Anda di halaman 1dari 8

A. BULATKAN JAWAPAN YANG SESUAI.

( 20 MARKAH)

1. Apakah maksud mandi kerbau ?

A. Suka membaca buku.

B. Mandi tidak bersih.

C. Suka membantu

2. Ibu membeli _______________ di pasar.

A. sayur B. surat C. Almari

3. Selepas bersenam, badan kita_______________________.

A. berpeluh B. berwangi C. berharum

4. Hobi nenek menanam pokok ________________.

A. bunga B. getah C. bakau

5. Sarah membantu ibu _____________ membakar roti.

A. –nya B. dia C. mereka

6. “Amir, ______________________hendak ke mana petang nanti?”

tanya Fakir kepada Amir.

A. awak B. saya C. kami

7. Aidil _________________ gambar keluarganya di dalam album.

A. menyorok B. menyimpan C. meletak

1
Namakan tempat ini ?

A. lintasan undan

B. lintasan belang

C. jejantas

9. Kita perlu ________________ semasa melintas jalan.

A. bermain B. berbual C. berhati-hati

10. Ramai tetamu _________________ oleh Puan Esah untuk

menghadiri jamuan hari jadinya.

A. dipanggil B. dijemput C. dijumpa

11. Emak saya seorang jururawat.


___________ bertugas di hospital.

A. Dia B. -nya C. Beliau

12. Kita perlu menyimpan ubat-ubat di dalam


___________________.

A. rak buku B. peti ubat khas C. laci

13. Adik membaca buku _______________ mendengar muzik.

A. kerana B. sambil C. dan

2
14. Suzie tidak ke sekolah hari ini _______________ demam.

A. kerana B. lalu C. tetapi

15. Zaki makan empat ______________

buah rambutan.

A. buku B. biji C. buah

16. ______________ kah lelaki yang berkaca mata itu?

A. Apa B. Bila C. Siapa

17. Mesyuarat itu akan diadakan pada hari Isnin _________


Selasa?

A. dan B. lalu C. atau

18. Lauk pauk yang dimasak oleh nenek


semuanya_____________ .

A. segar B. lazat C. bersih

19. Siva baru pulang ___________________ perpustakaan sekolah.

A. daripada B. dari C. di D. Ke

20. __________________ membuang sampah di merata-rata


tempat.

A. Sila B. Boleh C. Dilarang

3
B.TULISKAN SIMPULAN BAHASA YANG BETUL
BERDASARKAN GAMBAR YANG DIBERI.(10 MARKAH)

1.

2.

3.

4.

5.

yatim

C . PADANKAN GAMBAR DI BAWAH DENGAN AYAT


TUNGGAL YANG SESUAI. ( 10 MARKAH)

4
1 Abang bangun pada pukul
8.00 pagi.

2 En. Mazlan memancing ikan


di tepi sungai.

Ravi sedang membuat


3
latihan Matematik.

Ai Ling dan abangnya sedang


4 bermain tali.

Hobidibahagi
John ialah melukis
Buah –buahan kepada buah-buahan tempatan dan buah-
gambar.
buahan luar Negara. Buah – buahan tempatan bukan sahaja murah dan
segar, malah berkhasihat. Antara buah-buahan tempatan ialah
rambutan,mangga,durian,manggis,tembikai,betik dan lain-lain. Buah-
buahan yang paling saya suka ialah buah tembikai.
D. BACA PETIKAN DI BAWAH. KEMUDIAN, JAWAB
Buah tembikai berwarna hijau dan bentuknya bulat. Isinya
SOALAN-SOALAN YANG BERIKUTNYA. ( 10 MARKAH)
berwarna merah dan bijinya berwarna hitam. Buah tembikai sangat
manis dan berjus.
5
Makan banyak buah badan juga akan menjadi sihat kerana buah-
buahan mengandungi banyak vitamin dan berkhasihat.
1. Buah – buahan boleh dibahagi kepada ______________________

_______________________________________________________________ .

2. Apakah kebaikan buah-buahan tempatan ?

Kebaikan buah-buahan tempatan ialah _______________________

_____________________________________________________________ .

3. Apakah buah-buahan yang paling digemari oleh penulis?

____________________________________________________________ .

4. Apakah warna dan bentuk buah tembikai?

____________________________________________________________ .

5. Apakah kebaikan makan buah –buahan tempatan?

______________________________________________________________.

SKEMA JAWAPAN BAHASA MALAYSIA TAHUN 2 (kertas 1)

6
SOALAN A ( OBJEKTIF )

1. B 2. A 3. A 4. A 5. A 6. A 7. B 8. C 9. C 10. B

11. C 12. B 13. B 14. A 15. B 16. C 17. C 18. B 19. B 20. C

SOALAN B

1.Ulat buku

2.Buah tangan

3.Anak buah

4.Mandi kerbau

5.Anak yatim

SOALAN C

1. Ai Ling dan abangnya sedang bermain tali.

2. Hobi John ialah melukis gambar

3. Abang bangun pada pukul 8.00 pagi.

4. Ravi sedang membuat latihan Matematik.

5. En.Malan memancing ikan di tepi sungai.

SOALAN D

1. tempatan dan buah-buahan luar Negara.

2. Murah, segar dan berkhasihat

3. Buah tembikai.

4. Berwarna hijau dan berbentuk bulat.

5. Badan manjadi sihat.

KERTAS 2

BAHAGIAN A

7
Jawapan yang sesuai

BAHAGIAN B

1. Pada cuti yang lalu, ayah membawa saya dan ibu berkelah di tepi pantai.

2. Setelah tiba, emak mengeluarkan makanan dan saya pun pergi bermain
pasir.

3. Tiba –tiba saya terdengar seorang budak menjerit minta tolong.

4. Saya pun cepat menjerit memanggil ayah untuk menyelamatkan budak


yang lemas.

5. Setelah mendengar jeritan saya, ayah dapat menyelamatkan budak itu.

6. Ayah berjaya menyelamatkan budak yang hampir lemas itu.

7. Budak itu dihantar ke hospital. Ayah memuji saya kerana menolong


menyelamatkan budak yang hampir lemas itu.

BAHAGIAN C

1. Sarin rajin membaca buku cerita.

2. Murid-murid berkerjasama membersihkan bilik darjah.

3. Kerani itu bersikap amanah dalam kerjanya.

4. Amirtha menolong ibunya membersihkan dapur.

5. Ai Ling menyayangi kucingnya bernama Si Comel.