Anda di halaman 1dari 46

P25-16

® Code
0
MAIN PATTERN ONLINE TEST-5 (MONT-5) XII
TARGET : JEE (MAIN+ADVANCED) 2017
COURSE : VIJETA (JP), VISHWAAS (JF), ANOOP (EP), AKHIL (EF)
Date (fnukad) : 09-02-2017 Time: 3 Hours(le; : 3 ?k.Vsa) Max. Marks (egÙke vad) : 360
Please read the instructions carefully. You are allotted 5 minutes specifically for this purpose.
Ñi;k bu funsZ'kksa dks /;ku ls i<+saA vkidks 5 feuV fo'ks"k :i ls bl dke ds fy, fn;s x;s gSaA

INSTRUCTIONS / funsZ'k :
A. General : A. lkekU; %
1. This booklet is your Question Paper. Do not break 1. ;g iqfLrdk vkidk iz'u&i=k gSA bldh eqgjsa rc rd u
the seals of this booklet before being instructed to do rksMsa tc rd fujh{kdksa ds }kjk bldk funsZ'k u fn;k tk;sA
so by the invigilators.

DO NOT BREAK THE SEAL WITHOUT BEING INSTRUCTED TO DO SO BY THE INVIGILATOR


2. Blank spaces and blank pages are provided in the 2. dPps dke ds fy;s [kkyh i`"B vkSj [kkyh txg bl
question paper for your rough work. No additional iqfLrdk esa gh gSA dPps dke ds fy, dksbZ vfrfjDr dkxt
sheets will be provided for rough work.
ugha fn;k tk;sxkA
3. Blank papers, clipboards, log tables, slide rules, 3. dksjs dkxt] fDyi cksMZ (CLIP BOARD)] ykWx rkfydk]
calculators, cameras, cellular phones, pagers and LykbM:y] dSYdqysVj] dSejk] lsyQksu] istj vkSj fdlh
electronic gadgets are NOT allowed inside the
examination hall. izdkj ds bysDVªkfud midj.k ijh{kk d{k esa vuqefr ugha

tc rd ifjos"kd funsZ'k ugha nsa rc rd iz'u i=k dh lhy dks ugha [kksaysA
gSA
4. Write you name and roll number in the space 4. bl iqfLrdk ds fiNys i`"B ij fn, x, LFkku esa viuk uke
provided on the back cover of this booklet. vkSj jksy uEcj fyf[k,A
5. Using a black ball point pen, darken the bubbles 5. Åijh ewy i`"B ds cqycqyksa (BUBBLES) dks dkys ckWy
on the upper original sheet. IokbaV dye ls dkyk djsaA
6. DO NOT TAMPER WITH/MUTILATE THE ORS OR 6. vks-vkj-,l- (ORS) ;k bl iqfLrdk esa gsj&Qsj@foÑfr u
THE BOOKLET. djsaA
7. On breaking the seals of the booklet check that it 7. bl iqfLrdk dh eqgjsa rksM+us ds i'pkr~ Ñi;k tk¡p ysa fd
contains all the 90 questions and corresponding blesa lHkh 90 iz'u vkSj muds mÙkj fodYi Bhd ls i<+s tk
answer choices are legible. Read carefully the
Instructions printed at the beginning of each section. ldrs gSaA lHkh [kaMksa ds izkjaHk esa fn;s gq, funsZ'kksa dks /;ku ls
i<+saA
B. Filling the ORS B. vks-vkj-,l (ORS) Hkjuk % ORS dks Hkjus ds fy, dsoy dkys
Use only Black ball point pen only for filling the ORS. ck¡y iSu dk mi;ksx dhft,A
8. Write your Roll no. in the boxes given at the top left 8. ORS ds lcls Åij cka;s dksus esa fn, x, ck¡Dl esa viuk
corner of your ORS with black ball point pen. Also, jksy uEcj dkys ck¡y ikbUV ls fyf[k, rFkk laxr xksys Hkh
darken the corresponding bubbles with Black ball
point pen only. Also fill your roll no on the back side of dsoy dkys isu ls Hkfj;sA ORS ds ihNs dh rjQ Hkh viuk
your ORS in the space provided (if the ORS is both side jksy uEcj fyf[k, (;fn ORS nksuksa rjQ Nih gqbZ gSA)
printed).
9. Fill your Paper Code as mentioned on the Test Paper 9. ORS ij viuk isij dksM fyf[k, rFkk laxr xksyksa dks dkys
and darken the corresponding bubble with Black ball ck¡y isu ls dkys dhft,A
point pen.
10. If student does not fill his/her roll no. and paper code 10. ;fn fo|kFkhZ viuk jksy uEcj rFkk isij dksM lgh vkSj
correctly and properly, then his/her marks will not be mfpr rjhds ugha Hkjrk gS rc mldk ifj.kke jksd fy;k
displayed and 5 marks will be deducted (paper wise)
from the total. tkosxk rFkk iz'u&i=k esa izkIrkad ls 5 vad dkV fy, tkosaxsaA
(Please read the last page of this booklet for rest of the instructions)
Ñi;k 'ks"k funsZ'kksa ds fy;s bl iqfLrdk ds vfUre i`"B dks i<+sA

Resonance Eduventures Ltd.


CORPORATE OFFICE : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Ph.No. : +91-744-3012222, 6635555 | Toll Free : 258 5555
Reg. Office : J-2, Jawahar Nagar, Main Road, Kota (Raj.)-324005 | Ph. No.: +91-744-3192222 | FAX No. : +91-022-39167222
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in | CIN: U80302RJ2007PLC024029 P25-16
PHYSICS
PART-I : PHYSICS

PHYSICS
SECTION - I
Straight Objective Type
This section contains 15 multiple choice questions. Each question has 4 choices (A), (B), (C)
and (D) for its answer, out of which ONLY ONE is correct.
[k.M- I
lh/ks oLrqfu"B izdkj
bl [k.M esa 15 cgq&fodYih iz'u gSaA izR;sd iz'u ds 4 fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSa] ftuesa ls flQZ ,d
lgh gSA

1. The angular momentum of an electron in first orbit of Li++ ion is :


Li+++ vk;u dh igyh d{kk esa bysDVªkWu dk dks.kh; laosx gksxk
3h 9h h h
(A) (B) (C) (D)
2 2 2 6

2. The energy that should be added to an electron, to reduce its debroglie wavelength from
2 × 10–9 m to 0.5 × 10–9 m will be:
bysDVªkWu dh Mh czksxyh rjaxnS/;Z 2 × 10–9 m ls 0.5 × 10–9 m rd ?kVkus ds fy, bysDVªkWu dks nh tkus okyh
ÅtkZ gksxhA
(A) 1.1 MeV (B) 0.56 MeV (C) 0.56 KeV (D) 5.67 eV

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)- 324005
®
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PJP/JFMONT5090217C0-1
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
PHYSICS
3. In an x - ray tube, if the accelerating potential difference is changed, then:

PHYSICS
(A) the frequency of characteristic x  rays of a material will get changed
(B) number of electrons emitted will change
(C) the difference between 0 (minimum wavelength) and k (wavelength of kx  ray) will get

changed
(D) difference between k and k will get changed.

x fdj.ksa ufydk esa ;fn Rofjr foHkokUrj ifjofrZr gks rc &


(A) inkFkZ dh vfHkyk{kf.kd x fdj.kksa dh vko`fÙk cnysxhA
(B) mRlftZr bysDVªkWu dh la[;k cny tk;sxhA
(C) 0 (U;wure rjaxnS/;Z) rFkk k (k x fdj.kksa dh rjax nS/;Z) dk vUrj cny tk;sxkA
(D) k rFkk k dk vUrj cny tk;sxkA

4. The element which has a k x-rays line of wavelength 1.8 Å is

(R = 1.1 × 107 m–1, b = 1 and 5 / 33 = 0.39)

rRo] ftldh k x–fdj.kksa dh rjaxnsS/;Z 1.8Å gS&

(R = 1.1 × 107 m–1, b = 1 rFkk 5 / 33 = 0.39)

(A) Co, Z = 27 (B) Iron, Z = 26 (C) Mn, Z = 25 (D) Ni, Z = 28

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)- 324005
®
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PJP/JFMONT5090217C0-2
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
PHYSICS
5. Radiation pressure on any surface is :

PHYSICS
(A) dependent on wavelength of the light used
(B) dependent on nature of surface and intensity of light used
(C) dependent on frequency and nature of surface
(D) depends on the nature of source from which light is coming and on nature of surface on which
it is falling.
fdlh Hkh lrg ij fofdj.k nkc %
(A) mi;ksx fd;s x;s çdk'k ds rjaxnS/;Z ij fuHkZj djrk gSA
(B) lrg dh çd`fr o mi;ksx fd;s x;s çdk'k dh rhozrk ij fuHkZj djrk gSA
(C) vko`fÙk o lrg dh çd`fr ij fuHkZj djrk gSA
(D) çdk'k L=kksr] tgk¡ ls çdk'k vk jgk gS ,oa ftl lrg ij izdk'k vkifrr gks jgk gS mldh çd`fr ij
fuHkZj djrk gSA

6. When a metallic surface is illuminated with monochromatic light of wavelength , the stopping
potential is 5 V0. When the same surface is illuminated with light of wavelength 3, the stopping
potential is V0. Then the work function of the metallic surface is :
tc ,d /kkfRod lrg dks , rjaxnS/;Z ds ,do.khZ; çdk'k ls çdkf'kr fd;k tkrk gS rks fujks/kh foHko 5 V0 gSA
tc bl lrg dks 3 rjaxnS/;Z ds çdk'k ls çdkf'kr fd;k tkrk gS rks fujks/kh foHko V0 gSA /kkfRod lrg dk
dk;ZQyu gS :
hc hc hc 2hc
(A) (B) (C) (D)
6 5 4 4

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)- 324005
®
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PJP/JFMONT5090217C0-3
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
PHYSICS
7. The energy released per a.m.u. mass of substance spent is maximum in :

PHYSICS
(A) fission (B) fusion (C) radio active decay (D) k  capture
inkFkZ ds æO;eku }kjk izfr ijek.kq æO;eku bdkbZ esa eqDr ÅtkZ fdlesa vf/kdre gksxh :
(A) fo[k.Mu (B) lay;u (C) jsfM;ks lfØ; {k; (D) k  vf/kxzg.k (dsipj)

3
8. The radii of nuclei of two atoms are in ratio . Assuming them to be Hydrogen like atom, the ratio
2
of their orbital radius for K shell will be (assume no. of proton = No. of neutron for each atom)
27 8 4
(A) (B) (C) (D) None of these
8 27 9
3
nks ijek.kqvksa ds ukfHkdksa dh f=kT;k dk vuqikr gSA mudks gkbMªkstu ln`'; ijek.kq ekurs gq,] muds
2
K dks'k dh d{kh; f=kT;k gksxh ¼ekusa izR;sd ijek.kq esa izksVksu dh la[;k = U;wVªkWu dh la[;k)
27 8 4
(A) (B) (C) (D) buesa ls dksbZ ugha
8 27 9

9. Fermi energy is the-


(A) Minimum energy of electrons in metal at 0 K
(B) Minimum energy of electrons in metal at 0°C
(C) Maximum energy of electrons in metal at 0 K
(D) Maximum energy of electrons in metal at 0°C
QehZ ÅtkZ gS-
(A) 0 K rki ij /kkrqvksa esa bysDVªkWuksa dh U;wure~ ÅtkZ
(B) 0°C rki ij /kkrqvksa esa bysDVªkWuksa dh U;wure~ ÅtkZ
(C) 0 K rki ij /kkrqvksa esa bysDVªkWuksa dh vf/kdre~ ÅtkZ
(D) 0°C rki ij /kkrqvksa esa bysDVªkWuksa dh vf/kdre~ ÅtkZ

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)- 324005
®
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PJP/JFMONT5090217C0-4
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
PHYSICS
10. Which of the following energy band diagram shows the N-type semiconductor-

PHYSICS
Conduction Conduction
Band Band

1 ev Impurity
1 ev
level
(A) (B)
Valence Valence
Band Band

Valence Valence
Band Band

Impurity 1 ev Impurity
1 ev level level
(C) (D)
Conduction Conduction
Band Band

fuEu esa ls dkSulk ÅtkZ vUrjky N- izdkj ds v)Zpkyd dks iznf'kZr djrk gS &

Pkky u pky u
cS.M cS
.M

1 ev 1 ev v ' kqf)
Lr j
(A) (B)
l a; kst h l a; kst h
cS.M Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy,
cS. M LFkku)

la
; kst h
cS
.M l a; kst h
cS.M

1 ev v' kqf) v ' kqf)


1 ev
Lr j Lr j
(C) pky u (D)
pky u
cS
.M cS
.M

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)- 324005
®
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PJP/JFMONT5090217C0-5
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
PHYSICS
11. In an electromagnetic wave, the electric field oscillates sinusoidally with amplitude 48 Vm–1, the

PHYSICS
RMS value of oscillating magnetic field will be nearly equal to :

oS|qr pqEcdh; rjax esa, oS|qr {ks=k vk;ke 48 Vm–1 ls T;koØh; (sinusoidally) nkSyu djrk gSA nkSfy=k

pqEcdh; {ks=k dk oxZ ek/; ewy eku yxHkx cjkcj gksxk :

(A) 1.6 × 10–8T (B) 16 × 10–9 T (C) 144 × 108T (D) 11.3 × 10–8T

 
12. If E and B be the electric and magnetic fields of electromagnetic waves, then the direction of

propagation of e. m. wave is along the direction of


     
(A) B  E (B) E • B (C) E  B   (D) None of the above
 
oS|qr pqaEcdh; rjaxks esa ;fn oS|qr o pqEcdh; {ks=k Øe'k% E o B gSa] rc oS|qr pqEcdh; rjax ds lapj.k dh

fn'kk gksxh
     
(A) B  E (B) E • B (C) E  B   (D) mijksDr esa dksbZ ughsa

13. Find the energy stored in a 60 cm length of a laser beam operating at 4 mW.

4 mW ij lapkfyr ,d izdk'k iqat dh 60 cm yEckbZ esa laxzkfgr ÅtkZ Kkr djksA

(A) 8 × 10–12 J (B) 2 × 10–12 J (C) 8 × 10–10 J (D) 4 × 10–12 J

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)- 324005
®
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PJP/JFMONT5090217C0-6
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
PHYSICS

14. The process of changing some characteristic of a carrier wave in accordance with the intensity of

PHYSICS
the signal is called -
(A) amplification (B) rectification
(C) modulation (D) none of these

flXuy dh rhozrk ds vuqlkj ] ,d okgd rjax ds dqN vfHkyk{kf.kd xq.kksa dks cnyus dh izfØ;k dgykrh gS -

(A) izo/kZu (,sEiyhQhds'ku) (B) fn"Vdj.k (rectification)

(C) eksM;wys'ku (D) buesa ls dksbZ ugh

15. Advantage of optical fibre


(A) High bandwidth and EM interference
(B) Low bandwidth and EM interference
(C) High band width, low transmission capacity and no EM interference
(D) High bandwidth, high data transmission capacity and no EM interference

izdk'kh; Qkbcj (rUrq) dk ykHk gS

(A) mPp cS.M pkSMkbZ ,oa fo|qr pqEcdh; O;frdj.k

(B) fuEure cS.M pkSMkbZ ,oa fo|qr pqEcdh; O;frdj.k

(C) mPp cS.M pkSMkbZ] vYi lapj.k {kerk ,oa dksbZ fo|qr pqEcdh; O;frdj.k ugha

(D) mPp cS.M pkSMkbZ] mPp MkVk lapj.k {kerk ,oa dksbZ fo|qr pqEcdh; O;frdj.k ugha

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)- 324005
®
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PJP/JFMONT5090217C0-7
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
PHYSICS

SECTION - II

PHYSICS
Integer value correct Type
This section contains 15 questions. The answer to each question is a single digit integer,
ranging from 0 to 9 (both inclusive).
[k.M - II
iw.kk±d eku lgh çdkj
bl [k.M esa 15 ç'u gSaA çR;sd ç'u dk mÙkj 0 ls 9 rd ¼nksuksa 'kkfey½ ds chp dk ,dy vadh; iw.kk±d gSA

16. A neutron strikes a hydrogen atom which is initially at rest and free to move.The initial speed of the
neutron is u.After the collision both neutron and the H atom move making 300 angle with the initial velocity
of the neutron.Also the H atom is found to get excited to first excited state.If the initial KE = p times first
excitation energy of the H atom, find the value of p (assume mass of neutron = mass of H atom)
izkjEHk esa fLFkj rFkk xfr dj ldus ds fy, LorU=k gkbMªkstu ijek.kq ls ,d U;wVkWu Vdjkrk gSA U;wVªkWu dh izkjfEHkd
pky u gSA VDdj ds ckn U;wVªkWu rFkk gkbMªkstu ijek.kq nksuksa U;wVªkWu ds izkjfEHkd osx dh fn'kk ls 300 dks.k ij xfr
djrs gSA H ijek.kq dks izFke mÙksftr voLFkk esa ik;k x;k gSA ;fn izkjfEHkd KE = gkbM«kstu ijek.kq dh izFke mÙkstu
ÅtkZ dk p xquk gS] rks p dk eku Kkr dhft,A ¼ekfu;s fd U;wVªkWu dk nzO;eku = H ijek.kq dk nzO;eku)

17. A hydrogen atom is in its excited state with energy –1.51 eV. The angular momentum of the
xh
electron in this state is then write the value of ‘x’.
2
,d gkbMªkstu ijek.kq ÅtkZ –1.51 eV ds lkFk bldh mÙksftr voLFkk esa gSA bl voLFkk esa bysDVªkWu dk
xh
dks.kh; laosx gS rks ‘x’ dk eku fy[kksA
2

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)- 324005
®
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PJP/JFMONT5090217C0-8
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
PHYSICS

18. Minimum energy of proton to ionize He+ ion (which is in ground state and is at rest) is 17x eV,

PHYSICS
then x is : (consider mass mHe+ = 4 mp)

He+ vk;u ¼tks ewy voLFkk esa gS rFkk fojke ij gS½ dks vk;fur djus ds fy, izksVkWu dh U;wure ÅtkZ 17x eV

gks rks x gksxkA (ekuk nzO;eku mHe+ = 4 mp)

4 1
19. The wavelengths of K x-rays of two metals ‘A’ and ‘B’ are and respectively, where
1875R 675R

‘R’ is rydberg constant. The number of elements lying between ‘A’ and ‘B’ according to their atomic
numbers is

4 1
nks /kkrq,sa 'A' rFkk 'B' ds fy, x- fdj.k dh K rjaxnS/;Z Øe'k% rFkk gS] tgka 'R'–fjMoxZ
1875R 675R

fu;rkad gSA rks 'A' rFkk 'B' ds e/; ijek.kq Øekad ds vuqlkj fdrus rRo gSA

20. Light of intensity = 3W/m2 is incident on a perfectly absorbing metal surface of area 1 m2 making an
angle of 600 with the normal.If the force exerted by the photons on the surface is p×10-9
(in Newton) find the value of p.

3W/m2 rhozrk dk izdk'k vfHkyEc ls 60º dks.k ij 1 m2 {ks=kQy dh iw.kZr% vo'kks"kd /kkfRod i`"B ij vkifrr

gksrk gSA ;fn i`"B ij QksVkWu }kjk vkjksfir cy p × 10-9 (U;wVu esa) gS] rks p dk eku Kkr dfj,A

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)- 324005
®
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PJP/JFMONT5090217C0-9
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
PHYSICS

226 222
21. The Ra226 nucleus undergoes –decay according to equation Ra88  Rn86  He 24 . If the Q value

PHYSICS
of reaction is Q = x MeV then find the value of [X]. Where [X] represents the greatest integer of x.
226 222
(Given : m (Ra88 )  226.025406u, m(Rn86 )  222.017574u, m(He24 )  4.002603u ]
Ra226 ukfHkd lehdj.k ds vuqlkj –{kf;r djrk gSA ;fn vfHkfØ;k dk Q eku Q = x MeV gS rks [X] dk
eku Kkr djks tgk¡ [X], x ds vf/kdre iw.kkZad dks iznf'kZr djrk gSA
226 222
[ fn;k x;k gS m (Ra88 )  226.025406u, m(Rn86 )  222.017574u, m(He42 )  4.002603u ]

22. In an ore containing uranium the ratio of U238 to Pb206 nucleus is 3. Calculate the age of the ore
(in multiple of X × 109) assuming that all the lead present in the ore is the final stable product of U238.
2  109
Take the average life of U238 to be , find the value of ‘X’ :
n 4 / 3
;wjsfu;e ls cus gq, [kfut esa U238 o Pb206 ukfHkdksa dh la[;k dk vuqikr 3 gSA [kfut dh vk;q (X × 109 ds
xq.kt esa) Kkr djksA ;g ekfu, fd [kfut esa mifLFkr lEiw.kZ lhlk, U238 dk vfUre LFkk;h mRikn gSA U238 dh
2  109
vkSlr vk;q yhft,] rks ‘X’ dk eku fyf[k,A
n 4 / 3

23. The present day abundances of the isotopes U238 and U235 are in the ratio of 128 : 1. They have half lives
49X
of 4.5 × 109 years and 7 × 108 years respectively. If age of earth in × 109 years, then calculate X
76
(Assume equal amount of each isotope existed at the time of formation of the earth)
orZeku esa leLFkkfudksa U238 rFkk U235 dk vuqikr 128 : 1 gSA buds v)Z vk;qdky Øe'k% 4.5 × 109 o"kZ rFkk
49X
7 × 108 o"kZ gSA ;fn i`Foh dh vk;q × 109 o"kZ gks] rks X dh x.kuk dhft;s (;g ekfu;s fd i`Foh fuekZ.k
76
ds le; nksuksa leLFkkfudksa dh cjkcj ek=kk Fkh)

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)- 324005
®
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PJP/JFMONT5090217C0-10
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
PHYSICS
2
24. The length of a germanium rod is 0.58 cm and its area of cross-section is 1mm . If for germanium

PHYSICS
19 –3 2 2 x
ni = 2.5 × 10 m , µh = 0.19 m / V-s, µe = 0.39 m / V-s, then the resistance of the rod is 2.5 × 10  then
find x :
tesZfu;e NM+ dh yEckbZ 0.58 cm rFkk vuqizLFk dkV {ks=k 1mm2 gSA ;fn tesZfu;e ds fy, ni = 2.5 × 1019m–3,
2 2
µh = 0.19 m / V-s, µe = 0.39 m / V-s, gks rks NM+ dk izfrjks/k 2.5 × 10x gS] rks x crkb;sA

25. The radius of Germanium (Ge) nucleus is measured to be twice the radius of 94 Be. The number of
nucleons in Ge are 12x then find x :
9
eki djus ij tesZfu;e (Ge) ukfHkd dh f=kT;k 4 Be dh f=kT;k ls nksxquh ikbZ xbZA tesZfu;e (Ge) esa
U;wfDyvkWuksa dh la[;k 12x gS] rks x Kkr djksaA

26. Light of wavelength  = 4140 Å is incident normal to surface on a metallic sphere of work function
 = 2.5 eV of radius 0.144 m at the rate of 4.8 J/s. Efficiency of photoelectrons is one for every 1012
photons. Assume that the sphere is isolated and initially neutral and that photoelectrons are
instantly swept away after emission. If after t time the emission of photoelectrons will stop, then
find the value of t. (Take hc = 12420 eV Å)
 = 4140 Å rjaxnS/;Z dk izdk'k dk;ZQyu  = 2.5 eV dh ,d 0.144 m f=kT;k ds ,d /kkfRod xksys dh
lrg ij vfHkyEcor~ 4.8 J/s dh nj ls vkifrr gksrk gSA izR;sd 1012 QksVksu ds fy, QksVksbySDVªkWu dh
n{krk ,d gSA ekfu;s fd xksyk foyfxr gS rFkk izkjEHk esa mnklhu gS ,oa mRltZu ds rqajr i'pkr~
QksVksbySDVªkWu nwj pys tkrs gSA ;fn t le; ds i'pkr~ QksVksbySDVªkWu dk mRltZu can gks tk;sxk] rks
t Kkr dfj;sA (hc = 12420 eV Å ysao)s

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)- 324005
®
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PJP/JFMONT5090217C0-11
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
PHYSICS

27. The TV. transmission tower in Delhi has a height of 240 m. The distance up to which the broadcast

PHYSICS
can be received is 11x km then x is : (taking the radius of earth to be 6.4 x 106 m) is :
fnYyh esa Vsyhfotu lapj.k VkWoj dh Å¡pkbZ 240 ehVj gS rks og nwjh tgk¡ rd izlkj.k izkIr fd;k tk ldrk
gS] 11x km gS rks x Kkr djksaA (i`Foh dh f=kT;k 6.4 x 106 m ekfu;s)

28. An oscillator is producing FM waves of frequency 2 kHz with a variation of 10 kHz. What is the
modulating index
,d nksfy=k 2 kHz vko`fr dh FM rjaxsa mRiUu djrk gSA buesa mRiUu vko`fr fopyu 10 kHz gSA ekWMqysfVx
xq.kkad gSA

29. Which energy state of doubly ionized lithium (Li++) has the same energy as that of the ground state
of hydrogen ? Given Z for lithium = 3 :
f} vk;fur fyfFk;e (Li++) vk;u ds fdl ÅtkZ ry dh ÅtkZ gkbMªkstu dh ewy voLFkk esa ÅtkZ ds leku gS \
fn;k gS fyfFk;e ds fy, Z = 3 :

30. The ionization energy of hydrogen atom is 13.6 eV. Hydrogen atoms in the ground state are
excited by electromagnetic radiation of energy 12.1 eV. How many spectral lines will be emitted by
the hydrogen atoms?
gkbMªkstu ijek.kq dh vk;uu ÅtkZ 13.6 eV gSA ewy voLFkk okys gkbMªkstu ijek.kq dks 12.1 eV okys fo|qr
pqEcdh; fofdj.k }kjk mÙksftr fd;k tkrk gSA gkbMªkstu ijek.kq }kjk fdruh LisDVªe js[kk,sa mRlftZr gksxh \

Space for Rough Work (dPps dk;Z ds fy, LFkku)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)- 324005
®
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PJP/JFMONT5090217C0-12
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
CHEMISTRY
PART-II : CHEMISTRY
Atomic masses : [H = 1, D = 2, Li = 7, C = 12, N = 14, O = 16, F = 19, Na = 23, Mg = 24, Al = 27, Si = 28,

CHEMISTRY
P = 31, S = 32, Cl = 35.5, K = 39, Ca = 40, Cr = 52, Mn = 55, Fe = 56, Cu = 63.5, Zn = 65, As = 75,
Br = 80, Ag = 108, I = 127, Ba = 137, Hg = 200, Pb = 207]

SECTION – I ([k.M- I)
Straight Objective Type (lh/ks oLrqfu"B izdkj)
This section contains 15 multiple choice questions. Each question has 4 choices (A), (B), (C) and (D) for
its answer, out of which ONLY ONE is correct.
(bl [k.M esa 15 cgq&fodYih iz'u gSaA izR;sd iz'u ds 4 fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSa] ftuesa ls flQZ ,d lgh gSA)

31. Consider the reaction N2\(g) + 3H2(g)  2NH3(g). Then:


fuEUk vfHkfØ;k N2\(g) + 3H2(g)  2NH3(g) dk voyksdu dhft,A rc &
d 3 1 d 3
(A) [N2 ] = k[N2] [H2] (B)  [H2 ] = k [N2] [H2]
dt 3 dt
1 d 2 d d
(C)  [N2 ] = k [NH3] (D) 3 [N2 ] = [H2 ]
2 dt dt dt

32. Which of the following graphs are correct for a second order reaction : (where symbols have their
usual meanings) ?
fuEu esa ls dkSuls xzkQ f}rh; dksfV vfHkfØ;k ds fy, lgh gSa \ ¼tgk¡ ladsr viuk lkekU; vFkZ j[krs gSaA½

(i) (ii) (iii) (iv)

(A) (i) and ¼rFkkƽ (iii) (B) (i) and ¼rFkkƽ (iv) (C) (ii) and ¼rFkkƽ (iii) (D) (ii) and ¼rFkkƽ (iv)

Space for Rough Work ¼dPps dk;Z ds fy, LFkku½

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
CJP/JFMONT5090217C0-13
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 |CIN: U80302RJ2007PLC024029
CHEMISTRY
33. KMnO4 in neutral/weakly alkaline medium oxidises thiosulphate to :
mnklhu@nqcZy {kkjh; ek/;e esa] KMnO4 Fkk;kslYQsV dks fuEu esa ls fdlesa vkWDlhd`r djrk gS\

CHEMISTRY
2– 2– 2– 2–
(A) SO3 (B) S2O4 (C) SO4 (D) S4O6

34. For a reaction A + 2B C + D, the following data were obtained:


Expt. Initial Concentration Initial rate of formation of D
(mol L–1) (mol L–1 min–1)
(A) (B)
1. 0.1 0.1 6.0 × 10
–3

2. 0.3 0.2 7.2 × 10–2


3. 0.3 0.4 2.88 × 10–1
4. 0.4 0.1 2.4 × 10–2
The correct rate law expression will be
2 2 2 2
(A) Rate = k [A] [B] (B) Rate = k [A] [B] (C) Rate = k [A] [B] (D) Rate = k [A] [B]

A + 2B C + D vfHkfØ;k ds fy, fuEufyf[kr vk¡dM+s izkIr gq, %


iz
k;ks
fxd iz
kjfEHkd l kUnz
rk D d sfuekZ
.k d h iz
kjfEHkd nj
–1 –1 –1
(mol L ) (mol L min )
(A) (B)
1. 0.1 0.1 6.0 × 10
–3

2. 0.3 0.2 7.2 × 10


–2

3. 0.3 0.4 2.88 × 10


–1

4. 0.4 0.1 2.4 × 10


–2

lgh nj fu;e O;atd gksxk&


2 2 2 2
(A) nj = k [A] [B] (B) nj = k [A] [B] (C) nj = k [A] [B] (D) nj = k [A] [B]

Space for Rough Work ¼dPps dk;Z ds fy, LFkku½

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
CJP/JFMONT5090217C0-14
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 |CIN: U80302RJ2007PLC024029
CHEMISTRY
35. The highest magnetic moment is shown by the transition metal ion with the outermost electronic
configuration is :

CHEMISTRY
fuEu esa ls dkSuls ckâ; bysDVªkWuh; foU;kl okys laØe.k /kkrq vk;u }kjk mPpre pqEcdh; vk?kw.kZ n'kkZ;k tkrk

gS\
5 2 7 9
(A) 3d (B) 3d (C) 3d (D) 3d

36. Which of the following compounds is not colored yellow?

fn, x, ;kSfxdksa esa dkSu ls ;kSfxd dk jax ihyk ugha gS \


(A) Zn2[Fe(CN)6] (B) K3[Co(NO2)6]
(C) (NH4)3[As(Mo3O10)4] (D) BaCrO4

st
37. Two I order reactions have half-lives in the ratio 3 : 2. Then the ratio of time intervals t1 : t2, will
be? Where t1 is the time period for 25% completion of the first reaction and t2 is time required for
75% completion of the second reaction. [log 2 = 0.3, log 3 = 0.48]

nks izFke dksfV vfHkfØ;kvksa dh v)Z&vk;q 3 : 2 ds vuqikr esa gSA rc le;kUrjky t1 : t2 dk vuqikr D;k gksxk\

tgk¡ t1 izFke vfHkfØ;k ds 25% iw.kZ gksus esa yxk le; rFkk t2 f}rh; vfHkfØ;k ds 75% iw.kZ gksusa esa yxk le;

gSA [log 2 = 0.3, log 3 = 0.48]


(A) 0.2 : 1 (B) 0.42 : 1 (C) 0.28 : 1 (D) 0.3 : 1

Space for Rough Work ¼dPps dk;Z ds fy, LFkku½

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
CJP/JFMONT5090217C0-15
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 |CIN: U80302RJ2007PLC024029
CHEMISTRY
nd
38. For 2 order reaction A  P, graph is :
,d f}rh; dksfV dh vfHkfØ;k A  P ds fy, vkjs[k gS &

CHEMISTRY
then t1/2 of reaction is :
rks vfHkfØ;k dk t1/2 gksxk &
(A) 10 min (B) 15 min (C) 60 sec. (D) 120 sec.

39. In which of the following pairs both the ions do not produce colour in their aqueous solutions ?
fuEu ;qXeks esa ls dkSuls ;qXe ds vk;u buds tyh; foy;u esa jax mRiUu ugha djrs gSa \
3+ 3+ 3+ 3+ 2+ 2+ 2+ 2+
(A) Ti , V (B) Cr , Sc (C) Cu , Fe (D) Co , Ni

40. DNA and RNA contain four bases each. Which of the following bases is not present in RNA?
(A) Adenine (B) Uracil (C) Thymine (D) Cytosine
DNA rFkk RNA esa pkj {kkj gksrs gSaA fuEufyf[kr esa ls dkSu&lk {kkj RNA esa mifLFkr ugh gksrk\
(A) ,sMsfuu (B) ;wjsfly (C) Fkk;ehu (D) lkbVkslhu

Space for Rough Work ¼dPps dk;Z ds fy, LFkku½

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
CJP/JFMONT5090217C0-16
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 |CIN: U80302RJ2007PLC024029
CHEMISTRY
41. D-glucose and D-fructose can be differentiate by :

(A) Fehling's solution (B) Tollen's reagent (C) Ph–NH–NH2 (D) Br2/H2O

CHEMISTRY
D-Xywdksl rFkk D-ÝDVksl dks fuEu esa ls fdlds }kjk foHksfnr dj ldrs gSa %

(A) Qsgfyax foy;u (B) VkWysu vfHkdeZd (C) Ph–NH–NH2 (D) Br2/H2O

42. Which of the following classification is wrong for the given polymers :

(A) Polyisoprene  Natural rubber & homo-polymer

(B) Dacron  Polyester & co-polymer

(C) Nylon-66  Polyamide & condensation polymer

(D) Buna-S  Homopolymer & step growth polymer

fn;s x;s cgqydksa ds fy, fuEu esa ls dkSulk oxhZdj.k xyr gS %

(A) ikWyhvkblksizhu  izkd`frd jcj o le-cgqyd

(B) MsDjksu  iksfyLVj o lg-ikWfyej

(C) ukbykWu-66  iksfy,ekbM o la?kfur cgqyd

(D) C;wuk-S  lecgqyd o ino`f) cgqyd

Space for Rough Work ¼dPps dk;Z ds fy, LFkku½

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
CJP/JFMONT5090217C0-17
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 |CIN: U80302RJ2007PLC024029
CHEMISTRY
43. Aspirin is a pain relieving durg. It is an 2-Alkanoyloxybenzoic acid derivative having molecular
formula (C9H8O4). Its structure is :

CHEMISTRY
,Lizhu nnZ fuokjd gksrh gS] ;g 2-,Ydsuks;yvkWDlhcsUtksbd vEy dk O;qRiUu gS ftldk v.kq lw=k (C9H8O4) gSA
bldh lajpuk gksxh %

(A) (B)

(C) (D)

44. An optically active aldotetrose which retains its optical activity with aqueous Br2 but losses it with
conc. HNO3 has the following structure :
,d izdkf'kd lfØ; ,YMksVsVªksl ftldh tyh; Br2 ds lkFk vfHkfØ;k djus ij bldh izdkf'kd lfØ;rk
;FkklEHko jgrh gS ysfdu lkUnz HNO3 ds lkFk ;g izdkf'kd lfØ;rk [kks nsrk gSA vr% mijksDr ;kSfxd dh
lajpuk gksxh %
CHO CHO CHO CHO
H OH H OH
(i) (ii) (iii) (iv)
H OH

CH2OH CH2OH CH2OH CH2OH


(A) i,ii (B) i,iii (C) ii, iii (D) ii,iv

45. Which of the following B group vitamins can be stored in our body?
(A) Vitamin B1 Space for Rough
(B) Vitamin B2 Work ¼dPps (C) Vitamin
dk;Z ds B fy,
6 LFkku½ (D) Vitamin B12
fuEufyf[kr B lewg ds foVkfeuksa esa ls dkSu&lk gekjs 'kjhj esa laxzfgr gks ldrk gS\
(A) foVkfeu B1 (B) foVkfeu B2 (C) foVkfeu B6 (D) foVkfeu B12

Space for Rough Work ¼dPps dk;Z ds fy, LFkku½

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
CJP/JFMONT5090217C0-18
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 |CIN: U80302RJ2007PLC024029
CHEMISTRY

SECTION – II ([k.M – II)

CHEMISTRY
Integer value correct Type (iw.kk±d eku lgh çdkj)
This section contains 15 questions. The answer to each question is a single digit integer, ranging from
0 to 9 (both inclusive). (bl [k.M esa 15 ç'u gSaA çR;sd ç'u dk mÙkj 0 ls 9 rd ¼nksuksa 'kkfey½ ds chp dk ,dy
vadh; iw.kk±d gSA)

46. Amongst PbS, CuS, HgS, MnS, Ag2S, NiS, CoS, Bi2S3 and SnS2, the total number of BLACK
coloured sulphides is :
PbS, CuS, HgS, MnS, Ag2S, NiS, CoS, Bi2S3 rFkk SnS2 esa ls dkys jax ds lYQkbMksa dh dqy la[;k
fdruh gS\

2+
47. A solution of Hg ion on treatment with a solution of cobalt(II) thiocyanate gives rise to a deep
blue crystalline precipitate. Then the coordination number of mercury in the deep blue coloured
compound is:
2+
Hg vk;u ds ,d foy;u dks dksckYV (II) Fkk;kslk;usV ds foy;u ds lkFk mipkfjr djus ij ;g xgjs uhys
fØLVyhd`r vo{ksi esa o`f) n'kkZrk gS] rc xgjs uhys jax ds ;kSfxd esa edZjh dh leUo; la[;k gS&

48. The number of water molecule(s) directly bonded to the central metal in CuSO4.5H2O is–
CuSO4.5H2O esa dsUnzh; /kkrq ls lh/ks (directly) caf/kr gksus okys ty v.kqvksa dh la[;k gSa–

Space for Rough Work ¼dPps dk;Z ds fy, LFkku½

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
CJP/JFMONT5090217C0-19
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 |CIN: U80302RJ2007PLC024029
CHEMISTRY
H x
49. KMnO4 
 Mn

CHEMISTRY
y OH–
KMnO4  Mn

OH– z
K2Cr2O7  Cr

xyz
is gS
2

50. How many of the following ions give(s) coloured aqueous solution?

fuEu esa fdrus vk;u jaxhu tyh; foy;u nsrs gSa \


2+ , 2+ , 2+ , 2+ 3+ 2+ 3+ + 2+ 3+
Ni V Co Fe , Sc , Cu , Ti , Cu , Zn , Cr

st
51. At least how many half-lives should elapse for a 1 order reaction A  products so that the

reaction is at least 95% completed ? (log 2 = 0.3)

,d izFke dksfV vfHkfØ;k A  mRikn esa] U;wure fdrus v)Z vk;qdky vfHkfØ;k ds U;wure 95% iw.kZ gksus

esa yxsaxs \ (log 2 = 0.3)

Space for Rough Work ¼dPps dk;Z ds fy, LFkku½

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
CJP/JFMONT5090217C0-20
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 |CIN: U80302RJ2007PLC024029
CHEMISTRY

–1 –1 –1 –1
52. The rate of a first order reaction is 0.08 mol litre s at 20 minutes and 0.06 mol litre s at

CHEMISTRY
21.2 minutes after initiation. Find the half life of the reaction in minutes. (n2 = 0.3, n3 = 0.48)
,d izFke dksfV vfHkfØ;k dh nj vfHkfØ;k ds izkjEHk gksus ds 20 feuV ij 0.08 mol litre–1 s–1 rFkk
21.2 feuV ckn 0.06 mol litre–1 s–1 gSA vfHkfØ;k dh v)Z&vk;q ¼feuV esa½ Kkr dhft,A
(n2 = 0.3, n3 = 0.48)

53. Consider a reaction aG + bH  Products. When concentration of both the reactants G and H is
doubled, the rate increases by eight times. However, when concentration of G is doubled keeping
the concentration of H fixed, the rate is doubled. The overall order of the reaction is :
ekuk fd aG + bH  mRikn ,d vfHkfØ;k gSA bl vfHkfØ;k esa G vkSj H nksuksa vfHkdkjdksa dh lkUnzrk
nqxquk djus ij vfHkfØ;k dh nj vkB xquk c<+rh gSA fdUrq H dh lkUnzrk fLFkj j[k dj dsoy G dh lkUnzrk
nqxquh djus ij vfHkfØ;k dh nj nqxquh gksrh gSA bl vfHkfØ;k dh laiw.kZ dksfV gS&

54. For a given reaction, energy of activation for forward reaction (Eaf) is 80kJ.mol1. H = 40kJ.mol1
for the reaction. A catalyst lowers Eaf to 20 kJ.mol1. Find out the ratio of energy of activation for
reverse reaction before and after addition of catalyst.
,d nh xbZ vfHkfØ;k esa vxz vfHkfØ;k ds fy, lfØ;.k ÅtkZ (Eaf) 80 fdyks twy eksy1 gSA vfHkfØ;k ds fy,
H = 40 fdyks twy eksy1 gSA ,d mRizsjd lfØ;.k ÅtkZ Eaf dks 20 fdyks twy eksy1 rd de dj nsrk gSA
izrhi vfHkfØ;k ds fy, mRizsjd feykus ds igys rFkk mRizsjd dks feykus ds ckn lfØ;.k ÅtkZ dk vuqikr Kkr
djksA

Space for Rough Work ¼dPps dk;Z ds fy, LFkku½

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
CJP/JFMONT5090217C0-21
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 |CIN: U80302RJ2007PLC024029
CHEMISTRY

55. The following mechanism has been proposed for the reaction of NO with Br2 to form NOBr.

CHEMISTRY
NO (g) + Br2 (g) NOBr2 (g) ; NOBr2 (g) + NO (g)  2NOBr (g) (slow step)
If the second step is the rate determining step, the total order of the reaction is :
NO dh Br2 ds lkFk vfHkfØ;k ls mRikn NOBr cukus dh fØ;kfof/k fUkEu nh xbZ gS
NO (g) + Br2 (g) NOBr2 (g) ; NOBr2 (g) + NO (g)  2NOBr (g) (/khek in)
;fn f}rh; in nj fu/kkZj.k in gS] rc vfHkfØ;k dh dqy dksfV gksxh&

56. How many of the following reactant can give meso compound, when reacted with Br2 + H2O?
fuEu esa ls fdrus vfHkdkjd (reactant) Br2 + H2O ds lkFk fØ;k djds ehlks ;kSfxd cukrs gSa\
CH=O CH=O
CH=O H OH CH=O H OH
H OH H OH H OH HO H
(1) (2) H OH (3) (4) HO H
H OH HO H
H OH H OH H OH H OH
CH2OH COOH COOH CH2OH
CH=O CH=O
H OH HO H CH=O
HO H H OH
(5) H OH (6) H OH (7)
H OH HO H
CH=O
COOH CH=O

Space for Rough Work ¼dPps dk;Z ds fy, LFkku½

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
CJP/JFMONT5090217C0-22
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 |CIN: U80302RJ2007PLC024029
CHEMISTRY
57. How many following statements are true about glucose?

(i) It is an aldohexose.

CHEMISTRY
(ii) On heating with HI it forms n-hexane.

(iii) It is present in furanose form.

(iv) It does not give 2,4-DNP test.

Xywdksl ds laca/k esa fuEufyf[kr esa ls fdrus dFku lgh gSa\

(i) ;g ,d ,YMksgSDlksl gSA

(ii) HI ds lkFk xje djus ij ;g n-gsDlsu nsrk gSA

(iii) ;g ¶;wjsuksl :i esa mifLFkr jgrk gSA

(iv) bldk 2, 4-DNP ijh{k.k ldkjkRed ugha gksrkA

58. The total number of lone-pairs of electrons in melamine is

eSySehu ij miyC/k bysDVªkWuksa ds ,dkdh ;qXeksa dh dqy la[;k gS

Space for Rough Work ¼dPps dk;Z ds fy, LFkku½

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
CJP/JFMONT5090217C0-23
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 |CIN: U80302RJ2007PLC024029
CHEMISTRY
59. How many of the following compounds have zero dipole moment.

CHEMISTRY
fuEu esa fdrus ;kSfxd 'kwU; f}/kzqo vk?kw.kZ j[krs gSA

OH SH

OH SH
(i) (iii)

Cl H

H Cl
(iv)

60. Among the following, the number of condensation polymers are :

Nylon-6, Buna-N, Buna-S, Nylon-6,6, PVC, Polystyrene, Teflon.

fuEu esa ls fdrus la?kfur cgqyd gS \

uk;ykWu-6, C;wuk-N, C;wuk-S, uk;ykWu-6,6, PVC, ikWfyLVsjhu, Vs¶ykWu

Space for Rough Work ¼dPps dk;Z ds fy, LFkku½

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
CJP/JFMONT5090217C0-24
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 |CIN: U80302RJ2007PLC024029
MATHEMATICS
PART-III : MATHEMATICS

MATHEMATICS
SECTION – I ([k.M- I)
Straight Objective Type (lh/ks oLrqfu"B izdkj )
This section contains 15 multiple choice questions. Each question has 4 choices (A), (B), (C) and (D) for
its answer, out of which ONLY ONE is correct.
bl [k.M esa 15 cgq&fodYih iz'u gSaA izR;sd iz'u ds 4 fodYi (A), (B), (C) rFkk (D) gSa] ftuesa ls flQZ ,d lgh gSA
/2
61.  1  sin2x dx is equals to :
0
/2

 1  sin2x dx dk eku cjkcj gS&


0

(A) 2 2 + 1 (B) 2 2 – 1
(C) 2 2 –2 (D) 2 2 + 2

e x (x 2  1)
62. The value of the  dx is equals to
(x  1)2

e x (x 2  1)
 dx dk eku cjkcj gS&
(x  1)2

x  x  1 –x  x  1
(A) e  + c (B) e  x  1 + c
 x  1  
x  x – 1 ex
(C) e   +c (D) +c
 x  1 x 1

Space for Rough Work ( dPps dk;Z ds fy, LFkku)

® Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
MJP/JFMONT5090217C0-25
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
MATHEMATICS
dy
63. The solution of the differential equation, – x tan(y – x) = 1 is

MATHEMATICS
dx
dy
vody lehdj.k – x tan(y – x) = 1 dk gy gS
dx
2
(A) sin (y – x) = kex (B) sin (y – x) = k e x
x2 x2
(C) sin(y – x) = k e 2 (D) sin(y–x)= kx e 2

2
64. If g(1) = g(2) then  (f(g(x))
–1
f(g(x)) g(x) dx is equal to :
1
2
;fn g(1) = g(2) gks rks  (f(g(x))–1 f(g(x)) g(x) dx cjkcj gS&
1

(A) 2 n 2 (B) n3


(C) 0 (D) 1

x
22 x
65. The value of the 2 22 2x dx is equals to

x
22 x

2 22 2x dx dk eku cjkcj gS&


x x
22 22
(A) +c (B) +c
(log2)3 (log2)2
2x 2x
22 22
(C) +c (D) +c
(log2)3 (log2)2

Space for Rough Work ( dPps dk;Z ds fy, LFkku)

® Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
MJP/JFMONT5090217C0-26
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
MATHEMATICS
 7 1
66. The equation of the curve passing through  2,  and having gradient 1 – 2 at (x, y) is

MATHEMATICS
 2 x
7 1
fcUnq  2,  ls xqtjus okyk vkSj (x, y) ij izo.krk 1 – 2 gS rc oØ dk lehdj.k gS&
 2 x
2 2 2
(A) y = x + x + 1 (B) xy= x + x + 1 (C) xy = x + 1 (D) xy = x + 1

1
67. The value of the x dx is equals to :
x4  1
1
x dx dk eku cjkcj gS&
x4  1
1 –1 1 –1 2 1 –1 –1 2
(A) sec x + c (B) sec (x ) + c (C) sec (x) +c (D) sec x +c
4 2 2

x2
2
 cos t dt
0
68. lim is equal to
x 0 (x sin x)

x2
2
 cos t dt
0
lim dk eku cjkcj gS&
x 0 (x sin x)

1
(A) 2 (B) (C) 4 (D) 1
2

Space for Rough Work ( dPps dk;Z ds fy, LFkku)

® Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
MJP/JFMONT5090217C0-27
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
MATHEMATICS

69. If f(x), g(x) be twice differentiable function on [0, 2] satisfying f(x) = g(x) , f(1) = 4 and g(1) = 6,

MATHEMATICS
f(2) = 3, g(2) = 9 then f(x) – g(x) at x = 4 is
;fn [0, 2] ij f(x) vkSj g(x) nks ckj vodyuh; Qyu gS tks lehdj.k f(x) = g(x) , f(1) = 4 vkSj g(1) = 6,
f(2) = 3, g(2) = 9 dks larq"B djrk gS rc x = 4 ij f(x) – g(x) dk eku gS&
(A) 0 (B) – 10 (C) 8 (D) 2
1
 n!  n
70. Value of the lim  n  is equals to :
n
n 
1
 n!  n
lim  n  dk eku cjkcj gS&
n
n 

1  4
(A) e (B) (C) (D)
e 4 

(cos   1)sin 
71. The value of the  (cos   1)
2
d is equals to
(cos   3)

(cos   1)sin 
 (cos   1) 2
ddk eku cjkcj gS&
(cos   3)

1 cos   1 1 cos   1
(A) – log +c (B) – log +c
cos   3 cos   3 cos   1 cos   3

1 cos   1 cos   1 1
(C) + log +c (D) log – +c
cos   1 cos   3 cos   3 cos   1

Space for Rough Work ( dPps dk;Z ds fy, LFkku)

® Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
MJP/JFMONT5090217C0-28
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
MATHEMATICS
dy 3x 2 y 4  2xy
72. The solution of the differential equation = 2 is

MATHEMATICS
dx x  2x 3 y 3
dy 3x 2 y 4  2xy
vody lehdj.k = 2 dk gy gS&
dx x  2x 3 y 3
y2 3 2 x2 3 3 x2 3 2 x2 3 2
(A) –x y =c (B) +xy =c (C) +xy =c (D) –2x y = c
x y2 y 3y

dx
73. If I =  (a 2
, then  equals to
 b2 x 2 )3 / 2
dx
;fn I =  (a 2
gks rks cjkcj gS&
 b 2 x 2 )3 / 2
x x ax ax
(A) +c (B) +c (C) +c (D) +c
2 2 2 2 2 2 2 2 2
a b x a a b x a x a  b2 x 2
2

2 2 2
74. The area bounded by the curves y = x and x + y = 2 above x-axis is.
oØksa y = x2 vkSj x2 + y2 = 2 dk x-v{k ls Åij ifjc) {ks=k dk {ks=kQy gS&
1  1  1  1 
(A) + (B) + (C) + (D) +
2 3 3 2 2 2 3 3

x    x  
75. The solutions of the differential equation y e y
dx –  x e y   y3  dy = 0 is
 
 
x    x  
vody lehdj.k y e y
dx –  x e y   y3  dy = 0 dk gy gS&
 
 
x x x x
2 2 2
(A) e y + y = c (B) x e y + y = c (C) 2 e y + y = c (D) e y + 2y = c

Space for Rough Work ( dPps dk;Z ds fy, LFkku)

® Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
MJP/JFMONT5090217C0-29
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
MATHEMATICS

SECTION – II ([k.M – II)

MATHEMATICS
Integer value correct Type (iw.kk±d eku lgh çdkj)
This section contains 15 questions. The answer to each question is a single digit integer, ranging from
0 to 9 (both inclusive).

bl [k.M esa 15 ç'u gSaA çR;sd ç'u dk mÙkj 0 ls 9 rd ¼nksuksa 'kkfey½ ds chp dk ,dy vadh; iw.kk±d gSA

x2
t 2  5t  4
76. If the total number of local minimum of the function  dt is 'K' then the value of '2K' is
0
2  et

x2
t 2  5t  4
;fn Qyu  dt ds LFkkuh; fufEu"B dh dqy la[;k 'K' gS rc '2K' dk eku gS&
0
2  et

20 
|K |
77. If the value of the I =  | sin x |[sin x] dx (where [.] denotes the G.I.F), is K then is equals to
20 
10

20 
|K |
;fn I =  | sin x |[sin x] dx dk eku K gS (tgka [.] egÙke iw.kkZd Qyu gS) rc dk eku cjkcj gS&
20 
10

Space for Rough Work ( dPps dk;Z ds fy, LFkku)

® Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
MJP/JFMONT5090217C0-30
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
MATHEMATICS
4x –x d3 y dy
78. If y = e + 2e satisfy the relation +A + By = 0 then the value of B – A is equals to.

MATHEMATICS
3
dx dx

d3 y dy
;fn y = e4x + 2e–x lEcU/k +A + By = 0 dks lrqa"B djrk gS rc B – A dk eku cjkcj gS&
dx 3 dx

1
1  1 
79. If the value of the  tan  x 2  x  1  dx is P+ nq then the value of (p + q) is
0  

1
1
;fn  tan1  2

 dx dk eku P+ nq gS rc (p + q) dk eku gS&
0  x  x  1

xdx –1 q
80. If the value of the  is equals to psin x + c (where 'c' is arbitrary constant) then the value
3
1 x

of '2pq' is equals to

xdx
;fn  dk eku psin–1xq + c ds cjkcj gS (tgka 'c' LosPN vpj gS) rc '2pq' dk eku cjkcj gS&
1  x3

Space for Rough Work ( dPps dk;Z ds fy, LFkku)

® Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
MJP/JFMONT5090217C0-31
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
MATHEMATICS

81. If order and degree of all parabola whose axis is the x-axis are m, n respectively then the value of

MATHEMATICS
m + n is

;fn lHkh ijoy; ftlds v{k] x-v{k gS dh dksfV o ?kkr Øe'k% m o n gS rc m + n dk eku gS&

 2
82. Let f(x) =  x sin x (1 + x cosx . nx + sinx) dx and f   = . Then the value of |2cos (f())| is
2 4

 2
ekuk f(x) =  x sin x (1 + x cosx . nx + sinx) dx vkSj f   = rc |2cos (f())| dk eku gS&
2 4

1 1 1 1 k
83. If the sum of the series lim + + + …. is 'K' then the value of e is.
n n n 1 n  2 6n

1 1 1 1
;fn Js.kh lim + + + …. dk ;ksxQy 'K' gS rc ek dk eku gS&
n n n 1 n  2 6n

xy 2
84. If y = y(x) and it follows the relation 4xe = y + 5sin x then find the value of y(0).

;fn y = y(x) rFkk ;g lEcU/k 4xexy = y + 5sin2x dks larq"B djrk gS rc y(0) dk eku Kkr dhft,A

Space for Rough Work ( dPps dk;Z ds fy, LFkku)

® Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
MJP/JFMONT5090217C0-32
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
MATHEMATICS
xdy 2
85. If = x + y – 2 , y(1) = 1, then the value of y(2) is equals to k, value of k is

MATHEMATICS
dx

xdy 2
;fn = x + y – 2 , y(1) = 1 rc y(2) dk eku k ds cjkcj gS rc k dk eku gS&
dx

2 8 5
86. If  x 5 (1  x 3 ) 3 dx = A(1  x 3 ) 3 + B (1  x 3 ) 3 + C then the value of (8A + 5B) is equals to

2 8 5
;fn  x 5 (1  x 3 ) 3 dx = A(1  x 3 ) 3 + B (1  x 3 ) 3 + C gks rc (8A + 5B) dk eku cjkcj gS&

2 1
x  3 x2  6 x –1
87. If the value of  dx is equals to A x 3 + 3B tan x 6 + c (where 'c' is arbitrary constant)
x(1  3 x )

then the value of (AB) is equals to

2 1
x  3 x2  6 x
;fn  dx dk eku A x 3 + 3B tan–1 x 6 + c (tgka 'c' LosPN vpj gS) rc (AB) dk eku cjkcj gS&
x(1  3 x )

Space for Rough Work ( dPps dk;Z ds fy, LFkku)

® Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
MJP/JFMONT5090217C0-33
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
MATHEMATICS
dy 2 B
88. If the solution of the differential equation sinx + ycosx = 2sin x cosx is y sin x = A sin x + c ,

MATHEMATICS
dx

then value of (AB) is

dy 2
;fn vody lehdj.k sinx + ycosx = 2sin x cosx dk gy y sin x = A sinBx + c gS rks (AB) dk eku gS&
dx

x2  1 –1 x2  1
89. If the value of  (x dx is equals to A sec + c (where 'c' is arbitrary constant)
2
 1) x 4  1 Bx

B
then the value of   is equal to
A

x2  1 x2  1 B
;fn  dx dk eku A sec–1 + c gS (tgka 'c' LosPN vpj gS) rc   dk eku cjkcj gS&
2
(x  1) x  1 4 Bx A

/2

90. If the value of the  cos x  cos3 x dx is 'K' then the value of '6K' is



2

/2

;fn  cos x  cos3 x dx dk eku 'K' ds cjkcj gS rc '6K' dk eku gS&


2

Space for Rough Work ( dPps dk;Z ds fy, LFkku)

® Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
MJP/JFMONT5090217C0-34
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
MAIN PATTERN ONLINE TEST-5 Code
P25-16
(MONT-5) XII 0
TARGET : JEE (MAIN+ADVANCED) 2017
COURSE : VIJETA (JP), VISHWAAS (JF), ANOOP (EP), AKHIL (EF)
11. Since it is not possible to erase and correct pen filled 11. pawfd isu ls Hkjs x, xksys feVkuk vkSj lq/kkjuk laHko ugha gS
bubble, you are advised to be extremely careful while
blfy, vki lko/kkuh iwoZd vius mÙkj ds xksyksa dks HkjsaA
darken the bubble corresponding to your answer.
12. Neither try to erase / rub / scratch the option nor 12. fodYi dks u feVk,a@u LØsp djsa vkSj u gh xyr (X) fpUg
make the Cross (X) mark on the option once filled.
dks HkjsaA ORS dks dkVs u gh QkMs u gh xUnk ugha djsa rFkk
Do not scribble, smudge, cut, tear, or wrinkle the
dksbZ Hkh fu'kku ;k lQsnh ORS ij ugha yxk;sA
ORS. Do not put any stray marks or whitener
anywhere on the ORS.
13. If there is any discrepancy between the written data 13. ;fn ORS esa fdlh izdkj dh fy[ks x, vkadMksa rFkk xksys
and the bubbled data in your ORS, the bubbled data
fd, vkadMksa esa fojks/kkHkkl gS] rks xksys fd, vkadMksa dks gh
will be taken as final.
lgh ekuk tkosxkA
C. Question Paper Format C. iz'u&i=k dk izk:i
This question paper consists of three part. Each part bl iz'u&i=k esa rhu Hkkx gSaA izR;sd Hkkx esa nks [kaM gSaA
consists are two section.
14. Section 1 contains 15 multiple choice questions. 14. [kaM 1 esa 15 cgqfodYi iz'u gaSA gj iz'u esa pkj fodYi (A),
Each question has Four choices (A), (B), (C) and (D) (B), (C) vkSj (D) gSa ftuesa ls dsoy ,d lgh gSA
out of which only ONE is correct.
15. Section 2 contains 15 questions. The answer to 15. [kaM 2 esa 15 iz'u gSaA izR;sd iz'u dk mÙkj 0 ls 9 rd ¼nksuksa
each question is a single-digit integer, ranging from 'kkfey½ ds chp ,d ,dy vadh; iw.kkZad gSA
0 to 9 (both inclusive).
D. Marking Scheme D. vadu ;kstuk
16. For each question in Section 1, you will be awarded 16. [kaM 1 esa gj iz'u esa dsoy lgh mÙkj okys cqycqys(BUBBLES)
4 marks if you darken the bubble corresponding to
dks dkyk djus ij 4 vad vkSj dksbZ Hkh cqycwyk dkyk ughaa djus ij
only the correct answer and zero mark if no bubbles
(0) vad iznku fd, tk;saxsA vU; lHkh fLFkfr;ksa esa _.kkRed ,d
are darkened. In all other cases, minus one (–1) mark
will be awarded. (–1) vad iznku fd;k tk;sxkA
17. For each question in Section 2, you will be awarded 17. [kaM 2 esa gj iz'u esa dsoy lgh mÙkj okys cqycqys(BUBBLES)
4 marks if you darken the bubble corresponding to dks dkyk djus ij 4 vad vkSj dksbZ Hkh cqycwyk dkyk ugha djus
only the correct answer and zero mark if no bubbles ij (0) vad iznku fd, tk;saxsA vU; lHkh fLFkfr;ksa esa (0) vad
are darkened. In all other cases, zero will be
iznku fd;k tk;sxkA
awarded.

Name of the Candidate (ijh{kkFkhZ dk uke) : Roll Number (jksy uEcj) :

I have read all the instructions and shall I have verified all the information filled by
abide by them the candidate.
eSaus lHkh funsZ'kksa dks i<+ fy;k gS vkSj eSa mudk ijh{kkFkhZ }kjk Hkjh xbZ lkjh tkudkjh dks eSusa
vo'; ikyu d:¡xk@d:¡xhA tk¡p fy;k gSA
...................................... ......................................
Signature of the Candidate Signature of the Invigilator
ijh{kkFkhZ ds gLrk{kj ijh{kd ds gLrk{kj

Resonance Eduventures Ltd. P25-16

CORPORATE OFFICE : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Ph.No. : +91-744-3012222, 6635555 | Toll Free : 1800 258 5555
Reg. Office : J-2, Jawahar Nagar, Main Road, Kota (Raj.)-324005 | Ph. No.: +91-744-3192222 | FAX No. : +91-022-39167222
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in | CIN: U80302RJ2007PLC024029
MAIN PATTERN ONLINE TEST-5
(MONT-5) XII
TARGET : JEE (MAIN+ADVNACED) 2017
DATE : 09-02-2017 COURSE : VIJETA (JP), VISHWAAS (JF), ANOOP (EP), AKHIL (EF)

HINTS & SOLUTIONS ¼la d s r ,oa gy½

PART-I PHYSICS 5. Radiation pressure..................


fdlh Hkh..................
1. The angular.................. Sol. The radiation pressure depend on the intensity of light used and
not on its wavelength and frequency.
Li+ vk;u dh.................. Also, the radiation pressure depends on the nature of the
nh h surface on which light is falling.
Sol. Angular momentum = = Hence (B).
2 2 fofdj.k nkc izdk'k dh rhozrk ij fuHkZj djrk gS ,oa bldh rjaxnS/;Z
( n = 1) o vko`fr ij fuHkZj ugh djrk gSA fofdj.k nkc lrg dh izd`fr ij
h h Hkh fuHkZj djrk gS ftl ij ;g vkifrr gksrk gSA vr% (B)
dks.kh; laosx = n. = (n = 1)
2 2 6. When a ..................
tc ,d /kkfRod ..................
2. The energy ..................
bysDVªkWu dh .................. hc
Sol. = 5 eV0 + 
h h h2 
Sol.  = = E = hc 2hc hc
p 2mE 2m 2 = eV0 +   = 4eV0   = Ans.
2 3 3 6
h  1 1 
E =   
2m  12  22  8. The radii of..................
nks ijek.kqvksa ..................
Put j[kus ij 1 = 0.5 × 10–9 m
Sol. R  A1/3 and here (,oa ;gk¡) A = 2 Z
& 2 = 2 × 10–9 m and on solving E = 5.67 eV 1/ 3
R1  z1   z1  27
rFkk 2 = 2 × 10–9 m gy djus ij E = 5.67 eV =    =
R 2  z2   z2  8
3. In an x - ray.................. Radius of Bohr’s orbit (cksgj d{kk dh f=kT;k )
x fdj.ksa..................
1
Sol. As the accelerating potential difference is changed only the r 
minimum wavelength changes. z
It has no effect on wavelengths of characteristic x-rays r1 z 8
(whether they are produced or not) = 2 =
 (C) is the correct choice. r2 z1 27
gy% tSls gh Rofjr foHkokUrj cnyrk gSA dsoy U;wure rjaxnS/;Z
cnysxhA ijUrq vfHkyk{kf.kd x-fdj.kksa dh rjax nS/;Z ij dksbZ 11. In an ..................
izHkko ugh iM+sxk (;s mRiUu gks ;k ugh gks) oS|qr pqEcdh; ..................
 (C) lgh mÙkj gSA E0 48
Sol. B0 =  = 16 × 10–8 T
c 3  108
4. The element ..................
rRo ] ftldh.................. B0 16  10 8
Brms =   8 2  10 8 T
1 3R 2 2
Sol.  (Z  1)2
 4
13. Find the ..................
4
 (Z – 1) = 4 mW ij lapkfyr ..................
3R 
c
4
= 60 cm
3  1.1 107  1.8  10 10 Sol.
The time taken by the electaromagnetic wave to move through a
200 5 78 60cm
= = = 26. Z = 27 distnce of 60 cm is t = = 2 × 10–9 s.The energy
3 33 3 c
contained in the 60 cm length passes through a cross-section of
the beam in 2×10–9 s. But the energy passing through any
cross-section in 2 ×10–9 s is

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
SOLJP/JFMONT5090217-1
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
fo|qr pqEcdh; rjax }kjk 60 cm dh nwjh r; djus esa yxk le; 19. The wavelengths..................
60cm nks /kkrq,sa 'A" rFkk..................
t = = 2 × 10–9 s gSA 60 cm yEckbZ esa laxzfgr ÅtkZ
c 1  1 1 
Sol. Using = R(z – 1)2  2  2
iqat ds vuqizLFk dkV ls xqtjus esa 2×10–9 s le; ysrh gS fdUrq   n2 n1 
2 ×10–9 s esa fdlh vuqizLFk dkV ls xqtjus okyh ÅtkZ fuEu gS For  particle ; n1 = 2, n2 = 1
U = (4 mW) × (2 × 10–9 s) 1875R 2 3
= (4 × 10–3 J/S) × (2 × 10–9 S) For metal A ; = R  Z1  1  
4 4
= 8 × 10–12 J.
This is the energy contained in 60 cm length.  z1 = 26
;g 60 cm yEckbZ esa laxzfgr ÅtkZ gS 2 3
For metal B; 675R = R  Z2  1  
16. A neutron.................. 4
izkjEHk esa fLFkj..................  z2 = 31
Sol. From momentum conservation mu = mvcos 30° + mvcos Therefore, 4 elements lie between A and B.
30°]
Initial KE = 1/2 mu2
mu2
Final KE = 1  1 1 
6 gy. = R(z – 1)2  2  2  dk iz;ksx dj
v   n2 n1 
 d.k ds fy;s ; n1 = 2, n2 = 1
u 300
1875R 23
300 A /kkrq ds fy;s ; = R  Z1  1  
4 4
v  z1 = 26
2
Loss in KE = mu /6 23
Therefore mu2 /6 = 10.2 eV B /kkrq ds fy;s 675R = R  Z2  1  
1/2 mu2 = 30.6 eV 4
 z2 = 31
gy laosx laj{k.k ls mu = mvcos 300 + mvcos 300] vr% A rFkk B ds e/; pkj rRo gSaA
izkjfEHkd KE = 1/2 mu2 20. Light of ..................
v 3W/m2 rhozrk..................

300 Sol. Area perpendicular to the light = 1 x cos600


u Energy falling on the surface=intesity x perp.area
300
3
=3 x 1 x cos60° = Watt
v 2
mu2 Momentum carried by the light per sec = 3/(2c) = 5 x 10-9
vafre KE = izdk'k ds yEcor~ {ks=k = 1 x cos60°
6
i`"B ij fxjus okyh ÅtkZ = rhozrk x yEcor~ {ks=k
KE esa gkfu = mu2 /6 3
= 3 x 1 x cos600 = okWV
vr% mu2 /6 = 10.2 eV 2
1/2 mu2 = 30.6 eV izdk'k }kjk izfr lsd.M okfgr laosx = 3/(2c) = 5 x 10-9
17. A hydrogen atom.................. 21. The Ra226 nucleus..................
,d gkbMªkstu ..................
Ra226 ukfHkd..................
13.6eV
Sol. En = – = – 1.51 eV MeV
n2 Sol. Q = [M (Ra226) – M(Rn222) – M(He4)] × 931
u
 h  = (226.025406 – 222.017574 – 4.002603) × 931 MeV
n=3 L=3   = 0.005229 × 931 MeV
 2 
Q = 4.87 MeV
18. Minimum energy .................. 22. In an ore ..................
He+ vk;u .................. ;wjsfu;e ls..................
 mp  Sol. Given that U238 : Pb206 = 3 : 1
Sol. E = 1   × 54.4 eV fn;k x;k gS fd U238 : Pb206 = 3 : 1

 mHe 
let us assume that the number of Pb206 nuclei is x, then the
 1 number of U238 nuclei will be = 3x ( = N).
=  1   54.4 eV = 68 eV
 4 ;g ekfu, fd Pb206 ukfHkd dh la[;k x gS rks U238 ukfHkd dh
la[;k = 3x gksxh ( = N).
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
SOLJP/JFMONT5090217-2
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
Assuming that all the Pb206 present in the ore is due to 27. The TV transmission..................
fnYyh esa Vsyhfotu ..................
U238 initial number of U238 nuclei will be
;g ekurs gq, fd v;Ld esa mifLFkr lEiw.kZ Pb206 ,U238 ds Sol. d = 2Rh = 2  6.4  106  240 = 55 km
dkj.k gS] rks U238 ukfHkd dh çkjfEHkd la[;k gksxhA
28. An oscillator..................
3x + x = 4x = ( = N0)
,d nksfy=k 2 kHz ..................
N = N0 e–t
f 10
Sol. m = = = 5 Ans.
4x 4 fc 2
3x = 4x e–t et = =
3x 3
29. Which energy ..................
4 1 4
t = n 3 t = n f} vk;fur ..................
    3 
Sol. En (Li2+) = E1 (H)
9
 4  (2  10 ) 4
t = tavg. ln 3 = n 32 1
  4 3  – 13.6 2
= –13.6 ×
n n 1
3  n=3
t = 2 × 109 yrs
So, for multiple of x × 109 x=2 30. The ionization ..................
gkbMªkstu ijek.kq..................
vr% x × 109 ds xq.kt ds fy, x=2
Sol 12.1 eV radiation will excite a hydrogen atom in ground state to
n=3
12.1 eV ÅtkZ fofdj.k gkbMªkstu ijek.kq dks ewyLrj ls n = 3 Lrj
23. The present .................. rd mÙksftr djsxkA
orZeku esa.................. state number of possible transition = = nC1 = 3C1 = 3.
Sol. 128 N = N0 e 1t ...(i) laHkkO; laØe.k = nC1 = 3C1 = 3
 2 t
N = N0 e ...(ii)
 2 t   2 t PART-II CHEMISTRY
128 = e
32. Which of the following graphs ………
 n2 n2 
 n 128 =    t fuEu esa ls dkSuls xzkQ ………
 4.5  10
9
7  108 
Sol. For a second order reaction,
 1 1  f}rh; dksfV vfHkfØ;k ds fy,]
 7 n 2 =  n 2  8
 9 
t
 7  10 4.5  10  dC
Rate nj = – = K × C2.
 (45  7)  dt
 7=  t
8 
 7  45  10  Also, t1/2  C01–2. So, t1/2 × C0 = constant. Therefore, correct
graphs are :
49  9
 × 109 = t lkFk gh, t1/2  C01–2. vr% t1/2 × C0 = fu;rkadA bl çdkj lgh vkjs[k
38  2 fuEu gSa &
Hence vr% X = 9

26. Light of ..................


 = 4140 Å rjaxnS/;Z..................
(i) (iv)
Sol. Energy of photon = 12420/4140 = 3eV
QksVksu dh ÅtkZ = 12420/4140 = 3eV
number of photon falling on plate C per sec.
IysV ij izfrlSd.M vkifrr QksVksuksa dh la[;k
33. KMnO4 in neutral/weakly ………
 4.8  19
 / 3 = 10
= mnklhu@nqcZy {kkjh; ………

 1.6  10 19  Sol. 8MnO4– + 3S2O32– + H2O 8MnO2 + 6SO42– + 2OH–
number of photoelectrons ejected per sec
izfrlSd.M mRlftZr QksVksbySDVªkWuksa dh la[;k 34. For a reaction A + 2B ………
= 1019/1012 = 107 A + 2B C + D vfHkfØ;k ………
Kmax = 3 eV – 2.5 eV = 0.5 eV Sol. r = k [A]x [B]y
stopping potential = 0.5 volt 6.0 × 10–3 = K (0.1)x (0.1)y .......... (1)
fujks/kh foHko = 0.5 volt 2.4 × 10–2 = K (0.1)x (0.1)y .......... (2)
(9  109 )(Ne  1.6  10 19 ) (2) / (1) gives x = 1 ((2) / (1) ls izkIr gksrk gS x = 1)
kQ/r = 0.5  = 0.5 7.2 × 10–2 = K (0.3)x (0.2)y .......... (3)
9  1.6  10 2 2.88 × 10–1 = K (0.3)x (0.4)y .......... (4)
 Ne = 5 × 107
(4) / (3) gives y = 2. ((4) / (3) ls izkIr gksrk gS y = 2)
Hence required time = t = 5 × 107/107 = 5s
vr% vko';d le; = t = 5 × 107/107 = 5s
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
SOLJP/JFMONT5090217-3
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
35. The highest magnetic ……… vk;u ftuesa d-d{kd] viw.kZ Hkjs gksrs gSa] os gh jaxhu gksrs gSaA os vk;u
fuEu esa ls dkSuls ckâ; ……… tksfd iw.kZiwfjr vFkok fjDr d-d{kd j[krs gSa] os vf/kdka'kr% jaxghu
Sol. = n(n  2) ; 3d5 has maximum, 5 unpaired electrons gksrs gSaA bl izdkj, Ti3+ (3d1), V3+(3d2), Cr3+(3d3), Cu2+(3d9),
so it will have highest magnetic moment. Fe3+(3d5) rFkk Co2+(3d7)] d-d laØe.k ds dkj.k lHkh jaxhu gaS rFkk
= n(n  2) ; 3d5 vf/kdre 5 v;qfXer bysDVªkWu j[krk gS] dsoy Sc3+ (3d0) jaxghu gSA
blfy, bldk pqEcdh; vk?kw.kZ vf/kdre gksxkA
43. Aspirin is a pain relieving ………
,Lizhu nnZ fuokjd gksrh gS………
36. Which of the following ………
fn, x, ;kSfxdksa esa dkSu ………
Sol. Zn2[Fe(CN)6] is white.
Zn2[Fe(CN)6] lQsan gSA Sol.

37. Two Ist order reactions ……… Aspirin (2-Ethanoyloxybenzoic acid)


nks izFke dksfV vfHkfØ;kvksa ……… ,Lizhu (2-,sFksuks;yvkWDlhcsUtksbd vEy)
Sol. Time taken for 25% completion
– k1t1 3 e – k1t1 44. An optically active aldotetrose ………
Ct = C0 e  = ,d izdkf'kd lfØ; ,YMksVsVªksl ………
4
Sol.
1 4 CHO
or ln(3/4) = – k1t1 so t1 = ln   .
k1 3 H OH
conc.HNO3 3 l kUnzHNO
ln2 H OH    
time taken for 75% completion t2 = 2.
k2 CH2OH
t1 ln(4 / 3)k 2 CHO
so required ratio =
t2 k1.2ln 2 conc.HNO3 3 l kUnzHNO
   
3 (ln 4  ln3)
= × CH2OH
2 ln 4
= 0.3 : 1
46. Amongst PbS, CuS, HgS………
Sol. 25% iw.kZ gksus esa yxk le;
Sol. Pbs , CuS , HgS , Ag2S , NiS , CoS , Bi2S3, are black (7)
– k1t1 3 e – k1t1 MnS : buff. colored, SnS2 : yellow.
Ct = C0 e  =
4 Pbs , CuS , HgS , Ag2S , NiS , CoS , Bi2S3 dkys (7) gSaA

1 MnS : c¶Q jax, SnS2 : ihyk


4
or ln(3/4) = – k1t1 vr% t1 = ln   .
k1 3 47. A solution of Hg2+ ion ………
ln2 Hg2+ vk;u ds ,d ………
75% iw.kZ gksus esa yxk le; t2 = 2.
k2 Sol. Hg2+ + [Co(SCN)4]2–  Co[Hg(SCN)4]
deep blue crystalline
t1 ln(4 / 3)k 2 precipitate
vr% vko';d vuqikr =
t2 k1.2ln2 xgjk uhyk fØLVyhd`r
3 (ln 4  ln3) vo{ksi
= ×
2 ln 4 48. The number of water ………
= 0.3 : 1 CuSO4.5H2O esa dsUnzh; ………

38. For 2nd order reaction ……… H 2O OH2


,d f}rh; dksfV dh ……… Sol. 2–
+2 SO 4 .H 2O
Cu
C0  Ct
Sol. = KC0t slope (<+ky) - tan45° = 1 = KC0
Ct H 2O OH2
& t1/2 = 1/KC0 = 1 min = 60 sec.
H
39. In which of the following ……… 49. KMnO4  Mnx ………

fuEu ;qXeks esa ls dkSuls ;qXe ……… H 

Sol. KMnO4  Mn2+


 x=2
Sol. Only those ions will be coloured which have incompletely
filled d-orbitals. Those with fully-filled or empty d-orbitals OH–
KMnO4  Mn4+ y=4
are mostly colourless. Thus, Ti3+ (3d1), V3+(3d2), Cr3+(3d3), –
OH
Cu2+(3d9), Fe3+(3d5) and Co2+(3d7) are all coloured due to d- K2Cr2O7   CrO42– z=6
d transition. Only Sc3+ (3d0) is colourless.
Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
SOLJP/JFMONT5090217-4
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
50. How many of the following ……… 54. For a given reaction………
fuEu esa fdrus vk;u jaxhu ……… ,d nh xbZ vfHkfØ;k ………
Sol. Sc3+, Cu+, Zn2+ are colorless. Sol. H = Ef – Eb – 40 = 80 – Eb
Sc3+, Cu+, Zn2+ jaxghu gSA Eb = 120 kJ/mole,
catalyst lower the Ef To 20 kJ/ mole for forward Rxn then Ef ' =
51 At least how many ……… 20 kJ/mol
,d izFke dksfV vfHkfØ;k ……… we know catalyst decreases the Activation energy equal
amount in both direction
t t t
Sol.
100 
1/ 2
 50 1/ 2
 25  1/ 2
 mRizsjd vxz vfHkfØ;k ds fy, Ef dks 20 kJ/ mole rd de djrk gS
0% 50% 75% rc Ef' = 20 kJ/mol
t1/ 2 t1/ 2 ge tkurs gS fd mRizsjd nksuksa fn'kkvksa esa lfØ;.k ÅtkZ dh cjkcj
12.5   6.25   3.125 ek=kk dks de djrk gSA
87.5% 93.75% 96.875% Eb' = (120 – 60) = 60 kj/mol
Eb 120
52. The rate of a first order ……… = = 2.0
,d izFke dksfV vfHkfØ;k ……… E 'b 60
Sol. r1 = K1c1 and r2 = K2c2
Since rate of first order reaction is directly proportional to 55. The following mechanism ………
the concentration of its reactant, r  c, NO dh Br2 ds lkFk vfHkfØ;k ………
r c1 0.08 Sol. NO(g) + Br2(g) NOBr2(g)
 1 = = NOBr2 (g) + NO (g) 2NOBr (g) [rate determining step]
r2 c2 0.06 Rate of the reaction (r) = k [NOBr2] [NO]
According to first order reaction where [NOBr2] = Kc [NO] [Br2]
1 c r = k. KC. [NO] [Br2] [NO]
K= n 1 r = k' [NO]2 [Br2]. The order of the reaction = 3.
21.2 – 20 c2 Sol. NO(g) + Br2(g) NOBr2(g)
On substituting the various values NOBr2 (g) + NO (g)  2NOBr (g) [nj fu/kkZj.k in]
1 4 vfHkfØ;k dh nj (r) = k [NOBr2] [NO]
K= n min –1
1.2 3 ;gk¡ [NOBr2] = Kc [NO] [Br2]
r = k. KC. [NO] [Br2] [NO]
n2 0.3
t1/2 =  1.2 =  1.2 = 3 min. r = k' [NO]2 [Br2]. vfHkfØ;k dh dksfV = 3
4 0.6  0.48
n
3 56. How many of the following ………
gy- r1 = K1c1 rFkk r2 = K2c2 fuEu esa ls fdrus vfHkdkjd ………
;|fi çFke dksfV vfHkfØ;k dh nj blds vfHkdkjd dh lkanzrk Sol. (2), (3) & (6)
ds lh/ks lekuqikrh gksrh gS] r  c,
r1 c1 0.08 57. How many following ………
  = = Xywdksl ds laca/k esa ………
r2 c 2 0.06
Sol. (i,ii,iv)
çFke dksfV dh vfHkfØ;k ds vuqlkj
1 c
K= n 1 58. The total number ………
21.2 – 20 c2 eSySehu ij miyC/k ………
fofHkUu eku j[kus ij Sol. Structure of melamine is as follows
1 4 eSySfeu dh lajpuk fuEu gS %
K= n min –1
1.2 3
n2 0.3
t1/2 =  1.2 =  1.2 = 3 min.
4 0.6  0.48
n
3
Total no. of lone pairs of electron is '6'.
53. Consider a reaction ……… dqy ,dkdh bySDVªkWu ;qXeksa dh la[;k 6 gSA
ekuk fd aG + bH  ………
Sol. aG + bH  products
59. How many of the following ………
Rate = k[G]x [H]y 
R = K [G]0x [H]0y (Let initial conc. are [G]0 & [H]0) fuEu esa fdrus ;kSfxd ………
8R = K[2G]0x [2H]0y = K2x.2yR Sol. 3 (ii, iv & v)
so 2x + y = 8  x + y = 3
Sol. aG + bH  mRikn 60. Among the following………
nj = k[G]x [H]y  fuEu esa ls fdrus la?kfur ………
R = K [G]0x [H]0y (ekuk fd izkjfEHkd lkUnzrk [G]0 rFkk [H]0 gSSA)
8R = K[2G]0x [2H]0y = K2x.2yR Sol. Condensation polymer = Nylon-6,6, Nylon-6, Polystyrene
blfy, 2x + y = 8  x + y = 3 la?kuu cgqyd = uk;ykWu-6,6, uk;ykWu-6, ikWfyLVsjhu

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
SOLJP/JFMONT5090217-5
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
67. The value of the ................
PART-III MATHEMATICS
/ 2 1
61. 1  sin2x dx is ................ dx dk eku ................

0
x x4  1
/ 2 Sol. x2 = sec , x4 – 1 = tan2
 1  sin2x dx dk ................ 2xdx = sec tan d
0
1  1
sec–1 x2 + c
Sol. I =
/ 2

1  sin2x dx =
/2 I=
2  d = 2
+c =
2
  | sin x – cos x | dx
0
0 x2
/4 /2 2

I= (cos x  sin x)dx + (sin x  cos x)dx 68. lim  cos t dt is equal................

0

/4
x 0 0
(x sin x)
=2 2 –2
62. The value of the................ x2
2
e x (x 2  1) lim  cos t dt dk eku ................
dx dk eku ................
 (x  1)2 x 0 0
(x sin x)

x  x 1 2 
Sol. I = e 
 x  1

(x  1)2
 dx
 0
Sol. form, L-Hospital's rule
 x  1 0
x x
ex
 e (f(x)  f (x) dx = e f(x) + c  x  1  + c
 
0
:i L- gkLihVy fu;e ls
63. The solution of the ................ 0
vody lehdj.k................
2x.cos x 4 2cos.x 4
dy dz = lim = lim =1
Sol. z = y – x , = +1 x 0 x cos x  sin x x 0 cos x  sin x
dx dx x
dz
 = x tan z 69. If f(x), g(x) be twice................
dx
;fn [0, 2] ij f(x) ................
x2
x2 2
 cot z dz   xdx logsin z= 2  c sin(y – x) = k e  Sol. f(x) = g(x)

64. If g(1) = g(2) then ................ f(x) = g(x) + c , c = – 2


;fn g(1) = g(2) gks rks ................ f(x) = g(x) – 2
Sol. Let ekuk f(g(x)) = z
f(x) = g(x) – 2x+ c1
f(g (x)) g(x) dx = dz
f (g(2)) f(2) = g(2) – 4 + c, c1 = – 2
1
I = dz = 0
 ; g(1) = g(2) f(x) = g(x) – 2x – 2
f (g(1))
z
f(2) – g(2) = –10
65. The value of the ................
1
x
22 2x x dx dk eku................  n!  n
2 2 2 70. Value of the lim  n  is................
n
n 
2x x
2
Sol. I = 2 ·22 ·2 x dx 1

2x 2x
 n!  n
22 = t  22
x
22 2x (log2)3 dx = dt lim  n  dk eku cjkcj................
n
n 
2x
22 1
I = +c
(log2)3  n!  n
Sol. Let ekuk P = lim  n 
n
n 
66. The equation of the ................
 7 1  1 2 n
fcUnq  2,  ls xqtjus ................ log P = lim log  log  ....  log 
 2 n n  n n n
dy 1 1 n
Sol. = 1 – 2 y = x + +c 1 r
dx x x log P = lim  n log  n 
n
r 1
 7
Passing ls xqtjrk gSA  2,  ; c=1
1
 2 1
1
log P =
 log x dx = – 1 , P = e
y=x+ + 1 xy = x2 + x + 1 0
x

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
SOLJP/JFMONT5090217-6
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
71. The value of the ................ 1

(cos   1)sin  =
 2  x 2  x 2 dx 
 ddk eku ................
(cos   1)2 (cos   3) 1

Sol. cos = x  –sin d = dx 1 


= +
x 1 3 2
I=–
 (x – 1) (x  3) dx
2

x 1 A B A B
Let ekuk f(x) = = + +
2
(x – 1) (x  3) x  1 (x  1)2
C
x3
A=–1,B=–1,C=1
1
I = log |x – 1| – – log |x – 3| + c
x 1
x 1 1 75. The solutions of the................
I = log – +c
x3 x 1 vody lehdj.k ................
cos   1 1
x    x  
I = log – +c Sol. y e
y
dx –  x e y   y 3  dy = 0
cos   3 cos   1  
 
72. The solution of the................ x x
y y dx – xdy y
vody lehdj.k ................  (y dx – xdy) e – y3 dy = 0  e = ydy
Sol. Rewrite the equation y2
lehdj.k dks fy[kus ij x x
x y y
(2xy dx – x2dy) + y2 (3x2y2 dx + 2x3y dy) = 0  d  e = ydy 2 e + y2 = c 
Divide by y2, y
y2 ls Hkkx nsus ij
76. If the total number of................
y.2x dx  x 2dy 2 2
+ y 3x dx + x3 2y dy = 0 x2
y2 t 2  5t  4
dt ................
;fn Qyu  2  et
 x2  3 2
0
 d  + d (x y ) = 0
y dy
  Sol. = 0, for the points of extremes
dx
x2
Integrating lekdyu djus ij + x3y2 = c x 4  5x 2  4
y  2
2x = 0
2  ex
Help of first derivative test local minimum are at x = – 2, 0, 2
dx So, K = 3
73. If I = , then................
 (a  b 2 x 2 )3 / 2
2
dy
gy% = 0 pje fcUnqvksa ds fy,
dx dx
;fn I =  gks rks ................
(a  b2 x 2 )3 / 2
2
x 4  5x 2  4
 2
2x = 0
Sol. I =
dx 2  ex
 3
LFkkuh; fufEu"B ds izFke vodyt ijh{k.k dh lgk;rk ls
 a2 2
x  2  b2 
3 x = – 2, 0, 2 blfy, K = 3
x 
77. If the value of the................
a2 2a2 20 
2
= t + b2  dx = dt ,
x x3 ;fn I =  | sin x |[sin x] dx ................
1  20 

– 2  20 

=
 2a  dt = 1 + c = x
+c Sol. I = | sin x | [sin x] dx
 t3 / 2 a2 t
1 
20 
2 2 2 2 2
a (a  b x ) 20  20 

=
 | sin x | [sin x] dx =  | sin x | ([sin x]  [– sin x]) dx
74. The area bounded by................
20  0
oØksa y = x2 vkSj x2 + y2 = 2 ................

Sol. Point of intersection of curves A (–1, 1) , B (1 , 1) |K |
oØksa ds izfrPNsn fcUnq A (–1, 1) , B (1 , 1) gSA = – 20
 sin x dx = –40 
0
10
=4
Shaded Area Nka;kfdr {ks=kQy

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
SOLJP/JFMONT5090217-7
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
78. If y = e4x + 2e–x satisfy the................ sin x
;fn y = e4x + 2e–x lEcU/k ................ 82. Let f(x) =
x
dy sin x
ekuk f(x) =  x ................
Sol. = 4e4x – 2e–x
dx sin x
Sol. f(x) = x
d2 y
= 16e4x + 2e–x
 (1 + x cosx . nx + sinx) dx
dx 2 f(x) = (F(x)  x F(x)) dx (where F(x) = x sinx
)

d3 y = x. x sinx
+c
= 64 e4x – 2e–x
dx 3    2
Putting these values and solving  f   = so c = 0  f() = 
bu ekuksa dks j[k dj gy djus ij 2 4
A = – 13 , B = – 12  cosf() = – 1  |2cos(f())| = 2

79. If the value of the ................ 83. If the sum of the ................
1
1 1 1

;fn tan1  2
 ;fn Js.kh lim+ +................
 x  x  1  dx dk................ n n1 n
0  
1 1 1 1
1 Sol. S = lim + + + ….
1  1  n n n1 n 2 6n
Sol.
 tan
0
 2  dx
 x  x  1  
1 1 1  1 1 1 
S = lim  ......
= tan1x dx –  tan
1
(x – 1) dx  
5n 
1  0 1  1
 n n
0 0
1
 n n n 
1 1
 1  1 5n
1
5
=2
 tan1 x dx = 2  x tan1 x  log(1  x 2 )  lim
dx
0  2 0 n n

r 0 1 
r

 1  x = n6
0
 1 1 n
= – n2  P = , q=
2 2 2 84. If y = y(x) and it follows................
;fn y = y(x) rFkk ;g lEcU/k................
xdx Sol. 4x exy = y + 5 sin2 x
80. If the value of the ................
 1  x3 at x = 0, y is equal to zero
now differentiate above relation we get
xdx  dy  dy
;fn  dk eku ................ 4exy + 4xexy  x dx  y  = dx + 10 sinx cosx
1  x3  
Sol. Let ekuk x
3/2
=t  y(0) = 4
xy 2
Hindi 4x e = y + 5 sin x
3 x = 0 ij, y dk eku 'kwU; gSA
x dx = dt
2 mijksDr lehdj.k ds vodyu ls
3  dy  dy
x dx 4exy + 4xexy
2 2 2 dt  x dx  y  = dx + 10 sinx cosx
I= =  
3 
1 x 3 3 1  t2
  y(0) = 4
2 –1 2 –1 3/2
= sin t + c = sin x + c xdy 2
3 3 85. If = x + y – 2 , ................
2 3 dx
P= ,q= xdy 2
3 2 ;fn = x + y – 2 ................
 dx
81. If order and degree of ................ dy 1 2

Sol. – y = x  
;fn lHkh ijoy; ftlds................ dx x  x
Sol. Equation of the required parabola is 1
I. F =
vHkh"V ijoy; dk lehdj.k gS& x
y2 = 4a (x – h) y 2
 =x+ +c
2 x x
dy  dy  d2 y y(1) = 1, c = – 2
2y = 4a   dx  + y =0
dx   dx 2 y 2
 =x+ – 2 So blfy,, y(2) = 2 
Degree = 1 , order = 2
x x
?kkr = 1 , dksfV = 2

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
SOLJP/JFMONT5090217-8
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
2 8
x2  1
86. If
 x 5 (1  x 3 ) 3 dx = A(1  x 3 ) 3 ................ 89. If the value of
 (x ................
2
 1) x 4  1
2 8
;fn x 5 (1  x ) dx = A(1  x ) ................

3 3 3 3

x2  1
2 2 dx dk ................
Sol. x 5 (1  x ) dx =
3 3
x 3 (1  x ) . x2 dx
3 3
;fn  (x 2
 1) x 4  1
 3 2

1 + x = t , 3x dx = dt
1 1 8/3 1 5/3 1
5/3
 t 2 / 3 )dt = 1

3  (t 8
t –
5
t
Sol. I = x2 dx
8 5
 x2  1 x4  1
1 1
= (1  x 3 ) 3 – (1  x 3 ) 3 + c x x2
8 5
1 –1
A= ,B= 1
8 5 Put x + =t
x
x  3 x2  6 x
87. If the value of
 ................ dt 1 x2  1
x(1  3 x ) I= ,I= sec–1 +c
t t2  2 2 x 2
x  3 x2  6 x
dx dk eku ................
;fn  x(1  3 x ) 1
A= ,B= 2
Sol. x = t6 2
dx = 6t5 dt
t6  t4  t 5  3 1 
I=6 . t dt = 6  t dt  dt  
t6
(1  t 2 )  1  t 2
 90. If the value of the ................
2
3 3 6 3 /2
= x + 6 tan–1 x cA= ,B=2
2 2 ;fn  cos x  cos3 x dx ................

88. If the solution of the ................ 

2
;fn vody lehdj.k ................
dy /2
Sol. + cot x. y = 2 sinx cosx
dx cos x  cos3 x dx 
I. F= sin x
Sol. I =


2
y sin x =
 2 sin x cos x sin x dx  c
/2
2 3 2 4
y sinx = sin x + c A = ,B=3 =2 cos x sin x dx =
3 3 
0
3

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
SOLJP/JFMONT5090217-9
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029
MAIN PATTERN ONLINE TEST-5
(MONT-5) XII
TARGET : JEE (MAIN+ADVNACED) 2017
DATE : 09-02-2017 COURSE : VIJETA (JP), VISHWAAS (JF), ANOOP (EP), AKHIL (EF)

ANSWER KEY
CODE-0

PART-I PHYSICS

1. (C) 2. (D) 3. (C) 4. (A) 5. (B) 6. (A) 7. (B)

8. (B) 9. (C) 10. (B) 11. (D) 12. (C) 13. (A) 14. (C)

15. (D) 16. (3) 17. (3) 18. (4) 19. (4) 20. (5) 21. (4)

22. (2) 23. (9) 24. (3) 25. (6) 26. (5) 27. (5) 28. (5)

29. (3) 30. (3)

PART-II CHEMISTRY

31. (D) 32. (B) 33. (C) 34. (B) 35. (A) 36. (A) 37. (D)

38. (C) 39. (B) 40 (C) 41. (D) 42. (D) 43. (B) 44. (B)

45. (D) 46. (7) 47. (4) 48. (4) 49. (6) 50. (7) 51 (5)

52. (3) 53. (3) 54. (2) 55. (3) 56. (3) 57. (3) 58. (6)

59. (3) 60. (3)

PART- III MATHEMATICS

61. (C) 62. (C) 63. (C) 64. (C) 65. (C) 66. (B) 67. (B)

68. (D) 69. (B) 70. (B) 71. (D) 72. (C) 73. (B) 74. (B)

75. (C) 76. (6) 77. (4) 78. (1) 79. (1) 80. (2) 81. (3)

82. (2) 83. (6) 84. (4) 85. (2) 86. (0) 87. (3) 88. (2)

89. (2) 90. (8)

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.) - 324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
SOLJP/JFMONT5090217-10
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555 | CIN: U80302RJ2007PLC024029