Anda di halaman 1dari 21

COMPUTER BASED OBJECTIVE QUESTIONS

1. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:
A. hackers.
B. spam.
C. viruses.
D. identity theft.
Answer: B
2. A process known as ____________ is used by large retailers to study trends.
A. data mining
B. data selection
C. POS
D. data conversion
Answer: A
3. ____________terminals (formerly known as cash registers) are often connected to complex inventory
and sales computer systems.
A. Data
B. Point-of-sale (POS)
C. Sales
D. Query
Answer: B
4. A(n) ____________ system is a small, wireless handheld computer that scans an items tag and pulls
up the current price (and any special offers) as you shop.
A. PSS
B. POS
C. inventory
D. data mining
Answer: A
5. The ability to recover and read deleted or damaged files from a criminals computer is an example of a
law enforcement specialty called:
A. robotics.
B. simulation.
C. computer forensics.
D. animation.
Answer: C
6. Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a computer?
A. gathering data
B. processing data into information
C. analyzing the data or information
D. storing the data or information
Answer: C
7. ____________ tags, when placed on an animal, can be used to record and track in a database all of
the animals movements.
A. POS
B. RFID
C. PPS
D. GPS
Answer: B

8. Surgeons can perform delicate operations by manipulating devices through computers instead of
manually. This technology is known as:
A. robotics.
B. computer forensics.
C. simulation.
D. forecasting.
Answer: A
9. Technology no longer protected by copyright, available to everyone, is considered to be:
A. proprietary.
B. open.
C. experimental.
D. in the public domain.
Answer: A
10. ____________ is the study of molecules and structures whose size ranges from 1 to 100 nanometers.
A. Nanoscience
B. Microelectrodes
C. Computer forensics
D. Artificial intelligence
Answer: A
11. ____________ is the science that attempts to produce machines that display the same type of
intelligence that humans do.
A. Nanoscience
B. Nanotechnology
C. Simulation
D. Artificial intelligence (AI)
Answer: D
12. ____________ is data that has been organized or presented in a meaningful fashion.
A. A process
B. Software
C. Storage
D. Information
Answer: D
13. The name for the way that computers manipulate data into information is called:
A. programming.
B. processing.
C. storing.
D. organizing.
Answer: B
14. Computers gather data, which means that they allow users to ____________ data.
A. present
B. input
C. output
D. store
Answer: B
15. After a picture has been taken with a digital camera and processed appropriately, the actual print of
the picture is considered:
A. data.
B. output.
C. input.
D. the process.
Answer: B
16. Computers use the ____________ language to process data.
A. processing
B. kilobyte
C. binary
D. representational
Answer: C
17. Computers process data into information by working exclusively with:
A. multimedia.
B. words.
C. characters.
D. numbers.
Answer: D
18. In the binary language each letter of the alphabet, each number and each special character is made
up of a unique combination of:
A. eight bytes.
B. eight kilobytes.
C. eight characters.
D. eight bits.
Answer: D
19. The term bit is short for:
A. megabyte.
B. binary language.
C. binary digit.
D. binary number.
Answer: C
20. A string of eight 0s and 1s is called a:
A. megabyte.
B. byte.
C. kilobyte.
D. gigabyte.
Answer: B
21. A ____________ is approximately one billion bytes.
A. kilobyte
B. bit
C. gigabyte
D. megabyte
Answer: C
22. A ____________ is approximately a million bytes.
A. gigabyte
B. kilobyte
C. megabyte
D. terabyte
Answer: C
23. ____________ is any part of the computer that you can physically touch.
A. Hardware
B. A device
C. A peripheral
D. An application
Answer: A
24. The components that process data are located in the:
A. input devices.
B. output devices.
C. system unit.
D. storage component.
Answer: C
25. All of the following are examples of input devices EXCEPT a:
A. scanner.
B. mouse.
C. keyboard.
D. printer.
Answer: D
26. Which of the following is an example of an input device?
A. scanner
B. speaker
C. CD
D. printer
Answer: A
27. All of the following are examples of storage devices EXCEPT:
A. hard disk drives.
B. printers.
C. floppy disk drives.
D. CD drives.
Answer: B
28. The ____________, also called the brains of the computer, is responsible for processing data.
A. motherboard
B. memory
C. RAM
D. central processing unit (CPU)
Answer: D
29. The CPU and memory are located on the:
A. expansion board.
B. motherboard.
C. storage device.
D. output device.
Answer: B
30. Word processing, spreadsheet, and photo-editing are examples of:
A. application software.
B. system software.
C. operating system software.
D. platform software.
Answer: A
31. ____________ is a set of computer programs used on a computer to help perform tasks.
A. An instruction
B. Software
C. Memory
D. A processor
Answer: B
32. System software is the set of programs that enables your computers hardware devices and
____________ software to work together.
A. management
B. processing
C. utility
D. application
Answer: D
33. The PC (personal computer) and the Apple Macintosh are examples of two different:
A. platforms.
B. applications.
C. programs.
D. storage devices.
Answer: A
34. Apple Macintoshes (Macs) and PCs use different ____________ to process data and different
operating systems.
A. languages
B. methods
C. CPUs
D. storage devices
Answer: C
35. Servers are computers that provide resources to other computers connected to a:
A. network.
B. mainframe.
C. supercomputer.
D. client.
Answer: A
36. Smaller and less expensive PC-based servers are replacing ____________ in many businesses.
A. supercomputers
B. clients
C. laptops
D. mainframes
Answer: D
37. ____________ are specially designed computers that perform complex calculations extremely rapidly.
A. Servers
B. Supercomputers
C. Laptops
D. Mainframes
Answer: B
38. DSL is an example of a(n) ____________ connection.
A. network
B. wireless
C. slow
D. broadband
Answer: D
39. The difference between people with access to computers and the Internet and those without this
access is known as the:
A. digital divide.
B. Internet divide.
C. Web divide.
D. broadband divide.
Answer: A
40. ____________ is the science revolving around the use of nanostructures to build devices on an
extremely small scale.
A. Nanotechnology
B. Micro-technology
C. Computer forensics
D. Artificial intelligence
Answer: A
41. Which of the following is the correct order of the four major functions of a computer?
A. Process Output Input Storage
B. Input Output Process Storage
C. Process Storage Input Output
D. Input Process Output Storage
Answer: D
42. ____________ bits equal one byte.
A. Eight
B. Two
C. One thousand
D. One million
Answer: A
43. The binary language consists of ____________ digit(s).
A. 8
B. 2
C. 1,000
D. 1
Answer: B
44. A byte can hold one ____________ of data.
A. bit
B. binary digit
C. character
D. kilobyte
Answer: C
45. ____________ controls the way in which the computer system functions and provides a means by
which users can interact with the computer.
A. The platform
B. The operating system
C. Application software
D. The motherboard
Answer: B
46. The operating system is the most common type of ____________ software.
A. communication
B. application
C. system
D. word-processing software
Answer: C
47. ____________ are specially designed computer chips that reside inside other devices, such as your
car or your electronic thermostat.
A. Servers
B. Embedded computers
C. Robotic computers
D. Mainframes
Answer: B
48. The steps and tasks needed to process data, such as responses to questions or clicking an icon, are
called:
A. instructions.
B. the operating system.
C. application software.
D. the system unit.
Answer: A
49. The two broad categories of software are:
A. word processing and spreadsheet.
B. transaction and application.
C. Windows and Mac OS.
D. system and application.
Answer: D
50. The metal or plastic case that holds all the physical parts of the computer is the:
A. system unit.
B. CPU.
C. mainframe.
D. platform.
Answer: A
51. Between PCs and Macs, the ____________ is the platform of choice for graphic design and
animation.
Answer: Mac
52. The ____________ is the program that manages the hardware of the computer system, including the
CPU, memory, storage devices, and input/output devices.
Answer: operating system
53. The type of operating system software you use depends on your computers ____________.
Answer: platform
54. ____________software helps you carry out tasks, such as typing a document or creating a
spreadsheet.
Answer: Application
55. ____________are the fastest and most expensive computers.
Answer: Supercomputers
56. A ____________ is approximately 1,000 bytes.
Answer: kilobyte
57. Input devices are used to provide the steps and tasks the computer needs to process data, and these
steps and tasks are called ____________.
Answer: instructions
58. A computer gathers data, processes it, outputs the data or information, and ____________ the data or
information.
Answer: stores
59. The binary language consists of two digits: ____________ and ____________.
Answer: 0 and 1
60. A string of ____________ 0s and 1s is called a byte.
Answer: eight (8)
61. The devices you use to enter data into a computer system are known as ____________ devices.
Answer: input
62. The devices on a computer system that let you see the processed information are known as
____________ devices.
Answer: output
63. ____________ is the set of computer instructions or programs that enables the hardware to perform
different tasks.
Answer: Software
64. When you connect to the ____________, your computer is communicating with a server at your
Internet service provider (ISP).
Answer: Internet
65. ____________ are computers that excel at executing many different computer programs at the same
time.
Answer: Mainframes
66. ____________is the application of computer systems and techniques to gather legal evidence.
Answer: Computer forensics
67. ____________ is the science that attempts to create machines that will emulate the human thought
process.
Answer: Artificial intelligence (AI)
68. Macintosh computers use the Macintosh operating system (Mac OS), whereas PCs generally run
____________ as an operating system.
Answer: Microsoft Windows
69. A process known as ____________ tracks trends and allows retailers to respond to consumer buying
patterns.
Answer: data mining
70. Hard disk drives and CD drives are examples of ____________ devices.
Answer: storage
71. You would use ____________ software to create spreadsheets, type documents, and edit photos.
Answer: application
72. ____________ are computers that support hundreds or thousands of users simultaneously.
Answer: Mainframes
73. ____________ is the term given to the act of stealing someones identity and ruining their credit
rating.
Answer: Identity theft
74. Surgeons are using ____________ to guide robots to perform delicate surgery.
Answer: computers
75. Patient ____________ are life-sized mannequins that have a pulse and a heartbeat and respond to
procedures just like humans.
Answer: simulators
76. Currently, the performance of tasks by robots is based on preprogrammed algorithms.
Answer: True
77. Data can be a number, a word, a picture, or a sound.
Answer: True
78. Strictly defined, a computer is a data processing device.
Answer: True
79. The discrepancy between the haves and have-nots with regard to computer technology is
commonly referred to as the digital society.
Answer: False (digital divide)
80. One of the benefits of becoming computer fluent is being a savvy computer user and consumer and
knowing how to avoid viruses, the programs that pose threats to computer security.
Answer: True
81. Trend-spotting programs, developed for business, have been used to predict criminal activity.
Answer: True
82. Employers do not have the right to monitor e-mail and network traffic on employee systems used at
work.
Answer: False
83. Clicking on an icon with the mouse is a form of giving an instruction to the computer.
Answer: True
84. Output devices store instructions or data that the CPU processes.
Answer: False (memory)
85. The CPU and memory are located on a special circuit board in the system unit called the
motherboard.
Answer: True
86. Nanostructures represent the smallest human-made structures that can be built.
Answer: True
87. The main difference between a supercomputer and a mainframe is that supercomputers are designed
to execute a few programs as quickly as possible, whereas mainframes are designed to handle many
programs running at the same time (but at a slower pace).
Answer: True
88. Being computer fluent means that you should be able to build a computer yourself.
Answer: False
89. Embedded computers are self-contained computer devices that have their own programming and do
not receive input.
Answer: True
90. A Web browser is a special device that is installed in your computer that allows it to communicate with
other devices on a network.
Answer: False (network adapter)
