Anda di halaman 1dari 9

GESERAN SEBAGAI SUMBER ELEKTRIK

Apabila dua bahan yang berlainan digosok atau digeserkan antara satu sama lain, elektron
di dalam suatu bahan akan keluar dari atomnya dan berpindah ke bahan yang satu lagi. Ini
menyebabkan bahan yang menerima kelebihan elektron akan bercas negatif dan bahan yang
kehilangan elektron bercas positif. Sebagai contoh, jika sebatang kaca digeserkan dengan kain
sutera pada satu arah, elektron yang berada di batang kaca itu akan berpindah ke kain sutera dan
menjadikan batang kaca itu bercas positif sementara kain sutera yang menerima elektron akan
bercas negatif.

Walaupun penghasilan tenaga elektrik secara geseran ini kecil, ia masih digunakan oleh
sesetengah alat elektrik. Misalnya dalam alat pembersih kotoran, penapis udara, mesin fotostat,
proses mengecat dan janakuasa Van de Graaff.

1. Cat Elektrostatis

Dalam penghasilan kereta, penyembur elektrostatik digunakan untuk mengecat kereta.
Sebelum dicat biasanya kereta akan digosok menggunakan kertas pasir terlebih dahulu sehingga
bergesel dan akan menghasilkan arus elektrik. Badan kereta dicaskan dan penyembur cat
dicaskan dengan cas yang berbeza. Cat disemburkan di seluruh bahagian badan kereta dengan
cepat dengan itu butiran-butiran car dari aerosol akan bergesel dengan mulut paip sembur dan
udara sehingga butiran cat menjadi arus elektrik. Hasilnya arus tersebut akan ditarik ke badan
kereta yang mahu dicat.

Sabuk karet kemudian membawa cas elektrik positif dan bahagian logam bawah menuju bahagian . dan sabuk karet yang menghubungkan silinder logam dan silinder politena. sisir logam bawah dan atas.2. “generator Van de Graff” ini berfungsi untuk menghasilkan muatan listrik. Generator Van De Graaff “generator Van de Graff” merupakan alat yang dapat menghasilkan muatan listrik statis dalam jumlah yang sangat besar melalui proses geseran. Prinsip kerja “generator Van de Graff” ini ketika arus elektrik mengalir dan menggerakkan motor generator. khususnya percepatan partikel bermuatan dalam eksplorasi atom. Bentuk dasar “generator Van de Graff” ini seperti Sebuah “generator Van de Graff” terdiri atas kubah logam. Geseran antara sabuk karet dan silinder politena menyebabkan sabuk karet bercas positif. silinder politena berputar kemudian menggerakkan sabuk karet. Alat ini diciptakan oleh Robert Van de Graaff seorang ilmuan fizik dari Amerika pada tahun 1931. silinder logam di bahagian atas dan silinder politena di bahagian bawah.

Sabuk karet terus bergerak ke bahagian bawah lagi dan mengalami geseran semula. Proses ini berlangsung terus menerus sehingga kubah mengumpulkan cas elektrik positif dalam jumlah yang banyak.logam atas yang diteruskan ke kubah. akan kelihatan percikan kecil seperti kilat kecil. Apabila kubah generator ditanahkan. . kubah bertukar cas positif kerana cas negatif kubah akan tertarik ke sabuk karet untuk meneutralkan cas positif. Pada gambar di atas terlihat bahawa cas elektrik negatif pada sabuk karet bawah mengalir melalui bahagian logam bawah ke tanah dan dineutralkan. Oleh itu. Kita juga dapat merasakan kekuatan elektrik ini dengan menerima muatan dari generator ketika menyentuh kubahnya. Generator ini dapat menghasilkan tenaga elektrik sehingga dua juta volt.

