Anda di halaman 1dari 3

MCQ and Answers – Shrinkage

1. “Shrinkage is the reduction in the volume of a fresh hardened concrete exposed to ambient
temp and humidity”. Is this statement true or false?

a) True

b) False

Answer: a

Explanation: Shrinkage is the reduction in the volume of a fresh hardened concrete exposed to
ambient temp and humidity.

2. How many types of shrinkages, caused due to loss of water?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: c

Explanation: There are 3 types of shrinkage which are caused due to loss of water i.e. plastic,
drying and autogenous.

3. How many types of shrinkages, caused due to cooling and carbonation?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: b

Explanation: There are 2 types of shrinkage which are caused due to cooling and carbonation.

4. Reduction in the volume due to shrinkage causes

a) Low volume

b) Volumetric strain

c) Volumetric stress

d) W/c ratio

Answer: b
Explanation: Reduction in the volume due to shrinkage causes volumetric strain in freshly
hardened concrete.

5. Volumetric strain is equal to ___________ times the linear strain.

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: c

Explanation: Volumetric strain is equal to 3 times the linear strain in freshly hardened concrete.

6. In practice, shrinkage is measured simply as a

a) Linear strain

b) Linear stress

c) Volumetric strain

d) Volumetric stress

Answer: a

Explanation: In practice, shrinkage is measured simply as a linear strain in freshly hardened


concrete.

7. “Shrinkage in concrete is caused mainly by loss of water by evaporation or by hydration of


cement”. Is this statement true or false?

a) True

b) False

Answer: a

Explanation: Shrinkage in concrete is caused mainly by loss of water by evaporation or by


hydration of cement.

8. “However, fall of temperature and carbonation may also cause the shrinkage”. Is this
statement true or false?

a) True

b) False

Answer: a

Explanation: However, fall of temperature and carbonation may also cause the shrinkage.
9. From the below figure, what does A signify?

concrete-technology-questions-answers-shrinkage-q9-10

a) Drying shrinkage

b) Wetting shrinkage

c) Expansion on re wetting

d) Contraction

Answer: a

Explanation: A is the total drying shrinkage i.e. of 2 contraction in the above figure of freshly
hardened concrete.

10. From the below figure, what does B signify?

concrete-technology-questions-answers-shrinkage-q9-10

a) Drying shrinkage

b) Wetting shrinkage

c) Expansion on re wetting

d) Contraction

Answer: c

Explanation: In the above figure, B signifies the expansion on re wetting from higher
concentration of drying to lower.