Keperluannya yang amat tinggi dengan usia penilaian itu sendiri yang telah melangkau lebih 50 tahun maka kemudahan bilik khas untuk peperiksaan berada pada tahap yang amat tinggi. Tidak terkecuali bidang penilaian dan pentaksiran. 1 . 3. kemudahan pengurusan dan pengendalian penilaian dan peperiksaan.1 2. yang mencakupi hampir segala hal berkaitan dengan pendidikan.2 4. kemudahan pengurusan dan pengendalian penilaian dan peperiksaan.4 4.0 Matlamat Meningkatkan tahap profesionalisme Setiausaha Peperiksaan serta memberi pengiktirafan melalui pengurusan.0 Objektif 4. Hampir semua sekolah menengah dan rendah di negeri Johor telah ada bilik peperiksaan.5 Mengenalpasti kekuatan dan kelemahan perkhidmatan Setiausaha Peperiksaan yang diberikan kepada pihak sekolah.INSTRUMEN PENILAIAN DAN PENGANUGERAHAN BILIK OPERASI PENTAKSIRAN & SETIAUSAHA PEPERIKSAAN CEMERLANG JABATAN PELAJARAN JOHOR 1.3 4. sudah sampai masanya Bilik Operasi Pentaksiran dan Setiausaha Peperiksaan ini dapat memainkan peranan penting dalam pengurusan dan pengendalian peperiksaan di sekolah. Menyelaras dan menyeragamkan pengurusan dan pengendalian peperiksaan mengikut sebagaimana standard peperiksaan awam. Mengenalpasti masalah-masalah yang dihadapi oleh Setiausaha Peperiksaan di sekolah-sekolah.0 Nama : PENGANUGERAHAN BILIK OPERASI PENTAKSIRAN CEMERLANG (BOP) & SETIAUSAHA PEPERIKSAAN CEMERLANG Pendahuluan Usaha memperkasakan pendidikan merupakan satu inisiatif 360 darjah. 4. Justeru. Mengenalpasti prasarana yang disediakan untuk Unit Penilaian dan Peperiksaan menepati piawaian yang dikehendaki bagi menjamin keselamatan.0 4. pentadbiran dan prasarana yang menepati piawaian yang dikehendaki bagi menjamin keselamatan. Mengenalpasti pengurusan Unit Penilaian dan Peperiksaan Sekolah yang layak untuk diberi Anugerah Bilik Operasi Pentaksiran (BOP) Cemerlang dan Anugerah Setiausaha Peperiksaan Cemerlang di peringkat daerah dan negeri.

2.1 Pemantauan/Penilaian 5. a) 5 anugerah – Sekolah Menengah. 5.0 Kaedah Pelaksanaan 5. 5. SJKC. 5.1 2.1. SJKT) c) 3 anugerah – Sekolah Kurang Murid ( calon bawah 100 orang) 2 . b) 5 anugerah – Sekolah Rendah (SK. Pemantauan/penilaian pegawai-pegawai dari PPD pada bulan Jun dan JPN dijalankan antara bulan Julai hingga September dengan menggunakan instrumen yang disediakan. SJKT) c) 3 anugerah – Sekolah Kurang Murid ( calon bawah 100 orang) 5. SJKC.3 Peringkat negeri.2.2 Penganugerahan Di peringkat sekolah. pegawai dari negeri akan menjalankan pemantauan kepada semua calon terbaik di peringkat daerah untuk mendapatkan calon terbaik peringkat negeri.2. 5. b) 5 anugerah – Sekolah Rendah (SK. Anugerah Setiausaha Peperiksaan Cemerlang .2. pegawai dari PPD akan menjalankan pemantauan bagi mengenalpasti calon terbaik bagi setiap daerah. Hasil pemantauan kendiri di peringkat sekolah akan dikumpulkan di PPD untuk dibuat pemilihan di peringkat PPD. a) 5 anugerah – Sekolah Menengah. Anugerah Bilik Operasi Pentaksiran Cemerlang Kategori Bilik Yang Diubahsuai.5 Kategori hadiah adalah seperti berikut: 1.1 Pemantauan/penilaian secara kendiri hendaklah dijalankan dua kali setahun iaitu pertengahan tahun (Mei) dan akhir tahun (Oktober) oleh pihak Pengetua/ Guru Besar/ pentadbiran sekolah. Anugerah Bilik Operasi Pentaksiran Cemerlang Kategori Bilik Khas .5.4 Jadual pemantauan bermula dari bulan Julai hingga September pada setiap tahun dan penganugerahan disampaikan semasa Karnival di Jabatan Pelajaran Johor.2. SJKT) c) 3 anugerah – Sekolah Kurang Murid ( calon bawah 100 orang) 3. 5. b) 5 anugerah – Sekolah Rendah (SK. SJKC. a) 5 anugerah – Sekolah Menengah. Pengetua / Guru Besar / Pentadbir akan membuat pemantauan kendiri di peringkat sekolah.2 Di peringkat daerah.

