Ptft and Loss PDF 20.06.2017

© All Rights Reserved

10 tayangan

Ptft and Loss PDF 20.06.2017

© All Rights Reserved

- Susan R. Wexner v. First Manhattan Co., John R. Loomis and Joseph Stein, Jr., Individually and as Co-Partners of First Manhattan Company, 902 F.2d 169, 1st Cir. (1990)
- Bus. Math Essay Decimal Fraction Percentage
- Diagnostic Test 2018
- Profit & Loss
- S3 10-11Paper 2 Half-Yearly.doc
- Profit & Loss
- Arms Length Price
- Curves (1)Visit Us @ Management.umakant.info
- September 27 2011 WesTides WEB
- RPT MT THN6
- Advanced Pricing
- Procurement - Tipos de Contratos
- Beauty of Number
- Global Marketing 11
- buyinglocalinprogress 1
- cerealboxproject for ratios
- noa cassidy-3
- Digital Unit Plan Template
- ProfitLoss.text.Marked
- Mod 6 Percent

Anda di halaman 1dari 25

id ===== meet18nov.2011@gmail.com

topic=== PROFIT AND LOSS

date==== 20-06-2017

_________________________________________________________________________________

1. a fruit vendor buys some oranges at the rate of rs 5 per orange. he also buys equal no. of bananas at

the rate of rs.2 per banana. he makes a 20% profit on oranges and 15% on bananas. at the end of the

day all th fruit is sold out. his total profit is rs. 390 . find the no. of oranges sold

5x+2x=7xcp

6x+2.3x=8.3x sp

1.3x=390

X=300

2. saleem bought 90 oranges at the rate of 3 oranges for rs 10 and sold them at the rate of 2 oranges for

rs 9 find that saleem is in profit or loss and also find its percentage solution

3orange……………….10

90*10/3=300cp

Sp= 90*9/2=405sp

105*100/300=35%

3. Ahmed buys a plot of land for Rs 96000.He sells 2/5 of it at loss of 6%.At what gain per cent should he

sell the remaining part of the plot to gain 10% on the whole?

2/5=.4

3/5=.6

10+6*.4/.6=20..2/3

Or

-6......x

......10

2.........3

3x-30=32

x=62/3

4. A man buys a field of agricultural land for Rs. 3,60,000. He sells one-third at a loss of 20% and two-

fifths at a gain of 25%. At what price must he sell the remaining field so as to make an overall profit of

10%?

1/3…..2/5

Lcm=15

5……6…………4

4……7.5……..5

15=360000

1=24000

24000*4*125%=120000

5. When a cycle manufacturer reduced selling price of cycle by 50%, the number of bicycles sold radically

increased by 600%. Initially the manufacturer was getting only 140% profit. What is the percentage

increase of his profit?

Cp=100……100,,,,,,,,,,,,,,10000

Sp=100……240………..24000========14000prft

Cp=700………..100…………..70000

Sp=700………120…………..84000======14000prft

6. The price of an article reduces to 576 after two successive discounts. The markup is 80% above the

cost price of Rs. 500.What is the new profit percentage if instead of two successive discount the markup

price was further increased successively two times by the same percentage?

CP. 500

Mp. =500*180/100 =900

900*x/100*x/100. =576

X =80

So. 20 %

900*120/100*120/100 =1296

796*100/500=159.2

7.A article is sold at 30% profit. Had it been sold at Rs. 155 more than previous selling price and the cost

price were also increased by Rs. 100 then profit would have been 5% more. Then find the CP of the

article.

100x………………..130x

100x+100…………..130x+155

100x+100)*1.35=130x+155

135x+135=130x+155x

X=400

8.A dealer offers a discount of 25% on the marked price of an article and makes a profit of 30%.If he gets

Rs 900 as profit.Find the amount of discount which dealer is offering???

100……………..75…………….750/13

225/13=900

100=5200

5200*1/4=1300

9.A horse and a cow were sold for Rs. 540, making a profit of 20% on the cow and 25% on the horse. By

selling for Rs. 538, the profit would be 20% on the horse and 25% on the cow. Find the cost of each...

5%. =2

100%. =40

245%. =540+538

100%. =440

So. 240. 200

10. A farmer sold a cow and calf for rs 760 and got a profit of 10% on the cow and 25% on the calf. If he

sells the cow and calf for rs 767.50 and gets a profit of 25% on the cow and 10% on the calf. find the

individual cost price of the cow and the calf.

25%-10%=15

767.5-760=7.50

15%=7.5

100=50===== difference

125+110=760+767.5

100=650

Cow=350…………calf=300

11. A man sold a chair and a table together for Rs 1520, by making a profit of 20% on the chair and 50%

on the table. By selling them together for Rs 1535, he would have made a profit of 50% on the chair and

20% on the table. Find the cost price of each.

30=15

100=50

270=3055

100=1130 aprx

590…………..540

12. A man sells his table at a profit of 25% and chair at a loss of 20% but on whole he gains Rs.18. On the

other hand, if he sells the table at a loss of 20% and chair at a profit of 25% ,Then he neither gain nor

loss . Find cost price of both table and chair ?

1/20:1/25

Lcm=100

Cp ratio = 5:4

9x=5*25-4*20

9x=45

X=5

5=18

100=360===================cp

9=360

5=200

4=160

13. A man sells his table at a profit of 12.5% and chair at a loss of 10% but on whole he gains Rs.9. On

the other hand, if he sells the table at a loss of 10% and chair at a profit of 12.5% ,Then he neither gain

nor loss . Find cost price of both table and chair ?

1/100:1/125

Lcm=500

5………….4

5*12.5-4*10=9x

9x=22.5

X=2.5

2.5=9

100=360

200……………..160

14. A man bought a horse and a cart. If he sold the horse at 10 % loss and the cart at 20 % gain, he

would not lose anything; but if he sold the horse at 5% loss and the cart at 5% gain, he would lose Rs. 10

in the bargain. Find cost price of both horse and chart ?

Lcm=20

2……………1

2*5-1*5=3x

X=5/3

5/3=10

100=600

400………………….200

15.A man sold a book at 9% profit and a pen at 13% profit. if he sold the book at 13% profit and the pen

at 9% profit , he gain Rs 80more. Find the cost price of a book and a pen. If he purchase both at rs

20000.

9%b+13%p=prft

13%b+9%P=prft+80

b-p=80*100/4=2000

b+p=20000

b=11000

p=9000

16.A shopkeeper bought two cycles in Rs 1600. If he sold first cycle at 10% profit and second

20% profit, he earns a certain profit. If he sold frst at 20% profit and second at 10% profit , he

get Rs 5 more the price of both the cycle is

5*100/10=50

c1+c2=160

c1-c2=50

c1=825

c2=775

17.Ram sells a pen at 5% loss and a book at 15% profit. He gets Rs 7 as profit. Id he sells the pen

at 5% profit and the book at 10% profit, he gets rs 6more. The price of book & pen are.

-5%p+15%b=7

5%p+10%b=13

25%b=20

B=80

5%p+80*10%=13

5%p=5

P=100

18.Ram sells a pen at 12% loss and a book at 19% profit and he earns a profit of Rs 160 but If

he sells the pen at 12% profit and the book at 16% loss , then he bears a loss of 40Rs. Find the

price of both.

-12%p+19%b=160

12%p-16%b =-40

3%B=120

B=4000

P=5000

19. A person bought two watches for rs.380/- . he sold one at a loss of 22% and the other at a gain of

12% and he found that each watch was sold at the same price.find out the cost of the two watches?

380*112/190=224

380-224=156

20. Raghuvir purchased 10 calculators and 16 watches for Rs. 56100 and sold them so as to earn an

overall profit of 20%. At what total price should he sell 15 calculators and 24 watches together so as to

earn the same percentage profit?

56100*1.5=84150

84150*120%=100980

21. A person bought some oranges at the rate of 3 per rupee. He bought the same no.of oranges at the

rate of 2 per rupee. He mixes both the type and sells at 5 for 2 rupees. In this business he bears a loss of

2 rupees. Find out how many oranges he bought in all??

x/3+x/2=5x/6====cp

2x*2/5=4x/5=====sp

P=5x/6-4x/5=x/30

x/30=2

x=60

60*2=120

22. Sunil calculates his profit percentage on the selling price whereas Sujeet calculates his profit on the

cost price. They find that the difference of their profits is Rs. 110. If the selling price of both of them are

the same, and Sunil gets 10% profit and Sujeet gets 5% profit, then find their selling price.

Difference*100*(100+y)/100^2-(100+y)(100-x)

110*100*105/550=2100

23. Albert buys 4 horses and 9 cows for Rs. 13,400. If he sells the horses at 10% profit and the cows at

20% profit, then he earns a total profit of Rs. 1880. The cost of a horse is:

2000

24. A person purchases 90 clocks and sells 40 clocks at a gain of 10% and 50 clocks at a gain of 20%. If he

sold all of them at a uniform profit of 15%, then he would have got Rs. 40 less. The cost price of each

clock is:

Cp assume=100

40*110+50*120-90*115=50

100……………..50

………………40

=80

25. An article is sold at 25% profit. If the CP and the SP of the article are increased by Rs 60 and Rs 30

respectively, the profit% decreases by 15%. Find the cost price of the article.

100x………………125x

100x+60)1.1=125x+30

110x+66=125x+30

15x=36

X=2.4

Cp=240

26. . Rahul sells two articles on the same price, on one article he calculated a profit of 20% on S.P and on

other article he calculated a loss of 25% on C.P. If he gets a loss of Rs. 200 on overall transaction. Find

the cost price of cheaper article.

Cp2=100

25% loss=75====sp

20% p on sp=75*20=15

Cp1=60

Over all loss=-25+15=-10

10=200

60=1200

27. P calculates his profit percent on selling price while Q calculates his profit percent on cost price. They

notice that difference between their profits is 1000 rupees. If selling price of both P and Q are same and

P gets 40% profit and Q gets 60% profit. Then find their selling price

1000*100*160/400=40000

28. The ratio of cp of articles A to that of B is 7:9.Article A was sold at profit of 40% and article B was sold

at profit of 10%.If the total profit earned after selling both the articles is rs 148.then what is the diffrnce

between the cost prices of A and B.?

70……………90

28……………9

37=148

20=80

29. A person sells his T.V. at 25% profit of the cost price. If he sells his T.V. at 25% of the selling price

then his profit is increased by (5% of C.P. + Rs. 80) find the cost price of T.V.

4………….5

5………….4

16……………20…………….25

====4==========5

1=.8+80

.2=80

16=6400

30. A cow and a horse are bought for Rs.200000. The cow is sold at a profit of 20% and the horse is sold

at a loss of 10%. The overall gain is Rs. 4000.The cost pric of the cow is:

4000*100/200000=2

120……………….90

………..102

12:18

2:3

5=200000

2=80000

31. A dishonest dealer purchases goods at 20% discount of the cost price of Rs. X and also cheats his

wholesaler by getting 20% extra through false weighing, per kg. Then he marks up his goods by 80% of x,

but he gives a discount of 25% besides he cheats his customer by weighing 10% less than the required.

What is his overall profit percentage?

Actual cp=100

80% above means 120*180%=216=======mp

25% discount means sp=216*34=162

Cheats 10% means 100 ka 10% =90

20% cheat also 90*80%=72 cp

90*100/72=125%

32. A dishonest trader marks up his goods by 80% and gives discount of 25%. Besides he gets

20% more amount per kg from wholesaler and sells 10% less per kg to customer. What is the

overall profit percentage?

Cp………………….mp……………………sp

100……(80%)…180……(3/4)…….135

Now secnd case

20% more but give only 90% so =90/120=3/4

Cp=100*3/4=75

Prft=60*100/75=80%

33. a grocer sells rice at a profit of 10% and uses a weight which is 20% less. find his total

percentage gain.

100…………….110

20% less means je prft hua uska

Cp=80

30*100/80=37.5%

34. A dishonest dealer sells goods at 10% loss on cost price but uses 15 grams instead of

20 grams. what is his percentage profit or loss?

100……………….90

5*100/20=25% prft ern to false weight thn actual cp

100*75%=75

15*100/75=20% prft

35. A manufacturer sells a pair of glasses to a wholesale dealer at a profit of 18%.

The wholesaler sells the same to a retailer at a profit of 20%. The retailer in turn

sells them to a customer for Rs. 30.09, thereby earning a profit of 25%. The cost

price for the manufacturer is :

X*118/100*6/5*5/4=30.09

177x=3009

X=17

36. a fruitseller sells some fruits at the rate of 5 for rs 12 and an equal number more at 7 for rs 12 he

sells the whole lot at 12 for rs 24 what is percentage loss or gain?

5…………..12***********7

7……………12***********5

35……………84

35…………..,60

70.............144===========*12

12..............24============*70

840......1728=======cp

840===1680=======sp

48*100/1728=2.7% loss

37. A fruit seller buys some oranges at the rate of 4 for Rs. 10 and an equal number more at 5

for Rs. 10. He sells the whole lot at 9 for Rs. 20. What is his loss or gain per cent?

Loss per cent 1 19/81%

38. A bookseller sells a book at a profit of 10%. If he had bought it at 4% less and sold it for Rs.6

more, he would have gained 18 3/4 % .What did it cost him?

96×118.75%=114

114-110=4

4=6

100=150

39.A shopkeeper buys an article at a discount of 20% on the listed price from a wholesaler. The

shopkeeper marks up the price by 15% on the listed price. A buyer pays Rs.3795 to get it after paying

sales tax at the rate of 10% on the price asked for. Find the profit percentage of the shopkeeper?

110%= 3795

100%= 3450 =115%

so 80%= 2400 = CP

profit% = 1050 ×100/2400 = 350/8 = 43.75%

40.A retailer bought 20 kg tea at a discount of 10%. Besides 1 kg tea was freely offered to him by the

wholesaler at the purchase of 20 kg tea. Now he sells all the at marked price to a customer.What is the

profit percentage of retailer?

20……..100…………2000

20……..90%........1800

21kg…………………1800 cp

21……………………2100sp

300*100/1800=50/3%

41.A man purchased the articles for Rs. 123684. He sold 60% of those at a profit of 16.66% and rest at a

loss. Find the loss percentage on the remaining if the overall loss is 14%?

60………………..40

3…………………….2

3.5(5/3prft)………….x

5*86%=4.3

4.3-3.5=.8

2-.08=1.2

1.2*100/2=60%loss

42.A man bought goods worth Rs. 4096 and sold one sixth of these at 12%, one third at 9% and

one fourth at 10% profit. Then at what loss percent must he sell the remaining goods so as to get

no profit or loss on the whole?

1/6…..1/3…..1/4

Lcm=12

2…………4……..3………..3

2.24…..4.36…3.3……….?

9……………9.9

3……………2.1

9*100/3=30% loss

43. Cost Price of two laptops is same. One of the laptops is sold at a profit of 15% and the Selling Price of

another one laptop is Rs. 3400 more than the first one. The net profit is 20%. What is the Cost Price of

Each laptop?

2x*120= x*115+ x*115+3400

X= 34000

44.A man bought two bikes at equal cost price. He sold one bike at a profit of 14% and sold the other

bike at Rs 4290 more than the first one. The overall profit he had on these two bikes is 20%. Find the

cost price of each bike?

6=4290

100=71500

71500/2=35750

45.The profit earned when article is sold for rs.800 is 20 times the loss incurred when it is sold for rs 275

wht would be the selling price if he wants to earn 20% profit ??

(800 - x) = 20 (x - 275)

800 - x = 20x - 5500

21x = 6300

X=300

300*120%=360

46. The profit earned by selling an article for Rs 900 is double the loss incurred when the same article is

sold for Rs.450. At what price should the article be sold to make 25% profit?

900-x=2(x-490)

900-x=2x-900

X=600

600*125%=750

47. Cp of 12 article is equal to sp of 9 article while the discount on 10 article is equal to profit of 5 article

find the difference between % P and % D

12cp=9sp

c/s=3/4

means prfit=1

1*100/3=33.33

now discount case

10d=5p

d/p=1/2

secnd conditn prft=2 so iska equal krna hai

3……………4…………..1

6………….8…………….2======>proift

Mp=8+1=9

discount= 1*100/9=11.11

33.33-11.11=22.22

48. Cp of 12 article is equal to sp of 9 article while the discount on 8 article is equal to profit of 6 article

find the difference between % P and % D

c/s=3/4

proft=1

8d=6p

d/p=3/4

c……………s……………..p

3…………..4…………….1--------------*4

12…………16……………4

Mp=16+3=19

P=4*100/12=33.33

D=3*100/19=15.79

33.33-15.79=17.54

49. A rickshaw dealer buys 30 rickshaws for Rs. 4725. Of these, 8 are four-seaters and the rest are two

seaters. At what price must he sell the four-seaters so that if he sells the two-two seaters at 3/4th of this

price, he makes a profit 40% on his outlay?

Cp=4725

Sp=4725*140%=6615

8……………………….22

8x+22*3x/4=6615

X=270

Or

4725. CP. 6615 SP

Four. Two

8. 22

4. 3. Price

32. 66. Tot price

98=6615

1=67.5

50.A milkman buys two cows for Rs. 750. He sells first cow at a profit of 22% and the second cow at a

loss of 8%. What is the SP of second cow if in the whole transaction there is no profit no loss?

122………………..92

……………..100

8:22

4:11

15=750

11=550-----cp

550*92%=506

51. Sum of CP’s of two cows is Rs. 13, 000. Both the cows are sold at a profit of 20% and 40%

respectively with their SP’s being the same. What is the difference of CP’s of both the cows?

120a=140b

a/b=7/6

13=13000

1=1000

52. Anoop sells a book to Mayank at a profit of 20% and Mayank sells this book to Siddharth at a profit

of 25%. Now Siddharth sells this book at a loss of 10% to Shishir. At what percentage loss should Shishir

sells this book now so that his SP becomes equal to Anoop’s CP?

100…….120…………..150………….135

35*100/135=25.92

53. A shopkeeper purchases a packet of 50 pencils at Rs 10 per pencil. He sells a part of the packet at a

proﬁt of 30%. On the remaining part, he incurs a loss of 10%.If his overall proﬁt on the whole packet is

10%, the number of pencils he sold at proﬁt is

130………….90

…………..110

1:1

2=50

1=25

54. Some mangoes are purchased at the rate of 8 mangoes/Rs and some more mangoes at the rate of 6

mangoes/Rs, investment being equal in both the cases. Now, the whole quantity is sold at the rate of 7

mangoes/Rs What is the net percentage proﬁt/loss?

8+6=14============cp

7*2=14==============sp

55. A trader buys 1260 kg of wheat. 1/4 of which he sells at a gain of 5%, 1/3 at a gain of 8% and the

remaining at a gain of 12%. If he had sold the whole lot at a gain of 10%, he would have gained Rs 40.95

. Find the cost price per kg?

12*10=120

3*5+4*8+5*12=107

13/12=40.95

100%=3780

3780/1260=3rs

56.The price of an article reduces to 576 after two successive discounts. The markup is 80% above the

cost price of Rs. 500.What is the new profit percentage if instead of two successive discount the markup

price was further increased successively two times by the same percentage?

CP. 500

Mp. =500*180/100 =900

900*x/100*x/100. =576

X =80

So. 20 %

900*120/100*120/100 =1296

1296-500/500*100 =159.2

57. When a cycle manufacturer reduced selling price of cycle by 50%, the number of bicycles sold

radically increased by 600%. Initially the manufacturer was getting only 140% profit. What is the

percentage increase of his profit?

Cp=100……100,,,,,,,,,,,,,,10000

Sp=100……240………..24000========14000prft

Cp=700………..100…………..70000

Sp=700………120…………..84000======14000prft

58. A piece of cloth is sold for Rs. 85.80 at a profit of 30%. If it had been sold at Rs. 7.50/meter the profit

would have been Rs. 16.50. Then the length of the piece is

Sp=85.8

Cp=85.8*100/130=66

New sp=66+16.50=82.5

82.5/7.5=11

59. A fruit-seller buys some oranges and by selling 40% of them he realises the cost priceof all the

oranges. As the oranges being to grow over-ripe, he reduces the price and sells 80%of the remaining

oranges at half the previous rate of profit. The rest of the oranges being rotten are thrown away. The

overall percentage of profit

100orage………….10rs………….1000cp

40% sell

40…………………… 25rs …………1000sp

Profit =60*100/40=150

*we calculate % on quantity so we use 40sp

Reamin =60*80%=48

10*175%=17.5

48*17.5=840======sp je hi proft hoga

840*100/1000=84%

60. Camera shop allows a discount of 10% on the advertised price of camera what price must be

marked on camera that costs him rs 600 so that he makes profit of 20% ?

Mp=100+g/100-dg*cp

120*600/90=800

61. The ratio of SP of 3 articles A,B,C is 8:9:5 and the ratio of profit % is 8:7:14 respectively. If the profit

% of A is 14.28% and CP of B is 400/- what is over all % gain

8 = 14.28%= 100/7 %

7 = 12.5%

14 = 25%

8:9:5==>>> 400:450:250 =1100====s9

7:8:4 C.P

350:400:200 ==>>950

150*100/950 =15.78

62. Neha purchased 1375 kg of rice . she sold 1/4th of the total quantity at a loss of 10%, half at a profit

of 8%. at what percent profit should she sell the remaining rice to make 30% profit in the whole

transaction?

Lcm=12

3……6………….3

12*30%=3.6 prft

.30loss+.48 prft =.18prft

Prft nead=3.6-.18=3.42

3.42*100/3=114%

63. A shopkeeper has two types of article. The CP of 1st article is 20Rs/kg and other article is X Rs/kg. He

has quantity of 1st article is 10kg and other article is 20 kg. He sold the mixture of these article at Rs

39/kg with a profit of 30%. Find the value of X?

39*100/130=30

20……………..x

………30

x-30:10

10kg…………………..20kg

1:2

x-30/10=1/2

2x-60=10

X=35

64. A vendor sold two magazines namely A and B. He sold magazine ‘A’ at a loss of 20% and magazine ‘B’

at a profit of 25% but finally there is no loss or no gain. If the total Selling price of both magazines is

Rs.450. Find the difference between the Cost Price of Magazine ‘A’ and ‘B’?

80a=125b

a/b=5/4

9=450

1=50

65. A shop owner buys two articles for a cost of 900. By selling one for 4/5 of its cost and other for 5/4 of

its cost, he makes a profit of 90 on the whole transaction. Find the cost price of lower priced article?

80a=125b

a/b=5/4

9=90

1=10

66. 12 dozen oranges and 10 kg apples were bought at Rs 500 and 15 dozen oranges and 7 kg apples

were bought at Rs 432.50. Then the selling price of 1 dozen oranges and 1 kg apples (rounded off to

nearest integer) when they are sold at a profit of 15% is

12o+10a=500---------*5

15o+7a=432.5--------*4

60o+50a=2500

60o+28a=1730

A=35

O=12.5

47.5*115%=54.6

67. A shopkeeper marks up the price of his product by 40%. If he increases the discount from 5% to 10%,

the profit would decrease by ₹14. How much profit would he earn if he gives a discount of 20% on the

marked price?

100………………..5

140………………..7

7=14

100=200cp………………..mp=280

280*80%=224sp

Prft=24

68. A shopkeeper bought 84 identical shirts priced at Rs.240 each. He spent a total of Rs.3200 on

transportation and packaging. He put the label of marked price of Rs.420 on each shirt. He offered a

discount of 15% on each shirt at the marked price. What is the total profit of the shopkeeper in the

whole transaction?

