Anda di halaman 1dari 18

PAPER-1 (B.E./B.TECH.

JEE MAIN 2019


Computer Based Test
Solutions of Memory Based Questions

Date: 9th April 2019 (Shift-1)


Time: 09:30 A.M. to 12:30 P.M.

Durations: 3 Hours | Max. Marks: 360

Subject: Physics

www.embibe.com
JEE MAIN 9 APRIL 2019 SHIFT-1 PHYSICS

1. Find total potential energy of system.

−𝑘𝑞2 𝑘𝑄𝑞 𝐾𝑄𝑞


(A) 𝑑2
+ 𝑑 2 − 𝑑 2
( +𝐷) (𝐷+ )
2 2

𝑘𝑞2 𝑘𝑄𝑞 𝑘𝑄𝑞


(B) 𝑑
+ 𝑑 + 𝑑
𝐷+ 𝐷−
2 2

−𝑘𝑞2 𝑘𝑄𝑞𝑑
(C) 𝑑
+ 𝑑2
𝐷2 −
4

𝑘𝑞2 𝑘𝑞𝑄 𝑘𝑄𝑞


(D) 𝑑
− 𝑑 + 𝑑
𝐷− 𝐷+
2 2

Solution: (C)

𝑘(−𝑞)(𝑞) 𝑘(−𝑞)(𝑄) 𝑘(𝑞)(𝑄)


𝑈= 𝑑
+ 𝑑 + 𝑑
( +𝐷) (𝐷− )
2 2

−𝑘𝑞2 𝑘𝑄𝑞 𝐾𝑄𝑞


= 𝑑
− 𝑑 + 𝑑
(𝐷+ ) (𝐷− )
2 2

𝑑 𝑑
−𝑘𝑞2 −𝐷+ + 𝐷+
2 2
= 𝑑
+ 𝑘𝑄𝑞 ( 𝑑2
)
𝐷2 −
4

−𝑘𝑞2 𝑘𝑄𝑞𝑑
= 𝑑
+ 𝑑2
𝐷2 −
4

𝑅 𝑅
2. A ring of radius 𝑅, disc of radius 2 and a sphere of radius 4 are projected along the inclined plane
upward, with same velocity of centre of mass. Assuming pure rolling through as the motion. Find the
ratio of the heights reached by then

(A) 10: 15: 7

(B) 20: 15: 14

(C) 20: 7: 8

(D) 1: 1: 1

Solution: (B)
JEE MAIN 9 APRIL 2019 SHIFT-1 PHYSICS

From conservation of mechanical energy.

1 1 𝑉2 𝑉2
(2 𝑚𝑅 𝑣 2 + 2 𝐼𝑅 ω2𝑟 ) = 𝑚𝑅 𝑔ℎ𝑅 ⇒ 2
+ 2
= 𝑔ℎ𝑅

1 1 𝑉2 𝑉2
(2 𝑚𝑑 𝑣 2 + 2 𝐼𝑑 ω2𝑑 ) = 𝑚𝑑 𝑔ℎ𝑑 ⇒ 2
+ 2
= 𝑔ℎ𝑑

1 1 𝑉2 𝑉2
(2 𝑚𝑠 𝑣 2 + 2 𝐼𝑠 ω2𝑠 ) = 𝑚𝑠 𝑔ℎ𝑠 ⇒ 2
+ 2
= 𝑔ℎ𝑠

3 7
∴ ℎ𝑅 : ℎ𝑑 : ℎ𝑠 = 1: 4 : 10 = 20: 15: 14

3. A long current carrying wire having current 𝐼1 and a square loop of side ′𝑎′ carrying current 𝐼2 are
lying in plane as shown in figure. Find the force on loop due to wire.

𝜇0 𝐼1 𝐼2
(A) 2𝜋
, toward Right

(B) Zero
𝜇0 𝐼1 𝐼2
(C) 4𝜋
, toward left

𝜇0 𝐼1 𝐼2
(D) , toward Right
4𝜋

Solution: (D)

Force on segment 1-2 and 3-4 will get cancel out.

Force on segment 4-1,


𝜇0 𝐼1 𝐼2
𝐹1 = × 𝑎 toward Right
2𝜋𝑎

Force on segment 2-3:


𝜇 𝐼 𝐼
0 1 2
𝐹2 = 2𝜋(2𝑎) × 𝑎 toward left
JEE MAIN 9 APRIL 2019 SHIFT-1 PHYSICS

Net force on loop:

𝐹𝑛𝑒𝑡 = 𝐹1 − 𝐹2 toward Right


𝜇0 𝐼1 𝐼2 𝜇0 𝐼1 𝐼2
= 2𝜋
− 4𝜋

𝜇0 𝐼1 𝐼2
= 4𝜋
toward Right

1 𝑡ℎ
4. A rope of length ′𝑙′, mass 𝑀 is kept on smooth surface such that (𝑛) part of it is hanging from the
surface. Find work done to lift rope on surface.
𝑀𝑔𝑙
(A) 4𝑛2

𝑀𝑔𝑙
(B) 2𝑛2

2𝑀𝑔𝑙
(C) 𝑛2

𝑀𝑔𝑙
(D) 𝑛2

Solution: (B)
𝑀 𝑙
Mass of the part hanging is, 𝑛
centre of mass of this part lies 2𝑛 distance from the surface.

∴ Work done in lifting the hanging part to surface is

𝑀 𝑙
𝑊 = ( 𝑛 ) 𝑔 (2𝑛)

𝑀𝑔𝑙
= 2𝑛2

5. A ball is thrown vertically upward direction. Then which of the following will represent correct
relation between its linear momentum and height
JEE MAIN 9 APRIL 2019 SHIFT-1 PHYSICS

(A)

(B)

(C)

(D)

Solution: (A)

If the ball was thrown with initial velocity 𝑢 then its velocity at height ′ℎ′ can be written as.

𝑣 = √𝑢2 − 2𝑔ℎ

Its linear momentum 𝑝 = 𝑚𝑣 = 𝑚√𝑢2 − 2𝑔ℎ

Or 𝑝2 = 𝑚2 𝑢2 − 2𝑚2 𝑔ℎ

The graph between 𝑝 & ℎ will be a parabola.

In motion when particle was going up its velocity is positive and decreasing with height so is the linear
momentum. When it reaches the maximum height the linear moment will be zero again. It will starts to
fall back this time the linear momentum will increase but have a negative value.

So is correct.
JEE MAIN 9 APRIL 2019 SHIFT-1 PHYSICS

6. A river is flowing with speed 2 km/h. A swimmer who can swim speed 4 km/h in river want to cross
the river. At what angle with river he should swim to reach the point directly opposite to the starting
point.

(A) 150°

(B) 90°

(C) 120°

(D) 60°

Solution: (C)

To reach the point directly opposite to the starting point the resultant velocity of swimmer should be as
shown in figure

From figure

2
sin 𝜃 =
4
1
=
2

𝜃 = 30°

Angle with river = 90° + 30° = 120°

1 𝑡ℎ
7. A simple pendulum of time period ′𝑇′ seconds, immerse in a liquid of density 16 of density of the
bob of pendulum. Find its new time period.

1
(A) 4𝑇√15

1
(B) 4𝑇√
14

1
(C) 2𝑇√15
JEE MAIN 9 APRIL 2019 SHIFT-1 PHYSICS

1
(D) 2𝑇√14

Solution: (A)
𝜎
Let the density of bob is 𝜎 & density of liquid is 16

Now, Net downward force on bob = Weight - Buoyancy


𝜎
= 𝜎𝑉𝑔 − 𝑉𝑔
16
15
= 𝜎𝑉𝑔
16
15
𝜎𝑉𝑔 15
16
Net effective gravitational acceleration = 𝜎𝑉
= 16
𝑔

𝑙 𝑙 16 𝑙 16 𝑙 4
Time period (𝑇) = 2𝜋√𝑔 = 2𝜋√15 = 2𝜋√15 𝑔 = √15 ∙ (2𝜋√𝑔) = 𝑇
𝑒𝑓𝑓 𝑔 √15
16

1
= 4𝑇√
15

8. The image of an object formed by a concave mirror of focal length 0.4 m is erect and 5 times larger.

Find the distance of object from mirror.

