Anda di halaman 1dari 4

OBJECTIVE

1. Number of carbon atoms in olvanil C26H43NO3


2. Definition of ozonolysis an organic reaction where the unsaturated bonds of alkenes, alkynes, or
azo compounds are cleaved with ozone.
3. Edman degradation, developed by Pehr Edman, is a method of sequencing amino acids in a
peptide.
4. Nearest layer of the atmosphere from the earths surface ( troposphere, stratosphere,
mesosphere, thermosphere)
5. Chemical formula for 11-tetradecenyl acetate C16H30O2
6. Common contaminant on BTEx process benzene, toluene, ethylbenzene, and xylenes
7. What is the other name for bulk temperature mixing cup temperature
8. Where does an enzyme capsaicin commonly found capsicum
9. Common method for the removal of fine particle in hot airstream common in cement
production (ESP, buoyancy, cyclone, venturi scrubber)
10. What is the method that Wohler do to break the vital force theory in nature? Heating NH4Cl
with AgCN to form urea
11. What is the common form of nitro-glycerol? Nitroglycerin
12. Definition of polar covalent bond A bond in which electrons are shared between elements
having a difference in electronegativity of between 0.5 and ~2.0.
13. Arrange in increasing melting point (oleic, palmitic, stearic,)
14. What is the difference between catabolism, anabolism and metabolism? Cata-the breakdown of
complex molecules in living organisms to form simpler ones, together with the release of
energy, ana- the synthesis of complex molecules in living organisms from simpler ones together
with the storage of energy
15. What law is PRC modernization act? REPUBLIC ACT NO. 8981
16. Primary use of ethylene ripening of fruits
17. What happen to the pH of carbonated drinks if it open in atmospheric condition? ( increase,
decrease, same, cant be determined)
18. Formula red lead Lead(II,IV) oxide
19. Process of breaking down a large isotope into smaller isotopes (nuclear fission, beta particle
emission, nuclear fusion, gamma ray emission)
20. Author of octet rule gilbert lewis
21. Adolf baeyers contribution in medicine, made by reacting malonic acid and urea with a catalyst
is called? barbituric acid
22. Which layer of the atmosphere contains the ozone layer? Stratosphere
23. Composition of acid in acid rain? sulphuric and nitric acids
24. How to differentiate alkane, alkene and alkyne? (combustion in empty beaker, nature of C and
its branching, reaction with Br2
25. Formula of alar C6H12N2O3
26. Arrange in increasing toxicity level (heptachlor , dieldrum , Cr, DDT, arsenic)
27. Polymer use in bullet proof vest Linear Polyethylene
28. How do you differentiate electromagnetic radiation?
o Wavelength
o Photons
o Frequency
o Energy
29. Who discovered resonance?
o Alfred Nobel
o Linus Pauling (ans)
o Immanuel/Emmanuel?
o Le Chatelier
30. Functional groups in thiotic acid carboxylic group
31. Definition of functional group specific groups of atoms or bonds within molecules that are
responsible for the characteristic chemical reactions of those molecules
32. Product of reaction between acyl halide and an alcohol – (ans. Ester)-also came out twice
33. In stem cell studies, a chemical known as telomeres is attached to the chromosome to promote
longer life. How would you apply this as a chemical engineer in the field of agriculture and food?
Ans: Genetically enhance plants to prolong shelf life.
34. What is the first step in utilizing proteins? Ans: Hydrolysis
35. Liquid Nitrogen is placed in an Erlenmeyer flask. Hard-boiled egg is then placed on top of the
opening, what will happen?
o Egg will pop out
o Nothing o Egg will be sucked in
o The egg will break.
Ans: Egg will be sucked in. Note: The liquid Nitrogen being extremely cold would lower the
pressure in the Erlenmeyer, creating a vacuum for the egg to be suctioned in.
36. You are an environmental engineer sent to a place with the cholera epidemic, what the best
thing to do?
o Care for the sick
o Treat water supply
o Assess the environmental aspect
o None of the above
Ans: Treat water supply
37. What are plasmids? Ans: Plasmids are small DNA molecules within a cell that are physically
separated from a chromosomal DNA and can replicate independently
38. The Nobel Prize for radioactivity discovery was shared between Curie and Roentgen. Who
coined the word “serendipity” in 1754? Ans: Horace Walpole
39. What is the chemical used in sunblock?
o Al2O3
o ZnO
Ans: ZnO
40. Ketone and aldehyde in alcohol will form? Ans: Acetals/Ketals
41. What is the formula of aspirin? Aspirin is acetylsalicylic acid – acetyl + benzene ring + acetyl
substituent on the benzene ring
42. What is gluconeogenesis? Formation of glucose from non-carbohydrate sources.

43. Why carbon dating? Because C14


44. Can oxygen be synthesized from nitrogen? (yes,by the bombardment of alpha particles: yes,by
electron capture: impossible)
45. Which element is difficult to remove from sewage and wastewater and at the same time, it
contributes to bacterial and algae overgrowth in freshwater? ( oxygen, lead, carbon, nitrogen)
46. There are approximately 20 amino acids in human protein. Name 3 essential amino acids
Proline, glutamine, aspargine
Aspartic acid, glutamic acid, serine
Arginine, lysine, phenylalanine
Glycine, arginine, glutamic acid
47. How do two free radicals react when they encounter each other?
They unite to form double bonds
They unite to form double or triple bonds
They unite with covalent bond formation
They repel each other
48. Hydrolysis of acetylcholine
49. Number of acetic acid formed by complete beta oxidation of n-octane
50. Role chemical engineering in biosynthetic pathways
51. Nucleophile of chymotrypsin reaction
52. Amino acid sequence can exist at pH 9.5 but not in pH 7.
53. Value of plancks constant
54. Which of the ff doesn’t have chiral center or cis-trans
3-methylcyclohexanol
1-methylcycohexanol
Cis-4-methylcyclohexanol
Trans-4-methylcyclohexanol
55. How does alpha, beta and gamma particle affect the mass number of an atom?no change
56. Pollutant produced from coal and petroleum CO2,CO,NOx
57. Who discovered x-ray Wilhelm Roentgen
58. Which is nuclear fusion ( the big bang, the radiant energy from sun, the formation of
deuterium/tritium
59. Instrument in measuring Radiation Geiger Counter and Chamber
60. How many neutrons are there in C-14 8
61. Iodine vapor forms iodine crystals when it touches a cold surface, what is the reverse the
process being described? Sublimation
62. Notation on alkane containing Cl ( chloro, choride, chlorate, chloric)
63. Description of primary cell and secondary cell A primary cell or battery is one that cannot easily
be recharged after one use, A secondary cell or battery is one that can be electrically recharged
64. Particle with the same mass of proton? Neutron
65. This contains genetic information
DNA
RNA
FAD
NAD
66. Why does carbon have a lot of alkyl substituent possibilities?
o Four potentials of sharing (due to valence)
o Cyclo/linear characteristics
o All of the above
67. When will a pine tree grow in Alaska?
o Not in a million years
o It depends on the carbon dioxide
o Greenhouse effect
o All of the above.
68. What happens to the melting point of a saturated fatty acid if -CH2- is increased? ( increase,
decrease, the same, none of these?)
69. What compound is a ketone but is not a carbohydrate but is useful commercially? ( ethyl
alcohol, glucose, benzaldehyde, acetone)
70. Most negative ion
o F-
oCl-
o Br-
Ans: F-
71. What is the chemical engineer’s role in biosynthetics in Bioengineering?
72. Where is water quality critical?
o Water infused with product
o Water used in the industry
Ans: Most plausible choice is “water infused with product”
73. What is an aminosugar? Three other choices were EXAMPLES of aminosugars (D-glucosamine,
D-mannosamine, and I forgot the third) but letter A was the DEFINITION of aminosugar.
Analyzing the question, the most probable action to be done is the DEFINITION.
74. Dehydration, or the removal of water was done to C3H8O, and then the product violently
reacted with Br2. What was the product? Choices were Propanol-1, Propanol-2, Propene, and
Propanol. It is obvious that propene is the answer
75. Which has a larger ionic nucleus?Na+ of Na? ( both, Na+, Na, none of these)
76.