Negeri Johor. Semua Timbalan Pegawai Pelajaran Daerah. Unit Penilaian dan Peperiksaan. Setiausaha : P. 3 .Setiausaha : Jawatankuasa kecil. Setiausaha : Penolong : Setiausaha Jawatankuasa kecil. Sektor Penilaian dan Peperiksaan. Zamri bin Sabran Ketua Sektor. Semua Pengetua / Guru Besar Negeri Johor. Negeri Johor. Jabatan Pelajaran Johor. Sektor Penilaian dan Peperiksaan. Semua Pegawai. Sektor Penilaian dan Peperiksaan. Encik Mohd. Encik Zubir bin Mohamed Penolong Pengarah. 1. Tuan Haji Markom bin Giran Timbalan Pengarah Pelajaran Johor. 4. Pelajaran 2. 8.Jabatan Johor. Zamri bin Sabran Ketua Sektor. 1. Sektor Penilaian dan Peperiksaan. Sektor Penilaian dan Peperiksaan. Tuan Haji Markom bin Giran Timbalan Pengarah Pelajaran Johor.0 Jawatankuasa Induk Penasihat Pengerusi : : Tuan Haji Sufa’at bin Tumin Pengarah Pelajaran Johor. 2. Encik Mohd. Sektor Penilaian dan Peperiksaan. Encik Anuar bin Sukiran Ketua Penolong Pengarah.0 Instrumen Penilaian dan Penganugerahan ( Sila lihat Borang BOP/SPP/JPNJ 1 & SUP/SPP/JPNJ 2 ) 7. Semua Pegawai .0 Semua Ketua Sektor. Pejabat Pelajaran Daerah Negeri Johor. Jawatankuasa Pelaksana Penaung Penasihat Pengerusi : : : Tuan Haji Sufa’at bin Tumin Pengarah Pelajaran Johor. 3. Semua Pegawai Pelajaran Daerah.6. Encik Anuar bin Sukiran Ketua Penolong Pengarah.

0 Tentatif Program ( Sila lihat Lampiran 1 dan 2) 10 Penutup Penilaian ini diharap dapat memantapkan lagi pengurusan dan pengendalian penilaian dan peperiksaan di semua sekolah rendah dan menengah selaras dengan perkembangannya. 4 CARTA ALIRAN PENILAIAN DAN PEMANTAUAN ANUGERAH BILIK OPERASI PENTAKSIRAN . pengendalian dan keselamatan peperiksaan berjalan dengan baik dan lebih sempurna di semua sekolah. Ini akan membantu Setiausaha Peperiksaan menilai semula perkhidmatan dan menyelaras mengikut piawaian yang ditetapkan serta dapat memastikan pengurusan.9.

Anugerah BOP Cemerlang kategori BiliK Khas (SR. SM) 2. SM) 2. SM) 3. Anugerah BOP Cemerlang kategori Bilik Diubahsuai (SR.MULA PENILAIAN OLEH PENTADBIR SEKOLAH BORANG BOP/SPP/JPNJ & SUP/SPP/JPNJ DIHANTAR KE PPD PENYELIAAN DAN PEMANTAUAN OLEH PPD MESYUARAT PANEL PEMILIHAN PPD ANUGERAH PERINGKAT DAERAH 3 CALON PERINGKAT DAERAH DIHANTAR KE JPN 1. Anugerah BOP Cemerlang kategori Bilik Khas (SR. Anugerah Setiausaha Peperiksaan Cemerlang (SR. SM) PENYELIAAN DAN PEMANTAUAN OLEH JPN KE SEKOLAH YANG DICALONKAN MESYUARAT PANEL PEMILIHAN JPN ANUGERAH PERINGKAT NEGERI TAMAT 1. Anugerah BOP Cemerlang kategori Bilik Diubahsuai (SR. Anugerah Setiausaha Peperiksaan Cemerlang (SR. SM) 5 . SM) 3.

.

