Anda di halaman 1dari 10

DYNAMICS OF RIGID BODIES

Problem 01. Dynamics_2018

The car in Figure shown moves in a straight line such that for a short time its velocity is defined by v = (3t2 +
2t) m/s, where t is in seconds. Determine

a. Its position when t = 3 s. When t = 0, s = 0.


b. Its acceleration when t = 3 s. When t = 0, s = 0
c. Its velocity when to = 3 s

Answer: s = 36 m, a = 20 m/s2, v = 33m/s

Problem 02. Dynamics_2018

Two cars A and B have a velocity of 25m/s in the same direction. Car A is 73.5m behind car B when the brakes
are applied to car B, causing it to decelerate at a constant rate of 3m/s2
a. In what time will A overtake B?
b. How far will car A travel?
c. How far will car B travel?
Answer: t = 7s, Xa = 175m, Xb = 101.5m

Problem 03. Dynamics_2018

A train moving with constant acceleration travels at 7.32 m/s after the 10th sec of its motion and 5.49 m/s
during the 12th sec of its motion.

a. Find its initial velocity


b. its constant acceleration

Answer: Vo = 16.47m/s, a = - 0.915m/s2


DYNAMICS OF RIGID BODIES

Problem 04. Dynamics_2018

A ball is dropped from the top of a tower 25 m high at the same instant that a second ball is thrown upward
from the ground with an initial velocity of 12 m/s.

a. When do they pass each other,


b. where do they pass each other, and
c. With what relative velocity?

Answer: t = 2.083s, h = 21.28m, Vr = 12.0m/s

Problem 05. Dynamics_2018

A stone was dropped from a balloon which is ascending at a rate of 6m/s when the
stone was 70m above the ground

a. What is the velocity of the stone after 3 seconds?


b. What is the time required for the stone to attain a downward velocity of
15m/s?
c. How long did it take the stone to hit the ground

Answer: V = -23.43m/s, t = 2.14s, Vg = 4.44m/s

Problem 06. Dynamics_2018

A stone is dropped down a well and 5 sec later, the sounds of the splash is heard. If the
velocity of sound is 340 m/s,

a. What is the depth of the well?


b. Time the stone reach the depth of the well
c. Time for the sound to travel up the well

Answer: H = 107.64m
DYNAMICS OF RIGID BODIES

Problem 07. Dynamics_2018

During a test a rocket travels upward at 75 m/s, and is 40 m from the


ground when its engine fails. Neglect the effect of air resistance.
a. Determine the maximum height reached by the rocket and
b. its speed just before it hits the ground.

Answer: H = 327 m, Vg = -80.1 m/s

Problem 08. Dynamics_2018

A stone is dropped from a captive balloon at an elevation of 300m. Two seconds later another stone is
thrown vertically upward from the ground with a velocity of 75m/s,

a. When the stones pass each other?


b. Where the stones pass each other above the ground?

Answer: t = 5s, H = 183m

Problem 9. Dynamics_2018

Water drops from a faucet at the rate of 5 drops per second.

a. What is the position of the lower drop if it has attained a velocity of


3m/s?
b. What is the position of the upper drop if the lower drop has attained a
velocity of 3m/s?
c. What is the distance between two consecutive drops after the lower
drop attains a velocity of 3m/s?
Answer: h1 = 459mm, h2 = 55mm, S = 404mm
DYNAMICS OF RIGID BODIES

Problem 10. Statics_2018

Car A starts from rest at t = 0 and travels along a straight road with a constant acceleration of 1.83m/s2 until
it reaches a speed of 24m/s. Afterwards it maintains this speed. Also, when t = 0, car B located 1830m down
the road is traveling towards A at a constant speed of 18.3m/s. Determine the distance traveled by car A
when they pass each other.

Answer: Xa = 970m

Problem 11. Dynamics_2018

A bullet is fired at an initial velocity of 150 m/s and an angle of 56° at the top of a 120 m tall building.
Neglecting air resistance, determine the following:

a. The maximum height above the level ground that can be reached by the bullet.
b. The time for the bullet to hit the ground.
c. The velocity with which the bullet will hit the ground.

Answer: Hm = 908.19m; t = 26.3s, Vg = 157.66m/s

Problem 12. Dynamics_2018

A projectile is fired up the inclined plane at an


initial velocity of 15 m/s. The plane is making an
angle of 30° from the horizontal. If the projectile
was fired at 30° from the incline, compute the
maximum height z measured perpendicular to the
incline that is reached by the projectile. Neglect air
resistance.

Answer: z=3.31 m
DYNAMICS OF RIGID BODIES

Problem 13. Dynamics_2018

A sack slides off the ramp, shown in Fig. 12-21, with a


horizontal velocity of 12 m/s. If the height of the ramp is 6 m
from the floor, determine the time needed for the sack to strike
the floor and the range R where sacks begin to pile up.

Answer: tAB = 1.11 sec.; R = 13.27 m

Problem 14. Dynamics_2018

Determine the speed at which the basketball at A


must be thrown at the angle of 30° so that it
makes it to the basket at B.

Ans. t = 0.9334, Va = 12.37 m/s

Problem 15. Dynamics_2018

The disk rotates about a fixed axis at O. During the period t = 0 to t = 4 s,


the angular position of the line OA in the disk varies as θ(t) = t3−12t +6
rad, where t is in seconds.
1. The angular velocity and the angular acceleration of the disk at
the end of the period;
2. the angular displacement of the disk during the period
3. The total angle(absolute magnitude) turned through by the disk
during the period

Answer: ω = 36 rad/s (CCW); α = 24 rad/s2 (CCW)

16 rad (CCW) 48 rad (no direction)


DYNAMICS OF RIGID BODIES

Problem 16. Dynamics_2018

The velocity and acceleration of the belt running


between the motor A and the pulley B are v = 16 m/s
and a = −9m/s2, respectively. Determine the angular
velocities and angular accelerations of pulleys B and
C.

1. The angular velocity and acceleration of


pulleys B,
2. The linear velocity and acceleration between
belt B & C
3. The angular velocity and accelerations of pulleys C

Answer:

Pulley B > ωB = 64 rad/s ; αB = -36 rad/s2


Belt between B and C > VBC = 6.4 m/s ; aBC = -3.6 m/s2
Pulley C > ωC = 21.3 rad/s ; αC = -12 rad/s2

Problem 17. Dynamics_2018 Normal & Tangential acceleration

The flexible belt runs around two pulleys of different radii. At the
instant shown, point C on the belt has a velocity of 5 m/s and an
acceleration of 50 m/s2 in the direction indicated in the figure.
1. The acceleration of point A on the belt at this instant
2. The acceleration of point B on the belt at this instant

Answer: a = 174.0 m/s2, a = 255.0 m/s2


DYNAMICS OF RIGID BODIES

Problem 18. Dynamics_2018 Normal & Tangential Acceleration

The racing car shown is traveling at 90 km/h when it enters the


semicircular curve at A. The driver increases the speed at a uniform
rate, emerging from the curve at C at 144 km/h. Determine the
following,
1. The tangential acceleration when the car is at B
2. The normal acceleration when the car is at B
3. The magnitude of the acceleration when the car is at B.,

Answer: at = 1.55m/s2, an = 11.12m/s2, a = 11.23m/s2

Problem 19. Dynamics_2018

The sports car, having a mass of 1700 kg, travels horizontally along a 20° banked track which is circular and
has a radius of curvature of 100 m. If the coefficient of
static friction between the tires and the road is = 0.2,

1. Determine the maximum constant speed at


which the car can travel without sliding up
the slope. Neglect the size of the car
2. Determine the minimum speed at which the car can travel around the track without sliding down
the slope.

