Anda di halaman 1dari 14

Railways

1. Mr. W. Simms, the consulting Engineer to the Government of India recommended the gauge
for Indian railways
A.1.435 m as adopted in England
B. 1.800 m as per Indian conditions
C. 1.676 m as a compromise gauge
D.1.000 m as a standard gauge

Answer: Option C

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

2. If absolute levels of rails at the consecutive axles A, B, and C separated by 1.8 metres are
100.505 m, 100.530 m, and 100.525 m respectively, the unevenness of rails, is
A.0.065 m
B. 0.055 m
C. 0.045 m
D.0.035 m

Answer: Option A

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

3. A CST-9 sleeper consists of


A.two inverted triangular pots on either side of rail seat
B. a central plate with a projected key and box on the top of plate
C. a tie bar and 4 cotters to connect two cast iron plates
D.a single two way key provided on the gauge side to hold the rail to sleeper
E. all the above.

Answer: Option E

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

4. Charles Vignoles invented the flat footed rails in


A.1814
B. 1836
C. 1846
D.1856
E. 1873

Answer: Option B

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

5. To design a cross-over between parallel tracks, the required components are :


A.two switch, points, two acute angle crossings and two check rails
B. two switch points, two acute angle crossings and four check rails
C. two switch points, two acute angle crossings and six check rails
D.none of these.

Answer: Option B
6. The first Indian railway was laid in
A.1775
B. 1804
C. 1825
D.1853
E. 1876

Answer: Option D

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

7. The weight of the rails depends upon


A.gauge of the tracks
B. speed of trains
C. spacing of sleepers
D.nature of traffic
E. all the above.

Answer: Option E

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report
8. Pick up the correct statement from the following :
A.Rails are directly laid over hard wooden sleepers and fixed with spikes
B. Adzing is done on hard wooden sleepers
C. Bearing plates are used on soft wooden sleepers
D.Chairs are used for bull headed rails
E. All the above.

Answer: Option E

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

9. Pick up the incorrect statement from the following:


A.Fish plates fit the underside of the rail head
B. Fish plates fit the top of the rail foot
C. Fish plates fit the web of the rail section
D.Cross sectional area of fish plates, is normally the same as that of the rail section.

Answer: Option C

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

10. Minimum depth of ballast prescribed of B.G. trunk lines of Indian Railways, is
A.20 cm
B. 15 cm
C. 25 cm
D.30 cm
E. 35 cm

Answer: Option C
11. Boxing of ballast is done
A.under rails
B. at the rails
C. in between two rails
D.in between two sleepers.

Answer: Option B

Explanation:
No answer description available for this question. Let us discuss.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

12. Best ballast contains stones varying in size from


A.1.5 cm to 3 cm
B. 2.0 cm to 4 cm
C. 2.0 cm to 5 cm
D.2.5 cm to 6 cm

Answer: Option C

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

13. For holding a rail in position, no chairs are used for


A.flat footed rails
B. bull headed rails
C. double headed rails
D.both (a) and (b)

Answer: Option A

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

14. Distance between the inner rail and check rail provided on sharp curve, is
A.40 mm
B. 42 mm
C. 44 mm
D.46 mm
E. 50 mm

Answer: Option C

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

15. Coal ash (or cinder) is used in initial stages of a new construction of railway for
A.wooden sleepers
B. steel sleepers
C. cast iron sleepers
D.none of these.

Answer: Option A
16. Pot sleepers are in the form of
A.a number of bowls connected together with a tie bar
B. two bowls placed under each rail and connected together with a tie bar
C. two bowls placed under two rails and the one between the rails
D.none of these.

Answer: Option B

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

17. In railways a triangle is mainly provided for


A.diverting trains from the main line to branch line
B. crossing over between parallel tracks
C. changing direction of engines through 180°
D.shunting wagons in yards.

Answer: Option C

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

18. A kink is made in stock rails, ahead of the toe of switch at a distance of
A.10 cm
B. 15 cm
C. 20 cm
D.30 cm

Answer: Option B

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

19. If L is length of a rail and R is the radius of a curve, the versine h for the curve, is
A.
B.

C.

D.

E.

Answer: Option C

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

20. Rails are bent to correct curvature if the degree of curve, is more than
A.1°
B. 2°
C. 3°
D.4°
E. 6°

Answer: Option D
21. In India the rails are manufactured by
A.open hearth process
B. duplex process
C. both (a) and (b)
D.neither (a) nor (b)

Answer: Option C

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

22. Rail section first designed on Indian railways, was


A.double headed
B. bull headed
C. flat footed
D.(a) and (b) simultaneously

Answer: Option A
Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

23. A scissors cross-over consists of


A.two pairs of points, four acute angle crossings and two obtuse angle crossings
B. four pairs of points, four acute angle crossings and four obtuse angle crossings
C. four pairs of points, six acute angle crossings and two obtuse angle crossings
D.two pairs of points, six acute angle crossings and four obtuse angle crossings.

Answer: Option C

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

24. To prevent percolation of water into formation, moorum is used as a blanket for
A.black cotton soil
B. sandy soil
C. clayey soil
D.all the above.

Answer: Option A

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

25. Distance between inner faces of the flanges, is kept


A.equal to the gauge distance
B. slightly less than the gauge distance
C. slightly more than the gauge distance
D.none of these.