(A) 0.16

(B) 0.64

(C) 0.32

(D) 0.48

Solution: (C)
𝑣
𝑚 =5=− ⇒ 𝑣 = −5𝑢
𝑢

𝑓 = −0.4 𝑚

From mirror formula

1 1 1
+ =
𝑣 𝑢 𝑓
JEE MAIN 9 APRIL 2019 SHIFT-1 PHYSICS

1 1 1
+ =
−5𝑢 𝑢 −0.4
−1 + 5 1
=
5𝑢 −0.4
4
𝑢 = (−0.4) = −0.32 𝑚
5

So, distance of object from mirror = 0.32 𝑚

9. If 𝑣⃗𝑚 is defined as𝑣⃗𝑚 = 𝑣⃗𝑚𝑎𝑥 − 𝑣⃗𝑚𝑖𝑛 , where ⃗⃗⃗


𝑣 represent wave number for hydrogen like atom. Find
the ratio of 𝑣⃗𝑚 for Balmer and 𝑣⃗𝑚 for Lyman series.

(A) 9: 4

(B) 2: 3

(C) 4: 9

(D) 3: 2

Solution: (C)

1 1 1
𝑣⃗ = = 𝑅𝐻 𝑧 2 ( 2 − 2 )
𝜆 𝑛1 𝑛2

′ 1 1 1 1
For Balmer series, 𝑣⃗𝑚 = 𝑅𝐻 𝑧 2 [(22 − ∞2 ) − (22 − 32 )]

1
= 𝑅𝐻 𝑧 2 [ ]
9
1 1 1 1
For Lyman series, 𝑣⃗𝑚 = 𝑅𝐻 𝑧 2 [(12 − ∞2 ) − (12 − 22 )]

1
= 𝑅𝐻 𝑧 2 [ ]
4
1⁄
Ratio = 1⁄9 = 4: 9
4

10. Four wire of resistance ′𝑅′ each forming a square as shown in figure. Find the equivalent resistance
between point A and E. (E is midpoint of AD)
JEE MAIN 9 APRIL 2019 SHIFT-1 PHYSICS

(A) 4𝑅
𝑅
(B) 2

7𝑅
(C) 16

7𝑅
(D) 4

Solution: (C)

1 2 2
𝑅𝑒𝑞
= 𝑅 + 7𝑅

1 14+2
𝑅𝑒𝑞
= 7𝑅

7𝑅
𝑅𝑒𝑞 = 16

11. In a YDSE, when we place a glass slab of refractive index 𝜇 in front of one of the slit. The central
maxima shift by n - fringes. Find the thickness of glass slab. (Wavelength of light used is 𝜆)

𝑛𝜆
(A)
𝜇−1

𝑛𝜆
(B)
𝜇

(C) 𝑛(𝜇 − 1)𝜆

𝜇𝜆
(D) 𝑛

Solution: (A)
𝐷
Shift in central maxima = 𝑑 (𝜇 − 1)𝑡
JEE MAIN 9 APRIL 2019 SHIFT-1 PHYSICS

𝐷𝜆
Fringe width =
𝑑

It's given,

𝐷 𝐷𝜆
(𝜇 − 1)𝑡 = 𝑛
𝑑 𝑑
𝑛𝜆
𝑡 = 𝜇−1

12. A 5 𝜇𝐹 capacitor is given charge of 5 𝜇𝑐. Then its plates are moved slowly apart such that its new
capacitance become 2𝜇𝐹. Find work done in the process.

(A) 3.75 × 10−6 𝑗𝑜𝑢𝑙𝑒𝑠

(B) −3.75 × 10−6 𝑗𝑜𝑢𝑙𝑒𝑠

(C) −7.5 × 10−6 𝑗𝑜𝑢𝑙𝑒𝑠

(D) 7.5 × 10−6 𝑗𝑜𝑢𝑙𝑒𝑠

Solution: (A)

𝑄2
𝑈𝑖𝑛𝑖𝑡𝑖𝑎𝑙 =
2𝐶1

𝑄2
𝑈𝑓𝑖𝑛𝑎𝑙 = 2𝐶
2

Work done = 𝑈𝑓𝑖𝑛𝑎𝑙 − 𝑈𝑖𝑛𝑖𝑡𝑖𝑎𝑙

𝑄2 𝑄2
= 2𝐶 − 2𝐶
2 1

2 2
(5×10−6 ) (5×10−6 )
= 2×2×10−6
− 2×5×10−6

25 5
= ( 4 − 2) × 10−6

15
= 4
× 10−6 𝑗𝑜𝑢𝑙𝑒𝑠

13. Find the charge on capacitor shown in figure


JEE MAIN 9 APRIL 2019 SHIFT-1 PHYSICS

(A) 600 μC

(B) 200 μC

(C) 40 μC

(D) 100 μC

Solution: (B)

After a long time capacitor becomes open, equivalent circuit becomes

72
Equivalent resistance is 9Ω, and current through battery becomes 9
= 8 𝐴.

4
From the circuit shown, current through 10Ω resistor becomes, × 8 = 2𝐴
(10+2+4)

∴ Potential available for capacitor is: 10 × 2 = 20 𝑉

∴ Charge on capacitor 𝑄 = (10𝜇𝐹)(20 𝑉) = 200 𝜇𝐶

14. An object A of mass ′𝑚′ with initial velocity ′𝑈′ collides with a stationary object B elastically. After
𝑈
collision A moves with velocity 4 . Find the mass of B.

3𝑚
(A) 5

8𝑚
(B)
5

11𝑚
(C) 5

4𝑚
(D) 5

Solution: (A)

From conservation of linear momentum


JEE MAIN 9 APRIL 2019 SHIFT-1 PHYSICS

𝑈
𝑚𝑈 = 𝑚 4 + 𝑀𝑉 . . . (i)

𝑈
𝑉−
4
For elastic collision: 𝑒 = 1 = 𝑢

5𝑈
𝑉= . . . (ii)
4

From equation (i) & (ii)

𝑈 5𝑈
𝑚𝑈 = 𝑚 4 + 𝑀 ( 4 )

𝑚 5 3𝑚
𝑚= + 𝑀 ⇒𝑀=
4 4 5

15. A disc of moment of inertia 𝐼 is rotating due to external torque such that its kinetic energy is equal to
𝑘𝜃 2 , where K is the positive constant. It angular acceleration at an angle 𝜃 will be:

𝑘𝜃
(A) 𝐼

2𝑘𝜃
(B) 𝐼

4𝑘𝜃
(C)
𝐼

5𝑘𝜃
(D) 𝐼

Solution: (B)

Kinetic Energy = 𝑘𝜃 2
1
2
𝐼𝜔2 = 𝑘𝜃 2

2𝑘𝜃2
𝜔2 =
𝐼

differentiate both side w.r.t. 𝜃

𝑑𝜔 4𝑘𝜃
2𝜔 𝑑𝜃 = 𝐼

𝑑𝜔 2𝑘𝜃
𝜔 𝑑𝜃 = 𝐼

2𝑘𝜃
𝛼= 𝐼
JEE MAIN 9 APRIL 2019 SHIFT-1 PHYSICS

16. The equation of sound wave at 0℃ is given as 𝑦 = 𝐴 sin(100𝑡 − 0.3𝑥). Find the temperature at
which the speed of sound become 336 m/s.

(A) 4.4℃

(B) 10℃

(C) 5.4℃

(D) 8℃

Solution: ()
𝜔 1000
At 0℃, the speed of sound: 𝑉1 = 𝑘
= 3

At temperature T, the speed 𝑉2 = 336 𝑚⁄𝑠

1000⁄3 273
Now, 336
=√ 𝑇

336×3 2
𝑇 = 273 × ( )
1000

= 277.38 𝑘 or 4.38 ℃

≅ 4.4℃

17. A solid sphere of radius ′𝑎′ and mass ′𝑚′ is surrounding by concentric spherical shell of radius ′2𝑎′
and mass ′2𝑚′. Find the gravitational field at distance ′3𝑎′ from their centers.
𝐺𝑚
(A) 9𝑎2

𝐺𝑚
(B) 𝑎2

𝐺𝑚
(C) 3𝑎2

2𝐺𝑚
(D) 𝑎2

Solution: (C)
JEE MAIN 9 APRIL 2019 SHIFT-1 PHYSICS

Gravitational field at point 'p'

𝐺𝑚 𝐺(2𝑚)
= (3𝑎)2 + (3𝑎)2

𝐺𝑚 2𝐺𝑚
= 9𝑎2 + 9𝑎 2

𝐺𝑚
= 3𝑎2

18. A solenoid has fixed ′𝑁′ number of turns and fixed radius ′𝑎′ . Its length is given by ′𝑙 ′ which can be
varied. Its self-inductance is proportional to.

(A) 𝑙 2

(B) 𝑙
1
(C) 𝑙

1
(D) 𝑙2

Solution: (C)

Self Inductance = 𝜇0 𝑛2 𝜋𝑟 2 𝑙 (n = number of turns per unit length)

𝑁 2
= 𝜇0 ( 𝑙 ) 𝜋𝑟 2 𝑙

𝜇0 𝑁 2 𝜋𝑟 2
= 𝑙

1
𝐿∝ 𝑙

19. The mass and sides of a cube are given as (10 ± 0.1)𝑘𝑔 and (0.1 ± 0.01)𝑚. Find the fractional
error in the measurement of density of cube.

(A) 0.30

(B) 0.31

(C) 0.29

(D) 0.20

Solution: (B)
JEE MAIN 9 APRIL 2019 SHIFT-1 PHYSICS

mass
Density (𝜌) =
volume

∆𝜌 ∆𝑚 ∆𝑉
= + (∵ 𝑉 = 𝑎3 )
𝜌 𝑚 𝑉

∆𝑚 3∆𝑎
= 𝑚
+ 𝑎

0.1 0.01
= 10
+ 3 ( 0.1 )

= 0.01 + 3(0.1)

= 0.31

20. A string is fixed at both ends, oscillate in 4th harmonic and the displacement of particular wave is
given as 𝑌 = 2𝐴 sin(5𝜋𝑥) cos(100𝜋𝑡). Then find the length of string.

(A) 100 𝑐𝑚

(B) 80 𝑐𝑚

(C) 60 𝑐𝑚

(D) 40 𝑐𝑚

Solution: (B)

From the equation, 𝑘 = 5𝜋

2𝜋
= 5𝜋
𝜆
2
𝜆= 𝑚
5
4
The length of string (𝑙) = 2𝜆 = 5 𝑚 or 80 cm

21. The rms speed of ideal gas at 127℃ is 200 m⁄s. Then find the rms speed of some ideal gas at
temperature 227℃.

(A) 100√10 m⁄s

(B) 100√15 m⁄s

(C) 100√5 m⁄s


JEE MAIN 9 APRIL 2019 SHIFT-1 PHYSICS

(D) 100√3 m⁄s

Solution: (C)

3𝑅𝑇
𝑉𝑟𝑚𝑠 = √ 𝑀
⇒ 𝑉𝑟𝑚𝑠 ∝ √𝑇

𝑉1 𝑇1
=√
𝑉2 𝑇2

200 400
=√
𝑉2 500

𝑉2 = 100√5 m⁄s

22. Considering all type of degree of freedom for HCl molecule of mass m having 𝑉𝑟𝑚𝑠 as 𝑉̅ . Then the
temperature of gas will be,

𝑚𝑉̅2
(A) 2𝑘

𝑚𝑉 2
(B) 3𝑘

𝑚𝑉̅2
(C) 5𝑘

𝑚𝑉 2
(D) 7𝑘

Solution: (B)

