Anda di halaman 1dari 9

Building Standards in Educational and Professional Testing

SAMPLE PAPER
DEPARTMENTAL IT
MANAGER

SAMPLE PAPER DEPARTMENTAL IT MANAGER 1


Building Standards in Educational and Professional Testing

ENGLISH
Complete the sentences by choosing the most
appropriate option from the given lettered choices (A
to D) below each.

1. According to a recent survey, __________ doctors do not have a


personal physician.

A. a large amount of
B. large amount of
C. a large number of
D. large number of

Each question below consists of a related pair of


words, followed by five lettered pairs of words. Select
the lettered pair that best expresses a relationship
similar to that expressed in the original pair.

2. CARPENTER: SAW::

A. stenographer: typewriter
B. painter: brush
C. lawyer: brief
D. tailor: scissors
E. runner: sneakers

3. METAPHOR: LITERAL::

A. biography: accurate
B. melody: spoken
C. poem: rhythmic
D. anthem: patriotic
E. ballet: intricate

Choose the lettered word or phrase that is most


nearly opposite in meaning to the word in capital
letters.

4. EXAGGERATION:

A. supplement
B. strange
C. direct route
D. amplification
E. understatement

SAMPLE PAPER DEPARTMENTAL IT MANAGER 2


Building Standards in Educational and Professional Testing

Questions 5-9 are based on the following passage.

A great scholar recognized that, while all men should have equal
opportunity, all did not have the same capacity. Some had the ability to earn
more than others. But he believed that those who had talent would be
performing the work of society if they used their talent wisely and well. He
said that he would allow a man of intellect to earn more and not suppress
his talent. But it was his view that the bulk of his larger earnings should go
to the common fund. Those with talent and opportunity would find their
fulfillment as trustees.
He extended this concept of trusteeship to cover all fields of life.

5. The scholar mentioned in the passage never believed in:

A. social equality
B. equality of opportunities
C. political equality
D. complete equality in all respects

6. The scholar’s trusteeship concept is:

A. a philosophy
B. applicable to social life only
C. applicable to all fields of life
D. irrelevant today

7. According to him, one can serve the society:

A. if one is talented
B. if one used his talent wisely
C. if one earned well
D. if one worked honestly

8. The passage primarily discusses the scholar’s:

A. Character
B. Views
C. Services
D. Personality

9. He believed that a man of intellect should:

A. earn as much as he needs


B. earn for others, not for himself
C. earn more and not suppress his talent
D. live on charity

SAMPLE PAPER DEPARTMENTAL IT MANAGER 3


Building Standards in Educational and Professional Testing

ANALYTICAL REASONING
Questions 10-13
An editor must choose five articles to be published in the upcoming issue of
an arts review. The only articles available for publication are theater articles
F, G, H and J, and dance articles K, L, M and O.

At least three of the five published articles must be dance articles.


If J is chosen, then M cannot be.
If F is chosen, then J must also be chosen.
10.If M is not chosen for the issue, which of the following must be chosen?
A. F
B. G
C. H
D. J
E. K
11.How many acceptable groupings of articles include J?
A. One
B. Two
C. Three
D. Four
E. Five
12.The choice of which article makes only one group of articles acceptable?
A. F
B. G
C. J
D. L
E. M
13.If G is chosen for the issue, which of the following must be true?
A. J is not chosen
B. Exactly three dance articles are chosen
C. H is not chosen
D. All four of the dance articles are chosen
E. F is not chosen
Travelers may enter and remain in the Republic for up to 59 days. If a
traveler is to stay for more than seven days, however, a special visa is
required.
14.If the statements above are true, which of the following must also be
true?
A. A traveler who is staying in the Republic for 14 days must have
a special visa
B. Many travelers who stay in the Republic do not need visas
C. Some travelers who stay in the Republic for more than seven
days do not have the appropriate visas
D. Travelers who stay less than seven days in the Republic do not
need visas
E. Travelers who merely pass through the Republic while this
route to other destinations do not need visas

SAMPLE PAPER DEPARTMENTAL IT MANAGER 4


Building Standards in Educational and Professional Testing

QUANTITATIVE

15.During a certain week, a post office sold Rs.280 worth of 14-paisas


stamps. How many of these stamps did they sell?

A. 20
B. 2,000
C. 3,900
D. 20,000

16.What is 15% of 32?

A. 4
B. 3.50
C. 4.80
D. 3.80

17.What is the effect on area of circle if its radius is cut down to half?

A. remain same
B. become half
C. become quarter
D. may or may not change

2
18. x 12 equals?
3
A. 4
B. 6
C. 8
D. 18

19.If 3 (x + 5y) = 24, find y when x = 3.

A. 1
B. 3
33
C.
5
D. 7

20. 5 is to 7 as x is to 35. x =?

A. 7
B. 12
C. 25
D. 49

21. (4)2  3(4)  ?

A. -4
A. 52
B. 192
C. 28

SAMPLE PAPER DEPARTMENTAL IT MANAGER 5


Building Standards in Educational and Professional Testing

SUBJECT

22.Which option converts high-level language programs into machine


language?

A. Interpreter
B. Assembler
C. Compiler
D. Translator

23.Which of the following explains local variables in Java?

A. Variables declared outside the body of a particular method.


B. Variables declared in the body of a particular method.
C. This is another name of instance variable.
D. This is another name of future Subclasses.

24.The first step in system analysis is ________, where you investigate


business processes and document what the new system must do to
satisfy users.

A. Requirement gathering
B. Requirement analysis
C. Requirement modeling
D. Requirement planning

25.Which of the following sorting algorithm use(s) divide-and-conquer


algorithm?

A. Merge sort
B. Quick sort
C. Bucket sort
D. All of the above

26.Convert (100001)2 to decimal number. Which option is correct?

A. 31
B. 33
C. 29
D. 39

27.DOS 2.0 had support for __________ and support for hierarchical
directories.

A. Multimedia
B. Windows
C. Hard disk
D. GUI

SAMPLE PAPER DEPARTMENTAL IT MANAGER 6


Building Standards in Educational and Professional Testing

28.Which of the following attributes for a university data can be used as a


primary key (PK)?

A. Name of Dean
B. Name of Department
C. Female staff
D. Name of student

29.A computer based system makes use of which of the following system
components?

A. Software
B. Hardware
C. Database
D. All of the above

30.What is/are the main advantage(s) of digital signaling?

A. Cheaper
B. Less susceptible to noise interference
C. Highly susceptible to noise interference
D. Both 'A' and 'B'

31.Which notation is used for denoting an upper bound that is NOT


asymptotically tight?

A. Ɵ-notation
B. o-notation
C.  -notation
D. % notation

32.Which of the following does NOT cover the activities necessary for the
Quality Program?

A. Establish requirements and control changes


B. Establish and implement methods
C. Evaluate process and product quality
D. Evaluate organizational relationships

33.Which of the following critical success factor for software project deals
with testing and correction of mistakes?

A. Quality assurance
B. Change management
C. User involvement
D. Integration of components
E. Adequate corrections of the schedule

SAMPLE PAPER DEPARTMENTAL IT MANAGER 7


Building Standards in Educational and Professional Testing

34.Through the selection and application of appropriate safeguards, security


helps the organization' to protect its physical and financial resources,
reputation, legal position, employees, and other tangible and intangible
assets. The above statement falls under which head from the following:-

A. Computer security supports the mission of the organization


B. Computer security should be periodically reassessed
C. Computer security is an integral element of sound management
D. Computer security responsibilities and accountability should be
made explicit

SAMPLE PAPER DEPARTMENTAL IT MANAGER 8


Building Standards in Educational and Professional Testing

ANSWER KEY

Q #. Right Choice
1 C
2 D
3 B
4 E
5 D
6 C
7 B
8 B
9 B
10 E
11 C
12 A
13 E
14 A
15 B
16 C
17 C
18 C
19 A
20 C
21 E
22 C
23 B
24 C
25 D
26 B
27 C
28 B
29 D
30 D
31 B
32 D
33 A
34 A

SAMPLE PAPER DEPARTMENTAL IT MANAGER 9