3200/84=38

240+38=278cp

Sp=420*85%=357

Prft=79

84*79=6636aprx

69. A salesman sells two kinds of trousers: cotton and woollen. A pair of cotton trousers is sold at 30%

profit and a pair of woollen trousers is sold at 50% profit. The salesman has calculated that if he sells

100% more woollen trousers than cotton trousers, his overall profit will be 45%. However, he ends up

selling 50% more cotton trousers than woollen trousers.What will be his overall profit?

130x+300y=145x+290y

15x=10y

X:y=2:3

Let 200,300

(30*2*3+50*3*2)/12=40%

70. A seller gets 44% profit on an item after giving X % discount on the marked price. Had he offered 2X

discount, he would have gained 28 %. How much percent is more the marked price than the cost price?

(144/100-X)=(128/100-2x)

14400-12800=(288-128)x

1600=160X

X=10

mp=cp(144/90)

54/90*100=60%

71. A man cheats while buying as well as selling. While buying he takes 20% more than the indicated wt

and while selling he uses a faulty balance which indicates 1250 gm for a kg. If he sells at 30% below cost

price(of indicated wt), find his profit or loss%.

1000 gm Cp 100

1200 Cp = 500/6

Sell at 1000 gm for 70

Price of 1250 = 87.5

Profit 87.5 - 500/6 = 25/6

25/6/500/6 *100 = 5%

Or

1200*.7*1.25

=105

5%profit

72. Aperson bought 2 bicycles for rs 1600 and sold the 1st at 10%profit and the 2nd at 20%profit.if he

sold the 1st at 20%. Profit and the second at 10% profit,he would get rs-5 more...the difference of the

cost price

10=5

100=50

73. Raghav bought 25 washing machines and microwave ovens for ₹2,05,000. He sold 80% of

the washing machines and 12 microwave ovens for a profit of ₹40,000. Each washing machine

was marked up by 20% over cost and each microwave oven was sold at a profit of ₹2,000. The

remaining washing machines and 3 microwave ovens could not be sold. What is Raghav's ove rall

profit/loss?

Total number of Microwave ovens = 15 (12 sold +3 unsold)

Hence, Washing machines = 10

He sold 12 ovens and 8 washing machines

Hence, In total he sold 80% of both

Thus, He sells 80% of both at a profit of Rs. 40,000.

Cost of 80% of the goods = 0.8*2,05,000 = 1,64,000

Hence, Total SP = 1,64,000+40,000 = 2,04,000

CP = 2,05,000

Loss = Rs.1000

74. Aadesh bought a combined total of 25 monitors and printers. He marked up the monitors by 20% on

CP while each printer was marked up by Rs. 2000. He was able to sell 75% of the monitors and 2 printers

and make a profit of Rs. 49,000. The remaining monitors and 3 printers could not be sold by him. Find

his overall profit or loss if he gets no return on unsold items and it is known that a printer costs 50% of a

monitor.

Total Number of printers = 5 (2 sold , 3 unsold)

Monitors = 20.

Profit made on Printers sold = 2000*2 = 4000.

Monitors sold = 20*75% = 15

Profit made on Monitors sold = 49000-4000 = Rs.45000.

Profit made per monitor = 45000/15 = 3000.

20% of CP of Monitor = 3000

CP of Monitor = 15000.

CP of Printer = 7500

Total CP = 15000*20 + 7500*5 = 3,37,500

Total SP = 18000*15 + 9500*2 = 2,89,000

Loss = 48,500

75. An orange vendor makes a profit of 20% by selling oranges at a certain price. If he charges Rs. 1.2

higher per orange he would gain 40%. Find the original price at which he sold an orange.

Profit = 20%

SP = Rs. 1.20x

Now, If case :-

SP =x+ Rs.1.2

Profit = 40%

Therefore, we can say

1.40x = x+1.2 or x = Rs. 3

Hence, Original SP = Rs 1.2x = Rs. 3.60/

76. A trader buys 1260 kg of wheat. One-fourth of which he sells at a gain of 5 percent, one-third at a

gain of 8 percent and the remaining at a gain of 12 percent. If he had sold the whole lot at a gain of 10

percent, he would have gained Rs 40.95 more. Find the cost price per kg?

12*10=120

3*5+4*8+5*12=107

13/12=40.95

100%=3780

3780/1260=3rs

77. Two shopkeepers, A and B, sell fans of the same cost price. A marks-up his fans by 40% and offers a

discount of 20%. While B marks-up his fans by 20% and then offers a discount of 10%. A, by mistake,

calculates his profit percentage on the selling price but B does not commit such mistake. What is the

difference in percentage profit between the two?

For A

7/5 × 4/5=28/25(sp/cp)

Profit=3 over sp=28

P%=3×100/28=3×25/7=75/7=10.7%

For B

6/5 × 9/10=54/50

P=4 over cp=50

P%=4×100/50=8%

Diff in profit=10.7-8=2.7%

Or

40-20-8=12

1200/112=10.7

20-10-2=8

10.7-8=2.7

78. Rohit bought 20 soaps and 12 toothpastes. He marked-up the soaps by 15% on the cost price of

each, and the toothpastes by Rs.20 on the cost price each. He sold 75% of the soaps and 8 toothpastes

and made a profit of Rs.385. If the cost of a toothpaste is 60% the cost of a soap and he got no return on

unsold items, what was his overall profit or loss?

cost of soap==100

cost of tp==60

mrp of soap==115

mrp of tp===80

15 soap and and 8 tp profit 385

5 unsold soap and 4 unsold tp cost is ===740

so loss 740-385==355

79. A dishonest shopkeeper makes cheating of 20% at the time of buying and 40% at the time of

selling the goods. He promises to sell goods at 10% loss. Find profit percent.

Let cp =100 for 1000gm

But he cheated 20% means

In 100 rs he get 1200gm

Then he promised to sell the items at 90rs

But he cheated again by 40%

Means he sold only 600gm

So cp of 600gm =50

Sp of 600gm =90

%profit=40*100/50=80%

80. A trader sells an article at a loss of 16%, but when he increases the selling price of the

article by 1155 he earns a profit of 3.25% of the cost price. If he sells the same article for 7800,

what is his profit percentage?

