Anda di halaman 1dari 4

5 Linear Inequalities

Paper 1
8. 5 – h < 2
1. –1 < x , 3 5 <2+h
Answer: D 5 – 2 < h
3 <h
2. – 4 , x < 2
Answer: A
Answer: B

3. x + 1 < 4
x < 4 – 1
x < 3
x is a positive integer. Paper 1
Hence, x = 1, 2, 3
1. 2 – x > – 4   and 2x + 1 . 3
Answer: D 2 + 4 > x 2x . 3 – 1
6 > x 2x . 2
4. 2x – 1 , 9 x . 1
2x , 9 + 1
2x , 10
–2 –1 0 1 2 3 4 5 6 7 8
10
x , —–
2 Answer: C
x , 5
x is a positive integer. 4x
Hence, x = 1, 2, 3, 4 2. 2x – 1 > 15 and ––– , 16
2x > 15 + 1 3
Answer: C 4x , 16 × 3
16
x > ––– 48
2 x , –––
5. 4
x > 8
x , 12
–1 0 1 2 3

x = –1, 0, 1, 2
Answer: B 8 9 10 11 12

x = 8, 9, 10, 11
6. 3m – 1 . 11
3m . 11 + 1 Answer: C
3m . 12
12 3. 3 < x , 8 and 1 – y , 5
m . –––
3 1 – 5 , y
m . 4 –4 , y
Answer: A Maximum value of x – y
= Maximum value of x – Minimum value of y
p = 7 – (–3)
7. — . 3
2 = 10
p . 2 × 3
p . 6 Answer: C
Answer: C

1 © Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd.


  Mathematics  SPM  Chapter 5

4. 4 – 3x , 16 2
8. x > 4    and 2 + x , 10
4 , 16 + 3x 3
4 – 16 , 3x 2x > 12 x , 10 – 2
–12 , 3x x > 6 x , 8
12
–––
–   , x
3
–4 ,x 6 7 8
x  =  –3, –2, –1, …
x = 6, 7
Answer: A
Answer: B

n x
5. –– – 1 > 3n + 4 9. –– + 2 . x and 1
2 –– (x – 1) < x
2 3
n x x – 1 < x × 3
–1 – 4 > 3n – –– 2 . x – ––
2 2 x – 1 < 3x
6n n 2x x –1 < 3x – x
–5 > ––– – –– 2 . ––– – ––
2 2 2 2 –1 < 2x
5n x 1
–5 > ––– 2 . –– – –– < x
2 2 2
–5 × 2 > 5n 2 × 2 . x
–10 4 .x
–––– > n
5
–2 >n
Answer: D –1 1
––
0 1 2 3 4
2

x = 0, 1, 2, 3
1
6. x , 2 and 2 – 5x < 7
2 2 – 7 < 5x Answer: A
x , 4
–5 < 5x
–1 <x

Paper 1
–1 0 1 2 3 4
1. 2x + 3 > –3 and 2 – x > 0
2x > –3 – 3 2 > x
The integers are –1, 0, 1, 2, and 3. –6
x > –––
Answer: C 2
x > –3

7. 3(x + 5) < –2x


3x + 15 < –2x
3x + 2x < –15 –3 –2 –1 0 1 2
5x < –15
15 x = –3, –2, –1, 0, 1, 2
x < –
5 Answer: A
x < –3
Answer: D 2. 8 – e < 6 and 3(e – 6) , 12 – 2e
8 – 6 < e 3e – 18 , 12 – 2e
2 <e 3e + 2e , 12 + 18
5e , 30
30
e , –––
5
e , 6

© Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. 2


 Mathematics  SPM  Chapter 5 

7. 2 + t , 9 and 7 – 4t < 3
t , 9 – 2 7 – 3 < 4t
t , 7 4 < 4t
2 3 4 5 6
1 <t
e = 2, 3, 4, 5 Hence, 1 < t , 7
Answer: C Answer: D

k
3. 2k < 8 + k and –– > 1 h
8. Given 3 > h . 1 – —,
2 3
2k – k < 8 k > 1 × 2
k < 8 h
k > 2 h . 1 – —
then 3 > h and
3
h
h + — . 1
Hence, 2 < k < 8 3
4h
Answer: D ––– . 1
3
4h . 1 × 3
4. Given 4 , 3x – 11 < 16 3
3x – 11 < 16 h . —
then 4 , 3x – 11 and 4
4 + 11 , 3x 3x < 16 + 11
15 27
––– , x x < –––
3 3
5 ,x x < 9 0 3 1
– 2 3
4

h = 1, 2, 3

5 6 7 8 9 Answer: A

x = 6, 7, 8, 9
9. 2m – 1 , 2 and m > –3
Answer: A 2m , 2 + 1
2m , 3
x 3
5. Given –1 , 1 – — < 2 m , —
2 2
x x
then –1 , 1 – — and 1 – — < 2
2 2
x x
— – 1 , 1 1 – 2 < —
2 2
x x
— , 1 + 1 –1 <— –3 –2 –1 0 1 –
3 2
2 2 2

x , 4 –2 <x m = –3, –2, –1, 0, 1


Answer: C

–2 –1 0 1 2 3 4 1
10. —x < 2 and 5 – 3x , 8
3 5 – 8 , 3x
x = –2, –1, 0, 1, 2, 3
x < 2 × 3
–3 , 3x
Answer: C x < 6
–3
––– , x
3
6. 7 – w < 2 and 3w – 27 , 0 –1 ,x
7 – 2 < w 3w , 27
5 <w 27 Hence, –1 , x < 6
w , –––
3
Answer: C
w , 9
Hence, 5 < w , 9
Answer: B

3 © Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd.


  Mathematics  SPM  Chapter 5

2 13.
k – 3 < 11 and 2k + 5 > 8
11. —x . –2 and 3 + 4x < 15
5 k < 11 + 3 2k > 8 – 5
4x < 15 – 3
2x . –2 × 5 k < 14 3
12 k > —
10 x < ––– 2
x . – ––– 4 3
2 Hence, — < k < 14
x < 3 2
x . –5
Compare with m < k < n.
Hence, –5 , x < 3
3
Therefore, m = —, n = 14
Answer: D 2
Answer: D
2p
12. 7 – 2p . – 4 and ––– . 2
7 + 4 . 2p 3 14. Given 1 + y < 9 – y , 2y + 6
2p . 2 × 3
11 then 1 + y < 9 – y and 9 – y , 2y + 6
––– . p 6
2 p . — y + y < 9 – 1 9 – 6 , 2y + y
1 2 2y < 8 3 , 3y
5— . p p . 3 8
2 y < — 3
2 — , y
3
y < 4 1 ,y
Hence, 1 , y < 4
3 4 5 1 6
5–
2 Compare with p , y < q.
Therefore, p = 1, q = 4
p = 4, 5
Answer: C
Answer: A

© Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. 4