Anda di halaman 1dari 71

1

Copyright 2015 Science Olympiad Foundation. Printed with the permission of Science Olympiad Foundation. No part
of this publication may be reproduced, transmitted, in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying,
recording or otherwise, without the prior permission of the copyright holder. Ownership of an ebook does not give the
possessor the ebook copyright.
All disputes subject to Delhi jurisdiction only.

Disclaimer : The information in this book is to give you the path to success but it does not guarantee 100% success as
the strategy is completely dependent on its execution. And it is based on last years papers of IMO exam.

Published by : MTG Learning Media (P) Ltd.


Corporate Office : Plot 99, 2nd Floor, Sector 44 Institutional Area, Gurgaon, Haryana.
Phone : 0124 - 4951200
Web: mtg.in Email: info@mtg.in

Regd. Office : 406, Taj Apt., Ring Road, Near Safdarjung Hospital, New Delhi-110029

Visit www.mtg.in for buying books online.


CLASS 12

Contents
4th IMO 2010

5th IMO 2011

6th IMO 2012 - SET A

6th IMO 2012 - SET B

7th IMO 2013 - SET A

7th IMO 2013 - SET B

8th IMO 2014 - SET A

8th IMO 2014 - SET B


MTG Work-Books / olympiad books
CLASS 1

International National International MTG


Mathematics Science English CSS
Olympiad Olympiad Olympiad Series

CLASS 2

International National National International MTG


Mathematics Science Cyber English CSS
Olympiad Olympiad Olympiad Olympiad Series

CLASS 3

International National National International MTG


Mathematics Science Cyber English CSS
Olympiad Olympiad Olympiad Olympiad Series
MTG Work-Books / olympiad books
CLASS 4

International National National International MTG


Mathematics Science Cyber English CSS
Olympiad Olympiad Olympiad Olympiad Series

CLASS 5

International National National International MTG


Mathematics Science Cyber English CSS
Olympiad Olympiad Olympiad Olympiad Series

CLASS 6

International National National International MTG


Mathematics Science Cyber English CSS
Olympiad Olympiad Olympiad Olympiad Series
MTG Work-Books / olympiad books
CLASS 7

International National National International MTG


Mathematics Science Cyber English CSS
Olympiad Olympiad Olympiad Olympiad Series

Math IQ Science IQ Master Mental


Challenge Challenge Ability in 30 Days

CLASS 8

International National National International MTG


Mathematics Science Cyber English CSS
Olympiad Olympiad Olympiad Olympiad Series

Math IQ Science IQ Psychology of The Secrets of Master Mental


Challenge Challenge Success SUCCESS Ability in 30 Days
MTG Work-Books / olympiad books
CLASS 9

International National National International


Mathematics Science Cyber English
Olympiad Olympiad Olympiad Olympiad

Math IQ Science IQ Psychology of The Secrets of Master Mental


Challenge Challenge Success SUCCESS Ability in 30 Days

CLASS 10

International National National International


Mathematics Science Cyber English
Olympiad Olympiad Olympiad Olympiad

Math IQ Science IQ Psychology of The Secrets of Master Mental


Challenge Challenge Success SUCCESS Ability in 30 Days
MTG Work-Books / olympiad books
CLASS 11

International National National


Mathematics Science Cyber
Olympiad Olympiad Olympiad

Math IQ Science IQ Psychology of The Secrets of Master Mental


Challenge Challenge Success SUCCESS Ability in 30 Days

CLASS 12

International National National


Mathematics Science Cyber
Olympiad Olympiad Olympiad

Math IQ Science IQ Psychology of The Secrets of Master Mental


Challenge Challenge Success SUCCESS Ability in 30 Days
Class
1 to 10
JEE (Main & Advanced) | AIPMT | BOARDS | OLYMPIAD | NTSE

FOUNDATION COURSE
For Classes 7, 8, 9 & 10

Class 7

Class 8

Class 9

Class 10
Class 5

4th

Year 2010

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


4th IMO - 2010

Section I : Logical Reasoning

1. Which digit will appear on the face opposite 2 6


to the face with number 4?
3 3
(A) 3 (B) 5 1 5
(C) 6 (D) 1

2. What would be the cost of 2 litres of ice cream and 2 boxes of ice cream cones?

(A) ` 600 (B) ` 580 (C) ` 650 (D) ` 680

3. Look at the given series: 21, 9, 21, 11, 21, 13, 21, .... What number should come
next?
(A) 14 (B) 15 (C) 21 (D) 23

4. Blueberries cost more than strawberries.


Blueberries cost less than raspberries.
Raspberries cost more than both strawberries and blueberries.
If the first two statements are true, the third statement is _______
(A) True (B) False (C) Uncertain (D) None of these

5. Geeta put a CD in the CD player and pressed play. When she put
Golden
the CD in, it looked like the picture shown aside. After the song
ended, Geeta opened the CD player and the CD looked like it
Oldies
had rotated (turned) 180. Which figure given below shows the
CD after it rotated (turned) 180?
Oldies
Golden
Golden

Golden
Oldies

Oldies

(A) Golden (B) Oldies


(C) (D)

6. A photographer came to take the pictures of PICTURE PACKAGES


a student. There was a choice of five different Package A 8 wallet-sized pictures
picture packages. The given chart shows how Package B 16 wallet-sized pictures
the number of wallet-sized pictures increases Package C ?
Package D 32 wallet-sized pictures
from package to package. If the increase is
Package E 40 wallet-sized pictures
the same from one package to the next,
how many wallet-sized pictures should be in package C?
(A) 18 (B) 20 (C) 22 (D) 24

4th IMO | Level-I | Class - 5 

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


4th IMO - 2010

7. Count the number of triangles in the given figure.


(A) 10 (B) 13
(C) 12 (D) None of these

8. Three different positions of a triangle are


given. Which of the following options describe
its positions?
(A) Rotation, then reflection
(B) Reflection, then translation
(C) Reflection, then rotation
(D) None of these

9. IX + XV + XX = ____.
(A) 45 (B) 35 (C) 44 (D) 76

10. In the given diagram the boys who are


athletic and disciplined are indicated
by which number?

(A) 1 (B) 2

(C) 10 (D) 6

11. Arrange the words given below in a meaningful sequence.


1. House 2. Street 3. Room 4. Town 5. District
(A) 3, 2, 1, 4, 5 (B) 3, 1, 4, 2, 5 (C) 3, 1, 2, 4, 5 (D) 3, 1, 2, 5, 4

12. Six friends (A, B, C, D, E and F) are sitting in a circle and are facing the centre
of the circle. A is between B and C. D is between E and F. B and E are opposite
to each other. Who is sitting opposite to C?
(A) E (B) A (C) D (D) F

13. Which number completes the puzzle? 5 7 11 13 17 ?

(A) 23 (B) 19 (C) 21 (D) 20

14. Which one will replace the question mark?


12 18 30 16 24 40 18 27 45

6 8 ?
(A) 18 (B) 12 (C) 9 (D) 6

 4th IMO | Level-I | Class - 5

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


4th IMO - 2010

15. What kind of triangles will be obtained if X draws a line segment B


A
connecting points A and C on the rectangle shown aside?
(A) Isosceles (B) Right angled
(C) Equilateral (D) Obtuse D C

16. Krishna will pick one tile from a box without looking. From which of the following
boxes is she certain to pick a tile with a J on it?

J B J J B B J J

J B J J B B J J
(A) (B) (C) (D)
J B J J B B

17. The given table shows that for science Caterpillar kits
class, Mr. Satish is ordering kits that Number of kits 3 4 5 6
contain caterpillars. Based on the data in Total number
the table, what will be the total number of caterpillars 18 24 30 36
of caterpillars in 8 kits?
(A) 48 (B) 38 (C) 40 (D) 42

18. The water in Megha's watering bucket is frozen. Which would most likely be the
temperature of the water?
(A) 0 (B) 100C (C) 50C (D) 25C

19. Look at this pattern. Which of the following flowers will complete the given pattern?

(A) (B) (C) (D)


20. Shreya has a piece of ribbon which is 3 times as long as Sara's ribbon. If Sara's
ribbon is 4.8 m long, how much longer is Shreya's ribbon ?
(A) 1.6 m (B) 9.6 m (C) 7.8 m (D) 14.4 m

Section II : Mathematical reasoning

21. Which geometric figure has six square faces?


(A) Cube (B) Cone (C) Cylinder (D) Sphere

22. Which figure has no line of symmetry?

(A) (B) (C) (D)


4th IMO | Level-I | Class - 5 

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


4th IMO - 2010

23. Charu cut each piece of paper shown below on the dotted line. Which of the
following are the shapes of the four pieces?
(A) Triangles and rectangles
(B) Squares and triangles
(C) Squares and hexagons
Paper-1 Paper-2
(D) Rectangles and circles

24. Point P is the centre of the circular target shown in the Q


picture. Which appears to be the chord of the circle? P

(A) PQ (B) SQ R

(C) PR (D) None of these S

25. Look at the given problem.


Jasmine gave Kanishka 3 sets of stamps. Each set has 6 stamps.
What is the total number of stamps Jasmine gave Kanishka?
Which of the following pairs given in the options can be used to solve this problem?
3+6= 3+6= 36= 36=
(A) 6+6+6= (B) 666= (C) 3+6= (D) 6+6+6=

26. Reshma put an S on the calendar to show the August


date of her first soccer game in August. Reshma's Sun. Mon. Tues. Wed. Thurs. Fri. Sat.
1 2 3 4
second soccer game is exactly three weeks later. S
What is the date of her second soccer game? 5 6 7 8 9 10 11

(A) August 7 12 13 14 15 16 17 18

(B) August 18 19 20 21 22 23 24 25

(C) August 24 26 27 28 29 30 31

(D) August 25

27. 2 hrs after 10:30 am is ____.


(A) 12.30 pm (B) 12.30 am (C) 1.00 am (D) None of these

1
28. Which of the following has the same value as 5 ?

1 1 1
(A) + 5 (B) +
2 2 5
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
(C) (D) + + + +
2 2 2 2 2 2 2 2 2 2

29. If the number sentence given below is true, which of the following is also true?
5,760 24 =

(A) 24 = 5,760 (B) 5,760 24 = (C) 5,760 = 24 (D) 5,760 + 24 =

 4th IMO | Level-I | Class - 5

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


4th IMO - 2010

30. What should be the number in the START box ?


START 32 18 360
(A) 2025 (B) 640 (C) 1120 (D) 207360

31. Look at the number line.


0 1 1 3 1
Between which shapes is

lying? 11
4 2 4 4
3
(A) Between and (B) Between and
(C) Between and (D) Between and

32. Ms. Pallavi recorded the time, in which her 12 students complete a set of math
problems.
Time in seconds : 39 48 59 43 38 37 49 50 58 47 58 46
Then she presented the record as shown below.
Time in seconds Number of students
30-39
40-49
50-59 ?

How many tally marks should Ms. Pallavi write in the row for 50-59 seconds?
(A) (B) (C) (D)

33. Akriti saw many different shapes of windows on cars and trucks in a parking lot.
Four of the windows she saw are drawn below.

