BANK SOALAN TINGKATAN 2 SMK PEKAN NANAS SOALAN SEJARAH TINGKATAN 2 BAB 1 DAN 2 Soalan 1 berdasarkan rajah di bawah

Burma Siam Kedah 1. A B C D Bagaimanakah Sultan Muhammad Jiwa menyelesaikan ancaman di atas? Mengukuhkan pasukan tentera Menyerahkan wilayah kuasanya Meminta bantuan negara jiran Meminta bantuan British Bugis

Soalan 2 berdasarkan senarai di bawah • • 2. A B C D 3. Sultan Muhammad Jiwa Sultan Abdullah Kedua-dua sultan di atas menghadapi masalah yang sama iaitu Ancaman daripada orang-orang Siak Terpaksa menghadapi ancaman luar Masalah lanun yang mengganas Persaingan dalam perdagangan Apakah kesan yang timbul akibat kekalahan Sultan Kedah dalam peperangan menentang Francis Light pada 1791? Sultan Kedah berbaik semula dengan Francis Light Johor, Siak, Inderagiri dan Rembau terpaksa membayar pampasan kerana membantu Sultan Kedah Sultan Kedah terpaksa menyerahkan Pulau Pinang kepada British Kedah telah kehilangan kemerdekaan Apakah yang menyebabkan British berhasrat untuk mendapatkan Seberang Perai? I Memerlukan tanah untuk menjalankan kegiatan pertanian dagangan

A B C D 4.

A B C D 6. A B . lebih berharga daripada sebuah benua” Stamford Raffles 5. A B C D 8.II III IV A B C D Membina pusat pentadbiran Seberang Perai lebih maju daripada Pulau Pinang Benteng pertahanan untuk Pulau Pinang I dan II II dan III III dan IV I dan IV Soalan 5 berdasarkan petikan di bawah “Percayalah……Singapura tidak ada tolok bandingnya. Mengapakah Raffles mengucap dialog di atas Singapura boleh menyekat pengaruh Belanda Singapura akan menjadi pusat perdagangan yang terkenal di Selat Melaka Ancaman lanun akan berjaya dihapuskan Pasaran dunia dapat dikuasai sepenuhnya Manakah antara kandungan dalam Perjanjian Inggeris Belanda 1824 yang membuktikan tamatnya kerjasama di antara British dengan Belanda? Persetujuan bersama tentang perdagangan di Maluku Mengatasi masalah lanun di Selat Melaka Menjadikan Singapura sebagai pusat pentadbiran Persetujuan melangsaikan hutang Apakah alasan yang digunakan oleh British untuk memindahkan ibu kota Negeri-negeri Selat dari Pulau Pinang ke Singapura? Serangan Kedah ke atas Pulau Pinang Pelabuhan Singapura telah berkembang maju berbanding Pulau Pinang Serangan Perancis ke atas Pulau Pinang Ancaman dari Siam dan Burma Bagaimanakah Raja Abdullah memajukan perlombongan bijih timah di kawasan Klang? Menggalakkan pedagang British menanam modal Memperkenalkan kaedah melombong yang baru A B C D 7.

Selangor. Negeri Sembilan. Sungai Lembing Sungai Ujong Antara berikut yang manakah menunjukkan persamaan bagi kedua-dua kawasan di atas Kawasan perlombongan emas Kawasan perlombongan bijih timah Kawasan pertanian yang utama Kawasan kebangkitan penentangan Inggeris • A B C D 10. dan Pahang 11. Apakah tujuan British campur tangan di negeri-negeri di atas? A B C D Menguasai kekayaan hasil buminya Menamatkan perang merebut takhta Menghapuskan ancaman lanun Melindungi pemodal British Apakah kesan penting Revolusi Perindustrian yang berlaku di Eropah kepada British Keperluan yang tinggi terhadap bahan mentah Keperluan yang tinggi ke atas tenaga buruh Bahan makanan diperlukan di Eropah Permintaan tinggi ke atas rempah ratus 12. A B C D Soalan 13 berdasarkan senarai di bawah .C D Mengawal harga bijih timah Menjemput pelombong Cina mengusahakan lombong Soalan 9 berdasarkan senarai di bawah •   9. Mengapakah Sungai Linggi menjadi rebutan dalam kalangan pembesarpembesar di Sungai Ujong? A B C D Sesuai sebagai pusat pentadbiran Sesuai sebagai kubu pertahanan Sesuai sebagai tempat mengutip cukai Sesuai sebagai pusat perdagangan Soalan 11 berdasarkan maklumat di bawah British telah campur tangan di Perak.

• • •    Persaingan kuasa Barat Pembukaan Terusan Suez Revolusi perindustrian Apakah kesan penting peristiwa di atas kepada Tanah Melayu? Kegiatan melombong di Tanah Melayu dimajukan Kemasukan buruh Cina British meluaskan pengaruhnya Ancaman lanun dan kongsi gelap berjaya dihapuskan 13. IV. III. II. Antara berikut yang manakah persamaan bagi kedua-dua tokoh di atas? A B C D Menentang British Kehilangan takhta Meminta bantuan British Menerima Residen secara paksa Soalan 15 berdasarkan pernyataan di bawah “ Kami ingin mendesak agar British mengamalkan dasar campur tangan di Negeri-negeri Melayu kerana pelaburan kami mula terancam” . A B C D Soalan 14 berdasarkan senarai di bawah • •   Raja Abdullah Dato’ Kelana 14. Antara berikut yang manakah menyebabkan pelaburan mereka terancam? I.pedagang British - 15. Kegiatan kongsi gelap Pertikaian pembesar Campur tangan kuasa asing Perubahan pucuk pimpinan A B C D I dan II II dan III III dan IV I dan IV .

Mason sebagai Penasihat British di Kelantan? A Mengancam kedaulatan negeri B Mencabul adat istiadat melayu C Menjejaskan hubungan dengan Siam D Menganggu aktiviti perdagangan 20. dibebaskan oleh British C. Perjanjian Perisytiharan British Siam 1902 Apakah kepentingan perjanjian di atas kepada British? A Mendapat Hak Wilayah Asingan B Menguasai Negeri-negeri Utara Tanah Melayu C Mengukuhkan pengaruhnya di Negeri-negeri Utara Tanah Melayu D Menempatkan Residen British di Negeri-negeri Utara Tanah Melayu 19. Perjanjian Sulit 6 April 1897 Perjanjian di atas melibatkan British dan Siam. A Menjaga kedaulatan Siam B Mengeratkan hubungan British dan Siam C Menyekat kemaraan kuasa Barat lain di Asia Tenggara D Menghalang Siam menyerahkan mana-mana wilayah kepada kuasa lain 18.16. Mengapakah Sultan Kelantan tidak bersetuju dengan pelantikan J. Mengapakah keunggulan British sebagai kuasa besar tercabar menjelang akhir abad ke-19? A Pembinaan Terusan Suez B Pembebasan tanah jajahan C Persaingan kuasa imperialis baru D Perkembangan Revolusi Perindustrian 17.Kelantan . diserahkan kepada British D.S. disatukan oleh British B. Apakah tujuan perjanjian ini ditandatangani.Kedah . ditentang oleh para pembesar . .Terengganu Negeri-negeri di atas tidak perlu menghantar bunga emas kepada Siam selepas tahun 1909 kerana A.Perlis .

. Conlay dilantik sebagai wakil British di Terengganu Bagaimanakah Sultan Zainal Abidin III mengekalkan negeri Terengganu selepas perlantikan itu? A Menggubal perlembagaan B Memperbesar angkatan tentera C Menjalin hubungan baik dengan British D Menghantar bunga emas kepada Raja Siam 24.Pegawai Anak Negeri . Sarawak diletakkan di bawah pengaruh Kesultanan Brunei. W. Pada tahun 1910.Ketua Kampung Pegawai-pegawai yang tersebut di atas menganggotai .L.Undang-undang Tubuh Kerajaan Johor 1895 . Sultan Abu Bakar merupakan pemerintah Johor yang pertama memperkenalkan perlembagaan bertulis di Johor Perlembagaan bertulis itu dipanggil A Undang-undang Johor B Undang-undang Laut Johor C Undang-undang Tertinggi Johor D Undang-undang Tubuh Kerajaan Johor 23. Sultan Brunei mentadbir Sarawak dengan A melantik pegawai British B melantik pembesar Brunei C melantik pembesar tempatan D melantik Pengeran Indera Mahkota 25.21. .Undang-undang Tubuh Kerajaan Terengganu 1911 Apakah persamaan kedua-dua perlembagaan tersebut? A Menerima pengaruh Barat B Menjamin kedaulatan negeri C Menerapkan amalan demokrasi D Menjadi asas Perjanjian Persekutuan 22. Sebelum kedatangan orang Barat.

dan IV C I. dan III B I. II.dianggotai oleh Residen Pertama dan empat orang Datu Melayu Berdasarkan maklumat di atas .A Majlis Negeri B Majlis Daerah C Majlis Tertinggi D Majlis Bahagian 26. dan IV 28.Membuat semua dasar negeri . III. dan IV C I. dan IV D II. III. dan IV D II. II. dan III B I.Memberi nasihat kepada James Brooke . Apakah peranan Pegawai Anak Negeri semasa pemerintahan Keluarga Brooke di Sarawak? I II III IV Mengutip cukai Menjaga keamanan Menasihati Residen Meluluskan Undang-undang A I. III. Majlis X ialah A Majlis Negeri B Majlis Tertinggi C Majlis Bahagian D Majlis Tempatan 27. Majlis X . II. Sultan Brunei membahagikan Sarawak kepada beberapa daerah dan setiap daerah ditadbir oleh ketua tempatan dalam kalangan orang Melayu dan orang Dayak Apakah gelaran bagi ketua tempatan itu? I II III IV Orang Kaya Temenggung Menteri Laut Menteri Darat A I. III. II. dan IV .

Residen B. Bandar Miri berkembang dengan pesat mulai tahun 1910 kerana A perkembangan kegiatan pertanian B perkembangan sistem pengangkutan C perkembangan kegiatan perdagangan D perkembangan kegiatan melombong petroleum 30.Gabenor C. Senarai di atas menunjukkan dua residensi yang terdapat di sabah pada peringkat awal. Antara berikut.Residen B. 33.Berdasarkan jadual di atas.Gabenor C. Setiausha Kerajaan • • Residensi Pantai Barat Residensi Pantai Timur 32.Ketua Bahagian Hasil eksport tembakau Sabah bernilai lebih daripada dua juta dolar pada tahun 1902. apakah jawatan X yang disandang oleh Alfred Dent setelah SBUB ditubuhkan? A.Di manakah kawasan penanaman .Pegawai Daerah D. Siapakah ketua pentadbir di residensi tersebut? A.29.Pengarah Urusan D. syarikat manakah yang mengusahakan perlombongan petroleum di Sarawak pada awal kurun ke-20 A Syarikat Borneo B Syarikat Brooke C Syarikat Anglo-Saxon Oil D Syarikat British Borneo Exploration Tokoh Sir Rutherford Alcock Alfred Dent Jawatan Presiden Pertama SBUB X 31.

Bagaimanakah Alfred Dent . Apakah tujuan perjanjian itu di tandatangani? A. Menambahkan modal perniagaan Pada tahun 1880. 36. II. II dan IV C. A. IV.II. Mendapatkan Piagam DiRaja D. III dan IV Landasan kereta api *Dari Weston ke Beaufort *Dari Beaufort ke Jesselton *Dari Tenom ke Malalap 34. C. B. III dan IV D.Maklumat di atas berkaitan dengan pembinaan landasan kereta api di Sabah semasa pemerintahan Syarikat Borneo Utara British Apakah kesan pembinaan landasan kereta api di kawasan-kawasan di atas? I.I.I. D. II dan III B. III.I. Menguasai wilayah Sabah B. Mendapatkan perlindungan C.Suatu perjanjian telah di tandatangani oleh Overbeck dan Dent dengan Sultan Sulu dan Sultan Brunei. Alfred Dent menubuhkan persatuan Sementara Borneo Utara British Berhad. meningkatkan pembukaan ladang getah menjadi pelabuhan perdagangan antarabangsa menggalakkan penghijrahan penduduk pribumi memudahkan pengangkutan hasil keluaran dari pedalaman ke pelabuhan I dan II II dan III III dan IV I dan IV 35. Tawau II Lahad Datu III Teluk Marudu IV Teluk Kimanis A.tembakau yang utama di Sabah? I.

I. Mematuhi syarat pemberian Piagam Diraja. Memberi konsesi tanah kepada pelabur British D. Meminta bantuan daripada kerajaan British C. Menyerahkan sebahagian wilayah kepada kerajaan British * Menjaga keamanan * Mengutip cukai * Memajukan pertanian * Menguruskan pembahagian tanah 37.Memberi latihan kepada orang tempatan dalam pentadbiran IV.III dan IV Setelah menguasai Tanah Melayu. Menjual saham kepada rakyat British B.Senarai di atas merupakan mahkamah yang wujud di sabah semasa pemerintahan SBUB.III dan IV D. Pegawai Daerah C. Ketua Kampung D. Menjimatkan kos pentadbiran II. Residen B.II dan III B. Ketua Anak Negeri • • Mahkamah Majistret Mahkamah Anak Negeri 38. I. Siapakah yang bertanggungjawab menjalankan tugas di atas? A. British memperkenalkan pertanian dagangan . III. II. I. Mengapakah SBUB mewujudkan dua jenis mahkamah? I.Memastikan jenis hukuman bersesuaian dengan budaya masyarakat tempatan A.II dan IV C.menambahkan modal perniagaanya? A.

padi II.III dan IV D. Berorientasikan eksport C. Tanah subur B. Bergantung pada pekerja asing D. I. Mudah di tanam C. Mempunyai pasaran yang baik D. II.39. Mengapakah British menggalakkan tanaman tradisional di atas di usahakan secara komersial pada peringkat awal? A. I.lada hitam dan gambir di tanam di Johor untuk tujuan eksport 42. 40. apakah ciri utama pertanian dagangan? A.Berdasarkan pernyataan di atas.tanaman tradisional yang dimaksudkan ialah I. ubi kayu A.III dan IV • • • Tebu Buah pala Lada hitam 41.II dan IV C.I. Berasaskan tanaman tradisional Semasa pemerintahan British. nanas IV. Bercorak tempatan B. tebu III. Bekalan tenaga buruh yang mencukupi Pada kurun ke-19. beberapa tanaman tradisional telah diusahakan secara komersial untuk tujuan eksport.Penanaman lada hitam dan gambir di Johor diusahakan melalui .II dan III B.Berdasarkan pernyataan di atas.

A. Apakah tujuan pengenalan rancangan di atas? A. Sistem Kangcu B. persaingan Negara pengeluar D. Menaikan kuota eksport getah D. Selangor. Memudahkan penduduk membuat pilihan C. Memberi peluang pendidikan . Meningkatkan mutu getah B. Mengukuhkan kekuasaanya di Tanah Melayu D. peraturan tanah yang terlalu ketat • • Rancangan Sekatan Stevenson 1922 Rancangan Getah Antarabangsa 1934 44. kekurangan permintaan B. Sistem Kangkar D. Negeri Sembilan dan Selangor 43. Sistem Kangani C. Mengapakah British membenarkan kewujudan empat jenis sekolah yang berlainan? A. Mengawal perpindahan penduduk B. Menghadkan pengeluaran getah • • • • Sekolah Melayu Sekolah Cina Sekolah Tamil Sekolah Inggeris 45. Sistem tanman paksa Tanaman kopi di usahakan secara besar-besaran di Perak.Mengapakah tanaman kopi di tanah Melayu telah merosot menjelang akhir kurun ke-19? A. kekurangan tenaga buruh C. Membuka lading getah yang baru C. Senarai di atas menunjukkan empat jenis sekolah di Tanah Melayu pada zaman penjajahan British.

yang sama kepada semua penduduk. SKEMA JAWAPAN .

C 42.A 43.D 38..B 39.A 34.A 36.C 44.D 35.B 40.A 33.C JAWAPAN D B C D A B B D B C A A C C A HALAMAN 6 5-6 9 10 14 19 21 37 30 40 28 31 29-32 35&40 32 ARAS RENDAH SEDERHANA RENDAH RENDAH SEDERHANA TINGGI RENDAH RENDAH SEDERHANA RENDAH SEDERHANA RENDAH TINGGI SEDERHANA TINGGI KONSTRUK PENGETAHUAN ANALISIS PENGETAHUAN PENGETAHUAN ANALISIS SINTESIS KEFAHAMAN PENGETAHUAN ANALISIS PENGETAHUAN ANALISIS PENGETAHUAN SENTESIS ANALISIS SINTESIS .C 32.NO SOALAN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 31.D 45.D 41.A 37.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.