Answer: Option B
Wooden sleepers used on the girders of bridges, are generally made of
A.sal
B. chir
C. teak
D.deodar.

Answer: Option C
Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

27. If L1 and L2 are actual and theoretical lengths of a tongue rail, d is heel divergence and t is
thickness of tongue rail at toe, the switch angle α is
A.

B.

C.

D.

E.

Answer: Option A

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

28. If D is distance between centres of two parallel track of gauge G, then, total length of cross-
over (from the point of commencement to the point of termination) with an intermediate
straight portion and N crossing, is given by
A.DN + G (N + 1 + N2)
B. DN + G (2N + 1 + N2)
C. DN + G (3N + 1 + N2)
D.DN + G (4N + l +N2)

Answer: Option C

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

29. If a 0.7% upgrade meets a 0.65% downgrade at a summit and the permissible rate of change
of grade per chain length is 0.10%, the length of the vertical curve, is
A.10 chains
B. 12 chains
C. 14 chains
D.16 chains
Answer: Option C

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

30. Overall depth of a dog spike, is


A.120.6 mm
B. 155.90 mm
C. 135 mm
D.150 mm
E. none of these.

Answer: Option A
31. Best wood for wooden sleepers is
A.chir
B. deodar
C. sal
D.teak
E. shesham.

Answer: Option D

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

32. The rail section which is not used on Indian metre gauge tracks, is
A.25 R
B. 30 R
C. 35 R
D.40 R

Answer: Option D

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

33. Dimensions of a plate girder, are :


A.851 mm x 851 mm
B. 255 mm x 254 mm
C. 851 mm x 254 mm
D.551 mm x 254 mm

Answer: Option C

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

34. Rail joint supported on a single sleeper, is known


A.suspended rail joint
B. bridge rail joint
C. supported rail joint
D.square rail joint.

Answer: Option C

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

35. Maximum wheel base distance provided on Indian B.G. tracks, is


A.4.096 m
B. 5.096 m
C. 6.096 m
D.7.096 m
E. none of these.

Answer: Option C
The tread of wheels is provided an outward slope of
A.1 in 10
B. 1 in 15
C. 1 in 20
D.1 in 25
E. 1 in 30

Answer: Option C

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

37. On a straight railway track, absolute levels at point A on two rails are 100.550 m and 100.530
m and the absolute levels at point B 100 m apart are 100.585 m and 100.515 m respectively,
the value of twist of rails per metre run, is
A.0.4 mm
B. 0.5 mm
C. 0.7 mm
D.0.8 mm
E. 1.0 mm

Answer: Option B

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

38. Bearing plates are used to fix


A.flat footed rails to the wooden sleepers
B. double headed rails to the wooden sleepers
C. bull headed rails to the wooden sleepers
D.flat footed rails to the cast iron sleepers
E. none of these.

Answer: Option A

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

39. A welded rail joint is generally


A.supported on a sleeper
B. supported on a metal plate
C. suspended
D.none of these.

Answer: Option C

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

40. Safe speed (V) on a curve of radius 970 metres provided with two transition curves on Board
Gauge track, is
A.112 km/hour
B. 122 km/hour
C. 132 km/hour
D.142 km/hour

Answer: Option C
41. Pick up the incorrect statement from the following:
A.Sleepers hold the rails at proper gauge on straights
B. Sleepers provide stability to the permanent way
C. Sleepers act as an elastic cushion between rails and ballast
D.Sleepers transfer load of moving trains to ballast
E. None of the these.

Answer: Option E

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

42. If α is switch angle and R is radius of the turnout, the length of the tongue rail, is
A.R sin α
B. R tan α
C. R sin α/2
D.R tan α/2
E. R cos α/2

Answer: Option D

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

43. The quantity of stone ballast required per metre tangent length, is
A.1.15 m3
B. 1.14 m3
C. 1.13 m3
D.1.12 m3
E. 1.11 m3

Answer: Option E

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report
44. The type of switch generally used for B.G. and M.G. tracks, is
A.articulated
B. undercut
C. over riding
D.straight cut.

Answer: Option C

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

45. The difference in the lengths of two diagonals of a rail diamond is


A.

B.

C.

D.

Answer: Option A
For flat bottom sleepers, maximum size of ballast, is
A.50 mm
B. 40 mm
C. 33 mm
D.25 mm
E. 20 mm

Answer: Option A

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

47. Coning of wheels


A.prevent lateral movement of wheels
B. provide smooth running of trains
C. avoid excessive wear of inner faces of rail
D.all the above.

Answer: Option D
Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

48. The sleepers which satisfy the requirements of an ideal sleeper, are
A.cast iron sleepers
B. R.C.C. sleepers
C. steel sleepers
D.wooden sleepers.

Answer: Option D

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

49. Arrangement made to divert the trains from one track to another, is known as
A.railway point
B. railway crossing
C. turnout
D.railway junction
E. none of these.

Answer: Option C

Explanation:

No answer description available for this question. Let us discuss.


View Answer Discuss in Forum Workspace Report

50. At a rail joint, the ends of adjoining rails, are connected with a pair of fish plates and
A.2 fish bolts
B. 4 fish bolts
C. 6 fish bolts
D.8 fish bolts

Answer: Option B