Anda di halaman 1dari 31

5th

LEVEL - 2

Year 2011-12
| 5th IMO | Level-II | Class 6 2

Section I : Logical Reasoning

1. In the given arrangement some symbols are there each of which is preceded by a digit and some
digits are there each of which is preceded by a symbol. What is total number of both these ?
9 V @ S 2 G R A 3 Q £ B Z 7 C Y D T 4 * P F 6 @ $ 5 E H B J d
(A) 3 (B) 1 (C) 2 (D) None of these

2. If city is called village, village is called forest, forest is called sofa, sofa is called freeze and freeze
is called bathroom, then where do deer live ?
(A) Village (B) Sofa (C) Freeze (D) Forest

3. A square transparent sheet with a pattern is given. Find out from amongst the options as to how
the pattern would appear when the transparent sheet is folded along the dotted line.

D A A D A
(A) (B) (C) (D)

D
4. Find the wrong term in the given series : 2, 3, 8, 28, 112, 565
(A) 3 (B) 28 (C) 8 (D) 112

5. With the help of given diagram, find how many persons take tea and wine but not coffee.


(A) 20 (B) 17 (C) 25 (D) 15

6. Introducing Suchi, Naman says, ‘‘She is the wife of only nephew of only brother of my mother.’’
How is Suchi related to Naman ?
(A) Wife (B) Sister (C) Sister-in-law (D) Son-in-law

7. Find the missing number in the adjoining table.


(A) 94
(B) 76
(C) 16
(D) 73

8. Choose the correct mirror-image of fig. (X), if the mirror is placed along MR.

(A)  (B)  (C) (D)


 
3 5th IMO | Level-II | Class 6 |

9. Three out of these figures are similar in a certain way. Find the figure which is different from the
rest.

(A) (B) (C) (D)

10. How many pairs of letters are there in the word PURPOSEFUL which have as many letters between
them in the word as in the English alphabet ?
(A) One (B) Two (C) Three (D) Four

11. The length and breadth of a room are 8 m and 6 m respectively. A cat runs along side all the four
walls and finally along a diagonal in order to catch a rat. How much total distance is covered by the
cat ?
(A) 10 m (B) 14 m (C) 38 m (D) 48 m

12. At a party P, Q, R, S and T are sitting in a circle. The group comprises an officer, an industrialist
and a businessman. The businessman is sitting in between the industrialist and his wife S. P is
an officer married to T who is the sister of Q. The industrialist is seated to the right of R. Both
the ladies are unemployed. Who among them is a graduate ?
(A) P (B) Q (C) R (D) Data inadequate

13. Find the figure from the options which will continue the series established by the problem figures.

(A) (B) (C) (D)

14. Six friends P, Q, R, S, T and U are sitting around a hexagonal table each at one corner. P is
second to the left of U. Q is the neighbour of R and S. T is second to the left of S. Who among
the following are the neighbours of P ?
(A) U and P (B) T and R (C) U and R (D) None of these

15. Select a figure from amongst the options, which when placed in the blank space would complete
the pattern in Fig. (x).

(A) (B) (C) (D)

16. In a row of students Rakesh is 12th from the left and Kartik is 17th from the right. When they
interchange their positions Kartik becomes 27th from the right. How many students are there between
Kartik and Rakesh?
(A) 9 (B) 12 (C) 7 (D) 10
| 5th IMO | Level-II | Class 6 4

17. In the following sequence how many 8’s are there each of which is preceded by an odd number,
but not followed by an even number ?
7 8 2 8 9 3 8 5 2 3 8 4 7 8 1 9 8 8 5
(A) 3 (B) 2 (C) 5 (D) 1

18. In the given sequence, how many unshaded circles will there be in pattern 99?

Pattern 1 Pattern 2 Pattern 3 Pattern 4

(A) 98 (B) 100 (C) 96 (D) 95

19. If ‘–’ stands for division, ‘+’ stands for multiplication, ‘÷’ stands for subtraction and ‘×’ for addition,
then which one of the following equations is correct ?
(A) 6 ÷ 20 × 12 + 7 – 1 = 70 (B) 6 + 20 – 12 ÷ 7 + 1 = 62
(C) 6 – 20 ÷ 12 × 7 + 1 = 57 (D) 6 + 20 – 12 ÷ 7 – 1 = 38

20. The given question consists of two sets of figures. Figures (i), (ii), (iii) and (iv) constitute the problem
set. There is a definite relationship between figures (i) and (ii). Establish a similar relationship
between figures (iii) and (iv) by selecting a suitable figure from the options that would replace (?)
in figure (iv).
T
T

?
T

S C C C
S

(i) (ii) (iii) (iv)



T

T
T

(A) (B) S (C) S (D) S


S C

Section II : Mathematical reasoning

21. Find the average of all the odd numbers from 1 to 16.
(A) 4 (B) 9 (C) 8 (D) 17

22. What is the missing number that shall go in the box?


600.051 = 600 + + 0.001
(A) 0.005 (B) 0.05 (C) 0.5 (D) 5

23. Which one of the following statements is true?


(A) If a number is divisible by 3, it must be divisible by 9.
(B) If a number exactly divides the sum of two numbers, it must exactly divide the two numbers separately.
(C) A number is divisible by 18, if it is divisible by both 3 and 6.
(D) None of these

24. Find the value of 50 – (– 48) – (– 2) – 110 + (– 80) – (– 100)


(A) 10 (B) – 10 (C) 100 (D) – 100
5 5th IMO | Level-II | Class 6 |

DIRECTION (Q.No. 25-27) : Study the following graph carefully and answer the questions that follow.
Three different products (in thousands) produced by a company in five different years

25. What was the total number of all the products produced by the company in the year 2006 and
2008 together ?
(A) 10750 (B) 107.5 lacs (C) 105700 (D) None of these

26. What is the difference between the total number of Pen Drives and CDs produced by the company
in the year 2008 and the number of Key Boards produced by the company in the year 2006 ?
(A) 40000 (B) 4000 (C) 35000 (D) 3500

27. What was the ratio of the number of CDs produced by the company in the year 2009 to the number
of Key Boards produced by the company in the year 2005 ?
(A) 9 : 10 (B) 11 : 10 (C) 10 : 9 (D) 10 : 11

28. How many unit cubes must be transferred from the solid on the left to the solid on the right so
that both of them have the same number of unit cubes ?


(A) 5 (B) 3 (C) 4 (D) 2

29. What is the minimum number of shaded squares that must be added so that the line AB becomes
a line of symmetry ?

(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4


| 5th IMO | Level-II | Class 6 6

30. Find the area of the shaded part of the given figure (not drawn to scale).


(A) 182 cm2 (B) 320 cm2 (C) 128 cm2 (D) 192 cm2

31. What fraction of the figure is shaded ?


4 5 7 9
(A) (B) (C) (D)
12 12 12 12

32. Find the value of 6435.9 + 7546.4 + 1203.5.


(A) 15188.5 (B) 15155.5 (C) 15185.8 (D) 15815.8

33. Select the INCORRECT match.


Column I Column II
(A) Points are collinear if they lie on same line.
(B) Diameter is a chord passing through centre of the circle.
(C) Parallel lines are lines which do not meet.
(D) Simple curve is a curve which crosses itself.

34. If the diagonals of a quadrilateral bisect each other at right angles, then the quadrilateral is a
____.
(A) Parallelogram (B) Trapezium (C) Rhombus (D) Rectangle

35. If 5 : 4 : : 30 : x, then the value of x is ____.


(A) 24 (B) 12 (C) 3/2 (D) 6

36. If the cost of 25 packets with 12 pencils in each packet is ` 750, then the cost with 30 packets of
8 pencils in each packet is _____.
(A) ` 600 (B) ` 720 (C) ` 640 (D) ` 620

37. The figure is a solid cuboid. How many rectangular faces does it have ?

(A) 6 (B) 8 (C) 3 (D) 4

38. If 1 1 , then which one of the following has the greatest value?
= and =
2 4

(A) + (B)  (C) × (D) –


7 5th IMO | Level-II | Class 6 |

39. If the length of each side of a unit square is 2 cm, find the perimeter of the given figure.


(A) 200 cm (B) 124 cm (C) 100 cm (D) 50 cm

2 1 1
40. The value of + + is _______.
5 4 2
4 3 3 7
(A) 11 (B) 20 (C) 1 20 (D) 2 20

Section III : Everyday Mathematics

3
41. Rahul had 68 marbles more than Rohit. After Rohit bought another 23 marbles, Rohit had as
8
many marbles as Rahul had. How many marbles did Rahul have ?
(A) 36 (B) 72 (C) 81 (D) 144

42. The ratio of Mohit’s age to Gaurav’s age is 6 : 5 now. If Mohit is 9 years older than Gaurav, Gaurav
is _____ years old.
(A) 45 (B) 54 (C) 63 (D) 72

43. A machine makes 24 paper cups in 2 minutes. At this rate, how many paper cups will it make in
540 seconds ?
(A) 108 (B) 216 (C) 432 (D) 864

44. 2 chairs and 1 table cost ` 54000. If 1 chair and 1 table cost ` 38000, what is the cost of 5
chairs ?
(A) ` 60000 (B) ` 92000 (C) ` 80000 (D) ` 20000

45. The difference between the length and breadth of a rectangle is 23 m. If its perimeter is 206 m,
then its area is _____.
(A) 1520 m2 (B) 2420 m2 (C) 2480 m2 (D) 2520 m2

46. Tanuj walked 8.96 km on Tuesday, 7.50 km on Wednesday and some distance on Thursday. If he
walked 21010 metres in three days, how much distance did he walk on Thursday?
(A) 5.45 km (B) 4.55 km (C) 5.54 km (D) 5.55 km

47. Ayush had a square cardboard of edge 40 cm. The cardboard was cut into 4 equal triangles. Find
the area of each triangle.
(A) 10 cm2 (B) 400 cm2 (C) 80 cm2 (D) 800 cm2

1 3
48. Ashu slept for 5 hr. Pooja slept 1 hr more than Ashu. How long did Pooja sleep ?
2 5
(A) 7 hr 6 mins (B) 7 hr 12 mins (C) 7 hr 10 mins (D) 7 hr 24 mins
| 5th IMO | Level-II | Class 6 8

49. Ria bought 11 dresses and 12 shirts altogether. Each dress costs ` 250 and each shirt costs
` 100 less than the dress. How much did Ria spend ?
(A) ` 5540 (B) ` 5405 (C) ` 4550 (D) ` 5450

50. The charges for parking a car are shown below :


For the first hour ` 50
For every additional hour or part thereafter ` 25.50

Mr. Samrat parked his car from 9:00 a.m. to 2:30 p.m. How much did he pay?
(A) ` 165 (B) ` 175.5 (C) ` 187.5 (D) ` 177.5
SPACE FOR ROUGH WORK
6th

LEVEL - 2

Year 2012-13
| 6th IMO | Level-II | Class 6 2

Section-I : Logical Reasoning

1. If every third letter from the English alphabets is dropped, which letter will be fourth to the right
of fourteenth letter from your right?
(A) M (B) N (C) E (D) A

2. Select which of the following options will be the mirror image of the given word, if the mirror is
placed vertically to the left.
G a y A T R I s u t r A
(A) (B)
(C) (D)

3. Choose the odd-one out.


(A) 49 (B) 85 (C) 36 (D) 81

4. How will you code ACCOMMODATE if S and V are coded as 8 and 5 respectively?
(A) 26-24-24-12-14-14-12-23-22-26-7 (B) 26-24-24-12-14-14-12-23-26-7-22
(C) 2-25-25-12-7-14-14-23-26-22-12 (D) 26-24-12-14-7-14-23-21-26-22-8

5. Find out the wrong term in the given series.


196, 169, 144, 121, 80
(A) 80 (B) 121 (C) 169 (D) 196

6. Select a figure from the options that forms a correct water image of the given figure.

CCC

CCC CCC CCC


(A) (B) (C) (D)
CCC

7. Two rows of numbers are given. The resultant number in each row is to be worked out separately
based on the following rules and the question below the rows of numbers is to be answered. The
operations of numbers progress from left to right.
Rules :
(i) If a two-digit odd number is followed by a two-digit odd number they are to be added.
(ii) If a two-digit even number is followed by a two-digit odd number which is a perfect square,
the digit number is to be subtracted from the odd number.
(iii) If a three-digit number is followed by a two-digit number the first number is to be divided by
the second number.
(iv) If a prime number is followed by an even number the two are to be added.
(v) If an even number is followed by another even number the two are to be multiplied.
16 8 32
132 11 X2

If X is the resultant of the first row, what is the resultant of the second row?
(A) 192 (B) 128 (C) 132 (D) 144
3 6th IMO | Level-II | Class 6 |

8. Select a figure from the options which will form a series established by the Problem figures.
Problem Figures

(A) (B) (C) (D)


9. In the given figure, if the centres of all the circles are joined by horizontal and
vertical lines, then find the total number of squares that can be formed.
(A) 6 (B) 7
(C) 8 (D) 10

10. If 'A + B' means A is the father of B, 'A – B' means A is the brother of B, 'A ÷ B' means A is the
wife B and 'A × B' means A is the mother of B, then which of the following represents M is the
maternal grandmother of T?
(A) M × N ÷ S + T (B) M × N – S ÷ T (C) M × S – N ÷ T (D) M × N × S ÷ T

11. Select a figure from the options which indicates the correct relationship between the three given
words.
"Triangle, Four-sided figure, Square"

(A) (B) (C) (D)

12. Select a figure from the options which contains Fig. (X) as its part.

Fig. (X)

(A) (B) (C) (D)

13. Five friends A, B, C, D and E are standing in a row facing north but not necessarily in the same
order. Only B is between A and E, C is immediate right to E, and D is immediate left to A. On the
basis of above information, which of the following statements is definitely true?
(A) B is to the right of E. (B) A is second to the left of C.
(C) D is third to the left of E. (D) B is to the left of A.

14. Group the given figures into three classes using each figure only once.

(A) 1, 2, 3; 4, 5, 6; 7, 8, 9 1 2 3

(B) 1, 3, 5; 2, 4, 6; 7, 8, 9
4 5 6
(C) 1, 5, 9; 3, 6, 2; 4, 7, 8
7 8 9
(D) 1, 9, 7; 2, 8, 5; 3, 4, 6
| 6th IMO | Level-II | Class 6 4

15. In the given question,


means ≠
÷ means ≥
means ≤
= means <
+ means >
× means =
If a + b and b + c then_____.
(A) c ÷ a (B) a = c (C) a c (D) c = a

16. A square transparent sheet with a pattern is given. Find from amongst the options as to how the
pattern would appear when the transparent sheet is folded along the dotted line.
Transparent Sheet

(A) (B) (C) (D)

17. A man is facing west. He turns 45° in the clockwise direction and then another 180° in the same
direction and then 270° in the anticlockwise direction. Which direction is he facing now?
(A) South (B) North-West (C) West (D) South-West

18. Consider the figures X, Y and Z showing a sheet of paper folded and punched on the sheet of
paper. Select a figure from the options which will most closely resemble the pattern unfolded
position of figure.

X Y Z

(A) (B) (C) (D) None of these

19. Select a figure from the options which satisfies the same conditions of placement of the dots as
in Fig. (X).

Fig. (X)

(A) (B) (C) (D)


5 6th IMO | Level-II | Class 6 |

20. Two positions of a dice is given below. Look at them carefully assuming the pictures to be correct
and answer the question.

#1 #2

Which figure is on the face indicated by the arrow #1?


(A) (B) (C) (D)

Section-II : Mathematical reasoning

21. Find the largest 5-digit number which is completely divisible by 89.
(A) 99947 (B) 99999 (C) 99936 (D) 99942

22. The minimum number of factors of a given number is _____ and a multiple of a given number is
divisible by the _____.
(A) 1, given number (B) 2, given number
(C) 2, multiples of given number (D) 1, multiples of given number

23. The length, breadth and height of a room are 9 m 10 cm, 7 m 80 cm and 3 m 90 cm respectively.
Find the greatest length of a tape which can be used to measure the dimensions of the room in
exact number of times.
(A) 1m 16 cm (B) 1m 30 cm (C) 1m 90 cm (D) 1m 60 cm

24. The value of 63.7– 28.89 + 76.4 – 37.66 is _____.


(A) 73.50 (B) 73.52 (C) 73.55 (D) 73.58

25. The descending order of XX, XXXVI, V is _____.


(A) V, XXXVI, XX (B) XX, V, XXXVI (C) V, XX, XXXVI (D) XXXVI, XX, V

26. What least number should be added to 1410 to get a number exactly divisible by 43 ?
(A) 9 (B) 1 (C) 3 (D) 7
P
27. If l ||m and PQ is a transversal, then which of the following is false?
a b
(A) ∠b = ∠g I
c d
(B) ∠a = ∠h e f
m
(C) ∠a = ∠g g h

(D) ∠f + ∠h = 180° Q

28. The given solid is made up of identical blocks. How many such blocks are required to make the
given solid?

(A) 14 (B) 20 (C) 17 (D) 15

29. The value of –297 – (–7) – 428 – (–18) + (–62) is _______.


(A) –2152 (B) –228 (C) –258 (D) –762
| 6th IMO | Level-II | Class 6 6

30. If perimeter of the given figure is 68.3 cm, then the sum of x + y is ____.

(A) 8.6 cm (B) 8.1 cm (C) 8.4 cm (D) 9.8 cm

31. The given picture is shaded to represent a fractional number.

How many of the stars in the group below must be shaded to represent a fraction with the same
value of above unshaded fractional number ?

(A) 5 (B) 6 (C) 8 (D) 10

DIRECTION (32 - 33) : Read the following graph and answer the questions below.
50
45
Sale (In thousands)

40
35
30
25
20
15
10
5
JAN

AUG
FEB

DEC
JUNE

SEP

OCT
MAR

APR

MAY

JULY

NOV

MONTHS
32. Which month has maximum sale?
(A) April (B) July (C) August (D) Data inadequate

33. If the total sale is 325000 then total sales in March and November is ______.
(A) 40000 (B) 50000 (C) 45000 (D) 55000

34. Find the value of (P + Q) × (R + S).

2 2
(A) 1 (B) 3 (C) 2 (D) 1
9 9
7 6th IMO | Level-II | Class 6 |

35. When Garima multiplies a certain number by 19 and adds 9 to the product, she gets 313. Find the
number.
(A) 13 (B) 14 (C) 15 (D) 16

36. In a DABC, if 3∠A = 4 ∠B = 6∠C, then ∠A + ∠B – 3∠C =


(A) 70° (B) 40° (C) 20° (D) 60°

37. The area of the unshaded region in the figure is ______.


16 m
7m
7m
16 m
7m
7m

(A) 207 m2 (B) 158 m2 (C) 256 m2 (D) 196 m2

38. If km : 10 km = 9000 paise : ` 3, then box contains_____.


(A) 500 (B) 600 (C) 900 (D) 300

39. The sum of four girls is 57 years and their ages are in the proportion 3 : 4 : 5 : 7. The difference
between the age of eldest and youngest girl is _____.
(A) 8 years (B) 10 years (C) 12 years (D) 15 years

40. In DABC, AB = AC and AD ^ BC, BE ^ AC and CF ^ AB. Then, DABC is symmetrical


about ______.
(A) AD (B) BE (C) CF (D) None of these

Section-III : Everyday Mathematics

41. The maximum number of students among whom 1001 pens and 910 pencils can be distributed in
such a way that each student gets the same number of pens and same number of pencils is
(A) 91 (B) 910 (C) 1001 (D) 1911

42. The price of commodity X increases by 40 paise every year, while the price of commodity Y
increases by 15 paise every year. If in 2001, the price of commodity X was ` 4.20 and that of Y
was ` 6.30, in which year commodity X will cost 40 paise more than the commodity Y?
(A) 2010 (B) 2011 (C) 2012 (D) 2013

43. Water boils at 212°F or 100°C and melts at 32°F or 0°C. If the temperature of a particular day is
35°C, it is equivalent to_____.
(A) 85°F (B) 90°F (C) 95°F (D) 99°F

44. The mean of 50 observations was 36. It was found later that an observation 48 was wrongly taken
as 23. The corrected new mean is _____.
(A) 35.2 (B) 36.1 (C) 36.5 (D) 39.1

45. The total ages of A and B is 12 years more than the total ages of B and C. C is how many years
younger than A?
(A) 12 years (B) 24 (C) C is elder than A (D) Data inadequate
| 6th IMO | Level-II | Class 6 8

46. The boys and girls in a college are in the ratio 3 : 2. If 20% of the boys and 25% of the girls are
adults, the percentage of students who are not adults is _____.
(A) 58% (B) 67.5% (C) 78% (D) 82.5%

47. A man bought a number of clips at 3 for a rupee and an equal number at 2 for a rupee. At what
price per dozen should he sell them to make a profit of 20%?
(A) ` 4 (B) ` 5 (C) ` 6 (D) ` 7

48. In a mixture of 60 litres, the ratio of milk and water is 2 : 1. If this ratio is to be 1 : 2, then the
quantity of water to be further added is _____.
(A) 20 litres (B) 30 litres (C) 40 litres (D) 60 litres

49. A towel, when bleached, was found to have lost 20% of its length and 10% of its breadth. The
percentage of decrease in area is _____.
(A) 10% (B) 10.08% (C) 20% (D) 28%

50. A, B and C start at the same time in the same direction to run around a circular stadium.
A completes a round in 15 seconds, B in 30 seconds and C in 18 seconds, all starting at the same
point. After what time will they meet again at the starting point?
(A) 26 minutes (B) 140 seconds (C) 90 minutes (D) 1 minute 30 seconds

SPACE FOR ROUGH WORK


7th

LEVEL - 2

Year 2013-14
2 7th IMO | Class-6 | Level 2

logical reasoning
logical reasoning

1. The given question consists of five figures marked


1, 2, 3, 4 and 5 called the Problem Figures. Select a A.
figure from amongst the options which will continue
the same series as established by the five Problem
Figures. Fig. (X)
B.

C.

A. D.

4. Group the given figures into three classes using each


B.
figure only once.

C.

D.

2. There are certain common characteristics between the


two Problem Figures. Select a figure from amongst
the options which shows similar characteristics as
A. 1,4,7; 3,6,9; 2,5,8
shown by the Problem Figures.
B. 1,6,9; 2,4,7; 3,5,8
C. 1,4,7; 2,6,9; 3,5,8
D. 1,5,7; 2,6,9; 3,4,8

5. From his house, Mohit went 15 kms to the North.


Then he turned West and covered 10 kms. Then, he
A. turned South and covered 5 kms. Finally, turning to
East, he covered 10 kms. In which direction is he
from his house?
A. East
B.
B. West
C. North
D. South
C.
6. Pointing to a woman in a photograph a man says,
"She is the only daughter of my wife's mother-in-
law". How is the woman related to the man?
D.
A. Daughter
B. Wife
3. Select the figure from the options in which the given C. Sister
Fig. (X) is exactly embedded as one of its part. D. Mother-in-law
7th IMO | Class-6 | Level 2 3

7. Which of the following Venn diagram correctly C. I


depicts the relationship amongst "Boys, Athletes, D. E
Dancers"?
12. In a certain code language 'pik da pa' means 'where
A. are you'; 'da na ja' means 'you may come'; and 'na
ka sa' means 'he may go'. Which of the following
means come in that code language?
B. A. da

B. ja
C. na
C.
D. None of these

13. Study the following arrangement carefully and answer


D. the question given below.

M % R 4 AT# J @ 7 D 5 I F N I E$ 3 6 W U 2 H 8 * K 9 B Q
8. Find the missing character in the question given
below. Which of the following is the eighth to the left
of the seventeenth from the left end of the above
6 11 25 arrangement?
8 6 16 A. @
B. U
12 5 ? C. 8
A. 18 D. T
B. 16
14. Starting from a point P, Sachin walked 20 metres
C. 12
towards South. He turned left and walked 30 metres.
D. 10
He then turned left and walked 20 metres. He again
9. Which of the following will be the middle digit of turned left and walked 40 metres and reached a point
the second highest number among the following five Q. How far and in which direction is the point Q
numbers if the positions of the first and the third from the point P?
digits in each number are interchanged? A. 20 metres West
432  851  719  643  287 B. 10 metres East
C. 10 metres West
A. 8
D. 10 metres North
B. 3
C. 5 15. A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circle
D. 1 facing at the centre, C is third to the left of A and
second to the right of E, B is second to the right of
10. In a class of students, Aarush rank is 23rd from top in
C. D is second to the right of F who is second to
Mathematics, whereas his rank is 27th from below in
the right of A. G is not an immediate neighbour of
Physics. How many students are there in the class?
C. Who is to the immediate right of C ?
A. 50
A. H
B. 40
B. G
C. 48
C. D
D. Data inadequate
D. Data inadequate
11. The positions of the first and the ninth letters in
16. Find the least number of unit cubes to be added to
the word PRESBYTERIANISMS are interchanged.
the solid to form complete a cuboid.
Similarly, the positions of the second and the tenth
letters are interchanged, and so on. Which of the A. 21
following will be the sixth letter from the right end B. 20
after rearrangement? C. 22
A. A D. 18
B. B
4 7th IMO | Class-6 | Level 2

17. There is a definite relationship between figures (i) and 19. Select a figure from amongst the options, which when
(ii). Establish a similar relationship between figures placed in the blank space of Fig. (X) would complete
(iii) and (iv) by selecting a suitable figure from the the pattern.
options that will replace the question mark (?) in fig.
(iii).

A. A.

B. B.

C.
C.

D.
D.

20. Count the number of squares in the given figure.


18. Which of the following options most closely resembles
the mirror image of the given word if mirror is placed
vertically left?

SUPERVISOR
A.
B. A. 8
B. 12
C.
C. 15
D. D. 18

MATHEMATICAL REASONING

21. The given figure is made up of two identical rectangles. 22. Find the weight of a cone in terms of w.
Find the area of the shaded part.


A. w kg
A. 8 cm2
B. 2 w kg
B. 40 cm2
C. 3 w kg
C. 12 cm2
D. 4 w kg
D. 20 cm2
7th IMO | Class-6 | Level 2 5

23. The length of pencil B is exactly half way between the 28. Which of the following statements are true?
lengths of pencil A and pencil C. What is the length (i) The subtraction of an integer is the same as the
of pencil B? (Give your answer as a mixed number addition of its additive inverse.
in the simplest form.) (ii) One more than the given number gives the
predecessor.
(iii) When two negative numbers are added, we get a
negative number.
A. Only (i)
B. Both (i) and (iii)

C. Both (ii) and (iii)
2 D. Only (iii)
A. 19 cm
7
9 29. The ratio of Mohit’s savings in account A to his
B. 9 cm 2
14 savings in account B was 8 : 7. He spent of his
4 5
C. 9 cm total savings. He then transferred some money from
7
3 one account to another so that both accounts had
D. 9 cm ` 765 each. How much money did he have at first?
7
A. ` 2450
24. Find the value of B. ` 2500
(–17.5) + 152.82 ÷ 9 + 19.8 – (– 0.7) × 8.06 C. ` 2550
A. 24.90 D. ` 1460
B. 22.612
30. Which of the following solids has the greatest number
C. 24.854
of faces?
D. 24.922

Direction (25-26): The bar graph shows the number of


students in 4 sections of a class. A. B.

C. D.

25. How many students are there in class 6B?


A. 33
B. 34 31. Amit and Priya had an equal amount of money. After
C. 35 Priya bought a dress that cost ` 79.90 and Amit bought
D. 36 a watch that cost ` 193.40, Priya had 3 times as much
money as Amit. How much money did Priya have at
26. How many boys are there in the 4 sections first?
altogether? A. ` 56.75
A. 66 B. ` 113.50
B. 56 C. ` 170.25
C. 68 D. ` 250.15
D. 58
32. Find the smallest number of
27. Fill in the blank: shaded squares to be added
One full turn of the hand is _______. so that the figure has a line
A. 3 right angles of symmetry.
B. 1 revolution A. 1
C. 1 right angle B. 2
D. 1 straight angle C. 3
D. 4
6 7th IMO | Class-6 | Level 2

33. The given figure is made up of small squares. The A. 141


length of one side of a small square is 2 cm. Find B. 140
the area of the shaded region of the figure. C. 142
A. 174 cm2 D. 144
B. 176 cm2 35. Find the value of CLXXXVII – CX – LXXIV.

C. 177 cm2 A. IV

D. 178 cm 2 B. III
C. C
34. Find the least number, which when divided by 36, D. XI
24 and 48, leaves remainders 33, 21 and 45,
respectively.

EVERYDAY MATHeMATICS

36. M a r y, C h a r u a n d J o h n h a v e ` 2 5 0 0 0 . 7 5 , 41. A story book costs ` m and a bag costs ` 5 more than
` 18000.79 and ` 8000.45, respectively in their a storybook. Find the cost of 1 bag and 3 storybooks
personal bank accounts. How much money do they in terms of m in the simplest form.
have altogether? A. ` 4 m
A. ` 51002.00 B. ` (3 + 4m)
B. ` 51001.88 C. ` (5 + 4m)
C. ` 51002.08 D. ` (4m + 1)
D. ` 51001.99
42. Trees were planted at equal distances along a straight
37. The ratio of the marks scored by a student in English, road. The distance between the first and the fifth tree
Mathematics and Science is 1 : 2 : 1. If the total marks is 40 m. Find the distance between the second and
of three subjects is 800, then find the marks in each the ninth tree.
subject respectively.
A. 30 m
A. 100, 200, 100 B. 50 m
B. 300, 600, 300 C. 80 m
C. 140, 280, 140 D. 70 m
D. 200, 400, 200
43. Three children walk together while going to school.
38. Vipul earns ` 15000 in 3 months. In how many months Their steps measure 85 cm, 90 cm and 80 cm,
will he earn ` 95000?
respectively. At what distance from the starting point
A. 14 will they again start walking together?
B. 16
A. 13698 cm
C. 18
B. 12040 cm
D. 19
C. 12240 cm
39. Five square flower beds each with sides 2 m are dugout D. 10 cm
from a piece of land, 10 m long and 5 m wide. What
44. Ashmit buys 638 chairs and 132 tables for his office.
is the area of the remaining part of the land?
If a chair costs ` 1540 and a table costs ` 2465, find
A. 30 sq. m the total money spent by him.
B. 40 sq. m
C. 50 sq. m A. ` 1037900
D. 60 sq. m B. ` 1307900
C. ` 1307090
1 D. ` 1307009
40. Latika had 240 beads. She gave of the beads to
6
3 45. The temperature at a place rises from –20 °C to
her friend and of the remainder to her sister. How 20 °C. What is the rise in temperature?
4
many beads did her sister receive? A. 20°C
B. 40°C
A. 40 B. 50
C. – 40°C
C. 150 D. 200
D. 80°C
7th IMO | Class-6 | Level 2 7

Achievers section

46. Which of the following is the INCORRECT step for P Q R


constructing a perpendicular to a line through a point A. arc radii sector
not on it? B. radii arc segment
Step 1 : Given a line l and a point M not on it. C. arc radii segment
Step 2 : With M as centre, draw an arc which intersects D. chord arc sector
line l at two points P and Q. 49. Match the following:
Step 3 : Using the same radius and with P and Q as Lines of symmetry Example
centres, construct two arcs that intersects at a
(i) 0 p. Isosceles triangle
point say N on the other side.
(ii) Only 1 q. Equilateral triangle
Step 4 : Join MN. Thus MN is perpendicular to l.
A. Only Step 1 (iii) 2 r. Scalene triangle
B. Both Step 3 and Step 4 (iv) 3 s. Rectangle
C. Only Step 3 A. (i) → s; (ii) → r; (iii) → p; (iv) → q
D. All steps are correct. B. (i) → q; (ii) → r; (iii) → p; (iv) → s
C. (i) → r; (ii) → p; (iii) → q; (iv) → s
47. Which of the following statements is incorrect? D. (i) → r; (ii) → p; (iii) → s; (iv) → q
A. Each angle of a rectangle is a right angle.
B. All the sides of a rhombus are of equal length. 50. Select the correct option.
C. All the sides of a parallelogram are of equal Statement-1 : A number for which sum of all its
length. factors is equal to twice the number, is called a
D. The diagonals of a square are perpendicular to one perfect number.
another.
Statement-2 : 6 and 28 are perfect numbers.
48. Fill in the blanks: A. Statement-1 is true but Statement-2 is false.
A region in the interior of a circle enclosed by an B. Statement-1 is false but Statement-2 is true.
___
P__ on one side and a pair of ___Q__ on the other C. Both the Statements are true.
two sides is called a ___
R__. D. Both the Statements are false.

SPACE FOR ROUGH WORK


9th

LEVEL - 2

Year 2015-16
MATHEMATICS

1. Raman is 50 years old and Raj is 19 years older The difference between the sum of sales in (January
than Raman. Write the sum of their ages in Roman & December) and the sum of sales in (May & June)
system. is ______.
A. CXIX A. 14000
B. XXDI B. 10000
C. XLII C. 50000
D. CXLI D. 55000
2. Find the largest 6-digit number which is completely 7. Which of the following statements is true?
divisible by 8 out of the given options.
A. A number is divisible by 3, if the product of its
A. 999476 digits is divisible by 3.
B. 999910 B. If a number exactly divides the sum of two
C. 999360 numbers, it must exactly divide the two numbers
D. 999920 separately.
3. If you multiply me by 29 and add 10 to the product, C. A number is divisible by 6, if it is divisible by
you will get 532. Who am I? both 2 and 3.
A. 15 D. A number is divisible by 11 if difference between
the sum of odd place digits and product of even
B. 16
place digits is either zero or divisible by 11.
C. 17
D. 18 8. The number 970169706 is not divisible by _____.
4. Find the least number, which when divided by 36, 24 and A. 8
48, leaves remainders 33, 21 and 45, respectively. B. 3
A. 141 C. 9
B. 140 D. 11
C. 142
9. The number x is a common factor of 16 and 24. It is
D. 144 also a common multiple of 2 and 8. The number y is
5. A multiple of a given number is divisible by the _____ a common factor of 18 and 27. It is also a common
and the minimum number of factors of any number multiple of 3 and 9. Find the difference between
is _____. x & y.

A. Given number, 1 A. 1
B. Given number, 2 B. 2
C. Multiples of given number, 2 C. 4
D. Multiples of given number, 1 D. 8

6. Read the following graph and answer the question 10. Select the CORRECT match.
below. A. 1 lakh = 100 ten thousand
50 B. 1 million = 100 lakh
45
40 C. 1 crore = 10 ten lakh
Sale (In thousands)

35
30 D. 1 million = 1 hundred thousand
25
20
15 11. If the opposite angles of a quadrilateral are equal
10 and diagonals are not equal, then the quadrilateral is
5
a _____.
Feb

Sep

Dec
June

Aug

Nov
May

July
Jan

Oct
Mar
Apr

A. Parallelogram B. Trapezium
Months
C. Rhombus D. Rectangle

2 | 9th IMO | Class-6 | Level 2


12. How many blocks must be added in figure (ii) to 4
make figure (i)? A.
18
5
B.
36
1
C.
Figure (i) Figure (ii) 2
9
A. 24 D.
12
B. 29
C. 31 16. Ali had 88 stamps more than Samir. After Samir
7
D. 39 bought another 23 stamps, Samir had as many
8
13. The given picture is shaded to represent a fractional stamps as Ali had. How many stamps did Ali have?
number. A. 165
B. 432
C. 581
D. 520

 1 5 3 1  
17. Simplify :   2 + 3 × − ÷ 4  ÷ 100  +
 2 7 13 2  
How many of the stars in the group below must be
shaded to represent a fraction with the same value  1 1 
  (24 − 16) ÷ 8 − 64 × (10 − 2) + 4 
of above unshaded fractional number ?
A. 6.0032
B. 60.0302
C. 60.032
D. 60.320
A. 5
B. 6 1 5
18. How many ’s are there in ?
C. 8 14 2
D. 11 A. 7
B. 35
14. Find the value of (P + Q) × (R + S).
C. 38
Q P S R D. 12

1 2 3 19. Garima has 142 marbles. She gave 48 to her sister


A. 41 and 50 to her brother. What fraction of the marbles
3
100 is left with her?
B. 81
15 22 23
100 A. B.
51 71 71
C. 6 24
50 26
C. D.
81 71 71
D. 4
100
20. Samay and Prashi had an equal amount of money.
15. What fraction of the figure is shaded? After Prashi bought a book that cost ` 79.90 and
Samay bought a watch that cost ` 493.40, Prashi had
left 2 times as much money as Samay had with him.
How much money did Prashi have at first?
A. ` 506.75 B. ` 193.50
C. ` 906.90 D. ` 2050.15

9th IMO | Class-6 | Level 2 | 3


21. Manya, Charu and Amit have ` 125000.75, ` 28000.79
and ` 18000.45 respectively in their personal
bank accounts. How much money do they have
altogether?
A. ` 170000.90
B. ` 171001.99
C. ` 171001.09 A. 3.12, 5.24, 6.56
D. ` 171002.95 B. 3.21, 5.42, 6.65
C. 3.11, 5.42, 6.65
22. The given bar graph shows the number of students
D. 3.11, 5.65, 8.65
in 4 sections of class 6.
26. If the given figure is made up of identical squares of
side 4 cm, then find the perimeter and shaded area of
the figure respectively.

Ratio of total number of boys to total number of


students in the 4 sections is ______.
A. 2 : 5
B. 3 : 4 A. 300 cm, 96 cm2
C. 1 : 2 B. 240 cm, 384 cm2
D. 1 : 3 C. 300 cm, 52 cm2
D. 240 cm, 52 cm2
23. What least number should be added to 2410 to get a
number exactly divisible by 45? 27. Sohan runs around a square park of side 80 m. Meenu
A. 30 runs around a rectangular park of length 100 m and
B. 10 breadth 50 m. Who covers more distance and by how
C. 20 much?
D. 15 A. Meenu, 20 m
B. Sohan, 40 m
24. The given figure is made up of small squares. The
area of a small square is 9 cm2. Find the perimeter C. Sohan, 20 m
of the figure. D. Meenu, 30 m

28. Ayush had a square cardboard. The cardboard was cut into
8 equal triangles. Find the area of each triangle.

A. 96 cm
B. 98 cm
C. 106 cm
D. 108 cm A. 10 cm2
B. 400 cm2
25. Place numbers in the vacant triangles in the given
C. 80 cm2
figure such that the sum of two triangles equals the
value in the circle. D. 800 cm2

4 | 9th IMO | Class-6 | Level 2


29. In a mixture of 60 litres, the ratio of milk and water 35. The ratio of Maya’s savings in account P to her
is 2 : 1. What will be the quantity of water added in 2
mixture, so that new ratio of milk and water becomes savings in account Q was 5 : 8. If she spent of
5
4 : 5? her savings from account P and is left with ` 2457
A. 20 litres in her account P, then what was the total amount in
B. 30 litres account P and Q?
C. 40 litres A. ` 14607
D. 60 litres
B. ` 10647
30. If the weight of Q is equal to R and weight of P is C. ` 19118
thrice the weight of Q, then find the total weight of D. ` 24507
P + Q (All triangles are identical).
36. A rectangular piece of paper is folded as shown here.
Find the perimeter and area of the paper before it is
folded.
2 cm

2 cm
3 cm
A. 35 kg
B. 30 kg
C. 32 kg
2 cm
D. 45 kg
2 cm
31. A machine prints 124 magazines in 6 minutes.
At this rate, how many magazines will it print in A. 18 cm, 18 cm2
2160 seconds? B. 11cm, 20 cm2
A. 720 C. 26 cm, 22 cm2
B. 748 D. 26 cm, 24 cm2
C. 632
D. 744 37. The ratio of Gaurav’s age to Mohit’s age is 5 : 6. If
Gaurav is 9 years younger than Mohit, then 2 years
5 y + 10 + 3 y − 4 later, sum of their ages is _____ years.
32. Find the value of if 2y – 5 = 7.
2y
A. 4.5 A. 45
B. 8.5 B. 54
C. 6.4 C. 103
D. 3.8
D. 99
3a + 2b 1
33. We have a * b = . If p = and q = 3, then 38. Find the minimum number of shaded squares to be added
3a − 2b 5
so that the figure has vertical line of symmetry.
find the value of 5p * (4q * 3q).
−4
A. B. 3
3
C. –3 D. 15

34. Trishika is 15 years old. 5 years ago, Jay was 3x times


older than Trishika. What will be their total age after
3 years?
A. (18 + x) years old A. 1
B. (13 + 30 x) years old B. 2
C. (11 + 30 x) years old C. 3
D. (26 + 30 x) years old D. 4

9th IMO | Class-6 | Level 2 | 5


3x − 8 43. Find the value of
39. If 57 : 95 :: 51 : x, then the value of is
3x + 8 − (−3) + (−4) − (−13) − (14)
______.
8 + (−9) + 5 − (−4)
A. 95/263
B. 76/247 A. −5
C. 114/115 4
D. 247/263 −2
B.
4
40. In DABC, AB = BC and AD ^ BC, BE ^ AC and
CF ^ AB. Then, DABC is symmetrical about ______. 2
C.
4
A. AD
B. BE −1
D.
C. CF 4
D. None of these 44. The sum of ages of four persons is 114 and their ages
are in the proportion 3 : 4 : 5 : 7. The sum of the age
41. The descending order of CLXX, XXXVI, MV is
of eldest and youngest person is _____.
_____.
A. 18 years
A. MV, XXXVI, CLXX
B. 60 years
B. MV, CLXX, XXXVI
C. 24 years
C. CLXX, XXXVI, MV
D. 30 years
D. XXXVI, CLXX, MV
45. Fill in the box with >, < or = .
42. Which of the following statements is true?
(–7) –8 –(–25) 50 –(–40) –(–2)
A. Zero is the smallest whole number.
B. All whole numbers are natural numbers. A. >
C. 1 is the smallest whole number. B. <
D. The predecessor of a two digit number is never C. =
a single digit number. D. Can’t be determined

Achievers Section

46. The given bar graph shows the number of mobile Statement-2 : 16 and 48 are perfect numbers.
phones sold at the 4 stores in May, June and July. Find A. Statement-1 is true but Statement-2 is false.
the ratio of the total number of mobile phones sold B. Statement-1 is false but Statement-2 is true.
at the 4 stores in May & June and June & July. C. Both the statements are true.
D. Both the statements are false.

48. The given figure (not drawn to scale) is made up of


two overlapping squares, ABCD and PQRS. PMCN
is also a square. Find the perimeter of the figure in
terms of x.
A 8x cm
D

6x cm

P N S

A. 3 : 4 B. 1:2 B
M C
C. 5 : 6 D. 10 : 21
Q 5x cm R
47. Select the correct option.
A. 44x cm B. 22x cm
Statement-1 : A number for which sum of all its
C. 32x cm D. 54x cm
factors is equal to twice the number, is called a
perfect number.

6 | 9th IMO | Class-6 | Level 2


49. Fill in the blanks. 50. The length of pencil Q is exactly half way
(P) Points are ________ if they lie on the same between the lengths of pencil P and pencil R.
line. What is the total length of pencil P, Q and R?
(Q) ________ is a chord of circle, passing through Pencil P
the centre. Pencil Q
(R) ________ are lines which do not meet. Pencil R

P Q R 4 5
0 cm 10 cm ? 12 cm
7 7
A. Non-collinear Diameter Perpendicular lines
B. Collinear Diameter Parallel lines 1 13
A. 19 cm B. 34 cm
C. Collinear Radius Parallel lines 14 14
D. Non-collinear Diameter Parallel lines 4 23
C. 11 cm D. 10 cm
7 14

SPACE FOR ROUGH WORK

9th IMO | Class-6 | Level 2 | 7


Answer Keys

5th IMo
1. (D) 2. (B) 3. (B) 4. (B) 5. (B) 6. (A) 7. (A)
8. (A) 9. (D) 10. (D) 11. (C) 12. (D) 13. (C) 14. (B)
15. (D) 16. (A) 17. (B) 18. (B) 19. (A) 20. (A) 21. (C)
22. (B) 23. (C) 24. (A) 25. (D) 26. (A) 27. (A) 28. (B)
29. (C) 30. (C) 31. (B) 32. (C) 33. (D) 34. (C) 35. (A)
36. (A) 37. (A) 38. (B) 39. (C) 40. (C) 41. (B) 42. (A)
43. (A) 44. (C) 45. (D) 46. (B) 47. (B) 48. (A) 49. (C)
50. (D)

6th IMo
1. (A) 2. (C) 3. (B) 4. (B) 5. (A) 6. (D) 7. (A)
8. (B) 9. (C) 10. (A) 11. (C) 12. (A) 13. (C) 14. (A)
15. (D) 16. (D) 17. (D) 18. (D) 19. (C) 20. (D) 21. (A)
22. (B) 23. (B) 24. (C) 25. (D) 26. (A) 27. (C) 28. (D)
29. (D) 30. (D) 31. (D) 32. (C) 33. (D) 34. (B) 35. (D)
36. (C) 37. (D) 38. (D) 39. (C) 40. (A) 41. (A) 42. (B)
43. (C) 44. (C) 45. (A) 46. (C) 47. (C) 48. (D) 49. (D)
50. (D)

7th IMo
1. (D) 2. (D) 3. (B) 4. (C) 5. (C) 6. (C) 7. (B)
8. (B) 9. (A) 10. (D) 11. (D) 12. (B) 13. (A) 14. (C)
15. (A) 16. (B) 17. (C) 18. (A) 19. (D) 20. (C) 21. (B)
22. (C) 23. (B) 24. (D) 25. (B) 26. (A) 27. (B) 28. (B)
29. (C) 30. (A) 31. (D) 32. (D) 33. (B) 34. (A) 35. (B)
36. (D) 37. (D) 38. (D) 39. (A) 40. (C) 41. (C) 42. (D)
43. (C) 44. (B) 45. (B) 46. (D) 47. (C) 48. (A) 49. (D)
50. (C)

8th IMO-Level 2 was an online exam. Hence, paper cannot be included in the booklet.

9th IMo
1. (A) 9. (A) 17. (C) 25. (C) 33. (C) 41. (B) 49. (B)
2. (D) 10. (C) 18. (B) 26. (B) 34. (D) 42. (A) 50. (B)
3. (D) 11. (A) 19. (A) 27. (C) 35. (B) 43. (D)
4. (A) 12. (D) 20. (C) 28. (D) 36. (C) 44. (B)
5. (B) 13. (D) 21. (B) 29. (B) 37. (C) 45. (B)
6. (C) 14. (B) 22. (C) 30. (C) 38. (D) 46. (C)
7. (C) 15. (C) 23. (C) 31. (D) 39. (D) 47. (A)
8. (A) 16. (D) 24. (A) 32. (A) 40. (B) 48. (A)