Anda di halaman 1dari 2

Assignment-5 Solution

Given core radius = 4.5 μm, core and cladding refractive indices 𝑛1 = 1.41 and 𝑛2 = 1.40. Answer
questions 1-3 assuming an operating wavelength of 1550 nm.

1. Find the V-number at the given operating wavelength.


Solution:
2𝜋
𝑉= 𝑎𝑁. 𝐴 = 3.064
𝜆
2. The fiber is _______
Solution: MMF
3. Find the minimum wavelength for which fiber is single-moded.

Solution:
2𝜋
𝑎𝑁. 𝐴 < 2.405
𝜆
2𝜋𝑎𝑁. 𝐴
𝜆> = 1975 𝑛𝑚
2.405

4. For incident angle greater than critical angle, the rate of decay for the evanescent wave
Solution: Increases with the incident angle
5. The condition in symmetric slab waveguide for even TE mode is
𝛾
Solution: tan(𝜅𝑎) = 𝜅

6. In a symmetric slab waveguide for 𝑘𝑜 𝑛2 > 𝛽

Solution: radiation mode exists

7. The dominant mode in a rectangular waveguide is TE10, because this mode


has
Solution: The highest cut-off wavelength
Questions 8-10 won’t be considered for evaluation
8. A rectangular metal wave guide filled with a dielectric material of relative
permittivity 𝜖𝑟 = 2.2 has the inside dimensions 3 cm × 2 cm. The cut-off
frequency for the dominant mode is
𝑣 𝑐
Solution: 𝑓𝑐 = 2𝑎 = = 3.37 GHz
√𝜖𝑟 ×2𝑎

9. Find the width of smallest square waveguide capable of propagating the TM11
mode, if the frequency corresponds to a free-space wavelength of 10 cm.
1
𝑚 2 𝑛 2 2
Solution: 𝜔𝑚𝑛 = 𝜋𝑐 [( 𝑎 ) + (𝑏 ) ] ; 𝑚 = 𝑛; 𝑎 = 𝑏
𝜋𝑐 𝜆
𝑎= => 2𝑎 = = 7.07 cm
√2𝜔11 √2
10. Consider an air-filled rectangular waveguide with dimensions 𝑎 = 2.5 cm
and 𝑏 = 1 cm. The increasing order of the cut-off frequencies for different
modes is

Solution:

𝑐 1 1 𝑐 𝑐
𝑓𝑐 (𝑇𝐸11 ) = √ 2 + 2 = 16.15 GHz; 𝑓𝑐(𝑇𝐸01 ) = = 15 GHz; 𝑓𝑐(𝑇𝐸20 ) =
2 𝑎 𝑏 2𝑏 𝑎
𝑐
= 12 GHz; 𝑓𝑐(𝑇𝐸10 ) = = 6 GHz
2𝑎
TE10<TE20<TE01<TE11