Tingkatan 2 Sejarah BAB 1: Kedudukan strategik mendorong penguasaan British 1.1 Pertapakan SHTI di Pulau Pinang 1.

(a) Nyatakan sebab-sebab SHTI memerlukan Pulau Pinang i. Pusat pengumpulan barang ii.Pelabuhan persinggahan iii.Pengkalan tentera (c) Senaraikan barang-barang yang ingin dikumpulkan oleh SHTI di Pulau Pinang i. Lada hitam ii. Bijih timah iii. Emas iv. Perak 1.2 Tipu Helah Francis Light bagi mendapatkan Pulau Pinang Perjanjian Inggeris-Kedah 1786 SHTI membantu Kedah sekiranya Kedah di serang oleh Siam. SHTI tidak boleh melindungi musuh Kedah. SHTI akan membeyar sebayyak 30000 dolar Sepanyol setahun kedapa sultan. a) Lengkapkan syarat-syarat perjanjian yang dinyatakan di atas? b) Apakah yang telah berlaku setelah perjanjian di atas di tandatangani? Nyatakan pendapat anda. Kedah mendapat perlindungan daripada SHTI manakala SHTI pula akan mendapatkan Pulau Pinang

Scribd
• •

Explore Community
Top of Form

Upload a Document

Search Books, Presentations, Business, Academics...
Bottom of Form

Login
Top of Form

http://w w w .scrib http://w w w .scrib

Bottom of Form

djayers
○ ○ ○

My Home View Public Profile My Documents

○ ○ ○ ○ ○

My Collections Messages Settings Help Log Out

1
First Page Previous Page Next Page

/ 16
Zoom Out Zoom In Fullscreen Exit Fullscreen Select View Mode

View Mode BookSlideshowScroll
Search com

Readcast Add a Comment Embed & Share

Reading should be social! Post a message on your social networks to let others know what you're reading. Select the sites below and start sharing.

Link account

Link account Readcast this Document

Readcast Complete! Click 'send' to Readcast! edit preferences Set your preferences for next time... Choose 'auto' to readcast without being prompted.
Top of Form

djayers

Link account

Link account

Advanced

Cancel
Bottom of Form Top of Form

Add a Comment

View comments
1 4gen
Bottom of Form

Share & Embed
http://w w w

Link / URL: Embed Size & Settings:
(auto)

• • • •

Width:
300

Auto (proportional to specified width)
1

Height: Start on page:

Scroll

Preview View:

<a title=

More share options
Add to Collections

Download this Document for Free
Auto-hide: on

.

.

.

.

.

Lada hitam ii.Pengkalan tentera (c) Senaraikan barang-barang yang ingin dikumpulkan oleh SHTI di Pulau Pinang i. Perak 1. Bijih timah iii.Tingkatan 2 Sejarah BAB 1: Kedudukan strategik mendorong penguasaan British 1. Emas iv. Pusat pengumpulan barang ii.(a) Nyatakan sebab-sebab SHTI memerlukan Pulau Pinang i.1 Pertapakan SHTI di Pulau Pinang 1. .2 Tipu Helah Francis Light bagi mendapatkan Pulau Pinang Perjanjian Inggeris-Kedah 1786 SHTI membantu Kedah sekiranya Kedah di serang oleh Siam.Pelabuhan persinggahan iii.

SHTI akan membeyar sebayyak 30000 dolar Sepanyol setahun kedapa sultan. Selangor dan Burma Siam mengiktiraf pendudukan British di Pulau Pinang dan Seberang Prai SHTI menguasai Pulau Pinang dan Seberang Prai 1. • • Mencari pelabuhan baru bagi menyaingi pelabuhan Belanda Kedudukan Pulau Pinang kurang strategic kerana terletak jauh ke utara 2. Kedah mendapat perlindungan daripada SHTI manakala SHTI pula akan mendapatkan Pulau Pinang 1.3 SHTI mengambil Seberang Prai 1. Pulau Pinang. Lengkapkan urutan perjanjian SHTI dengan Temenggung Abdul Rahman dan Sultan Hussein sehingga SHTI menguasai Singapura.. Perjanjian antara Temenggung Abdul Rahman dengan Stamford Rafles 1819 Perjanjian 7Jun 1823 Perjanjian 2 Ogos 1824 SHTI menguasai Singapura .4 Pertapakan SHTI di Singapura 1. Lengkapkan carta masa di bawah tentang usaha SHTI mengambil Pulau Pinang dan Seberang PraiPerjanjian Inggeris-Kedah 1786 • • • • • • • • • SHTI membantu Kedah sekiranya Kedah diserang oleh musuh SHTI tidak boleh melindungi musuh Kedah SHTI akan membayar sebanyak 30 000 dolar Sepanyol setahun kepda sultan Sultan Kedah menyerahkan Sebarang Prai SHTI akan membayar 10 000 dolar Sepanyol setahun bagi Pulau Pinang dan Seberang Prai British mengiktiraf ketuanan Siam ke atas Kedah Sultan Kedah Sultan Ahmad Tajuddin 11 tidak dibenarkan tinggal di Kedah.SHTI tidak boleh melindungi musuh Kedah. a) Lengkapkan syarat-syarat perjanjian yang dinyatakan di atas? b) Apakah yang telah berlaku setelah perjanjian di atas di tandatangani? Nyatakan pendapat anda. Mengapakah SHTI memerlukan Singapura . British tidak akan membantu sultan Kedah menyerang Siam dan jajahan takluknya British akan menghantar balik sultan Kedah yang berlindung di Pulau Pinang ke Kedah dan Kedah hendaklah membayar ufti bunga emas kepada Siam Perjanjian Persahabatan dan Perikatan 1800 Perjanjian Burney 1826 Seberang Perai. Berikan pendapat anda. Perak.

.

British berjanji tidak akan membuka penempatan baru ke selatan Singapura. • Memberi peluang kepada British untuk meluaskan pengaruhnya di Semenanjung Tanah 1. Belanda berjanji tidak akan membuka penempatan baru di Tanah Melayu. British menyerahkan Bangkahulu kepada Belanda sementara Belanda serahkan.6 Penubuhan dan Pentadbiran Negeri-Negeri Selat a) Lengkapkan struktur pentadbiran Negeri-Negeri Selat pada tahun 1826 dibawah: Gabenor Jeneral British di India ↓ Gabenor Negeri-Negeri Selat ↙ ↓ ↘ Residen Konsuler Pulau Pinang Residen Konsuler Singapura Residen Konsuler Melaka .1.5 Perpecahan Kepulauan Melayu c)Lengkapkan jadual dibawah Syarat-syarat Perjanjian Inggeris-Belanda 1824 • • • • • • Belanda iktiraf penempatan British di Singapura. b) Nyatakan kesan Perjanjian Inggeris-Belanda 1824. Gugusan Kepulauan Melayu terbahagi kepada 2 pengaruh iaitu Belanda dan British Empayar Johor-Riau terbahagi kepada 2 Melayu tanpa gangguan kuasa barat lain.

• • Menyeragamkan system pentadbiran Menjimatkan perbelanjaan .d)Nyatakan tujuan penubuhan Negeri-Negeri Selat.

.

Bab 2 2.1 Dasar Campur Tangan British Di Negeri-Negeri Melayu Arahan: Lengkapkan carta di bawah ini Faktor-faktor campur British tangan di Negeri: • • • Kekayaan hasil bumi negeri-negeri menarik perhatian British. Revolusi perindustrian mendesak campur tangan . Kebimbangan campur tangan kuara Eropah lain.

Selangor. Negeri Sembilan dan Pahang Memberi Peluang Campur Tangan British Arahan: Lengkapkan carta Sistem Pewarisan Takhta Perak di bawah ini.4 Pengukuhan Kuasa British Melalui Pembentukan Negeri-Negeri Melayu Persekutuan. 2. Arahan : Lengkapkan jadual di bawah dengan maklumat yang sesuai.5:Pembentukan Persekutuan Mencabar Kewibawaan Sultan Lengkapkan butir-butir di bawah dengan maklumat tentang DURBAR. Maksud DURBAR Keanggotaan Tahun Tempat a) istana raja b) Persidangan Raja-raja Melayu a)Pesuruhjaya Tinggi b)Raja-raja Melayu c)Residen Jeneral d)4 orang Residen a) 1897 b)1903 a) Kuala Kangsar b) Kuala Lumpur . FAKTOR-FAKTOR PENUBUHAN PERSEKUTUAN a) Membaiki kelemahan sistem Residen b) Perkongsian Perkhidmatan pakar c) Faktor keselamatan d) Krisis kewangan Pahang e) Sistem Perhubungan 2.2: Keadaan di Perak. Pertukaran kerajaan mengubah desar British. Sultan Raja Muda Raja Bendahara Raja Di Hihir 2.• • • Desakan pedagang mempercepat campur tangan. Terusan Suez dan kapal wap merancakkan persaingan.3 : Residen Menggugat Kuasa Sultan dan Pembesar Bagaimana Residen Menggugat Kuasa Sultan Dan Pembesar ? • • • Menguasai pentadbiran Memaksa menerima nasihat Memcampuri adat • Mengambil alih pungutan cuka 2.

British menyerahkan hak wilayah asingan kepada Siam. 3. ↓ Negeri-Negeri yang diperolehi British ↓ Kedah Perlis Kelantan .1 Negeri-negeri Melayu Utara Penampan Keselamatan British di Tanah Melayu Perjanjian Bangkok 1909 Syarat-Syarat Perjanjian: 1. Kelantan dan Terengganu kepada British. Siam menyerahkan negeri Kedah. 2.Bab 3: Negeri-negeri Melayu Utara dan Johor Benteng Keselamatan British 3. Perlis. Siam tidak akan menyewkan mana-mana wilayahnya tanpa kebenaran British.

Mendirikan banyak sekolah c. Ketua Jabatan Pendidikan Johor yang pertama b. 3. Menjaga keamanan dan kestabilan negeri Johor c. Setiausaha Sulit Sultan Johor b. Dato’ Jaafar bin Muhammad a. Memartabatkan penggunaan Bahasa Melayu 2. 1.2 Penasihat British Mengancam Kedaulatan Negeri-negeri Melayu Utara Lembaran Kerja: Kronologi (m/s 62) 1897 Perjanjian Sulit British-Siam British menghalang kuasa luar lain bertapak di NNMU 1902 Perjanjian perisytiharan British —Siam British mengiktiraf NNMU sebagai wilayah Siam 1909 Perjanjian Bangkok British menguasai NNMU 1910 British menempatkan penasihat British di Kedah. Dato’ Muhammad Salleh bin Perang a. Mewajibkan semua pegawai British memakai pakaian rasmi kerajaan Johor c. Dato’ Abdul Raham bin Andak a. Menjaga hal ehwal hubungan luar negeri c. Dato’ Muhammad Ibrahim Munsyi a. Pelis dan Kelantan. Melukis peta pembangunan negeri Johor 4. Pesuruhjaya Polis negeri Johor b.3 Permodenan Johor Melambatkan Camput Tangan British Lembaran Kerja: Kemahiran Berfikit Arahan: Nyatakan peranan dan sumbangan tokoh-tokoh berikut di negeri Johor. Bapa Pendidikan Johor . Perintis penubuhan Pakatan Belajar Mengajar Pengetahuan Bahasa Johor 3. 1919 British menempatkan penasihat British di Terengganu.Terengganu 3. Setiausaha kerajaan Negeri Johor b.

Bab 4: KEKAYAAN EKONOMI SARAWAK MENDORONG PENJAJAHAN KELUARGA BROOKE Perpecahan Membuka Ruang Penjajahan Tahun .

1861 Masalah kekacauan di sepanjang Sungai Rajang . Jenayah 6. . 1883 Pembunuhan beberapa orang peniaga Sarawak oleh orangMurut di Lembangan SungaiTr u s an.) Datu Patinggi ii) Datu Bandar iii) Datu Temenggung 2.Sultan Mu’mein menyerahkan Sungai Rajang dan menerima bayaran sejumlah 4500 dolar setahun. 3. Perubahan sistem pentadbiran 1. Penubuhan mahkamah Keadilan a. 1905 Charles Brooke membeli Lawas daripada Sultan Hashim Jalal dalam 1885-1906 4. 4. Membentuk Majlis Tertinggi dan Majlis Negeri. Membahagikan Sarawak kepada lima bahagian. Penubuhan Jabatan i) Jabatan Kehakiman ii) Jabatan Polis iii)Jabatan Cukai dan Kastam iv )Jabatan Pos 5.3 Perubahan yang dibuat keluarga Brooke 1841 – 1941 Isikan tempat kosong di bawah dengan jawapan dengan betul. Peristiwa ini menyebabkan kawasan itu diserahkan oleh Sultan dengan bayaran tahunan sebanyak 4500 dolar. Sultan Abdul Mu’mein tidakdapat mengawal kebangkitan dan menyerahkan tanah antara Sungai Samarahan dengan Sungai Rajang dengan bayaran sebanyak 1500 dolar setahun. Sivil b. Melibatkan pemimpin tempatan dalam pentadbiran i. Garis Masa Penyerahan Sarawak kepada James Brooke 1853 Penentangan di Saribas dan Batang Lupar.1836 Kebangkitan menentang pemerintahan wakil kesultanan Brunei ki Sarawak 1840 Pangeran Muda Hashiim meminta bantuan James Brooke untuk menarnatkan penentangan di Sarawak 1841 Pageran Raja Muda Hashim melantik James Brooke sebagai gabenor dan Raja Sarawak 1842 Sultan Omar Ali Saifuddin mengiktiraf perjanjian antara Pangeran Raja Muda Hashim dengan James Brooke 1846 Sultan Omar Ali Saifuddin mengikut James Brooke sebagai Raja Sarawak yang merdeka. Menandatangani perjanjian dengan British 1888 i.

.Sarawak menjadi negeri naungan British Isikan tempat kosong dengan jawapan yang tepat menegenai penglibatan pemimpin tempatan dalam pentadbiran Brooke.

Majlis Tertinggi a) Keanggotaan i)Residen Bahagian Pertama ii)Empat orang Datu Melayu b)Tujuan i) Menasihati James Brooke ii) Membuat semua dasar serta meluluskan undang-undang dan peraturan negeri Sarawak Majlis Negeri a) Keanggotaan – ketua kaum bumiputera b) Tujuan j) Memberi peluang kepada pemimpin bumiputera bersidang 3 kali setahun Majlis Bahagian .

2. Antimoni 1870 hingga 1916 d. emas . Sumber ekonomi Hasil Hasil hutan Sarang burung . (m/s 87) Kaji jadual di bawah dan jawab soalan berikut. Raja Sarawak memerintah dengan nasihat Majlis Tertinggi 3. Hal-ehwal luar negeri di bawah kawalan British. Sebutkan isi kandungan Perlembagaan Sarawak 1941. 5. sagu Tanaman baru Getah . getah jelutong . British melindungi Sarawak daripada serangan musuh. rotan Tanaman tradisional Kelapa . gambir . Majlis Negeri diberi kuasa meluluskan undang-undang 4. minyak .5 Perubahan social di bawah n/tadbiran keluarga Brooke. Hasil manab nnyang mencatatkan nilai eksport hampir 2 juta dolar dan nyatakan tahunnnya. a. Raja Brooke melantik kebanyakan melantik ahli Majlis Tertinggi dan Majlis Negeri 4. Namakan . dan Sibu 2 . 1. arang batu. 1. Bilakah tanaman baru diperkenalkan di Sarawak Akhir abad ke-19 e. Charles Vyner Brooke menyerahkan kuasa mutlaknya kepada Majlis Tertinggi dan Majlis Negeri 2. tembakau Galian Antimoni . Miri . Sebahagian besar pengangkutan di Sarawak bergantung /kepada pengangkutan air.a) Keanggotaan i) Residen ii) Penolong Residen iii) Penolong Pegawai Daerah xi) Pegawai anak negeri V) Ketua kampong b) Tujuan i) Menasihati residen ii) Mengetuai operasi ketenteraan iii) Menjaga keamanan xi) Mengutip cukai Apakah syarat-syarat Perjanjian 1888? 1. Berapakah hasil eksport gambir pada tahun 1885?1370 tan b. Kucing. Pada pendapat kamu hasil manakah yang memberikan sumbangan pendapatan terbesar kepada kerajaan Sarawak pada kurun ke-20?Antimon 4. Raja mempunyai kuasa untuk membatalkan undang-undang yang diuruskan oleh Majlis Negeri.4 Peubahan ekonomi di bawah pentadbiran keluarga Brooke. Keluarga Brooke memerintah negeri dengan bebas 3. Namakan Bandar-bandar yang membangun dengan pesat hasil daripada perkembangan ekonomi dan pertambahan penduduk. lada hitam . Dimanakah hasil getah jelutong dieksport? Amereka Syarikat c. raksa 2.

sukatan pelajaran. Moses menyewa 10 tahun The American Trading Company (J.H.W.B. Harris ) Baron von Overbeck Alfred & Edward Dent W.1 SBUB Bertapak di Sabah 1.L. sukatan pelajaran.syarikat perkapalan tersebut. Singapore and Sarawak Steamship Company 3. i) diuruskan oleh orang Cina ii) guru-guru. Treacher. Apakah identity sekolah Cina di Sarawak.Torrey & T.Bentukkan carta minda ringkas dengan berdasarkan petikan Sultan Brunei ⇓ ⇓ ⇓ ⇓ ⇓ C. dan buku-buku dibawa dari China iii) guru-guru.Gabenor Pulau Labuan membantu Overbeck memperbaharui tempoh pajakan Daripada Sultan Brunei Daripada Sultan Sulu (Teluk Kimanis→ Sungai Sibuku) . dan buku-buku dibawa dari China Bab 5 Kekayaan Ekonomi Sabah Menarik Minat Syarikat Borneo Utara British 5.

Residen i) Mengetuai pentadbiran Rasidensi ii) Peranan sama seperti Pengawai Daerah tetapi bidang kuasa meliputi semua daerah dalam Residensi c. i) Mengetuai pentadbiran ii) Bertanggungjawab kepada Lembaga Pengarah di London b. Pegawai Daerah i) Menjadi Majistret ii) Pengawai Buruh iii) Pemungut Cukai iv) Bendahari Daerah d. Jawatan a.2 SBUB Mengukuhkan Kuasa Di Sabah Isikan jadual di bawah.(Sungai Pandasan→ Sungai Sibuku) ⇓ Overbeck menjualkan semua hak syarikat ⇓ Alfred & Edward menubuhkan Persatuan Sementara Borneo Utara British Berhad untuk menambahkan modal ⇓ Mendapatkan piagam diraja daripada kerajaan British untuk memajukan perniagaan ⇓ Syarikat Borneo Utara British ditubuhkan ⇓ • P • P 5. Ketua Anak Negeri i) Mengutip cukai ii) Memajukan pertanian iii) Menjaga keamanan . Gabenor S r A e i e l n r s f g i r a R d e r u e d a t n h h D e P e U f e n r o r t u r t s d a s a m e n A a b l a c g o a c i k .

.

.

.

.

3 SBUB Mengeksploitasi Hasil Bumi Sabah 1. Ketua Kampung i) Melaporkan kes-kes kecurian ii) Melaporkan kes wabak penyakit iii) Memajukan perdagangan 5.e. Senaraikan hasil tradisional Sabah Hasil Tradisional Sabah • • • • • S S R P T a a o o r r g t k e a u a o p n g b u r u n g n k a n L g a n u t .

Sumber Kayu Balak Sabah • • • • • S R K B M e a a e e r m p l r a i u i a y n r a n a n t i 4. Hasil Perlombong Sabah • • • E A M m r a a a n s n g g a n b a t u 5.Nyatakan 3 hasil perlombongan Sabah. Nyatakan 2 tanaman baru Sabah.Senaraikan beberapa sumber kayu balak Sabah.• • S m i u r t i i p a r i a k a n y u 2. Nyatakan usaha-usaha SBUB untuk menggalakkan penanaman getah.4 Perubahan Sosial SBUB Di Sabah Lengkapkan peta minda di bawah. i) Hospital ii) Klinik iii)Pusat perubatan← A Kesihatan B Perhubungan → i) Jalan Raya ii) Jalan Laut iii) landasan kereta api iv) telegraf ↓ . Usaha SBUB Menggalakkan Penanaman Getah • k • c • d M e M u M a e p e k e r i m a m a m i d b a b e r p i e i k s a i n a p d n p o m i g e v u n r a d s a t i a g d h e e a c n e e r u a l i a n b C a h w u n k J b a u w r a u h 5. Tembakau ←→Tanaman Baru Sabah ←→Getah 3.

↓ .

.

Perkembangan Sosial Di Sabah i) Sandakan ii) Kudat iii)Jesselton iv) Tawau ← C Perbandaran D Pendidikan → i) Sekolah mubaligh ii) Sekolah Melayu iii) Sekolah Cina .

3 Perkembangan Perusahaan Getah Soalan: Berdasarkan carta aliran di bawah.lengkapkan maklumat bagi menjelaskan faktor perkembangan Perusahaan Bijih Timah di Tanah Melayu Faktor-faktor perkembangan perusahaan bijih timah • p d p m • t m l • b K e i e a T e a o S e e r p r k e b s m y s p u e u a n a u b a a e s r s n e g k o r r r a l a a g a l h u h n a u a k a . Berdasarkan tajuk dan bawah. Johor Teh Cameron Highland 6.Selangor dan Johor Soalan 2: Lengkapkan jadual di bawah dengan jenis tanaman baru yang diperkenalkan Oleh British serta kawasan-kawasan utama tanaman tersebut. Tanaman getah Brazil England Ceylon Singapura Tanah Melayu 6.Johor. d i y h h a p n y k . lengkapkan maklumat bagi menjelaskan tentang asal usul tanaman getah. Negeri Sembilan. Jenis Tanaman Kawasan penting Lada hitam Pulau Pinang.Negeri Sembilan Lada hitam dan gambir Johor Buah pala dan cengkih Pulau Pinang Tebu Seberang Perai dan Perak Ubi kayu Melaka.Selangor.4.Selangor Tembakau Pulau Pinang . a a a a n n n n r b d m e i a e v j l n o i a g l h m e u t s i i m a h t i n b b u t b a r t o - u r u i r u k j S a u h h d b e B a k t r b i a i k r e i e m a k a C l h a i n n i a u n i k E g n r j a t a a h . Jenis Tanaman Kawasan penting Kelapa sawit Perak.Negeri Sembilan. KEGIATAN PERTANIAN DAGANGAN Soalan : Berdasarkan jadual di bawah kumpulkan maklumat tentang pertanian dagangan yangdiusahakan oleh British pada peringkat awal. Pahang kopi Perak.iv) Sekolah Latihan bagi anak-anak ketua Anak Negeri Bab 6: BRITISH MENGEKSPLOIT EKONOMI 6. Selangor.1.Selangor Nanas Perak.

6. payung dan perabot 4. Jenis Kegunaan 1. tikar tongkat. Damar Menutup renggangan pada papan perahu 2. Getah perca Membuat alat bedah. perahu dan sebagainya 6.6 Lengkapkan maklumat di bawah berdasarkan tajuk perkembangan ekonomi membawa perubahan. tangkal. Rotan Dijadikan bakul.5 Lengkapkan Jadual di bawah berdasarkan tajuk pengeluaran hasil hutan. . Kayu balak Bahan binaan membuat perabot. bola golf dan bahan penebat kabel telegraf dasar laut.m p t • k b b • k d m e e i P o i a S e i e l r m e r j n i r b m i a k a n e b e h g k h u m r b a m n d g a a l n d b a i l j m i h g u m t i . 3. m p i u a h n e m a n a a g h n e l l k u e a a b p r i a k h l a n y s e i u t a e k p e d r a u n h n k b u j b a u l n a g n a n r — a y a t n d a a n k a t i j i h t i m a h dieksport.

.

.

Perkembangan Ekonomi Membawa Perubahan Kemasukan buruh Cina dan India Pengenelan kaum mengikut kegiatan ekonomi Kemajuan pengangtukan dan perhubungan .

Tindakan British? Menyebabkan Kedah terputus bekalan makanan dan bantuan tentera dari luar.Landasan keretapi jalannya pengangkutan laut dan utara. 1836. Inggeris dan Melayu BAB 7 PERJUANGAN RAKYAT TEMPATAN MENGEMBALIKAN KEDAULATAN BANGSA 7. Gagal kerana? British membantu Siam 7. Sultan Ahamd Tajudin merancang menyerang Siam Nasib Sultan? Sultan Ahamd Tajudin ditangkap 1838.3 Rentap Wira Sarawak RENTAP ↙ ↙ ↘ ↘ Siapa? Bila Lancaran aerangan? . Kuala Lumpur Kemudahan sosial Hospital.s 165) 1823 Tunku Abdullah memimpin 3000 tentera untuk membebaskan Kedah daripada Siam. elektrik dan sekolah Pendidikan Vernakular Pendidikan Cina. Tindakan British ialah menghantar 5 bkapal perang. Gagal kerana? Kerana British membantu Siam 1831. 7. Tamil. Tunku Kudin berjaya menawan semula KualamKedah dari Melaka.2 Dol Said Pahlawan Naning Lengkapkan rajah di bawah (m. pos dan telegraf Kemunculan Bandar baru Taiping. (m. kebangkitan menentang Siam di Kedah pimpinan Tunku Muhammad Saad namun gagal.1 Perjuangan Mengembalikan Kedaulatan Kedah Susun peristiwa di bawah mengikut kronologi perjuangan mengembalikan kedaulatan Kedah. Ipoh.s 166): Faktor penentangan Dol Said Mempertahankan kemerdekaan Naning: Melaka diserahkan kepada British British Mendakwa Naning sebahagian daripada Melaka Menentang Bayaran Cukai: British memaksa Naning membayar cukai 1/10 daripada hasil keluaran pertanian Menentang Pelaksanaan U ndang-undang British : Peraturan Penghulu yang menggugat pengaruh Dol Said.

Tindakan British? Mengapa British dibenci? Pahlawan Iban yang menentang penjajah British Pada tahun 1853. British Bakar perkampungan Rentap. British dirikan kubu di Sungai Sekrang. rentap menyerang kubu James Brooke di Nanga Skrang. Menghasut orang Iban dan orang Melayu Brooke anggap orang Iban sebagai lanun. British serang kubu di Bukit Sadok. .

.

s 172-173): Faktor-faktor kebangkitan Sharif Masahor: • b S a a w r a i h k e p i e n d t i a l d e b t i a r k a n d i .menyokong British. 7.4 Sharif Masahor Wira Sarawak Lengkapkan rajah di bawah (m.

B • B • s r P r L e o e i a b o m t n a i k b s t g i e i h k i a n a d n w a a i H k n K e i k a n l u n r b o y B r u w i S i t t t i . Apakah hukuman yang diterima oleh pahlawanpahlawan Perak? Pahlawan Perak dihukum gantung seperti Dato’ Maharaja Lela. a 7. Kenapa penduduk bertindak demikian? Kerana British a) mengambil hak mengutip cukai b) memperkenalkan cukai baru c) mencabar ketuanan Melayu d) mencabuli adapt resam Apakah kesan penentangan penduduk di Pasir Salak? Dato’ Maharaja Lela dan Dato’ Sagor berjaya tew tewaskan British tetapi kemudian British mengalahkan pahlawan-pahlawan ini. . Dato’ Sagor.5. e s l h e . Yamtuan Antah tidak bersetuju dengan tindakan Dato Kelana Sungai Ujong menandatangani perjanjian dengan British yang menggugat.Yamtuan Antah Mempertahankan Kedaulatan Seri Menanti 1. 7. Pandak Indut dan Sipuntum.5 Dato’ Maharaja Lela Pejuang Kebanggaan Perak Meneroka Bukti (m.s 175-176): Kenapa mesyuarat ini diadakan? Mengambil keputusan untuk membunuh Birch. Yamtuan Antah dilantik sebagai Yamtuan Seri Menanti pada tahun 1875 2.

.

.

A Wise mendirikan balai polis di Lubuk Terua tanpa berunding. Residen British di Sungai Ujong telah menghantar tentera dan juruukur untuk menyiasat pertikaian tersebut. pasukan Yamtuan Antah telah berjaya menawan Paroi dan membina Kubu.8 Mat Salleh Menyanggah SBUB (m.A Wise sebagai pegawai Majistret dan pemungut hasil di daerah Temerloh. 7. Yamtuan Antah menghantar seramai 200 orang pengikutnya menuntut supaya pihak British menghentikan tugas mengukur kawasan antara Terachi dengan Kuala Pilah. Perjanjian jihad: Berpunca daripada semangat perjuangan jihad orang Sulu menentang Sepanyol di . 7. 5.3. Perlucutan Gelaran Dato’ Bahaman dianggap penderhaka oleh Hugh Clifford lalu meminta Sultan Ahmad melucutkan gelaran Dato’ Setia Perkasa Pahlawan Semantan. 6. 4.Yamtuan Antah mendap at sokongan daripada Dato Siamang Gagap Tengku Besar Tampin. Jelebu dan Johol. 7. Pertikaian itu mencetuskan pertempuran di antara pasukan Yamtuan Antah dengan pihak British.s 179) • D • C F a H u a t i k k o l a t a i o B n r a g h p a H e m a n k e a n n t a n g p a n k K u t i Dato’ Bahaman berasa lebih terancam dan menganggap British penceroboh apabila E. Pembinaan Balai Polis Dato’ Bahaman dilarang mengutip cukai di daerah kekuasaannya apabila British melantik E.Yamtuan Antah semakin berang apabila Dato Kelana Syed Abdul Rahman mengisytiharkan Terachi sebagai wilayahnya. penduduk Rembau. PJ Murray.7 Dato’ Bahaman Pahlawan Pahang (m.s 182) Faktor Mat Salleh Menentang SBUB 1. Pada tahun Disember 1875.

Penghulu Adam dan Che Sahak Merbol menyerang dan menduduki Pasir Puteh. 3. menzalimi keluarga dan memceroboh kawasan hutan. seorang daripadanya akan diambil oleh SBUB untuk dijadikan buruh paksa. mengenakan cukai yang membebankan.10 Tok Janggut Pejuang Jihad Lengkapkan kronologi peristiwa tangkapan Tok Janggut: 28April 1915 Encik Abdul Latif. Perkampungan dibakar: SBUB menganggap Mat Salleh sebagai pengancam lalu bertindak membakar dan memusnahkan kampungya dan menawarkan sebanyak 500 dolar kepada sesiapa yang berjaya menangkapnya. melarang membuka tanah baru. dikenakan 1 dolar setiap kali berkunjung. 7. Jika ada 2 orang anak. Lengkapkan maklumat bagi dua faktor di bawah: Mengenakan Cukai Yang Membebankan Menzalimi keluarga Cukai kepala: 1 dolar seorang Cukai tanaman pindah –50 sen seekar Cukai sebatang pohon kelapa untuk minuman tuak—25 sen Cukai tangkapan ikan besar serta memelihara anjing—1 dolar. Engku Besar Jeram. 29 April 1915 Tok Janggut. Pegawai Daerah Pasir Puteh menghantar Sarjan Che Wan untuk menangkap Tok Janggut kerana gagal membayar cukai Che Wan mati ditikam Tok Janggat. 2.s 184) SBUB ditentang oleh Antanom dan orang Murut kerana pelbagai faktor.Selantan Filipina. 1. 7. Percubaab berunding gagal: Mat Salleh dan beberapa orang pembesar tempatan telah pergi ke Sandakan untuk menemui Gabenor Beaufort iaitu CV Creagh pada bulan Ogos 1895. 23Mei 1915 . Antara faktor-faktor tersebut ialah menjadi buruh paksa.9 Antanom Pahlawan Anak Rimba Berjiwa Besar Baca keterangan di bawah ini dan jawab soalan (m. 9Mei 1915 British menawarkan hadiah sebanyak 500 dolar kepada sesiapa yang berjaya menangkap Tok Janggut dan pemimpin kanannya.Peraturan membebankan: SBUB di Sabah memperkenalkan peraturan baru—amalan buruh paksa/ cukai beras/ lesen perahu. Suami isteri kaum Murut tinggal berasingan di sebelah menyebelah sungai.

