Anda di halaman 1dari 6

B2DJ3E1

Gimnastik Artistik

1. Nyatakan teknik-teknik lakuan dalam kemahiran pendaratan gimnastik

I. __________________________________________________
II. __________________________________________________
III. __________________________________________________
IV. __________________________________________________

2. Nyatakan teknik-teknik lakuan dalam kemahiran statik gimnastik

I. __________________________________________________
II. __________________________________________________
III. __________________________________________________
IV. __________________________________________________

B3DJ3E1
1. Lakukan aktiviti kemahiran pendaratan dalam gimnastik

 Posisi mula. Berdiri di atas peti lombol dan rapatkan kaki. Pandang ke
hadapan.
 Ayun tangan ke hadapan dan lompat ke hadapan.

 Mendarat dengan menggunakan bebola kaki dan hujung kaki.

 Angkat tangan dan luruskan badan.

2. Lakukan aktiviti kemahiran statik dalam gimnastik

 Posisi mula. Berdiri tegak, tangan diluruskan ke atas.

 Melangkah ke hadapan sambil melentikkan badan.

 Ayun tangan ke belakang.

 Ayun tangan ke hadapan sambil mengangkat kaki belakang.

Kenalpasti komponen kecergasan yang diaplikasikan dalam aktiviti pergerakan kreatif. B3DJ3E2 1. AKTIVITI KOMPONEN KECERGASAN TEMA 1 a) Skipping b) Gulingan c) Lompat Bintang TEMA 2 a) Berlari dari kon A ke kon B secara zig- zag b) Jangkauan Melunjur c) Pergerakan Pelbagai Aras 2. AKTIVITI KOMPONEN KECERGASAN TEMA 1 a) Buka-tutup b) Merangkak (kucing berjalan) TEMA 2 a) Berat kuat b) Kawal lambat TEMA 3 a) Lompat dari satu tempat ke satu tempat lain TEMA 4 a) Berjalan dari titik A ke titik B bukan dalam garis lurus . Kenalpasti komponen kecergasan yang diaplikasikan dalam aktiviti gimnastik pendidikan.

lakukan ruang dengan aktiviti bijak dan mengikut berkesan kemampuan 4. 1. Pakai 7. bebas dari bahaya 5. pakaian yang sesuai 6. Susun dan lakukan aspek keselamatan dalam gimnastik pendidikan di bawah mengikut turutan yang betul. gunakan 3. . pastikan kawasan 2. B4DJ3E1 1.

pastikan aktiviti kawasan bebas memanaskan dari bahaya badan 5. 7. Lakukan 6. lakukan aktiviti dengan 1. patuhi arahan guru . 3. 4. bantuan rakan 2.2. Susun dan lakukan aspek keselamatan dalam pergerakan kreatif di bawah mengikut turutan yang betul.

imbangan. Ketangkasan. Berdiri diatas peti lombor dan rapatkan kaki. imbangan . B3 DJ3 E1 Soalan 1 dan 2 Guru perlu menanda diruang yang disediakan jika pelajar Berjaya menyatakan dan melakukan aktiviti tersebut.SKEMA JAWAPAN G4 GIMNASTIK ARTISTIK B2 DJ3 E1 Soalan 1 I. III. koordinasi b) Gulingan Kekuatan otot. kekuatan otot TEMA 2 a) Berlari dari kon A ke kon B secara zig. c) Lompat Bintang Koordinasi. II. II. Melangkah kehadapan sambil melentikkan badan. Pandang kehadapan. IV. Ayun tangan kehadapan dan lompat kehadapan. ketangkasan. Angkat tangan dan luruskan badan. Ayun tangan kebelakang. Mendarat dengan mengunakan bebola kaki dan hujung kaki. III. B3 DJ3 E2 Soalan 1 AKTIVITI KOMPONEN KECERGASAN TEMA 1 a) Skipping Daya tahan otot. Posisi mula. tangan diluruskan keatas. daya tahan kardiovaskular. kekuatan otot zag b) Jangkauan Melunjur Kelenturan c) Pergerakan Pelbagai Aras Kekuatan otot. Soalan 2 I. Posisi mula. Berdiri tegak. IV. Ayun tangan kehadapan sambil mengangkat kaki belakang.

b) Merangkak (kucing berjalan) Kekuatan otot.Soalan 2 AKTIVITI KOMPONEN KECERGASAN TEMA 1 a) Buka-tutup Koordinasi.koordinasi TEMA 2 a) Berat kuat Kekuatan otot. b) Kawal lambat Imbangan. koordinasi dalam garis lurus B4 DJ3 E1 Soalan 1 1) Pakai pakaian yang sesuai 2) pastikan tempat melakukan aktiviti bebas dari bahaya 3) aktiviti memanaskan badan 4) lakukan aktiviti mengikut kemampuan 5) gunakan ruang dengan bijak dan berkesan 6) sentiasa mematuhi arahan dan panduan guru 7) aktiviti menyejukan badan soalan 2 1) Pakai pakaian yang sesuai 2) pastikan tempat melakukan aktiviti bebas dari bahaya 3) aktiviti memanaskan badan 4) lakukan aktiviti mengikut kemampuan 5) gunakan ruang dengan bijak dan berkesan 6) sentiasa mematuhi arahan dan panduan guru 7) aktiviti menyejukan badan . TEMA 3 a) Lompat dari satu tempat ke satu tempat ketangkasan lain TEMA 4 a) Berjalan dari titik A ke titik B bukan Ketangkasan.