Anda di halaman 1dari 9

10 Permutations and Combinations

P (n,2) P (n,3) P (n, n)


Q 1. The value of P(n, 1) + .... is equal to:
2! 3! n!
(a) 2n (b) 2n 1 (c) 2n-1 (d) 2n + 1

P (n,3) P (n,5)
Q 2. The value of P(n, 1) + , is equal to:
3! 5!
(a) 2n-1 (b) 2n 1 (c) 2n (d) 2n 2

Q 3. The value of 1 + P1 + 2P2 + 3P3 + + nPn (where Pm = mPm) is equal to:


(a) (n 1)! (b) n! (c) (n + 1)! (d) none of these

Q 4. The value of 7 . 20C7 is equal to:


(a) 19C8 (b) 20. 19C6 (c) 19C6 (d) none of these

20
C4
Q 5. The value of 20 is equal to:
C3
17 4 1
(a) (b) (c)
4 17 20
(d) none of these.

Q 6. The value of 16C6 15C6 is equal to:


(a) 15C4 (b) 15C8 (c) 15C5 (d) none of these.

Q 7. The number of subsets of a set containing n distinct object is:


(a) 2n (b) 2n + 1 (c) 2n-1 (d) none of these.

Q 8. If nCr = nPr, then:


(a) r = n or 1 (b) r = n/2 (c) r = 0 (d) none of these

Q 9. The number of combinations of n different things, when atleast one object is taken at a
time is:
n( n 1)
(a) 2n (b) 2n 1 (c) (d) none of these
2

Q 10. The number of combinations of atleast one fruit out of 3 mangoes, 4 oranges and 5
oranges and bananas is:
(a) 59 (b) 60 (c) 119 (d) none of these

Q 11. The number of divisors of the number a = 360, exclusive of the divisor 1, is:
(a) 24 (b) 5 (c) 23 (d) none of these

Q 12. In how many ways atleast one horse and atleast one dog can be selected out of eight
horses and seven dogs:
(a) 215 - 2 (b) 215 1 (c) (28 1) (27 1) (d) 15C2

Q 13. The number of arrangements of the letters of the word EXAMINATION is:
11! 11!
(a) 11! (b) (c) (d) none of thse.
6! ( 2!) 3

Q 14. The number of combinations of 3 letters from the word ELLIPSE is:
(a)10 (b) 8 (c) 18 (d) 14

Q 15. The number of permutation of 4 letters at a time from the word PARABOLA is:
(a) 360 (b) 500 (c) 60 (d) 10

Q 16. Number of combinations of 3 letters from 3As 4Bs and 5Cs is:
(a) 10 (b) 12 (c) 9 (d) none of these

Q 17. Number of ways of arranging 5 boys and 3 girls in a row so that no two girls are
together, is:
(a) 5! 3! (b) 6C3 5! 3! (c) 2 5! 3! (d) none of these

Q 18. Number of permutations of 5 boys and 5 girls in a row such that they are at a alternate
position, is:
(a) 2 5! 5! (b) 6C5 5! 5! (c) 5 ! 5! (d) 10!

Q 19. Number of permutations of the word HYPERBOLA such that no two vowels are
together is:
(a) 9! (b) 6! 3! (c) 9! 7! 3! (d) 7C3 6! 3!

Q 20. Number of permutations of the word QUADRATIC such that no two vowels and no two
consonants are together, is:
4!
(a) 5! 4! (b) 6C4 5! (c) 2.5! 4! (d) 12.5!
2!

Q 21. Number of combinations of same object repeated when 10 objects are selected out of 20
different objects, is:
(a) 20C9 (b) 19C9 (c) 19! (d) none of these.

Q 22. If r objects is selected out of 16 different objects, then the value of r to maximise the
combinations, is:
(a) 1 (b) 8 (c) 4 (d) 16

Q 23. From a collection of (2n +1) books, the number of ways of selecting atleast one book and
atmost n books, is:
(a) 2n (b) 22n (c) 22n-1 (d) 22n 1.