Answer: Vmax = 24.43 m/s: Vmin = 12.24 m/s

Problem 20. Dynamics_2018

The 40N box A is initially at rest on the surface having coefficient of friction of 0.12. It is subjected to a constant
20-N horizontal force. Determine the acceleration and velocity of the box if it has moved 7455.6mm in 2
seconds. Solve using

1. The Newton’s 2nd Law,


2. The Impulse and momentum
3. The work and energy

Answer: a = 3.73 m/s2, v = 7.46 m/s


DYNAMICS OF RIGID BODIES

Problem 21. Dynamics_2018

A constant force of 750N acts on the block shown during the first 6m only from rest. The
750N
coefficient of friction is 0.20. Determine
1600N 3
1. The velocity and time after it moved a distance 6m, 4
2. The velocity and time the blocks after it moved a distance of 9m
3. The total distance and time travel by the block before coming to rest.
Ans: V6 = 5.22m/s, t6 = 2.3s; V9 = 3.93m/s, t9 = 2.96s; Xs = 12.94m, ts = 4.96s

Problem 22. Dynamics_2018

The 0.31-kg mass slides on a frictionless wire that lies in the


vertical plane. The ideal spring attached to the mass has a free
length of 80mm and its stiffness constant is k in N/m. Calculate
the value of the stiffness constant if the mass is to reach the
top of the wire where it stops after being released from rest at
A, and that b = 150mm.

Ans. k = 120.14 N/m

Problem 23. Dynamics_2018

10-kg package, initially at rest at A, is propelled


between A and B by a constant force P shown on
the graph. Assuming frictionless surfaces

1. Find the smallest value of P for which


the package will reach D
2. Find the velocity at C
3. Find the velocity at B

Answer: P = 98 N, VC = m/s, VB = m/s,


DYNAMICS OF RIGID BODIES

Problem 24. Dynamics_2018

The 20-g bullet B hits the 10-kg stationary block A with a


horizontal velocity of 600 m/s. The kinetic coefficient of
friction between the block and the horizontal surface is 0.25.

1. Determine the total distance moved by the block


after the impact; and
2. The percentage of mechanical energy lost during the
impact. Assume that the bullet becomes embedded in
the block.

Answer: x = 292mm; Energy Loss = 99.8%

Problem 25. Dynamics_2018

Two smooth disks A and E, having a mass of 1 kg and 2 kg, respectively, collide with the velocities shown. If
the coefficient of restitution for the disks is e = 0.75,
determine the x and y components of the final velocity of
each disk just after collision.
4

Answer

VAx = -1.26 m/s: VBx = 1 .22 m/s


VAy = 1.50 m/s: VBy = - 0.707 m/s

Problem 26. Dynamics_2018

A ball, on the frictionless table 1000m high rolling with a horizontal velocity V0 drops to a frictionless floor.
Knowing that the ball hits the floor a distance 150mm from the edge of the table and that coefficient of
restitution is 0.85, determine
1. Velocity V0,
2. The maximum height of the ball after the first bounce,
3. The total horizontal distance on the 2nd bounce

Answer: V0 = 1/3 m/s, h1 = 722.5 mm, Xt = 406 mm


DYNAMICS OF RIGID BODIES

Problem 27. Dynamics_2018

The three identical 2-kg blocks slide on the horizontal surface with negligible friction. Initially A is moving to
the right at 3 m/s while B and C are at rest. Assuming all
collisions to be plastic, determine the velocities of the block A
after
1. The first collision; and
2. The second collision.

Answer: V2 = 1.5 m/s; V3 = 1.125 m/s

Problem 28. Dynamics_2018

The speed of the car at the base of a 10m hill is 54 km/h. Assuming, that
the driver keeps her foot off the brake and accelerator pedals, what will
be the speed of the car at the top of the hill?

Answer: V2 = 19.32 kph

Problem 29. Dynamics_2018

The man slides the 100-kg crate across the floor by pulling with a
constant force of 200 N. If the crate was initially at rest, how far will the
crate move before its speed is 1 m/s? The coefficient of kinetic friction
between the crate and the floor is 0.18.

Answer: x = 2.1 m