Anda di halaman 1dari 5

CBSE

Class 10 Mathematics
Important Question
Chapter 6
Introduction to Trigonometry

"The mathematician is fascinated with the marvelous beauty of the forms he constructs, and
in their beauty he finds everlasting truth."

1. If xcosθ – ysinθ = a, xsinθ + ycos θ = b, prove that x2+y2=a2+b2.


Ans: xcosθ - y sinθ = a
xsinθ + y cosθ = b
Squaring and adding

x2+y2=a2+b2.

2. Prove that sec2θ+cosec2θ can never be less than 2.

Ans: S.T Sec2θ + Cosec2θ can never be less than 2.


If possible let it be less than 2.

1 + Tan2θ + 1 + Cot2θ < 2.

⇒ 2 + Tan2θ + Cot2θ
⇒ (Tanθ + Cotθ)2 < 2.
Which is not possible.
3. If show that

Ans: Sin φ = ½

⇒ φ = 30o

Substituting in place of φ =30o. We get 0.

4. If 7 , show that

Ans: If 7

Material downloaded from myCBSEguide.com. 1 / 5


5. If prove that .

Ans:

Or .

6. If tanA + sinA = m and tanA - sinA = n, show that m2-n2 =

Ans: TanA + SinA = m TanA – SinA = n.


.

= m2 - n2 = (TanA + SinA)2 - (TanA - SinA)2


= 4 TanA SinA
RHS

7. If secA= , prove that secA + tanA=2x or .

Ans:

Material downloaded from myCBSEguide.com. 2 / 5


8. If A, B are acute angles and sinA= cosB, then find the value of A+B.
Ans: A + B = 90°
9. a) Solve for φ, if tan5φ = 1.
Ans: .
b) Solve for if .

Ans:

10. If and , show that

Ans.

LHS = (m2 + n2) Cos2

11. If 7 , prove that .

Ans:

Material downloaded from myCBSEguide.com. 3 / 5


P.T

⇒7Cosec - 7=3Cot
⇒7(Cosec - 1)=3Cot
⇒7(Cosec -1) (Cosec +1)=3Cot (Cosec +1)

⇒7(Cosec2 -1)=3Cot (Cosec +1)

⇒7Cot2 .3 Cot (Cosec +1)


⇒7Cot = 3(Cosec +1)
7Cot -3 Cosec =3

12. 2(sin6 +cos6 ) – 3(sin4 +cos4 )+1 = 0

Ans: (Sin2 )3 + (Cos2 )3-3 (Sin4 +(Cos4 )+1=0

Consider (Sin2 )3 +(Cos2 )3

⇒(Sin2 +Cos2 )3-3 Sin2 Cos2 (Sin2 +Cos2 )

= 1- 3Sin2 Cos2

Sin4 +Cos4 (Sin2 )2+(Cos2 )2

= (Sin2 +Cos2 )2-2 Sin2 Cos2

= 1- 2 Sin2 Cos2

= 2(Sin6 +Cos6 )-3(Sin4 +Cos4 ) +1

= 2 (1-3 Sin2 Cos2 )-3 (1-2 Sin2 +Cos2 )+1


13. If & what is the value of .
Ans: i.e., Since
14. What is the value of tan in terms of sin .
Ans:

15. If Sec +Tan =4 find sin , cos


Ans: Sec + Tan = 4

Material downloaded from myCBSEguide.com. 4 / 5


⇒ apply (C & D)

Material downloaded from myCBSEguide.com. 5 / 5