Anda di halaman 1dari 6

1. What is the protein requirement of a 6-12 month old in g/kg/day?

a. 1.8
b. 1.5
c. 2.0
d. 2.2
e. 1.2
2. Which of the following is FALSE?
a. Infants are less vulnerable to malnutrition than adults
b. At 1 year old, 5% of energy intake is used for growth
c. At 4 months old, 30% of energy intake is used for growth
d. At 3 years, 2% of energy intake is used for growth
e. The risk of growth failure is greatest in the first 6 months
3. Obese children are those with a BMI above the
a. 98th centile
b. 99th centile
c. 92nd centile
d. 95th centile
e. 96th centile
4. What is the protein requirement of a 1-3 year old in g/kg/day?
a. 2.2
b. 2.0
c. 1.2
d. 1.8
e. 1.5
5. Found in breastmilk; promotes growth of something which metabolises lactose to lactic
and acetic acid
a. Bifidus factor
b. Interferon
c. Lysozyme
d. Lactoferrin
e. Secretory IgG
6. What is the protein requirement ofa 0-6 month old in g/kg/day?
a. 1.2
b. 1.5
c. 2.2
d. 2.0
e. 1.8
7. Comprises 90% of immunoglobulin in human milk
a. IgM
b. IgG
c. IgE
d. IgD
e. IgA
8. What is the energy requirement of a 1-3 year old in kcal/kg/day?
a. 40
b. 95
c. 115
d. 75
e. 65
9. Failure to grow associated with emaciation and fair appetite. It may be defined in terms of
weight, for example less than 60% of that expected for age. Generally occurs in infants up to
one year. In the developed world it is found in infants who are born undernourished or are
recovering from a severe chronic illness, especially those affecting the bowel.
a. Metabolic syndrome
b. Marasmus
c. Diencephalic syndrome
d. Kwashiorkor
e. Palintosis syndrome
10. A very rare neurological disorder characterized by failure to thrive, emaciation, amnesia,
intense sleepiness, unusual eye position and sometimes blindness. Normally seen in infancy
or early childhood. Usually caused by a brain tumor such as a low-grade glioma or
astrocytoma.
a. Palintosis syndrome
b. Marasmus
c. Kwashiorkor
d. Diencephalic syndrome
e. Metabolic syndrome
11. Secretes prolactin
a. pineal gland
b. cingulate gyrus
c. hypothalamus
d. anterior pituitary
e. posterior pituitary
12. What is the protein requirement of a 7-1 year old in g/kg/day?
a. 2.0
b. 1.8
c. 1.2
d. 1.5
e. 2.2
13. What is the energy requirement of a 0-6 month old in kcal/kg/day?
a. 95
b. 40
c. 65
d. 75
e. 115
14. A failure in mineralisation of the growing bone or osteoid tissue
a. osteoporesis
b. osteochondrtitis
c. rickets
d. osteomalacia
e. tetany
15. What is the protein requirement of a 4-6 year old in g/kg/day?
a. 2.2
b. 1.8
c. 2.0
d. 1.5
e. 1.2
16. Found in breastmilk; Inhibits growth of E. coli
a. Lactoferrin
b. Bifidus factor
c. Interferon
d. Secretory IgG
e. Lysozyme
17. The most effective intervention to prevent obesity appears to be
a. increased fruit and vegetable intake
b. decreased fat intake
c. increased fibre intake
d. increased physical activity
e. reduced television viewing
18. Which of the following is NOT a characteristic of metabolic syndrome
a. raised fasting plasma glucose
b. elevated triglyceride
c. raised blood pressure
d. high HDL
e. central obesity
19. Found in breastmilk; an antiviral agent
a. Interferon
b. Lactoferrin
c. Bifidus factor
d. Lysozyme
e. Secretory IgB
20. Which of the following is NOT a clinical feature of rickets
a. Craniotabes
b. hypertonia
c. Seizures (in late stage)
d. Harrison's sulcus
e. Frontal bossing of skull
21. Which of the following is FALSE with regards to breastfeeding?
a. reduces risk of nectotising enterocolitis
b. reduces risk of gastrointestinal infection and IBD
c. reduces risk of diabetes
d. Breastfed infants less likely to get neonatal jaundice
e. may reduce the risk of SIDS
22. In 2007, in the UK, what percentage of mothers were still breastfeeding their baby 6
months after birth?
a. 15
b. 35
c. 25
d. 55
e. 45
23. Vitamin ___ deficiency is common in many developing countries where it causes eye
damage from corneal scarring
a. B
b. D
c. C
d. E
e. A
24. Which of the following is associoated with obesity in childhood?
a. heart failure
b. benign intracranial hypertension
c. hyperinsulinaemia
d. asthma
e. all of these
25. Less than ___% of children with 'failure to thrive' will be found to have an organic cause.
a. 20
b. 15
c. 25
d. 10
e. 5
26. Malnutrition associated with oedema and loss of appetite. Commonly occurs in children
18 to 24 months old at the time of weaning. Energy intake may be adequate but there is
insufficient protein intake for growth, leading to muscle wasting but preservation of some
subcutaneous fat.
a. Kwashiorkor
b. Metabolic syndrome
c. Palintosis syndrome
d. Diencephalic syndrome
e. Marasmus
27. Which of the following statements about failure to thrive is FALSE?
a. Most childrne with FTT do not require any investigations
b. It is present if an infants weight falls accross two centile lines
c. It is accompanied by abnormal signs or symptoms if there is an organic cause
d. It is a recognised diagnosis
e. It is most likely due to inadequate food intake
28. In 2007, in the UK, what percentage of women breatfeed their baby at birth?
a. 76
b. 66
c. 56
d. 46
e. 86
29. Which of the following is NOT a cause of rickets?
a. Chronic renal disease
b. A diet low in phytic acid
c. Decreased exposure ot sunlight
d. Macrobiotic diets
e. Diets low in calcium
30. Colostrum differs from mature milk in that it has higher levels of
A. Protein
B. Immunoglobulin
C. Fat
D. A & B
E. B & C
31. Which of the following tests might help with a diagnosis of Coeliac disease?
a. Anti -endomysial and anti-gliadin antibodies
b. Sweat test
c. Creatinine and electrolytes
d. LFT
e. Ferritin
32. Secretes oxytocin
a. pineal gland
b. posterior pituitary
c. hypothalamus
d. cingulate gyrus
e. anterior pituitary
33. Which of the following is NOT a cause of rickets?
a. Phenobarbital
b. Increased production of 25(OH)D3
c. Fanconi syndrome
d. Phenytoin
e. Prolonged parentetal nutrition
34. Which of the following is FALSE regarding the disadvantages breastmilk?
a. Increased risk of Hep B and HIV transmission
b. May be associated with jaundice
c. Insufficient Vit K to prevent haemorrhagic disease of newborn
d. Promotoes growth of E. Coli
e. Maternal CMV can be transmitted via breastmilk
35. What is the energy requirement of a 7-10 year old in kcal/kg/day?
a. 115
b. 65
c. 40
d. 75
e. 95
36. According to the food standards agency and the Dept of Health (2008), solid foods
should be introduced at around
a. 4 months
b. 2 months
c. 10 months
d. 8 months
e. 6 months
37. Which of the following is NOT a symptom of kwashikor?
a. Angular stomatitis
b. Bradycardia and hypotension
c. Hypokeratosis
d. Distended abdomen and enlarged liver
e. "Flaky-paint" skin rash

key
1. C
2. A
3. A
4. D
5. A
6. C
7. E
8. B
9. B
10. D
11. D
12. C
13. E
14. C
15. D
16. A
17. E
18. D
19. A
20. B
21. D
22. C
23. E
24. E
25. E
26. A
27. D
28. A
29. B
30. D
31. A
32. B
33. B
34. D
35. D
36. E
37. C