Anda di halaman 1dari 7

Artikel tentang kesehatan

kewaras utawa kesehatan yaiku siji kondisi becik saka fisik, mental lan ugo sosial
dadine bisa nglakoke kegiatan sing ngasilke sesuatu. Kondisi awak sing waras
nang menungsa bisa awake dhewe delok saka kebugaran awak. Njero siji
lingkungan masyarakat sok-sok ngalami masalah kawarasan, becik enom, tuwa,
wedok, lanang, lan sak panunggalane.

Wektu iki kondisi kawarasan tiyang indonesia diomongke soyo mbecik, awake
dhewe bisa ndeleng saka kabar utawa info kawarasan para warga indonesia. Yen
taun taun sadurunge ana akeh macam jenis lelara sing dialami tiyang indonesia
kaya virus H2N1, lan demam berdarah (DBD) nang taun iki pangrekasa jenis lelara
kesebut soyo ngurang. Sanajan isih pirang-pirang tiyang Indonesia sing gaya uripe
adoh banget saka tembung waras.

Pentinge kawarasan kanggo kita panjen akeh dinas pamulangan sing nggawe
fakultas kawarasan, kuwi ditujukake kanggo ngakehake tenaga medis sing bisa
menehake elmune utawa jasane sing wis kanggo masyarakat Sapanggon karo cara
nambani masyarakat pas dekne kabeh ngalami penyakit. Lan temtu wae kanthi
akehe dinas pamulangan sing ngawakake fakultas kawarasan mula dikarepake
masyarakat dadi eling marang pentinge kawarasan utawa kesehatan.

Biyasane masalah kawarasan masyarat kawiwitan amarga lingkungan sekitar sing


kurang resik, dadine bibit bibit lelara bisa tuwuh lan manggon ana ingkungan
kesebut. Masalah umum nang kawarasan kita yaiku pola urip sing ora becik, dekne
kabeh biyasa nglakoni pola uripe sing ora becik tanpa ngelingi akibat saka pola
urip dekne kabeh.

Artikel kesehatan menggunakan bahasa jawa yaiku pas sawong jaler sing udud,
dheweke sarasa ora nduweni bubuh lan ora tau mikirke kawarasan kanggo awake
dhewe lan wong liya sing melu nyesep keluk udud sing beracun kesebut. contho
liyane masalah penyebab kawarasan masyarakat kita yaiku pambuwangan regetan
sing ora ditangani kanthi khusus, paling utama pabrik pabrik gedhe sing mbuwang
limbah sembarangan tanmpa menetralisirkan limbah kesebut sadurung dibuwang.
Temtu wae kedadean kesebut bakal nimbulkake macem-macem lelara nang
masyarakat sapanggon. Di wiwiti saka banyu nganti udara ing sakiwo-tengen
pabrik bakal tercemar lan temtu wae nibulkake akeh lelara kanggo masyarakat
kiwo tengene.
Sakwise kowe meruhi ebo pentinge kawarasan becik kawarasan awake dhewe
arepa kawarasan masyarakat dikarepake kowe kanggo nglakokake pola urip becik.
Kanggo njaga kawarasan nang awak mu dhewe temtu wae kowe uga kudu mikirke
lingkungan mu dadine kowe bisa urip waras karo lingkungan sing waras ugo.
Artikel bahasa jawa – Usaha nglestarekake wayang kulit

pancen angel dilakoni akhir-akhir iki. Salah siji tantangan sing diadhepi wayang
kulit wektu iki yaiku tambah ngurang cacah tiyang engkang minat. Makake
sethithike generasi enom sing mahami wayang nggawe pamor tunjukan wayang
ngurang.

Kanggo njawab tantangan kesebut, pamerentah Kabupaten Jombang liwat Dinas


Kebudayaan nggelar pagelaran wayang manggon neng Alun-alun sing dimeloni
saka pirang-pirang dalang cilik, enom lan dalang tuwa utawa dewasa sing diwakili
saka Ki Bahana Bela Binanda.

Suyanto, Pak Bupati Jombang, njero sambutane ngomongke menawa kepradulen


lan pembinaan mangkene temtu ngrupakne suntikan semangat kanggo dalang cilik
arepa dalang enom, dadine awake dhewe ngarep-arep babagkan iki bisa nyurung
para dalang cilik lan dalang enom kanggo ningkatake prestasine sing becik ana
festival dalang satingkat provinsi arepa satingkat nasional.
Waos Ugo:
Mbangkitke kesenian pedalangan karo nglakoke panglatian lan pembinaan marang
bocah-boach sing nduwe potensi ing bidang seni dalang iki dibutuhake banget.
Kaya pementasan dalang cilik sing dipentaskan nang bengi dina iki nduwe tujuan
kanggo ningkatake kedemenan masyarakat khususe bocah-bocah cilik marang seni
pawayangan kulit, Babagan iki laporan pangarep panitia, Suyoto, Kepala Dinas
Kebudayaan ing Jombang.

Generasi enom gelemo nyikapi kanthi bener arus lintas budaya sing ora gelem tau
mandheg njero arti nrima lan mengadopsi sing positif wae, nolak sing negatif
mawa tetap njunjung aji luhur budaya bangsa kita sedaya. Aja nganggep kesenian
tradisional wayang kulit kuwi dadi kesenian kuna lan kesenian ndeso, aja kalah
karo bangsa asing sing wis anyak kegeret karo budayan awake dhewe lan anyak
sinau marang kabudayan iku.
Artikel bahasa jawa tentang sejarah gamelan
Gamelan jawa ngrupakno saperangkat alat sing biyasane lumpukan saka alat musik
gong, gambang, celempung, kenong, mawa pirangpirang piranti liyane,
keistimewaan saka musik gamelan yaiku suarane sing lembut lan kaya sengaja
nekakne kahanan ketenangan ana ing jiwa sing pada mirengake, diendi hal kuwi
diimbangke karo prinsip urip masyarakat jawa neng umume.

Alat musik gamelan ora bisa diuculake saka pandangan tiyang jawa sing langkung
ngingu keselarasan urip becik jasmani arepa rohanine, kahanan kesebut dadekne
wong-wong jawa sanuli ngedohi pikiran ala lan berusahan mujudtake toleransi
sepada-pada, wujud paling yekti bisa awake dhewe persani sanjero musik gamelan
yaiku geretan tali rebab, keseimbangan saka uni kenong, kendhang, gambang , lan
saron mawa suwara gong nang saben penutup suwara.
Komposisi gamelan diciptake kanthi pirang-pirang aturan, sing awujud saka
pirang-pirang puteran lan pethet. Diwatesi saka siji gongan mawa melodine.
Diciptakan jero unit sing awak saka 4 suwara nada. Komponen sing utama piranti
musik gamelan yaiku: logam, pring, lan kayu. Masing-masing piranti nduweni
guna dhewe jero pagelaran musik gamelan.

Sejarah gamelan jawa saka kepadhangan gusti puger putra p.b. xii, lan serat
wedhapradangga saka keraton surakarta sing pisan tinulis saka raden tumenggung
warsadiningrat, kumpulan serat sejarah gamelan kesebut diklumpuk saka raden
ngabehi prajapangrawit nang taun 1874. Menawa gamelan lair ing jawa ping pisan
yaiku gangsa raras salendro.

Taun 167 sang hyang guru utawa sang hyang jagatnata menehake ijazah ngrupa
swara karengeng jagat, swara kesebut asale saka gamelan lokananta utawa
lokanata. Manut kepadhangan saka g.p.h. hadiwijaya (redaksi pustaka jawa) mung
ana 5 ricikan jero gamelan lokananta kesebut yakni gendhing (kemanak), pamatut
(kethuk), sauran (kenong), teteg (kendang ageng) lan maguru sing saiki karan
gong.