Q 24. The largest value of r satisfying inequality 20Cr 3 20Cr-1 is:


(a) 4 (b) 5 (c) 6 (d) 7

Q 25. If 2 nP4 = n+1Pr, then n is equal to:


(a) 4 (b) 5 (c) 6 (d) 7

Q 26. The expression n+1Cr + 3 n+1Cr-1 3 n+1Cr-2 + n+1Cr-3 is equal to:


(a) n+3Cr (b) n+4Cr (c) n+5Cr (d) none of these

Q 27. Number of ways of placing 5 identical balls in 3 identical boxes (no box remains empty),
is:
(a) 6 (b) 12 (c) 3 (d) none of these

Q 28. Number of ways of placing 5 identical balls in 3 different boxes (no box remain empty),
is:
(a) 6 (b) 12 (c) 1 (d) none of these

Q 29. Number of ways of placing 5 different balls in 3 identical boxes (no box remains empty),
is
(a) 50 (b) 10 (c) 25 (d) none of these

Q 30. Number of ways of placing 5 different balls in 3 different boxes (no box remains empty),
is:
(a) 10 (b) 15 (c) 25 (d) 150

Q 31. Position of the word circle in dictionary (dictionary is formed only using
lettersappeared in word circle), is:
(a) 66 (b) 67 (c) 68 (d) none of these

Q 32. Number of different groups of three equal size from 12 different objects, is:
12! 12!
(a) 12! (b) (c) (d) none of these
( 4!) 3 3!( 4!) 3

Q 33. Number of different groups of sizes 2, 3 and 4 respectively from 9 different objects, is:
9! 9! 3!
(a) 2! 3! 4! (b) 9! (c) 2! 3! 4! (d) none of these

Q 34. In how many ways 4 different coloured balls can be placed in 4 boxes (one ball in each
box) of same colours as of the balls, so that no ball is placed in a box of same colour, is:
(a) 16 (b) 9 (c) 10 (d) none of these

Q 35. There are 4 letters and 4 directed envelops. The number of ways in which all letters are
not kept in correct envelopes is:
(a) 23 (b) 12 (c) 10 (d) 6

Q 36. There are 4 letters and 4 directed envelopes. The number of ways in which no letter is
kept in the right envelope, is:
(a) 23 (b) 12 (c) 6 (d) 9

Q 37. There are 4 letters and 4 directed envelopes. The number of ways such that exactly two
letters are kept in the right envelope is:
(a) 6 (b) 9 (c) 23 (d) 2

Q 38. How many different arrangements can be made out of the letters of the word
EQUATION such that all vowels are together:
(a) 9! - 1 (b) 4! 5! (c) 4! (d) none of these

Q 39. Number of arrangements of the word GANESHPURI such that three letters G, A and N
are not all together is:
(a) 8! 3! (b) 10! 8! (c) 10! 8! 3! (d) none of these

Q 40. Number of permutations of 5 boys and 5 girls around a circular table, is:
(a) 9! (b) 4! 5! (c) (5!)2 (d) none of these

Q 41. Number of permutations of 5 boys and 5 girls around a circular table such that boys and
girls, are at alternate position, is:
(a) 9! (b) 4! 5! (c) (5!)2 (d) none of these

Q 42. The number of squares of all possible sizes from a chess board, is:
(a) 204 (b) 200 (c) 208 (d) none of these

Q 43. Number of parallelograms formed by two sets of parallel lines, m lines in first set and n
lines in 2nd set, is:
(a) m+nC4 (b) m2n2 (c) mC2nC2 (d) none of these

Q 44. The number of rectangles which can be formed on a chess, board is:
(a) 81 (b) 1296 (c) 646 (d) 324

Q 45. How many 4 digit number can be made from the digits 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6? (Repetition is
not allowed)
(a) 360 (b) 840 (c) 720 (d) none of these.

Q 46. How many 4 digit numbers can be made from the digits 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6 and having
atleast one of the digits repeated?
(a) 720 (b) 1338 (c) 1008 (d) none of these

Q 47. The number of ways in which a 5 digit number can be such that sum of digits is odd is:
(a) 30000 (b) 90000 (c) 45000 (d) none of these

Q 48. The number of ways of selecting 10 players out of 22, when 4 of them being excluded
and 6 always included is:
(a) 22C10 (b) 12C2 (c) 495 (d) none of these
Q 49. Every student in a classroom play a game with other students the total number of games
played is 120, then the number of students in that class is:
(a) 15 (b) 16 (c) 10 (d) none of these

Q 50. The sum of all the numbers which can be formed by using the digits 1, 2, 3, 4 all at a time
(no digit is being repeated) is:
(a) 10000 (b) 60000 (c) 66000 (d) 66660

Q 51. The exponent 3 in (100)! is


(a) 48 (b) 47 (c) 33 (d) none of these

Q 52. The number of diagonals that can be formed by a polygon of 50 sides is:
(a) 50C1 47C4 (b) 1175 (c) 50C2 (d) none of these.

Q 53. The number of all possible words that can be formed by using the letters of the word
ALLAHABAD is:
9!
(a) 9! (b) 4! 2! (c) 9! 4! 2! (d) none of these

Q 54. A lady gives a dinner party to six guests. The number of ways in which they may be
selected from among ten friends, if two of the friends will not attend the party together
is:
(a) 112 (b) 140 (c) 164 (d) none of these

Q 55. If C(2n, 3) = 12 C(n, 2), then n is:


(a) 4 (b) 5 (c) 6 (d) 8

Q 56. If nC4, nC5, nC6 are in A.P., then the value of n is:
(a) 14 or 7 (b) 11 (c) 17 (d) 8

Q 57. If n-1C3 + n-1C4 > nC3, then the least value of n is:
(a) 3 (b) 4 (c) 7 (d) 8

Q 58. If a polygon has 44 diagonals, then the number of its sides are:
(a) 11 (b) 7 (c) 8 (d) none of these

Q 59. In an examination, a candidate is required to pass four different subjects. The number of
ways he can fail is:
(a) 4 (b) 10 (c) 15 (d) 24

Q 60. The number of triangles that are formed by choosing the vertices from a set of 12 points,
seven of which lie on the same straight line is:
(a) 105 (b) 150 (c) 175 (d) 185

Q 61. 12 persons are to be arranged on a round table. If two particular persons among them are
not to sit side by side, the number of arrangements is:
(a) 9(10!) (b) 2 (10!) (c) 45 (8!) (d) 10!

Q 62. Let p q (1, 2,3,4). The number of equations of the form px2 + qx + 1 = 0 having real
roots is:
(a) 15 (b) 9 (c) 7 (d) 8

Q 63. The number of 6 digit numbers that can be formed using the digits 1, 3, 5 with the
condition that 5 occurs twice in each number, is:
(a) 45 (b) 75 (c) 185 (d) 240

Q 64. The number of ways in which 15 boys and 2 girls can sit in a row such that between the
girls at the most 2 boys sit is:
(a) 17! - (12! 3!) (b) 17! - (12C3 3!) (c) 17! - (12C3 15!) (d) 17! - (91 2!
15!)

Q 65. If head means one and tail means two, then coefficient of quadratic equation ax2 + bx
+ c = 0 are chosen by tossing three fair coins. The probability that roots of the equation
are imaginary is:
5 3 7 1
(a) (b) (c) (d)
8 8 8 8

Q 66. The total number of squares of any size (side being natural numbers) in a rectangle of m
n (m < n) (m, n N) is:
m m
(a) (n + 1)(3n m + 1) (b) (m + 1)
6 2
(m 1)(m 2)
(c) (d) none of these.
4

Q 67. The sum of the digits in the unit place of all numbers formed with the help of 3, 4, 5, 6
taken all at a time is:
(a) 18 (b) 108 (c) 432 (d) 144

Q 68. Six identical coins are arranged in a row. The number of ways in which the number of
tails is equal to number of heads is:
(a) 20 (b) 120 (c) 9 (d) 40.

Q 69. Ten different letters of an alphabet are given. Words with five letters are formed from
these given letters. Then the number of words which have at least one letter repeated is:
(a) 69760 (b) 30240 (c) 99784 (d) none of these

Q 70. A five digit number divisible by 3 is to be formed using the numerals 0, 1, 2, 3, 4 and 5
without epetition. The total number of ways in which this cart be done is:
(a) 216 (b) 600 (c) 240 (d) 3125

Q 71. The number of ways in which a mixed doubles tennis game can be arranged between 10
players consisting of 6 men and 4 women is:
(a) 180 (b) 90 (c) 48 (d) 12

Q 72. The number of arrangements of the letters of the word BANANA in which the two Ns do
nut appear adjacently is
(a) 40 (b) 60 (c) 80 (d) 100

Q 73. The number of two digit numbers which are of the form of xy with y < x are given by:
(a) 45 (b) 55 (c) 17 (d) none of these

Q 74. Two distinct dice A and B are rolled. If different numbers appear than the probability that
number on A is less than number on B is:
5 7 1 2
(a) (b) (c) (d)
12 12 2 5

Q 75. The least natural number having 20 divisors is:


(a) 120 (b) 180 (c) 240 (d) 300

Q 76. The number of ways in which 9 identical balls can be placed in three identical boxes is:
9! 9!
(a) 55 (b) (c) (d) 12
(3!) 4 (3!) 3

Q 77. Number of ways in which. 5 identical objects can be distributed in 8 persons such that no
person gets more than one object is:
(a) 8 (b) 8C5 (c) 8C5 (d) none of these.

Q 78. If nPr = nPr+1 and nCr = nCr-1, then (n, r) are:


(a) (2, 3) (b) (3, 2) (c) (4, 2) (d) (4, 3)

Q 79. The number of 9 digit numbers that can be formed by using the digits 1, 2, 3, 4 and 5 is:
(a) 9C1 8C2 (b) 59 (c) 9C5 (d) 9!

Q 80. The number of diagonals that can be drawn by joining the vertices of an octagon is:
(a) 28 (b) 48 (c) 20 (d) none of these

Q 81. Number of divisors of the form 4n + 2 (n 0) of the integer 240 is:


(a) 4 (b) 8 (c) 10 (d) 3

Q 82. An n-digit number is a positive number with exact n-digits. Nine hundred distinct n-digit
numbers are to be formed using only three digits 2,5 and 7. The smallest value of n for
which this is possible is:
(a) 6 (b) 7 (c) 8 (d) 9

Q 83. In a college 300 students, every student read 5 newspaper and every newspaper is read by
60 student. The number of newspapers is:
(a) atleast 30 (b) at most 20 (c) exactly 25 (d) none of these
Q 84. How many different nine digit numbers can be formed from the number 223355888 by
rearranging its digits so that odd digits occupy even positions?
(a) 16 (b) 36 (c) 60 (d) 180

Q 85. Let Tn denote the number of triangles which can be formed using the vertices of a regular
polygon of n sides. If Tn+1 Tn = 21, then n equals:
(a) 5 (b) 7 (c) 6 (d) 4

Q 86. The number of words that can be formed by using the letter of the word
MATHEMATICS that start as well as end with T are:
(a) 90720 (b) 28060 (c) 713090 (d) none of these

Q 87. In a group of boys, two boys are brother and in this group 6 more boys are there. In how
many ways they can sit if the brothers are not to sit along with each other:
(a) 4820 (b) 1410 (c) 2830 (d) none of these

m
Q 88. If S =
r 0
nr
Ck , then:

(a) S + Ck+1 = n+mCk+1


n
(b) S + nCk+1 = n+m+1Ck+1
(c) S + nCk = n+mCk (d) none of these.

Q 89. The number of ways in which 20 one rupee coins can be distributed among 5 people such
that each person get atleast 3 rupees is:
(a) 26 (b) 63 (c) 125 (d) none of these

C1 C C C
Q 90. If Cr = nCr and S = 2 2 3 3 ...... n n , then:
C0 C1 C2 Cn 1
n n( n 1)
(a) (b) S is an even integer (c) (d) none of these.
2 2

Q 91. The number of ways in which thirty five apples can be distributed among 3 boys so that
each can have any numb, of apples, is:
(a) 1332 (b) 666 (c) 333 (d) none of these

Q 92. If all permutations of the letters of the word AGAIN a arranged as in dictionary the fourty
ninth word is:
(a) NAAGI (b) NAGAI (c) NAAIG (d) NAIAG

Q 93. The total number of permutations of the letters in the expression a3b4c3, when written at
full length is:
10! 10!
(a) 10! (b) 4! 3! (c) 4! 3! 3! (d) none of these.

Q 94. The number of ways in which seven persons can be arranged at a round table if two
particular persons may not sit together is:
(a) 480 (b) 120 (c) 80 (d) none of these.

Q 95. Consider the following statements:


(1) The number of ways of arranging m different things taken all at a time in which p m
particular thing are never together is m! (m p + 1)! P!
52!
(2) A pack of 52 cards can be divided equally among four players in order in
(13!) 4
ways
Which of these is/are correct?
(a) only 1 (b) only 2 (c) both of these (d) none of these.

Answers
1. (b) 2. (a) 3. (c) 4. (b) 5. (a) 6. (c) 7. (d)
8. (c) 9. (b) 10. (c) 11. (c) 12. (c) 13. (c) 14. (c)
15. (b) 16. (d) 17. (b) 18. (a) 19. (d) 20. (d) 21. (b)
22. (b) 23. (d) 24. (b) 25. (d) 26. (b) 27. (b) 28. (a)
29. (c) 30. (d) 31. (c) 32. (c) 33. (a) 34. (b) 35. (b)
36. (d) 37. (a) 38. (b) 39. (c) 40. (a) 41. (b) 42. (a)
43. (c) 44. (b) 45. (c) 46. (b) 47. (c) 48. (c) 49. (b)
50. (d) 51. (a) 52. (b) 53. (b) 54. (b) 55. (b) 56. (a)
57. (d) 58. (a) 59. (c) 60. (d) 61. (a) 62. (c) 63. (d)
64. (d) 65. (c) 66. (a) 67. (b) 68. (a) 69. (a) 70. (a)
71. (a) 72. (a) 73. (a) 74. (c) 75. (c) 76. (d) 77. (b)
78. (b) 79. (b) 80. (c) 81. (a) 82. (b) 83. (c) 84. (c)
85. (b) 86. (a) 87. (d) 88. (b) 89. (d) 90. (c) 91. (b)
92. (a) 93. (c) 94. (a) 95. (c)