5 6. NAMA SETIAUSAHA PEPERIKSAAN 5. NAMA PENGETUA / GURU BESAR: 4.1 5. JENIS BILIK OPERASI PENTAKSIRAN ( tandakan √ yang berkenaan) 4.3 5.1 Bilik yang direka khas (terdapat dalam pelan asal sekolah) : MAKLUMAT AM 2. BILANGAN STAF SOKONG LELAKI : LELAKI : LELAKI : PEREMPUAN : PEREMPUAN : PEREMPUAN : JUMLAH : JUMLAH : JUMLAH : 1 .BOP/SPP/JPNJ 1 INSTRUMEN PENGANUGERAHAN BILIK OPERASI PENTAKSIRAN BAHAGIAN A 1.4 5. DAERAH : 3.2 Bilik yang diubahsuai dari bilik yang sedia ada di sekolah. JENIS PEPERIKSAAN 5. BILANGAN GURU 8. BILANGAN MURID 7. SEKOLAH : 4.2 5.

8 Panduan Manual Pengguna (Sistem Tuntutan Elaun Petugas Peperiksaan).2 Buku Fail Meja Setiausaha UPSR/PMR/SPM . Skala 2: Baik dan Skala 3: Cemerlang. Item / Perkara BUKU PANDUAN & PENGURUSAN 2.Tidak dikemaskini. Jika ’Tiada’ nilai skor adalah 0. Visi dan Piagam Pelanggan ( Skala 1 ): (Skala 2): (Skala 3): 1. Hanya ada data asas. pengurusan bilik kebal semasa peperiksaan dan pengurusan kes khas (JPNJ). Ada data asas dan dipamerkan 2. kemaskini dan dipamerkan SKOR: 6 Perhatian: Aspek Bil. (LP) 2. ketidakaturan.11 Buku Stok 2. 2. Hanya ada data asas. 2. 1. (LP) 2.7 Panduan Keselamatan Dokumen Dalam Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (JPNJ) 2. 1 menggunakan Skala 1: Sederhana.5 Panduan Manual Pelan Tindakan menghadapi banjir.12 Buku Keluar / Masuk Guru-Guru SKOR: 12 Tiada 0 Ada 1 .9 Buku Aplikasi PLBS Cetakan & Analisis PLBS (JPNJ) 2.Lengkap. 1.6 Manual Pelan Tindakan Urusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (JPNJ) 2.Tidak dikemaskini.BAHAGIAN B : MAKLUMAT KHAS Perhatian: Aspek Bil. 2 menggunakan Skor 0: Tiada dan Skor 1: Ada. ancaman bom. kemaskini dan dipamerkan 3 1.1 Buku Panduan Pengendalian Peperiksaan Bertulis Pin. SKOR Bil 2.4 Panduan Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (LP) 2. SKALA/SKOR Tiada Ada 0 1 2 Bil 1 Item / Perkara PENTADBIRAN DAN PENGURUSAN 1. ( Skala 1 ): (Skala 2): (Skala 3): 1.3 Buku Manual Prosedur Kerja (Unit Penilaian Peperiksaan Sekolah (Peperiksaan Awam) (LP) 2. Ada data asas dan dipamerkan 2. 1.1 Carta Organisasi Unit Penilaian dan Peperiksaan.10 Buku Pelawat 2.3/03. 1.Lengkap.2 Misi.

PPD Surat Pekeliling / surat siaran SKOR: 5 3.1.1 Carta organisasi AJK Pentaksiran Tiada 0 Ada 1 3.3 Analisis peperiksaan dalaman (SAP) SKOR: 3 3 .2 Fail Peperiksaan Dalaman 3.5 Surat pelantikan Jawatankuasa Penilaian & Peperiksaan Surat panggilan mesyuarat Minit mesyuarat / surat LP.1.4 3.3 3.1 dan 3. SKOR Bil 3.2. JPN.1 Takwim Peperiksaan Dalaman 3.1.1.1 Fail Am (Pengurusan) 3. Item / Perkara SISTEM FAIL 3.1. 3 (3.2.2 Perhatian: Aspek Bil.2 Jadual waktu peperiksaan dalaman 3.2 sahaja) menggunakan Skor 0: Tiada dan Skor 1: Ada.2 3.2.

buta.3.4 3.3. pekak (jika ada) Calon pindah / pindah tumpang (jika ada) Calon berhenti sekolah / dibuang sekolah (jika ada).Perhatian: Aspek Bil.1 Jadual waktu peperiksaan awam Senarai dan kod mata pelajaran yang ditawarkan di sekolah Senarai & maklumat guru a) Penyelaras kelas peperiksaan b) Guru kelas peperiksaan & angka giliran pelajar. Pelan tempat duduk calon UPSR/PMR/SPM/STPM 3. Jadual & maklumat guru bertugas di hari peperiksaan. Ada 1 2 3. Calon buat pembetulan maklumat / mata pelajaran 3. Skor 1: Ada tetapi tidak lengkap dan Skor 2: Ada dan lengkap.3.6 Analisis peperiksaan awam (SAP peperiksaan awam) SKOR: 34 4 .3 d) e) Senarai cadangan nama petugas peperiksaan. Inden calon peperiksaan UPSR/PMR/SPM/STPM Maklumat calon peperiksaan.3. 3 (3.3 sahaja) menggunakan Skor 0: Tiada.3.3 Fail Peperiksaan Awam (UPSR/PMR/SPM/STPM) *peperiksaan yang berkenaan sahaja 3.3. Calon kes-kes khas – kemalangan / sakit tiba-tiba. Calon cacat – rabun.2 3. c) Ketua Bidang dan Guru Panatia.5 Pelan UPSR/PMR/SPM/STPM a) b) a) b) c) d) e) f) g) Pelan blok dan bilik peperiksaan UPSR/PMR/SPM/STPM Maklumat Calon. SKOR Bil Item / Perkara Tiada 0 3.

1 Fail Pentaksiran Sekolah ( Fail Induk) 3.1.14 Senarai calon berdaftar. Skor 1: Ada tetapi tidak lengkap dan Skor 2: Ada dan lengkap.18 Contoh Sijil.1.10 Prosedur kerja. 3. 3.1. 3. 3.8 Surat-surat perlantikan dan akuan penerima perlantikan.1.15 Tugasan atau soalan (jika ada).16 Senarai KPS dan PS. 3. 3. 3. 3.3 Surat-surat siaran yang berkaitan dengan PBS.4.4.17 Borang-borang calon yang berkaitan.4.2 Sijil 3.2.2.4 Surat pemberitahuan taklimat kepada murid.4. 3 (3. 3.11 Surat-surat panggilan mesyuarat. SKOR: 36 3.7 Senarai Jawatankuasa Kes Khas. 3.4.4. 3.4. 3. 3.4.1 Carta Induk Organisasi PBS (Sekolah).9 Jadual Pelaksanaan.1.2 Carta Organisasi mengikut komponen PBS.1 Borang Markah Induk ( ikut kelas & mata pelajaran ). 3.4.4.4.1.1.Perhatian: Aspek Bil.13 Laporan yang berkaitan. 3.4.1. 3.1.2.1.1.4.1. 3.4. SKOR Bil Item / Perkara 3.6 Senarai Jawatankuasa (semua panatia). 3.4.1.1.4.4.4 sahaja) menggunakan Skor 0: Tiada.4.5 Senarai Jawatankuasa Induk (sekolah).4.1.12 Minit-minit mesyuarat.1.4.3 Fail Individu ( ikut kelas & mata pelajaran ) SKOR: 6 Tiada 0 1 Ada 2 5 .2 Fail Pentaksiran Sekolah ( Mengikut Panitia Mata Pelajaran) 3.4.4.1.1.4 Fail Pentaksiran Berasaskan Sekolah 3.4.

Perhatian: Aspek Bil.8 Laporan Audit Akademik Peringkat Sekolah (Peperiksaan Dalaman) 4.9 Laporan Audit Akademik Peringkat Sekolah (Peperiksaan Awam) 4. SKOR Bil 4. Item / Perkara Laporan Program Pentaksiran 4.4 Laporan Taklimat Pendaftaran UPSR/PMR/SPM/STPM 4.6 Laporan Taklimat Kepada Guru Bertugas Di Hari Peperiksaan 4. SKOR: 10 Tiada 0 Ada 1 .2 Laporan peperiksaan awam 4. 4.7 Laporan Program Pungutan Data SAP 4.3 Laporan peperiksaan dalaman 4.1 Laporan pentaksiran berasaskan sekolah 4. 4 menggunakan Skor 0: Tiada dan Skor 1: Ada.10 Gambar-gambar aktiviti.5 Laporan Taklimat Persiapan Pra Peperiksaan Kepada Calon Peperiksaan Awam.