91. With a wireless network, it is easier to relocate devices.
Answer: True
92. The most common type of memory that the computer uses to process data is ROM.
Answer: False (RAM)
93. Match the following terms with their approximate size:
I. kilobyte A. one million bytes
II. byte B. eight bits
III. gigabyte C. one thousand bytes
IV. megabyte D. one billion bytes
V. terabyte E. one trillion bytes
Answer: C, B, D, A, E
94. Match the following terms with their meanings:
I. printer A. storage device
II. scanner B. output device
III. RAM C. input device
IV. CPU D. a type of memory
V. CD drive E. processor
Answer: B, C, D, E, A
95. Match the following terms with their meanings:
I. mainframe A. the most expensive computers that perform complex calculations extremely rapidly
II. supercomputer B. a computer that provides resources to other computers connected to a network
III. embedded computer C. a large, expensive computer that supports hundreds or thousands of users
simultaneously
IV. PDA D. a self-contained computer device that usually performs preprogrammed functions such as
temperature control
V. server E. a small mobile computing device
Answer: C, A, D, E, B
96. Match the following terms with their meanings:
I. software A. transforming data into information
II. hardware B. data that has been organized or presented in a meaningful fashion
III. operating system C. any part of the computer that you can physically touch
IV. processing D. a set of computer programs that enables hardware to perform different tasks
V. information E. the most common type of system software, it controls the way in which the computer
system functions
Answer: D, C, E, A, B
97. Match the following terms with their meanings:
I. system software A. the set of programs that enables computer hardware devices and application
software to work together
II. application software B. the kind of operating system software you will use depends on this
III. platform C. operating system software generally used on PCs
IV. Microsoft Windows D. a set of programs used to accomplish a specific task
V. Mac OS E. operating system software used on the Apple Macintosh
Answer: A, D, B, C, E
98. Match the following terms with their meanings:
I. data A. the main circuit board in the system unit
II. memory B. the representation of a fact or idea (unprocessed information)
III. output C. processed data or information
IV. storage D. holds instructions or data that the CPU processes
V. motherboard E. data or information that can be accessed again
Answer: B, D, C, E, A
99. Match the following terms with their meanings:
I. bit A. the science revolving around the use of nanostructures to build devices on an extremely small
scale
II. binary language B. the case that contains the system components
III. instructions C. consists of 0s and 1s
IV. system unit D. short for binary digit
V. nanotechnology E. steps and tasks necessary to process data into usable information
Answer: D, C, E, B, A
100. Match the following fields to the related computer technology:
I. medicine A. Internet research and virtual tours
II. business B. data mining
III. law enforcement C. robotics and simulation
IV. education D. computer forensics
V. archeology E. digital recreations of ruins
Answer: C, B, D, A, E
1. Lotus Organizer and Corel Central are examples of ____________ software.
A. analytical
B. database
C. presentation
D. PIM
Answer: D
2. For which of the following tasks would PIM software be most useful?
A. Drafting a memo
B. Maintaining a schedule
C. Calculating a budget
D. Keeping track of recipes
Answer: B
3. The smallest unit of information in a database is called a:
A. byte.
B. record.
C. field.
D. cell.
Answer: C
4. In a database of employees, all the information about a particular person would constitute a:
A. file.
B. record.
C. field.
D. table.
Answer: B
5. A table is a collection of:
A. files.
B. worksheets.
C. fields.
D. records.
Answer: D
6. A ____________ is a small program that helps to automate a frequently used series of commands in
most productivity software tools.
A. template
B. macro
C. utility
D. wizard
Answer: B
7. If you are using a template in a productivity software application, you are most likely trying to:
A. assign a basic theme or structure to the file with which you are working.
B. perform a series of steps in a time-efficient manner.
C. gain assistance in performing complicated tasks.
D. combine different documents together to form a single integrated whole.
Answer: A
8. Software providers who develop many productivity tools may also provide stripped-down versions that
combine the simpler features of these tools bundled together into a(n):
A. software suite.
B. personal information manager.
C. integrated software application.
D. limited software edition.
Answer: C
9. Microsoft Office is an example of a(n):
A. software suite.
B. open-source product.
C. integrated software application.
D. business-management application.
Answer: A
10. When talking to a speech recognition program, the program divides each second of your speech into
100 separate:
A. phonemes.
B. codes.
C. samples.
D. words.
Answer: C
11. A speech recognition systems codebook values are matched against a database of ____________ as
an early step in word construction.
A. phonemes
B. codes
C. samples
D. words
Answer: A
12. Quicken and TurboTax are both personal financial products developed by:
A. Microsoft.
B. Corel.
C. Intuit.
D. Adobe.
Answer: C
13. Individuals who want software to assist in automated checkbook balancing and bill paying for their
personal bank and credit card accounts will likely use which of the following software products?
A. Microsoft Project
B. QuickBooks
C. Acrobat
D. Quicken
Answer: D
114. Small business owners who want software to assist in managing accounts payable and receivable
will likely use which of the following software products?
A. QuickBooks
B. Business Plan Pro
C. Quicken
D. Microsoft Project
Answer: A
15. If you want software to assist in estimating the time it takes for a sequence of tasks to be
accomplished and to track the progress of people working on these tasks, which of the following software
products would you use?
A. Microsoft Project
B. Front Page
C. Business Plan Pro
D. Visio
Answer: A
16. Which of the following software products is most appropriate for plotting out your companys corporate
strategy?
A. Microsoft Project
B. Front Page
C. Business Plan Pro
D. Visio
Answer: C
17. The category of software most appropriate for controlling the design and layout of complex documents
like newsletters and brochures is:
A. word processing.
B. computer-aided design.
C. Web page authoring.
D. desktop publishing.
Answer: D
18. Which of the following software products would you use in order to enhance the quality of a
photograph that you have recently imported from your digital camera, and would likely have been
included with the digital camera when you bought it?
A. ArcSoft
B. Visio
C. Dreamweaver
D. TurboCad
Answer: A
19. Drawing flow charts, block diagrams, and other technical graphics is best accomplished using which
of the following software products?
A. Jasc Paint Shop Pro
B. Microsoft Visio
C. Macromedia Dreamweaver
D. Adobe Illustrator
Answer: B
20. CAD software is most likely to be used by:
A. Web designers.
B. engineers.
C. project managers.
D. magazine editors.
Answer: B
21. All of the following are tasks performed by the operating system EXCEPT:
A. managing hardware on the computer.
B. controlling the access that application programs have to the CPU.
C. performing housekeeping tasks like file compression and disk defragmentation.
D. providing an interface for users to interact with the computer.
Answer: C
22. The category of operating system that you most likely have running on your desktop or laptop
computer at home is a ____________ operating system.
A. real-time
B. single-user, single-task
C. single-user, multi-task
D. multi-user, multi-task
Answer: C
23. The category of operating system that you most likely have running on your PDA computer is a
____________ operating system.
A. real-time
B. single-user, single-task
C. single-user, multi-task
D. multi-user, multi-task
Answer: B
24. Which of the following is an example of a real-time operating system?
A. Lynx
B. MS DOS
C. Windows XP
D. Symbian
Answer: A

25. A real-time operating system is most likely to be used for which of the following tasks?
A. Controlling access to a shared printer in a network
B. Ensuring that the system clock works correctly on a server
C. Managing the access to system files in a laptop computer
D. Controlling the fuel injection system of an automobile engine
Answer: D
26. An essential difference between the operating system that runs a typical desktop computer and the
operating system that runs a typical PDA is that:
A. the desktop OS has a graphical user interface whereas the PDA OS does not.
B. the desktop OS can run several programs simultaneously whereas the PDA OS cannot.
C. the desktop OS manages hardware resources whereas the PDA OS does not.
D. the desktop computer has an OS whereas a PDA does not.
Answer: B
27. The MS-DOS operating system is a:
A. graphical user interface, single-tasking operating system.
B. graphical user interface, multi-tasking operating system.
C. command-driven interface, single-tasking operating system.
D. command-driven interface, multi-tasking operating system.
Answer: C
28. Which of the following was an early desktop operating system that included an integrated graphic user
interface with point-and-click features?
A. MS-DOS
B. Mac OS
C. Unix
D. Gnome
Answer: B
29. The most recent version of the Mac OS is based on the ____________ operating system.
A. Windows
B. Linux
C. Unix
D. CMOS
Answer: C
30. The ____________ operating system was initially created in the early 1970s at AT&Ts Bell Labs.
A. Linux
B. DOS
C. Unix
D. GNU
Answer: C
31. The essential difference between an operating system like Linux and one like Windows is that:
A. Windows can run with an Intel processor, whereas Linux cannot.
B. Linux is proprietary, whereas Windows is not.
C. any programmer can modify Linux code, which is not permitted with Windows.
D. there are multiple versions of Linux, but only one version of Windows.
Answer: C
32. Which of the following is a correct association between a vendor and an operating system?
A. Redhat ? Linux
B. AT&T ? MS DOS
C. Microsoft ? Unix
D. Novell ? Linux
Answer: A
33. Which of the following is NOT an advantage of open-source operating systems over proprietary
versions?