3𝑘𝑇
𝑉𝑟𝑚𝑠 = √
𝑚

3𝑘𝑇
𝑉̅ = √
𝑚

𝑚𝑉̅2
𝑇= 3𝑘

23. Thermodynamic system undergoes two process 𝑃1 and 𝑃2 from point A to B as shown in P − V
diagram. Find the correct option.
JEE MAIN 9 APRIL 2019 SHIFT-1 PHYSICS

(A) ∆𝑈𝑃1 = ∆𝑈𝑃2 ; 𝑄𝑃1 > 𝑄𝑃2

(B) ∆𝑈𝑃1 = ∆𝑈𝑃2 ; 𝑄𝑃2 < 𝑄𝑃1

(C) ∆𝑈𝑃1 > ∆𝑈𝑃2 ; 𝑄𝑃1 = 𝑄𝑃2

(D) ∆𝑈𝑃1 < ∆𝑈𝑃2 ; 𝑄𝑃1 < 𝑄𝑃2

Solution: (A)

⇒ ∆𝑈1 = ∆𝑈2 as change in internal energy depends as initial and final state and not the path,

⇒ By comparing area under the curve.

𝑊𝑃1 > 𝑊𝑃2 ; From 𝑄 = 𝑈 + 𝑊

We can say

𝑄𝑃1 > 𝑄𝑃2

24. When a capillary of radius ′𝑟′ is immersed in a liquid. Then the mass of liquid rise is ′𝑚′. What will be
the mass of fluid that will rise when a capillary of radius ′2𝑟′ is immersed in same liquid.

(A) 2𝑚

(B) 𝑚
𝑚
(C)
2

𝑚
(D) 4

Solution: (A)

Mass of liquid rising in tube = 𝜌𝐴ℎ

2𝑇 cos 𝜃
𝑚 = 𝜌𝜋𝑟 2 ( )
𝜌𝑔𝑟

𝑚∝𝑟
JEE MAIN 9 APRIL 2019 SHIFT-1 PHYSICS

mass of liquid rise in tube will become 2𝑚.

25. In amplitude modulation equation, the equation of messenger wave is 𝐴0 sin 𝜔𝑚 𝑡 and equation of
carrier wave is 𝐴𝑐 cos 𝜔𝑐 𝑡. Find the equation of amplitude modulated wave
𝐴
(A) 𝐴𝑐 cos 𝜔𝑐 𝑡 + 2 [sin(𝜔𝑚 + 𝜔𝑐 )𝑡 + sin(𝜔𝑚 − 𝜔𝑐 )𝑡]

𝐴
(B) 𝐴𝑐 cos 𝜔𝑐 𝑡 + [sin(𝜔𝑚 + 𝜔𝑐 )𝑡]
2

𝐴
(C) 𝐴𝑐 cos 𝜔𝑐 𝑡 + 4 [sin(𝜔𝑚 + 𝜔𝑐 )𝑡 + sin(𝜔𝑚 − 𝜔𝑐 )𝑡]

𝐴
(D) 𝐴𝑐 cos 𝜔𝑐 𝑡 + 4 [sin(𝜔𝑚 + 𝜔𝑐 )𝑡 − sin(𝜔𝑚 − 𝜔𝑐 )𝑡]

Solution: (A)

𝑋 = (𝐴𝑐 + 𝐴0 sin 𝜔𝑚 𝑡) cos 𝜔𝑐 𝑡

= 𝐴𝑐 cos 𝜔𝑐 𝑡 + 𝐴0 sin 𝜔𝑚 𝑡 ∙ cos 𝜔𝑐 𝑡


𝐴0
= 𝐴𝑐 cos 𝜔𝑐 𝑡 + (2 sin 𝜔𝑚 𝑡 ∙ cos 𝜔𝑐 𝑡)
2

𝐴0
= 𝐴𝑐 cos 𝜔𝑐 𝑡 + (sin(𝜔𝑚 + 𝜔𝑐 )𝑡 + sin(𝜔𝑐 − 𝜔𝑚 )𝑡)
2