Anda di halaman 1dari 9

Cars Should Be Banned In The City

Cars should be banned in the city. As we all know, cars create pollution, and cause a lot of road deaths
and other accidents.
Firstly, cars, as we all know contribute the most of pollution in the world. Cars emit a deadly gas causes
illnesses such as bronchitis, lung cancer, and trigger of asthma. Some of these illness are so bad that
people can die from them.
Secondly, the city is very busy. Pedestrians wander every where and cars commonly hit pedestrians in
the city, which causes them to die. Cars today are our roads biggest killers.
Thirdly, cars are very noisy. If you live in the city, you may find it hard to sleep at night, or concentrate in
your homework, and especially talk to someone.
In conclusion, cars should be banned from the city for the reasons listed.
1. What type of the text above?
a. Narrative.
b. Report.
c. Analytical.
d. Explanation.
e. Description.
2. What one of the diseases caused by pollution?
a. HIV / AIDS
b. BRONCHITIS
c. LIVER
d. IMPOTENT
e. CHOLERA
3. What tense is mostly used in the text?
a. Past tense
b. Simple present tense
c. Simple perfect tense
d. Present continuous tense
e. Past continuous tense
4. We usually call the last paragraph as
a. Resolution
b. Reiteration
c. Conclusion
d. Recommendation
e. Twist
5. What is the purpose of the text?
a. to persuade reader about the Cars Should Be Banned In The City
b. to explain the characteristics the Cars Should Be Banned In The City
c. to inform readers about Cars Should Be Banned In The City
d. to describe Cars Should Be Banned In The City
e. to entertain readers about Cars Should Be Banned In The City
6. The following sentences are true, except
a. the cars contribute the most of pollution in the world.
b. the cars are very noisy.
c. the cars can also cause many deaths and other road accidents.
d. the car cans accelerate the transport.
e. the cars today are our roads biggest killers.
7. What the title text above?
a. Cars Should Be Banned In The City
b. Cars cause pollution.
c. Car giant killer street.
d. Car facilitate transportation.
e. Cars cause noise of the city.
8. Which paragraph is called arguments?
a. I and II.
b. IV
c. All paragraph
d. II, III, and III
e. I and IV
9. Is the car also cause pollution?
a. No.
b. No, he is.
c. Yes, its
d. Yes.
e. No, its not.
10. Is the car also cause noise?
a. Yes, its.
b. No, its
c. No.
d. Yes, he is.
e. No, its not.
Key:
1. C
2. B
3. B
4. B
5. A
6. D
7. A
8. D
9. C
10. A
https://zetza.wordpress.com/2011/07/08/soaljawaban-b-inggris-analytical-text/
Analytical Exposition

Is Smoking Good for Us?

Before we are going to smoke, it is better to look at the fact. About 50 thousands people die every year
in Britain as direct result of smoking. This is seven times as many as die in road accidents. Nearly a
quarter of smokers die because of diseases caused by smoking.
Ninety percent of lung cancers are caused by smoking. If we smoke five cigarettes a day, we are six times
more likely to die of lung cancer than a non smoker. If we smoke twenty cigarettes a day, the risk is
nineteen greater. Ninety five percent of people who suffer of bronchitis are people who are smoking.
Smokers are two and half times more likely to die of heart disease than non smokers.
Additionally, children of smoker are more likely to develop bronchitis and pneumonia. In one hour in
smoky room, non smoker breathes as much as substance causing cancer as if he had smoked fifteen
cigarettes.
Smoking is really good for tobacco companies because they do make much money from smoking habit.
Smoking however is not good for every body else.

Generic Structure :
Notes on the generic structure of analytical exposition:
As we know that both analytical exposition and hortatory exposition are classified as argumentative
essay. Both present argument to support the thesis state in the orientation. This thesis places the
writers position on the essay. From the generic structure, what make big different is that analytical
exposition ends with paragraph to strengthen the thesis while hortatory makes a recommendation for
readers.
Thesis: This pre-conclusive paragraph states the writers point of view about the topic discussed. Writer
has show himself in clear position of the discussed topic. Paragraph 1 is the thesis of this analytical
exposition text. It states the fact of the very fatal impact of the smoking habit. Clearly the writer wants to
say that smoking is not a good habit.
Arguments: Presenting arguments in analytical exposition text is as important as giving conflict plot in
narrative text. The series of argument will strengthen the thesis stated before. In this example of
analytical exposition text, paragraph 2 and 3 are the detail arguments presented in a reporting fact to
support that smoking is not good even for smokers themselves. Furthermore, people who do not smoke
but they are in smoky area have the bad effect too from the smoking habit.
Reiteration: This end paragraph actually is restating the thesis. It is something like conclusive paragraph
from the previous arguments. The last paragraph of this example of analytical exposition points again
that smoking is not good for smokers and people around smokers. However smoking is very good for
Cigarette Companies

Language Features :

1. Using Modals : do, going to


2. Using action verbs : smoke, smoking, develop, breathes, look, make
3. Using Adverbs : Nearly, likely, really, however
4. Using Adjectives : fact, die, direct, good
5. Using Technical Terms : direct result, lung cancers, bronchitis, pneumonia
6. Using General and abstract noun : road, smokers, disease, cigarettes, smoky room, tobacco
companies
7. Using Connectives : before, if, and, because,

Question :

How many people die every year in Britain as direct result of smoking?
Answer : About 50 thousands people

How many percent of lung cancers are caused by smoking?


Answer : Ninety percent

What will happen if we smoke five cigarettes a day?


Answer : We are six times more likely to die of lung cancer than a non smoker

Who are two and half times more likely to die of heart disease?
Answer : The smokers

Why is smoking really good for tobacco companies?


Answer : Because they do make much money from smoking habit

Hortatory Exposition

Watch your Kids While Watching TV

Television becomes one of the most important devices which takes place in almost houses. It can unite
all members of the family as well as separate them. However, is it important to know what your kids are
watching? The answer is, of course, absolutely "Yes" and that should be done by all parents. Television
can expose things you have tried to protect the children from, especially violence, pornography,
consumerism and so on.
Recently, a study demonstrated that spending too much time on watching TV during the day or at
bedtime often cause bed-time disruption, stress, and short sleep duration.
Another research found that there is a significant relationship between the amount of time spent for
watching television during adolescence and early adulthood, and the possibility of being aggressive.
Meanwhile, many studies have identified a relationship between kids who watch TV a lot and being
inactive and overweight.
Considering some facts mentioning above, protect your children with the following tips:
Limit television viewing to one-two hours each day
Do not allow your children to have a TV set in their own bedrooms
Review the rating of TV shows which your children watch
Watch television with your children and discuss what is happening in the show

Generic Structure :

Notes on the Generic Structure of this Hortatory Exposition example


Firstly, we have to always remember that the social function of hortatory exposition textis driving the
readers to act like the writer thought as stated in the text. Then the purpose of this hortatory is
influencing and persuading the readers by presenting the supporting arguments. In many social
activities, hortatory is applied for writing recommended thought, sales letter, advertising, speech
campaign, and news advertorial.

Thesis: The writer's thought is presented as thesis which is proven with several arguments. In the first
paragraph, the writer points his thought about the importance of accompanying children while they are
watching TV show. It is important to protect the children from the bad influences of TV show.

Arguments: The next paragraphs show the writer arguments in supporting his thesis. It is supported by
various researches that there are a great relationship between watching TV and the watcher's
personality. One study describes that much time in watching TV can cause bed-time disruption. The
others show the possibility of becoming an aggressive character because of watching television too
much.

Recommendation: After stating the thesis and proving with various arguments, the text is completed
with the writer's recommendation on how the parents should protect the children from the bed effect of
watching TV.
Basically, both hortatory and analytical exposition have the similar position. Both take place as
argumentative essays. Both show how important idea of the writer to be known. However the last
paragraph of the essay usually make the difference from hortatory and analytical exposition. If it is a
hortatory text, it will be ended with a strong recommendation while for analytical exposition, it will be
closed with restatement of the writer's first paragraph.

Language Features :
Using Simple Present Tense : Television becomes one of the most important devices which takes place in
almost houses.
Using Modals : Can, Should
Using Actions Verbs : Becomes, takes, unite, separate, watching, expose, done, tried, protect, found,
spent, identified, mentioning, following, viewing, allow, discuss
Using Adverbs : However, absolutely, especially, devices
Using Adjectives : Important, well, possibility, aggressive, inactive, overweight
Using Technical Terms : Violence, Pornography, consumerism, bed-time disruption, stress, adolescence,
adulthood
Using General and abstract noun : houses, family, things, relationship, television
Using connectives : Recently, Meanwhile, and

Question :
What does become one of the most important devices which takes place in almost houses?
Answer : Television

What can television expose things you have tried to protect the children?
Answer : Violence, pornography, consumerism, and so on.

What did the research find?


Answer : that there was significant relationship between the amount of time spent for watching
television during adolescence and early adulthood and the possibility of being aggressive.

Who have identified a relationship between kids who watch TV a lot and being inactive and overweight?
Answer : many studies.

How many times we limit television viewing?


http://chacapoxl.blogspot.co.id/2010/06/example-of-exposition-text.html

Choose the right answer!

Victoria Caroline Beckham is an English singer-songwriter, dancer, model, actress, fashion


designer and businesswoman. She was born on April 17, 1974, in Essex, England. She became
famous in the 1990s with the pop group The Spice Girls and was known as Posh Spice. In 1999,
she married the Manchester United and England footballer, David Beckham. They have four
children, three sons and a daughter.
After The Spice Girls split up, she pursued a solo singing career, but also started her own
fashion range called dVb Style. Since this initial foray into fashion Victoria Beckham has brought out
her own range of sunglasses and fragrance, entitled intimately Beckham and a range of handbags
and jewelry.
In addition she had written two best-selling books : one her autobiography and the other, a
fashion guide.

1. What did Victoria do before being a solo singer?


A. Married to David Beckham
B. Worked as fashion designer
C. Joined the Spice Girls
D. Created fashion style
E. Wrote many books

2. We found in the text that .


A. Victoria named her fragrance by dVb style
B. Beckham is Victorias autobiography
C. Beckham is Victorias brand for her fragrance
D. Posh Spice is the title of her new album
E. Spice Girls is Victorias label for her wardrobe

3. Based on the text, what do we know about Victoria?


A. She is an ordinary woman
B. She is a multi-talented woman
C. She designed The Spice Girls
D. She married to an ordinary person
E. She arranged many songs for the spice girls

4. After The Spice Girls split up . The synonym of the underlined word is .
A. Separated
B. Joined
C. Combined
D. Worked together
E. Coordinated

5. Intimately Beckham is the title of her .


A. Autobiography
B. Sunglasses and fragrance
C. Fashion guide
D. Books
E. Songwriter

. Mohammad Hatta
Every year has its great men and women who are remembered for what they have done for
their country. One of Indonesias great men is Dr. Mohammad Hatta. He was a man with a deep love
for his country and people.
Dr. Mohammad Hatta was born in Bukittinggi on August 12 th, 1902. While still in junior high
school in Bukittinggi, he became interested in politics and joined the League of Young Sumatrans.
He left Bukittinggi to study in Batavia. Then he went to the Netherlands. He studied
economics and gained a doctorate degree there. During his stay there he was active in the national
Movement. Because of his activities, he was arrested.
In 1923 Hatta returned to Indonesia. He joined a political organization called Pendidikan
Nasional Indonesia. One of its goals was to develop political awareness among the Indonesian
people. His activities again led to his arrest. The colonial government exiled him to Boven Digul, and
later to Banda Naira. Shortly before the Japanese invasion. He was brought back to Java.
When the Japanese surrendered in August 1945, Soekarno and hatta proclaimed
Indonesias Independence. Hatta became the first vice-president of the Republic of Indonesia.
In 1956 Hatta resigned as vice-president and devoted himself to writing. On march 14, 1981,
dr. mohammad Hatta passed away in Jakarta.
Nowadays, he is no longer living among us. However, his spirit of loving the country and
nation is one of the reason why he is well remembered.

6. In 1956 Hatta resigned as vice-president.


The synonym of the underlined is
A. Surrendered
B. Maintained
C. Kept in position
D. Became
E. Brought

7. What made Moh. Hatta arrested?


A. Because he was exiled to Boven Digul
B. Because he studied in Netherlands
C. Because he was vice-president
D. Because he was active in the national movement
E. Because he was born in Bukittinggi

8. What is the main idea of paragraph four?


A. The Japanese invasion
B. Moh Hatta was exiled to Boven Digul
C. Moh. Hatta activities in political organization
D. The nationalist movement
E. The study in Netherlands

9. He is no longer living among us


What does us refer to?
A. Sumatra people
B. Indonesia people
C. Digul people
D. Netherlands people
E. Batavia people

10. Dr. Moh. Hatta passed away in 1981.


What is the synonym of passed away?
A. Lived again
B. Died
C. Kept the position
D. Brought back
E. Joined in
11. What is the main idea of paragraph four?
A. The Japanese invasion
B. Moh Hatta was exiled to Boven Digul
C. Moh. Hatta activities in political organization
D. The nationalist movement
E. The study in Netherlands

12. Which statement is not true based on the text?


A. Moh Hatta gained his doctorate in Netherlands
B. Moh. Hatta was arrested by colonial government only once
C. Japanese brought Moh. Hatta back to java
D. Moh. Hatta became the first vice-president in Indonesia
E. He was founding father of Indonesia

13. How long did he live?


A. Seventy
B. Seventy four
C. Seventy seven
D. Seventy nine
E. Eighty

14. What was his first political party?


A. PNI
B. PDI
C. League of Jong Sumatran Bond
D. Jong Java
E. Jong Ambon

15. Where did he get his education first?


A. In Bukittinggi
B. In Batavia
C. In Netherland
D. In Digul
E. In Banda Neira