Anda di halaman 1dari 3

MODUL 11 : PENAAKULAN MATEMATIK (JAWAPAN )

LATIHAN TAMBAHAN

1 2 3 4 5 6 7 8
A C D C B D D C

KERTAS 2

1. (a) Implikasi 1 : Jika y = x +1, maka x = y -1


If y = x +1, then x = y -1
Implikasi 2 : Jika x = y – 1, maka y = x + 1
If x = y – 1, then y = x + 1
(b) Kesimpulan : 52 boleh dibahagikan dengan 2
52 is divisible by 2
(c) 1 + 3(n), n = 0, 1, 2, 3, …

2. (a) (i) Benar


True
(ii) Salah
False
(b) Premis 1 : Jika p = 7, maka 6 x p = 42
Premise 1 : If p = 7, then 6 x p = 42
(c) 4(n2) + 7, n = 1, 2, 3, …

3. (a) (i) Benar


True
(ii) Salah
False
(b) Premis 2 : Penentu bagi matriks A ≠ 0
Premise 2 : The determinant of matrix A ≠ 0
(c) Implikasi 1 : Jika A  B, maka A B = A’
Implication 1 : If A  B, then A B = A’
Implikasi 2: Jika A B = A’, maka A  B
Implication 2: If A B = A’, then A  B

4. (a) Pernyataan sebab pernyataan palsu.


Statement because false statement
(b) (i) Benar
True
(ii) Benar
True
(c) Kesimpulan : a < 3
Conclusion : a < 3

41
MODUL SOLAF MATEMATIK SPM 2014
MODUL 11 : PENAAKULAN MATEMATIK (JAWAPAN )

5. (a) Benar
True
(b) Implikasi 1: Jika x3 = 64, maka x = 4
Implication 1: If x3 = 64, then x = 4
Implikasi 2: Jika x = 4, maka x3 = 64
Implication 2: If x = 4, then x3 = 64
(c) JIka x > 4, maka 2x > 8
Benar
If x > 4, then 2x > 8
True

6. (a) (i) Sebilangan


Some
(ii) Semua
All
(b) Jika p > 4, maka p > 7
Palsu.
If p > 4, then p > 7
False.
(c) Premis 2 : - 4 kurang daripada sifar.
Premise 2 : -4 is less than zero.

7. (a) Bukan Pernyataan


Non-Statement
(b) (i) a 0 = 1 bagi semua nilai a, kecuali a = 0 atau Semua nombor perdana
adalah nombor ganjil
a 0 = 1 for any values of a except a = 0 or All prime numbers are odd
numbers
(ii) a 0 = 1 bagi semua nilai a, kecuali a = 0 dan Semua nombor perdana adalah
nombor ganjil
a 0 = 1 for any values of a except a = 0 and All prime numbers are odd
numbers
n
(c) 3(2 ) – n, n = 1, 2, 3, …

8. (a) Benar
True
(b) Implikasi 1 : jika p3 = 8, maka p = 2
Implication 1 : If p3 = 8, then p = 2
Implikasi 2 : jika p = 2, maka p3 = 8
(c) Jika x > 5, maka x > 9

42
MODUL SOLAF MATEMATIK SPM 2014
MODUL 11 : PENAAKULAN MATEMATIK (JAWAPAN )

Palsu.
If x > 5, then x > 9
False.

9. (a) (i) Pernyataan


Statement
(ii) Bukan pernyataan
Non statement
(b) Sebilangan
Some
(c) Implikasi 1 : Jika 3m > 15, maka m > 5
Implication 1 : If 3m > 15, then m > 5
Implikasi 2 : JIka m > 5, maka 3m > 15.
Implication 2 : If m > 5, then 3m > 15.

10. (a) (i) Palsu


False
(ii) Palsu
False
(b) Premis 2 : t  0
Premise 2 : t  0
(c) Jika x = 3, maka x3 = 27.
Benar
If x = 3, then x3 = 27
True

43
MODUL SOLAF MATEMATIK SPM 2014