Anda di halaman 1dari 1

Arbresh t njohur

1. Lek Matrnga (1567 1619), prift i ritit bizantin-ortodoks dhe shkrimtar, i cili shkuajti
librin e par t letrsis shqipe-tosk.
2. Josif Nikoll Brankati (1675 1741), prift ortodoks dhe shkrimtar.
3. Gjergji Guxeta (1682 1756), Shrbtori i Perndis, Apostull t arbreshve, q kaloi
vet n mbrojtje t ritit lindor dhe mbajti gjall gjuhn e kulturn e t parve ndr
shqiptart e Sicilis.
4. Pal Maria Parrino (1710 1765), prift dhe dijetar, themelues i ideologjis romantike
iliro-shqiptare.
5. Jul Variboba (1727 1788), prift ortodoks dhe shkrimtar.
6. Nikolla Keta (1741 1803), prift ortodoks, poet, shkrimtar dhe teolog.
7. Jeronim De Rada (1814 1903), poet, publicist, folklorist, filolog dhe msues i kulturs
arbreshe, ndr shkrimtart m t rndsishm t shqiptarve t Kalabris.
8. Anton Santori (1819 1894), prift ortodoks, poet dhe shkrimtar.
9. Dhimitr Kamarda (1821 1882), prift ortodoks, gjuhtar, historian dhe filolog, i cili
shkroi monumentin e par sistematik shkencor t kulturs shqiptare.
10. Gavril Dara i Riu (1826 1885), poet dhe politikan, nj nga shkrimtart e par t
Rilindjes shqiptare.
11. Zef Serembe (1844 1901), poet.
12. Frangjishku Muzaka (1852 1931), npuns dhe diplomat, themelues i Lidhjes
Kombtare Shqiptare s Palermos, i cili bri nj kontribut t veant pr pavarsin e
Shqipris nga Perandoris Turko-Osmane.
13. Zef Skiroi (1865 1925), poet, historian, gjuhtar, gazetar, albanolog, atdhetar, studiues
dhe profesor universiteti, ndr shkrimtart m t mdhenj shqiptar, prfaqsuesi m i
njohur i arbreshevet t Sicilis.
14. Dushko Vetmo (1914 1999), prift i ritit grek-ortodoks, shkrimtar dhe titullar i Katedrs
s Gjuhs Shqipe n Universitetin e Kozencs.
15. Domeniko Belushi (1918 1988), prift i ritit bizantin-ortodoks dhe poet, i njohur si
"Vorea Ujko".
16. Lluka Perone (1920 1984), poet, folklorist dhe shkrimtar.
17. Karmell Kandreva (1931 1982), shkrimtar.
18. Sotir Ferrara (1937), peshkop bizantin i arbreshve t Sicilis.
19. Jozef DioGuardi (1940), politikan, president i "Lidhjs Qytetare Shqiptaro-Amerikane".
20. Paolo Petta (1942 - 1999), dijetar i ligjit kushtetues dhe historian.