Anda di halaman 1dari 10

Page 1 of 10 Subject Code: 07ME303/ 07AE302

(Autonomous)
Coimbatore-32

Degree / Branch: B.E. Automobile Semester / Year: III / II


Subject Code & Title: 07ME303 / 07AE302 ENGINEERING
MECHANICS
Part-A
UNIT – IV FRICTION AND

1. A point moves on x axis in such a way that its displacement at time t is given by
x = a sin ωt. The maximum acceleration of the point is
a) a
b) at2
c) aω2
d) a/ ω2 Ans : c

2. A stone is dropped into a well and falls vertically. The depth of water surface is
199.9 m. The sound of impact of the stone on the water surface is heard 6.972
seconds after it is dropped. The velocity of sound will therefore be
a) 320 m/s
b) 500 m/s
c) 241.4 m/s
d) 341.4 m/s Ans : d

3. A ball weighing W N produces a static deflection of 20 mm in a spring. The same


ball if dropped from a height of 0.250 m on the spring, the compression in length
of spring will be
a) 162 mm
b) 172 mm
c) 222 mm
d) 122 mm Ans : d

4. An airplane flies horizontally at a height of 2000m with velocity of 450kmph. The


horizontal distance at which the pilot has to release a bomb to hit a target on
ground will be
a) 3000 m
b) 4000 m
c) 2515.6 m
d) 1000 m Ans : c
Page 2 of 10 Subject Code: 07ME303/ 07AE302

5) An airplane flies horizontally at a height of 2000m with velocity of 450kmph. The


time taken by the bomb to hit the target after release will be
a) 10.0 s
b) 20.1 s
c) 15 s
d) 40.1 s Ans : b

6. A force 200 N pulls a sledge board of mass 50 kg and overcomes a constant


frictional force of 50 N. The acceleration of the sledge will be
a) 2 m/s2
b) 3 m/s2
c) 5 m/s2
d) zero Ans : b

7. A body weighing 20 N is attached to a spring balance and the latter is suspended


vertically from the roof of a lift. The reading on the spring balance when the lift is
ascending with an acceleration of 0.2 m/s2 will be
a) 20.4 N
b) 14.4 N
c) 30.4 N
d) 10.4 N Ans : a

8. A body weighing 20 N is attached to a spring balance and the latter is suspended


vertically from the roof of a lift. The reading on the spring balance when the lift is
descending with an acceleration of 0.2 m/s2 will be
a) 20.4 N
b) 19.8 N
c) 16.8 N
d) 22.8 N Ans : b

9. A conveyor belt moves horizontally with a velocity of 0.1 m/s. Sand is allowed to
fall vertically at 2 kg/s on the belt. The extra power needed to keep the belt
moving will be nearly
a) 0.02 watt
b) 0.03 watt
c) 0.1 watt
d) 0.04 watt Ans : a

10. A conveyor belt moves horizontally with a velocity of 0.1 m/s. Sand is allowed to
fall vertically at 2 kg/s on the belt. The rate of change of the kinetic energy of the
sand will be nearly
a) 0.02 watt
b) 0.03 watt
c) 0.1 watt
d) 0.05 watt Ans : b
Page 3 of 10 Subject Code: 07ME303/ 07AE302

11. A ball of mass 2 kg moving with a velocity of 3 m/s collides centrally with another
ball of mass 1 kg moving in the opposite direction with a velocity of 4 m/s. After
collision they both move together with a common velocity v. The magnitude of v
will be
a) 1 m/s
b) 0.6 m/s
c) 0.5 m/s
d) zero Ans : b

12. A ball of mass 0.5 kg is attached to a string of length 0.5 m which will break if
the tension exceeds 20 N. The ball is whirled in a vertical circle, the axis of
rotation being at height of 1 m above ground. The angular speed at which the
string breaks will be
a) 2.75 rad/s
b) 7.75 rad/s
c) 3.75 rad/s
d) 5.5 rad/s Ans : b

13. A ball of mass 0.5 kg is attached to a string of length 0.5 m which will break if the
tension exceeds 20 N. The ball is whirled in a vertical circle, the axis of rotation
being at height of 1 m above ground. The ball will hit the ground at a horizontal
distance of
a) 1.22 m
b) 1.5 m
c) 1.62 m
d) 1.72 m Ans : a

14. A particle of mass 0.1 kg is rotated at the end of a string in a vertical circle of
radius 1m at a constant speed of 5 m/s. The tension in N, the string at the
highest point of its path will be
a) zero
b) 0.5
c) 1.5
d) 2.5 Ans : c

15. A car develops a power of 500 kW. The total frictional force is 20 kN. The
maximum speed in m/s is
a) 25
b) 50
c) 30
d) 10 Ans : a

16. A car turns a corner on a slippery road at a constant velocity of 10 m/s. If the
coefficient of friction is 0.5, the minimum radius of the arc to avoid skidding
will be
a) 20m
b) 10m
c) 15m
d) 25m Ans : a
Page 4 of 10 Subject Code: 07ME303/ 07AE302

17. A solid cylinder of mass 10 kg of radius 600 mm rolls down an inclined plane
through a distance of 19.0 m along the plane starting from rest. The inclination of
the plane is 30 degrees to the horizontal. The acceleration in m/s2 will be
a) 0.87
b) 1.27
c) 2.27
d) 3.27 Ans : d

18. A particle is moving in a circular path with non-uniform speed. Then,


a) Its velocity is necessarily tangential to the path and acceleration is normal
to the path.
b) Its velocity is necessarily tangential to the path, but the acceleration has
normal
and tangential compact.
c) Its velocity has normal and tangential compact.
d) Its acceleration is tangential Ans : c

19. A particle is moving in a straight line with varying speed. At the instant when the
speed is maximum,
a) the acceleration must be 0
b) the acceleration must be maximum
c) the acceleration must be minimum
d) either the acceleration is 0 or it changes abruptly Ans : b

20. If a particle is moving with a constant acceleration, its time versus displacement
curve will be
a) linear
b) parabolic
c) cubic
d) sinusoidal Ans : a

21. A particle moving in a straight line at a speed of 10 m/sec suddenly reverses its
motion. At that instant,
a) its acceleration will be infinite
b) its acceleration will be 0
c) its acceleration will be finite
d) its acceleration will be negative Ans : b

22. A particle is moving at a velocity 10 m/s in a straight line, when a constant


acceleration of -10 m/s2 is imposed on the particle, after a very long time,
a) the particle will come to rest.
b) the particle will keep oscillating.
c) the particle will keep moving with increasing velocity in the opposite
direction.
d) the particle will keep moving with a constant velocity. Ans : c
Page 5 of 10 Subject Code: 07ME303/ 07AE302

23. Compared to earth a projectile's range on the moon will be


a) same
b) more
c) less
d) same or less Ans : b

24. A projectile flies over a plane inclined at 300 degree. The angle of projection is
600. The velocity of projection is u. The time of flight is
a) same
b) more
c) less
d) same or less Ans : c

25. The range of a projectile is


a) proportional to projection velocity
b) proportional to square of projection velocity
c) does not dependent on projection velocity.
d) is inversely proportional to projectile velocity. Ans : b

26. A projectile flies over the horizontal surface. The angle of projection is 450. The
velocity of projection is 5 m/sec. After a time of 0.7 second, the gravity vanishes.
Then,
a) the particle will never reach ground.
b) the particle will eventually reach the ground.
c) the particle will stop at once.
d) the particle will fall vertically. Ans : a

27. When the boy is at position A, another boy approached towards A, running at a
speed of 0.01 m/sec. The magnitude of the velocity of walking boy as seen by
the running boy is
a) 0.01 m/sec
b) 2 m/sec
c) 2.1 m/sec
d) 1.1 m/sec Ans : a

28. A slider moves with a velocity 20 m/sec along a link rotating at 10 rad/sec. The
magnitude of the coriolis component of the acceleration is
a) 200 m/sec2
b) 100 m/sec2
c) 400 m/sec2
d) 20 m/sec2 Ans : a

29. A link is rotating with an angular speed of ω. A particle slides on the link with a
velocity of v. If the direction of rotation of link is changed, but the speed remains
same, then
a) the magnitude and direction of the acceleration remains same.
b) the magnitude of the acceleration remains same, but the direction changes.
c) the magnitude of the acceleration changes, but the direction remains same.
d) both the direction and magnitude of the acceleration changes.
Ans : b
Page 6 of 10 Subject Code: 07ME303/ 07AE302

30. The following statement is not correct regarding the translation of a body
a) In translation every line in the body remains parallel to its original position
at all time.
b) In translation, there is no rotation of any line in the body.
c) The velocity of translating body can change in magnitude but not in
direction.
d) In translation, a point on the body can move on a curve. Ans : a

31. Which of the following statement is incorrect for a rigid body :


a) All lines in its plane of motion have the same angular displacement.
b) All lines in its plane of motion have the same angular velocity.
c) All lines in its plane of motion have the same angular acceleration.
d) All points in its plane of motion have the same linear velocity. Ans : d

32. A body in pure translation has


a) no instantaneous center of rotation
b) instantaneous center in the body
c) instantaneous center at infinity
d) two instantaneous centers Ans : a

33. The disk is rotating about an axis parallel to thickness. The line connecting the
axis and a point on the circumference is undergoing
a) pure translation
b) pure rotation
c) combined rotation and translation
d) oscillation Ans : c

34. The instantaneous center of rotation of a cylinder in pure rolling motion is


a) at the center of the cylinder
b) at infinity
c) at the point of contact of the cylinder and surface on which it rolls
d) at a distance of half the radius from the center. Ans : b

35. A stone of mass m at the end of a string length l is whirled in a vertical circle at a
constant speed. The tension in the spring will be maximum when the stone is
a) the top of the circle
b) half-way down from the top
c) quarter way down from the top
d) at the bottom of the circle Ans : d

36. A shell is fired from cannon with a speed V at an angle θ with the horizontal
direction. At the highest point in its path it explodes into two pieces of equal
mass. One of two pieces of equal mass. One of the pieces retraces its path to
the cannon. The speed of other piece immediately after explosion is
a. 3V cos θ
b. 2V cos θ
c. 3/2V cos θ
d. √3/2 V cos θ Ans : a
Page 7 of 10 Subject Code: 07ME303/ 07AE302

37. A block of mass 5 kg is thrust up a 300 inclined plane with an initial velocity of
4 m/sec. It travels a distance of 1.0m before it comes to rest. The force of
friction acting on it would be
a) 4
b) 5
c) 15.5
d) 6 Ans : c

38. A solid cylinder of mass m and radius r starts rolling from rest along an
inclined plane. If it rolls without slipping from a vertical height h, the velocity of
its centre of mass when it reaches the bottom is
a) 2/3√2gh
b) √2gh
c) √2gh
d) none Ans : a

39. A 2 kg block is dropped from a height of 0.40m on to a spring of force


constant k = 1960 N/m. The spring will be compressed through.
a) 1 cm
b) 3 cm
c) 4.5 cm
d) 9 cm Ans : d

40. Which of the following statement is incorrect?


a) A body can have energy without having a momentum
b) A body can’t have kinetic energy without having momentum
c) A body in motion will always have K.E more than the potential energy
d) None of the above Ans : c

41. The displacement (in m) of a particle of mass 100gm from its mean position
is given by the equation
y=0.05 sin 3 π (5t + 0.4)
a) the time period of motion is 1/30 sec
b) the time period of motion is 1/7.5 sec
c) the maximum acceleration of the particle is = π m/s2
d) the force acting on the particle is zero when the displacement is 0.55m

Ans : b

42. Each second a rabbit moves half the remaining distance from his nose to a
head of lettuce 10m away. When does get to the lettuce?
a) after 100 secs
b) after 20 secs
c) after 10 secs
d) never Ans : d
Page 8 of 10 Subject Code: 07ME303/ 07AE302

43. Under which circumstances a body will have zero velocity and be still
accelerating.
a) A streamer sequence while taking a turn
b) tyres of a stationary automobile
c) the bob of a simple pendulum when at its mean position
d) A ball at its highest port of its rise when thrown up Ans : d

44. A 1.2m long rope is draped a horizontal cylinder 1.2m dia. so that both end
hang free. How may long must an end be for impending motion use µ =0.5
a) 6.98
b) 7.65
c) 7.92
d) 8.37 Ans : d

45. Which of the following statements is wrong?


a) A body falling freely under the force of gravity is an example of motion
under variable acceleration
b) A bus going down the valley may have variable acceleration
c) A lift going down in a gold mine cannot have constant acceleration in the
entire journey
d) In a cricket match, the ball does not move with constant acceleration
Ans : c

46. Which of the following statements is correct?


a) The force of friction does not depend upon the area of contact.
b) The magnitude of limiting friction bears a constant ratio to the normal
reaction between the two surface
c) The static friction is slightly less than the limiting friction
d) Both a and c Ans : d

47. The total momentum of a system of masses in any one direction remains
constant, unless acted upon by an external force in that direction. The statement
is called
a) Newton’s first law of motion
b) Newton’s second law of motion
c) Principles of conservation of energy
d) Principle of conservation of energy Ans : d

48. The bodies which rebound after impact are called


a) inelastic bodies
b) elastic bodies
c) neither elastic nor inelastic
d) none of these Ans : b
Page 9 of 10 Subject Code: 07ME303/ 07AE302

49. The coefficient of restitution for inelastic bodies is


a) zero
b) one
c) between zero and one
d) more than one Ans : a

50. During elastic impact, the relative velocity of the two bodies after impact is ……..
the relative velocity of the two bodies before impact
a) equal to
b) equal and opposite to
c) less than
d) greater than Ans : b

51. Which of the following statement is correct?


a) The kinetic energy of a body during impact remains constant
b) The kinetic energy of a body before impact is equal to the kinetic energy of
a body after impact
c) The kinetic energy of a body before impact is less than of it after impact.
d) The kinetic energy of a body before impact is more than of it after impact.
Ans : d

52. A rubber ball is dropped from a height of 2m. If there is no loss of velocity after
rebounding, the ball will raise to a height of
a) 1m
b) 2m
c) 3m
d) 4m Ans : b

53. Work done is said to zero, when


a) some force acts on a body, but displacement is zero
b) no force acts on the body but some displacement takes place
c) either a or b
d) none of the above Ans : c

54. The rate of doing work is known as


a) potential energy
b) kinetic energy
c) power
d) none of these Ans : c

55. The wheels of moving car possess


a) potential energy only
b) kinetic energy of translation only
c) kinetic energy of rotation only
d) kinetic energy of translation and rotation both Ans : d
Page 10 of 10 Subject Code: 07ME303/ 07AE302

56. The total energy possessed by a system of moving bodies


a) is constant at every instant
b) varies from point to point
c) is maximum in the start and minimum at the end
d) is minimum in the start and maximum at the end
Ans : a

57. When the spring of a watch is wound, it will possess


a) strain energy
b) kinetic energy
c) heat energy
d) electrical energy Ans : a

58. A ball dropped from the top of a tower reaches the ground in 6 seconds. The
height of the tower is
a) 168.42 m
b) 130.48 m
c) 176.58 m
d) 149.38 m Ans: c

59. A particle starts from rest and moves along a straight line with an acceleration
a =(3t+5). The velocity after 4 seconds is
a) 43 m/s
b) 44 m/s
c) 60 m/s
d) 70 m/s Ans: b

60. When a lift is moving upwards with some acceleration, the tension in the rope
supporting the lift is
a) less than when it is in stationary position.
b) more than when it is in stationary position.
c) equal when it is in stationary position.
d) twice when it is in stationary position. Ans: c

Faculty in-charge Signature of the HOD


P. Lakshmana Kumar Prof. J. Ganesh Murali,
Senior Lecturer Automobile Engineering
Automobile Engineering