 2520 (d) none of these.

Q 70. If (1 + x + x2)n = a0 + a1x + axx2 + + a2nx2n, then:


(a) a0 - a2 + a4 a6 + .. 0, if n is even
(b) a1 a3 + a5 a7 + . = 0, if n is even
(c) a0 a2 + a4 a6 + . = 0, if n = 4k, k I+
(d) a1 a3 + a5 a7 + .. = 0, if n = 4k + 1, k

Q 71. The coefficient of x50 in the expansion of (1 + x)41 (1 x + x2)40 is:


(a) 0 (b) 50C41 (c) 81C50 (d) 81C49
n
Q 72. If the second, third and fourth terms in the expansion of (a + b) are 135, 30 and 10/3
respectively, then:
(a) n = 3 (b) n = 2 (c) n = 7 (d) n = 5

Q 73. If (1 + ax)n = 1 + 8x + 24x2 + .., then the values of a and n are equal to:
(a) 2, 4 (b) 2, 3 (c) 3, 6 (d) 1, 2

Q 74. The sum of the coefficients in (1 + x 3x2)2143 is equal to:


(a) 22143 (b) 0 (c) 1 (d) 1.

Q 75. If | x | < 1, then the coefficient of xn in the expansion of (1 + 2x + 3x2 + 4x3 + )1/2 is:
(a) n (b) n + 1 (c) 1 (d) 1.

Q 76. The coefficients of xn in the expansion of (1 + x)2n and (1 + x)2n-1 are in the ratio of :
(a) 1 : 2 (b) 1 : 3 (c) 3 : 1 (d) 2 : 1

Q 77. The coefficient of x7 in the expansion of (1 x4) (1 + x9) is equal to:


(a) 27 (b) 24 (c) 48 (d) 48

Q 78. The value of nC0 + n+1C1 + n+2C2 + . + n+kCk is equal to:


(a) n+k+1Ck (b) n+k+1Cn+1 (c) n+kCn+1 (d) none of these.

Q 79. The largest coefficient in the expansion of (4 + 3x)25 is:


11 11
4 3
(a) 25C11 . 325 (b) 25C11.425 (c) 25C14.414.311 (d) none of these.
3 4
Q 80. If (1 + x + x2) = a0 + a1x + a2x2 + + a2nx2n then a0 + a3 + a6 + .. equals:
(a) 3n (b) 3n-1 (c) 0 (d) 1

Q 81. The number 111 ......1 is a:


91 times

10 7 1
(a) prime number (b) divisible by 3 (c) divisible by (d) none of the above
9

Q 82. The sum of the coefficients of even power of x in the expansion of (1 + x + x2 + x3)5 is
equal to:
(a) 510 (b) 512 (c) 1022 (d) 1024.

Q 83. The number of integral terms in the expansion of (51/2 + 71/8)1028 is:
(a) 128 (b) 129 (c) 130 (d) 131.

Q 84. If in the expansion of (1 + x)m (1 + x)n, the coefficients of x and x2 are 3 and 6
respectively, the m is equal to:
(a) 6 (b) 9 (c) 12 (d) 24.

n n n
Q 85. For 2 r n, + 2 + is equal to:
r r 1 r 2
n 1 n 1 n 2 n 2
(a) (b) 2 (c) (d) 2
r 1 r 1 r r

Q 86. In the binomial expansion of (1 b)n, n 5, the sum of the 5th and 6th terms is zero. Then
a/b equals:
n5 n4 5 6
(a) (b) (c) (d)
6 5 n4 n5

m
10 20 p
Q 87. The sum i , (where = 0 if p > q ) is maximum when m is:
i 0 m i q
(a) 5 (b) 10 (c) 15 (d) 20.

Q 88. Coefficient of t24 in (1 + t2)12 (1 + t12) (1 + t24) is:


(a) 12C6 + 3 (b) 12C6 + 1 (c) 12C6 (d) 12C6 + 2

1 10 2 n 102 103 2 n 102 n


Q 89. The value of C1 n 2n
C2 n C3 .... n is:
81n 81n 81 81 81
(a) 2 (b) 0 (c) 1/2 (d) 1

n
Q 90. If x + y = 1, then
r 0
n
Cr x r y n r equals:

(a) 1 (b) n (c) nx (d) nv.


Q 91. The coefficient of xn in the expansion of (1 2x + 3x2 4x3 + .)-n is:
( 2n)! ( 2n)! 1 ( 2n)!
(a) (b) 2 (c) (d) none of these.
n! ( n!) 2 ( n!) 2

1 2
Q 92. If the third term in the binomial expansion of (1 + x)n is x , then the rational value of
8
m is:
(a) 2 (b) (c) 3 (d) 4.

Q 93. The greatest coefficients in the expansion of (1 + x)2n+2 is:


( 2n)! (2n 2)! (2n 2)!
(a) (b) (c) (d)
( n!) 2
[( n 1)!] 2
n!( n 1)!
(2n)!
n!(n 1)!

Q 94. The number of non-zero terms in the expansion of (2 + 2 x)7 + (2 - 2 x)7 is:
(a) 3 (b) 4 (c) 0 (d) 8.

Q 95. Consider the following statements:


n
(1) If x + y = 1, then r
r 0
n
Cr x r y n r is equal to nx.
2n
(2) If (1 + 2x + x2)n = a x
r 0
r
r
, then ar is equal to nCr
(3) If A and B are coefficients of xn in the expansions of (1 + x)2n and (1 + x)2n-1
respectively, the A = 2B.

Which of these is/are correct?


(a) only 2 (b) only 3 (c) 1 and 3 (d) none of these.

Answers
1. (c) 2. (a) 3. (d) 4. (c) 5. (b) 6. (c) 7. (a)
8. (c) 9. (b) 10. (d) 11. (b) 12. (a) 13. (c) 14. (a)
15. (d) 16. (d) 17. (c) 18. (c) 19. (a) 20. (b) 21. (c)
22. (b) 23. (d) 24. (a) 25. (b) 26. (d) 27. (b) 28. (a)
29. (a) 30. (d) 31. (c) 32. (a) 33. (c) 34. (d) 35. (b)
36. (a) 37. (a) 38. (a) 39. (a) 40. (c) 41. (b) 42. (b)
43. (b) 44. (a) 45. (a) 46. (a) 47. (b) 48. (b) 49. (b)
50. (a) 51. (b) 52. (c) 53. (d) 54. (c) 55. (b) 56. (b)
57. (a) 58. (b) 59. (a) 60. (a) 61. (b) 62. (a) 63. (b)
64. (c) 65. (c) 66. (b) 67. (b) 68 (b) 69. (c) 70. (b)
71. (a) 72. (d) 73. (a) 74. (d) 75. (c) 76. (d) 77. (d)
78. (a) 79. (b) 80. (b) 81. (b) 82. (b) 83. (b) 84. (c)
85. (c) 86. (b) 87. (c) 88. (d) 89. (d) 90. (a) 91. (b)
92. (b) 93. (b) 94. (b) 95. (c)