SEKOLAH KEBANGSAAN KOMPLEKS MENGGABANG TELIPOT 21030 KUALA TERENGGANU TERENGGANU DARUL IMAN

KERTAS KERJA MENYERTAI PROGRAM PENDIDIKAN KEBERSIHAN SEKOLAH ± SEKOLAH NEGERI TERENGGANU

Internship: PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA PENDIDIKAN (semester 8)

0 OBJEKTIF Objektif menyertai Program Pendidikan Kebersihan Sekolah-Sekolah Negeri Terengganu ini adalah: y y y Meningkatkan amalan dan budaya bersih di kalangan warga sekolah. y Membuat refleksi dan menilai projek atau aktiviti di luar bilik darjah serta menjana idea baru untuk penambahbaikkan yang berterusan. 3. guru pelatih dapat meningkatkan keyakinan diri . 2.0 .1.0 RASIONAL Menyertai pertandingan sebenar di sekolah pada peringkat daerah dan negeri sekaligus memenuhi komponen internship PISMP yang telah diberikan.0 TAJUK PROGRAM Program Pendidikan Kebersihan Sekolah-Sekolah Negeri Terengganu PENDAHULUAN Internship adalah satu program latihan di lapangan yang bertujuan untuk mengaitkan pengetahuan. jati diri. kemahiran dan pengalaman sedia ada dengan amalan sebenar tugas guru permulaan. y Merealisasikan hasrat Kerajaan Negeri Terengganu untuk menjadikan Negeri Terengganu sebagai sebuah negeri terbersih menerusi agenda pendidikan. Jesteru itu. ketahanan diri. . Memantapkan kemahiran komunikasi dan interaksi guru pelatih. membentuk sifat kepimpinan dan memupuk nilai profesionalisme keguruan kearah melahirkan guru permulaan yang berkesan dengan bimbingan mentor. Menambahkan ilmu pengetahuan dan pengalaman guru-guru pelatih dengan menyertai dan melaksanakan projek sebenar di sekolah. 4. dengan menyertai aktiviti ini yang merupakan satu daripada alternatif strategik merealisasikan agenda kebersihan Kerajaan Negeri Terengganu Darul Iman yang bertemakan µNegeri Bersih Rakyat Sihat¶ menerusi agenda µMerakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan¶ .

5. Kami juga berharap agar program ini akan memberikan ilmu pengetahuan yang berguna kepada para guru pelatih di mana ianya akan dapat digunakan pada masa hadapan.0 BUTIR-BUTIR PROGRAM Tarikh Tempat Peserta Bil.0 SENARAI PERBELANJAAN DAN KEPERLUAN ( Rujuk Lampiran 2) 9.0 CADANGAN AKTIVITI Pertandingan Kain Rentang Pendidikan Kebersihan Tajuk pertandingan adalah ¶Negeri Bersih Rakyat Sihat¶ Kategori Sekolah Rendah 8. .0 JAWATANKUASA KERJA (Rujuk Lampiran 1) 7.0 PENUTUP Harapan kami supaya program ini akan dapat meningkatkan lagi kemahiran komunikasi dan semangat kerjasama antara guru pelatih. Peserta : : : : 06-07-2010 hingga 20-07-2010 Sekolah Kebangsaan Kompleks Mengabang Telipot Guru pelatih PISMP semester 8 dan semester 6 8 orang 6. Program ini akan menjadi lebih lancar dengan sokongan padu daripada agensi yang terlibat.

..................................... IPGM Dato¶ Razali Ismail Disemak dan disahkan oleh........................................... Terengganu ......................................... (EN BAHRIN BIN ISMAIL) Guru Penasihat (EN MOHD PAUZI BIN TAHIR) Guru Penasihat Ulasan Guru Besar: .......... Diluluskan / Tidak Diluluskan (TN HJ SELAMAT BIN HJ MAHMUD) Guru Besar ...................... .................................................................................................... Sekolah Kebangsaan Kompleks Mengabang Telipot......... Unit Matematik 1 PISMP Semester 8............. 21030 Kuala Terengganu......Disediakan oleh... ««««««««««« (MUHAMAD SYAFIK BIN AZMI) Setiausaha Program Internship PISMP Sekolah Kebangsaan Kompleks Mengabang Telipot..............................

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful