Anda di halaman 1dari 11

UJIAN SEKOLAH ( US )

TAHUN PELAJARAN 2016 / 2017

DINAS PENDIDIKAN DAN KEBUDAYAAN


KABUPATEN MAHAKAM ULU

SMP / MTS

BAHASA INGGRIS
2017
MATA PELAJARAN
Mata Pelajaran : Bahasa Inggris
Jenjang : SMP / MTs

WAKTU PELAKSANAAN

Hari / Tanggal :
Jam :

PETUNJUK UMUM

1. Periksalah naskah Soal yang Anda terima sebelum mengerjakan soal yang meliputi :
a. Kelengkapan jumlah halaman beserta urutannya
b. Kelengkapan nomor soal beserta urutannya
2. Gunakan pensil 2B untuk mengisi LJUS dengan ketentuan sebagai berikut :
a. Tuliskan Nama Anda pada kotak yang disediakan , lalu hitamkan bulatan di bawahnya sesuai
dengan huruf diatasnya
b. Tuliskan Nomor Peserta dan Tanggal Lahir pada kolom yang disediakan , lalu hitamkan
bulatan dibawahnya sesuai huruf / angka diatasnya.
c. Tuliskan Nama Sekolah , Tanggal Ujian dan bubuhkan tanda tangan Anda pada kotak yang
disediakan
d. Salinlah kalimat berikut pada tempat yang disediakan dalam LJUS : “ Saya mengerjakan ujian
dengan jujur “
3. Laporkan kepada pengawas ruang ujian apabila terdpat lembar soal , nomor soal , yang tidak
lengkap atau tidak urut serta LJUS yang rusak , robek atau terlipat untuk memperoleh gantinya.
4. Jika terjadi kesalahan dalam mengisi bulatan , hapus sebersih mungkin dengan karet penghapus
kemudian hitamkan bulatan yang menurut anda benar.
5. Waktu yang tersedia untuk mengerjakan Naskah Soal adalah 120 menit.
6. Naskah terdiri dari 40 butir soal yang masing – masing dengan 4 ( empat ) pilihan jawaban
7. Dilarang menggunakan kalkulator , HP , table Matematika atau alat bantu hitung lainnya.
8. Periksalah pekerjaan Anda sebelum diserahkan kepada pengawas ujian
9. Lembar soal boleh dicoret – coret sedangkan LJUS tidak boleh di coretb – coret.

SELAMAT MENGERJAKAN
Berdoalah sebelum mengerjakan soal
Kerjakan dengan jujur karena kejujuran adalah cermin kepribadian.
This text is for question 1

1.
Keep clean
the Classrom !

The sentence above means..........in the classroom.

A. Don’t make any noise


B. Don’t throw rubbish everywhere
C. Put the books on the bookshelf
D. Put the rubbish on the floor

2.

CONGRATULATION !

To : Awang,

Congratulations on your success as the winner of the Youth


Scientific Contes 2017. We are proud of you.

Best love,
Uncle Bahalan and family

What does Awang do?


A. Won the contest
B. Congratulated uncle Bahalan
C. Met uncle Bahalan
D. Loved his family

Text for questions 3 and 4

Sunday, 07 February 2017 04:54 p.m


From : yinping@yahoo.com
To : ratu_bulan@gmail.com

Dear Bulan,
I am so excited about my coming to Ujoh Bilang. I’m sure this is going to one of my best Christmas
holidays.
My flight schedule is fixed already. I am leaving from Kansai International Airport Osaka at 11.00
a.m ( 9 a.m. Jakarta Time) Sunday , February 28, 2017. We’ll have a short transit at Bali and will
arrive at Balikpapan at 05.10 p.m. I will contact you as soon as possible. Thank you.
Love
Yin

3. Where is Yin going to spend her summer holiday?


A. Kansai
B. Osaka
C. Bali
D. Ujoh Biang

4. What time does the plane take off from Kansai?


A. 04.54 a.m.
B. 11.00 a.m.
C. 09.00 p.m
D. 05.10. p.m
Read the following text and answer questions 5 to 7

Our school is on Jl. Bang Juk. It has 9 classrooms, a library, a laboratory, a headmaster’s room, a
teacher’s room, a staff room, a computer’s room, and 4 canteens. We always hold a flag ceremony in our
school yard. Our school yard is not so big, that’s why if we have PE lesson, we practice at the field beside
our school.

5. Where do they always hold a flag ceremony?


A. In the room
B. At the field
C. Beside their school
D. In their school yard

6. The students don’t practice their PE lesson at school yard at school yard because it is..........
A. Big
B. Wide
C. Long
D. Small

7. “ We always hold a flag ceremony...”


What does the underlined word refer to?
A. The writer and his readers
B. All the teachers and the students of the school
C. The student in the writer’s class
D. The writer and his schoolmates

Number 8 to 10 are based on the text below.

Dear Lasah,
I’m sorry for canceling our plan to go fishing next Sunday. I hope you are not upset. I promise we will do it
next time.
Your dad

8. Who did write the message?


A. Lasah
B. The writer’s dad
C. Lasah’s father
D. Your dad
9. “.for canceling our plan....”
The synonym of the underlined word is......
A. Postponing (T)
B. Delaying
C. Planning
D. Stopping

10. “I promise we will do it next ........”


The underline word refers to.........
A. Lasah
B. Lasah’s father
C. Lasah and his father
D. Lasah and his friends

The following text is for questions number 11 to 15

Debora Oktaviana Devung is a student in a university. She lives alone in a


boarding house in Yogyakarta. She always full fills her daily needs by shopping in the
supermarket near the boarding house. Although the price in the supermarket is little more
expensive than the price in the traditional market, she can get all goods there. She doesn’t
need to bargain the price also. She feels very comfortable to shop in the supermarket
because it is simple. She just takes the goods she wants to buy and pays them in the cashier.
11. What is Debora Oktaviana Devung?
A. A house wife
B. A teller
C. A shop assistant
D. A student

12. Where does she buy her daily need?


A. In the boarding house
B. In the traditional market
C. In the supermarket
D. In the university

13. Is the supermarket near from the boarding house?


A. Yes, she is
B. Yes, it is
C. No, she is not
D. No, it is not

14. How is the price of things in the supermarket?


A. As cheap as the price in the traditional market
B. Just as usual
C. More expensive than the traditional market
D. Cheaper than the other

15. Where does Debora OktavianaDevung pay the things she buys?
A. In the university
B. In the Bank
C. In the traditional market
D. In the cashier

16. Arrange this sentences to make a coherent paragraph!


1. They had to stay in a hotel.
2. They looked for some hotels to stay the night.
3. Lenjau and Bang went to Matalibaq last month.
4. They didn’t have any relatives there.
5. So they didn’t need to eat out.
6. They enjoyed staying in the hotel very much.

A. 3 – 4 – 6 – 2 – 1 – 5
B. 3 – 2 – 4 – 1 – 6 – 5
C. 3 – 4 – 1 – 2 – 5 – 6
D. 3 – 2 – 1 – 5 – 6 – 4

Read the text for questions 17 to 21.


Most people don’t notice that giraffes have different patterns of spots. Certain species of giraffes have small
spots. Other species have large spots. Some species have spots than are very regular. You can tell where one spot
ends and another begins.
Other species have spots that are kind of blotchy. This means the spots are not set off from each other as clearly.
These are only two of many kind of spots. The pattern of giraffe’s spots is called “marking”. No two giraffes have
exactly the same marking.
Giraffe’s spots help them to blend in with their surroundings in Africa where they live. Being able to blend with
surroundings helps animals survive. If a lion can’t see a giraffe, he certainly can’t eat it. This is called ‘protective
coloration’. The animal’s color helps to protect it.
Another thing that protects giraffes is their keen eyesight. Their large eyes are on the sides of their heads.
Giraffes see anything that moves. They can see another animal a mile away. It is very hard to sneak up on a giraffe.
Those who try usually get a quick kick with a powerful back leg.

17. Where are giraffe’s eyes?


A. Around its long neck
B. On the front part of its head
C. On the left side of this head
D. On the sides of its head

18. Giraffes protect themselves with their …


A. Back legs
B. Front legs
C. Long necks
D. Spot patterns

19. What is protective coloration?


A. An ability to see from long distance
B. An ability to blend with surroundings
C. The color pattern of giraffe’s spot
D. The way to protect certain species
20. ‘…, he certainly can’t eat it’ (in paragraph 3)
A. An animal
B. A giraffe
C. A lion
D. A people

21. Which of the following is the best title for the passage?
A. Different Kind of Giraffes
B. More about Giraffes
C. Giraffes and their Surroundings
D. People and Giraffes

This text is for question 22 and 24.

This is SLTP Putra Pertiwi. It is a good junior secondary school in West Jakarta. The students of this school
come here everyday. They do a lot of activities. They learn different kinds of subject, such as mathematics, Indo-
nesian language, Biology, and English.
Everyday they wear the school uniform, white and white for every Monday, white and blue for every Tuesday to
Thursday, Batik and blue for every Friday, and scout uniform and the PMR uniform for every Saturday.

22. The students wear … every Friday.


A. White and blue
B. White and white
C. Batik and blue
D. Scout uniform

23. What days do students wear the white and blue uniform?
A. Tuesday, Monday, and Wednesday
B. Tuesday, Wednesday, and Thursday
C. Tuesday, Thursday, and Friday
D. Monday, Thursday, and Saturday

24. They learn different kinds of subjects.


The underlined word means …
A. Lessons
B. Studies
C. Topics
D. Problems

Text for questions 25 and 26

Newspapers are important source of information. That is why, most people in big cities … (25) to certain
newspaper. They begin their days by reading the paper. In this way, they learn what is going on in the world.
Sometimes, however, they do not have time to read the news carefully. They only have time for a quick look at the
front … (26)

25. A. Subscribe
B. Provide
C. Buy
D. Read

26. A. Press
B. Page
C. Stories
D. Comment

27. Read the jumbled sentences carefully!


1. Therefore rainforests are found near the equator.
2. The trees grow to thirty meters tall.
3. They need not only a lot of rain but also a high temperature.
4. Their branches and leaves form an umbrella.
5. Rainforests grow in tropical parts of Indonesia.
6. The tropical rainforest is a warm, wet, and silent place.

The possible arrangement of the paragraph can be …


A. 3 – 6 – 1 – 2 – 5 – 4
B. 2 – 5 – 4 – 6 – 1 – 3
C. 5 – 3 – 1 – 6 – 2 – 4
D. 4 – 1 – 6 – 5 – 2 – 3
Read the text and answer the questions 28 to 30

Nowadays people become busier and busier. Sometimes they have to do some important businesses in
many different towns on the same day. To overcome this, we need the fastest mean of transportation. The best
choice is to travel by air. Garuda Airlines, Merpati Nusantara Airlines, and Bouraq are some of the Indonesian
Airlines. Each offers the best facilities to the passengers.
Travelling by air makes us feel that the world is getting narrower. We need less time to reach our destination than to
travel on the road. You have to buy a ticket first before you travel by plane. You can get the tickets in the tickets
agencies which are easy to get now.
The worst thing in travelling by air is that the plane cannot reach any towns located within short distances. Town
within sort distances do not have plane routes and small do not have airports.

28. The best title for the passage above is ….


A. Travelling by sea
B. Travelling by air
C. Travelling by land
D. Travelling by water

29. To reach …, travelling by air is faster than by road.


A. Place
B. Destination
C. Town
D. City

30. Because people are getting busier, traveling by air is the best way. The idea can be found in paragraph...
A. One
B. Two
C. Three
D. Four

Text for 31 and 32

Ambhara Hotel

Featuring well-designed guestrooms, this high-risehotel is ideally located


in the heart of South Jakarta at Kebayoran. The Ambhara Hotel is situated close
to the central business district. It is within walking distance to the Blok M
shopping area, where guests can find many shops and restaurants. It is adjacent to
the Pasaraya Grande shopping center, which has the largest handicraft display in
Indonesia.
There are several on-site restaurants that serve a variety of
international cuisine. Guests of the hotel will enjoy the hotel for its modern
facilities and convenient location in the commercial district.

31. People can find ... in Pasaraya Grande.


A. A variety of international dishes
B. Many kinds of handicraft
C. Many kinds of shops
D. A lot of guests

32. “There are several on-site restaurants that serve a variety of international cuisine”.
The underlined word means ....
A. Food
B. Furniture
C. Cloth
D. Appliance
The following text is for questions 33 to 35.

Rujak Buah

Ingredients:
1 cucumber : peeled
1 papaya : cut into ½ inch cubes
1 pineapple : cut into ½ inch cubes, fresh or canned pineapple
1 apple tart : cut into ½ inch cubes
1 mango : peeled, cubed
3 tablespoons peanuts : fry
1 hot chili peppers : seeded, sliced
¼ cup brown sugar
1 tablespoon tamarind : dissolved in ½ cup water, strained

Directions:
· Mix all the fruit together
· Grind chilies and salt
· Add brown sugar
· Add dry roasted peanuts and grind completely
· Pour some tamarind liquid
· Mix the sauce and fruit together
· Serve chilled
33 . What should we do with the peanut before we grind them?
A. Peel them
B. Roast them
C. Cut into cubes
D. Add brown sugar on them

34. What is the purpose of the text above?


A. To inform about delicious Rujak Buah
B. To show how easy to make Rujak Buah
C. To show the steps in making Rujak Buah
D. To inform the material used to make Rujak Buah

35. What should be dissolved?


A. The apple
B. The mango
C. The tamarind
D. The pineapple

The following text is for questions 36 and 37.