Window 1 Window 2 Window 3 Window 4

Which window appears to have only 1 line of symmetry?


(A) Window 1 (B) Window 2 (C) Window 3 (D) Window 4

34. What is 6050.287 rounded to the nearest tenth ?


(A) 6050 (B) 6100 (C) 6050.29 (D) 6050.3

35. What number am I ?


I am a two-digit even number.
I am a common multiple of 6 and 7.
I have a total of 8 factors.
(A) 35 (B) 42 (C) 36 (D) 84

36. When it is 10:30, what kind of angle is formed by the hands of 12 1


11
10 2
the clock? 9 3
(A) Acute (B) Obtuse 8 4
7 6 5
(C) Right (D) Straight
4th IMO | Level-I | Class - 5 

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


4th IMO - 2010

37. Which point on the number line best represents 1.35?


(A) (B)
4 3 2 1 0 1 2 3 4 4 3 2 1 0 1 2 3 4

(C) (D)
4 3 2 1 0 1 2 3 4 4 3 2 1 0 1 2 3 4

38. What is the missing value in the given pattern ?


0.25 12 = 0.25 3 + 0.25 3 + 0.25 ____.
(A) 2 (B) 3 (C) 6 (D) 8

39. Girish is making a math puzzle. He writes that 'w' is an even number which has
12 as a factor. Which of the following could represent the variable 'w'?
(A) 2156 (B) 1728 (C) 1429 (D) 1256

40. A shopkeeper mixed 3.6 kg of hazelnuts with 0.75 kg of raisins. He packed the
mixture equally into 5 boxes. What is the weight of each box ?
(A) 14.25 kg (B) 4.35 kg (C) 0.87 kg (D) 0.72 kg

Section III : Everyday Mathematics


41. Every week Suhana saves ` 10 on Monday and ` 15 on Friday. If this is her total
weekly savings, how many weeks would she take to save enough to buy a ` 175
wireless phone?
(A) 52 weeks (B) 46 weeks (C) 7 weeks (D) 14 weeks

42. There are 9 rows of seats in a theatre. Each row has the same number of seats.
If there is a total of 162 seats, how many seats are in each row?
(A) 17 (B) 18 (C) 19 (D) 20

43. Arjun's snack shop sells small, medium and large sodas. Yesterday, they sold 3
large sodas and 8 more medium sodas than large sodas. Arjun's snack shop also
sold 8 small sodas yesterday. How many total sodas did Arjun's snack shop sell
yesterday?
(A) 31 (B) 13 (C) 22 (D) 33

44. Abhilasha made cake for a party. She put the cake into the oven at twenty-five
past four and took it out thirty minutes later. What time was it when Abhilasha
took out the cake?
(A) Five past eight (B) Five oclock (C) Five to five (D) Five past four

45. The temperature of water in a swimming pool is 51F. Since the freezing point of
water is 32F, how many degrees would the temperature of the water have to drop
to reach the freezing point ?
(A) 9F (B) 21F (C) 2F (D) 19F

 4th IMO | Level-I | Class - 5

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


4th IMO - 2010

46. There are 26 birdhouses made at a factory each hour. What is the total number of
birdhouses made at the factory in 8 hours?
(A) 34 (B) 64 (C) 202 (D) 208

5 1
47. Rehana drank glass of lemonade. Roshni drank glass of lemonade. If the
8 4
glasses held the same amount of lemonade, how much more lemonade did Rehana

drink than Roshni?


3 1 3 1
(A) (B) (C) (D)
8 8 4 2
5
48. A beaker is 7 filled with water. Another 10 litres of water is needed to fill the
beaker to its brim. What is the capacity of the beaker ?
(A) 50 litres (B) 20 litres (C) 70 litres (D) 35 litres

49. The sound of an aeroplane taking off is about 2.2 times louder than a person
shouting. Which is the best estimate of the decibel level of an aeroplane taking
off if the decibel level of a person shouting is 65.4?
(A) 340 (B) 140 (C) 200 (D) 100

50. A car can travel 315 km on 30 litres of petrol. How far can the car travel if it has
50 litres of petrol in its petrol tank?
(A) 10.5 km (B) 189 km (C) 525 km (D) 840 km

Space for Rough Work

4th IMO | Level-I | Class - 5 

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


Class 5

5th

Year 2011

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


2 5th IMO - 2011
Section I : Logical Reasoning
1. Ginni used pebbles to make a design Row 1
in the sand. Based on this pattern, how
Row 2
many pebbles are there in row 6?
(A) 16 pebbles Row 3

(B) 17 pebbles Row 4


(C) 20 pebbles
Row 5
(D) 21 pebbles

2. The figure is made up of identical triangles. What fraction


of the figure is unshaded ?
(A) 4/7 (B) 3/7
(C) 8/19 (D) 3/8

3. About how many more bricks does Molly need in her


pile to make it equal to 50 kilograms?
(A) 7 (B) 8
(C) 45 (D) 46

4. This number machine used the same rule each time to find the output numbers
shown here. If n is the input number, which rule could the machine have used to
find each output number ?

(A) n 4
(B) n 4
(C) n 4
(D) n + 4

5. Which of the following sentence must be true


if the adjoining scale is balanced ?
(A) = + (B) =

(C) = (D) =

6. Observe the given pattern.

If the pattern continues, which could be the next two figures?

(A) (B) (C) (D)

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


5th IMO - 2011 3
7. The fact family shown below is missing a fact.
3 8 = 24; 8 3 = 24; 24 8 = 3; ___ ?__
Which is the missing fact?
(A) 24 3 = 8 (B) 24 4 = 6 (C) 24 + 3 = 27 (D) 24 4 = 20

8. Peter went to watch a movie at a cinema. The movie started at 11:45 a.m. and
lasted 1 h 45 min. Choose the clock face that correctly shows the time at which
the movie ended.

(A) (B) (C) (D)


9. There are 10 children sitting in a row. Ali is the second child from the left while
Devi is the second child from the right. How many children are sitting in between
Ali and Devi?
(A) 4 (B) 6 (C) 7 (D) 8

10. Kirti had a square page of stamps. She used some of


the stamps from the centre of the page. The picture
shows the stamps Kirti has left. How much area of the
page of stamps did Kirti use?
(A) 6 square units (B) 9 square units
(C) 12 square units (D) 16 square units

11. In the adjoining figure how many different paths can be travelled
from point A to point D by visiting a point only once?
(A) 2 (B) 3
(C) 4 (D) 5

12. Johny used the rule "double the number" to create the pattern given below.
3, 6, 12, 24, ____
Which pair of numbers is part of the pattern?
(A) 36, 72 (B) 48, 72 (C) 96, 144 (D) 96, 192

13. The given table shows the possible food Lunch Choices
choices for lunch. How many different Soup Sandwich Salad
lunches can be made that include 1 type Chicken Ham Vegetable
of soup, 1 type of sandwich and 1 type of Tomato Turkey Fruit
salad?
(A) 2 (B) 3 (C) 6 (D) 8

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


4 5th IMO - 2011
14. Look at the puzzle. Which piece completes the puzzle?

(A) (B)

(C) (D)

15. Letters of a word have been jumbled up. You have to construct the word. Each letter
has been numbered and is followed by four options. Choose the option which gives
the correct order of the letters as indicated by the numbers to form a word.
N I W E T R
1 2 3 4 5 6
(A) 4, 5, 1, 3, 2, 6 (B) 1, 4, 5, 6, 3, 2 (C) 3, 2, 1, 5, 4, 6 (D) 1, 2, 3, 4, 5, 6

16. Which of the figures below has the line of symmetry drawn correctly ?.

(A) (B) (C) (D)

17. Find the odd one out.


(A) 15 (B) 21 (C) 27 (D) 31

18. Rohit is incharge of feeding breakfast to the animals on his farm. He feeds them
4 oats every morning. If Rohit has 16 oats left after feeding them on Sunday, what
is the last day he will most likely have oats for the animals?
(A) Wednesday (B) Thursday (C) Friday (D) Saturday

19. Jackie's mom baked cookies. Jackie wants to share the cookies equally with five
friends. What information is needed to determine how many cookies each person
could get?
(A) The kind of cookies. (B) The size of the cookies.
(C) The number of cookies baked. (D) The time it took to bake the cookies.

20. Riya asked the students in her class if they have any pets. Her results are shown
below.
4 students have cats. 8 students have fish. 5 students have parrots.
12 students have dogs. No student has a frog.
Based on the above information, which statement is most likely true?
(A) Cats are better pets than Fish. (B) Fish are better pets than Dogs.
(C) Frogs are the most popular pet. (D) Frogs are the least popular pet.

Section II : Mathematical reasoning


21. What is the numeric form of the number given below ?
One hundred four thousand, one hundred three
(A) 1,413 (B) 14,103 (C) 104,103 (D) 104,113
Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
5th IMO - 2011 5
22. Which figure has only one base and one vertex?

(A) (B) (C) (D)

23. Jay arranged 48 books in 4 equal piles to find the quotient of 48 4. How can
Jay use this method to find the quotient of 189 9?
(A) Put 189 books in 4 equal piles. (B) Put 189 books in 9 equal piles.
(C) Add 189 to 48 books. Put them in 4 piles.
(D) Add 189 to 48 books. Put them in 9 piles.
S M T W T F S
24. Look at the calendar. What best describes
1 2 3 4 5 6 7
the dates that are on Saturdays? 8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
(A) Multiples of 2 (B) Multiples of 3 22 23 24 25 26 27 28
(C) Multiples of 4 (D) Multiples of 7 29 30 31

25. Sara used cutouts of two triangles to make the figures shown below.
Which of the following statements is true about the figures?
(A) Both figures have the same area.
(B) Both figures have the same perimeter.
(C) Both figures have the same number of sides.
(D) Both figures have the same number of vertices.

26. Look at the diagram of Shreya's yard. Which expression 8m


4m 4m
can Shreya use to find the perimeter of her yard?
4m 4m
(A) (4 4) + (2 8) (B) (4 8) + (2 8) 8m
(C) (4 + 4) + (2 + 8) (D) (4 8) + (2 4)

27. Sandy solved the adjoining problem in her math class. 78


What is another way that Sandy could solve the problem? 15
(A) Sandy can determine 78 10, then add that to 78 5. 390
(B) Sandy can determine 70 10, then add that to 8 5.
+780
(C) Sandy can determine 78 10, then add that to 5 10.
(D) Sandy can determine 70 10, then add that to 15 10. 1170

28. Look at the given figure. Which fraction represents the


shaded part of the figure?
(A) 3/8 (B) 3/5
(C) 5/8 (D) 5/3

29. What is the solution to the given expression ?


3 10 + (9 2) =
(A) 48 (B) 78 (C) 84 (D) 114

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


6 5th IMO - 2011
30. What is the area of the shaded figure?
(A) 20 square units
(B) 22 square units
(C) 26 square units
(D) 28 square units

31. Which list shows all the prime numbers between 0 and 22?
(A) 1,3,5,7,11,13,19 (B) 2,3,5,7,11,13,17,19
(C) 2,4,6,8,10,12,14,16,18,20,21 (D) 1,2,4,6,8,9,10,12,14,15,16,18,20,21

32. Which figure appears to have exactly two perpendicular sides?

(A) (B) (C) (D)

33. Multiply the smallest 3-digit number formed using the digits 4, 2 and 5 by 8.
(A) 4336 (B) 3400 (C) 2032 (D) 1960

34. The widths of two skateboards are shown in the table. Which number sentence
correctly compares the widths of these two skateboards?
1 Skateboard Widths
(A) 8.125 < 8 (B) 8.125 = 8 1 Skateboard Width in Inches
8 8
X 8.125
Y 1
(C) 8.125 > 8 1 (D) None of these 8
8 8

35. Which item is the heaviest?

(A) (B) (C) (D)


1 kg 100 g 1090 g 1400 g 1390 g

36. Which of the following figures can be made by folding the adjoining
three-dimensional net along the dashed line segments?

