Anda di halaman 1dari 4

Cerita Wayang Mahabarata Bahasa Jawa

Leluhur Pandawa Lan Kurawa


Cerita wayang Mahabharata bahasa jawa leluhur Pandawa lan Kurawa menceritakan
tentang leluhur Pandada Lima dan Para Kurawa yang menjadi tokoh
utama dalam kisah perang baratayudha. Bagaimana awal mula kisah
leluhur mereka yang ternyata merupakan satu garis keturunan? langsung
saja kita simak kisahnya dalam bahasa jawa di bawah ini.

Awal Kedadean saka ketemune antara raja Duswanta lan Sakuntala. raja
Duswanta ngrupakne sawong raja gedhe saka kerajan Chandrawangsa
karo ngrupakne turun saka Yayati, dheweke rabeni Sakuntala sakwise
pertapaannya dhuwur kongkon saka Bagawan Kanwa sing banjur nduwe
turun sang Bharata,

Sakwise kuwi, sang Bharata nduwe turun sang Hasti sing banjur nangi
siji puser pamerentahan sing diwenehi jeneng karo Hastinapura. Kabeh
raja saka Hastinapura uga ngrupakne turun saka sang Hasti. saka
keluarga Hastinapura kesebut, laira sang Kuru sing nyuwasani lan
mensucikan siji daerah sing amba banget utawa sing dikenal karo
Kurukshetra.

Jero dinasti Kuru, laira sang Pratipa sing dadi bapak saka prabu Santanu
sing dikenal dadi leluhur saka para Pandawa lan Kurawa. Prabu Santanu
dhewe ngrupakne sawong raja sing paling mahsyur saka garis turun sang
Kuru sing asale saka Hastinapura. Dheweke rabi karo dewi Gangga sing
dikutuk kanggo mudhun menyang bumi, ning dewi Gangga mungkur
sang prabu, amarga dheweke wis melanggar ujar raben.

Ning, hubungan raben saka prabu Santanu karo Dewi Gangga kesebut
wis membuahkan 7 anak, ning kabeh anak kesebut ditenggelamkan
menyang segara Gangga saka dewi Gangga karo alasan menawa kabeh
anak kesebut wis kena kutukane.

Nanging, anak sing nomer-7 bisa dislametake saka prabu Santanu lan
banjur diwenehi jeneng karo Dewabrata. sakwise kedaden kesebut,
akhire dewi Gangga mungkur prabu Santanu. sakwise Dewabrata
beranjak dewasa, dheweke nglakoke supata bhishan pratigya (supata
kanggo membujang salawase lan ora arep marisi tahta bapake). dheweke
nglakoke hal kesebut amarga ora pengen dheweke lan kabeh
kemudhunane ngacek karo turun saka Satyawati, (embok tiri saka
Dewabrata).

Sakwise ditinggal lunga saka Dewi Gangga, akhire sang prabu dadi
duda.Beberapa taun banjur, Prabu Santanu bali mbanjurke kuripan omah
tangga karo rabeni putri nelayansing nduwe jeneng Dewi Satyawati.
saka raben kesebut, dikaruniai loro wong anak yang sing diwenehi asma
Citrnggada dan Wicitrawirya.

Lagekne sang Dewabrata/Bisma ngongkonke kanggo lunga menyang


kerajanKasi kanggo meloni sayembara lan akhire dheweke nyenengna
sayembarakesebut dadine dheweke kedadeyan mbisakne telu wong putri
sing nduwe jeneng Ambalika, Amba lan Ambalika sing banjur digawa
mulih kanggo dirabekne karo adhi-adhine Selanjutnya Cerita wayang
Mahabharata bahasa jawa leluhur Pandawa lan Kurawa dilanjutkan
dengan pernikahan ambalika dan ambika. Amarga Citrnggada wis seda,

Banjur Ambalika lan Ambika nikah Wicitrawirya, nalika Amba tresna


Bisma, nanging Bisma gelem katresnan saka Amba amarga wis kaiket
dening sumpah kang ora njaluk nikah kanggo umur. Marga saka usaha
kanggo njaga Amba saka awake, kang sengaja catapults panah sing
pungkasanipun nembus dodo Amba. Ing pati saka Amba, Bisma ing
katresnan mangertni sing liyawektu Amba bakal reincarnated dadi
pangeran sing wis ciri feminin, yaiku anak Prabu Drupada jenenge
Srikandi.

Lan sedanipun mengko uga ing tangan Srikandi kang mbantu Arjuna ing
perang gedhe arep ing Kurukshetra. Citrnggada donya ing umur enom
ing perang, iku pungkasanipun digantkak dning sedulur jeneng
Wicitrawirya minangka heir menyang dhampare prabu Santanu.
Nanging,

Wicitrawirya piyambak uga donya ing umur enom lan wis ora kagungan
wektu kanggo njaluk nikah aken piyambak duwe turunane. Banjur dewi
Satyawati ngirim garwa nomer kalihipun Wicitrawirya (Ambika lan
Ambalika) supaya ketemu Rishi Vyasa, amarga panrimo bakal terus
upacara kanggo wong-wong mau kanggo njaluk keturunane. Satyawati
dewi Ambika dikirim menyang ketemu panrimo Vyasa ing kamar
upacara.

Sawise Ambika njaluk menyang kamar, weruh pasuryan saka Rishis


padha supaya gedhe karo mata cahya murub. Mangkono nggawe
Ambika nutup mata kang, kaya kang ditutup mripate kabh upacara, bin
Ambika lair karo mripat sing wuta lan anak Drestarastra.

Sawis iku, iku nguripake kanggo ngunjungi SAGE Vyasa Ambalika


menyang bale upacara uga Ambika. Nanging iki marang supaya
dheweke mata mbukak supaya anak ora bakal lair lamur minangka anak
saka Ambika (Drestarastra). Mulane, Ambalika supaya melk nganti
upacara iki liwat, nanging sawise tersebyt upacara kang dadi banget
bulak amarga sajrone upacara kang durung nutup mata kang.
Sesampunipun, lair Pandu (putra Ambalika), sing rama Pandawa, lair
bulak.

Drestarastra lan Pandu uga wis setengah-cak jenenge Vidura. Vidura


dadi anak saka Rishi Vyasa karo Ladies dijenengi Datri. Nanging, nalika
upacara iki njupuk Panggonan kang (Datri) malah mlayu metu saka
kamar amarga ana upacara kuat kanggo ndeleng pasuryan panrimo
Vyasa wis mencorong kerasa lan pungkasanipun piyambakipun banget
ambruk, supaya anak (Vidura) padha lair dening Datri duwe sikil risak /
limp.

Amarga Drestarastra lair karo mripat sing wuta, Mulane, tahta


Hastinapura diwenehi kanggo Pandu. Banjur Pandu nikahi Kunti.
Sawis iku, Pandu nikah maneh karo dewi Madrim, nanging amarga
kesalahan nalika mburu Pandu, dheweke Archery kidang padha
nindakake katresnan. Rusa pungkasanipun disumpahi Pandu, sing bakal
ora bisa maneh kanggo aran kabungahan sesambetan kakawinan, yen iya
supaya, Pandu bakal ketemu marang pati.

Sawise ipat-ipat Pandu, kidang pungkasanipun seda lan diganti wangun


asli sawijining pandita. Demikian sebuah kisah pewayangan yang sangat
terkenal baik di Indonesia maupun di India. Semoga dengan membaca
ringkasan cerita di atas kita dapat mengetahui