Dear Johana Inuq,
Years of gathering with food, good friends, and fun ...
Let’s get together one more time to watch the new year come!
Saturday, December 31st
7 p.m. until midnight
At My house
Jl. Anggrek 8
Love
Silau

36. What is the party for?


A. To have good friend
B. To watch new friends
C. To enjoy food and drinks
D. To welcome the new year

37. What is the purpose of the text above?


A. To invite a friend to attend the New Year party
B. To make someone happy in New Year Party
C. To remind people the coming of New Year
D. To tell the importance of New Year

This text is for question 38.

FRAGILE!
HANDLE WITH CARE

38 . The notice above means that we must ...


A. Be careful because it is a dangerous thing
B. Keep the thing closed as it inflammable
C. Be happy to have the thing because it is valuable
D. Handle the thing carefully because it is breakable
39. Games – lunch – we – preparing – playing – while – they – were – were
1 2 3 4 5 6 7 8 9

A. 7–8–4–1–6–3–9–2–5
B. 7–8–4–2–6–3–1–5–9
C. 6–3–9–5–1–7–8–4–2
D. 6–3–9–5–1–7–2–8–4

40. Asks – after dinner – to wash – every night –the dishes –Luhat – Mum
1 2 3 4 5 6 7
A. 4 – 7 – 1 – 6 – 3 – 5 – 2
B. 4 – 7 – 1 – 6 – 2 – 3 – 5
C. 3 – 5 – 1 – 6 – 2 – 4 – 7
D. 3 – 5 – 1 – 6 – 4 – 7 – 2

41. Hardyanti : This is a silk blouse. You have to wash it very ...
Miranda : Don’t worry. I will.
A. Rudely
B. Quickly
C. Carefully
D. Beautifully

42. Afrilia : You look healthy now.


Aini : I ... from my illness.
Afrilia : I’m glad to hear that. So we can study together again.
A. Have recovered
B. Am recovering
C. Will recover
D. Recovered

43. Lia : Have you heard that Surabaya Zoo gets a new animal?
Nia : No. What animal is it? And where is it from?
Lia : It is from Australia. The Australian government gave it to Surabaya Zoo because the zoo didn’t have it.
The animal has two short legs at the front and two long legs at the back.
Nia : It is …, isn’t?
Lia : Yes, you’re right.
A. A koala
B. A bear
C. A kangaroo
D. An orang utan

44. “There are two types of tree based on the shape of the leaves”
Which is the synonym of the underlined word?
A. Length
B. Form
C. Width
D. Thickness

Read the text for questions 45 to 47

The bell was ringing. It was time for Adi’s class to have Physics in the laboratory.
They enjoy studying Physics in the laboratory. They have chances to use the apparatus like
flashs, pipettes, test tubes, etc and to make simple experiments.
Adi was in the same group as Rita. They also wore white uniform called a lab coat like
the others. They prepared the apparatus very carefully since they were made of glass. The
teacher was distributing the worksheet when suddenly she heard a little scream. It was from
Adi. He was not so careful that the test tube knocked on the table, broke a little and cut his
finger. The teacher took care of him soon.

45. Who is preparing the instruments for the experiment?


A. Girls
B. Boys
C. The teacher
D. Every student

46. What happened to Adi’s finger?


A. It was cut by the glass apparatus
B. It broke an apparatus
C. It was cut by a knife
D. It knocked the apparatus
47. What does the second paragraph tell about?
A. How to operate the apparatus
B. The instruments for the experiment
C. The activities in the laboratory
D. The Physics class in the second period

48. Lina : Did the boys study after class?


Rina : No.
Una : What did they do?
Rina : They ... football.
A. Play
B. Plays
C. Played
D. Will play

49. Mother : It’s very cold tonight. Take me the … please.


Son : OK. Here it is, Mom.

A. Hat
B. Shoes
C. Sweater
D. T. Shirt

50. buying – did not – clothes – money – much – we – spend – for.


1 2 3 4 5 6 7 8

The best arrangement of the world to make a good sentences is ........


A. 6 – 2 – 7 – 5 – 4 – 8 – 1 – 3
B. 3 – 2 – 1 – 6 – 7 – 5 – 2 – 8
C. 6 – 2 – 7 – 5 – 3 – 1 – 4 – 8
D. 3 – 2 – 5 – 1 – 6 – 7 – 4 – 8
KUNCI JAWABAN BAHASA INGGRIS

NO NO NO NO NO
1 B 11 D 21 B 31 C 41 C
2 A 12 C 22 C 32 A 42 A
3 D 13 B 23 B 33 B 43 C
4 B 14 C 24 A 34 B 44 B
5 B 15 D 25 A 35 C 45 C
6 D 16 C 26 B 36 D 46 A
7 B 17 D 27 C 37 A 47 C
8 C 18 A 28 B 38 D 48 C
9 A 19 B 29 B 39 C 49 C
10 C 20 C 30 A 40 A 50 A