19.25=1155

100=6000 cp

1800*100/6000=30%

81. A trader purchased 180 bags of cementat Rs900 per bag. He sold 70 bag sat 20% profit and 50 bag

sat 6% loss . At what rate per bag should the remainder be sold so as to gain 9% on the whole

transaction.

9=(70*20+50*(-6)+60*x)/180

X=+7%

Sp =900*107%

=963

82. A man sold two almirahs for Rs 4800 each. On one, he gains 30% and on other, he loses 20%. How

much does he gain or lose in the whole transaction?

Formula =100-2(100+a)(100+b)/(100+a)+(100+b)

100-(2*130*80)/210

2100-2080/21

=+.95%

83. A man bought 300 quintals of sugar.He sold 200 quintals of sugar at the rate of Rs

126 per quintal and he gained

5% on it. At what rate should he sell the remaining to gain 10% of the whole?

200*10+100*x)/300=10

X=20%

105===126

120===?

126*120/105

=144

84. A merchant bought 150 quintals of rice at a rate of Rs 300 per quintal. 90 quintals of

which he sold at a gain of

10% and 30 quintals at a loss of 5%. At what price per kg should he sell the remaining

rice to gain 8% of his total

cost price?

8=(90*10+30*-5+30*x)/150

X=15

Sp=300*115%=345

85. A man buys some quantity of rice for Rs 4800. He sells one third of it at a profit

of 10%. At what percent gain should he sell the remaining two-third so as to make

an overall profit of 20% on the whole transaction?

1600*10+3200*x)/4800=20

X=25%

86. A shopkeeper buys 60 cycles and marks them at 20% above the cost price. He

allows a discount of 10% on the marked price for cash sale and 5% discount for

credit sales. If three-fourth of the cycles are sold at cash and remaining for credit,

the total profit be Rs. 11400. What is the cost price of a cycle

60====1000======60000

60000*120%=72000

72000*3/4=54000*90%===48600

18000*95%=17100

Total sp=17100+48600

=65700

Prft=5700

60000======5700

?===========11400

120000====total cp

120000/60=2000

87. By selling 144 hens, Kamal lost the SP of 6 hens. Find his loss per cent. Had he

purchased them for Rs 7200, what would have been the SP of one hen?

Sp=144

Loss=6

Cp==150

6*100/150=4% loss

7200*96%=6912

Sp per hen=6912/144

=148

88. 9 kg of rice cost as much as 4 kg of sugar; 14 kg of sugar cost as much as 1.5 kg of tea; 2 kg of tea

cost as much as 5 kg of coffee; find the cost of 11 kg of coffee, if 2.5 kg of rice cost Rs. 12.50.

9 kg of rice=4 kg of sugar

14 kg of sugar cost=1.5 kg of tea

2 kg of tea cost=5 kg of coffee

11 kg of coffee cost = ??

2.5 kg of rice= cost Rs. 12.50

12.50*9*14*2*11/2.5*4*1.5*5=462

89. A dishonest shopkeeper makes it fixed price increase by 80% then gives 25%discount on it. Shopkeer

when buying from wholeseller cheats n get 20% more per kg n while selling gives 10% less per kg to

customer. What is net profit of shopkeeper.

1200------1000

1------------5/6

90----------75

Sp =135

Cp =75

Profit % = 60*100/75 =80%

Trick

90.The profit earned by selling an article for Rs. 600 is equal to the loss incurred when the same article is

sold for Rs. 400. What should be the sale price of the article for making 25 percent profit?

Cp=x

x-600=x-400

2x=1000

X=500==========cp

500*125%=625

Sort trick

Cp=600+400/2=500

500*125%=625

91. A reduction of 20% in the price of sugar enables a housewife to purchase 6 kg more for Rs. 240.

What is original price per kg of sugar.

Shrt trick

Orginal price = r/100-r)*rs/kg

20/80*240/6=10rs

92.By selling 144 hens, Kamal lost the SP of 6 hens. Find his loss per cent. Had he purchased them for Rs

7200, what would have been the SP of one hen?

Sp=144

Loss=6

Cp==150

6*100/150=4% loss

7200*96%=6912

Sp per hen=6912/144

=48

93. A seller uses 840 gm in place of 1 kg to sell his goods. Find his actual profit and loss:

(i) When he sells his article on 4% loss on cost price.

(ii) When he sells his article on 4% gain on cost price.

Loss of 4% on C.P.

S.P. of the article = (100 -loss on C.P.)

Actual profit/loss = [S.P. (Actual value of weight/ used value of weight)] - 100

= [(100 - 4)(1000/840)] - 100

=(96 * 100/84) - 100

= 114.28 - 100

= Rs. 14.28

Shrt trick=96*1000/840-100=14.28=========4%loss

Gain of 4% on C.P.

S.P. of the article = (100 + gain on C.P.)

Actual profit/loss = [S.P. (Actual value of weight/ used value of weight)] - 100

= [(100 + 4)(1000/840)] - 100

=(104 * 100/84) - 100

= 123.80 - 100 = Rs. 23.8

Shrt trick=104*1000/840-100=23.8

94 A man bought an article and sold it at a gain of 5 %. If he had bought it at 5% less and sold it for Re 1

less, he would have made a profit of 10%. The C.P. of the article was

Let original Cost price is x

Its Selling price = 105/100 * x = 21x/20

New Cost price = 95/100 * x = 19x/20

New Selling price = 110/100 * 19x/20 = 209x/200

[(21x/20) - (209x/200)] = 1

=> x = 200

Shrt trick=

95*110%=104.5===========95(5% loss) &110%(10% gain)

105-104.5=.5=========105%(5% gain)

.5=1

100=200

95. A radio dealer sold radio at a loss of 2.5%. Had he sold it for Rs. 100 more, he would have gained 7.5

%. In order to gain 12.5% he should sell it for ?

-2.5+7.5=10%

10%=100

100=1000

1000*112.5%=1125

96.An article is sold at a profit of 20%. if both the cost price and selling price are

Rs 100 less, the profit would be 4% more

Let CP X.

SP = 1.2X.

When CP is Rs. 100 less,

CP = X - 100

SP = 1.2X - 100.

Now,

1.2X - 100 = 1.24*(X-100)

On Solving, we get

X = 600.

CP = Rs. 600.

Shrt trick- intial prft+increase prft/ increase prft*less value

24*100/4=600

97.An article is sold at 20% profit. if its C.P and S.P are less by 10 and 5 respectively the percentage profit

increased by 10%. find the cost price?

he equation becomes,

if C.P = x

10x/100 = (130/100) × 10 - 5

x/10 = (13/10) × 10 - 5

x = (13 - 5) × 10 = 80

Trick=

Cp*prft% increase-100(s-c)/prft increase

10*130-100*5/10=80

98. An article is sold at 25 % profit. if its C.P and S.P are increased by 20/- and 4/- respectively, the

percentage of profit decreases by 15% find the cost price.

20*10-100*-16/15=120

99. A man sells his table at a profit of 25% and chair at a loss of 20% but on whole he gains Rs.18. On

the other hand, if he sells the table at a loss of 20% and chair at a profit of 25% ,Then he neither gain

nor loss . Find cost price of both table and chair ?

1/20:1/25

Lcm=100

Cp ratio = 5:4

9x=5*25-4*20

9x=45

X=5

5=18

100=360===================cp

9=360

5=200

4=160

100. A man bought a horse and a cart. If he sold the horse at 10 % loss and the cart at 20 % gain, he

would not lose anything; but if he sold the horse at 5% loss and the cart at 5% gain, he would lose Rs. 10

in the bargain. The amount paid by him was Rs._______ for the horse and Rs.________ for the cart.

2:1

3x=2*5-1*5

3x=5

x=5/3

5/3=10

10*3*100/5=600

400..........200

101. An article is sold at 25% profit. It its cost price is increased by Re 60 and at the same time if its

selling price is also increases by Re 40. the percentage of profit decrease by 15%. find the cost price.

20+60*15%)100/10

29*100/10=290

102. A person bought two watches for rs.480/- . he sold one at a loss of 15% and the other at a gain of

19% and he found that each watch was sold at the same price.find out the cost of the two watches?

480*119/(100-85)+(100+119)

480*119/204=280

48-280=200

280 & 200

Or

85%x = (480-x)*115%

103. a man brought two horses for rs 960. he sold one a loss of 20 percent and the other at a gain of 60

percent and found that each horse sold at same price.find the cost price of two horses?

960*160/240=640

960-640=320

640 & 320

104. A man bought 20 pens and 16 books of Rs.360. He gains 40% on selling pens and 25% on

selling the books. If his whole gain is Rs.120, then find the cost price of each pen and each book.

120*100/360=1/3

2/5---------------------------1/4

----------------1/3

1/12:1/15

5:4

9=360

5=200

4=160

200/20=10rs 160/16=10

105. A person bought some oranges at the rate of 6 per rupee. He bought the same no.of oranges at the

rate of 4 per rupee. He mixes both the type and sells at 10 for 2 rupees. In this business he bears a loss

of 4 rupees. Find out how many oranges he bought in all??

Loss*2xyz/z(x+y)-2xy

4*2*6*4*5/50-48

=480

106. Rakesh calculates his profit percentage on selling price whereas Ramesh calculates his on cost price

. They find that difference of their profit is rs 100 . If selling price of both of thm are same and both of

them get 25 % profit , find sp ?

Differ in prft *100*(100+x)/x^2

100*100*125/625=2000

Or

107. Sunil calculates his profit percentage on the selling price whereas Sujeet calculates his profit on the

cost price. They find that the difference of their profits is Rs. 900. If the selling price of both of them are

the same, and Sunil gets 50% profit and Sujeet gets 40% profit, then find their selling price.

short trick

900*100*140(100+40)/100^2-140*50=4200

108. A man sells two horses for Rs.1850. The cost price of the first is equal to the selling price of the

second. If the first is sold at 15% loss and the second at 25% gain, what is his total gain or loss

85-100(100/125)*1850/100+(100-15)=

5*1850/185=50 prft

109. Cost Price of two motorcycles is same. One is sold at a profit of 15% and the other for Rs. 4800

more than the first. If the net profit is 20%. Find the cost price of each motorcycle

2(1.15x)+4800=2(1.2x)

2.3x+4800=2.4x

x=48000

or

15-------------x

----------20

x-20=5

x=25

10%=480

1005=48000

110. A man bought two bikes at equal cost price. He sold one bike at a profit of 14% and sold

the other bike at Rs 4290 more than the cost price. The overall profit he had on these two bikes

is 20%. Find the cost price of each bike?

CP of two bikes = 200x Rs. Total profit = 20% = SP = 240x

Now on one bike, profit = 14% = SP = 114x

On other bike, SP = 100x + 4290 Rs

Equating both ==> 114x + 100x + 4290 = 240x

Finding x = 165. And CP of bike = 16500 Rs

Or

14....x

.....20

1....1

6=x-20

X=26

26%=4290

100=16500

111. A man sold an article for Rs. 6800 and incurred a loss. Had he sold the article for Rs. 7600, his gain

would have been equal to half of the amount of the loss that he incurred. At what price should he sell

the article to have 20 % profit?

X-6800=2*7600-2x

X=220000/3

Sp=220000*1.20/3=8800

112..The purchase prices of three articles are in the ratio 3:4:5 the first one is

sold at a profit of 10% and the second at a loss of 7.5%. If the overall percentage

of profit or loss of the first two articles is the same as the percentage profit or

loss of all the articles taken together, what is the percentage of profit or loss in

the case of the third article.

300……….400………500

330……….370……….??

Cp=1200

Sp 2 article =330+330=700

700+500=1200

Means no loss no prft

- Susan R. Wexner v. First Manhattan Co., John R. Loomis and Joseph Stein, Jr., Individually and as Co-Partners of First Manhattan Company, 902 F.2d 169, 1st Cir. (1990)Diunggah olehScribd Government Docs
- Bus. Math Essay Decimal Fraction PercentageDiunggah olehLe Gumi
- Diagnostic Test 2018Diunggah olehMARIE LAGUIT
- Profit & LossDiunggah olehமணிகண்டன் ராஜேந்திரன்
- S3 10-11Paper 2 Half-Yearly.docDiunggah olehTO Chau
- Profit & LossDiunggah olehAkanksha Singh
- Arms Length PriceDiunggah olehapi-3852717
- Curves (1)Visit Us @ Management.umakant.infoDiunggah olehwelcome2jungle
- September 27 2011 WesTides WEBDiunggah olehOssekeag
- RPT MT THN6Diunggah olehTenno Gelap
- Advanced PricingDiunggah olehAmit Jain
- Procurement - Tipos de ContratosDiunggah olehRicardo D. Camargo L.
- Beauty of NumberDiunggah olehramala25
- Global Marketing 11Diunggah olehanna_brians
- buyinglocalinprogress 1Diunggah olehapi-243171727
- cerealboxproject for ratiosDiunggah olehapi-253225345
- noa cassidy-3Diunggah olehapi-242370813
- Digital Unit Plan TemplateDiunggah olehElif Bulut
- ProfitLoss.text.MarkedDiunggah olehvijay
- Mod 6 PercentDiunggah olehPi
- Zemaitis-uk.com-Understanding Tender Evaluation CriteriaDiunggah olehKisinda
- NumericalTest8 QuestionsDiunggah olehKonul Alizada
- Extremely High Unit RateDiunggah olehReychelle Sujetado
- Assessment Framework for Sea 2019-2023 (16!11!2017)Diunggah olehAnn M L Jacob
- PRINT COST.xlsDiunggah olehsinagaraw
- Group a Model Answers Cet 2018Diunggah olehRahul
- impt_Fractions_decimal_percent.docxDiunggah olehCherielee Alles
- economics of manufacturing summaryDiunggah olehapi-446852159
- Business Math Part 1.JpegDiunggah olehJonah Amabao
- Math processDiunggah olehSanju Ravi

- withDiunggah olehAnkit
- IBPS QuestionsDiunggah olehAnkit
- BANK of BARODA Quantitative Aptitude Memory Based PaperDiunggah olehSubbarao Andugulapati
- हिंदी स्पेशल.pdfDiunggah olehAnkit
- Dynamic ChartDiunggah olehAnkit
- PARTNERSHIP.pdfDiunggah olehAnkit
- Sbi Po Mains Memory Based Data InterpretationDiunggah olehAnkit
- IBPS Clerk 7-12-14Diunggah olehAnkit
- avergaDiunggah olehAnkit
- SBI PO Preliminary Exam Previous Year Question Paper 2017Diunggah olehAnkit
- IBPS Clerk Prelims Exam 2017 Solved Question PaperDiunggah olehAnkit
- Complete List of All IBPS Exam Date (Calendar) 2017-18Diunggah olehTushita
- Final General Studies -A 18-05-2015 1Diunggah olehRakesh Kuniyal
- 0BzldnLHvRAq_SUFTUG5YbnpSbVkDiunggah olehAnkit
- MISSING DI QUESTIONS.pdfDiunggah olehSnehil Prakash
- ukpscDiunggah olehAnkit
- tallly.pdfDiunggah olehAnkit
- emp-wise-target-vs-actual-sales-chart.xlsxDiunggah olehAnkit
- ibps poDiunggah olehTopRankers

- exploring online scheduling applicationsDiunggah olehNam C. Trần
- question.pdfDiunggah olehLetchu Manan
- 06_chapter 1.pdfDiunggah olehSundeep Narwani
- RR 26-02Diunggah olehCharnem Cañete
- Rice Capstone 21Diunggah olehlar2517
- IV SEMDiunggah olehPrajay Kh
- FinQuiz - Curriculum Note, Study Session 5, Reading 19Diunggah olehgauravroongta
- LV50_2014_EN.pdfDiunggah olehGummi Hosen
- Gang of Four Java Design Patterns Gof Exam [Doc Download]Diunggah olehbuikhoat
- Optimization of rapid prototyping parameters for production of flexible ABS objectDiunggah olehSachin Banerji
- Ec6703 Erts Ece Viis AuDiunggah olehsuganya1190
- Dupuytren’s ContractureDiunggah olehslaughteringtheposer
- 130-01INTRODiunggah olehManu Menon
- Computer Science Study Material Class 12Diunggah olehTheophilus Parate
- HSDPA Power AllocationDiunggah olehhungnh19987
- yu_go_w03_grader_a1Diunggah olehpartha_665590810
- Lecture More AVL TreesDiunggah olehRam C. Gudavalli
- Sony EssayDiunggah olehNikita Gupta
- Ambiente 2017 Info Stant Ziyaretci KartvizitleriDiunggah olehVaibhav D Raval
- cgga5Diunggah olehapi-259658120
- Free Drug Bank GUIDE 1.pdfDiunggah olehRaouf Ra'fat Soliman
- Couwenberg Et Al 2009Diunggah olehLaw Sie Chong
- Arcing Phenomenon and Arc InterruptionDiunggah olehprabahsh anand
- fin-mathDiunggah olehEd Z
- Project Engineering, Project Management, EPCM, EPCIC, FEED, Detail Eng Resume in Miri, Sarawak, Malaysia - July 2016Diunggah olehyemi
- UntitledDiunggah olehapi-26844346
- DATASHEETIR23N0LFDiunggah olehPepe Pecas
- Hsg80 Array Controller Acs Version 82 User Guide Ek Hsg80 Ug b01 July 1998Diunggah olehLeandro Villar
- Inverter 12VDC to 220VAC 100 Watt by Power Transistor 2N3055Diunggah olehBank
- Basic Java Interview Questions 3Diunggah olehJasneet Oberai

## Lebih dari sekadar dokumen.

Temukan segala yang ditawarkan Scribd, termasuk buku dan buku audio dari penerbit-penerbit terkemuka.

Batalkan kapan saja.