Neng taun 187, krungu swara matenggeng karna, saka sang hyang indra / surendra,
lan diwenehi jeneng salendro, ricikannya tetap ana 5 karo swara tembang sekar
kawi / ageng. Nang taun 336 saka sang hyang indra racikan gamelan diimbuh karo
salundhing utawa kempul, lan gerantang sing saiki karan karo gambang.
Nang pirang-pirang panggonan tembok candi borobudur bisa didelok jenis-jenis
instrumen gamelan yaiku: kendang nduwe tali sing dikalungna neng gulu, kendang
nduwe bentuk kaya periuk, siter lan kecapi, simbal, suling, saron, gambang. Nang
candi prambanan bisa didelok gambar relief kendang silindris, kendang cembung,
kendang bentuk periuk, simbal , lan suling. Neng kana digambarke menawa
gamelan digunakne dadi pangiring joged, upacara kerajan utawa kagaman.
Artikel tentang Sumpah Pemudah

Udhar 28 Oktober sing kerep awake dhewe pengeti dadi dina sumpah pemuda
nduweni arti sing penting banget kanggo bangsa Indonesia amarga ngrupakne
tongggak bersejarah kanggo bangsa iki amerga kadadean kuwi ngrupakne awal
kedadeane perjuangan sing angabehi sing dilandasi semangat poro sijen lan kesijen
bangsa demi tercapainya cita-cita perjuangan bangsa menuju Indonesia merdeka.

Sumpah pemuda yaiku salah siji tonggak sejarah sing penting kanggo bangsa
Indonesia. Kaya awake dhewe wis kengerteni, ana telu butir penting Sumpah
pemuda, yaiku nduwe lemah banyu siji, berbangsa siji, lan basan siji. Telu hal iki
ngrupakne faktor penting kanggo negara awake dhewe.
Sumpah pemuda ngrupakne bukti otentik menawa nang udhar 28 oktober 1928
Bangsa Indonesia dilairke, Proses kelairan Bangsa Indonesia iki ngrupakne buah
saka perjuangan rakyat sing sajrone atusan taun tertindas dingisor kekuwasan kaum
kolonialis nang wektu kuwi, kondisi ketertindasan iki sing kemudia nyurung para
pemuda nang wektu kuwi kanggo membulatkan tekad demi ngalungguhan Harkat
lan aji urip wong Indonesia asli, tekad iki sing dadi komitmen perjuangan rakyat
Indonesia nganti kedadeyan mencapai kemerdekaannya 17 taun banjur yaiku nang
17 Agustus 1945.

Padha jenenge, Sumpah pemuda dirumuskan saka para pemuda. Dekne kabeh
banjur dadekne dheweke dadi dasar kanggo membangkitkan rasa
nasionalisme. Artikel sumpah pemuda bahasa jawa ugo nulisake yen para pemuda
ora meneh berjuang dhewe, ngliyakne bersamasama. Butuh awake dhewe
kengerteni, Sumpah pemuda ora lair ngono wae. Akeh hal sing melandasi para
pemuda bertekad kanggo nyiji. Dekne kabeh mikir ora arep bisa nggawe Indonesia
merdeka nek berjuang neng kelompok dhewe.

Kewurungan jero memperjuangkan kemerdekaan Indonesia nggawe dekne kabeh


eling menawa rasa nasionalisme kudu dipadukan. Amarga kuwi, dianakna Kongres
pemuda I lan II. Dekne kabeh dadi siji, dadi “pemuda Indonesia”. Semangat poro
sijen para pemuda dhisik kudu dimeloni pemuda masa saiki. Yaiku, mengisi
kemerdekaan karo hal positif sing ngguna kanggo nusa lan bangsa.

Sumpah pemuda gedhe banget pengaruhnya kanggo bangsa Indonesia. rasa poro
sijen lan kesijen tambah tebal sing tambah ngamba ora mung dikalangan pemuda
wae ning uga dikalangan masyarakat amba. Sifat kedaerahan sing sadurunge kuwat
banget dadi nggenti karo sifat Nasionalisme sing mengakar nang semangat poro
sijen kanggo terwujudnya bangssa Indonesia sing merdeka saka banda penjajahan.
Karo semangat poro sijen sing wis ditandurke saka pemuda jero Sumpah pemuda.
Mula upadi kanggo nuju indonesia sing merdeka tambah amba, amerga
komunikasi antara sing siji karo sing liyane tambah gampang. Tembok kedaerahan
sing dhikike dadi pangalang saiki wis kedadeyan dibruke saka rasa poro sijen lan
kesijen sanubari warga indonesia.
Artikel tentang Kethoprak

Wonten ing tanah Jawi kathah kita panggihi asli kabudayan ingkang maneka warni.
Paramila saged kawastanan bilih tiyang Jawi punika sugih kabudayan, inggih
saking basa, kasenian, teknologi, lan sapanungalanipun. Asil-asil kabudayan kala
wau taksih kasimpen ing tanah Jawi lan wewengkon sanesipun sae awujud seratan,
barang-barang, wewangunan, punapa dene ingkang boten saged kita tingali
nanging saged kita raosaken ingggih punika morma-norma utawi nilai-nilai
ingkang dipunwarisaken deninmg pada leluhur. Saking asil-asil kabudayan kala
wau saged kita mangertosi kados pundi gesangipun tiyang Jawi ugi watakipun.Asil
kabudayan ingkang awujud kasenian tiyang Jawi punika kathah sanget. Asil
budaya kasenian wonten ingkang arupi seni suwanten (tuladhanipun karawitan,
tembang, lsp.), seni drama utawi sandiwara tradhisisonal (tuladhanipun ringgit,
kethoprak, sandiwara radhio basa Jawi, lsp.), seni gerak (beksan), seni ukir, lsp.
Nagging kairing lampahipun wekdal saha majenging teknologi, sadaya kasenian
kala wau dangu-dangu kageser saking manahipun tiyang Jawi piyambak. Tiyang
Jawi sapunika langkung remen dhumateng tayangan ingkang ngandhut budaya
saking manca ingkang gampil dipunpanggihi wonten ing radhio, TV, punapa dene
medhia sanesipun. Ewah-ewahan kados punika tamtu ugi njalari ewah-ewahan ing
manah ugi penggalihipun tiyang Jawi, langkung-langkung generasi enemipun.
Ringkesipun, sapunika tiyang Jawi samsaya luntur kejawenipun, langkung remen
nuladha budaya manca.

Salah satunggalipun kasenian ingkang suda pamiyarsanipun inggih punika


kethoprak. Kethoprak inggih punika kasenian rakyat tiyang Jawi awujud sandiwara
utawi drama tradhisional ngginakaken basa Jawi, lan nyariyosaken cariyos rakyat
tiyang Jawi utawi sanesipun. Kethoprak punika saged kita semerepi wonten Jawi
Tengah, Ngayogyakarta, tuwin Jawi Wetan. Ing Jawi Tengah lan Ngayogyakarta,
kethoprak sampun nyawiji dados budaya masyarakat. Kethoprak ngantos saged
ngasoraken kasenian sanesipun tuwin dipunremeni dening sedaya lapisan
masyarakat ing jaman semanten.

Kethoprak punika ngandhut piwulang ingkang dipunbabar kanthi sarana


pralambang. Dene piwulang wonten ing kethoprak sipatipun boten ngguroni.
Piwulang punika salah satunggalipun inggih sarana basanipun. Ing kethoprak,
saged kita tingali bedanipun panginanipun tembung-tembung tuwin ukara-ukara
ingkang katumrapaken bocah, tiyang enem, saha tiyang ingkang langkung sepuh
utawi ingkang langkung inggil drajadipun. Ingkang kados punika ageng sanget
ginanipun tumrapipun warga bebrayan Jawi, awit wekdal-wekdal pungkasan
punika saperangan ageng warga bebrayan Jawi sampun awis ingkang mangertosi
undha usukipunbasa Jawi. Langkung wigatos malih awit undha usuking basa Jawi
punika bakalipun nganthi dhateng suba sita, tata karma saha budi pekerti. Nanging
kados kasenian tradhisional sanesipun, kethoprak ugi sampun kageser ing
manahipun para sutresnanipun kaliyan tayangan-tayangan ingkang ngandhut
budaya manca.