dan dipindahkan(dipindahkan) ke flyash silo dengan cara di ditiup atau dihembuskan. Cara kerja dari electro static precipitator (ESP) adalah melalui gas buangan (flue gas) menjadi elektrik yang terbentuk antara discharge electrode dengan collector plate. partikel debu tersebut akan terionisasi sehingga partikel debu tersebut menjadi bentuk negatif (-). Debu ini kemudian jatuh ke bahagian penampung (ash hopper). Debu yang dikumpulkan di collector plate dipindahkan kembali secara periodik dari collector plate melalui suatu getaran (rapping).3. Electrostatic Precipitator (Pengendap Elektrostatis) Alat pengendap elektrostatik digunakan untuk membersihkan udara yang kotor dalam jumlah (volume) yang relatif besar dan pengotor udara umumnya adalah aerosol atau wap air. Ion-ion kotor tersebut akan ditarik ke bawah dan udara bersih akan terhembus keluar. flue gas yang mengandung butiran debu pada mulanya berbentuk neutral dan pada ketika medan listrik. Alat pengendap elektrostatik ini menggunakan elektroda yang dialiri arus searah (DC). Partikel debu yang telah menjadi negatif (-) kemudian melekat pada plat-plat pengumpul (collector plate). . Udara kotor disalurkan ke dalam alat dan elektroda akan menyebabkan materi partikulat yang terkandung dalam udara mengalami ionisasi.

.

.

cahaya yang sangat terang yang dihasilkan dari lampu ekspose yang menyinari dokumen yang sudah diletakkan di atas kaca dengan posisi terbalik ke bawah pada kaca. kawat pijar (corona wire) terdapat dua buah. Pencahayaan. sebelum kertas mencapai drum terlebih dahulu kertas dijadikan bermuatan positif oleh kawat . mesin photostat bekerja melalui berbagai tahap.4. Gambar yang lebih terang pada permukaan drum akan mengakibatkan elektron- elektron muncul dan menetralkan ion-ion positif yang dihasilkan oleh kawat pijar (corona wire) sebelah atas drum sehingga pada permukaan yang terang tidak ada electron yang bermuatan. tambahan pula pada cahaya yang lebih gelap akan menghasilkan tiada perubahan muatan. Serbuk berwarna hitam (toner) bermuatan negatif yang berada pada developer. gambar pada dokumen kemudian akan diteruskan kemudian dipantulkan melalui lensa yang akan mengarahkan gambar tersebut ke arah tabung drum. Mesin photostat Untuk melakukan sebuah proses duplikasi (penggandaan) dari dokumen asli menjadi dokumen hasil salinan. 2. 5. Selembar kertas yang diletakkan di bawah drum ketika drum berputar. tetap bermuatan positif. 4. Tegangan tinggi DC yang diberikan pada kawat pijar (corona wire) membuat drum bermuatan positif. Tabung drum adalah silinder dari bahan aluminium yang dilapisi dengan selenium yang sangat sensitif terhadap cahaya. 3. akan tertarik oleh ion positif pada permukaan drum. iaitu seperti berikut : 1. satu terdapat diatas dan di bawah drum.

mesin photostat + Document Scanner dan lain-lain lagi. Kerja ini akan menghasilkan salinan atau salinan gambar yang sama seperti yang asli. kerana gaya tarik muatan positif pada kertas lebih kuat dari pada muatan positif pada drum ditambah lagi dengan gaya gravity. Setelah toner turun ke kertas. mesin photopstat berbagai ukuran. Dalam perkembanganya ketika ini. mesin photostat sudah disesuaikan dengan teknologi modern yang lebih canggih dalam segi fungsi. yang ada di bawah drum. 7. panas dari kedua rol tersebut akan melelahkan toner yang kemudian melekat ke kertas. Kemudian melalui kawat atas. drum akan terus berputar sehingga melalui blade (cleaning blade) pembersih drum. Kini penggunaan mesin photostat sudah tentu bukan menjadi barang asing di dalam kehidupan kita sehari-hari. terutama untuk memenuhi keperluan penyalinan dokumen dan sebagainya. sehingga drum kembali bermuatan positif dan siap kembali disinari berulang-ulang. . Seterusnya kertas akan dilalukan melalui dua buah roll panas yang bertekanan. seperti contoh terdapat mesin photostat berwarna (copy color). 6. sehingga toner yang melekat pada kertas akan tertarik dengan sangat kuat ke kertas.