Anda di halaman 1dari 7

1.

The palatal seal in a complete denture is important because:


a. it keeps the denture in place
b. it keeps the denture sterile
c. it soothes the gingival
d. it snaps onto the abutments

2. The intaglia surface of an implant supported denture:


a. is composed only of metal
b. is visible when the denture is in place
c. creates a bridge between two prepared teeth
d. cannot be seen when the denture is in place

3. What is Prosthodontics?

4. Name the main components in a Fixed Partial Denture restoration.

5. Which of the following instruments should not be used in a patient's mouth?


a. Pkt3
b. diamond bur
c. explorer
d. articulating paper

6. Which of the following instrument(s) is NOT included in a basic set up of dental


instruments?
a. Periodontal Probe
b. DE 111
c. Occlusal Reduction Guage
d. Condenser
e. B. and D.

7. All of the following instruments comprise the basic set up except...


a. Cotton Pliers
b. Spoon-evacuator
c. Explorer
d. Occlusal reduction guage

8. All of the following burs are diamond burs except:


a. 210
b. 4
c. 5 FB
d. 240
9. The following are all components of a complete denture, except
a. Denture Teeth
b. Palatal Seal
c. Clasp Assembly
d. Frenum Areas

10. Implant prosthodontics includes


a. only removeable prosthondontics
b. only fixed prosthodontics
c. both removeable and fixed prosthodontics
d. none of the above

11. When is Centric Occlusion the same as the Intercuspal Position?


a. Never
b. Always
c. when the condyles are in centric relation
d. when the teeth contacts are in maximun intercuspation
e. two of the above
f. three or more of the above

12. Which is NOT a function of Burs?


a. Polishing restorations
b. Removing Caries Lesions
c. Bite Measurment
d. Removal of Hard Tissue

13. Which is an occlusal interference?


a. A contact in the correct location, but is too high.
b. Proper contact resulting in a stable maximal intercuspation alignment.
c. A contact in an improper location.
d. More than one of the above.

14. What is the objective of centric adjustment?


a. eliminates interference
b. establish stable centric contacts
c. A and B
d. None of the above

15. What is axial loading?


a. Anterior occlusal force is directed on the mesial
b. Posterior occlusal force is directed on the short axis of the root
c. Posterior occlusal force does not exist
d. Posterior occlusal force is directed on the long axis of the root
16. ________ is determined by the position of the heads of the mandibular condyles
within the glenoid fossa of the temporal bone.
a. Intercuspal position
b. Back relation
c. Centric relation
d. All of the above

17. All of the following are examples of articulator categories except:


a. Arbitrary
b. Positional
c. Semi-rigid
d. Fully adjustable

18. Of the four classes of articulators, which class is composed of the two subgroups
Arcon and Non-Arcon?
a. Arbitrary articulator
b. Semi-adjustable articulator
c. Full adjustable articulator
d. Positional articulator

19. Eccentric movement simulation on semi-adjustable articulators is


a. Curvilinear
b. Elliptical
c. Circular
d. Straigh-line

20. An all ceramic crown can best be described as


a. All surfaces of the tooth are restored with amalgam
b. Very durable, but unesthetic
c. All surfaces of the tooth are restored with porcelain
d. Highly esthetic, but less durable
e. C and D are both correct

21. Which type of margin should be used for a full gold crown preparation?
a. Feather edge margin
b. Shoulder margin
c. Beveled shoulder margin
d. Chamfer margin
22. The chamfer margin is a good choice for crown restoration for all of these reasons
EXCEPT:
1. It is mainly used for full metal restorations
2. Heavy and light slices can be seen on the same restoration
3. Prepared form is a progressive taper
4. Allows for greater bulk in the gingival are of restoration

a. 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1,2, and 4 only
d. 1,2, and 3 only
e. All of the above

23. The Bennett Angle is the amount of ________ movement of the balancing
condyle during eccentric movement as measured in degrees from the sagittal
plane within the horizontal plane.
a. Downward
b. Medial
c. Forward
d. None of the above are correct
e. All of the above are correct

24. Which impression material(s) is/are example of an irreversible hydrocolloid?


a. Agar
b. Alginate
c. Condensation silicones
d. A and B
e. All of the above

25. In the setting reactions of Alginate, which compound combines with calcium
sulfate to slow the rate of the reaction?
a. Trisodium phosphate
b. Sodium alginate
c. Calcium phosphate
d. Calcium alginate

26. The retention of dental records is _____a___ for adult after his/her last treatment
and ____b____ for a minor after the age of majority.
a. 3,7
b. 7,7
c. 7,0
d. 7,4
27. A treatment plan must include
a. agreed upon treatment between the dentist and patient
b. the current status of the patient treatment and health
c. the price the treatments
d. both a & b
e. all of the above

28. A chamfered margin is most commonly used for _____crown types


a. Partial Veneer
b. Full Gold Veneer Crown
c. All Ceramic Crown
d. Ceramo-metal crown

29. The following are types of articulators except:


a. Non-hinge
b. Arcon
c. Non-arcon
d. Hinge
e. Fully adjustable

30. Which statement is false?


a. Eccentric movements of the mandible are in an arc or ellipse
b. The TMJ has the ability for translation and rotation
c. Centric position is the position of the condyle from which all maxillary
movements are described
d. Simple hinge opening is movement of the incisal point with both condyles
rotating around a horizontal axis

31. What happens during your first appointment with a patient?


a. Collect patient data
b. Collect patient data, perform oral examination, take impressions, take x-
rays
c. perform oral examination and start fixing patient cavities
d. only address chief concern of patients

32. How long should you wait to pour your alginate impression?
a. 10 minutes
b. first sterilize for 10 minutes, pour as soon as possible after
c. 30 minutes
d. whenever you have time, no time limit
33. Which of the below is the proper requirements of your cast?
a. 30mm base thickness, both mandibular and maxillary casts rounded
towards the anterior.
b. 12-20mm base thickness, both mandibular and maxillary casts rounded
towards the anterior.
c. 30mm base thickness, mandibular cast rounded, maxillary cast pointed or
triangular towards anterior.
d. 12-20mm base thickness, mandibular cast rounded, maxillary cast pointed
or triangular towards anterior.

34. Which cast is going to have the least distance from the second molar to the flat
posterior portion of the cast?
a. Maxillary
b. Mandibular

35. When performing itnraoral charting (yellow sheet), what color denotes a
restoration?
a. Black
b. Red
c. Blue
d. Green

36. True or False. Sealants and NOT charted on the intraoral chart.

37. Using the yellow U of M Intraoral charting sheet, select the answer below that
best describes how to chart an interproximal caries lesion on the distal of the left
mandibular 1st molar. The lesion was identified while analyzing a radiograph.
Using the yellow U of M Intraoral charting sheet, select the answer below that
best describes how to chart an interproximal caries lesion on the distal of the left
mandibular 1st molar. The lesion was identified while analyzing a radiograph.
a. Shade the distal boxes of tooth 19 with red pencil; circle interpretation in
the heading of the chart.
b. Shade the distal boxes of tooth 19 with blue pencil; circle interpretation in
the heading of the chart.
c. Shade the distal boxes of tooth 19 with red pencil; circle charting in the
heading of the chart.
d. Shade the distal boxes of tooth 19 with blue pencil; circle charting in the
heading of the chart.
e. Shade the distal boxes of tooth 19 with blue pencil and outline the same
boxes with a red pencil; circle interpretation in the heading of the chart.
38. What does the facebow do?
a. Starts the transfer of information from the face to the articulator.
b. Captures the arc of rotation during opening and closing and relates
maxillary teeth to TMJ.
c. Allows for a close relationship of a patients functional movement.
d. All of the above
39. Which of the following is/are tooth determined positions

I. Intercuspal Position
II. Centric Occlusion
III. Centric Relation

a. I only
b. I and II
c. II and III
d. All of the above

Answers: 1A, 2D. 3 See below, 4 See below, 5A, 6E, 7B, 8B, 9C, 10C, 11E (C&D), 12C,
13C, 14C, 15D, 16C, 17C, 18B, 19D, 20E, 21D, 22D, 23B, 24B, 25A, 26B, 27E, 28B,
29A, 30C, 31B, 32B, 33D, 34A, 35C, 36False, 37A, 38D, 39B

3. Prostodontics is the dental specialty pertaining to the diagnosis, treatment planning,


rehabilitation and maintenance of the oral function, comfort, appearance and
health of patients with clinical conditions associated with missing or deficient
teeth and/or oral and maxillofacial tissues using biocompatible substitutes

4. A fixed partial denture contains a retainer, pontic, and connector.

Sheena added a great explanation to her question which I thought I would include:
22 D is the correct answer. The shoulder margin is known for providing the greater bulk
in the gingival area, so 4. is not a good descriptor. 1-3 all are characteristic of a chamfer
margin which give it the ease of preparing, versatility, and sleeve fit potential for
restorations.