(A) (B) (C) (D)

9
37. Subtract : 2.38 1 =
100
(A) 0.48 (B) 1.29 (C) 3.47 (D) 0.29

38. Danish drew an angle as shown here. Sarah drew an angle


that was twice the measure of Danish's angle. What was
the measure of Sarah's angle?
(A) 20 (B) 70
(C) 80 (D) 60
Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)
5th IMO - 2011 7
39. What is the missing fraction?
3 3
- =
4 8
(A) 3/8 (B) 5/8 (C) 6/8 (D) 7/8

40. Each adjoining model is shaded to represent a decimal


number. Which number sentence correctly compares
these decimal numbers?
(A) 0.49 < 0.6 (B) 0.49 = 0.6
(C) 0.49 > 0.6 (D) None of these

Section III : Everyday Mathematics


41. Garima measures a bean plant at the end of every week. At the end of week 1,
the plant is 4 inches tall. It grows 1/2 inch each week for 5 more weeks. How tall
is Garimas bean plant at the end of week 5?
1
(A) 5 inches (B) 5 1 inches (C) 6 inches (D) 6 inches
2 2

42. Jay is 86 cm tall. His father is twice as tall as Jay. How tall is Jays mother if she
is 18 cm shorter than his father?
(A) 1 m 54 cm (B) 1 m 66 cm (C) 1 m 72 cm (D) 1 m 90 cm

43. The information about Richa's favourite book is listed below:


There are 364 pages. There are 14 chapters.
Each chapter has the same number of pages.
How many pages are there in each chapter of this book?
(A) 26 (B) 27 (C) 28 (D) 29

44. Farah and her friends are baking cookies for a school function. The recipe they
are using states that they need 3/4 cups of sugar for every 3 dozen cookies they
make. If they make 7 dozen cookies, about how much sugar will they need?
(A) Approximately 1 cup (B) Approximately 2 cups
(C) Approximately 4 cups (D) Approximately 7 cups

45. Anuj made a chart showing how much time he Time Spent on Homework
spends on homework in one week. Based on
Day Minutes
the information in the chart, which statement
Monday 20
is true?
Tuesday 45
(A) Anuj has no homework on Monday.
Wednesday 45
(B) Anuj spends the most time on homework on Friday.
Thursday 30
(C) Anuj spends the least amount of time on homework
on Wednesday. Friday 30
(D) Anuj spends more time on homework on Tuesday than on Thursday.

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


8 5th IMO - 2011
46. Nidhi is going to make bracelets to sell for a function. She bought 8 metres of
yarn. She wants to cut it into pieces that are 16 centimetres long for each bracelet.
How many bracelets can Nidhi make?
(A) 2 (B) 6 (C) 50 (D) 128

47. Ritesh helps his teacher to pass out books 4 times in a day. How many times does
Ritesh help his teacher in 5 days?
(A) 5 (B) 9 (C) 20 (D) 25

48. John has 45 stickers. Mary has 20 more stickers than John. How many stickers
must Mary give to John so that both of them have an equal number of stickers?
(A) 5 (B) 10 (C) 25 (D) 55

49. There are 18 pupils in a group. There are 10 boys and the rest are girls. 7 pupils
are wearing glasses. If 3 girls are wearing glasses, how many boys are not wearing
glasses?
(A) 3 (B) 6 (C) 8 (D) 9

50. There were 1582 chicken eggs and 475 duck eggs in a basket. 128 chicken eggs
and duck eggs were broken. How many eggs were not broken?
(A) 981 (B) 1929 (C) 2021 (D) None of these
SPACE FOR ROUGH WORK

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


Class 5

6th

SET A

Year 2012

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


2 6th IMO - SET A
Section I : Logical Reasoning

1. Complete the given number pattern.

(A) 35870 (B) 53870 (C) 53470 (D) 53570

2. The given diagram shows the original position of a wheel. Which of the following diagrams shows
1
the correct position of the wheel after it has been turned 3 turns to the left ?
8

(A) (B) (C) (D)

3. Which of the following words CANNOT be formed from the given word?
MATHEMATICS
(A) TIME (B) MAT (C) MENTAL (D) TAME

4. Which of the following fractions represents shaded part of the figure?

4 5 7 6
(A) (B) (C) (D)
12 12 12 12

5. Housing Board built 100 flats. A painter is engaged to serially number each flat individually from
1 to 100. How many times will he be required to write zero?
(A) 10 (B) 8 (C) 9 (D) 11

6. Study the table below. In which column will the number 55 appear ?

(A) W (B) X (C) Y (D) Z

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


6th IMO - SET A 3
7. How many connecting bars will there be in pattern 123 ?

(A) 615 (B) 1235 (C) 245 (D) 1225

8. Preeti was facing the park at the beginning. She turned anti-clockwise to
face north-west. What angle did she turn through ?
(A) 180
(B) 135
(C) 225
(D) 230

9. The missing number in the box is ______.


737629, 717629, ? , 677629, 657629
(A) 687629 (B) 607629 (C) 707629 (D) 697629

10. How many of the following letters have only 2 lines of symmetry?


(A) 0 (B) 1 (C) 2 (D) 3

11. In a queue of 40 students, Ankita is 20th from last. What is her rank from first ?
(A) 21 (B) 20 (C) 19 (D) 22

12. Net _____ cannot be folded to make an open cubical box.

(A) P only (B) Q only (C) R only (D) S only

13. What is missing number in the box ?

8147 = 8000 + 100 + + 7


(A) 4 (B) 40 (C) 400 (D) 4000

14. Garima is facing the Community centre. What will she be facing if she turns 270 clockwise ?

(A) Mall (B) School (C) Temple (D) Park

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


4 6th IMO - SET A
15. Which of the following figures will complete the given figure ?

(A) (B) (C) (D)

16. Count the number of triangles in the given figure.


(A) 8
(B) 10
(C) 14
(D) None of these

17. Study the diagram. If a person starts walking from point P and wants to reach
point Q, in how many directions will that person have to walk?
(A) 10
(B) 8
(C) 20
(D) 7

18. There is a certain relationship between figures 1 and 2. Identify the relationship and establish the
similar relationship between figures 3 & 4 by selecting a figure from the options.

1 2 3 4

(A) (B) (C) (D)

19. Read the following information carefully.


(i) P and Q play Football and Hockey. (ii) R and S play Badminton and Cricket.
(iii) Q and R play Cricket and Football. (iv) P and S play Hockey and Badminton.
One who plays Badminton, Football and Hockey is ______.
(A) P (B) Q (C) R (D) S

20. The given net represents which of the following shape ?

(A) (B) (C) (D)

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


6th IMO - SET A 5
Section II : Mathematical reasoning

21. The length of a rectangular painting is 15 cm and its breadth is 10 cm. There is a border around
the painting. Find the area of the border.

(A) 336 sq. cm (B) 150 sq. cm (C) 114 sq. cm (D) 186 sq. cm

22. Find the value of 624.7 + 39.29.


(A) 101.76 (B) 663.99 (C) 66.399 (D) 660.79

23. Select the correct Roman numerals in Column I with Hindu-Arabic numerals in Column II.
Column I Column II
(A) CCXVIII 318
(B) DCCLXIX 769
(C) MMMCCXCIX 3399
(D) VDCCXLVII 5748

24. The piece of wood shown is cut into 4 equal pieces. Length of each of the piece of wood is ____.

(A) 2.25 m (B) 2.5 m (C) 2.4 m (D) 3.5 m

25. The difference between the value of P and Q is ________.

(A) 4

(B) 1

(C) 3

(D) 2

26. Which of the following figures has the largest perimeter?

(A) Q (B) P (C) R (D) S

27. If x is 6th multiple of 3 and y is 4th multiple of 3, then the LCM of x and y is ______.
(A) 36 (B) 72 (C) 48 (D) 54

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


6 6th IMO - SET A
28. What is the value of 600 + 1200 6 2 + 400 2 ?
(A) 1400 (B) 1500 (C) 1800 (D) 2000

29. Which of the following step is wrong for the given below mathematical sentence?
37091 72 3 687 + 5973
Step I : 37091 24 687 + 5973 (Divide)
Step II : 37091 16388 + 5973 (Multiply)
Step III : 43064 16488 (Add)
Step IV : 26386
(A) Step I only (B) Step III and IV (C) Step II only (D) Step II and IV

1
30. Which of the following figures do not have more than of its area shaded ?
3

(A) (B) (C) (D)

31. Which number should come in place of * to make the number divisible by 3 ?
1526 * 85
(A) 5 (B) 0 (C) 2 (D) 1

32. Find the value of P?

(A) 3

(B) 7

(C) 4

(D) 9

33. What is the greatest number of toys that can be bought with ` 100 ?


(A) 12 (B) 11 (C) 13 (D) None of these

34. Which shape has the largest area ?

(A) Q (B) R (C) P (D) S

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


6th IMO - SET A 7
35. Find the greatest number which divides 36 and 84 leaving no remainder in each case.
(A) 6 (B) 9 (C) 12 (D) 18

36. Which list shows all the prime numbers between 1 to 50 ?


(A) 1, 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47
(B) 2, 3, 5, 7, 11,13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47
(C) 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47
(D) 2, 5, 7, 11, 21, 17, 19, 23, 29, 37, 43, 47

37. If + + + = 60 and 2 = 30, then find the value of + .

(A) 15 (B) 25 (C) 12 (D) 20

38. Hundred million = _______.


(A) 10 crore (B) 1 crore (C) 100 crore (D) 10 lakh

39. Which of the following expressions is true ?


(A) 2.3749 > 2.0349 (B) 2.03749 < 2.003749 (C) 2.3749 > 2.4749 (D) None of these

1
40. Which of the following is equal to ?
3
2 4 1 2 2
(A) 1 (B) 1 (C) 4 (D)
3 6 12 6 6
Section III : Everyday Mathematics

41. In a box there are 199653 red marbles, 87653 blue marbles and 76998 green marbles. Find the total
number of marbles.
(A) 364304 (B) 364403 (C) 344304 (D) 364344

2 1
42. Priya had 3200 mL of olive oil. She used of it in the first week and of it in the second week.
5 8
How much oil was left ?
(A) 1280 mL (B) 1920 mL (C) 1520 mL (D) 1680 mL

43. Which of the following is the best estimate for 3095 84 ?


(A) 3100 90 (B) 3100 80 (C) 3000 90 (D) 3000 80

44. Three shirts and 7 pairs of pants have a total of 55 buttons. Each pair of pants has 5 fewer buttons
than each shirt. How many buttons are there on each shirt ?
(A) 4 (B) 9 (C) 25 (D) 30

45. Avni participated in a race. She took 1 hour 36 minutes and 14 seconds to complete the race. How
many seconds she took in completing the race ?
(A) 2220 seconds (B) 2234 seconds (C) 5760 seconds (D) 5774 seconds

46. A fruit seller had 240 pears. 36 of them were bad. The remaining pears were sold at 3 for ` 5. How
much did he collect from the sale ?
(A) ` 410 (B) ` 340 (C) ` 300 (D) ` 450
1
47. Dhruv and Hemant had 60 marbles altogether. After Hemant gave of his marbles to Dhruv, Dhruv
6
had twice as many marbles as Hemant. How many marbles had Dhruv at first ?
(A) 30 (B) 24 (C) 36 (D) 25

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


8 6th IMO - SET A
48. Reeta had just enough money to buy exactly 15 exercise books. She bought 8 exercise books
which cost ` 17.5 each. How much money she had for 15 exercise books?
(A) ` 262.5 (B) ` 525.75 (C) ` 280.5 (D) ` 245.5

49. A car travelled 384 kms in 6 hours. How far did it travel in 4 hours ?
(A) 96 kms (B) 576 kms (C) 256 kms (D) 384 kms

50. Megha has holidays on every second and fourth Saturday of a month. On which dates she has
holidays in January 2013?

(A) 1st and 15th (B) 8th and 29th (C) 1st and 22nd (D) 12th and 26th

SPACE FOR ROUGH WORK

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


Class 5

6th

SET B

Year 2012

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


2 6th IMO - SET B
Section I : Logical Reasoning

1. Beena received her end-of-year result slip but it was torn.


What would be her highest possible total score and lowest
possible total score?

(A) 399, 327

(B) 400, 300

(C) 365, 347

(D) 399, 201

2. How many of the following letters have a line of symmetry?


(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4

3. Choose the odd one out.


(A) EJOT (B) GLQV (C) CHMR (D) BDFH

4. Find the mirror image of given figure (X).

(A) (B) (C) (D)

5. If P, R and Q, S exchanges their positions and then P and Q moves S R


diagonally and meet at the middle of rectangle, then the direction of R
with respect to Q is _____.
(A) South-east (B) South-west
(C) North-west (D) North-east P Q

6. Which of the following figures will complete the Fig. (X)?

(A) (B)

(C) (D)

7. How many triangles are there in the given figure?


(A) 10
(B) 11
(C) 12
(D) None of these

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


6th IMO - SET B 3
8. How many different possible combinations of one colour pencil and one rubber cap from 5 different
colour pencils and 6 different rubber caps can be formed ?
(A) 22
(B) 25
(C) 36
(D) 30

9. Find the missing number. 3 25 4


(A) 100
7 113 8
(B) 140
(C) 136 6 ? 8
(D) 125

10. On the map, each side of each grid square represents 1


kilometre. How much farther does Priya live from the library
than Ritika lives from the market ? (Considering the shortest
distance)

(A) Priya lives 1 km farther than Ritika.

(B) Both are at the same distance.

(C) Ritika lives 1 km farther than Priya.

(D) Can't be determined.

11. The calendar given below shows Aditya's schedule for cricket practice and cricket match.


If Aditya attended every practice in December 20XX, what is the total number of minutes he spent
on practice during December 20XX ?
(A) 780 mins (B) 720 mins (C) 690 mins (D) 660 mins

12. Mona is facing North-West after turning through an angle of 180 in the anti-clockwise direction.
She was facing ______.
(A) East (B) North (C) South-East (D) South-West

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


4 6th IMO - SET B

13. How many right angles are there in the figure ?


(A) 13 (B) 14
(C) 12 (D) 15

14. How many more squares needs to be removed so that 3/9 of the
total squares are removed?
(A) 14
(B) 12
(C) 27
(D) 29

15. How many triangles can be drawn using any three dots?
(A) 4
(B) 6
(C) 3
(D) 7

16. In a certain code if "pen" is called "pencil", "pencil" is called "eraser" and "eraser" is called
"book", then what will be used to erase something done wrong?
(A) Pen (B) Pencil (C) Eraser (D) Book

17. Select a figure from the options which will continue the series established by Problem Figures.

(A) (B) (C) (D)

18. Find out which of the following options contains all the components needed
to form the key figure.

(A) (B) (C) (D)

19. Which figure among the following figures is the odd one out ?

(A) (B) (C) (D)

20. Find the word from the options which can have all the given letters as prefixes. TR
D
(A) PEL
L
(B) ICE M (.....)
N
(C) EAN
R
(D) EIN SPL

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


6th IMO - SET B 5
Section II : Mathematical reasoning

21. Select the correct match of the fraction of shaded part of figures.

(A) (B) (C) (D)

22. The rectangle is made up of 12 identical squares. Which


of the following 2 parts amongst 4 parts P, Q, R and S
will add up to form 7/12 of the rectangle?
(A) P and R (B) Q and S
(C) P and Q (D) Q and R

23. A rectangular piece of paper was folded to form the shape


shown. What was the perimeter of the piece of paper before
it was folded?
(A) 14 cm
(B) 12 cm
(C) 28 cm
(D) Data Inadequate

24. What is the least number of squares that must be added so that the line
MN becomes a line of symmetry?

(A) 4

(B) 6

(C) 5

(D) 7

25. A way is given to express 660 as a product of prime numbers. Find the value of P, Q and R
respectively.

(A) 11, 55, 2 (B) 55, 11, 2 (C) 2, 55, 11 (D) 55, 2, 11

26. Sahil chose a secret number. When he rounds off the number to the nearest thousand, he gets
15000. When he rounds off the number to the nearest hundred, he gets 14900. When he rounds
off to the nearest ten, he gets 14880. What is the possible number he might have chosen?
(A) 14200 (B) 14498 (C) 14879 (D) 14009

27. The value of MMDCCCLXXII MMDCCLXXIII = __


?
(A) XCIX (B) CI (C) XC (D) IC

28. A _____ number can be shown as the product of ______ factors.


(A) Prime, composite (B) Composite, prime
(C) Composite, composite (D) None of these

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


6 6th IMO - SET B
29. Find the value of P + Q R S.

(A) 41

(B) 48

(C) 51

(D) 50

30. Which of the following statements is true?


(i) The smallest number that can be divided by the given numbers without leaving any remainder is
called the lowest common multiple.
(ii) The greatest number which divides two or more numbers exactly without leaving any remainder
is called the highest common factor.
(A) Only (i) (B) Only (ii) (C) Both (i) and (ii) (D) Neither (i) nor (ii)

31. Find the values P, Q, R and S respectively.


Figure Fraction Decimal
P Q

R S

20 1 5 7 25 37
(A) ,3 , 0.5, 3.7 (B) 2 , 2.5, 3 , 3.7 (C) 2 1 , 3.7, 3 1 , 2.5 (D) , 2.5, , 3 .7
10 10 10 10 10 10 100 100

32. A number is made up of 3 digits. The digit in the hundred's place is twice the digit in the one's
place. The digit in the ten's place is 1 less than the digit in the one's place. If the digit in the ten's
place is 2, what is the number?
(A) 623 (B) 432 (C) 622 (D) 224

33. Select the correct match of mixed fractions in Column I with improper fractions in Column II.
Column I Column II
5 68
(A) 5
12 12
8 86
(B) 7
11 11
6 40
(C) 4
10 10
10 34
(D) 8
3 3

34. The product of two numbers is 72. If the greater number is 9, find the difference between 100 and
the smaller number.
(A) 63 (B) 64 (C) 81 (D) 92

35. The length of a rectangle is twice its breadth. If the length of the rectangle is 8 cm, find its
area.
(A) 24 cm2 (B) 32 cm2 (C) 48 cm2 (D) 64 cm2

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


6th IMO - SET B 7

36. How much does + + cost ?


(A) ` 11 (B) ` 13 (C) ` 14 (D) ` 12

37. Find the value of X in the given expression.


67.245 ___
X__ = 31.193.
(A) 36.025 (B) 36.205 (C) 36.052 (D) 36.520

38. ABCD is a square and M, N, P and Q are the mid-points of each side of the square ABCD. The
area of MNPQ is 32 cm 2. Find the length of the side of ABCD if area of ABCD is twice the area of
MNPQ.

(A) 24 cm (B) 16 cm (C) 8 cm (D) 32 cm

39. The timeline below is marked at equal time intervals. What is the time represented by Y?

10 a.m. 11 a.m. Y
(A) Noon (B) 12:30 p.m. (C) 1:00 p.m. (D) 1:30 p.m.

40. There are five angles below. How many of them are greater than 90?

(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4

Section III : Everyday Mathematics

41. 520 g of tiny pink pebbles are mixed with 580 g of tiny purple pebbles. Misha packed the mixture
of tiny pebbles into 5 packets equally. How many kilograms of the mixture are there in each
packet?
(A) 220 (B) 0.220 (C) 0.022 (D) 0.02

42. Alisha had 114 more beads than Beena. After Alisha gave 96 beads to Beena, Beena had twice as
many beads as Alisha. How many beads did Beena have at first?
(A) 174 (B) 120 (C) 60 (D) 160

43. Tarun bought an equal number of apples and oranges at the cost as
shown. If he paid a total of ` 560, how many apples did he buy?
(A) 20 (B) 15
(C) 10 (D) 18

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


8 6th IMO - SET B
44. Latika earned ` x in a month. She gave ` 15000 to her father, spent ` 1000 and saved the rest.
She saves ` 4000. What is the value of x?
(A) ` 25000 (B) ` 20000 (C) ` 19000 (D) ` 18000

45. Megha paid ` 1900 for 4 dolls and 2 teddy bears. A doll costs twice as much as a teddy bear. Find
the cost of a doll.
(A) ` 190 (B) ` 380 (C) ` 140 (D) ` 280

46. Mohit bought a packet of flour. He use 3/5 of it to bake a cake. If he had 500 g of flour left, what
was the weight of the packet of flour that he had bought?
(A) 1 kg 500 g (B) 1 kg 200 g (C) 1 kg 250 g (D) 1 kg

47. Sakshi is thrice as old as Krish when Parul is 33 years old and Krish is 13 years old. How old is
Sakshi when Parul is 40 years old?
(A) 34 years (B) 39 years (C) 40 years (D) 46 years

48. A movie ticket costs ` 200. For every 9 tickets bought, one ticket was given free. If a group of
friends paid ` 1800 for the tickets, how many friends were there in the group?
(A) 9 (B) 10 (C) 8 (D) 11

49. Arjun and Meena had a total of 64 stamps at first. After each of them gave 1/2 of their stamps to
Jyoti, Arjun had 8 stamps more than Meena. How many stamps did Arjun have at first?
(A) 40 (B) 24 (C) 64 (D) 16

50. Rohit's height is 2 m 58 cm. He is 8 cm taller than Amit. What is the total of Rohit's and Amit's
height?
(A) 5 m 24 cm (B) 4 m 60 cm (C) 4 m 8 cm (D) 5 m 8 cm

SPACE FOR ROUGH WORK

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


Class 5

7th

SET A

Year 2013

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


2 7th IMO - Set A

logical reasoning

1. Which of the following options will complete the 1. Asia 2. Australia


number pattern below? 3. America 4. Afghanistan
5. Africa
A. 2, 3, 4, 5, 1
2025 2100 2525 2600 ? B. 4, 5, 3, 2, 1
A. 2230 C. 4, 3, 2, 1, 5
B. 3025 D. 4, 5, 3, 1, 2
C. 3120
7. There is a matrix that follows a certain rule row-wise
D. 3225
or column-wise. Find the missing number.
2. Mohit is facing the railway station. What will he be
facing, if he turns 315 anti-clockwise? 7 9 11
Hotel 81 169 ?
Park School
2 4 6
Garden Mohit Railway
Station A. 212
Mall Hospital B. 241
Temple C. 144
A. Hospital D. 289
B. Park 8. Minimum number of straight lines required to make
C. Temple the given figure is ______.
D. Hotel

3. If the following numbers are arranged in the descending


order, what will be the middle digit of the number
which will be exactly in the middle?
317, 493, 283, 269, 875, 423, 725

A. 2 A. 12
B. 3 B. 14
C. 6 C. 16
D. 7 D. 17
4. In a certain code language, 'MAN' is coded as 28 and 9. There is a relationship between figures (i) and (ii).
'GIRL' is coded as 46, then 'WOMEN' will be coded Establish a same relationship between figures (iii) and
as (iv) by selecting a suitable figure from the options
A. 69 which will replace the '?' in figure (iv).
B. 70
C. 80
D. 83

5. Which of the following CANNOT be formed from


the letters of the given word?
ATTRIBUTABLE
A. BATTER A.
B. TRIAL
C. EAT
D. ATTITUDE
B.
6. Arrange the given words as they are arranged in
dictionary.

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


7th IMO - Set A 3

14. Tarun ranked 6th in a class of 35 students. What is


his rank from the bottom of the class?
C.
A. 39th

B. 30th
C. 28th
D. D. 31st

15. Which of the following options is exactly same as
10. Select the missing part, which will complete that of Fig. (X)?
the pattern in Fig. (X)?
A.

B.

C.

A.

D.

B.
16. Select a figure from the options which will continue
the series established in the five problem figures.

C.

D.
F

A.
11. Select the odd one out.
A. 53685
B. 45684 B.
C. 37683 F

D. 94319

12. Which of the following is the correct mirror image of C.


given word, if the mirror is placed vertically left? F

VT5 6 B 2 L
A. D.
B. L 2 B 6 5TV F

C.
D. 17. If a meaningful word be formed using the five letters
RCONW each only once, then the fourth letter of that
13. Five girls took part in a race. Beena finished before word is your answer. If more than one such word can
Priya but behind Latika. Garima finished before Zarrin be formed, your answer would be 'X' and if no such
but behind Priya. Who won the race? word can be formed, your answer is 'M'.
A. Beena A. M
B. Garima B. W
C. Latika C. X
D. Priya D. N

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


4 7th IMO - Set A
18. If 'Rain' is called 'Road', 'Road' is called 'Water', 20. If Rohan works on all Saturdays and the dates which
'Water' is called 'Cloud', 'Cloud' is called 'Sky', 'Sky' are multiples of 5 are considered as holidays, then
is called 'Sea' and 'Sea' is called 'Path', where do how many days are working? (Assume that Sunday
aeroplanes fly? is a holiday)
A. Road
B. Sky
C. Sea
D. Water

19. Find the wrong term in the given series.


X1M W2N V3O U4Q T5Q
A. W2N
B. V3O A. 24
B. 21
C. U4Q
C. 19
D. T5Q
D. 20

MATHEMATICAL REASONING

21. Find the difference in perimeters between the two 25. What fraction of the figure is shaded?
figures. (figures are not drawn to scale)
3cm 4cm
5cm 7cm
6cm
3cm
4cm
5cm

4cm

3cm 1
A.
2
A. 5 cm
1
B. 6 cm B.
5
C. 8 cm
C. 1
D. 2 cm
4
1
22. The product of 214 and a number is X. Taking 49 D.
3
away from X gives 1449. Find the number.
A. 7 26. What is the missing number in the box?
B. 9 1 1
2 3 ?
C. 1498 8 4
D. 1640

23. I am an even number. You will find me if you 1


A. 4
count in 7s. I am less than 100. I am more than 80. 4
1
Who am I? B. 4
5
A. 72 1
B. 84 C. 3
8
C. 96 1
D. 82 D. 5
3
24. The sum of 3.298, 4.085 and 17.8 is _____. 27. How many of the given letters have atleast one line
A. 7.561 of symmetry?
B. 9.163
C. 25.183
D. 28.291

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


7th IMO - Set A 5

A. 0 31. 40 more children visited the old age home on Monday


B. 1 than on ______.
C. 2
A. Tuesday
D. 3
B. Wednesday
28. Find the value of P. C. Thursday
P+1=Q D. Friday
Q+1=R
P + Q = 15 32. Subtract 65 minutes from the sum of 145 minutes
Q + R = 17 and 1 hour 20 minutes. The answer is
A. 6 A. 165 mins
B. 9 B. 2 hrs 40 mins
C. 8 C. 215 mins
D. 7 D. 3 hrs 40 mins
29. Taking a number from 32 thousands gives 14 hundreds 33. How many of the given figures have right angles?
and 26 tens. The number is _____.
A. 1660
B. 30340
C. 32000 A. 2
D. 33660 B. 3
Direction (30-31) : The given graph shows the number C. 4
of children who visited an old age home in 5 days. Study D. 5
the graph carefully and answer the given questions.
34. Select the INCORRECT match.
600
A. CXLIX 149
Number of children

500
B. DCCX 710
400
C. XCVII 108
300
D. MCLIV 1154
200
100 35. What is the shaded area of the figure?
0
Mon Tue Wed Thur Fri

30. On which two consecutive days was there a difference


of 80 in the number of children who visited the old 2cm
age home?
2cm
A. Monday, Tuesday A. 30 cm2

B. Tuesday, Wednesday B. 28 cm2


C. Wednesday, Thursday C. 32 cm2
D. Thursday, Friday D. 42 cm2

EVERYDAY MATHeMATICS

36. There were 32 boys and 4 times as many girls in a 37. A bike travelled 486 km in 6 hours. How far did it
physical fitness camp. How many more girls were travel in 4 hours ?
there?
A. 224 km
A. 84 B. 324 km
B. 96 C. 420 km
C. 108
D. 234 km
D. 72

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


6 7th IMO - Set A
38. The population of a town is 28,76,543. Out of these B. 131.25 L
15,42,678 are males. How many females are there in C. 128.25 L
the town? D. 130.75 L
A. 13,33,885
1
B. 13,33,568 42. A ticket costs ` 12.60. How much shall I pay for 3
2
C. 13,33,865 tickets?
D. 13,23,856 A. ` 40.8
B. ` 44
39. 3,84,000 marble tiles have to be packed in boxes. If
C. ` 44.1
480 marble tiles can be packed in one box, how many
D. ` 34.8
boxes would be needed?
A. 540 43. Amrita had to travel 20 km to attend a function. She
B. 8000 had covered 17 km 50 m when the car broke down.
C. 600 How much distance is remained to be covered?
D. 800 A. 2 km 590 m
B. 30950 m
3
40. The health club advises every child to drink 2 L C. 2045 m
4
7 D. 2 km 950 m
of water in the morning, 1 L in the afternoon and
8
1 44. Ankita's sister goes for Kathak dance lessons on
L before going to bed. How much water should a
2 Tuesday, Thursday and Saturday every week. If each
child drink in whole day? lesson lasts 50 minutes, how much time did she
1 practise Kathak dance at her class in three weeks?
A. 5 L
8 A. 7 hrs 30 mins
1 B. 7 hrs 35 mins
B. 5 L
7 C. 6 hrs 35 mins
1 D. 8 hrs 45 mins
C. 4 L
8
45. The area of a swimming pool is 225.28 sq metres.
D. 1
6 L Its breadth is 8.8 metres. Find the length.
3
A. 25.8 m
41. If a drum can hold 18.75 L of diesel, how many litres
B. 25.6 m
of diesel can 7 such drums hold?
C. 35.2 m
A. 130.89 L D. 40.1 m

Achievers Section

8
46. D. kg
My weight is 5 kg 9
6 What is my weight?
47. The figure is made up of 4 identical squares. Find
AB + CD.
1 1
kg kg
12 8

A D
10 B C
A. kg 3 cm
4
7 A. 4 cm
B. kg
8 B. 3 cm
5 C. 5 cm
C. kg
4 D. 6 cm

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


7th IMO - Set A 7

48. The represents a whole number. What is ? A. 3 hrs 45 mins 15 sec


87 5 B. 3 hrs 40 mins 10 sec
5 C. 4 hrs 15 mins 15 sec
43 75 D. 4 hrs 40 mins 10 sec
A. 7 50. 100 trees were planted along one side of a straight
B. 8
road. The trees were planted 9 m apart. What is the
C. 9
distance between the first and the last tree?
D. 5

49. Aman drove from Town P to Town Q. How long did


he drive?

9m
A. 882 m
B. 891 m
Left Town P Arrived at Town Q C. 900 m
D. 909 m

sPace
P
Pace For roUgH WorK

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


Class 5

7th

SET B

Year 2013

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


2 7th IMO - Set B

logical reasoning

1. How many meaningful English words can be made 5. Find the number of cubes in the given figure.
with the letters ERTU using each letter only once
in each word?
A. 0
B. 1
C. 2
D. More than two

2. Study the given arrangement carefully :


1 FA3 D K U J 9 B R 2 K E L8 G P A. 13
Which of the following is eighth to the right of seventh B. 14
letter from the left end in the above arrangement? C. 15
D. 16
A. F
B. P 6. Select a figure from the options in which Figure (X)
C. L is embedded as one of its part.
D. 2

3. Select the figure from the options which forms the


correct mirror image of Fig. (X), if mirror is placed
Figure (X)
along MN?
A.

B.

Fig. (X)
C.

A.
D.

B. 7. Mohit travels 12 km west, then 3 km towards south


and then 12 km towards east. How far is he from the
starting point?
A. 3 km
C. B. 20 km
C. 15 km
D. 5 km

8. Samay correctly remembers that he visited Chandigarh


D. before thirteenth of August but after ninth of August.
His sister Priya correctly remembers that Samay
visited Chandigarh after eleventh of August but before
4. In a certain code 'INFORM' is written as 'FNIMRO', fourteenth of August. On which day of August did
then 'DETECT' will be coded as _______. Samay visit Chandigarh?
A. DETTCE A. Eleventh
B. TEDECT B. Twelfth
C. TEDCET C. Tenth
D. TEDTCE D. Thirteenth

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


7th IMO - Set B 3

9. Garima is senior to Megha but not to Zarrin. Beena is 14. What will come next in the series below?
junior to Megha but no one is senior to Latika. Who is C4X, F9U, I16R, ?
the most junior?
A. K25P
A. Garima B. L25P
B. Megha C. L25O
C. Latika D. L25M
D. Beena
15. Tisha ranks eleventh from the top and tenth from the
10. If one is added to the second digit of each number bottom in an exam. How many students are there in
in given set of numbers, then which number will be her class?
lowest?
A. 20
489 441 454 473 483 B. 21
A. 441 C. 22
B. 489 D. 19
C. 454
D. 473 16. Select a figure from the options which will complete
the series shown below.
11. Select a figure from the options which will complete
the Figure (X).

A.

Figure (X) B.

A.
C.

B.
D.

C.
17. There is a certain relationship between figures (1) and
(2). Establish a similar relationship between figures
D. (3) and (4) by selecting a figure from the options to
replace the (?) in figure (4).

12. Find the missing number, if a certain rule is followed


row-wise or column-wise.
24 82 96
32 78 100
A.
14 65 ?
A. 79
B. 69 B.
C. 59
D. 89

13. Select the odd one out. C.


A. ADGJ
B. PSVY
C. JMOR D.
D. UXAD

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


4 7th IMO - Set B
18. Select a combination of numbers from the options
which will form a meaningful word.
Y L P E A R C.
1 2 3 4 5 6
A. 3, 2, 5, 1, 6, 4
B. 3, 2, 5, 1, 4, 6
C. 3, 1, 2, 5, 4, 6
D. 3, 2, 1, 5, 6, 4
D.
19. Identify the symmetrical figure corresponding to the
half symmetrical figures shown below.

3
20. Sandeep is facing the Garden. He makes a -turn
4
in an anti-clockwise direction and then 270 turn in
clockwise direction. He is facing _________ now.

A.

B.
A. Playground
B. Garden
C. Swimming pool
D. Library

Mathematical reasoning

21. Which of the following options makes the given C. 9248


expression true? D. 2984

990064 + 420349 912345 + 521935 24. How many prime numbers are there between 40 and
54?
A. >
A. 4
B. <
B. 5
C. =
D. Cant be determined C. 3
D. 6
22. Select the INCORRECT match.
25. The given figure shows two ribbons. What is the
A. LIV = 54
difference in length between the ribbons?
B. XLVI = 46
C. LXXIX = 89
D. XL = 40

23. The quotient when 222816 is divided by 24 is A. 1.8 m


_____.
B. 1.6 m
A. 9286 C. 1.7 m
B. 9284 D. 1.5 m

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


7th IMO - Set B 5

26. The value of 9.85 + 0.6 0.28 is ____. C. 18


A. 10.73 D. 20
B. 10.37 31. The number of factors of 126 are ______.
C. 10.17
A. 12
D. 9.17
B. 14
27. What is the area of the shaded figure? C. 16
D. 18

1
32. If another of the given figure was to be shaded, what
4
fraction of the whole figure would be shaded?

A. 26 cm2
B. 52 cm2
C. 64 cm2
A. 5
D. 56 cm2
7
28. How many lines of symmetry does the figure have? 3
B.
8
4
C.
7
1
D.
2
33. The product of 24 tenths and 4 ones is the same as
_________.
A. 96 tenths
B. 9 tenths 6 hundredths
A. 0 C. 96 hundredths
B. 1 D. 9 ones 6 hundredths
C. 2
D. 4 34. The clock shows the time at which the movie started.
1
29. Find the perimeter of the given figure. (Two rectangles The movie ended 2 hours later. When did the
movie end? 2
are of same shape and size) (FG = FH = GH)

A. 165 cm
B. 150 cm A. 5 : 17
C. 135 cm B. 4 : 47
D. 170 cm C. 4 : 50
D. 5 : 20
30. How many right angles are there in the figure?
35. On a Saturday afternoon, Avantika read page 346 to
page 597 of a novel. How many pages did she
read?
A. 251
B. 252
A. 12 C. 253
B. 16 D. 250

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


6 7th IMO - Set B

everyday Mathematics

36. Mr. Gupta bought a house for ` 1672000. He spent B. 62 minutes


` 12582 on the furniture and ` 8540 for the curtains. C. 51 minutes
Then he spent another ` 5675 for preparing the front D. 91 minutes
lawn of the house. How much money did he spend
41. A housing project involves construction of 1879392
altogether?
houses for poor people in 96 colonies. How many
A. ` 1678997 houses will be constructed in each colony?
B. ` 1698797 A. 15877
C. ` 1498567 B. 18577
D. ` 1512998 C. 19757
D. 19577
37. Latika saved ` 28.50 from her pocket money. Her
mother gave her ` 45.70 and her father also gave her 42. A rectangular playground is 125 m long and 95 m wide.
` 65.25. How much money does Latika have now? If a boy walks around it 3 times, how much distance
A. ` 129.78 does he cover?
B. ` 139.45 A. 1320 m
C. ` 119.75 B. 1300 m
D. ` 145.50 C. 660 m
D. 1200 m
1
38. The price of a metre of cloth is ` 12 . What would 43. There was 11.265 L of tea in a pot. It was distributed
2
7 among 40 people, each person get 220 mL of tea.
be the price of 5 metre of cloth?
15 1.345 L of tea fell on the floor. How much tea is left
1 in the pot?
A. ` 59
15 A. 1.1 L
1 B. 1.12 L
B. ` 70 C. 10.71 L
5
1 D. 8.9 L
C. ` 68
3 1
44. Shweta bought 7 metre lace for making a dress.
1 4
D. ` 45 1
3 If 1 metre of the lace is left, what length of lace
6
39. A rectangular floor is 9 m long and 7 m wide. A was used by her?
square rug of length 5 m is laid on the floor. What 1
A. 7 m
is the area of the floor not covered by the rug? 3
1
B. 5 m
3
1
C. 6 m
12
D. 6m

45. What is the cost of 3 kg of cherries?


A. 25 m2
B. 38 m2
C. 63 m2
D. 88 m2

40. Aman took 1 hr 21 minutes to travel from his house 85 paise per 100 g.
to his office on Monday. He took 2 hrs 12 minutes to
A. ` 26
travel the same route on Tuesday because of a traffic
B. ` 23.85
jam. How much longer did he take on Tuesday? C. ` 8.5
A. 1 hour D. ` 25.50

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


7th IMO - Set B 7

ACHIEVERS SECTION

46. The time shown on Manus watch was 45 minutes 49. Which of the following statements is INCORRECT?
slow. He adjusted the watch to set it to the actual A. Division by zero is not possible.
time. How many right angles had he formed by B. Symbols V, L and D can be used only once.
moving the minute hand? Did he make a clockwise C. 2 is the only even number which is a prime
or anti-clockwise turn? number.
A. 2 right angles, anti-clockwise D. The sum of common factors of 32 and 48 is 20.
B. 2 right-angles, clockwise
50. Select the correct match.
C. 3 right angles, anti-clockwise Figure Unshaded Shaded
D. 3 right angles, clockwise Area Area
47. The difference between (4 tens 12 tenths and 25
hundredths) and (3 tens 14 tenths and 45 thousandths)
is A. 96 cm2 44 cm2
A. 10.05
B. 10.005
C. 10.5
D. 15.005 B. 180 cm2 108 cm2

48. Which of the following options hold?


Statement 1 : The value of CM CD + CVII is
607.
Statement 2 : Symbol C can be added to every C. 20 cm2 15 cm2
Roman symbol. But it can be subtracted from D
and M only.
A. Statement 1 is true but statement 2 is false.
B. Statement 1 is false but statement 2 is true.
D. 92 cm2 48 cm2
C. Both the statements are true.
D. Both the statements are false.

SPACE FOR ROUGH WORK

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


Class 5

8th

Set A

Year 2014

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


2 8th IMO - Set A

logical reasoning
logical reasoning
1. Find the missing number in the given number 6. Count the number of cubes in the given figure.
pattern.
9 27 31 93 97 ?

A. 316
B. 1135
C. 291
D. 377 A. 23
2. If 'Train' is called 'Bus', 'Bus' is called 'Tractor', 'Tractor' B. 22
is called 'Car', 'Car' is called 'Scooter', 'Scooter' is C. 20
called 'Bicycle', 'Bicycle' is called 'Rickshaw', then D. 24
which is used to plough a field?
7. Find the figure which is different from the others.
A. Train
B. Bus
A.
C. Tractor
D. Car

3. Which of the following Venn diagrams depict the


relationship amongst 'Nose, Body, Hands'? B.

A.

C.
B.

C.
D.

D.
8. Select the correct mirror image of the given Fig. (X).
4. In the given letter series, which letter is exactly Mirror
midway between F and R?
YAC B E D F I J H K M N O Q PR U V X T Z
A. N
B. K
C. M
Fig. (X)
D. H

5. Find the missing number, if a certain rule is followed


in the given figures. A. B.

3 19 5 7 39 5 6 ? 4

4 4 9
A. 25
B. 33 C. D.
C. 39
D. 41

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


8th IMO - Set A 3
9. Which line in the given diagram is the correct line A. 130
of symmetry? B. 315
E P C. 225
G
D. 230

R S 13. What is the missing number in the given series


below?

H F 2 6 8 12 17
Q
A. PQ 5 13 ? 25 35
B. RS
C. EF A. 17
D. GH B. 27
C. 35
10. There is a certain relationship between fig. (i) and D. 41
(ii). Establish a similar relationship between fig. (iii)
and (iv) by selecting a suitable figure from the given 14. Which of the following figures is the top view of the
solid?
options.

? A.
(i) (ii) (iii) (iv)

A. B.

B.
C.

C.

D.
D.

15. Which of the following options will complete the


11. Some letters are given which are numbered 1, 2, Fig. (X)?
3, 4, 5 and 6 followed by four options containing
combinations of these numbers. Find the combination
of numbers so that letters arranged accordingly form
a meaningful word.
E H N T O R ?
1 2 3 4 5 6
Fig. (X)
A. 2, 5, 3, 4, 1, 6
B. 5, 6, 2, 3, 1, 4 A.
C. 4, 2, 6, 5, 1, 3
D. 4, 2, 6, 5, 3, 1
B.
12. Beena was facing the library at the beginning. She
turned anti-clockwise to face south-east. What angle
did she turn through?
C.
North

Library D.

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


4 8th IMO - Set A
MATHEMATICAL REASONING

16. In the given figure, the area of the shaded square 20. The given bar graph shows the weight of old newspapers
is 196 cm2. What is the perimeter of the rectangle collected by 2 classes over 5 days. What is the difference
EFGH? between the total weight collected by class 5A and
E F class 5B?

10
9
H G
A. 90 cm 8
B. 54 cm 7

Weight (in kg)


C. 98 cm 6
D. 49 cm 5 Class 5A
4
Class 5B
3
17. Using the given clues, find the value of + .
2
+ + = 15.9 1
0
Mon Tue Wed Thu Fri
Days
= 21.2
A. 20 kg
B. 16 kg
= 1.5 C. 24 kg
D. 9 kg
A. 0.375
B. 0.235 21. Select the correct match.
C. 0.75
A. 897 - DCCXCVII
D. 0.1405
B. 1234 - MCCXXIV
18. Which of the angles in the figure is larger than 2 right C. 541 - CDXLI
angles? D. 547 - DXLVII
a 22. H o w m a n y s h a p e s d o n o t h a v e a n y l i n e o f
d c
symmetry?
b
A. a
B. b
C. c
D. d

19. The total weight of 3 objects is shown in the figure.


The cone is 1 kg heavier than the ball. The ball is
1 kg heavier than the cylinder.
What is the weight of the cone?
A. 3
B. 1
C. 2
D. 4

23. Find the missing value.


1 1
2.25 9 + 1 (6.5 0.2) = ___
?__
8 4
A. 5 kg A. 0.075
B. 8 kg B. 0.3
C. 6 kg C. 1.3
D. 7 kg D. 1.375

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


8th IMO - Set A 5
24. Rohan cycled from his house to the post office, then to 29. What is the difference in the place value of the digits
the market, then to the doctor and then he went to his 8 and 6 in the numeral 8962321?
house. The distances are marked in the given figure.
A. 7994000
What is the total distance covered by Rohan?
B. 7904000
Post Office 1.3 C. 7960000
km
Market D. 7940000
km
House 1.6 30. What is the missing sign in the box?
1 1 1 1 1 1
4 +9 3 6 8 +5
0.7 km 5 5 5 4 4 4
5k 5
m Hospital 6.6
A. <
B. =
A. 12.5 km C. >
B. 11.4 km D. Can't be determined
C. 9.53 km
D. 10.3 km 31. Which of the following statements is INCORRECT?

25. What fraction of the figure is shaded? A. A square has 4 equal sides.
B. A rectangle has 2 pair of equal sides.
C. A square has 4 right angles.
D. A rectangle has only 2 right angles.

32. 80 has ____ factors.


A. 10
B. 6
5
A. C. 8
8
D. 12
5
B.
16 33. Mohit drove from Delhi to Chandigarh as per the
5 time shown in the clocks. How long did he drive?
C.
32
5
D.
64

26. The place value of 6 in 43,34,96,258 is ____.


A. 6000
B. 60000
C. 600000 Left Delhi Arrived Chandigarh
D. 6000000
A. 5 hours 20 minutes
27. 19 : 40 hrs in 12 hr clock is written as ____. B. 5 hours 25 minutes
A. 7:40 a.m. C. 5 hours 30 minutes
B. 7:40 p.m. D. 5 hours 40 minutes
C. 9:40 a.m.
D. 9:40 p.m. 34. Garima is XIII years old. Her sister is X years old.
How old will they be when their total age is LV
28. If + + = 34.03 kg and + + + = 39590 g, years?
then + + + + = _____.
A. XXIX, XXVI
A. 50.56 kg
B. 19.03 kg B. XXV, XXII
C. 12.5 kg C. XX, XXIII
D. 55.56 kg D. XIX, XXII

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


6 8th IMO - Set A
35. The difference between the (sum of third multiple of A. 66
18 and the sixth multiple of 12) and sum of factors B. 186
of 24 is ____. C. 176
D. 126

EVERYDAY MATHeMATICS

36. A company earned ` 56,48,000 in a year. If the C. ` 88


expenses were ` 4,74,596, how much money was D. ` 65
saved?
41. Varun purchased a book for ` 18.45, a pair of shoes
A. ` 2,34,467 for ` 70.25 and a shirt for ` 55.75. How much money
B. ` 61,37,007 did Varun spend in all?
C. ` 52,34,728 A. ` 144.35
D. ` 51,73,404
B. ` 154.53
37. In a class, there are 28 boys and 14 girls. What fraction C. ` 144.45
of the pupils are girls? D. ` 114.55

1 42. The base of a rectangular tank is 21.5 m long and


A.
3 10 m broad. Find the cost of painting the base of the
1 tank, if the cost of painting is ` 2.50 per sq. m.
B.
4
A. ` 118.50
1
C. B. ` 215.80
5
C. ` 587.50
1
D. D. ` 537.50
6

38. A fruit seller had 69875 oranges. He packed them in 43. Mini took 35 minutes to complete her homework.
boxes, with each box containing 325 oranges. Find She finished her homework at 12:05 p.m. What time
the number of boxes. did she start doing her homework?

A. 225 A. 11:30 p.m.

B. 315 B. 11:30 a.m.

C. 215 C. 12:40 a.m.


D. 12:40 p.m.
D. 205
44. Saurabh can read 6 books in a day. How many weeks
39. Latika takes 3 minutes 20 seconds to finish reading
will he take to finish 1440 such books?
of one page of a storybook. If the book has 42 pages,
how long will she take to finish reading it? A. 33
A. 22 minutes 20 seconds B. 35
B. 1 hour 24 minutes C. 240
C. 134.4 minutes D. 10
D. 2 hours 20 minutes
45. 68 people can travel in one bus. How many buses will
1 1 be needed for 1904 people going on a pilgrimage?
40. The cost of 3 kg of sweets is ` 185 . Find the cost
2 2 A. 27
of 1 kg of sweets.
B. 28
A. ` 55 C. 26
B. ` 53 D. 29

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


8th IMO - Set A 7

Achievers section

46. In a town, there are two public libraries. The number C. In the number 8176942, the place value of the
of books in one library is 3,48,386 and the number digit '1' is 50000 20.
of books in the other library is 5,17,058. D. The place value of the digit '5' in the number
7538612 is 21869 more than 478131.
(a) What is the total number of books in both the
libraries? PQS + R
49. Find the value of .
(b) How many more books does the second library 2
have than the first library? 5P9Q
(a) (b) )
463 2730311
A. 765484 268493 231 R
B. 765239 168672 4153
3704
C. 865444 168672 4491
D. 865444 158672 4 S 67
3241
47. Rohits car was parked in parking from 2.30 p.m. to 3241
6.25 p.m. How much does he have to pay? 0
Parking Rates A. 40
First hour ` 13.20 B. 30
Every additional half an hour or part ` 4.55 C. 60
thereof D. 55
A. ` 45.5 50. Monu is thinking of a four digit number.
B. ` 35.95 The fourth digit is the greatest.
C. ` 25 When the third digit is divided by the first digit,
D. ` 40.5 the quotient is 2.
The difference between the second and third digit
48. W h i c h o f t h e f o l l o w i n g s t a t e m e n t s i s is 1.
INCORRECT? The first digit is double of 2.
A. The place value of the digit '2' in the number A. 3768
532689 is 200 times the number 10. B. 4789
B. The difference in place values of the digits '7' and C. 5698
D. 1239
'4' in the number 6734581 is 696000.

SPACE FOR ROUGH WORK

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


Class 5

8th

Set B

Year 2014

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


2 8th IMO - Set B

logical reasoning

1. How many meaningful English words can be formed 5. If Mohit is facing the sports club and turn in an
from the letters ADRW using each letter only once anticlockwise direction to face the Airport, what
in each word? angle did he turn through?
A. One
B. Two
C. Three
D. None of these

2. Some letters given are numbered 1, 2, 3, 4 and 5


followed by four options containing combination of
these numbers. Find the combination of numbers
so that letters are arranged accordingly to form a
meaningful word. A. 225
U J C I E B. 135
1 2 3 4 5 C. 180
A. 1, 2, 3, 4, 5 D. 270
B. 2, 4, 1, 5, 3
6. Find the missing number, if the wheel
C. 2, 1, 4, 3, 5 is rotated in the given direction.
D. 3, 1, 2, 4, 5
A. 8
3. There is a connection between the numbers in the B. 4086
first row and those in the second row. Find the C. 16
missing number. D. 4096
First row : 15 21 34 12 19
Second row : 105 147 238 84 ? 7. Select the correct mirror image of Fig.(X).
A. 133
B. 143
C. 193
D. 173

4. Which of the following options will complete the


pattern in Fig.(X)? A.
B.
C.
D.

8. Four darts were thrown at a dartboard as shown


below. All four darts landed on the dartboard. Which
of the following is not a possible score?

A.

B.

C.
A. 80
B. 90
D. C. 130
D. 210

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


8th IMO - Set B 3
9. The top half of a symmetrical figure is shown 13. Which of the following Venn diagrams best represents
below. XY is the line of symmetry. Which one of the relationship amongst Colour, Red, Blue?
the following options will complete the symmetric
figure?
A.

B.

A.
C.

B.
D.
C.


14. Find the odd one out.

D.
A.

10. If 'White' is called 'Blue', 'Blue' is called 'Red', 'Red'
is called 'Yellow', 'Yellow' is called 'Green', 'Green'
is called 'Black', 'Black' is called 'Violet' and 'Violet' B.
is called 'Orange', then what would be the colour of
human blood?
A. Red C.
B. Yellow
C. Green
D. Violet D.
11. Count the number of squares in the given figure.

15. There is a certain relationship between Fig.(i) and


(ii). Establish the similar relationship between
Fig.(iii) and (iv) by selecting a suitable figure from
the options which will replace the (?) in Fig.(iv).

A. 11
B. 21
C. 18
D. 19 A.

12. Study the following arrangement carefully and answer


the question given below.
m 4 et % j 9 ib @ u 8 n # f 1 v 7 2 ah 3 y 5 $ 6 K B.
Which of the following is ninth to the right of
the seventeenth from the right end of the above
arrangement? C.
A. A
B. %
C. I D.
D. Y

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


4 8th IMO - Set B

mathematical Reasoning

16. What fraction of the figure is unshaded? 19. ______ is a factor of 6th multiple of 53.
A. 4
B. 5
C. 6
D. 7

20. Which of the following numbers is the greatest?


A. 0.6

A. 13 B. 0.64
16 C. 0.608
B. 13 D. 0.631
32
19 21. Place value and face value of a number is always
C.
32 equal at ____.

D. 32 A. Ones Place
19 B. Tens place
C. Hundreds Place
17. Rectangle ACEG below is divided into 4 parts. BCDX
is square. What is the area of the shaded part? D. None of these

22. Which one of the figures is a symmetrical figure?

A. 28 cm2 A. Both (i) and (v)


2
B. 32 cm B. Only (v)
C. 48 cm2
2
C. Both (ii) and (iv)
D. 64 cm
D. Only (iii)
18. The given table shows a baby's weight on the first
day of each month from April to August. 2 2 1
23. 19 5 + 32 5 = 13 _____ .
3 3 6
Date Weight (kg)
st A. 1
1 April 3.6 4
6
1st May 5.0
B. 8.9
1st June 6.0
1st July 6.7 C. 9
1st August 7.2 D. 51
In which month did the baby's weight increase the
24. Roman numeral for 498 is ____.
most?
A. CDCXVIII
A. April
B. May B. CDCXIV
C. June C. CDXCVIII
D. July D. None of these

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


8th IMO - Set B 5
25. The shaded figure given below is formed using 3 31. ______ is equivalent of one lakh in International
squares and 3 equilateral triangles. The length of the System of number.
straight line AB is 15 cm. A. Hundred thousand
B. Ten million
C. One million
D. Ten thousand

32. How many angles inside the figure below are equal
to three right angles?

Find the perimeter of the shaded figure.


A. 45 cm
B. 70 cm
C. 75 cm A. 4
D. 105 cm B. 2
26. Sum of the factors of 71 is ______. C. 3
D. 1
A. 72
B. 194 33. What is the weight of the packet of sugar as shown
C. 71 on the weighing scale in the figure?
D. 78

5
27. 4 hours = _____ seconds.
6
A. 11400
B. 17400
C. 8700
D. 10800

28. There are ______ pair of parallel W B


lines in the given figure. A
Y Z
A. 2 X K A. 300 g
B. 5 D E H B. 350 g
C. 3 C G C. 400 g
F D. 450 g
D. 4

29. 100 26.25 is same as ______. 1


34. How many right angles are there in 2 complete
2
A. 2.625 10 turns?
B. 2.625 10 A. 8
C. 2625 10 B. 10
D. 26250 10 C. 12

30. ______ is a factor of every number and every number D. 14


is a factor of itself. 35. Select the incorrect match.
A. 0 A. 318 CCCXVIII
B. 1 B. 523 DXXIII
C. 2
C. 694 DCXIV
D. 10
D. 940 CMXL

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


6 8th IMO - Set B

Everyday mathematics

36. A traveller covered a distance of 268640 km in 365 41. In the first year, the total amount earned from the
days. If he covered the same distance every day, how sale of tickets for a play is ` 7580.95. In the second
much distance did he cover each day? year, the amount goes up to ` 9635.65 and in the third
A. 810 km year, it is ` 152 less than what it was in the second
year. What is the total amount in three years?
B. 736 km
C. 736 m A. ` 2670.25
D. 533 m B. ` 10317.50
C. ` 78416.30
2
37. A gas cylinder has a capacity of 34 L of gas. 27 L of D. ` 26700.25
3
gas is used. How much gas is left in the cylinder? 42. Find the area of rectangular garden of length 18 m
1 and breadth 10 m. Also, find the cost of manuring
A. 6 L 2
3 the garden at the rate of ` 5 per m .
2 2
B. 5 L A. 180 m , ` 1800
3 B. 180 m2, ` 900
3 C. 28 m2, ` 280
C. 4 L
7
D. 14 m2, ` 450
1
D. 9 L 43. There are 656 apples in one box. How many apples
2
are there in 945 such boxes?
38. A tin can hold 17.8 L of oil. How many such tins A. 324720
will be required to hold 213.6 L of oil?
B. 616620
A. 12 C. 514313
B. 17 D. 619920
C. 13
1
D. 20 44. In a multi-storey building, of the 546 residents
6
39. Five friends went on a picnic. Each of them covered watch the Sports channel. Find the number of people
30 km 830 m distance in his car. How much distance who do not watch this channel.
did all of them travel together? A. 436
A. 15415000 km B. 455
B. 154 km 150 m C. 544
C. 150 km 154 m D. 380
D. 1504150 km
45. A hostel consumes 22 L 500 mL of milk each day.
40. The train fare from Delhi to Amritsar for 10 persons If 450 mL milk is consumed by each child, find the
is ` 1850. What is the fare for 25 persons? number of children in the hostel.

A. ` 18500 A. 50
B. ` 462500 B. 70
C. ` 4625 C. 120
D. ` 2500 D. 90

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


8th IMO - Set B 7

Achievers section

46. In an election, there were three candidates P, Q and C. The billions place is 100 times larger than the
R. Candidate P got 68,36,940 votes and candidate Q millions place.
got 64,47,542 votes. If the total number of votes was D. Product of XVII and XXIV added to XXXIII is
2,63,46,709, how many votes did candidate R get? CDXLI.
Who won the election?
49. Vivek rented a bicycle for 3 hours. How much did
A. 26345712, Q he pay?
B. 13062227, P
C. 13062227, R First hour : ` 7
D. 64940368, R 1
Every additional hour: ` 3
2
47. Part of a scale is shown below. What is the value of
A. ` 13
the reading at X?
B. ` 19
C. ` 22
D. ` 30

A. 10.02 cm 50. Gautam is thinking of a four digit number.


B. 10.04 cm The fourth digit is thrice the first digit.
C. 10.2 cm The second digit is the second multiple of 2.
D. 10.4 cm The third digit is the smallest even number.

48. Which of the following statements is correct? Find the number.

A. One lakh and one hundred thousands will give A. 3426


3 lakhs. B. 6421
B. The difference between ten lakhs and one million C. 9423
is 100000. D. 3429

SPACE FOR ROUGH WORK

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)


ANSWER KEYS
4th IMO(2010)

1. (A) 2. (B) 3. (B) 4. (A) 5. (A) 6. (D) 7. (C) 8. (B) 9. (C) 10. (B)
11. (C) 12. (D) 13. (B) 14. (C) 15. (B) 16. (B) 17. (A) 18. (A) 19. (B) 20. (D)
21. (A) 22. (C) 23. (A) 24. (B) 25. (D) 26. (D) 27. (A) 28. (D) 29. (A) 30. (B)
31. (B) 32. (B) 33. (D) 34. (D) 35. (B) 36. (B) 37. (C) 38. (C) 39. (B) 40. (C)
41. (C) 42. (B) 43. (C) 44. (C) 45. (D) 46. (D) 47. (A) 48. (D) 49. (B) 50. (C)

5th IMO(2011)

1. (B) 2. (A) 3. (B) 4. (D) 5. (B) 6. (D) 7. (A) 8. (C) 9. (B) 10. (B)
11. (C) 12. (D) 13. (D) 14. (B) 15. (C) 16. (C) 17. (D) 18. (B) 19. (C) 20. (D)
21. (C) 22. (C) 23. (B ) 24. (D) 25. (A) 26. (A) 27. (A) 28. (A) 29. (A) 30. (C)
31. (B) 32. (D) 33. (D) 34. (B) 35. (C) 36. (C) 37. (B) 38. (C) 39. (A) 40. (A)
41. (C) 42. (A) 43. (A) 44. (B) 45. (D) 46. (C) 47. (C) 48. (B) 49. (B) 50. (B)

6th IMO(2012)

SETA
1. (C) 2. (D) 3. (C) 4. (B) 5. (D) 6. (B) 7. (D) 8. (B) 9. (D) 10. (C)
11. (A) 12. (B) 13. (B) 14. (C) 15. (D) 16. (C) 17. (B) 18. (D) 19. (A) 20. (B)
21. (D) 22. (B) 23. (B) 24. (A) 25. (D) 26. (D) 27. (A) 28. (C) 29. (D) 30. (D)
31. (B) 32. (D) 33. (C) 34. (A) 35. (C) 36. (B) 37. (B) 38. (A) 39. (A) 40. (C)
41. (A) 42. (C) 43. (B) 44. (B) 45. (D) 46. (B) 47. (C) 48. (A) 49. (C) 50. (D)
SETB
1. (C) 2. (B) 3. (D) 4. (C) 5. (B) 6. (C) 7. (A) 8. (D) 9. (A) 10. (B)
11. (B) 12. (C) 13. (C) 14. (A) 15. (B) 16. (D) 17. (A) 18. (C) 19. (B) 20. (B)
21. (A) 22. (C) 23. (D) 24. (B) 25. (C) 26. (C) 27. (A) 28. (B) 29. (C) 30. (C)
31. (B) 32. (A) 33. (D) 34. (D) 35. (B) 36. (A) 37. (C) 38. (C) 39. (B) 40. (B)
41. (B) 42. (C) 43. (A) 44. (B) 45. (B) 46. (C) 47. (D) 48. (B) 49. (A) 50. (D)

7th IMO(2013)
SETA
1. (B) 2. (A) 3. (A) 4. (B) 5. (D) 6. (D) 7. (D) 8. (C) 9. (B) 10. (A)
11. (D) 12. (B,D) 13. (C) 14. (B) 15. (C) 16. (D) 17. (B) 18. (C) 19. (C) 20. (D)
21. (B) 22. (A) 23. (B) 24. (C) 25. (A) 26. (A) 27. (D) 28. (D) 29. (B) 30. (D)
31. (D) 32. (B) 33. (B) 34. (C) 35. (A) 36. (B) 37. (B) 38. (C) 39. (D) 40. (A)
41. (B) 42. (C) 43. (D) 44. (A) 45. (B) 46. (B) 47. (D) 48. (C) 49. (A) 50. (B)
SETB
1. (B) 2. (C) 3. (A) 4. (D) 5. (B) 6. (D) 7. (A) 8. (B) 9. (D) 10. (A)
11. (B) 12. (B) 13. (C) 14. (C) 15. (A) 16. (D) 17. (D) 18. (B) 19. (A) 20. (B)
21. (B) 22. (C) 23. (B) 24. (A) 25. None 26. (C) 27. (D) 28. (A) 29. (D) 30. (B)
31. (A) 32. (C) 33. (A) 34. (A) 35. (B) 36. (B) 37. (B) 38. (C) 39. (B) 40. (C)
41. (D) 42. (A) 43. (B) 44. (C) 45. (D) 46. (D) 47. (B) 48. (C) 49. (D) 50. (D)

8th IMO(2014)
SETA
1. (C) 2. (D) 3. (A) 4. (C) 5. (B) 6. (D) 7. (A) 8. (B) 9. (D) 10. (C)
11. (D) 12. (B) 13. (A) 14. (D) 15. (B) 16. (C) 17. (C) 18. (D) 19. (D) 20. (D)
21. (D) 22. (C) 23. (B) 24. (D) 25. (B) 26. (A) 27. (B) 28. (D) 29. (D) 30. (C)
31. (D) 32. (A) 33. (B) 34. (A) 35. (A) 36. (D) 37. (A) 38. (C) 39. (D) 40. (B)
41. (C) 42. (D) 43. (B) 44. (B) 45. (B) 46. (C) 47. (D) 48. (C) 49. (B) 50. (B)
SETB
1. (B) 2. (C) 3. (A) 4. (B) 5. (A) 6. (D) 7. (D) 8. (D) 9. (B) 10. (B)
11. (A) 12. (A) 13. (B) 14. (D) 15. (B) 16. (C) 17. (B) 18. (A) 19. (C) 20. (B)
21. (A) 22. (B) 23. (A) 24. (C) 25. (C) 26. (A) 27. (B) 28. (C) 29. (D) 30. (B)
31. (A) 32. (C) 33. (C) 34. (B) 35. (C) 36. (B) 37. (A) 38. (A) 39. (B) 40. (C)
41. (D) 42. (B) 43. (D) 44. (B) 45. (A) 46. (C) 47. (B) 48. (D) 49. (B) 50. (D)

Copyright2015. Science Olympiad Foundation (SOF)