A. Free use and distribution
B. Availability of technical support
C. Availability of source code
D. Ability to modify code
Answer: B
34. Use of icons and windows are characteristic of a ____________ interface.
A. command-driven
B. windows-oriented
C. graphical-user
D. menu-driven
Answer: C
35. The ability of an operating system to control the activities of multiple programs at the same time is
called:
A. multitasking.
B. multi-processing.
C. multi-operating.
D. multi-paging.
Answer: A
36. The operating system controls access to the CPU by assigning a(n) ____________ to each task
requiring CPU utilization.
A. interrupt handler
B. slices of time
C. stack
D. event
Answer: B
37. When a peripheral device needs immediate attention from the operating system, it generates a(n):
A. interrupt.
B. spool.
C. stack.
D. page file.
Answer: A
38. User actions such as keystrokes or mouse clicks are referred to as:
A. interrupts.
B. tasks.
C. events.
D. processes.
Answer: C
39. An interrupt handler is a:
A. location in memory that keeps track of recently generated interrupts.
B. hardware device that manages the interrupts generated by peripheral units.
C. utility program that communicates interrupts to the operating system.
D. special numeric code that indicates the priority of an interrupt.
Answer: D
40. A spooler is a:
A. location in memory that maintains the contents of a document until it prints out.
B. queue of print jobs that are waiting to print.
C. program that coordinates the print jobs that are waiting to process.
D. message sent from the printer to the operating system when a print job is completed.
Answer: C
41. Virtual memory is typically located:
A. in RAM.
B. in the CPU.
C. in a flash card.
D. on the hard disk.
Answer: D
42. The purpose of a swap (or page) file is to:
A. maintain pages of documents that are being spooled to the printer.
B. hold a programs data or instructions in virtual memory when it cant fit in RAM.
C. prevent thrashing in a multi-tasking environment.
D. allow multiple print jobs to print their pages out simultaneously.
Answer: B
43. Thrashing is caused by:
A. over-reliance on swapping to virtual memory.
B. insufficient hard disk space.
C. too many processors being managed by the operating system.
D. inaccurate information stored in the registry.
Answer: A
44. Communication between the operating system and a peripheral device such as a CD-ROM drive or a
printer is facilitated by a(n):
A. spooler.
B. network card.
C. device driver.
D. application program interface.
Answer: C
45. Common functions and routines that need to be executed by many computer programs can be made
available via a(n) ____________, which prevents the necessity for programmers to duplicate the effort of
writing the same type of code.
A. utility program
B. system kernel
C. BIOS directory
D. application program interface
Answer: D
46. Which of the following is the correct sequence of actions that take place during the boot-up process?
A. Load operating system ? Activate BIOS ? Perform POST ? Check configuration settings
B. Activate BIOS ? Perform POST ? Load operating system ? Check configuration settings
C. Perform POST ? Load operating system ? Activate BIOS ? Check configuration settings
D. Activate BIOS ? Check configuration settings ? Perform POST ? Load operating system
Answer: B
47. The program that is responsible for loading the operating system into RAM is the:
A. BIOS.
B. bootstrap program.
C. device driver.
D. supervisor program.
Answer: A
48. The Basic Input/Output system resides in:
A. RAM.
B. ROM.
C. the CPU.
D. memory cache.
Answer: B
49. When you start up the computer, the boot-up stage at which the BIOS version, manufacturer, and data
are displayed on the monitor is called:
A. bootstrap.
B. power-on self test.
C. system configuration.
D. kernel loading.
Answer: B
50. Part of the POST process is to ensure that the test of essential peripheral devices coincides with the
hardware configurations that are stored in:
A. ROM.
B. the hard drive.
C. CMOS.
D. cache memory.
Answer: C
Posted by Free Exam Original Paper at 2:41 AM0 commentsLinks to this post
Labels
1. What type of port sends data one bit at a time?
A. Serial
B. Parallel
C. USB
D. FireWire
Answer: A
2. The power-saving mode that allows the computer to be restarted by simply pressing a key on the
keyboard is called:
A. standby.
B. warm boot.
C. power management.
D. cold boot.
Answer: A
3. Retail employees typically use ____________ terminals to process sales transactions.
A. sales processing
B. transaction point
C. automatic teller
D. point of sale
Answer: D
4. The process of ____________ involves automated study of consumer buying patterns in order to
support marketing, inventory replenishment, and pricing decisions.
A. transaction processing
B. data mining
C. simulation
D. information processing
Answer: B
5. The engineering discipline that involves construction of molecularly-sized computing devices is called:
A. nanotechnology.
B. molecular processing.
C. silicon grafting.
D. nanoscience.
Answer: A
6. The prefix that stands for billionth is:
A. giga.
B. tera.
C. nano.
D. peta.
Answer: C
7. A small biomedical device currently on the market that can be implanted underneath the skin for
identification purposes is called the:
A. Identitron.
B. Verichip.
C. Digicard.
D. Nanoguard.
Answer: B
8. The four main functions of a computer are:
A. input, processing, output, and storage.
B. learning, thinking, intelligence, and virtuosity.
C. data, information, bits, and bytes.
D. hardware, software, modeling, and operations.
Answer: A
9. The primary purpose of a computer is to process _____________ and convert it into information.
A. electricity
B. data
C. raw material
D. a bit
Answer: B
10. Bit refers to a:
A. computer language.
B. CPU instruction.
C. 0 or 1 value.
D. digital representation of an alphabetic character.
Answer: C
11. There are ____________ bits in a byte.
A. two
B. four
C. six
D. eight
Answer: D
12. In computer language, each letter, number, and an array of special characters consists of:
A. 8 kilobytes.
B. 8 bytes.
C. a bit.
D. 8 bits.
Answer: D
13. Which of the following is the correct sequence of smallest to largest unit of storage size?
A. megabyte ? terabyte ? gigabyte ? kilobyte ? petabyte
B. kilobyte ? megabyte ? gigabyte ? terabyte ? petabyte
C. kilobyte ? megabyte ? gigabyte ? petabyte ? terabyte
D. kilobyte ? megabyte ? petabyte ? terabyte ? gigabyte
Answer: B
14. The prefix kilo refers to approximately:
A. one thousand.
B. one million.
C. one hundred.
D. one billion.
Answer: A
15. Computers work in:
A. machine linguistics.
B. binary language.
C. HTML code.
D. bit language.
Answer: B
16. The metal or plastic case that houses the physical components of a computer together is called the:
A. central processing unit.
B. storage device.
C. motherboard.
D. system unit.
Answer: D
17. The brains of the computer which executes the instructions, is called the:
A. CPU.
B. RAM.
C. motherboard.
D. system unit.
Answer: A
18. Instructions and data that are about to be processed by the CPU are located in:
A. a CD-ROM.
B. RAM.
C. the hard disk.
D. the motherboard.
Answer: B
19. The circuitry that includes the CPU and memory chips is located on the:
A. system unit.
B. operating system.
C. motherboard.
D. computer platform.
Answer: C
20. All of the following are considered to be storage devices EXCEPT a:
A. floppy disk.
B. CPU.
C. CD.
D. hard disk drive.
Answer: B
21. What is the correct association between a hardware component and a computer function?
A. Monitor ? input
B. Mouse ? input
C. CPU ? storage
D. Hard disk ? processing
Answer: B
22. The main difference between application and system software is that:
A. application software is composed of program instructions but system software is not.
B. application software is stored in memory whereas system software is only in the CPU.
C. system software is unnecessary whereas application software must be present on the computer.
D. system software manages hardware whereas application software performs user tasks.
Answer: D
23. A document created in a word processing program or a budget created in a spreadsheet are both
examples of documents created in:
A. application software.
B. system software.
C. an operating system.
D. a Windows platform.
Answer: A
24. Which of the following is an example of system software?
A. Word processor
B. Operating system
C. Management information system
D. Spreadsheet
Answer: B
25. The term that refers to computers that provide resources to other computers in a network is:
A. server.
B. mainframe.
C. platform.
D. resource provider.
Answer: A
26. If a large business is going to use a single computer to execute many programs for hundreds
(possibly thousands) of users at the same time, performing relatively simple operations and transactions,
the type of computer will probably be a(n):
A. supercomputer.
B. PC.
C. mainframe.
D. ISP.
Answer: C
27. A scientific institution performing intensive mathematical operations for a complex model that requires
extremely powerful computing capabilities will most likely use a(n):
A. supercomputer.
B. PC.
C. mainframe.
D. ISP.
Answer: A
28. The standard computer keyboard is configured using the ____________ layout.
A. Dvorak
B. QWERTY
C. control
D. dot-matrix
Answer: B
29. The most commonly used keys in the Dvorak keyboard layout are located in the:
A. far right area of the keyboard.
B. top row.
C. middle row.
D. function key area.
Answer: C
30. On computers using Microsoft Windows XP, holding the Windows key down and pressing the letter E
will:
A. start Windows Explorer.
B. display the Start menu.
C. execute Microsoft Windows.
D. run Windows Help.
Answer: A
31. The insert, caps lock, and num lock keys are all examples of ____________ keys.
A. control
B. function
C. toggle
D. shortcut
Answer: C
32. The copy, cut, and paste features use keyboard shortcuts with the ____________ key and a keyboard
letter.
A. Shift
B. Windows
C. Alt
D. Ctrl
Answer: D
33. RF keyboards differ from infrared keyboards in that they:
A. must be closer to the computer.
B. are connected to the computer via the USB port.
C. do not need to be pointed at the computer.
D. are used primarily on laptops or PDAs.
Answer: C
34. The traditional mouse requires a mouse pad to provide friction for its:
A. touchpad.
B. tracker.
C. optical sensor.
D. rollerball.
Answer: D
35. The standard input device for a PDA is a:
A. stylus.
B. touch pad.
C. keyboard.
D. trackball mouse.
Answer: A
36. The flicker effect of a cathode ray tube is controlled by its:
A. resolution.
B. refresh rate.
C. dot pitch.
D. data transfer rate.
Answer: B
37. A monitor with high dot pitch will have:
A. a relatively large number of pixels.
B. a high number of possible colors in its display.
C. wide gaps between pixels.
D. relatively fast recharging of the pixels illumination.
Answer: C : CRT Monitors Difficulty: Hard
38. The larger the number of pixels of a computer monitor, the higher its:
A. resolution.
B. refresh rate.
C. dot pitch.
D. data transfer rate.
Answer: A
39. The maximum complete electron scans of current CRT monitors is ____________ times per second.
A. 25
B. 50
C. 75
D. 100
Answer: C
40. Electron beam scanning is a characteristic of:
A. laser printers.
B. flat panel monitors.
C. cathode ray tubes.
D. liquid crystal display.
Answer: C
41. The type of output device that utilizes a fluorescent panel for generating light waves is a(n):
A. CRT monitor.
B. inkjet printer.
C. laser printer.
D. LCD monitor.
Answer: D
42. The main advantage of active matrix over passive matrix technology is that active matrix panels:
A. have higher screen resolution.
B. can selectively recharge individual pixels.
C. cost less than passive matrix panels.
D. require less power consumption than passive matrix panels.
Answer: B
43. The following are all advantages of LCD over CRT monitors EXCEPT:
A. wider viewing area relative to size of the monitor.
B. less likely to cause eyestrain.
C. more friendly to the environment.
D. wider viewing angle.
Answer: D
44. The fastest and quietest type of printer is a(n):
A. dot-matrix printer.
B. inkjet printer.
C. laser printer.
D. plotter.
Answer: C
45. The type of large printer that can most accurately produce images requiring precise, continuous lines
is a(n):
A. plotter.
B. inkjet printer.
C. laser printer.
D. dot-matrix printer.
Answer: A
46. Which of the following printers is characterized by melting wax-based ink onto ordinary paper?
A. Dot-matrix
B. Inkjet
C. Laser
D. Thermal
Answer: D
47. A laser printer works by:
A. removing static electrical charge from a metal drum.
B. utilizing drop-on-demand technology.
C. striking the paper with hammer-like keys.
D. a process called direct-thermal printing.
Answer: A
48. The principle advantage of adding memory to a printer is to increase:
A. resolution.
B. print speed.
C. number of colors in output.
D. dpi.
Answer: B
49. The resolution of a printer is measured in terms of:
A. pixel density.
B. dot pitch.
C. hertz.
D. dpi.
Answer: D
50. The box that contains the central electronic components of a computer as well as its power source
and main storage devices is called the:
A. CPU.
B. motherboard.
C. system unit.
D. module.
Answer: C