Kota Bharu Beliau . 24Mei 1915 Tok Janggut terkorban dan mayatnya diarak ke Pasir Puteh dan Kota Bahru. Setelah itu mayatnya digantung songsang selama 4 jam di Padang Balai Besar.British membakar rumah Tok Janggut dan pengikutnya menyebabkan Tok Janggut menyerang Pasir Puteh.

.

dikebumikan di Pasir Pekan. 7.11 Haji Abdul Rahman Limbong Pejuang Tani Kebangkitan Tani di Terengganu pada tahun 1928 telah mencetuskan pertempuran di antara petani dengan pihak British. Susun kronologi peristiwa di atas dan tulis semula mengikut turutan: (buku teks m.s 191) Seramai 12 orang petani terkorban dan Haji Abdul Rahman Limbong ditangkap. Ancaman itu menyebabkan seramai 1000 orang petani berhimpun di Marang, Kuala Telemong dan Kuala Berang. British meminta bantuan tentera dari Negeri-Negeri Melayu Bersekutu. Berlaku pertempuran. Haji Abdul Rahman Limbong dijatuhi hukuman buang negeri ke Makkah. British mengancam akan mengambil tindakan undang-undang terhadap petani yang enggan membayar cukai. Para Tani mengisytiharkan perang terhadap British. Mereka menduduki balai polis dan bangunan kerajaan dan mengibarkan bendera merah. Susun kronologi peristiwa di atas dan tulis semula mengikut turutan: 1) British mengancam akan mengambil tindakan undang-undang terhadap petani yang enggan membayar cukai.

Kuala Telemong dan Kuala Berang.2 Perkembangan Negara Luar Memberi Inspirasi Perjuangan Huraikan perkembangan yang berlaku di negara luar yang telah memberi inspirasi kepada penduduk Tanah Melayu untuk menentang penjajahan British. Jepun Jepun mengalahkan Rusia dalam perang RusiaJepun. 4) British meminta bantuan tentera dari Negeri-Negeri Melayu Bersekutu. China Revolusi China oleh Dr Sun Yat Sen.Pelajar ini telah memulakan Gerakan Islah di Tanah Melayu. Indonesia M e k G a a d r p • I S • S • F • S P n o J e P i a d e r o k t n a i e r s n R o u n a J N i o i a a s i o o l n e a h l membebaskan Indonesia daripada Belanda. 2. Berlaku pertempuran.3 Gerakan Islah Mencetuskan kesedaran Kebangsaan Isi tempat kosong dengan jawapan yang bersesuaian 1. 3) Para Tani mengisytiharkan perang terhadap British. 8. Turki • p • B e G a c e a m r a r h b a h a a e t b k t b e a m a t l n a s e a l h P a k a h n h a n a n I n I d n e s i d m l i a p a m y a r Uthmaniyah India • m British. 5) Seramai 12 orang petani terkorban dan Haji Abdul Rahman Limbong ditangkap. Berjaya menumbangkan kerajaan Manchu.Pelajar ini telah terpengaruh dengan idea pemulihan Islam yang dibawa oleh Sayid Jamaluddin Al-Afghani dan Sheikh Muhammad Abduh. Mereka menduduki balai polis dan bangunan kerajaan dan mengibarkan bendera merah. Mereka dikenali sebagai Kaum . Gerakan kesedaran kuar negara.Semangat kebangsaan dibangkitkan oleh golongan pelajar yang mendapat pendidikan di Mesir. 6) Haji Abdul Rahman Limbong dijatuhi hukuman buang negeri ke Makkah.2) Ancaman itu menyebabkan seramai 1000 orang petani berhimpun di Marang. TINGKATAN DUA BAB 8 ( SOALAN ) KEBANGKITAN SEMANGAT KEBANGSAAN UNTUK MENGANGKAT MARTABAT BANGSA 8. 3.1 Maksud Semangat Kebangsaan 8. Filipina o p e l s a n i r i e n u p a d i y b k a l h z a a n I a l L s l l u m i a d e g m d n a e n t a n g Mesir G a e y n a m i o n l e a h l Afghani dan Syeikh Muhammad Abdul.

4. Abbas Bin Muhammad Taha III Syed Sheikh Ahmad al-Hadi .Muda. Tokoh penting gerakan ini : I Sheikh Muhammad Tahir Bin Jalaluddin II Hj.

.

.

5.Idea pembaharuan golongan ini disebar melalui majalah Al-Imam. 6.Kesan penyebaran majalah ini terhadap pemikiran orang Melayu ialah mereka mulai sedar akan kepentingan pendidikan dan ekonomi mereka. Saranan al-Iman ialah .

3 Gerakan Islah mencetuskan Kesedaran kebangsaan Lengkapkan maklumat mengenai tokoh-tokoh pelopor Gerakan Islah di Tanah Melayu 8. g i a i g m t h s a d r i b y e e a r k a n p a a n a k - g e p s e t k a l k a p n n g n g a n i . u k a n a n u g m w a n i t a p d e i a t d y e a a k k a e b k n p o e l m e e a r d c h a j a a p y t a a n r n u g a l a u a n .4 Intelektual Mematangkan Perjuangan Lengkapkan maklumat mengenai golongan intelektual yang menyemarakkan kesedaran semangat kebangsaan pada tahun 1930an. 8.• b Q • i m • p k y • s p s a • d m p • r k m M e u M l e M e e a M u e e n M i e e M e a e s e r r e m n e n r n e p n m a e b n n e a n p a n u c n g a g n a d p k n e d d n r y e n e p a i e n e g r a d u n a n n g i k h b u b l h m e a e a g n k o r k H a e a n p d p g a i e u a j k e k p b e u i n d k g a a j u d s n M a . a t j a n h i a p b r a a i . Golongan intelektual Lepasan Maktab Perguruan Sultan Idris Pendidikan Inggeris Tokoh Harun Aminurrashid Ibrahim Haji Yaakob Abdul Hadi Hasan Tokoh Raja Chulan Mohamad Eunos Abdullah Dato. r n o i a i i a y i u . .Onn Jaafar Perjuangan Menyumbang tenaga dan fikiran untuk memajukan orang Melayu dalam bidang ekonomi dan pendidikan. t n a n a i l r k a b a e l A a l y - u k e p t t a b i a a a e k e a a h t m n k i t n a m a t s y d h i n u g n t n u y k a a e r n n a n .

Ulaga Nesan 2.5 Perjuangan Nasionalisme Melalui Mata Pena . Surat Khabar Peranakan 2. pendidikan dan pentadbiran.Sin Chew Jit Poh 4. Nanyang Siang Pau 3. Sekola Melayu 3. Bintang Pranakan 8. Riau Menerbitkan akhbar al Ikhwan dan Saudara . Khabar Uchapan Baru 4. Tamil Nesan 3. Senaraikan akhbar yang telah dikeluarkan oleh masyarakat ini Masyarakat Cina 1.5 Perjuangan Nasionalisme Melalui Mata Pena.Perjuangan Menuntut hak orang melayu dalam bidang ekonomi. Tanjung Penagri Masyarakat Cina Peranakan 1. 8. Bintang Timor 3. Modern Daily News Masyarakat India 1. Jawi Peranakan 2. Taman Pengetahuan 4. Lat Pau 2.Kesedaran Kebangsaan Melalui Penulisan Kreatif Tokoh Asal Pendidikan Awal Sumbangan Syeikh Muhammad Tahir Jalaluddin Sumatera Universiti al Azhar Mesir Menerbitkan majalah al Imam Mufti Negeri Perak Haji Abbas Muhammad Taha Singapura Makkah Menerbitkan akhbar Neracha Kadi kawasan Tanjung Pagar Syed Syeikh al Hadi Melaka Terengganu dan Pulau Penyengat. Tamil Murasu Masyarakat Jawi Peranakan 1.

.

Omar Mustaffa 4. Mahmud Ahmadi 6. novel dan cerpen. Apakah tujuan puisi-puisi ini dihasilkan : I Menyuburkan perasaan cinta akan bangsa dan negara II Menyeru merebut peluang ekonomi III Mempertahankan maruah bangsa Senaraikan Tokoh-tokoh Penulis mengikut hasil penulisan mereka. Syed Syeikh Al-Hadi 1. Abdul Kadir Adabi 7. Ahmad Rashid Talu 2. Abdul Samad Ahmad 2.1. Muhammad Yusuf Harun 3. Harun Aminurrashid 3. Shamsuddin Salleh 4. Puisipuisi yang bertemakan semangat kebangsaan dihasilkan dan disiarkan dalam akhbar dan majalah. Ishak Hj. Rahim Kajai 2. Abdullah Sidek 6. Puisi Novel Cerpen 1. Muhammad 3. Ishak Hj. Harun Aminurrashid 1. Abd. Semangat kebangsaan turut dibangkitkan melalui karya kreatif seperti puisi. Muhammad Yasin Maamor 8. Muhammad 5. Melati Pahang 5.6 Kesepakatan Menjamin Keutuhan Perjuangan Kesatuan Melayu Singapura Persatuan Melayu Selangor .

615 Uploaded: 06/09/2009 Category: School Work > Study Guides. SPM. Menjanjurkan Kongres Melayu se Tanah Melayu di Kuala Lumpur Tujuan: Mewujudkan perpaduan kebangsaan di kalangan orang Melayu Kesan: berjaya menghimpun wakil daripada semua persatuan Melayu untuk membincang bagi memajukan bahasa Melayu. & Quizzes Tags: SPM pmr stpm sejarah ‫سجاره‬ SPM pmr stpm sejarah ‫سجاره‬ (Less) Rated: 5 5 false false 0 (8 Ratings) . STPM Sejarah ‫سجاره‬ Reads: 20. PMR Tingkatan 2 Sejarah (Pelajar Malaysia sahaja) PMR. Notes.Pengasas: Muhammed Enous Abdullah Tujuan: Galak ahli main peranan dalam politik dan pentadbiran Memper juangkan kemajuan orang Melayu dalam pendidikan Menjadi wakil orang Melayu untuk berurusan dengan British Pengasas: Tengku Ismail Tengku Mohd Yassin Tujuan: Mendesak lebih ramai pegawi Melayu ditempatkan di dalam kerajaan persekutuan dan negeri Keanggotaan Askar Melayu ditambah Menubuhkan angkatan laut dan udara Tanah Melayu.

www. PMR.com Share & Embed http://w w w Link / URL: . Tuition from RM300 per month! www. Report Cancel Bottom of Form This is a private document.com/adelaide Tabika & Tadika Cari tabika & tadika tempatan di kawasan anda. please follow these directions to submit a copyright infringement notice.Download this Document for FreePrintMobileCollectionsReport Document Report this document? Please tell us reason(s) for reporting this document Top of Form doc Spam or junk Porn adult content Hateful or offensive If you are the copyright owner of this document and want to report it.701panduan.com Aktiviti di Adelaide Ketahui semua tentang aktiviti dan tempat-tempat menarik di Adelaide. IGCSE. O/A-Level.australia. UPSR. SPM.HomeTuition99. 鄺豪傑 Ads by Google Home Tuition KL/ Selangor www.

.Embed Size & Settings: (auto) • • • • Width: 300 Auto (proportional to specified width) 1 Height: Start on page: Scroll Preview View: <a title= More share options Related 1. Reads: 569 29 p... 29 p. sej debab Reads: 7876 26 p. 11430125 Sejarah Tingkatan 2 Semua. Nota Sejarah ting2 Reads: 1078 31 p. sejarah .. Reads: 705 2. 76 p. 11430125 Sejarah Tingkatan 2 Semua. Nota Lengkap Sejarah Tingkatan 2 Reads: 0 29 p.

Bab 2 Reads: 0 . Document Reads: 0 51 p. Sejarah Tingkatan 2 Semua Nota Reads: 109795 4. 31 p.. Nota Sejarah Tingkatan 2 . Reads: 0 31 p.. 11430125 Sejarah Tingkatan 2 Semua. 25 p. Soalan SejarahTingkatan 2 Reads: 1200 4 p. 11430125 Sejarah Tingkatan 2 Semua. Bank Soalan Sejarah Reads: 0 121 p.. SEJARAH AKHIR TAHUN Reads: 110 16 p.Reads: 736 3. Sejarah Malaysia Tema 2 Reads: 17928 5. 170 p.. Reads: 0 31 p.

1 p.. Reads: 0 9.. Soalan Dan Latihan Reads: 0 12 p. Brasilianisches Portu. 8 p. 1 p. 2010 Tomball Night Happenings Reads: 0 44 p. Java Collections Framework Reads: 0 3 p.. Soalan Tingkatan 2 1 Reads: 0 7. Übersetzer.6. ... Reads: 0 44 p.. Reads: 0 3 p. nota bab 2 Reads: 0 16 p. Übersetzer.. Brasilianisches Portu. 3 p. Modern Control Systems Dorf 11th E. 3rdgrade Voice Lesson2 Guided Prac.. Reads: 0 8.

Master LS-Revision (Globalizati... ‫الثقافة السلمية‬伊斯蘭文明 From: 鄺豪傑 Reads: 62 3 p. From: 鄺豪傑 Reads: 33 3.. LS-明報 2169 期-哥本哈根氣候會議明報 2169 期副刊-哥本.. From: 鄺豪傑 Reads: 16 3 p... 9 p.تحليل التع‬ From: 鄺豪傑 Reads: 13 5 p. Master LS-Revision (Political G.. From: 鄺豪傑 Reads: 57 9 p. From: 鄺豪傑 Reads: 54 10 p.Win a 5 Day Retreat at Fresh Start Reads: 0 More from this user 1. From: 鄺豪傑 Reads: 99 2.. LS MASTER HW(GLOBALIZATION-COPE. 2 p. 通識碩士功課-‫محاضرة ماجستير‬ ... Master LS-Revision (Globalizati. LS Teaching Analysis-‫.. 6 p..

.-تاريخ روسيا‬ From: 鄺豪傑 Reads: 49 6.تاريخ روسيا-تسار ال‬ From: 鄺豪傑 Reads: 38 13 p.. HKAL History DBQ1 ‫تاريخ-مودول‬ From: 鄺豪傑 Reads: 84 8 p.. From: 鄺豪傑 Reads: 75 4. MESSAGE TO FRIENDS FROM HONG KO.From: 鄺豪傑 Reads: 62 2 p..الحتمان تاري‬ From: 鄺豪傑 Reads: 75 2 p. 8 p. F6 HIST DBQ From: 鄺豪傑 Reads: 87 11 p..اصلحا‬ From: 鄺豪傑 Reads: 54 5. 3 p. 4 p... HKAL 俄國尼古拉二世至 1905 革命 ‫. HKAL History DBQ2 ‫تاريخ-مودول‬ From: 鄺豪傑 Reads: 111 5 p. . HKAL History Exam ‫.. HKAL History 略論奧斯曼帝國的西化改革 ‫... HKAL 俄國亞二改革 ‫.

From: 鄺豪傑 Reads: 137 12 p.. HK Secondary 2 History [C] (Eas... 通識碩士-今日香港考試 2 ‫. تاريخ‬ From: 鄺豪傑 Reads: 96 9.ممل‬ From: 鄺豪傑 Reads: 87 .HKDSE F4 Liberal Studies Exam A..-ماجستير دراسات عام‬ From: 鄺豪傑 Reads: 126 7....... 新高中通識/科大碩士考試一-今日香港(政治)‫. HKAL History-俄國亞歷山大二世改革(中文版)‫. HKAL History Test_Germany ‫.. 1 p.احتمان در‬ From: 鄺豪傑 Reads: 250 7 p. HKAL History (C) Alexandar II t. 2 p. HKDSE Syllabus Comparison HK CI.. HKDSE HISTORY (中) 問題集-中國+香港 Sej. 16 p. From: 鄺豪傑 Reads: 105 8.... From: 鄺豪傑 Reads: 88 13 p... From: 鄺豪傑 Reads: 240 4 p.. From: 鄺豪傑 Reads: 119 8 p.

. Muhammad Syahmi readcast this 6 days agoLearn more about Readcast. syafiqhashim39 readcast this 1 day agoLearn more about Readcast. Johari Ramli readcast this 4 days agoLearn more about Readcast. Nurul Syuhada Salleh readcast this 08 / 03 / 2010Learn more about Readcast.Top of Form Add a Comment Submit 1 4gen Bottom of Form Max 年年 readcast this about 23 hours agoLearn more about Readcast.

and select print from the file menu (PDF reader required). Show More Print this document High Quality Open the downloaded document. Browser Printing Coming soon! Add this document to your Collections Top of Form Name: . AQue グリーンデイ readcast this 07 / 29 / 2010Learn more about Readcast.Murni Zulkefli readcast this 08 / 02 / 2010Learn more about Readcast. Syakeel Sholimin readcast this 08 / 01 / 2010Learn more about Readcast. khirman212323 readcast this 08 / 01 / 2010Learn more about Readcast. Michelle Chong Michelle Chong readcast this 08 / 01 / 2010Learn more about Readcast.

and only you will be able to view it Save collection Cancel Bottom of Form Finished? Back to Document Add this document to your Collections Top of Form Name: . but others can view it public moderated: others can add to this collection.locked Collection Type: public locked: only you can add to this collection.Description: public . but you approve or reject additions private: only you can add to this collection.

Academics. but others can view it public moderated: others can add to this collection.locked Collection Type: public locked: only you can add to this collection...General Terms . Presentations. but you approve or reject additions private: only you can add to this collection. Bottom of Form Scribd • • • • • • Legal About Press Jobs Contact Blog Scribd Store Terms . and only you will be able to view it Save collection Cancel Bottom of Form Finished? Back to Document Upload a Document Top of Form Search Books.Description: public . Business.API • • .

best-selling books.Privacy Copyright Getting Started Community Guidelines Support & FAQ Web Stuff Partners Branded Reader Developers / API On Scribd On Twitter On Facebook Top of Form Help & Tools Partners Subscribe to Us Enter your email address: Sign Up or Bottom of Form What's New • • • We have updated our Terms of Service Branded Reader Desktop Uploader scribd. scribd. scribd. scribd. and more. news source materials. including research reports. scribd. scribd.• • • • • • • • • • • • Terms . scribd. Get unlimited downloads from the entire Scribd Archive for: Top of Form . Read the Scribd Archive FAQ for more information. a collection of millions of documents. Scribd Archive This document is in the Scribd Archive.

1 Month — $9(most popular)1 Month — Not available in your area(most popular) Hours — $524 Hours — RM 10 Please select a payment option 1 Year — $591 Year — Not available in your area Bottom of Form 24 Pay with: Top of Form _s-xclick -----BEGIN PKCS7 Bottom of Form Top of Form _s-xclick -----BEGIN PKCS7 Bottom of Form Top of Form _s-xclick -----BEGIN PKCS7 Bottom of Form Top of Form Credit Card PayPal or Credit Card Charge to your Mobile Phone Bill (you will not be charged at this time) Bottom of Form .

. or upload to get 24 hours of access for free! Queued: Uploading: You have uploaded: Upload failed: Top of Form Document URL: Bottom of Form This document is: PrivateThis document is: Public Cancel Upload Top of Form Make it easier to find your new document! Title: Presentations Spreadsheets Choose a Category Choose a Category Choose a Category Category: ...

235..Tags: (separate with commas) Description: Save Bottom of Form Thanks for uploading! Download this document as pdf doc txt 16244939-PMR-Tingkatan-2-Seja..5 KB Dow nload Now Readcast: hehehe .pdf ..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful