Anda di halaman 1dari 19

RENCANA PELAKSANAAN PEMBELAJARAN

(RPP)

Satuan Pendidikan : SMA NEGERI 3 PALANGKARYA


Mata Pelajaran : Bahasa Inggris
Kelas/semester : XI /2 (Dua)
Materi Pokok : Teks biografi pendek dan sederhana tentang
tokoh terkenal
Alokasi Waktu : 1 pertemuan (3 X 40 Menit)

A. Kompetensi Inti
KI 1: Menghayati dan mengamalkan ajaran agama yang dianutnya
KI 2: Menghayati dan mengamalkan perilaku jujur, disiplin, tanggungjawab, peduli
(gotong royong, kerjasama, toleran, damai), santun, responsif dan pro-aktif
dan menunjukan sikap sebagai bagian dari solusi atas berbagai permasalahan
dalam berinteraksi secara efektif dengan lingkungan sosial dan alam serta
dalam menempatkan diri sebagai cerminan bangsa dalam pergaulan dunia
KI 3: Memahami, menerapkan, menganalisis dan mengevaluasi pengetahuan faktual,
konseptual, prosedural dan metakognitif berdasarkan rasa ingin tahunya
tentang ilmu pengetahuan, teknologi, seni, budaya, dan humaniora dengan
wawasan kemanusiaan, kebangsaan, kenegaraan, dan peradaban
terkaitpenyebab fenomena dan kejadian, serta menerapkan pengetahuan
prosedural pada bidang kajian yang spesifik sesuai dengan bakat dan minatnya
untuk memecahkan masalah.
KI 4: Mengolah, menalar, menyaji,dan mencipta dalam ranah konkret dan ranah
abstrak terkait dengan pengembangan dari yang dipelajarinya di sekolah secara
mandiri serta bertindak secara efektif dan kreatif, dan mampu menggunakan
metoda sesuai kaidah keilmuan

B. Kompetensi Dasar dan Indikator Pencapaian Kompetensi


1.1 Mensyukuri kesempatan dapat mempelajari bahasa Inggris sebagai bahasa
pengantar Komunikasi internasional yang diwujudkan dalam semangat belajar.
Indikator:
1.1.1 Melaksanakan kegiatan dengan bersungguh-sungguh selama proses
pembelajaran sebaagai wujud rasa bersyukur dapat mempelajari bahasa
Inggris sebagai bahasa pengantar Komunikasi internasional yang
diwujudkan dalam semangat belajar.
2.2 Menunjukkan perilaku jujur, disiplin, percaya diri, dan bertanggung jawab
dalam melaksanakan komunikasi transaksional dengan guru dan teman. (cetak
tebal fokus afektif hari ini)
Indikator:
2.2.1 melaksanakan perilaku percaya diri dan bertanggung jawab dalam
melaksanakan komunikasi transaksional dengan guru dan teman.
2.2.2 menyelesaikan tugas berdasarkan pekerjaan sendiri.
2.2.3 melaksanakan tugas secara bertanggung jawab.

1
3.11 Menganalisis fungsi sosial, struktur teks, dan unsur kebahasaan pada teks
biografi pendek dan sederhana tentang tokoh terkenal, sesuai dengan konteks
penggunaannya.
Indikator:
3.11.1 Menunjukkan struktur teks, dan unsur kebahasaan pada teks biografi
pendek dan sederhana tentang tokoh terkenal, sesuai dengan konteks
penggunaannya.
3.11.2 Menjelaskan fungsi sosial, biografi pendek dan sederhana tentang
tokoh terkenal, sesuai dengan konteks penggunaannya.
4.15Menangkap makna teks biografi pendek dan sederhana tentang tokoh terkenal.
Indikator:
4.15.1 Mengadaptasikan teks biografi pendek dan sederhana tentang tokoh
terkenal kedalam peta konsep.
4.15.2 Menangkap makna teks biografi pendek dan sederhana tentang tokoh
terkenal.

C. Materi Pembelajaran
Fungsi Sosial : Meneladani, membanggakan, mengagumi

Struktur Teks :
(gagasan utama dan informasi rinci)
a. Mengenalkan tokohnya dan uraian umum tentang ketokohannya
b. Menyebutkan urutan tindakan/ kejadian/peristiwa yang dilakukan atau
dialami tokoh secara kronologis, dan runtut yang mencerminkan ketokohannya

Unsur Kebahasaan:
(1) Kosa kata terkait dengan kegiatan ekstrakurikuler, tugas sekolah, kebersihan
lingkungan, dsb.
(2) Tata bahasa: semua Past Tense, dan kata-kata penghubung yang menunjukkan
urutan secara kronologis
(3) Penggunaan nominal singular dan plural secara tepat, dengan atau tanpa a, the,
this, those, my, their, dsb secara tepat dalam frasa nominal
(4) Ucapan, tekanan kata, intonasi
(5) Ejaan dan tanda baca
(6) Tulisan tangan

D. Metode Pembelajaran
1. Pendekatan : Scientific Approach
2. Model : Discovery learning
3. Strategi : pengamatan (observasi), diskusi kelompok (berpasangan),
penugasan individu

E. Media, Alat, dan Sumber Pembelajaran


1. Media : gambar, video, ppt, loadspeaker.
2. Alat : laptop, whiteboard, LCD & proyektor.
3. Sumber pembelajaran:

2
(1)Bahasa Inggris SMA Kelas X
(2)Youtube.com
(3)Lingkungan sekitar: Nama dan lokasi lingkungan sekitar sekolah

F. Langkah-langkah Kegiatan Pembelajaran


Hari pertama.
Pendahuluan (15 menit )
1) Guru memberi salam (greeting); dan mengajak peserta didik untuk berdoa bersama
2) Guru memeriksa kehadiran peserta didik;
3) Guru menyiapkan peserta didik secara psikis dan fisik untuk mengikuti proses
pembelajaran;
4) Guru memberi motivasi belajar peserta didik secara kontekstual sesuai manfaat
dan aplikasi materi ajar dalam kehidupan sehari-hari, dengan memberikan
contoh dan perbandingan lokal, nasional dan internasional;
 Apersepsi: Guru mengenalkan topik baru tentang teks biografi, dengan cara:
 Guru menampilkan petunjuk tentang tokoh terkenal dunia
 Guru meminta peserta didik untuk menebak siapa tokoh tersebut, kemudian guru
menampilkan foto tokoh tersebut.

Kegiatan inti (60 menit)


Mengamati (10 menit)
1) Guru memutarkan video tentang biografi Albert Einstein.
2) Guru membagikan worksheet untuk mengamati video.
3) Peserta didik memperhatikan mendengarkan teks biografi pendek dan sederhana
tentang tokoh terkenal tersebut untuk memahami isi pesannya.

Menanya (5 menit)
4) Guru mengarahkan untuk fokus pada informasi yang dijelaskan didalam video.
5) Peserta didik membuat pertanyaan untuk mendapatkan informasi yang dijelaskan
didalam video secara berdiskusi secara berpasangan.

Mengumpulkan data/informasi (20 menit)


6) Secara kolaboratif, mencari dan mengumpulan beberapa teks biografi pendek dan
sederhana tentang tokoh terkenal dari berbagai sumber, termasuk dari internet,
film, koran, majalah, buku teks, dsb.
7) Membaca rujukan dari berbagai sumber, termasuk buku teks, untuk mengetahui
fungsi sosial, struktur teks, dan unsur kebahasaan dari teks biografi pendek dan
sederhana tentang tokoh terkenal.
8) Peserta didik, secara berpasangan, diminta untuk membaca teks biografi pendek
dan sederhana tentang tokoh terkenal tersebut, secara lebih cermat dengan cara
mengidentifikasi dan menyebutkan:
- jenis atau golongan dari obyek yang dipaparkan
- nama, bagian-bagian, sifat dan perilaku yang umum ditemukan/ dilihat
- kosa kata, tata bahasa, ucapan, tekanan kata, ejaan, tanda baca yang digunakan

Mengasosiasi (15 menit)

3
9) Membandingkan fungsi sosial, struktur teks, dan unsur kebahasaan dari beberapa
teks biografi pendek dan sederhana tentang tokoh terkenal yang telah dikumpulkan
dari berbagai sumber tersebut di atas.
10) Memperoleh balikan (feedback) dari guru dan teman tentang hasil analisis mereka
tentang fungsi sosial, struktur teks, dan unsur kebahasaan yang digunakan dalam
teks biografi pendek dan sederhana tentang tokoh terkenal yang mereka baca.

Mengomunikasikan (10 menit)


11) Menyampaikan beberapa teks biografi pendek dan sederhana tentang tokoh
terkenal sederhana yang telah dibaca atau dibuat sendiri kepada teman-temannya,
dengan cara antara lain membacakan, menyalin/menulis dan menerbitkan di
majalah dinding, bertanya jawab, membahas pandangan masing-masing tentang isi
teks biografi pendek dan sederhana tentang tokoh terkenal, dsb.
12) Berupaya membaca secara lancar dengan ucapan, tekanan kata, intonasi yang benar
dan menulis dengan ejaan dan tanda baca yang benar, serta tulisan yang jelas dan
rapi.
13) Membicarakan permasalahan yang dialami dalam memahami teks biografi pendek
dan sederhana tentang tokoh terkenal dan menuliskannya dalam jurnal belajar
sederhana dalam bahasa Indonesia.

Penutup (10 menit)


14) Peserta didik dan guru melakukan refleksi terhadap kegiatan pembelajaran dan
manfaat-manfaatnya.
15) Peserta didik mendapatkan tugas untuk membuat teks biografi tentang tokoh
terkenal secara individu, dan bersiap untuk mempresentasikannya di depan kelas
(dengan menampilkan ppt slideshow) pada pertemuan berikutnya.
16) Peserta didik dan guru memberikan umpan balik terhadap proses dan hasil
pembelajaran.
17) Peserta didik dan guru berdoa dan mengucapkkan salam penutup.

Hari kedua.
Pendahuluan (5 menit )
5) Guru memberi salam (greeting); dan mengajak peserta didik untuk berdoa bersama
6) Guru memeriksa kehadiran peserta didik;
7) Guru menyiapkan peserta didik secara psikis dan fisik untuk mengikuti proses
pembelajaran;
8) Guru memberi motivasi belajar peserta didik secara kontekstual sesuai manfaat
dan aplikasi materi ajar dalam kehidupan sehari-hari, dengan memberikan
contoh dan perbandingan lokal, nasional dan internasional;
Apersepsi: Guru review topik tentang teks biografi pendek dan sederhana tentang
tokoh terkenal sederhana

Kegiatan inti (80 menit)


Mengomunikasikan
18) Guru langsung meminta peserta didik untuk mengumpulkan teks biografi yang
sudah mereka buat di rumah.

4
19) Peserta didik mempresentasikan teks biografi nya secara singkat.
20) Peserta didik yang tidak presentasi mendapat lembar kerja dari guru untuk
mengidentifikasi informasi yang didapatkan dari teman yang presentasi.

Penutup (5 menit)
1) Peserta didik dan guru melakukan refleksi terhadap kegiatan pembelajaran dan
manfaat-manfaatnya.
2) Peserta didik diberi tugas untuk mempelajari materi ini, karena akan diadakan
ulangan harian.
3) Peserta didik dan guru memberikan umpan balik terhadap proses dan hasil
pembelajaran.
4) Peserta didik dan guru berdoa dan mengucapkkan salam penutup.

G. Penilaian
1. Pengetahuan
a. Teknik Penilaian : Tes Tertulis
b. Bentuk Instrumen : Multiple Choice
c. Kisi-kisi :

No. Indikator Butir Instrumen


1. Disajikan dalam bentuk soal pilihan ganda, siswa Multiple choice
diminta untuk menjawab pertanyaan (lampiran)
d. Instrumen: soal terlampir
Pedoman penskoran: Setiap jawaban benar dikalikan 4

2. Keterampilan
a. Teknik Penilaian : Unjuk Kerja
b. Bentuk Instrumen : Tes Keterampilan Berbicara dan Menulis
c. Rubrik Tes Keterampilan Menulis

LEMBAR PENILAIAN

Focus
Tidiness Total
No Name Text Target Nilai
Grammar Vocab Mechanic and Score
Org. Content
deadline
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.

RUBRIK PENILAIAN WRITING


No. Criteria to Score
assess
1 2 3 4
1. Text Doesn’t use the Doesn’t Use the Use the correct Use the correct
organization correct text correct text text organization, text organization
organization organization, but hasn’t and elaborate the
but elaborate elaborate the idea idea

5
the idea

2. Target Write less than Write less than Write more than Write more than 5
Content 5 sentences and 5 sentences and 5 sentences and sentences and
no target less than 2 less than 4 target more than 4 target
expression target expressions expressions
expressions
3. Grammar More than 5 More than 5 Less than 5 No grammar error
grammar errors grammar error, grammar error,
and not but still but still
understandable understandable understandable
4. Vocabulary Use basic Use basic Use developed Use developed
vocabulary, but vocabulary and vocabulary, but vocabulary and
inappropriate. appropriate some of them are appropriate
inappropriate.
5. Mechanic Some errors in More than 3 Mostly effective Effective use of
spelling and errors in use of mechanics, capitalization,
punctuation spelling and errors do not punctuation, and
which detract punctuation detract from spelling
from meaning which do not meaning
detract from
meaning
6. Tidiness and Write Write quite Write neatly, Write creatively,
deadline awkwardly, neatly, quite clear font, submit neatly, clear font,
unreadable, clear font, the work on time submit the work
submit late submit late on time
than 3 days three days from
from deadline deadline
Note:
Final Score =

LEMBAR PENILAIAN ROLE PLAY

Focus Total Level Score


No Name Score FLUENCY
F G C P V Score
1: not fluent
1. 2: fluent enough
2. 3: fluent
3. 4: very fluent
4.
5. GRAMMAR
6. 1: All grammars of the
7. sentences are error and
8. not understandable
9. 2: All grammars are error,
10. but still understandable
11. 3: Some sentences have
12. grammar error, but still
13. understandable.
14. 4: No grammar erro
15.
CONTENT
16.
1: Include 1 expression of
17.
compliment and
18.

6
19. showing care
20. 2: Include 2 expressions of
21. compliment and
22. showing care
23. 3: Include 3 expressions of
24. compliment and
25. showing care
26. 4: Include more than 3
27. expressions of
28. compliment and
29. showing care
30.
PERFORMANCE
31.
1: not serious and not
32.
expressive in acting the
33. character (in the drama)
34. 2: serious enough and
35. expressive enough in
36. acting the character (in
the drama)
Note: 3: serious and expressive
F = Fluency in acting the character
G = Grammar (in the drama)
C = Content 4: very serious and very
P = Performence
expressive in acting the
V = Vocabulary
character (in the drama)

Final Score = VOCABULARY


1: use basic vocabulary,
but inappropriate.
2: use basic vocabulary
and appropriate
3: use developed
vocabulary, but some of
them are inappropriate.
4: use developed
vocabulary and
appropriate
3. Penilaian sikap melalui observasi
 Sikap selama kegiatan pengamatan
 Sikap selama kegiatan diskusi

Hasil Penilaian Sikap Siswa

Jumlah
Percaya diri Predikat
No Nama Siswa Skor

1 2 3 4

7
3

Tanggung Jumlah
Predikat
Jawab Skor
No Nama Siswa
1 2 3 4

Pedoman Penilaian Sikap Siswa


Sikap Skor Indikator
Yakin menjawab, tepat, dan tidak mengubah
4
jawabannya
Yakin menjawab, kurang tepat, dan tidak mengubah
3
Percaya jawabannya
Diri Kurang yakin menjawab, tidak tepat, dan tidak
2
mengubah jawabannya
Tidak yakin menjawab, tidak tepat, dan tidak
1
mengubah jawabannya
Tanggung 4 Mengungkapkan pendapat sendiri dengan alasan yang
Jawab jelas
3 Mengungkapkan pendapat sendiri meski dengan
alasan yang kurang jelas
2 Ikut menyetujui/tidak menyetujui pendapat partner
selama diskusi dengan mengungkapkan alasan
1 Ikut menyetujui/tidak menyetujui pendapat partner
selama diskusi

Penugasan
Penilaian Ketrampilan
 Membuat teks biografi tentang tokoh terkenal secara individu, dan bersiap untuk
mempresentasikannya di depan kelas (dengan menampilkan ppt slideshow) pada
pertemuanberikutnya.

8
Palangka Raya, 11 April 2018
Dosen pembimbing Mahasiswa PPL II

Dra.MERILYN SIMBOLON M.Pd AGUS PURWONO


NIP. 19580616 198902 2 001 NIM. AAA 114 152

Guru Mata Pelajaran

Dra. Hj. NURHIDAYAH, S.Pd


NIP. 19640810 19900 2 001

Mengetahui,
Kepala SMA Negeri 3 Palangka Raya

SUDIRO . S.Pd.M.M
NIP. 19670411 199002 1 004

9
1
0
Lampiran 1 slide untuk siswa:

10
Lampiran 2: Students’ Worksheets
Name: Title: Name: Title:
Who: Who:

Year I Importantevents Year Important events

17 v
Name: Title: Name: Title:
Who· Who·

Year Importantevents Year Importantevents

Name: Title: 17 //"


Who:
Name: Title:
Who:

Year Importantevents
Year Importantevents

17
v
RAIPHI A 0 F R
Now that you've finished reading a biography (or autobiography), please fill out this graphic organizer, so that it reflects what you've learned about
that person's life.

Circle one. Is this an [ autobiography


·....................... ..
"i
:
or a f
.
· ,?
.

Below you'll find a time line. In each of the connected text boxes, label and describe one significant event in this person's life: Note the year(s) in
which that event took place, if possible, and include a few details about the events. Put the events in chronological order, to the best of your ability:


Year(s):

Event:
Year(s):

Event:
- Year(s):

Event:

.
Year(s):

Event: •

11
Lampiran 3: Soal Latihan untuk Siswa
Read the texts, then answer the questions below!
Text 1 for questions 1 to 3
Cristiano Ronaldo was born on February 5, 1985, in Funchal, Madeira, Portugal.
Manchester United paid £12 million to sign him in 2003 - a record fee for a player of his
age. In the 2004 FA Cup Final, he scored Manchester's first three goals and helped them
capture the championship. In 2008, he set a franchise record for goals scored. In 2009,
Real Madrid paid a record $131 million for his service.
It was through his dad's work as an equipment manager at a boy's club that Ronaldo
was first introduced to the game of soccer. By the time he was 10 years old, he was
already recognized as a phenomenon - a kid who ate, slept and drank the game. "All he
wanted to do as a boy was playing football," his godfather, Fernao Sousa, recalled for
British reporters, adding, "He loved the game so much that he'd miss meals or escape
out his bedroom window with a ball when he was supposed to be doing his
homework."
By his early teens, Ronaldo's talent and legend had grown considerably. After a stint
with Nacional da liha da Madeira, he signed with Sporting Portugal in 2001. That same
year, at the tender age of 16, Ronaldo turned heads with a impressing performance
against Manchester United, wowing even his opponents with his footwork and deft
skill. He made such an impression that a number of United players asked their manager
to try and sign the young player. It wasn't long before the club paid Ronaldo's team
more than £12 million for his services - a record fee for a player of his age.
1. What was Ronaldo action for MU in year 2004?
a. Signed new contract
b. Scored goals to Real Madrid
c. Won FA Cup Championship
d. Got payment of $131 million for his service
e. Paid $12 million

2. We can learn from paragraph 2 that...


a. Ronaldo was a talented football player
b. Ronaldo was a very energetic football player
c. Ronaldo gained his success by his early teens
d. Ronaldo was a legendary young football player
e. Ronaldo became the youngest player in Manchester

3. “After a stint with Nacional da liha da Madeira, he signed with Sporting Portugal in 2001.”
(Paragraph 3)
The underlined word can be replaced by...
a. Participated
b. Went
c. Followed
d. Joined
e. Wrote

Text 2 for questions 4 to 6

Neymar da Silva Santos Junior born 5 February 1992, commonly known as Neymar, is a
Brazilian footballer who plays for La Liga club FC Barcelona and the Brazilian national
team, as forward or winger.

At the age of 19, Neymar Jr won the 2011 South American Footballer of the Year award,
after coming third in 2010. He followed this up by winning it again in 2012. In 2012

12
Neymar received nominations for the FIFA Ballon d’or, where he came 10th, and the
FIFA Puskas Award, which he won. He is known for his acceleration, speed, dribbling,
finishing and ability with both feet. His playing style has earned him critical acclaim,
with fans, media and former players drawing comparison to former Brazil player Pele,
who has called Neymar “an excellent player”.

Neymar joined Santos 2003 and after through the ranks, he was promoted to their first
team squad. He made his debut for Santos in 2009 and was voted the Best Young Player
of the 2009 Campeonato Paulista. Further honours followed, with Neymar being voted
best player as Santos won the 2010 Campeonato Paulista, and also being top score in the
2010 Copa de Brasil with 11 goals. He finished the 2010 season with 42 goals in 60
games as his club achieved the Double. Neymar was again voted best player of the year
in 2011 as his retained the state title and Santos also winning the 2011 Copa
Libertadores in which Neymar scored 6 goals in 13 appearances. He also played a key
role in securing a continental Double for his team, Santos’ first since 1963. He received
the Bronze Ball in the 2011 FIFA Club World Cup, with Santos making it to the final,
where they were defeated 4-0 by Barcelona.

4. What happened to Neymar in 2011?


a. He made his first debut
b. He moved to FC Barcelona
c. He received the FIFA Puskas Award
d. He scored 6 goals in 13 appearances
e. He helped Brazil to win their 11th title

5. The main idea of paragraph 3 is...


a. Neymar played for Santos
b. Neymar joined Santos
c. Neymar played the best
d. Neymar received awards
e. Neymar scored many goals

6. “...who has called Neymar an excellent player” (paragraph 2)


The underlined word is closest in meaning to ...
A. Confident
B. Fantastic
C. Magnificent
D. Skillful
E. Generous

Text 3 for questions 7 to 9


Victoria Caroline Beckham is an English singer-songwriter, dancer, model,
actress, fashion designer and business woman. She was born on April 17, 1974, in Essex,
England. She became famous in the 1990's with the pop group "The Spice Girl” and was
known as Posh Spice. In 1999, she married the Manchester United and England
footballer, David Beckham. They have four children, three sons and a daughter.
After The Spice Girl split up, she pursued a solo singer career, but also started
her own fashion range called dVb Style. Since this initial foray into fashion Victoria

13
Beckham has brought out her own range of sunglasses and fragrance, entitled
"Intimately Beckham" and a range of handbags and jewelry.

In addition she had written two best-selling books: one her autobiography and
the other, a fashion guide.

7. What did Victoria do before being a solo singer?


a. Married to David Beckham
b. Worked as fashion designer
c. Joined The Spice Girl
d. Created fashion style
e. Wrote many books

8. We found in the text that....


a. Victoria named her fragrance by dVb style
b. Beckham is Victoria's autobiography
c. Beckham is Victoria's brand for her fragrance
d. Posh Spice is the title of her new album
e. Spice Girls is Victoria's label for her wardrobe

9. Based on the text, what do we know about Victoria?


a. She is an ordinary woman
b. She is a multi-talented woman
c. She designed The Spice Girls
d. She married to an ordinary person
e. She arranged many songs for The Spice Girls

Text 4 for questions 10 to 11

Maria Yuryevna Sharapova is a Russian professional tennis player. She was born
in 1987 in Ngayan, Siberia.

At the age of three, Sharapova moved with her family to Sochi. She began
playing tennis at the age of four using a racket given to her by Yevgeng Kafelnikov's
father. At the age five or six, at a tennis clinic in Moscow, Sharapova was spotted by
Martina Navratilova, who urged her parents to get her serious coaching in the USA.

At the age of seven, she and her father boarded a plane to the USA with only
$700. Her father took her to the Nick Bollettieri Tennis Academy where one of the
coaches check her out. The story goes that Maria knocked his hat off with the tennis
ball, thereby making a favorable impression. This led her obtaining a scholarship. At the
age of nine, she was signed up by a number of sponsors including Prince (racquets),
Oakley and Nike.

In 2004, Sharapova became the second youngest Wimbledon women's champion


in open era (after Martina Hingis) by defeating defending two-time champion Serena
Williams in straight sets (6-1, 6-4). In the process she also became the first Russian ever
to win that tournament.

10. What is the text about?

14
a. The family of Maria Sharapova
b. Professional tennis player in the world
c. The happiness of having a great father
d. The working experience of Maria Sharapova
e. The achievements of tennis players

11. In what age was Miss Sharpova being a model of some products?
a. Three
b. Four
c. Five
d. Nine
e. Ten

12. "... was spotted by Martina Navratilova ..." (Paragraph 2)


The synonym of the underlined word is...
a. seen
b. searched
c. placed
d. introduced
e. mentioned

Text 5 for questions 13 to 15


Diana was born in 1961 as the third daughter of Edward John Spencer and his
wife Ruth Burke Roche. Diana grew up in a very privileged family that had a long
history of close ties with the royal family. When Diana’s paternal grandfather passed
away in 1975, Diana’s father became the 8th Earl of Spencer and Diana gained the title
of “Lady”.
In 1969, Diana’s parents divorced. Her mother’s affair helped court decide to
give custody of the couple’s four children to Diana’s father. Both of her parents
eventually remarried, but the divorce left an emotional scar on Diana.
Diana attended school at West Heath in Kent and spent a short time a finishing
school in Switzerland. Although she was not an excellent student academically, her
determined personality, caring nature, and cheerful outlook helped her through it.
After returning from Switzerland, Diana rented an apartment with two friends, worked
with children at the Young England Kindergarten, and watched movies and visited
restaurants in her free time.
It was about this time that Prince Charles, in his early 30, was under increasing
pressure to choose a wife. Diana’s vibrancy, cheerfulness, and good family background
caught the attention of Prince Charles and the two began dating during in mid-1980. It
was a whirlwind romance for on February 24, 1981, Buckingham Palace officially
announce the couple’s engagement. At the time, Lady Diana and Prince Charles seemed
truly in love and whole world was awed by what seemed like a fairytale romance.

13. How did Diana spend her free time when she was still a bachelorette?
a. She watched movies
b. She finished her school
c. She worked in restaurant
d. She returned to Switzerland
e. She visited her friends near the restaurant
14. The custody of the couple’s four children was given to Diana’s father because…….
a. her outlook was cheerful
b. her mother had an affair
c. she determined her personality
d. she had her very privileged family
e. her paternal grandfather was dead

15
15. How was Diana’s academic achievement?
a. Super
b. Average
c. First rate
d. Admirable
e. Exceptional

Text 6 for questions 16 to 18


Charles Robert Darwin was born in Shrewsbury, England, on February 12, 1809. He came
from a wealthy family and never had to work. He studied medicine and theology. In 1831 he
graduated from University of Cambridge with a degree of theology.

He began a career as a scientist quite by chance. On December 27,1831, 22 years old


Charles Darwin joined the crew of the HMS Beagle as a naturalist. The five years expedition
collected hydrographic, geologic, and meteorological data from South America and many other
regions around the world. Darwin's own observation on this voyage led to his theory of natural
selection.

Charles Darwin was greatly influenced by the geologist Adam Sedgwick and naturalist
John Henslowe in his development of the theory of natural selection, which was to become the
foundation concept supporting the theory of evolution. Darwin's theory holds that
environmental effects lead to varying degrees of reproductive success in individuals and groups
of organisms. Natural selection tends to promote adaptation in organisms when necessary for
survival. This revolutionary theory was published in 1859 in Darwin's now famous On the
Origin of Species by Means of Natural Selection.

16. Charles Darwin's theory of evolution believed that....


a. people could defend themselves naturally
b. environment affected natural election
c. organism needed adaptation to survive
d. people and nature supported to each other
e. natural selection tend to adapt organism to survive

17. How was Darwin's theory of natural selection developed?


a. Adapted by the necessary for survival.
b. Influenced by his collection.
c. Supported the effect of environment.
d. Influenced by John Henslowe.
e. Affected by groups of organisms.

18. The famous Darwin theory was published based on....


a. theories developed by other scientists
b. the influence of organisms adaptation in survival living
c. the success of his observation supported by geologist and naturalist
d. his expedition and natural observation data a scientist
e. the observation of other geologists' natural selection

Text 7 for questions 19 to 21


Born into a family of doctors in Kampung Ketapang, Kwitang Barat, Jakarta, Abdulrachman
Saleh also became a doctor. After finishing MULO, he studied at STOVIA. While still a student,
he was appointed assistant at the laboratory of physiology. Graduating from STOVIA,
Abdulrachman Saleh continued his work at the lab while having his own medical practice.

16
Abdulrachman Saleh’s role in medicine was significant. He became a lecturer in Jakarta,
Surabaya, Malang, and Klaten. For his meritorious service in medicine, specifically in
physiology, in 1958, the University of Indonesia bestowed him the title of Bapak Ilmu Faal
(Father of Physiology).
Abdulrachman Saleh was a man of many interests. He was involved in youth
organizations like Boy Scouts and Indonesia Muda. He was also a member of Aeroclub, and co-
founded the Verenigde Oosterse Radio Omroep (VORO), an organization of broadcasters. It was he
who established the Voice of Free Indonesia, the radio station which spread the proclamation of
Indonesia’s independence to the world.

19. Abdulrachman Saleh was bestowed the title Father of Physiology because....
a. he was a lecturer in the Medical faculty of the University of Indonesia
b. he was a lecturer as well as a doctor
c. he had significant contribution in physiology
d. he was a lecturer in many parts of Indonesia
e. he was a professor in physiology

20. The main idea of the first paragraph is that Abdulrachman Saleh ...
a. had his own medical practice,
b. studied at the medical school in STOVIA.
c. became a doctor because of his family.
d. was appointed assistant at the laboratory of physiology.
e. started his career as a doctor in STOVIA.

21. Besides medicine, Abdulrachman also had a special interest in ....


a. laboratorium assistance
b. student organizations
c. aeroplane designing
d. broadcasting
e. politics

Alfred Bernhard Nobel was a Swedish chemist, engineer, innovator, and ornament
manufacturer. He was the inventor of dynamite. He also owned Bofors, which he had
redirected from its previous role as primarily an iron and steel producer to a major
manufacturer of cannons and other ornaments. He held 355 different patents, dynamite being
the most famous. In his last will, he used his enormous fortune to institute the Nobel Prizes. The
synthetic element nobelium was named after him. He was the third son of Immanuel Nobel and
Andriette Ahlsell Nobel. Born in Stckholm on 21 October 1833, he went with my family to Saint
Petersburg in 1842, where his father invented modern plywood. He studied chemistry with
Professor Nikolay Nickolaevich Zinin. When he was 18, he went to the United States to study
chemistry for four years and worked for a short period under John Ericsson, who designed the
American Civil War ironclad USS Monitor.

Returning to Sweden, with his father after bankruptcy of his family business, he then
devoted himself to the study of explosives, and especially to the save manufacture and use of
nitroglycerine (discovered in 1847 by Acanio Sobrero, one of his fellow students under
Theophile-Jules Pelouze at the University of Turin). A big explosion occurred on 2 September
1864 at his factory in Heleneborg in Stockholm, killing five people. Among them was his
younger brother, Emil.

The foundations of the Nobel Prize were laid in 1895 when Alfred Nobel wrote his last
will, leaving much of his wealth for its establishment. Since 1901, the prize has honoured men
and women for outstanding achievements in physics, chemistry, medicine, literature and for
work in peace.

17
22. Where did Alfred Nobel work with John Ericsson?
a. In Sweden
b. In the USA
c. In Stockholm
d. In Heleneborg
e. In Saint Petersburg

23. What is the main idea of paragraph 2?


a. Alfred Nobel devoted himself to the study of chemistry
b. His success with explosive finally led to the 1864 tragedy
c. A big explosion in Heleneborg in Stockholm killed many people
d. A big explosion destroyed his factory in Heleneborg Stockholm
e. Alfred Nobel planned the safe manufacture and use of nitroglycerine

24. What was Bofor’s main business under Alfred Nobel?


a. It manufactured cannons and other ornaments
b. It designed the ironclad monitor
c. It produced iron and steel
d. It produced dynamite
e. It invented nobelium

25. “…, he then devoted himself to the study of explosives, ...” (Paragraph 2)
The underlined word can be replaced by...
a. abused
b. adopted
c. dedicated
d. adapted
e. applied

Kunci Jawaban
1. C
2. A
3. D
4. D
5. D
6. B
7. C
8. C
9. B
10. B
11. D
12. A
13. A
14. B
15. B
16. B
17. A
18. B
19. C
20. E
21. B
22. B
23. B
24. A
25. C

18