RPH

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TARIKH : 23 OKTOBER 2008 HARI : KHAMIS MATA PELAJARAN : PENDIDIKAN SENI VISUAL BILANGAN MURID : 3 GIGIH WAKTU : 9.15 – 10.15 PAGI TAHAP : SATU KELAS : 35 / 35 ORANG BIDANG : MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN KEGIATAN : MEMBINA MODEL TAJUK : ’ KERETAPI TERLAJU DI DUNIA ’ KEMAHIRAN : MENGGUNTING, MENAMPAL, MENGUKUR OBJEKTIF DIAKHIR PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN MURID DAPAT: 1. Menghasilkan binaan model keretapi dengan menggunakan teknik guntingan dan tampalan 2. Menguasai kemahiran membuat imbangan menggunting, mengukur, menampal, menyusun atur dan menghasilkan model keretapi 3. Murid akan merasa bangga dengan hasil kerja masing – masing. PENGALAMAN SEDIA ADA 1. Murid tahu, jenis – jenis pengangkutan di Malaysia 2. Murid pernah menaiki keretapi.

PENERAPAN NILAI 1. Berusaha, kreatif, rajin, tekun, 2. Teliti, patuh, sabar. ALAT BANTU MENGAJAR PERSEDIAAN GURU 1. Hasil kerja guru 2. Contoh – contoh pengangkutan PERSEDIAAN MURID 1. Kotak ubat gigi 2. Getah gelung 3. Kad manila 6. Gam / Gunting KBKK Murid dapat mengetahui teknik gunting dan tampal bagi menghasilkan model keretapi. Murid dapat menginflikasikan ciri – ciri keretapi. RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TARIKH : 13 OKTOBER 2008 HARI : ISNIN WAKTU/MASA : 11.35 – 12.35 PAGI TAHUN : 5 GIGIH

meningkatkan kemahiran dan kreativiti dalam aktiviti menggambar melalui teknik anyaman kelarai beras patah. 1. Memahami konsep. meningkatkan kemahiran dan kreativiti dalam aktiviti menggambar melalui teknik gurisan. Menghasilkan kelarai beras patah . RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TARIKH : 14 OKTOBER 2008 HARI : SELASA WAKTU/MASA : 10.45 – 11.45 PAGI TAHUN : 5 YAKIN MATA PELAJARAN : PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHAP : DUA BILANGAN MURID : /35 ORANG BIDANG : KRAF TRADITIONAL KEGIATAN : ANYAMAN KELARAI TAJUK : HIASAN DINDING KEMAHIRAN : MEMBUAT HIASAN DINDING (KELARAI BERAS PATAH) OBJEKTIF DIAKHIR PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN MURID DAPAT. Memahami konsep. Menemui pelbagai jenis garisan dalam aktiviti gurisan PENGALAMAN SEDIA ADA Murid pernah mempelajari teknik asas dan melakukan aktiviti gurisan Murid pernah melihat dan melakukan aktiviti tersebut PENERAPAN NILAI Mengharga alam semulajadi Murid dapat belajar sesuatu yang baru dalam aktiviti menggambar dengan teknik gurisan PERSEDIAAN GURU Carta langkah (power point) Contoh gambar dengan teknik gurisan Crayon dan klip kertas PERSEDIAAN MURID Kertas lukisan KBKK Murid dapat menggabungkan pelbagai idea kreatif dalam menghasilkan gambar dalam air “ikan makan anak ikan” dan dijadikan hiasan dinding. 1. 2. 2. Menghasilkan hiasan dinding 3.MATA PELAJARAN : PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHAP : DUA BILANGAN MURID : /30 ORANG BIDANG : MENGGAMBAR KEGIATAN : GURISAN TAJUK : HIASAN DINDING KEMAHIRAN : MEMBUAT HIASAN DINDING DENGAN TEKNIK GURISAN OBJEKTIF DIAKHIR PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN MURID DAPAT.

PENGALAMAN SEDIA ADA Murid pernah melihat dan pernah menggunakan PENERAPAN NILAI Murid dapat menggabungkan teknik anyaman dan mozek Murid dapat belajar sesuatu yang baru PERSEDIAAN GURU Carta langkah (power point) Contoh kelarai Kertas warna. gam dan kertas A4 PERSEDIAAN MURID Kertas warna.3. Menemui kesan penggunaan bahan yang berlainan warna dan pelbagai jenis anyaman memberikan kesan yang menarik. gam dan kertas A4 KBKK Murid dapat menggabungkan pelbagai idea kreatif dalam menghasilkan kelarai .

Hasilan guru iii.cara bermain dan bentuk-bentuk gasing Penerapan Nilai 1. Pelbagai jenis warna seperti warna magik. Menguasai kemahiran mewarna dengan menggunakan pelbagai teknik garisan 3.pen berdakwat dan pen maker b) Persediaan murid i. Murid dapat menghargai alam flora dan fauna yang ada disekeliling mereka 2. Carta langkah iv. murid dapat : 1. Kertas warna iv. 2. Menghasilkan bentuk gasing yang cantik dan menarikdengan menggunakan teknik garisan. Murid berasa bangga kerana dapat menghasilkan bentuk gasing yang menarik mengikut kreativiti masing-masing. Warna magik ii. Warna pensel iii.fungsi. Gambar gasing ii. Penekanan dari segi kekemasan dan kebersihan Alat Bantu Mengajar a) Persediaan Guru i.30-11. Home . Bahan-bahan seperti manik Kbkk Murid-murid dapat mengetahui teknik mewarna dengan cara yang betul dan dapat menghargai warisan seni negara. Pengalaman Sedia Ada Murid pernah meliihat dan tahu jenis-jenis gasing..Tahun 5 Rancangan Pengajaran Harian Pendidikan Seni Visual Tarikh : 11Ogos 2008 Hari: Jumaat Matapelajaran : Pendidikan Seni Visual Bilangan pelajar : 30/30 orang Waktu : 10.30 pagi Tahap : 2 Kelas : 5 Arif Bidang : Mengenal Kraf Kegiatan : Garisan Tajuk : Gasingku Kemahiran : Mewarna menggunakan pelbagai teknik garisan Objektif Pengajaran dan Pembelajaran: Pada akhir pengajaran dan pembelajaran. Berfikir secara kritis dan kreatif 3.

3.membuat keseimbangan dan guntingan Objektif Pengajaran dan Pembelajaran: Pada akhir pengajaran dan pembelajaran. Hasilan guru iii. Penerapan Nilai 1. Kad manila iii. Menghasilkan topeng mata yang mempunyai ciri-ciri atau prinsip-prinsip rekaan. Pengalaman Sedia Ada Murid pernah melihat drama zorro.30 pagi Tahap : 2 Kelas : 4 Arif Bidang : Membentuk dan membuat binaan Kegiatan : Topeng Tajuk : Topeng Mata Kemahiran : Membuat topeng.Posted by teratakkaryaseni at 5:18 PM 0 comments Tahun 4 Rancangan Pengajaran Harian Pendidikan Seni Visual Tarikh : 10 Ogos 2008 Hari: Khamis Matapelajaran : Pendidikan Seni Visual Bilangan pelajar : 30/30 orang Waktu : 10. Gambar topeng ii. Gam dan gunting ii.batman atau drama-drama yang menggunakan topeng sebagai penyamaran diri. Menguasai kemahiran membentuk.membuat keseimbangan dalam proses membuat topeng. Bahan-bahan seperti manik Kbkk Murid-murid akan menggunakan prinsip-prinsip senilukis dan senireka dalam proses penghasilan topeng mata .30-11.menggunting dan membuat topeng. Kertas warna iv. Murid berasa bangga kerana dapat menghasilkan topeng mengikut kreativiti murid-murid. Gunting b) Persediaan murid i. Penekanan dari segi kekemasan dan kebersihan Alat Bantu Mengajar a) Persediaan Guru i. Murid dapat menghargai alam flora dan fauna yang ada disekeliling mereka 2. murid dapat : 1. Berfikir secara kritis dan kreatif 3. Carta langkah iv. 2.

Gunting dan gam Kbkk Murid-murid akan lebih mahir dalam proses menganyam menggunakan kertas warna yang telah disediaka . Hasilan guru iii.menggunting dan mencorak hiasan 3. Menghasilkan cantuman teknik yang menarik 2.menggunting dan mencorak hiasan Objektif Pengajaran dan Pembelajaran: Pada akhir pengajaran dan pembelajaran. Kertas lukisan ii.30-11. Berfikir secara kritis dan kreatif 3. Kertas warna iv. Murid dapat menghagai alam flora dan fauna yang ada disekeliling mereka 2. Menguasai kemahiran membuat lakaran putus-putus secara sambungan. Gambar burung strawberi ii. Pengalaman Sedia Ada Murid pernah membuat corak anyaman dan pernah melihat kelarai mata bilis di rumah atau di persekitaran mereka Penerapan Nilai 1. Murid berasa bangga kerana dapat menghasilkan corak-corak capan yang menarik pada burung merak.30 pagi Tahap : 1 Kelas : 3 Arif Bidang : Membuat corak dan rekaan Kegiatan: Kolaj + anyaman mata bilis Tajuk : Strawberiku Kemahiran : Membuat lakaran putus-putus secara sambungan. murid dapat : 1. Penekanan dari segi kekemasan dan kebersihan Alat Bantu Mengajar a) Persediaan Guru i. Gam dan gunting b) Persediaan murid i.Posted by teratakkaryaseni at 5:14 PM 0 comments Tahun 3 Rancangan Pengajaran Harian Pendidikan Seni Visual Tarikh : 09 Ogos 2008 Hari: Rabu Matapelajaran : Pendidikan Seni Visual Bilangan pelajar : 30/30 orang Waktu : 10.

Penekanan dari segi kekemasan dan kebersihan Alat Bantu Mengajar a) Persediaan Guru i. Pelbagai kertas warna iii. Gambar burung enggang ii. Hasilan guru iii. Gunting dan gam b) Persediaan murid i. Menghasilkan gambar buah-buahan dengan menggunakan teknik gurisan 2. Murid dapat menghagai alam flora dan fauna yang ada disekeliling mereka 2. murid dapat : 1.30-11.30 pagi Tahap : 1 Kelas : 2 Arif Bidang : Menggambar Kegiatan : Kolaj Tajuk : Burung Enggang Kemahiran : Memotong. Kertas lukisan ii.menampal mengikut warna burung enggang Objektif Pengajaran dan Pembelajaran: Pada akhir pengajaran dan pembelajaran.Posted by teratakkaryaseni at 5:00 PM 0 comments Tahun 2 Rancangan Pengajaran Harian Pendidikan Seni Visual Tarikh : 08 Julai 2008 Hari: Selasa Matapelajaran : Pendidikan Seni Visual Bilangan pelajar : 25/25 orang Waktu : 10. Murid berasa bangga dengan hasilan masing-masing Pengalaman Sedia Ada Murid pernah melihat burung enggang di televisyen dan juga di zoo Penerapan Nilai 1. Berfikir secara kritis dan kreatif 3. Gunting dan gam Kbkk Murid menggunakan kreativiti untuk menghasilkan gambar burung enggang dengan menggunakan teknik masing-masing Posted by teratakkaryaseni at 4:57 PM 0 comments Tahun 1 . Kertas warna iv. Menguasai kemahiran melukis dan mengguris dengan menggunakan warna krayon 3.

Gambar bunga ii. Menguasai kemahiran mewarna dengan pelbagai media 3.com/doc/10187510/Pendidikan-Seni-Visual-1Cth-RncngnPengajaran http://www.30 pagi Tahap : 1 Kelas : 1 Arif Bidang : Menggambar Kegiatan : Mewarna Tajuk : Bunga-bungaku Kemahiran : Mewarna dengan cara yang betul Objektif Pengajaran dan Pembelajaran: Pada akhir pengajaran dan pembelajaran.scribd. Murid dapat menghargai alam flora dan fauna yang ada disekeliling mereka 2. murid dapat : 1.Tarikh : 07 Julai 2008 Hari : Isnin Matapelajaran : Pendidikan Seni Visual Bilangan pelajar : 23/24 orang Waktu : 10. Menghasilkan gambar Bunga-bungaku dengan cantik dan menarik 2. Murid berasa bangga dengan hasilan masing-masing Pengalaman Sedia Ada Murid pernah melihat gambar bunga-bunga di sekitar kawasan rumah mereka Penerapan Nilai 1. Warna pensil dan krayon b) Persediaan murid i. Usaha untuk menghaslkan gambar Bunga-bungaku cantik dan menarik Alat Bantu Mengajar a) Persediaan Guru i. Warna pensil dan krayon Kbkk Murid pernah menggunakan pelbagai jenis warna dengan komposisi dan ruang yang betul http://www.30-11. Berfikir secara kritis dan kreatif 3. Kertas lukisan ii.scribd.com/doc/11090513/Pendidikan-Seni-Visual .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful