*NAMA* : AIN AFIQAH AINA BINTI MUHD AINUL *UMUR * :12 TAHUN *TAHUN * :2010 *ALAMAT* :NO 49,LORONG SG BATU2, TELUK

KUMBAR, 11920 BAYAN LEPAS, PULAU PINANG. *TARIKH LAHIR* :7/11/1998 *TEMPAT LAHIR* :HOSPITAL BESAR PULAU PINANG

*HOBI* :BERMAIN BADMINTON *CITA -CITA * :GURU *MAKANAN KEGEMARAN * : SEMUA YANG HALAL *MINUMAN KEGEMARAN* : JUS TEMBIKAI *WARNA KEGEMARAN* :BIRU,MERAH , HIJAU * KAWAN RAPAT* :NURUL SYAFIQAH *KAWAN KARIB* : FARAH FAZLINA,NUR NAJEEYAH,NORSYAM. *BANGSA* : MELAYU *AGAMA*

: ISLAM *KELUARGA* : ANAK KEDUA DARI TIGA ORANG ADIK BERADIK *NAMA IBU* : ZALILAH BINTI OSMAN *NAMA BAPA* : MUHAMMAD AINUL BIN IDRUS *MOTTO* :MENCAPAI 5A DALAM UPSR *UCAPAN* :SEMOGA BERJAYA DI DUNIA DAN DI AKHIRAT

TAJUK PILIHAN: Tema 4 (Kenali Budaya Malaysia)

YANG TERDAPAT DI

Malaysia adalah sebuah Negara yang merdeka dan mempunyai rakyat yang berbilang kaum seperti Melayu, Cina, India, Kadazan, Punjabi, Baba dan Nyonya, Murut, Bajau, Bidayuh, Senoi, Negrito dan lain-lain lagi. Keistimewaan berbilang kaum ini telah menghasilkan berbagai adat resam, budaya, dan kepercayaan yang sangat menarik untuk diketahui terutama pelancong asing.

Salah satu budaya yang menarik tersebut ialah pelbagai jenis tarian tradisional mengikut budaya kaum masing-masing.

Kaum Melayu Orang melayu merupakan kaum majoriti iaitu orang yang paling ramai di Malaysia. Terdapat berbagai jenis tarian tradisional antaranya seperti tarian joget, tarian zapin, tarian lilin, tarian kuda kepang dan sebagainya.

Kaum Cina Orang cina adalah kaum yang kedua terbesar selepas orang melayu. Orang cina biasanya terkenal dengan Tarian Singa yang kerap kalinya dimainkan ketika musim perayaan iaitu Tahun Baru Cina.

Kaum India Orang India ialah kaum ketiga terbesar di Malaysia. Orang india pula tidak kurang hebat tariannya. Tarian kaum india biasanya melibat alat muzik jenis ketukkan seperti gendang dan table. Oleh itu tarian yang kerap ditarikan oleh masyarakat india ialah Tarian Bhangra, Tarian Kathak dan Tarian Bharata Natyam.

Kaum Iban Kaum Iban pula adalah suku kaum yang tardapat di Malaysia Timur iaitu nageri Sarawak. Tarian yang paling popular dalam kalangan suku kaum ini ialah Tarian Ngajat yang selalunya dipersembahkan ketika perayaan Gawai.

Kaum Dayak Kaum Dayak banyak terdapat di Sabah. Kaum ini selalunya menyambut Pesta Kaamatan yang dirayakan secara besar-besaran. Pesta Kaamatan disambut sebagai tanda bersyukur terhadap hasil menuai yang baik dan tarian yang di tarikan bersama perayaan ini ialah tarian Giring-Giring.

Bil 1 2 3 4 5 6

Perkara Biodata diri Tajuk Pilihan (Tarian Tradisional) Pengenalan Isi kandungan Gambar Bibliografi

m/s

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful