RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN MG 1 TEMA/TOPIK 3. MENGENAL NEGARA KITA 3.1 LOKASI MALAYSIA a.

Di Asia Tenggara HASIL PEMBELAJARAN 1. Menyatakan kedudukan Malaysia pada peta Asia Tenggara. 2. Menyatakan kedudukan Malaysia di peta Asia. 3. Menyenaraikan Negara di Asia Tenggara yang berjiran dengan Malaysia. UNSUR PATRIOTISME 1. Bersyukur dan berbangga dengan lokasi Negara kita yang strategik. 2. Bekerjasama dengan negara jiran untuk kepentingan bersama 1.

TAHUN 5 AKTIVITI Melukis dan menamakan arah mata angina berpandkan kompas. Melabel kedudukan Negara Malaysia pada peta Asia Tenggara. Melabel Negaranegara yang berjiran dengan Malaysia pada peta Asia Tenggara. Menandakan kedudukan Malaysia di peta dunia dan menyatakan lokasinya. Melabel benuabenua di peta dunia. Membanding beza Benua Asia dengan benua lain dari segi keluasan saiz.

2.

3.

2

3. MENGENAL NEGARA KITA 3.1 LOKASI MALAYSIA a. Di Benua Asia dan di Dunia

1. Menamakan benuabenua yang terdapat di dunia. 2. Menyatakan lokasi Malaysia di peta benua Asia. 3. Menerangkan lokasi Malaysia di peta Dunia. 4. Menjelaskan saiz benua Asia berbanding dengan benua lain.

1. Berbangga dengan kedudukan geografi negara kita. 2. Menghormati negara lain untuk menjamin keamanan dunia. 3. Menyedari kepentingan mengekalkan hubungan baik dengan negaranegara lain di dunia. 1. Berbangga dengan kepelbagaian bentuk muka bumi di Malaysia. 2. Menyedari kepentingan bentuk muka bumi terhadap

1.

2. 4.

3

3. MENGENAL NEGARA KITA 3.2 GEOGRAFI FIZIKAL a. Bentuk Muka Bumi.

1. Menyenaraikan bentuk muka bumi Malaysia. 2. Menerangkan kepentingan bentuk muka bumi Malaysia. 3. Menjelaskan kepentingan bentuk muka bumi di

1. Menandakan dan menamakan jenis bentuk muka bumi dan kepentingannya 2. Menyanyikan lagulagu bertemakan

2 GEOGRAFI FIZIKAL a. Menyedari kepentingan bentuk muka bumi terhadap ekonomi negara. Perbandingan bentuk muka bumi 1. Cuaca dan Iklim di Malaysia i. Membuat pengurusan grafik untuk membanding beza bentuk muka bumi dan kepentingan ekonomi. MENGENAL NEGARA KITA 3. MENGENAL NEGARA KITA 3. 1. Menyediakan laporan tentang aktviti yang dijalankan berdasarkan keadaan cuaca yang tertentu. Menyatakan iklim Khatulistiwa. Menerangkan faktor yang 1. Menghasilkan karya kreatif yang menggambarkan iklim di Malaysia. Berbangga dengan iklim negara kita. 1. 3. ekonomi negara. 1. Menandakan dan menamakan jenis bentuk muka bumi dan kepentingannya 2.2 GEOGRAFI FIZIKAL b. Membuat perbincangan berdasarkan tugasan buku . Bersyukur dapat menikmati iklim yang selesa sepanjang tahun. 2. Menandakan 4 3. 2. Berbangga dengan . 2. 1. Menjelaskan ciri iklim Khatulistiwa. 2. Menyediakan model bentuk muka bumi fizikal Malaysia. 3. Ciri-ciri iklim di Malaysia 1. 5 3.RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN Malaysia kepada ekonomi negara. TAHUN 5 keindahan alam seperti ‘ Gunung Kinabalu’ dan ‘Tanjung Puteri’. MENGENAL 1. Berbangga dengan kepelbagaian bentuk muka bumi di Malaysia. 1. Membanding dan membezakan kepentingan dua jenis bentuk muka bumi. 6 3.

Membuat perbincangan berdasarkan tugasan buku teks. Faktor yang mempengaruhi cuaca dan iklim.2 GEOGRAFI FIZIKAL b. 1. MENGENAL NEGARA KITA 3. TAHUN 5 kawasan yang menerima hujan dan tiupan angin. Berbangga dengan iklim negara kita. Bersyukur dapat menikmati iklim yang selesa sepanjang tahun.2 GEOGRAFI iklim di Malaysia. FIZIKAL b. 2. 7 3. 8 1. Melabel zon iklim dunia pada peta dunia. Cuaca dan Iklim di Malaysia ii. Faktor yang mempengaruhi cuaca dan iklim. Berbangga dengan iklim negara kita. 1. 1. 2. 9 1. 2. 2. Faktor yang mempengaruhi cuaca dan iklim. Berbangga dengan iklim negara kita. Bersyukur dapat menikmati iklim yang selesa sepanjang tahun. 1. Membanding dan .2 GEOGRAFI FIZIKAL 1. Membuat perbincangan berdasarkan tugasan buku teks. 2. Cuaca dan Iklim di Malaysia ii. MENGENAL NEGARA KITA 3. MENGENAL NEGARA KITA 3. 2. 2. Bersyukur dapat menikmati iklim 1. Membanding dan 1. Cuaca dan Iklim di Malaysia ii.2 GEOGRAFI FIZIKAL b. . Mengumpulkan keratin akhbar tentang bencana alam dan membuat laporan.Bencana alam 3. iklim negara kita. 3. Menamakan contoh dan ciri kawasan zon iklim dunia.RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN NEGARA KITA mempengaruhi cuaca da 3. Menjelaskan pengaruh iklim terhadap kegiatan ekonomi penduduk di Malaysia. 2. . Menjelaskan bencana alam kesan daripada ciriciri cuaca dan iklim di Malaysia. Menyediakan laporan tentang aktiviti yang dijalankan berdasarkan keadaan cuaca yang tertentu. Bersyukur dapat menikmati iklim yang selesa sepanjang tahun.Pengaruh iklim terhadap keiatan ekonomi penduduk.

Menerangkan faktorfaktor yang memengaruhi pelbagai jenis tumbuhan semula jadi di Malaysia. Berbangga dengan tumbuh-tumbuhan semla jadi dan hidupan liar yang terdapat di persekitaran kita.2 GEOGRAFI FIZIKAL b. Membanding dan mempengaruhi cuaca dan membezakan iklim iklim. 12 3. 3. 1. TAHUN 5 membezakan jenis zon iklim dunia dengan menggunakan pengurusan grafik. Berbangga dengan iklim negara kita. Bersyukur dapat menikmati iklim yang selesa sepanjang tahun. Menyediakan laporan tentang jenis hidupan dan tumbuhan. 2. 2. 1. 11 1. Cuaca dan Iklim di Malaysia ii. 1. 2. Tumbuh-tumbuhan semula jadi dan hidupan 1. Menyediakan laporan tentang factor yang mempengaruhi iklim di dunia. Maaysia dengan zon . Menyediakan laporan tentang jenis hidupan dan tumbuhan dan faKtor-faktor yang mempengaruhi . yang selesa sepanjang tahun. 10 3. Menjelaskan jenis habitat tumbuh-tumbuhan semula jadi dan hidupan liar di Malaysia. 1.2 GEOGRAFI FIZIKAL c. Faktor yang mempengaruhi cuaca dan iklim. Menghargai kepentingan tumbuhtumbuhan semula jadi dan hidupan liar.RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN b.2 GEOGRAFI FIZIKAL c. 1. Membanding dan membezakan tumbuhtumbuhan semula jadi dan hidupan liar dua habitat. Berbangga dengan tumbuh-tumbuhan semla jadi dan hidupan liar yang terdapat di persekitaran kita. Menerangkan fakorfaktor yan mempengaruhi cuaca dan iklim. 3. 1. MENGENAL NEGARA KITA 3. ii. Menyenaraikan jenis tumbuh-tumbuhan semula jadi dan hidupan lair di Malaysia. Faktor yang 3. 1. Membuat perbincangan berdasarkan tugasan buku teks.Zon iklim dunia iklim dunia. Cuaca dan Iklim di membezakan tiga ciri Malaysia bagi zon iklim dunia. 2. MENGENAL NEGARA KITA 3. MENGENAL NEGARA KITA 3. Tumbuh-tumbuhan semula jadi dan hidupan liar.

Menceritakan latar belakang Parameswara sebagai pengasas Melaka. 3. . Pengasasan Melaka i.1 Kesultanan Melayu Melaka a. Menjelaskan sebab Parameswara melarikan diri dari Palembang. 2.Faktor yang mempengaruhi dan kepentingan pelbagai jenis tumbuhan semula jadi 13 3. Tumbuh-tumbuhan semula jadi dan hidupan liar. MENGENAL NEGARA KITA 3. Menceritakan peristiwa pembukaan Melaka. Menyatakan perjalanan Parameswara dari Palembang ke Melaka. Melakonkan sitasi yang menyeabkan pembukaan Melaka berpadukan peristiwa pelanduk menendang anjing. 1. Menyediakan laporan tentang jenis hidupan dan tumbuhan di zon iklim dunia. SEJARAH NEGARA KITA 4. Melabelkan peta perjalanan Parameswara. 4. Berbangga dengan tumbuh-tumbuhan semla jadi dan hidupan liar yang terdapat di persekitaran kita. Pengasasan Melaka i. Menghargai jasa pengasas Kesultanan Melayu Melaka.1 Kesultanan Melayu Melaka a. 15 4. .Jenis tumbuhantumbhan semula jadi dan hidupan liar di kawasan zon iklim dunia. 2.. 1. TAHUN 5 jenis tumbuhan dalam pengurusan grafik. Membincangkan peta perjalanan Parameswara. 1. Menjelaskan sebab yang mendorong Parameswara mengasasan Melaka. 2. 14 1. Menghargai kepentingan tumbuhtumbuhan semula jadi dan hidupan liar. 3. Menghargai kepentingan tumbuh-tumbuhan semula jadi dan hidupan liar. 2. Menyenaraikan jenis tumbuh-tumbuhan semula jadi dan hidpuan lair di zon iklim dunia. 2. Latar belakang Parameswara 1. . Menghargai jasa pengasas Kesultanan Melayu Melaka. Berbangga dengan sejarah awal negara. 2. Berbangga dengan sejarah awal Negara.RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN liar. 1. 1.2 GEOGRAFI FIZIKAL c. SEJARAH NEGARA KITA 4. Rentetan peristiwa pembukaan Melaka 1. 2.

1 Kesultanan Melayu Melaka b. Membincangkan dan menjelaskan perbandingan pentadbiran masa kini.1 Kesultanan Melayu Melaka b. Kegemilangan Melaka i. Menyenaraikan tokok Dan sumbangan pada Zaman Kesultanan Melayu Melaka. 1. 4.RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN 16 4. . Kegemilangan Melaka ii. Menerangkan Melaka sebagai pusat perdagangan. SEJARAH NEGARA KITA 4. SEJARAH NEGARA KITA 4. 2. Pentadbiran yang sistematik 1.Pusat Perdagangan 1. Berbangga dengan Kesultanan Melayu Melaka sebagai pusat penyebaran Islam dan pusat perdagangan.tokoh Kesultanan Melayu Melaka dan perbandingan dengan pentadbiran masa kini. Menyedari bahawa struktur pentadbiran Negara kita berasaskan Kesultanan Melayu Melaka. 2. 1. Kegemilangan Melaka i. TAHUN 5 1. 2. Melakokan situasi aktiviti perdagangan di 18 1. 17 4. Pentadbiran yang sistematik . Menyatan peranan Sultan dan Pembesar Berempat.1 Kesultanan Melayu Melaka b. Membincangkan dan menjelaskan kuasa sultan dan pembesar. Melakar dan menandakan pada peta Asia laluan perdagangan pada zaman Kesltanan Melayu Melaka. Berbangga dengan struktur pentadbiran Kesultanan Melayu Melaka. 2. Membandingkan dan membezakan struktur pentadbiran Kesultanan Melayu Melaka dan struktur pentadbiran Negara Malaysia kini. Melukis dan membincangkan struktur pentadbiran pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. 1. SEJARAH NEGARA KITA 4. Menyedari bahawa struktur pentadbiran Negara kita berasaskan Kesultanan Melayu Melaka. 2. Menceritakan aktivitiaktiviti perniagaan di Melaka. Melukis dan membincangkan struktur pentadbiran pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. Berbangga dengan struktur pentadbiran Kesultanan Melayu Melaka. 2. 1. 1.Tokoh. 2.. Menyatakan gelaran jawatan Pembesar Berempat. 2.

2.1 Kesultanan Melayu Melaka b.1 Kesultanan Melayu Melaka c. Menyatakan cara –cara peluasan kuasa. 20 1. Berbincang tentang peranan istana sebagai pusat kegiatan ilmu. Menyenaraikan aktiviti keilmuan yang dialankan di istana. 3. 2. SEJARAH NEGARA KITA 4. SEJARAH NEGARA KITA 4. 1. 1. 2. 1. 2. Peranan istana 1. 1. Sumbang saran tentang sebab-sebab dan cara-cara peluasan kuasa. Menadakan lalulan kuasa luar ke Melaka pada peta dunia. SEJARAH NEGARA KITA 4. Menyatakan golongan yang mendapat faedah daripada kegiatan lmu di istana. 21 4. Pusat Kegiatan Ilmu i.RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 5 pasar Melaka. Menyatakan peranan Melaka sebagai pusat penyebaran agama Islam. Peka terhadap perkembangan ilmu.1 Kesultanan Melayu Melaka d.. Cara peluasan 4. Berbangga dengan kewujudan dan kegemilangan Kesultanan Melayu Melaka. Menamakan kuasa-kuasa luar yang datang ke Melaka. Peluasan kuasa Melaka i. Menerangkan latar 1. 1. menyataan secara ringkas sebab-sebab peluasan kuasa. 1.1 Kesultanan Melayu Melaka 1. Menyatakan peranan istana sebagai pusat kegiatan ilmu. 23 . Kegemilangan Melaka iii. 2. 1. Melakar dan melabel negeri jajahan. 2. 3. 19 4. 3.Berbangga dengan Kesultanan Melayu Melaka sebagai pusat penyebaran Islam dan pusat perdagangan. Menghargai jasa pemimpin. Menyedari pentingnya menuntut ilmu. Membuat pengurusan grafik tentang barang dagangan. 3. SEJARAH NEGARA KITA 4. Menyenaraikan negeri jajahan takluk.Membincangkan cara islam berkembang di Melaka. 1.Pusat Penyebaran Agama Islam 4. Menyedari perlunya taat setia kepada pemimpin. Berbangga dengan kegiatan meuntut ilmu.

2. SEJARAH NEGARA KITA 4. Kebijaksanaan pemimpin 4. Menjelaskan keadaan Melaka menghadapi kemerosotan. 3. . Kemerosotan Melaka Menyedari perlunya taat setia kepada pemimpin. 2. Menandakan lalulan kuasa luar ke Melaka pada peta dunia. 1. Menyatakan cara kedatangan kuasa luar ke Melaka. 3. Menjelaskan sikap rakyat menghadapi ancaman. SEJARAH NEGARA KITA 4. 1. Menerangkan pentadbiran Melaka sewaktu kemerosotan. Kedatangan kuasa luar belakang kuasa luar. SEJARAH NEGARA KITA 4. 2. 2. 2. 22 4. i.1 Kesultanan Melayu Melaka e. Membuat peta minda tentang peranan pemimpin. 23 1. Menyedari perlunya taat setia kepada pemimpin. Menyatakan cara kedatangan kuasa luar ke Melaka. Menerangkan latar belakang kuasa luar. Kedatangan kuasa luar i. Peluasan kuasa Melaka ii. TAHUN 5 1. 4.1 Kesultanan Melayu Melaka d.RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN e. Menghargai jasa pemimpin. 1. 1. Berbangga dengan kewujudan dan kegemilangan Kesultanan Melayu Melaka. 24 4. 5. Menamakan kuasa-kuasa luar yang datang ke Melaka. Tujuan kedatangan 3. Menceritakan perebutan kuasa antara pembesar.1 Kesultanan Melayu Melaka f. Menyatakan fator kelemahan askar Melaka. Membuat peta minda factor kemerostan Melaka.Menghargai kepentingan kestabilan Negara. Tujuan kedatangan 1. Menyatakan peranan pemimpin dalam peluasan tanah jajahan.

27 28 4. Bersyukur dengan keharmonian Negara kita. Menyatakan asal usul nama Sabah. Sarawak ii. Pentadbiran awal iii. Sabah i. Menyatakan asal usul KITA nama Sarawak. Membandingkan dua cerita asal usul nama Sabah. 2. SEJARAH NEGARA KITA 4. 1. Bersyukur dengan keharmonian Negara 1. Asal usul nama Sabah 1. 3. 3. Berbangga dengan sejarah Negara sendiri. Berbangga dengan kepelbagaian kaum di Negara kita. Berbangga dengan sejarah Negara sendiri.2 Sejarah Awal Sarawak dan Sabah b. 1. Berbangga dengan sejarah Negara sendiri. SEJARAH NEGARA 1. SEJARAH NEGARA KITA 4. 26 4. Sarawak iv. Bercerita tentang kedatangan kuasa luar yang datag ke Sarawak. TAHUN 5 1. Membandingkan dua Sarawak dan Sabah cerita asal usul nama a. Menceritakan kedatangan kuasa luar ke Sarawak. Kaum di Sarawak 4. SEJARAH NEGARA KITA 4. Menyenaraikan kaum mengikut kawasan. Membincangkan kaum di Sarawak.2 Sejarah Awal Sarawak dan Sabah a.RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN 25 4. Berbangga dengan kepelbagaian kaum di Negara kita. Kedatangan kuasa luar 1. 1. 2. Berbangga dengan sejarah Negara sendiri. Berbangga dengan kepelbagaian kaum di Negara kita. 3. 3. . Menanda dan melorek pada peta Sarawak tentang kawasan pentadbiran 2. Berbangga dengan kepelbagaian kaum di Negara kita. 2. Asal usul nama Sarawak 1. Menyenaraikan kawasan penadbiran Sarawak. 4. Membuat catatan asal usul nama Sarawak. Membuat simulasi lagenda asal usul nama Sarawak. 1. 2. Bersyukur dengan keharmonian Negara kita. 1.2 Sejarah Awal Sarawak dan Sabah a. i.2 Sejarah Awal 2. 3. 2. Menyatakan pentadbiran awal di Saraak mengikut kawasan. 2. Bersyukur dengan keharmonian Negara kita. 1. Sarawak Sarawak.

Berbangga dengan kepelbagaian kaum di Negara kita. 32 4. Bersatu padu mempertahankan Negara. Menamakan kaum berdasarkan kawasan penadbiran. Menandakn kawasan yang pernah dijajah oleh kuasa luar pada peta Malaysia. Bercerita tentang kedatangan kuasa luar yang datang ke Sabah. 2. 1. Berbangga dengan kepelbagaian kaum di Negara kita. Menyenaraikan kawasan KITA penadbiran Sabah. 3.RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN 29 4. Bersyukur dengan keharmonian Negara 1. 2. Kaum di Sabah mengikut kawasan. Bersyukur dengan keharmonian Negara kita.3 Penjajahan a. 1. ii. TAHUN 5 1. Pentadbiran Awal 3. Kesedaran bersama untuk mempertahankan Negara. 2. Kedatangan Kuasa luar i. 30 4. Berbangga dengan sejarah Negara sendiri. Menyatakan tujuan kedatangan kuasa luar. 2. Menceritakan kedatangan kuasa luar ke Sabah. SEJARAH NEGARA KITA 4. 4. 2. Kedatangan kuasa luar 4.3 Penjajahan a. . SEJARAH NEGARA 1. Sabah iv. SEJARAH NEGARA KITA 4. 2. Penjajah 1. Bersatu padu mempertahankan Negara. Membanding dan membezakan tjuan kedatangan penjajah British dan Jepun.2 Sejarah Awal 2. Menyenaraikan kaum iii. 2. 1.2 Sejarah Awal Sarawak dan Sabah b. 1. 31 1. 2. Kedatangan Kuasa luar ii. Sabah kawasan. Menerangkan Sarawak dan Sabah pentadbiran di ketgatiga b. 3. Kesedaran bersama untuk mempertahankan Negara. Menyenaraikan kuasa luar dan kawasan yang dikuasai. Tujuan penjajahan 1. Menyenaraikan kronoogi kedatangan kuasa luar. Menandakan Negara asal kuasa luar pada peta dunia. Menyatakan tujuan penjajahan dalam bentuk pengurusan grafik. 1. SEJARAH NEGARA KITA 4. Berbangga dengan sejarah Negara sendiri. Menandakan dan melorekkan di peta Borneo tentang kawasan pentadbian di Sabah. 2.

Dirancang berdasarkan Sukatan Pelajaran ( 2004 ) dan Huraian Sukatan Pelajaran Kajian Tempatan ( Semakan Semula 2006 ). Pemimpin dan tokoh pemimpn dan tokoh tempatan tempatan mengikut zaman penjajahan. 3. ( PN SAMSIAH BT YUNOS) GURU BESAR SK TAMAN CUEPACS . Menyedari tanggungjawab seorang pemimpin. SEJARAH NEGARA 1.RANCANGAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN 33 4. Disediakan oleh: ……………………………… (AZIZAH BINTI WAHAB ) KETUA PANITIA KAJIAN TEMPATAN SK TAMAN CUEPACS Disahkan oleh: ……………………………. 2. 3. Menceritakan penentangan anggota Force 136 terhadap penjajah Jepun. terhadap penjajah 2. Menyenaraikan nama a. Mencari maklumat tentang Force 136. Melengkapkan pengurusan grafik tentang penentangan penjajah. 4. TAHUN 5 1. menamakan pemimpin KITA dan tokoh tempatan yang 4. Memupuk semangat kekitaan serta perpaduan menentang penjajahan. 1.4 Penentangan menentang penjajah. Menceritakan peritiwa penentangan terhadap penjajah oleh pemimpin tempatan. 2. Menghargai tokohtokoh yang menentang penjajah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful