Anda di halaman 1dari 8

KERTAS KERJA

PROGRAM :

LAWATAN SAMBIL BELAJAR
KE STESEN KOMUTER, STESEN TERMINAL
BERSEPADU SELATAN ( TBS ), PUSAT
PERKHIDMATAN PENDIDIKAN KHAS (3 PK),
DAN SEKITAR PUTRAJAYA.

KELAS PENDIDIKAN KHAS
BERMASALAH PEMBELAJARAN

SK PARIT BUNGA, LEDANG

TARIKH : 23 OKTOBER 2013
HARI : RABU
TEMPAT :
STESEN KOMUTER SEREMBAN KE STESEN
KOMUTER UKM, TBS, 3 PK JABATAN
PENDIDIKAN KHAS, PUTRAJAYA DAN
SEKITAR PUTRAJAYA.

3. 4. ) 2. . Murid dapat melihat sendiri cara pembelian tiket dan pergerakan perjalanan bas dari Terminal Bersepadu Selatan ( TBS ) melalui semakan di skrin sesentuh kios informasi. Objektif 1. Nama Program Lawatan Sambil Belajar. Satu proses pembelajaran bagi murid untuk menimba ilmu pengetahuan dan pengalaman baru di tempat kenderaan awam. SK Parit Bunga Ledang. PUSAT PERKHIDMATAN PENDIDIKAN KHAS (3PK). ( Menaiki kenderaan awam. 1. melawat tempat awam dan melawat sekitar putrajaya. Mengukuhkan kemahiran bersosial dengan rakan. Diiringi guru-guru Pendidikan Khas serta Pembantu Pengurusan Murid. INSAN ISTIMEWA TANGGUNGJAWAB BERSAMA KERTAS KERJA PROGRAM P&P LUAR BILIK DARJAH : LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE STESEN KOMUTER. STESEN TERMINAL BERSEPADU SELATAN (TBS). 3. 2. Murid dapat mengenal bentuk fizikal komuter disamping mengetahui jadual perjalanan. Sasaran Murid-murid Pendidikan Khas Bermasalah Pembelajaran. DAN SEKITAR PUTRAJAYA KELAS PENDIDIKAN KHAS BERMASALAH PEMBELAJARAN SK PARIT BUNGA LEDANG. guru dan orang awam.

. .Pasaraya Mydin.  Membantu murid berdikari serta mengurus diri dan merasai suasana di tempat awam.00 malam. Membaca doa menaiki kenderaan. Pengisian Program . 4. Tempat : Stesen Komuter Seremban ke Stesen Komuter UKM. disiplin. Rasional Program  Berdasarkan pengalaman dan pengetahuan yang terhad. Pusat Perkhidmatan Pendidikan Khas (3PK). kerjasama dan komunikasi berkesan. Dari TBS menuju ke Putrajaya: Tempat yang dilawati :Masjid Putrajaya.Taman Wawasan dan Taman Wetland.00 pagi hingga 10. . 3 PK Jabatan Pendidikan Khas. guru. Membina keyakinan diri. Cadangan Perlaksanaan Tarikh : 23 Oktober 2013 Hari : Rabu Masa : 7. . 6.Taman Botani. ibu bapa. 5. . Menaiki komuter dari Stesen Seremban ke Stesen UKM.00 pagi. 5. murid akan dapat mengenal bentuk fizikal dan merasai pengalaman sebenar menaiki komuter. Bertolak dari sekolah ke Stesen Komuter Seremban dengan menaiki bas. . Berhenti solat dan makan malam di RNR Seremban. . Bertolak balik ke sekolah. Mengeratkan silaturahim sesama murid. Putrajaya. Menaiki bas dari Stesen UKM ke Terminal Bersepadu Selatan (TBS). . dan sekitar Putrajaya.TBS. Murid berkumpul di luar kelas bilik darjah Pendidikan Khas jam 7. 6. sekolah dan pihak luar.

3. Melaksanakan program lawatan.7. Perlaksanaan Program 1.Shah Puan Siti Norana Binti Mohd. Mengedarkan surat pemberitahuan peserta dan surat kebenaran ibu bapa/penjaga. 9. 8. 6. Sumber kewangan PCG SK Parit Bunga dan kutipan peserta. Rumainor Cik Haziah Binti Abdul Aziz Pembantu Pengurusan Murid . Taklimat lawatan dan langkah-langkah keselamatan. 8. Jawatankuasa Program Lawatan Pengerusi : Tuan Haji Mas’ood Bin Idris ( Guru Besar ) Naib Pengerusi : Puan Hajjah Fadzilah Binti Abdul Rahman Penyelaras Pendidikan Khas : Puan Manisah Binti Sa’at Setiausaha : Puan Siti Aishah Binti Md Noh Bendahari ( PPM ) : Puan Rohaya Binti Shapei Guru Pengiring : Encik Abdul Rahman Bin Ali Encik Mohd. 7. Amirudin Bin Md. Perbincangan bersama pentadbir 2. 5. Mohon kebenaran lawatan ke tempat-tempat lawatan. Mengadakan mesyuarat dengan jawatankuasa Kelas Pendidikan Khas. Menyediakan Kertas Kerja Lawatan. Mohon kebenaran lawatan dari Jabatan Pelajaran Johor. 4.

2013 Tambang Kenderaan (Rabu) Bas RM 800. 23.00 X 21 orang RM 210. Penyelaras.00 Program lawatan ini merupakan alternatif bagi murid-murid mengenali suasana luar di samping meluaskan minda melihat perkara-perkara baru dalam kehidupan mereka. SK Parit Bunga Disahkan oleh. RM 10. Makanan Murid .00 2. Disemak Oleh. Anggaran Perbelanjaan BIL TARIKH PERKARA KOS / PERBELANJAAN 1. Justeru. (SITI AISHAH BINTI MD NOH) (PUAN MANISAH BINTI SAAT) Guru Pendidikan Khas. SK Parit Bunga . adalah diharap segala apa yang dirancangkan akan dapat sokongan padu daripada pihak pentadbir serta dapat berjalan dengan baik dan lancar. ( PPM ) : Puan Talhatuah Binti Mahabar 10.00 JUMLAH RM 1 010.10. (TUAN HAJI MAS’OOD BIN IDRIS) Guru Besar. SK Parit Bunga Pendidikan Khas. Disediakan oleh.

RENUNGAN Jika kanak-kanak hidup dengan kritikan. Jika kanak-kanak hidup dengan dorongan. Mereka akan belajar menemui kasih sayang di dunia. Jika kanak-kanak hidup dengan toleransi. Mereka akan belajar menjadi yakin. Dorothy Law Nolte . Jika kanak-kanak hidup dengan permusuhan. Jika kanak-kanak hidup dengan persamaan dan persahabatan. Mereka akan belajar menjadi pemalu. Jika kanak-kanak hidup dengan cemuhan. Mereka akan belajar mengutuk. Mereka akan belajar menghargai. Mereka akan belajar menjadi penyabar. Jika kanak-kanak hidup dengan sanjungan. Mereka akan belajar bertumbuk.