tidak berjubin (berkapet. 5 .1 Ciri Keselamatan Bilik Operasi Pentaksiran Kunci pintu ada dan berfungsi Pendawaian yang sempurna Alat Pemadam Api Peti Kecemasan Pintu dan Tingkap Berjeriji Pelan Kebakaran * Setiap item mesti berfungsi dan lengkap 0 dpd 6 item : Skor 0 1-2 dpd 6 item: Skor 1.3 Keceriaan / menumpang. Skor 3 .Papan Tanda Nama Bilik Papan Tanda Arah Ruang Kerja Bilik Simpanan Bilik Setiausaha Daftar Inventori * Setiap item mesti berfungsi dan lengkap 0 dpd 6 item : Skor 0 1-2 dpd 6 item: Skor 1. tidak ceria(tidak berlangsir. 5 . bersih dan tersusun kemas 5.Ada sistem Pengudaraan yang sempurna tetapi pencahayaan yang tidak mencukupi atau sebaliknya. Skor 2 – Bilik yang berlangsir Skor 3 – Bilik yang Skor Skor Skor Skor 0 1 2 3 - 5. 5.6 Perhatian: Aspek Bil. bersih tetapi tidak teratur Skor 3 – Semua peralatan berfungsi. Dipamer dengan jelas dan mudah difahami. tikar getah) dan tidak bercat. lantai simen dan dinding tidak bercat .6 dpd 6 item: Skor 3 SKOR 1 Ada 2 3 5. 3 .7 Pengudaraan dan Pencahayaan.4 dpd 6 item: Skor 2. teratur dan bersih 5. Jika ’Tiada’ nilai skor adalah 0. lantai berjubin dan berlangsir (Ceria) 5. Bi l 5.Sistem Pengudaraan yang sempurna dan pencahayaan yang mencukupi SKOR: 21 . tidak bersih dan tidak teratur Perabot tidak lengkap dan tidak bersih Perabot lengkap dan tersusun kemas tetapi tidak bersih.5 Kekemasan perabot Skor 0 Skor 1 Skor 2 Skor 3 - Lebih 2 alatan tidak berfungsi.6 dpd 6 item: Skor 3 Skor 0 – Tiada bilik Skor 1 – Bilik yang bercat). 3. Skor 0 – Tiada Skor 1 – Ada sistem Pengudaraan dan pencahayaan tetapi tidak mencukupi/sempurna Skor 2 .6 Kelengkapan bilik Skor 0 – Tiada alatan Skor 1 – 1 alatan tidak berfungsi dan kurang bersih Skor 2 – Semua berfungsi .4 dpd 6 item: Skor 2. Skala 2: Baik dan Skala 3: Cemerlang. 5 menggunakan Skala 1: Sederhana. Item / Perkara Tiada Bilik Operasi Pentaksiran 5.2 Struktur Bilik Operasi Pentaksiran . Perabot lengkap .4 Peraturan Penggunaan Bilik Operasi Pentaksiran Tidak dipamerkan langsung Dipamerkan tetapi kurang jelas dan sukar difahami Dipamer dengan jelas tetapi sukar difahami.

... ................................................................................. .............. ............................................................ ......................................... .... ........................................................................................ NAMA PENILAI : ______________________________________________________________ TARIKH : __________________________ MASA : _________________________ TANDA TANGAN PENGETUA/ GURU BESAR : _________________________ .....................................................................................................................Bi l Item / Perkara Tiada JUMLAH SKOR : 133 SKOR 1 Ada 2 3 7 CARA PENGIRAAN MARKAH : N (JUMLAH DIPEROLEHI) ∑N (133) X 100 PERATUS DIPEROLEHI: SKEMA PEMARKAHAN: BAIK) 80 – 100 % 40 – 59 % (CEMERLANG) (BAIK) 60 – 79 % (SANGAT 1 – 39 % (MEMUASKAN) ULASAN PENILAI : ...................................... ........................ ................................................................................................................................................................................................................................................................ ...................................

COP RASMI 8 .

.

.............2 1......................................... NO..........................................................................5 1................................................................................ Skala 2: Baik dan Skala 3: Cemerlang B................... INSTITUSI: . TAHUN : ........SUP/SPP/JPNJ PENILAIAN PRESTASI SETIAUSAHA PEPERIKSAAN..8 1... INSTITUSI: ........ 1........................... TAHUN.....................4 1.......... Perhatian: Aspek Bil. KELULUSAN IKHTISAS: ........ TARIKH LANTIKAN : …………………………………………………............... 9.. BIODATA SETIAUSAHA PEPERIKSAAN NAMA SEKOLAH : ................................. A.... ....................................... 2............................................ PENGALAMAN SEBAGAI SETIAUSAHA PEPERIKSAAN : .............. 3... KELULUSAN AKADEMIK: ....... 7............................. 5......................6 1..... NAMA PENGETUA/GURU BESAR: ....................................... DAERAH: ...............................3 1................. 4.........................7 1......1 Penampilan Diri SKOR 2 JUMLAH SKOR 3 1 1............................................9 1........................................... NAMA SETIAUSAHA PEPERIKSAAN YANG DINILAI: ....................................... JUMLAH WAKTU MENGAJAR SEMINGGU: ................. 8............................................................................................. 1 dan 2 menggunakan Skala 1: Sederhana............ MAKLUMAT KHAS (DILENGKAPKAN OLEH PENILAI) Bi Item / Perkara l 1 SETIAUSAHA PEPERIKSAAN 1......... TAHUN : .......... 10............. K/P: .10 Dikenali / Populariti Sikap Kreatif/Inovatif Kepimpinan Komunikasi Berkesan Pengetahuan Berkaitan Dengan Peperiksaan Berkemahiran Komputer Boleh Memberi Idea Yang Bernas Jujur Dan Amanah SKOR : 30 1 Bi l Item / Perkara 1 2 SKOR 3 JUMLAH SKOR ................................... 6..................

.............................. ........2 Daerah/Zon 2..........................................................................................................................3 Negeri 2.......................................... COP RASMI: COP RASMI TARIKH: ...................................................................................................................................................................................................4 Kebangsaan SKOR : 30 JUMLAH KESELURUHAN: 60 X1 X2 X3 X4 CARA PENGIRAAN MARKAH 100 PERATUS DIPEROLEHI: SKEMA PEMARKAHAN: BAIK) : N (JUMLAH DIPEROLEHI) + (JUMLAH MARKAH BOP) ∑N (232) X 80 – 100 % 40 – 59 % (CEMERLANG) (BAIK) 60 – 79 % (SANGAT 1 – 39 % (MEMUASKAN) ULASAN PENILAI: .......................... TANDATANGAN PENGETUA/GURU BESAR: ................................................................................................................................. ........2 PENGLIBATAN/SUMBANGAN SETIAUSAHA PEPERIKSAAN DALAM BIDANG PEPERIKSAAN 2........................................1 Sekolah 2. 2 ....

.

Lampiran 1 TENTATIF PELAKSANAAN PENGANUGERAHAN BILIK OPERASI PENTAKSIRAN DAN SETIAUSAHA PEPERIKSAAN CEMERLANG Bil 1.14 April 2010 15 – 30 April 2010 3 – 13 Mei 2010 Aktiviti Taklimat Pelaksanaan Penganugerahaan Peringkat negeri. Maklumkan kepada Pengetua/Guru Besar/ Setiusaha Setiausaha Peperiksaan memperkemaskan dokumen dan bilik. 4. 12. Pengetua / Guru Besar / membuat rumusan. 13 – 18 Mei 2010 19 – 25 Mei 2010 25 Mei – 31 Mei 2010 1 – 4 Jun 2010 SUP/SPP/JPNJ 1 dan SUP/SPP/JPNJ2 ke Unit Penilaian & Peperiksaan Pejabat Pelajaran Daerah.8 April 2010 9 . 3. 8. Pengetua / Guru Besar/ Pentadbir Catatan 5 . 6. Pemantauan dari PPD ke sekolah yang mendapat pencalonan. Pegawai SPP JPNJ Pegawai Peperiksaan Pegawai JPN Pegawai Peperiksaan Pegawai JPN . Pemantuan di peringkat Jabatan Pelajaran Johor. Pengetua / Guru Besar / menghantar borang membuat Pentadbir Pentadbir Pentadbir Tindakan Semua Pegawai UPP Daerah Negeri Johor AJK yang di lantik PPD kepada Pengetua. Pengetua / Guru Besar / membuat penilaian. Guru Besar. Mesyuarat Penyelarasan Item Penganugerahan. 10. 3. 2. S/U Setiausaha Peperiksaan Setiausaha Peperiksaan. JPNJ. Setiausaha Peperiksaan Pengetua / Guru Besar/ Pentadbir. 11. 2010 Disember 2010 Pemilihan di peringkat PPD untuk tujuan pencalonan. Pengetua / Guru Besar/ Pentadbir. 7. 14. 13. Penganugerahan Bilik Operasi Pentaksiran & Setiausaha Cemerlang Penyelaras PPD Penyelaras PPD Setiausaha Program. Pengetua / Guru Besar / Pentadbir membuat ”Pemantauan Kunjung Bantu” Setiausaha Peperiksaan penambahbaikkan. Tarikh 29 – 31 Mac 2010 5 . Mesyuarat Jawatankuasa Penilaian Program Penugerahan. Pengetua/Guru Besar/ Pentadbir. PPD menghantar penilaian ke SPP. 7 – 9Jun 2010 10 – 18 Jun 2010 21 – 23 Jun 2010 23 Ogos –23 Sept 2010 24 Sept – 30 Sept. 9.

.

10. 3. 2.CONTOH FORMAT LAPORAN TAJUK AKTIVITI Bil 1. Program / Aktiviti Matlamat Objektif Tarikh & Hari Masa Tempat Sasaran Kos (sekiranya ada) : : : : : : : : : Perkara Sumber Perbelanjaan (sekiranya ada) Laporan aktiviti keseluruhannya Gambar-gambar aktiviti (jika ada) Penilaian . 9. 6. 5. 4. 8. 12. 7. 11.

KOB dan BJ Operasi Susun Atur Bilik Peperiksaan Taklimat Pra Peperiksaan kepada Calon Taklimat Peperiksaan Kepada Guru Bertugas Semasa Peperiksaan Tarikh Tindakan DAN SEBAGAINYA SEHINGGA KEPUTUSAN DIJANGKAKAN KELUAR. Menerima taklimat masuk markah Kerja Kursus dari PPD Masuk markah kerja kursus Operasi JOB.CONTOH TAKWIM PEPERIKSAAN PMR BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 PERKARA Taklimat Pendaftaran kepada Calon PMR Taklimat pendaftaran kepada Guru Kelas PMR dan semua guru PMR Mengumpul maklumat diri calon PMR Murid mengisi borang manual pendaftaran PMR Pendaftaran Calon PMR Murid dan Guru Kelas semak maklumat pendaftaran PMR Menghantar sistem dan dokumen pendaftran PMR ke PPD Tamat Pendaftaran PMR Tamat Tukar Status Calon PMR Pungut Data SAP 1 Audit Akademik 1 Taklimat PBS kepada calon PMR Surat pemberitahuan PBS kepada calon dan ibu bapa Audit akademik 2 Taklimat PBS kepada semua guru Tingkatan 3 Taklimat kemasukan markah PBS kepada guruguru mata pelajaran terlibat. .

CONTOH PLAN BLOK DAN BILIK YANG AKAN DIGUNAKAN SEMASA PEPERIKSAAN PMR Pintu Masuk Sekolah KANTIN Dewan Sekolah Pusat Pusat JK001( Calon K001 –K120) BLOK A Tingkatan 4 Tingkatan 4 Anggerik Cengal Bilik Bilik Muzik Komputer Pusat JK001 Tingkatan 2 Bilik 1 Mawar (K121-K151) MAKMAL KIMIA T A N G G A Tingakatan 4 Mawar Tingkatan 2 Anggerik Bilik Kaunseling Bilik Tayang T A N G G A Bilik Media Tingkat 3 Tingkat 2 Tingkatan 2 Cengal Pusat JK002 Bilik 2 (K26 –K040 PEJABAT Pusat JK002 Bilik 1 (K001 – K025) MAKMAL FIZIK Tingkat 1 Bawah Tingkatan 5 Anggerik BLOK B Tingkatan 5 Cengal Bilik Mesyuarat KELAS KELAS PERALIHAN PERALIHAN MAKMAL BAIOLOGI T A N G G A Tingakatan 5 Mawar Tingkatan 6 Atas Tingkatan 5 Meranti Tingkatan 6 Rendah Stor 1 T A N G G A Tingkatan 6 Rendah BILIK PENTAKSIRAN KEDAI BUKU Tingkat 3 Tingkat 2 Tingkat 1 Bawah KELAS PERALIHAN MAKMAL BAHASA .

CONTOH INDEN BILANGAN PELAJARAN (PMR) PUSAT : JK001 KOD 02 12 21 23 32 33 45 50 55 76 77 MATA PELAJARAN BAHASA MELAYU BAHASA INGGERIS SEJARAH GEOGRAFI BAHASA CINA BAHASA TAMIL PENDIDIKAN ISLAM MATEMATIK SAINS KHB PILIHAN 1 KHB PILIHAN 2 BILANGAN PELAJAR 178 178 178 178 18 10 150 178 178 100 78 .

CONTOH SENARAI CALON YANG MENGAMBIL PEPERIKSAAN PMR BIL KELAS NAMA NO. TELEFON .

Pusat / Angka Giliran JZ001K101 Maklumat Sekolah Baru/ No Tel SMK Seri Jaya 06-8812134 6. Pusat / Angka Giliran JR001K058 Sekolah Asal / No Tel SMK Teratai Jaya 06-6661166 5. BERHENTI SEKOLAH. Pusat / Angka Giliran JZ001K050 3.CONTOH SENARAI CALON YANG DIBUANG SEKOLAH. Bil 1. CALON BERPINDAH PUSAT KE SEKOLAH INI DAN MENUMPANG (CALON PINDAH TUMPANG) Nama Kim Teng Long Tingkatan 3 Meranti No. CALON PINDAH PUSAT Nama Tingkatan Ting a/l Bulat 3 Cengal Maklumat Sekolah Baru/ No Tel SMK Bahagia Jaya 08-888128 Status Dokumen PBS Telah di serah 4. Bil 1. Bil 1. Pusat / Angka Giliran JZ001K111 Jenis Cacat Rabun Nama Bulat bin Bujur . Bil 1. CALON CACAT Tingkatan 3 Seraya No. CACAT 1. CALON DIBUANG SEKOLAH Nama Melor a/p Pawi Tingkatan 3 Meranti No. Bil 1. PINDAH PUSAT. CALON BERHENTI SEKOLAH Nama Kim Beng Hong Tingkatan 3 Meranti No. Pusat / Angka Giliran JZ001K055 2. CALON BERPINDAH PUSAT KE SEKOLAH INI DAN MENUMPANG (CALON PINDAH TUMPANG) Nama Ting a/l Bulat Tingkatan 3 Cengal No. Bil 1.

ANGKA GILIRAN PELAJAR JZ001 K001-K034 K035-K071 K072-K107 K108-K144 K145-K179 JZ002 K001-K036 K037-K070 TING. 2. TELFON 012-7421661 013-7881234 07-2324456 017-4567441 018-7414134 07-2345678 07-2345679 C) KETUA BIDANG DAN GURU PANATIA Bil 1. Nama No. Nama No. H/P 012-7734567 013-7888488 Ketua Bidang Bahasa Teknik Vokasional Kemanusiaan Sains Matematik Bil 1. Kamal bin Din No. 3A 3B 3C 3D 3F 3G 3H NAMA GURU Pn. Adnan bin Sabtu En. Maimon bin Zali En. Samad bin Ali Pn. B) Nama En. 2. 2. H/P 012-7734567 013-7888488 Peperiksaan PMR SPM GURU TINGKATAN (KELAS PEPERIKSAAN) & ANGKA GILIRAN PELAJAR.CONTOH SENARAI & MAKLUMAT GURU A) PENYELARAS KELAS PEPERIKSAAN Bil 1. Hamimah binti Saion Pn Kim Moon Chee En. Ali bin Ahmad En. Ramasamy a/l Munaindy En. Karim bin Meon NO . H/P Ketua Panatia Bahasa Melayu Bahasa Inggeris Bahasa Tamil Matematik Pendidikan Islam .

Tan Hai Seng Pn. Hairi bin Zol Pn. Hasnah bt Noor En.20 – 3.25 paagi 10.00 tgh 2.Ali En.10 – 9. Seroja a/p Munaidy En.10– 9. Kumasi a/p Muthu .25 tgh 2.10 pagi Mata Pelajaran Bahasa Melayu I Bahasa Melayu II Sains II Matematik I Matematik 2 KHB Bahasa Cina 1 / Bahasa Arab 1 Nama Guru En.10 pagi 10.40 – 12.30 – 12.50 ptg 8.CONTOH GURU BERTUGAS DAN JADUAL WAKTU PEPERIKSAAN Tarikh / Hari Masa 8.45 ptg 8.10 – 10.30 – 3. Ayob bin Dol Pn.Azlan b.

7. 3. Fax Sekolah Bil KP 1. 2. 6. Nama Penuh : Jantina Gred Jawatan Gaji Hakiki Alamat Rumah No Tel Rumah No. H/P Kad Pengenalan . Telefon Sekolah : Kod Sekolah : No. 4.CONTOH MAKLUMAT CADANGAN KETUA PENGAWAS (KP) DAN PENGAWAS YANG AKAN BERTUGAS SEMASA PENILAIAN MENEGAH RENDAH Nama Sekolah : No. 5.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful