Anda di halaman 1dari 91

CONTENTS

General Studies Solved Paper–2017 . .........................................................


General Studies Solved Paper–2016 . .........................................................
General Studies Solved Paper–2015 . .........................................................
General Studies Solved Paper–2014 . .........................................................
General Studies Solved Paper–2013 . .........................................................
General Studies Solved Paper–2012 . .........................................................
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 1

General Studies
SOLVED PAPER–2017
Categorised

POLITY (a) Equal pay for equal work for both men and
women
(b) Participation of workers in the management of
industries
1. With reference to the Parliament of India, (c) Right to work, education and public assistance
consider the following statements: (d) Securing living wage and human conditions of
1. A private member's bill is a bill presented by a work to workers
Member of Parliament who is not elected but
only nominated by the President of India. 4. Which one of the following statements is correct?
2. Recently, a private member's bill has been (a) Rights are claims of the State against the
passed in the Parliament of India for the first citizens.
time in its history. (b) Rights are privileges which are incorporated in
Which of the statements given above is/are the Constitution of a State.
correct? (c) Rights are claims of the citizens against the
(a) 1 only State.
(b) 2 only (d) Rights are privileges of a few citizens against
(c) Both 1 and 2 the many.
(d) Neither 1 nor 2 5. Local self-government can be best explained as
2. One of the implications of equality in society is an exercise in
the absence of (a) Federalism
(a) Privileges (b) Democratic decentralisation
(b) Restraints (c) Administrative delegation
(c) Competition (d) Direct democracy
(d) Ideology 6. Consider the following statements:
3. Which principle among the 'following was added With reference to the Constitution of India, the
to the Directive Principles of State Policy by the Directive Principles of State Policy constitute
42nd Amendment to the Constitution? limitations upon

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
2|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

1. legislative function. (a) the executive and legislature work


2. executive function. independently.
Which of the above statements is/are correct? (b) it provides continuity of policy and is more
(a) 1 only (b) 2 only efficient.
(c) Both 1 and 2 (c) the executive remains responsible to the
(d) Neither 1 nor 2 legislature.
7. Which of the following statements is/are true of (d) the head of the government cannot be changed
the Fundamental Duties of an Indian citizen? without election.
1. A legislative process has been provided to 12. In the context of India, which one of the following
enforce these duties. is the correct relationship between Rights and
2. They are correlative to legal duties. Select the Duties?
correct answer using the code given below: (a) Rights are correlative with Duties.
(a) 1 only (b) Rights are personal and hence independent of
(b) 2 only society and Duties.
(c) Both 1 and 2 (c) Rights, not Duties, are important for the
(d) Neither 1 nor 2 advancement of the personality of the citizen.
8. Which one of the following objectives is not (d) Duties, not Rights, are important for the stability
embodied in the Preamble to the Constitution of the State.
of India? 13. The mind of the makers of the Constitution of
(a) Liberty of thought India is reflected in which of the following?
(b) Economic liberty (a) The Preamble
(c) Liberty of expression (b) The Fundamental Rights
(d) Liberty of belief (c) The Directive Principles of State Policy
9. With reference to 'Quality Council of India (d) The Fundamental Duties
(QCI)', consider the following statements: 14. The Parliament of India exercises control over
1. QCI was set up jointly by the Government of the functions of the Council of Ministers through
India and the Indian Industry. 1. Adjournment motion
2. Chairman of QCI is appointed by the Prime 2. Question hour
Minister on the recommendations of the 3. Supplementary questions
industry to the Government. Select the correct answer using the code given
Which of the above statements is/are correct? below:
(a) 1 only (b) 2 only (a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) Both 1 and 2 (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
(d) Neither 1 nor 2 15. For election to the Lok Sabha, a nomination
10. Democracy's superior virtue lies in the fact that paper can be filed by
it calls into activity (a) anyone residing in India.
(a) the intelligence and character of ordinary men (b) a resident of the constituency from which the
and women. election is to be contested.
(b) the methods for strengthening executive (c) any citizen of India whose name appears in the
leadership. electoral roll of a constituency.
(c) a superior individual with dynamism and vision. (d) any citizen of India.
(d) a band of dedicated party workers. 16. Consider the following statements:
11. The main advantage of the parliamentary form 1. In the election for Lok Sabha or State Assembly,
of government is that the winning candidate must get at least 50

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 3

percent of the votes polled, to be declared below:


elected. (a) 1 and 2 only
2. According to the provisions laid down in the (b) 1 and 3 only
Constitution of India, in Lok Sabha, the (c) 2 and 3 only
Speaker's post goes to the majority party and (d) 1, 2and 3
the Deputy Speaker's to the Opposition. 21. Which of the following are envisaged by the
Which of the statements given above is/are Right against Exploitation in the Constitution
correct? of India?
(a) 1 only 1. Prohibition of traffic in human beings and
(b) 2 only forced labour
(c) Both 1 and 2 2. Abolition of untouchability
(d) Neither 1 nor 2 3. Protection of the interests of minorities
17. Right to vote and to be elected in India is a 4. Prohibition of employment of children in
(a) Fundamental Right factories and mines Select the correct answer
(b) Natural Right using the code given below:
(c) Constitutional Right (a) 1, 2 and 4 only
(d) Legal Right (b) 2, 3 and 4 only
18. Consider the following statements: (c) 1 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
1. The Election Commission of India is a five- 22. Out of the following statements, choose the one
member body. that brings out the principle underlying the
2. Union Ministry of Home Affairs decides the Cabinet form of Government:
election schedule for the conduct of both general (a) An arrangement for minimizing the criticism
elections and bye-elections. against the Government whose responsibilities
3. Election Commission resolves the disputes are complex and hard to carry out to the
relating to splits/mergers of recognised political satisfaction of all.
parties. (b) A mechanism for speeding up the activities of
19. In India, Judicial Review implies the Government whose responsibilities are
(a) the power of the Judiciary to pronounce upon increasing day by day.
the constitutionality of laws and executive (c) A mechanism of parliamentary democracy for
orders. ensuring collective responsibility of the
(b) the power of the Judiciary to question the Government to the people.
wisdom of the laws enacted by the Legislatures. (d) A device for strengthening the hands of the head
(c) the power of the Judiciary to review all the of the Government whose hold over the people
legislative enactments before they are assented is in a state of decline.
to by the President. 23. Which one of the following is not a feature of
(d) the power of the Judiciary to review its own Indian federalism?
judgements given earlier in similar or different (a) There is an independent judiciary in India.
20. Which of the following are not necessarily the (b) Powers have been clearly divided between the
consequences of the proclamation of the Centre and the States.
President's rule in a State? (c) The federating units have been given unequal
1. Dissolution of the State Legislative Assembly representation in the Rajya Sabha.
2. Removal of the Council of Ministers in the State (d) It is the result of an agreement among the
3. Dissolution of the local bodies federating units.7
Select the correct answer using the code given

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
4|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

CURRENT Select the correct answer using the code given


below:
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only (c) 3 only
24. Recognition of Prior Learning Scheme' is (d) 2 and 3 only
sometimes mentioned in the news with reference
to 28. The term 'Digital Single Market Strategy' seen
(a) Certifying the skills acquired by construction in the news refers to
workers through traditional channels. (a) ASEAN
(b) Enrolling the persons in Universities for (b) BRICS
distance learning programmes. (c) EU
(c) Reserving some skilled jobs to rural and urban (d) G20
poor in some public sector undertakings. 29. With reference to the 'Prohibition of Benami
(d) Certifying the skills acquired by trainees under Property Transactions Act, 1988 (PBPT Act)',
the National Skill Development Programme. consider the following statements:
25. Consider the following statements in respect of 1. A property transaction is not treated as a benami
Trade Related Analysis of Fauna and Flora in transaction if the owner of the property is not
Commerce (TRAFFIC): aware of the transaction.
1. TRAFFIC is a bureau under United Nations 2. Properties held benami are liable for
Environment Programme (UNEP). confiscation by the Government.
2. The mission of TRAFFIC is to ensure that trade 3. The Act provides for three authorities for
in wild plants and animals is not a threat to the investigations but does not provide for any
conservation of nature. appellate mechanism. Which of the statements
Which of the above statements is/are correct? .given above is/are correct?
(a) 1 only (a) 1 only
(b) 2 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (c) 1 and 3 only
(d) Neither 1 nor 2 (d) 2 and 3 only

26. Which of the following gives 'Global Gender Gap 30. Which of the following are the objectives of
Index' ranking to the countries of the world? 'National Nutrition Mission'?
(a) World Economic Forum 1. To create awareness relating to malnutrition
(b) UN Human Rights Council among pregnant women and lactating mothers.
(c) UN Women 2. To reduce the incidence of anaemia among
(d) World Health Organization young children, adolescent girls and women.
3. To promote the consumption of millets, coarse
27. Which of the following statements is/are correct cereals and unpolished rice.
regarding Smart India Hackathon 2017? 4. To promote the consumption of poultry eggs.
1. It is a centrally sponsored scheme for developing Select the correct answer using the code given
every city of our country into Smart Cities in a below:
decade. (a) 1 and 2 only
2. It is an initiative to identify new digital (b) 1, 2 and 3 only
technology innovations for solving the many (c) 1, 2 and 4 only
problems faced by our country. (d) 3 and 4 only
3. It is a programme aimed at making all the
financial transactions in our country completely 31. The term 'Domestic Content Requirement' is
digital in a decade. sometimes seen in the news with reference to

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 5

(a) Developing solar power production in our Select the correct answer using the code given
country below:
(b) Granting licences to foreign T.V. channels in (a) 1 only
our country (b) 2 only
(c) Exporting our food products to other countries (c) Both 1 and 2
(d) Permitting foreign educational institutions to set (d) Neither 1 nor 2
up their campuses in our country 35. Consider the following in respect of 'National
32. The terms 'Event Horizon', 'Singularity', `String Career Service':
Theory' and 'Standard Model' are sometimes 1. National Career Service is an initiative of the
seen in the news in the context of Department of Personnel and Training,
(a) Observation and understanding of the Universe Government of India.
(b) Study of the solar and the lunar eclipses 2. National Career Service has been launched in a
(c) Placing satellites in the orbit of the Earth Mission Mode to improve the employment
(d) Origin and evolution of living organisms on the opportunities to uneducated youth of the
Earth country.
33. With reference to the role of UN-Habitat in the Which of the above statements is/are correct?
United Nations programme working towards a (a) 1 only
better urban future, which of the statements is/ (b) 2 only
are correct? (c) Both 1 and 2
1. UN-Habitat has been mandated by the United (d) Neither 1 nor 2
Nations General Assembly to promote socially 36. The term M-STRIPES' is sometimes seen in V
and environmentally sustainable towns and the news in the context of
cities to provide adequate shelter for all. (a) Captive breeding of Wild Fauna
2. Its partners are either governments or local (b) Maintenance of Tiger Reserves
urban authorities only. (c) Indigenous Satellite Navigation System
3. UN-Habitat contributes to the overall objective (d) Security of National Highways
of the United Nations system to reduce poverty 37. What is the purpose of Vidyanjali Yojana'?
and to promote access to safe drinking water 1. To enable the famous foreign educational
and basic sanitation. institutions to open their campuses in India.
Select the correct answer using the code given 2. To increase the quality of education provided
below: in government schools by taking help from the
(a) 1, 2 and 3 private sector and the community.
(b) 1 and 3 only 3. To encourage voluntary monetary contributions
(c) 2 and 3 only from private individuals and organizations so
(d) 1 only as to improve the infrastructure facilities for
34. With reference to 'National Skills Qualification primary and secondary schools.
Framework (NSQF)', which of the statements Select the correct answer using the code given
given below is/are correct? below:
1. Under NSQF, a learner can acquire the (a) 2 only
certification for competency only through (b) 3 only
formal learning. (c) 1 and 2 only
2. An outcome expected from the implementation (d) 2 and 3 only
of NSQF is the mobility between vocational and 38. What is the aim of the programme 'Unnat
general education. Bharat Abhiyan'?

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
6|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

(a) Achieving 100% literacy by promoting correct?


collaboration between voluntary organizations (a) 1, 2 and 3.
and government's education system and local (b) 1 and 3 only
communities. (c) 2 and 3 only
(b) Connecting institutions of higher education with (d) 1 only
local communities to address development 41. Who among the following was/were associated
challenges through appropriate technologies. with the introduction of Ryotwari Settlementin
(c) Strengthening India's scientific research India during the British rule?
institutions in order to make India a scientific 1. Lord Cornwallis
and technological power. 2. Alexander Read
(d) Developing human capital by allocating special 3. Thomas Munro
funds for health care and education of rural and Select the correct answer using the code given
urban poor, and organizing skill development below:
programmes and vocational training for them. (a) 1 only
(b) 1 and 3 only
HISTORY (c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
42. The Trade Disputes Act of 1929 provided for
39. With reference to the difference between the (a) the participation of workers in the management
culture of Rigvedic Aryans and Indus Valle2y of industries.
people, which of the following statements is/are (b) arbitrary powers to the management to quell
correct? industrial disputes.
1. Rigvedic Aryans used the coat of mail and (c) an intervention by the British Court in the event
helmet in warfare whereas the people of Indus of a trade dispute.
Valley Civilization did not leave any evidence (d) a system of tribunals and a ban on strikes.
of using them. 43. Consider the following statements:
2. Rigvedic Aryans knew gold, silver and copper 1. The Factories Act, 1881 was passed with a view
whereas Indus Valley people knew only copper to fix the wages of industrial workers and to
and iron. allow the workers to form trade unions.
3. Rigvedic Aryans had domesticated the horse 2. N.M. Lokhande was a pioneer in organizing the
whereas there is no evidence of Indus Valley labour movement in British India. Which of the
people having been aware of this animal. above statements is/are correct?
Select the correct answer using the code given (a) 1 only
below: (b) 2 only
(a) 1 only (b) 2 and 3 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3 44. The object of the Butler Committee of 1927 was
to?
40. With reference to Manipuri Sankirtana, (a) Define the jurisdiction of the Central and
consider the following statements: Provincial Governments.
1. It is a song and dance performance. (b) Define the powers of the Secretary of State for
2. Cymbals are the only musical instruments used India.
in the performance. (c) Impose censorship on national press.
3. It is performed to narrate the life and deeds of (d) Improve the relationship between the
Lord Krishna. Government of India and the Indian States.
Which of the statements given above is/are

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 7

45. Consider the following pairs: (a) Ajanta


1. Radhakanta Deb - First President of the British (b) Badami
Indian Association (c) Bagh
2. Gazulu Lakshminarasu Chetty -Founder of the (d) Ellora
Madras Mahajana Sabha 50. Consider the following pairs:
3. Surendranath Banerjee - Founder of the Indian Traditions- Communities
Association 1. Chaliha Sahib Festival- Sindhis
Which of the above pairs is/are correctly 2. Nanda Raj Jaat Yatra- Gonds
matched? 3. Wari-Warkari- Santhals
(a) 1 only Which of the pairs given above is/are correctly
(b) 1 and 3 only matched ?
(c) 2 and 3 only (a) 1 only
(d) 1, 2 and 3 (b) 2 and 3 only
46. Which one of the following was a very important (c) 1 and 3 only
seaport in the Kakatiya kingdom? (d) None of the above
(a) Kakinada 51. Which of the following is/are famous for Sun
(b) Motupalli temples?
(c) Machilipatnam (Masulipatnam) 1. Arasavalli
(d) Nelluru 2. Amarakantak
47. With reference to the religious history of India, 3. Omkareshwar
consider the following statements: Select the correct answer using the code given
1. Sautrantika and Sammitiya were the sects of below :
Jainism. (a) 1 only
2. Sarvastivadin held that the constituents of (b) 2 and 3 only
phenomena were not wholly momentary, but (c) 1 and 3 only
existed forever in a latent form. (d) 1, 2 and 3
Which of the statements given above is/are 52. With reference to Indian freedom struggle,
correct? consider the following events:
(a) 1 only (b) 2 only 1. Mutiny in Royal Indian Navy
(c) Both 1 and 2 2. Quit India Movement launched
(d) Neither 1 nor 2 3. Second Round Table Conference
48. In the context of Indian history, the principle of What is the correct chronological sequence of
"Dyarchy (diarchy)" refers to the above events?
(a) Division of the central legislature into two (a) 1-2-3
houses. (b) 2-1-3
(b) Introduction of double government i.e., Central (c) 3-2-1
and State governments. (d) 3-1-2
(c) Having two sets of rulers; one in London and
another in Delhi.
(d) Division of the subjects delegated to the
GGEOGRAPHY
provinces into two categories.
49. The painting of Bodhisattva Padmapani is one 53. From the ecological point of view, which one of
of the most famous and oft-illustrated paintings the following assumes importance in being a
at good link between the Eastern Ghats and the

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
Order Online
http://iasexamportal.com/SK-NCERT
8|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

Western Ghats? (c) 3 and 4 only


(a) Sathyamangalam Tiger Reserve (d) 1, 3 and 4 only
(b) Nallamala Forest 58. Consider the following statements:
(c) Nagarhole National Park 1. In India, the Himalayas are spread over five
(d) Seshachalam Biosphere Reserve States only.
54. At one of the places in India, if you stand on the 2. Western Ghats are spread over five States only.
seashore and watch the sea, you will find that 3. Pulicat Lake is spread over two States only.
the sea water recedes from the shore line a few Which of the statements given above is/are
kilometres and comes back to the shore, twice a correct?
day, and you can actually walk on the sea floor (a) 1 and 2 only
when the water recedes. This unique (b) 3 only
phenomenon is seen at (c) 2 and 3 only
(a) Bhavnagar (d) 1 and 3 only
(b) Bheemunipatnam 59. With reference to 'Indian Ocean Dipole (IOD)'
(c) Chandipur sometimes mentioned in the news while
(d) Nagapattinam . forecasting Indian monsoon, which of the
55. With reference to river Teesta, consider the following statements is/are correct?
following statements: 1. IOD phenomenon is characterised by a
1. The source of river Teesta is the same as that of difference in sea surface temperature between
Brahmaputra but it flows through Sikkim. tropical Western Indian Ocean and tropical
2. River Rangeet originates in Sikkim and it is a Eastern Pacific Ocean.
tributary of river Teesta. 2. An IOD phenomenon can influence an El Nino's
3. River Teesta flows into Bay of Bengal on the impact on the monsoon.
border of India and Bangladesh. Select the correct answer using the code given
Which of the statements given above is/are below:
correct? (a) 1 only
(a) 1 and 3 only (b) 2 only (b) 2 only
(c) 2 and 3 only (c) Both 1 and 2
(d) 1, 2 and 3 (d) Neither 1 nor 2
56. If you travel by road from Kohima to Kottayam, 60. Which of the following practices can help in
what is the minimum number of States within water conservation in agriculture? ?
India through which you can travel, including 1. Reduced or zero tillage of the land ?
the origin and the destination? 2. Applying gypsum before irrigating the field?
(a) 6 (b) 7 3. Allowing crop residue to remain in the field?
(c) 8 (d) 9 Select the correct answer using the code given
57. Mediterranean Sea is a border of which of the below : ?
following countries? (a) 1 and 2 only
1. Jordan 2. Iraq (b) 3 only
3. Lebanon (c) 1 and 3 only
4. Syria (d) 1, 2 and 3
Select the correct answer using the code given 61. Which of the following is geographically closest
below: to Great Nicobar ?
(a) 1, 2 and 3 only (a) Sumatra (b) Borneo
(b) 2 and 3 only (c) Java (d) Sri Lanka

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 9

ECONOMY 2. It provides the farmers access to nationwide


market, with prices commensurate with the
quality of their produce.
Select the correct answer using the code given
62. Which of the following statements is/are correct below :
regarding the Monetary Policy Committee (a) 1 only
(MPC)? (b) 2 only
1. It decides the RBI's benchmark interest rates. (c) Both 1 and 2
2. It is a 12-member body including the Governor (d) Neither 1 nor 2
of RBI and is reconstituted every year.
3. It functions under the chairmanship of the Union 66. With reference to the 'National Intellectual
Finance Minister. Property Rights Policy', consider the following
Select the correct answer using the code given statements:
below: 1. It reiterates India's commitment to the Doha
(a) 1 only (b) 1 and 2 only Development Agenda and the TRIPS
(c) 3 only Agreement.
(d) 2 and 3 only 2. Department of Industrial Policy and Promotion
is the nodal agency for regulating intellectual
63. Who among the following can join the National property rights in India.
Pension System (NPS)? Which of the above statements is/are correct?
(a) Resident Indian citizens only (a) 1 only
(b) Persons of age from 21 to 55 only (b) 2 only
(c) All State Government employees joining the (c) Both 1 and 2
services after the date of notification by the (d) Neither 1 nor 2
respective State Governments
(d) All Central Government employees including 67. What is the purpose of setting up of Small
those of Armed Forces joining the services on Finance Banks (SFBs) in India?
or after 1St April, 2004 1. To supply credit to small business units
2. To supply credit to small and marginal farmers
64. Consider the following statements: 3. To encourage young entrepreneurs to set up
1. The Standard Mark of Bureau of Indian business particularly in rural areas.
Standards (BIS) is mandatory for automotive Select the correct answer using the code given
tyres and tubes. below:
2. AGMARK is a quality Certification Mark (a) 1 and 2 only
issued by the Food and Agriculture Organisation (b) 2 and 3 only
(FAO). (c) 1 and 3 only
Which of the statements given above is/are (d) 1, 2 and 3
correct?
(a) 1 only 68. Which of the following is a most likely
(b) 2 only consequence of implementing the 'Unified
(c) Both 1 and 2 Payments Interface (UPI)'?
(d) Neither 1 nor 2 (a) Mobile wallets will not be necessary for online
payments.
65. What is/are the advantage/advantages of (b) Digital currency will totally replace the physical
implementing the 'National Agriculture Market' currency in about two decades.
scheme? (c) FDI inflows will drastically increase.
1. It is a pan-India electronic trading portal for (d) Direct transfer of subsidies to poor people will
agricultural commodities. become very effective.

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
10|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

69. With reference to 'National Investment and 2. Share of India's exports in world trade increased.
Infrastructure Fund', which of the following 3. FDI inflows increased.
statements is/are correct? 4. India's foreign exchange reserves increased
1. It is an organ of NITI Aayog. enormously.
2. It has a corpus of Rs. 4, 00,000 crore at present. Select the correct answer using the codes given
Select the correct answer using the code given below :
below: (a) 1 and 4 only
(a) 1 only (b) 2, 3 and 4 only
(b) 2 only (c) 2 and 3 only
(c) Both 1 and 2 (d) 1, 2, 3 and 4
(d) Neither 1 nor 2 73. Consider the following statements:
70. Which of the following statements best k 1. National Payments Corporation of India (NPCI)
describes the term 'Scheme for Sustainable helps in promoting the financial inclusion in the
Structuring of Stressed Assets (S4A)', recently country.
seen in the news? 2. NPCI has launched RuPay, a card payment
(a) It is a procedure for considering ecological costs scheme.
of developmental schemes formulated by the Which of the statements given above is/are
Government. correct?
(b) It is a scheme of RBI for reworking the financial (a) 1 only
structure of big corporate entities facing genuine (b) 2 only
difficulties. (c) Both 1 and 2
(c) It is a disinvestment plan of the Government (d) Neither 1 nor 2
regarding Central Public Sector Undertakings. 74. What is/are the most likely advantages of
(d) It is an important provision in 'The Insolvency implementing 'Goods and Services Tax (GST)'?
and Bankruptcy Code' recently implemented by 1. It will replace multiple taxes collected by
the Government. multiple authorities and will thus create a single
71. Consider the following statements : market in India.
The nation-wide 'Soil Health Card Scheme' aims 2. It will drastically reduce the 'Current Account
at Deficit' of India and will enable it to increase
1. expanding the cultivable area under irrigation. its foreign exchange reserves.
2. enabling the banks to assess the quantum of 3. It will enormously increase the growth and size
loans to be granted to farmers on the basis of of economy of India and will enable it to
soil quality. overtake China in the near future.
3. checking the overuse of fertilizers in farmlands. Select the correct answer using the code given
Which of the above statements is/are correct? below:
(a) 1 and 2 only (a) 1 only
(b) 3 only (b) 2 and 3 only
(c) 2 and 3 only (c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3 (d) 1, 2 and 3
72. Which of the following has/have occurred in 75. Consider the following statements :
India after its liberalization of economic policies 1. Tax revenue as a percent of GDP of India has
in 1991? steadily increased in the last decade.
1. Share of agriculture in GDP increased 2. Fiscal deficit as a percent of GDP of India has
enormously. steadily increased in the last decade. Which of

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 11

the statements given above is/are correct ? countries in promoting this industry?
(a) 1 only 1. Production of algae based biofuels is possible
(b) 2 only in seas only and not on continents.
(c) Both 1 and 2 2. Setting up and engineering the algae based
(d) Neither 1 nor 2 biofuel production requires high level of
expertise/technology until the construction is
ENVIRONMENT completed.
3. Economically viable production necessitates the
setting up of large scale facilities which may
raise ecological and social concerns.
76. In the context of solving pollution problems,
Select the correct answer using the code given
what is/are the advantage/advantages of
below:
bioremediation technique?
(a) 1 and 2 only
1. It is a technique for cleaning up pollution by
(b) 2 and 3 only
enhancing the same biodegradation process that
(c) 3 only
occurs in nature.
(d) 1, 2 and 3
2. Any contaminant with heavy metals such as
cadmium and lead can be readily and 79. In the context of mitigating the impending global
completely treated by bioremediation using warming due to anthropogenic emissions of
microorganisms. carbon dioxide, which of the following can be
3. Genetic engineering can be used to create the potential sites for carbon sequestration?
microorganisms specifically designed for 1. Abandoned and uneconomic coal seams
bioremediation. Select the correct answer using 2. Depleted oil and gas reservoirs
the code given below: 3. Subterranean deep saline formations
(a) 1 only Select the correct answer using the code given
(b) 2 and 3 only below:
(c) 1 and 3 only (a) 1 and 2 only
(d) 1, 2 and 3 (b) 3 only
(c) 1 and 3 only
77. Due to some reasons, if there is a huge fall in the
(d) 1, 2 and 3
population of species of butterflies, what could
be its likely consequence/consequences? 80. According to the Wildlife (Protection) Act, 1972,
1. Pollination of some plants could be adversely which of the following animals cannot be hunted
affected. by any person except under some provisions
2. There could be a drastic increase in the fungal provided by law?
infections of some cultivated plants. 1. Gharial
3. It could lead to a fall in the population of some 2. Indian wild ass
species of wasps, spiders and birds. 3. Wild buffalo
Select the correct answer using the code given Select the correct answer using the code given
below: below:
(a) 1 only (a) 1 only
(b) 2 and 3 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3 (d) 1, 2 and 3
78. It is possible to produce algae based biofuels, but 81. With reference to 'Global Climate Change
what is/are the likely limitation(s) of developing Alliance', which of the following statements is/

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
12|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

are correct? impossible to prevent its extinction.


1. It is an initiative of the European Union. (c) It is endemic to a particular region of India.
2. It provides technical and financial support to (d) Both (b) and (c) stated above are correct in this
targeted developing countries to integrate context.
climate change into their development policies 86. Recently there was a proposal to translocate
and budgets. some of the lions from their natural habitat in
3. It is coordinated by World Resources Institute Gujarat to which one of the following sites?
(WRI) and World Business Council for (a) Corbett National Park
Sustainable Development (WBCSD). (b) Kuno Palpur Wildlife Sanctuary
Select the correct answer using the code given (c) Mudumalai Wildlife Sanctuary
below: (d) Sariska National Park
(a) 1 and 2 only (b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3 IR
82. Biological Oxygen Demand (BOD) is a stanadard
criterion for
87. Consider the following statements:
(a) Measuring oxygen levels in blood
1. The Nuclear Security Summits are periodically
(b) Computing oxygen levels in forest ecosystems
held under the aegis of the United Nations.
(c) Pollution assay in aquatic ecosystems
2. The International Panel on Fissile Materials is
(d) Assessing oxygen levels in high altitude regions
an organ of International Atomic Energy
83. Consider the following statements: Agency.
1. Climate and Clean Air Coalition (CCAC) to Which of the statements given above is/are
Reduce Short Lived Climate Pollutants is a correct?
unique initiative of G20 group of countries. (a) 1 only
2. The CCAC focuses on methane, black carbon (b) 2 only
and hydrofluorocarbons. (c) Both 1 and 2
Which of the statements given above is/are (d) Neither 1 nor 2
correct?
88. With reference to 'Asia Pacific Ministerial
(a) 1 only (b) 2 only
Conference on Housing and Urban Development
(c) Both 1 and 2
(APMCHUD)', consider the following
(d) Neither 1 nor 2
statements:
84. If you want to see gharials in their natural 1. The first APMCHUD was held in India in 2006
habitat, which one of the following is the best on the theme 'Emerging Urban Forms - Policy
place to visit? Responses and Governance Structure'.
(a) Bhitarkanika Mangroves 2. India hosts all the Annual Ministerial
(b) Chambal River Conferences in partnership with ADB, APEC
(c) Pulicat Lake and ASEAN.
(d) Deepor Beel Which of the statements given above is/are
85. In India, if a species of tortoise is declared correct?
protected under Schedule I of the Wildlife (a) 1 only
(Protection) Act, 1972, what does it imply? (b) 2 only
(a) It enjoys the same level of protection as the tiger. (c) Both 1 and 2
(b) It no longer exists in the wild, a few individuals (d) Neither 1 nor 2
are under captive protection; and now it is 89. The Global Infrastructure Facility is a/an

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 13

(a) ASEAN initiative to upgrade infrastructure in (b) 1 and 3 only


Asia and financed by credit from the Asian (c) 2 and 3 only
Development Bank. (d) 1, 2 and 3
(b) World Bank collaboration that facilitates the 93. What is the importance of developing Chabahar
preparation and structuring of complex Port by India?
infrastructure Public-Private Partnerships (a) India's trade with African countries will
(PPPs) to enable mobilization of private sector enormously increase.
and institutional investor capital. (b) India's relations with oil-producing Arab
(c) Collaboration among the major banks of the countries will be strengthened.
world working with the OECD and focused on (c) India will not depend on Pakistan for access to
expanding the set of infrastructure projects that Afghanistan and Central Asia.
have the potential to mobilize private (d) Pakistan will facilitate and protect the
investment. installation of a gas pipeline between Iraq and
(d) UNCTAD funded initiative that seeks to finance India.
and facilitate infrastructure development in the
world.
90. Consider the following in respect of Indian
SCIENCE &
Ocean Naval Symposium (IONS): TECHNOLOGY
1. Inaugural IONS was held in India in 2015 under
the chairmanship of the Indian Navy.
2. IONS is a voluntary initiative that seeks to 94. Consider the following statements:
increase maritime co-operation among navies 1. In tropical regions, Zika virus disease is
of the littoral states of the Indian Ocean Region. transmitted by the same mosquito that transmits
Which of the above statements is/are correct? dengue.
(a) 1 only 2. Sexual transmission of Zika virus disease is
(b) 2 only possible.
(c) Both 1 and 2 Which of the statements given above is/are
(d) Neither 1 nor 2 correct?
91. Broad-based Trade and Investment Agreement (a) 1 only
(BTIA)' is sometimes seen in the news in the (b) 2 only
context of negotiations held between India and (c) Both 1 and 2
(a) European Union (d) Neither 1 nor 2
(b) Gulf Cooperation Council 95. With reference to agriculture in India, how can
(c) Organization for Economic Cooperation and the technique of `genome sequencing', often seen
Development in the news, be used in the immediate future?
(d) Shanghai Cooperation Organization 1. Genome sequencing can be used to identify
92. Consider the following statements: genetic markers for disease resistance and
1. India has ratified the Trade Facilitation drought tolerance in various crop plants.
Agreement (TFA) of WTO. 2. This technique helps in reducing the time
2. TFA is a part of WTO's Bali Ministerial Package required to develop new varieties of crop plants.
of 2013. 3. It can be used to decipher the host-pathogen
3. TFA came into force in January 2016. Which relationships in crops.
of the statements given above is/are correct? Select the correct answer using the code given
(a) 1 and 2 only below:

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
14|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

(a)
(b)
1 only
2 and 3 only
SCIENCE
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
99. Consider the following pairs:
96. What is the application of Somatic Cell CJ
Nuclear Transfer Technology? Commonly used material vs. Unwanted or
(a) Production of biolarvicides controversial chemicals found in them
(b) Manufacture of biodegradable plastics 1. Lipstick: Lead
(c) Reproductive cloning of animals 2. Soft drinks: Brominated vegetable oils
(d) Production of organisms free of diseases 3. Chinese fast food: Monosodium glutamate
Which of the pairs given above is/are correctly
97. In India, it is legally mandatory for which of the matched?
following to report on cyber securityincidents? (a) 1 only
1. Service providers (b) 2 and 3 only
2. Data centres (c) 1 and 3 only
3. Body corporate (d) 1, 2 and 3
Select the correct answer using the code given
below: 100. Organic Light Emitting Diodes (OLEDs) are
(a) 1 only used to create digital display in many devices.
(b) 1 and 2 only What are the advantages of OLED displays over
(c) 3 only Liquid Crystal displays?
(d) 1, 2 and 3 1. OLED displays can be fabricated on flexible
plastic substrates.
98. What is the purpose of 'evolved Laser 2. Roll-up displays embedded in clothing can be
Interferometer Space Antenna (eLISA)' project? made using OLEDs.
(a) To detect neutrinos 3. Transparent displays are possible using OLEDs.
(b) To detect gravitational waves Select the correct answer using the code given
(c) To detect the effectiveness of missile defence below
system (a) 1 and 3 only
(d) To study the effect of solar flares on our (b) 2 only
communication systems (c) 1, 2 and 3
(d) None of the above statements is correct

ANSWERS
1. (D) 2. (A) 3. (B) 4. (C) 5. (B) 6. (D) 7. (D) 8. (B) 9. (C) 10. (A)
11. (C) 12. (A) 13. (A) 14. (D) 15. (C) 16. (D) 17. (D) 18. (D) 19. (A) 20. (B)
21. (C) 22. (B) 23. (D) 24. (A) 25. (B) 26. (A) 27. (B) 28. (C) 29. (B) 30. (A)
31. (A) 32. (A) 33. (B) 34. (B) 35. (B) 36. (B) 37. (A) 38. (B) 39. (C) 40. (B)
41. (C) 42. (D) 43. (B) 44. (D) 45. (D) 46. (C) 47. (B) 48. (D) 49. (A) 50. (A)
51. (A) 52. (C) 53. (A) 54. (C) 55. (B) 56. (B) 57. (C) 58. (C) 59. (C) 60. (D)
61. (A) 62. (A) 63. (C) 64. (A) 65. (C) 66. (C) 67. (A) 68. (A) 69. (D) 70. (B)
71. (B) 72. (B) 73. (C) 74. (C) 75. (D) 76. (C) 77. (D) 78. (C) 79. (D) 80. (D)
81. (A) 82. (C) 83. (B) 84. (A) 85. (A) 86. (B) 87. (D) 88. (D) 89. (B) 90. (B)
91. (A) 92. (A) 93. (C) 94. (C) 95. (D) 96. (C) 97. (D) 98. (B) 99. (D) 100. (C)

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
Order Online:
http://iasexamportal.com/SK-200
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 15

General Studies
SOLVED PAPER–2016
Categorised

CURRENT 4. 'Net metering' is sometimes seen in the news in


the context of promoting the
(a) production and use of solar energy by the
households/consumers
1. With reference to ‘stand up india scheme’, which (b) use of piped natural gas in the kitchens of
of the following statement is/are correct? households
1. Its purpose is to promote entrepreneurship (c) installation of CNG kits in motor-cars
among SC/ST and women entrepreneurs. (d) installation of water meters in urban households
2. It provides for refinance through SIDBI.
Select the correct answer using the code given 5. With reference to the 'Trans-Pacific
below. Partnership', consider the following statements
(a) 1 only (b) 2 only :
(c) Both 1 and 2 1. It is an agreement among all the Pacific Rim
(d) Neither 1 nor 2 countries except China and Russia.
2. It is a strategic alliance for the purpose of
2. 'Mission Indradhanush' launched by the maritime security only.
Government of India pertains to Which of the statements given above is/are
(a) immunization of children and pregnant women correct?
(b) construction of smart cities across the country (a) 1 only (b) 2 only
(c) India's own search for the Earth-like planets in (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
outer space
(d) New Educational Policy 6. Consider the following statements :

3. 'Project Loon', sometimes seen in the news, is The India-Africa Summit


related to 1. held in 2015 was the third such Summit
(a) waste management technology 2. was actually initiated by Jawaharlal Nehru in
(b) wireless communication technology 1951
(c) solar power production technology Which of the statements given above is/are
(d) water conservation technology correct?

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
16|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

(a) 1 only (b) 2 only 11. 'Doctors Without Borders (Medecins Sans
(c) Both 1 and 2 Frontieres)', often in the news, is
(d) Neither 1 nor 2 (a) a division of World Health Organization
7. Recently, our scientists have discovered a new (b) a non-governmental international organization
and distinct species of banana plant which (c) an inter-governmental agency sponsored by
attains a height of about 11 metres and has European Union
orange-coloured fruit pulp. In which part of (d) a specialized agency of the United Nations
India has it been discovered? 12. The term 'Base Erosion and Profit Shifting' is
(a) Andaman Islands sometimes seen in the news in the context of
(b) Anaimalai Forests (a) mining operation by multinational companies
(c) Maikala Hills in resource-rich but backward areas
(d) Tropical rain forests of northeast (b) curbing of the tax evasion by multinational
8. Which one of the following is the best description companies
of ‘INS Astradharini’, that was in the news (c) exploitation of genetic resources of a country
recently? by multinational companies
(a) Amphibious warfare ship (d) lack of consideration of environmental costs in
(b) Nuclear-powered submarine the planning and implementation of
(c) Torpedo launch and recovery vessel developmental projects
(d) Nuclear-powered aircraft carrier 13. Recently, India's first 'National Investment and
9. What is 'Greased Lightning-10 (GL-10)', Manufacturing Zone' was proposed to be set up
recently in the news? in
(a) Electric plane tested by NASA (a) Andhra Pradesh
(b) Solar-powered two-seater aircraft designed by (b) Gujarat
Japan (c) Maharashtra (d) Uttar Pradesh
(c) Space observatory launched by China 14. `SWAYAM', an initiative of the Government of
(d) Reusable rocket designed by ISRO India, aims at
10. With reference to 'Initiative for Nutritional (a) promoting the Self Help Groups in rural areas
Security through Intensive Millets Promotion', (b) providing financial and technical assistance to
which of the following statements is/are correct? young start-up entrepreneurs
1. This initiative aims to demonstrate the improved (c) promoting the education and health of
production and post-harvest technologies, and adolescent girls
to demonstrate value addition techniques, in an (d) providing affordable and quality education to
integrated manner, with cluster approach. the citizens for free
2. Poor, small, marginal and tribal farmers have 15. Consider the following statements :
larger stake in this scheme. 1. New Development Bank has been set up by
3. An important objective of the scheme is to APEC.
encourage farmers of commercial crops to shift 2. The headquarters of New Development Bank
to millet cultivation by offering them free kits is in Shanghai.
of critical inputs of nutrients and microirrigation Which of the statements given above is/are
equipment. correct?
Select the correct answer using the code given (a) 1 only (b) 2 only
below. (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
(a) 1 only (b) 2 and 3 only 16. Which of the following is not a member of `Gulf
(c) 1 and 2 only (d) 1, 2 and 3 Cooperation Council'?

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 17

(a) Iran (b) Saudi Arabia 1. Ceiling fans


(c) Oman (d) Kuwait 2. Electric geysers
17. ‘Belt and Road Initiative’ is sometimes 3. Tubular fluorescent lamps
mentioned in the news in the context of the Select the correct answer using the code given
affairs of below.
(a) African Union (b) Brazil (a) 1 and 2 only (b) 3 only
(c) European Union(d) China (c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
18. Pradhan Mantri MUDRA Yojana is aimed at 23. Consider the following statements:
(a) bringing the small entrepreneurs into formal (1) The International Solar Alliance was launched
financial system at the United Nations Climate Change
(b) providing loans to poor farmers for cultivating Conference in 2015.
particular crops (2) The Alliance includes all the member countries
(c) providing pensions to old and destitute persons of the United Nations.
(d) funding the voluntary organizations involved in Which of the statements given above is/are
the promotion of skill development and correct?
employment generation (a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
19. 'Global Financial Stability Report' is prepared
by the 24. 'European Stability Mechanism', sometimes seen
(a) European Central Bank in the news, is an
(b) International Monetary Fund (a) agency created by EU to deal with the impact
(c) International Bank for Reconstruction and of millions of refugees arriving from Middle
Development East
(d) Organization for Economic Cooperation and (b) agency of EU that provides financial assistance
Development to eurozone countries
(c) agency of EU to deal with all the bilateral and
20. Regarding ‘Atal Pension Yojana’, which of the multilateral agreements on trade
following statements is/are correct? (d) agency of EU to deal with the conflicts arising
1. It is a minimum guaranteed pension scheme among the member countries
mainly targeted at unorganized sector workers.
2. Only one member of a family can join the 25. Regarding DigiLocker', sometimes seen in the
scheme. news, which of the following statements is/are
3. Same amount of pension is guaranteed for the correct?
spouse for life after subscriber's death. 1. It is a digital locker system offered by the
Select the correct answer using the code given Government under Digital India Programme.
below. 2. It allows you to access your e-documents
(a) 1 only (b) 2 and 3 only irrespective of your physical location.
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3 Select the correct answer using the code given
below.
21. The term ‘Regional Comprehensive Economic (a) 1 only (b) 2 only
Partnership’ often appears in the news in the (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
context of the affairs of a group of countries
known as 26. Recently, linking of which of the following rivers
(a) G20 (b) ASEAN was undertaken?
(c) SCO (d) SAARC (a) Cauvery and Tungabhadra
(b) Godavari and Krishna
22. On which of the following can you find the (c) Mahanadi and Sone
Bureau of Energy Efficiency Star Label? (d) Narmada and Tapti
WWW.IASEXAMPORTAL.COM
Order Online:
http://iasexamportal.com/SK-200
18|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

27. Recently, for the first time in our country, which Community sometimes In the affairs of
of the following States has declared a particular mentioned in the news
butterfly as 'State Butterfly'? 1. Kurd : Bangladesh
(a) Arunachal Pradesh 2. Madhesi : Nepal
(b) Himachal Pradesh 3. Rohingya : Myanmar
(c) Karnataka (d) Maharashtra Which of the pairs given above is/are correctly
28. Recently, which of the following States has matched?
explored the possibility of constructing an (a) 1 and 2 (b) 2 only
artificial inland port to be connected to sea by a (c) 2 and 3 (d) 3 only
long navigational channel? 34. With reference to 'Organization for the
(a) Andhra Pradesh(b) Chhattisgarh Prohibition of Chemical Weapons (OPCW)',
(c) Karnataka (d) Rajasthan consider the following statements :
29. A recent movie titled The Man Who Knew 1. It is an organization of European Union in
Infinity is based on the biography of working relation with NATO and WHO.
(a) S. Ramanujan (b) S. Chandrasekhar 2. It monitors chemical industry to prevent new
(c) S. N. Bose (d) C. V. Raman weapons from emerging.
3. It provides assistance and protection to States
30. Which of the following is/are the indicator/ (Parties) against chemical weapons threats.
indicators used by IFPRI to compute the Global Which of the statements given above is/are
Hunger Index Report? correct?
1. Undernourishment (a) 1 only (b) 2 and 3 only
2. Child stunting (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
3. Child mortality
Select the correct answer using the code given 35. With reference to ‘Pradhan Mantri Fasal Bima
below. Yojana', consider the following statements:
(a) 1 only (b) 2 and 3 only 1. Under this scheme, farmers will have to pay a
(c) 1 , 2 and 3 (d) 1 and 3 only uniform premium of two percent for any crop
they cultivate in any season of the year.
31. With reference to `IFC Masala Bonds', 2. This scheme covers post-harvest losses arising
sometimes seen in the news, which of the out of cyclones and unseasonal rains.
statements given below is/are correct? Which of the statements given above is/are
1. The International Finance Corporation, which correct?
offers these bonds, is an arm of the World Bank. (a) 1 only
2. They are the rupee-denominated bonds and are (b) 2 only
a source of debt financing for the public and (c) Both 1 and 2
private sector. (d) Neither 1 nor 2
Select the correct answer using the code given
below. 36. Which of the following are the key features of
(a) 1 only (h) 2 only 'National Ganga River Basin Authority
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 (NGRBA)?
1. River basin is the unit of planning and
32. Recently, which one of the following currencies management.
has been proposed to be added to the basket of 2. It spearheads the river conservation efforts at
IMF's SDR? the national level.
(a) Rouble (b) Rand 3. One of the Chief Ministers of the States through
(c) Indian Rupee (d) Renminbi which the Ganga flows becomes the Chairman
33. Consider the following pairs : of NGRBA on rotation basis.

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 19

Select the correct answer using the code given Which of the pairs given above is/are correctly
Below. matched?
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only (a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3 (c) 3 only (d) 1, 2 and 3
37. Why does the Government of India promote the 40. Which of the following best describes/ describe
use of Neem-coated Urea' in agriculture? the aim of 'Green India Mission' of the
(a) Release of Neem oil in the soil increases Government of India?
nitrogen fixation by the soil microorganisms 1. Incorporating environment al benefits and costs
(b) Neem coating slows down the rate of dissolution into the Union and State Budgets thereby
of urea in the soil implementing the `green accounting'
(c) Nitrous oxide, which is a greenhouse gas, is not 2. Launching the second green revolution to
at all released into atmosphere by crop fields enhance agricultural output so as to ensure food
(d) It is a combination of a weedicide and a fertilizer security to one and all in the future
for particular crops 3. Restoring and enhancing forest cover and
responding to climate change by a combination
ENVIRONMENT of adaptation and mitigation measures
Select the correct answer using the code given
below.
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
38. The FAO accords the status of ‘Globally
(c) 3 only (d) 1, 2 and 3
Important Agricultural Heritage System
(GIAHS)’ to traditional agricultural systems. 41. What is/are unique about ‘Kharai camel’, a
What is the overall goal of this initiative? breed found in India?
1. To provide modern technology, training in 1. It is capable of swimming up to three kilometres
modern farming methods and financial support in seawater.
to local communities of identified GIAHS so 2. It survives by grazing on mangroves.
as to greatly enhance their agricultural 3. It lives in the wild and cannot be domesticated.
productivity Select the correct answer using the code given
2. To identify and safeguard eco-friendly below.
traditional farm practices and their associated (a) 1 and 2 only (b) 3 only
landscapers, agricultural biodiversity and (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
knowledge systems of the local communities 42. With reference to an initiative called ‘The
3. To provide Geographical Indication status to all Economics of Ecosystems and Biodiversity
the varieties of agricultural produce in such (TEEB)’, which of the following statements is/
identified GIAHS are correct?
Select the correct answer using the code given 1. It is an initiative hosted by UNEP, IMF and
below. World Economic Forum.
(a) 1 and 3 only (b) 2 only 2. It is a global initiative that focuses on drawing
(C) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3 attention to the economic benefits of
39. Consider the following pairs : biodiversity.
Terms sometimes Their origin 3. It presents an approach that can help decision-
seen in the news makers recognize, demonstrate and capture the
1. Annex—I Countries : Cartagena Protocol
2. Certified Emissions value of ecosystems and biodiversity.
Reductions : Nagoya Protocol Select the correct answer using the code given
3. Clean Development
below.
Mechanism : Kyoto Protocol

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
20|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

(a) 1 and 2 only (b) 3 only Which of the statements given above is/are
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3 correct?
43. With reference to ‘Red Sanders’, sometimes seen (a) 1 only
in the news, consider the following statements: (b) 2 only
1. It is a tree species found in a part of South India. (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
2. It is one of the most important trees in the 47. ‘Gadgil Committee Report’ and ‘Kasturirangan
tropical rain forest areas of South India. Committee Report’, sometimes seen in the news,
Which of the statements given above is/are are related to
correct? (a) constitutional reforms
(a) 1 only (b) Ganga Action Plan
(b) 2 only (c) linking of rivers
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 (d) protection of Western Ghats
44. Which of the following statements is/are correct? 48. In the cities of our country, which among the
Proper design and effective implementation of following atmospheric gases are normally
UN-REDD+ Programme can significantly considered in calculating the value of Air Quality
contribute to Index?
1. protection of biodiversity 1. Carbon dioxide
2. resilience of forest ecosystems 2. Carbon monoxide
3. poverty reduction 3. Nitrogen dioxide
Select the correct answer using the code given 4. Sulfur dioxide 5. Methane
below. Select the correct answer using the code given
(a) 1 and 2 only (b) 3 only below.
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3 (a) 1, 2 and 3 only (b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 4 and 5 only (d) 1, 2, 3, 4 and 5
45. What is ‘Greenhouse Gas Protocol’?
(a) It is an international accounting tool for 49. With reference to the Agreement at the
government and business leaders to understand, UNFCCC Meeting in Paris in 2015, which of the
quantify and manage greenhouse gas emissions following statements is/are correct?
(b) It is an initiative of the United Nations to offer 1. The Agreement was signed by all the member
financial incentives to developing countries to countries of the UN and it will go into effect in
reduce greenhouse gas emissions and to adopt 2017.
eco-friendly technologies 2. The Agreement aims to limit the greenhouse gas
(c) It is an inter-governmental agreement ratified emissions so that the rise in average global
by all the member countries of the United temperature by the end of this century does not
Nations to reduce greenhouse gas emissions to exceed 2 °C or even 1.5 °C above pre-industrial
specified levels by the year 2022 levels.
(d) It is one of the multilateral REDD+ initiatives 3. Developed countries acknowledged their
hosted by the World Bank historical responsibility in global warming and
committed to donate $ 1000 billion a year from
46. With reference to 'Agenda 21', sometimes seen 2020 to help developing countries to cope with
in the news, consider the following statements : climate change.
1. It is a global action plan for sustainable Select the correct answer using the code given
development below.
2. It originated in the World Summit on (a) 1 and 3 only (b) 2 only
Sustainable Development held in Johannesburg (c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
in 2002.

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 21

50. Consider the following statements: (a) Sand deserts of northwest India
1. The Sustainable Development Goals were first (b) Higher Himalayas of Jammu and Kashmir
proposed in 1972 by a global think tank called (c) Salt marshes of western Gujarat
the 'Club of Rome'. (d) Western Ghats
2. The Sustainable Development Goals have to be
achieved by 2030.
Which of the statements given above is/are
GEOGRAPHY
correct?
(a) 1 only (b) 2 only
54. Which of the following is/are tributary
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
tributaries of Brahmaputra?
51. The term 'Intended Nationally Determined 1. Dibang 2. Kameng
Contributions' is sometimes seen in the news in 3. Lohit
the context of Select the correct answer using the code given
(a) pledges made by the European countries to below.
rehabilitate refugees from the war-affected (a) 1 only (b) 2 and 3 only
Middle East (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
(b) plan of action outlined by the countries of the
55. In which of the following regions of India are
world to combat climate change
shale gas resources found?
(c) capital contributed by the member countries in
1. Cambay Basin 2. Cauvery Basin
the establishment of Asian Infrastructure
3. Krishna-Godavari Basin
Investment Bank
Select the correct answer using the code given
(d) plan of action outlined by the countries of the
below.
world regarding Sustainable Development
(a) 1 and 2 only (b) 3 only
Goals
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
52. What is/are the importance/importances of the
56. Consider the following pairs:
'United Nations Convention to Combat
Famous place Region
Desertification'?
1. Bodhgaya Baghelkhand
1. It aims to promote effective action through
2. Khajuraho Bundelkhand
innovative national programmes and supportive
3. Shirdi Vidarbha
inter-national partnerships.
4. Nasik (Nashik) Malwa
2. It has a special/particular focus on South Asia
5. Tirupati Rayalaseema
and North Africa regions, and its Secretariat
Which of the pairs given above are correctly
facilitates the allocation of major portion of
matched?
financial resources to these regions.
(a) 1, 2 and 4 (b) 2, 3, 4 and 5
3. It is committed to bottom-up approach,
(c) 2 and 5 only (d) 1, 3, 4 and 5
encouraging the participation of local people
in combating the desertification.
Select the correct answer using the code given ECONOMY
below.
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3 57. The term 'Core Banking Solutions' is sometimes
53. In which of the following regions of India are seen in the news. Which of the following
you most likely to come across the `Great Indian statements best describes/describe this term?
Hornbill' in its natural habitat? 1. It is a networking of a bank's branches which
enables customers to operate their accounts

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
22|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

from any branch of the bank on its network 61. What is/are the purpose/purposes of `District
regardless of where they open their accounts. Mineral Foundations' in India?
2. It is an effort to increase RBI's control over 1. Promoting mineral exploration activities in
commercial banks through computerization. mineral-rich districts
3. It is a detailed procedure by which a bank with 2. Protecting the interests of the persons affected
huge non-performing assets is taken over by by mining operations
another bank. 3. Authorizing State Governments to issue licences
Select the correct answer using the code given for mineral exploration
below. Select the correct answer using the code given
(a) 1 only (b) 2 and 3 only below.
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3 (a) 1 and 2 only (b) 2 only
58. India's ranking in the 'Ease of Doing Business (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Index' is sometimes seen in the news. Which of 62. With reference to ‘Bitcoins’, sometimes seen in
the following has declared that ranking? the news, which of the following statements is/
(a) Organization for Economic Cooperation and are correct?
Development (OECD) 1. Bitcoins are tracked by the Central Banks of
(b) World Economic Forum the countries.
(c) World Bank 2. Anyone with a Bitcoin address can send and
(d) World Trade Organization (WTO) receive Bitcoins from anyone else with a Bitcoin
59. What is/are the purpose/purposes of the address.
`Marginal Cost of Funds based Lending Rate 3. Online payments can be sent without either side
(MCLR)' announced by RBI? knowing the identity of the other.
1. These guidelines help improve the transparency Select the correct answer using the code given
in the methodology followed by banks for below.
determining the interest rates on advances. (a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
2. These guidelines help ensure availability of (c) 3 only
bank credit at interest rates which are fair to the (d) 1, 2 and 3
borrowers as well as the banks. 63. What is/are the purpose/purposes of
Select the correct answer using the code given Government's 'Sovereign Gold Bond Scheme'
below. and 'Gold Monetization Scheme'?
(a) 1 only (b) 2 only 1. To bring the idle gold lying with Indian
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 households into the economy
60. With reference to 'Financial Stability and 2. To promote FDI in the gold and jewellery sector
Development Council', consider the following 3. To reduce India's dependence on gold imports
statements : Select the correct answer using the code given
1. It is an organ of NITI Aayog. below.
2. It is headed by the Union Finance Minister. (a) 1 only (b) 2 and 3 only
3. It monitors macroprudential supervision of the (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
economy. 64. Which of the following is/are the advantage /
Which of the statements given above is/are advantages of practising drip irrigation?
correct? 1. Reduction in weed
(a) 1 and 2 only (b) 3 only 2. Reduction in soil salinity
(c) 2 and 3 only 3. Reduction in soil erosion
(d) 1, 2 and 3 Select the correct answer using the code given
below.

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 23

(a) 1 and 2 only (b) 3 only 68. In the context of which of the following do you
(c) 1 and 3 only sometimes find the terms `amber box, blue box
(d) None of the above is an advantage of practising and green box' in the news?
drip irrigation (a) WTO affairs
65. There has been a persistent deficit budget year (b) SAARC affairs
after year. Which action/actions of the following (c) UNFCCC affairs
can be taken by the Government to reduce the (d) India-EU negotiations on FTA
deficit? 69. Which of the following is/are included in the
1. Reducing revenue expenditure capital budget of the Government of India?
2. Introducing new welfare schemes 1. Expenditure on acquisition of assets like roads,
3. Rationalizing subsidies buildings, machinery, etc.
4. Reducing import duty 2. Loans received from foreign governments
Select the correct answer using the code given 3. Loans and advances granted to the States and
below. Union Territories
(a) 1 only (b) 2 and 3 only Select the correct answer using the code given
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4 below.
66. The establishment of 'Payment Banks' is being (a) 1 only
allowed in India to promote financial inclusion. (b) 2 and 3 only
Which of the following statements is/are correct (c) 1 and 3 only
in this context? (d) 1, 2 and 3
1. Mobile telephone companies and supermarket 70. With reference to the International Monetary
chains that are owned and controlled by and Financial Cornmittee (IMFC), consider the
residents are eligible to be promoters of following statements:
Payment Banks. 1. IMFC discusses matters of concern affecting the
2. Payment Banks can issue both credit cards and global economy, and advises the International
debit cards. Monetary Fund (IMF) on the direction of its
3. Payment Banks cannot undertake lending work.
activities. 2. The World Bank participates as observer in
Select the correct answer using the code given IMFC's meetings.
below. Which of the statements given above is/are
(a) 1 and 2 only (b) 1 and 3 only correct?
(c) 2 only (d) 1, 2 and 3 (a) 1 only
67. Which one of the following is a purpose of (b) 2 only
`UDAY', a scheme of the Government? (c) Both 1 and 2
(a) Providing technical and financial assistance to (d) Neither 1 nor 2
start-up entre¬preneurs in the field of renewable 71. Which of the following best describes the term
sources of energy 'import cover', sometimes seen in the news?
(b) Providing electricity to every gthousehold in the (a) It is the ratio of value of imports to the Gross
country by 2018 Domestic Product of a country
(c) Replacing the coal-based power plants with (b) It is the total value of imports of a country in a
natural gas, nuclear, solar, wind and tidal power year
plants over a period of time (c) It is the ratio between the value of exports and
(d) Providing for financial turnaround and revival that of imports between two countries
of power distribution companies (d) It is the number of months of imports that could
be paid for by a country's international reserves

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
24|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

MEDIEVAL HISTORY attached to the temples


Which of the pairs given above is/are correctly
matched?
(a) 1 and 2 (b) 3 only
72. Banjaras during the medieval period of Indian (c) 2 and 3 (d) 1 and 3
history were generally
(a) agriculturists (b) warriors 78. With reference to the economic history of
(c) weavers (d) traders medieval India, the term Araghatta' refers to
(a) bonded labour
73. The `Swadeshi' and 'Boycott' were adopted as (b) land grants made to military officers
methods of struggle for the first time during the (c) waterwheel used in the irrigation of land
(a) agitation against the Partition of Bengal (d) wastel and converted to cultivated land
(b) Home Rule Movement
(c) Non-Cooperation Movement 79. What was the main reason for the split in the
(d) visit of the Simon Commission to India Indian National Congress at Surat in 1907?
(a) Introduction of communalism into Indian
74. Satya Shodhak Samaj organized politics by Lord Minto
(a) a movement for upliftment of tribals in Bihar (b) Extremists' lack of faith in the capacity of the
(b) a temple-entry movement in Gujarat moderates to negotiate with the British
(c) an anti-caste movement in Maharashtra Government
(d) a peasant movement in Punjab (c) Foundation of Muslim League
75. The Montague-Chelmsford Proposals were (d) Aurobindo Ghosh's inability to be elected as the
related to President of the Indian National Congress
(a) social reforms 80. The plan of Sir Stafford Cripps envisaged that
(b) educational reforms after the Second World War
(c) reforms in police administration (a) India should be granted complete independence
(d) constitutional reforms (b) India should be partitioned into two before
76. Consider the following : granting independence
1. Calcutta Unitarian Committee (c) India should be made a republic with the
2. Tabernacle of New Dispensation condition that she will join the Commonwealth
3. Indian Reform Association (d) India should be given Dominion status
Keshab Chandra Sen is associated with the 81. Regarding the taxation system of Krishna Deva,
establishment of which of the above? the ruler of Vijayanagar, consider the following
(a) 1 and 3 only (b) 2 and 3 only statements :
(c) 3 only (d) 1, 2 and 3 1. The tax rate on land was fixed depending on
77. In the context of the history of India, consider the quality of the land.
the following pairs: 2. Private owners of workshops paid an industries
Term Description tax.
(1) Eripatti : Land, revenue from which Which of the statements given above is/are
was set apart for the correct?
maintenance of the (a) 1 only (b) 2 only
village tank (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
(2) Taniyurs : Villages donated to a 82. With reference to the cultural history of
single Brahmin or a group medieval India, consider the following
of Brahmins statements :
(3) Ghatikas : Colleges generally 1. Siddhas (Sittars) of Tamil region were

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 25

monotheistic and condemned idolatry. (c) Rajya Sabha by a simple majority of its total
2. Lingayats of Kannada region questioned the membership
theory of rebirth and rejected the caste (d) Rajya Sabha by a majority of not less than two-
hierarchy. thirds of its members present and voting
Which of the statements given above is/are 87. Consider the following statements:
correct? 1. The minimum age prescribed for any person to
(a) 1 only (b) 2 only be a member of Panchayat is 25 years.
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 2. A Panchayat reconstituted after premature
dissolution continues only for the remainder
ANCIENT HISTORY period.
Which of the statements given above is/are
correct?
83. Who of the following had first deciphered the (a) 1 only (b) 2 only
edicts of Emperor Ashoka? (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
(a) Georg Bilhler (b) James Prinsep 88. Which of the following statements is/are correct?
(c) Max Muller (d) William Jones 1. A Bill pending in the Lok Sabha lapses on its
84. With reference to the cultural history of India, prorogation.
the memorizing of chronicles, dynastic histories 2. A Bill pending in the Rajya Sabha, which has
and Epictales was the profession of who of the not been passed by the Lok Sabha, shall not
following? lapse on dissolution of the Lok Sabha.
(a) Shramana (b) Parivraaj a k a Select the correct answer using the code given
(c) Agrahaarika (d) Maagadha below.
(a) 1 only (b) 2 only
POLITY (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
89. Rashtriya Garima Abhiyaan' is a national
campaign to
(a) rehabilitate the homeless and destitute persons
85. With reference to the 'Gram Nyayalaya Act',
and provide them with suitable sources of
which of the following statements is/are correct?
livelihood
1. As per the Act, Gram Nyayalayas can hear only
(b) release the sex workers from their practice and
civil cases and not criminal cases.
provide them with alternative sources of
2. The Act allows local social activists as
livelihood
mediators/reconciliators.
(c) eradicate the practice of manual scavenging and
Select the correct answer using the code given
rehabilitate the manual scavengers
below.
(d) release the bonded labourers from their bondage
(a) 1 only (b) 2 only
and rehabilitate them
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
90. Consider the following statements :
86. The Parliament of India acquires the power to
1. The Chief Secretary in a State is appointed by
legislate on any item in the State List in the
the Governor of that State.
national interest if a resolution to thateffect is
2. The Chief Secretary in a State has a fixed tenure.
passed by the
Which of the statements given above is/are
(a) Lok Sabha by a simple majority of its total
correct?
membership
(a) 1 only (b) 2 only
(b) Lok Sabha by a majority of not less than two-
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
thirds of its total membership

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
26|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

SCIENCE & immediate advantage for India?


(a) It can use thorium in place of uranium for power
TECHNOLOGY generation
(b) It can attain a global role in satellite navigation
(c) It can drastically improve the efficiency of its
fission reactors in power generation
91. In the context of the developments in
(d) It can build fusion reactors for power generation
Bioinformatics, the term transcriptome',
sometimes seen in the news, refers to 95. With reference to `Astrosat', the astronomical
(a) a range of enzymes used in genome editing observatory launched by India, which of the
(b) the full range of mRNA molecules expressed following statements is/are correct?
by an organism 1. Other than USA and Russia, India is the only
(c) the description of the mechanism of gene country to have launched a similar observatory
expression into space.
(d) a mechanism of genetic mutations taking place 2. Astrosat is a 2000 kg satellite placed in an orbit
in cells at 1650 km above the surface of the Earth.
Select the correct answer using the code given
92. With reference to pre-packaged items in India,
below.
it is mandatoy to the manufacturer to put which
(a) 1 only
of the following information on the main label,
(b) 2 only
as per the Food Safety and Standards (Packaging
(c) Both 1 and 2
and Labelling) Regulations, 2011?
(d) Neither 1 nor 2
1. List of ingredients including additives
2. Nutrition information 96. Consider the following statements:
3. Recommendations, if any, made by the medical The Mangalyaan launched by ISRO
profession about the possibility of any allergic 1. is also called the Mars Orbiter Mission
reactions 2. made India the second country to have a
4. Vegetarian/non-vegetarian spacecraft orbit the Mars after USA
Select the correct answer using the code given 3. made India the only country to be successful in
below. making its spacecraft orbit the Mars in its very
(a) 1, 2 and 3 (b) 2, 3 and 4 first attempt
(c) 1, 2 and 4 (d) 1 and 4 only Which of the statements given above is/are
93. Which of the following statements is/are correct? correct?
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
Viruses can infect
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
1. bacteria
2. fungi 97. With reference to 'Li-Fi', recently in the news,
3. plants which of the following statements is/are correct?
Select the correct answer using the code given 1. It uses light as the medium for high-speed data
below. transmission.
(a) 1 and 2 only 2. It is a wireless technology and is several times
(b) 3 only faster than 'WiFi'.
(c) 1 and 3 only Select the correct answer using the code given
(d) 1, 2 and 3 below.
(a) 1 only (b) 2 only
94. India is an important member of the
(c) Both 1 and 2
'International Thermonuclear Experimental
(d) Neither 1 nor 2
Reactor'. If this experiment succeeds, what is the

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 27

CULTURE 99. What is/are common to the two historical places


known as Ajanta and Mahabalipuram?
1. Both were built in the same period.
2. Both belong to the same religious denomination.
98. With reference to the religious history of India, 3. Both have rock-cut monuments.
consider the following statements: Select the correct answer using the code given
1. The concept of Bodhisattva is central to below.
Hinayana sect of Buddhism. (a) 1 and 2 only (b) 3 only
2. Bodhisattva is a compassionate one on his way (c) 1 and 3 only
to enlightenment. (d) None of the statements given above is correct
3. Bodhisattva delays achieving his own salvation
to help all sentient beings on their path to it. 100. Which one of the following books of ancient
Which of the statements given above is/are India has the love story of the son of the founder
correct? of Sunga dynasty?
(a) 1 only (a) Swapnavasavadatta
(b) 2 and 3 only (b) Malavikagnirnitra
(c) 2 only (c) Meghadoota
(d) 1, 2 and 3 (d) Ratnavali

ANSWERS
1. (c) 2. (a) 3. (b) 4. (a) 5. (a) 6. (a) 7. (a) 8. (c) 9. (a) 10. (a)
11. (b) 12. (b) 13. (a) 14. (d) 15. (b) 16. (a) 17. (d) 18. (a) 19. (b) 20. (c)
21. (b) 22. (d) 23. (a) 24. (b) 25. (c) 26. (b) 27. (d) 28. (d) 29. (a) 30. (c)
31. (c) 32. (d) 33. (c) 34. (b) 35. (b) 36. (a) 37. (a) 38. (b) 39. (c) 40. (c)
41. (d) 42. (c) 43. (c) 44. (d) 45. (a) 46. (a) 47. (d) 48. (b) 49. (b) 50. (b)
51. (b) 52. (c) 53. (d) 54. (d) 55. (d) 56. (c) 57. (a) 58. (c) 59. (c) 60. (c)
61. (b) 62. (b) 63. (c) 64. (c) 65. (c) 66. (b) 67. (d) 68. (a) 69. (d) 70. (c)
71. (d) 72. (d) 73. (a) 74. (c) 75. (d) 76. (b) 77. (d) 78. (c) 79. (b) 80. (d)
81. (c) 82. (a) 83. (b) 84. (d) 85. (b) 86. (d) 87. (d) 88. (b) 89. (c) 90. (d)
91. (b) 92. (c) 93. (d) 94. (d) 95. (a) 96. (c) 97. (c) 98. (b) 99. (c) 100. (b)

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
28|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

General Studies
SOLVED PAPER–2015
Categorised

CURRENT 1. Fly ash can be used in the production of bricks


for building construction
2. Fly ash can be used as a replacement for some
1. Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana has been of the Portland cement contents of concrete
launched for 3. Fly ash is made up of silicon dioxide and
(a) Providing housing loan to poor people at calcium oxide only, and does not contain any
cheaper interest rates toxic elements.
(b) Promoting women’s Self Help Groups in Select the correct answer using the code given
backward areas below
(c) Promoting financial inclusion in the country (a) 1 and 2 (b) 2 only
(d) Providing financial help to marginalised (c) 1 and 3 (d) 3 only
communities 5. In the context of modern scientific research,
2. The ‘Fortaleza Declaration’ recently in the news, consider the following statements about
is related to the affairs of: ‘IceCube’, a particle detector located at South
(a) ASEAN Pole, which was recently in the news :
(b) BRICS 1. It is the world’s largest neutrino detector,
(c) OECD (d) WTO encompassing a cubic kilometre of ice.
3. Among the following which were frequently 2. It is a powerful telescope to search for dark
mentioned in the news for the outbreak of Ebola matter
virus recently? 3. It is buried deep in the ice.
(a) Syria and Jordan Which of the statements given above is/are
(b) Guinea, Sierra Leone and Liberia correct?
(c) Philippines and Papua New Guinea (a) 1 only (b) 2 and 3 only
(d) Jamaica, Haiti and Surinam (c) 1 and 3 only (d) 1,2 and 3 only
4. With reference to ‘fly ash’ produced by the 6. The terms ‘Agreement on Agriculture’,
power plants using the coal as fuel, which of the ‘Agreement on the Application of Sanitary and
following statements is/are correct? Phytosanitary Measures’ and Peace Clause’

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 29

appear in the news frequently in the context of 2. The Command Area Development Programme
the affairs of the: was launched in 1974-75 for the development
(a) Food and Agriculture Organization of water-use efficiency.
(b) United Nations Framework Conference on Which of the statements given above is/are
Climate Change correct?
(c) World Trade Organization (a) 1 only (b) 2 only
(d) United Nations Environment Programme (c) Both 1 and 2
7. The area known as ‘Golan Heights’ sometimes (d) Neither 1 nor 2
appears in the news in the context of the events 12. ‘Basel III Accord’ or simply ‘Basel III’, often
related to: seen in the news, seeks to
(a) Central Asia (b) Middle East (a) Develop national strategies for the conservation
(c) South-East Asia (d) Central Africa and sustainable use of biological diversity
8. What is Rio+20 Conference, often mentioned in (b) Improve banking sector’s ability to deal with
the news? financial and economic stress and improve risk
(a) It is the United nations Conference on management
Sustainable Development (c) Reduce the greenhouse gas emissions but places
(b) It is a Ministerial Meeting of the World Trade a heavier burden on developed countries
Organization (d) Transfer technology from developed Countries
(c) It is a Conference of the Inter-governmental to poor countries to enable them to replace the
Panel on Climate Change use of chlorofluorocarbons in refrigeration with
(d) It is a Conference of the Member Countries of harmless chemicals
the Convention on Biological Diversity 13. The term ‘INdARC’ sometimes seen in the news,
9. The term ‘Goldilocks Zone’ is often seen in the is the name of?
news in the context of (a) An indigenously developed radar system
(a) The limits of habitable zone above the surface inducted into Indian Defence
of the Earth (b) India’s satellite to provide services to the
(c) Regions inside the Earth-like planets in outer countries of Indian Ocean Rim
space (c) A scientific establishment set up by India in
(c) Search for the Earth-like planets in outer space Antarctic region
(d) Search for meteorites containing precious (d) India’s underwater observatory to scientifically
metals study the Arctic region
10. Which of the following statements regarding 14. ‘Beijing Declaration and Platform for Action’
‘Green Climate Fund’ is/are correct? often seen in the news, is
1. It is intended to assist the developing countries (a) A strategy to tackle the regional terrorism, an
in adaptation and mitigation practices to counter outcome of a meeting of the Shanghai
climate change. Cooperation Organization.
2. It is founded under the aegis of UNEP, OECD, (b).A plan of action for sustainable economic
Asian Development Bank and World Bank growth in the Asia-Pacific Region, an outcome
Select the correct answer using the code given of deliberations of the Asia-Pacific Economic
below. Forum
(a) 1 only (b) 2 only (c) An agenda for women’s empowerment, an
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 outcome of a World Conference convened by
11. Consider the following statements: the United Nations
1. The Accelerated Irrigation Benefits Programme (d) A strategy to combat wildlife trafficking, a
was launched during 1996-97 to provide loan declaration of the East Asia Summit
assistance to poor farmers.

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
30|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

ECONOMY (b) Foreign Institutional Investors may bring more


capital into our country
(c) Scheduled Commercial Banks may cut their
15. With Reference to the Fourteenth Finance lending rates
Commission, which of the following statements (d) It may drastically reduce the liquidity to the
is/are correct? banking system.
1. It has increased the share of States in the central 21. Which of the following brings out the ‘Consumer
divisible pool from 32 percent to 42 percent Price Index Number for the Industrial
2. It has made recommendations concerning Workers’?
sector-specific grants (a) The Reserve Bank of India
(a) 1 only (b) 2 only (b) The Department of Economic Affairs
(c) Both 1 and 2 (c) The Labour Bureau
(d) Neither 1 nor 2 (d) The department of Personnel and Training
16. A decrease in tax to GDP ratio of a country 22. Convertibility of rupee implies:
indicates which of the following? (a) Being able to convert rupee notes into gold
1. Slowing economic growth rates (b) Allowing the value of rupee to be fixed by
2. Less equitable distribution of national income market forces
(a) 1 only (c) Freely permitting the conversion of rupee to
(b) 2 only other currencies and vice versa
(c) Both 1 and 2 (d) Developing an international market for
(d) Neither 1 nor 2 currencies in India
17. In the Index of Eight Core Industries, which one 23. In India the steel production industry requires
of the following is given the highest weight? the import of*
1. Coal Production (a) saltpetre (b) rock phosphate
2. Electricity generation (c) coking coal (d) All of the above
3. Fertilizer Production 24. With reference to the Union Government
4. Steel Production consider the following statements.
18. The Fair and Remunerative Price of Sugarcane 1. The Department of Revenue is responsible for
is approved by the the preparation of Union Budget that is
(a) Cabinet Committee on Economic Affairs presented to the parliament
(b) Commission for Agricultural Costs and Prices 2. No amount can be withdrawn from the
(c) Directorate of Marketing and Inspection, Consolidated Fund of India without the
Ministry of Agriculture authorization of Parliament of India.
(d) Agricultural Produce Marketing Committee 3. All the disbursements made from Public
19. Which one of the following issues the “Global Account also need the Authorization from the
Economic Prospects” report periodically? Parliament of India
1. The Asian Development Bank Which of the following statements given above
2. The European Bank for Reconstruction and is/are correct?
Development (a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
3. The US Federal Reserve Bank (c) 2 only (d) 1, 2, and 3
4. The World Bank 25. With reference to India economy, consider the
20. When the Reserve Bank of India reduces the following statements:
Statutory Liquidity by 50 basis points, which of 1. The rate of growth of real Gross Domestic
the following is likely to happen? Product has steadily increased in the last decade.
(a) India’s GDP growth rate increases drastically 2. The Gross Domestic Product at market prices

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 31

(in rupees) has steadily increased in the last


decade
GEOGRAPHY &
Which of the statement given above is/are
correct?
ENVIRONMENT
(a) 1 only
(b) 2 only 30. In the South Atlantic and South Eastern Pacific
(c) Both 1 and 2 regions in tropical latitudes, cyclone does not
(d) Neither 1 nor 2 originate. What is the reason?
26. With reference to India economy, consider the (a) Sea Surface temperature are low*
following : (b) Inter Tropical Convergence Zone seldom occurs
1. Bank rate (c) Coriolis force is too weak
2. Open market operations (d) Absence of land in those regions
3. Public debt 31. Which of the following pairs of States of India
4. Public revenue indicates the eastern most and Western most
Which of the above is/are component/ State?
components of Monetary Policy? (a) Assam and Rajasthan
(a) 1 only (b) 2, 3 and 4 (b) Arunachal Pradesh and Rajasthan
(c) 1 and 2 (d) 1, 3 and 4 (c) Assam and Gujarat
27. Which reference to inflation in India, which of (d) Arunachal Pradesh and Gujarat
the following statements is correct? 32. Which of the following National Parks is unique
(a) Controlling the inflation in India is the in being a swamp with floating vegetation that
responsibility of the Government of India only supports a rich biodiversity?
(b) The Reserve Bank of India has no role in (a) Bhitarkanika National Park
controlling the inflation (b) Keibul Lamjao National Park
(c) Decreased money circulation helps in (c) Keoladeo Ghana National park
controlling the inflation (d) Sultanpur National park
(d) Increased money circulation helps in controlling 33. What explains the eastward flow of the
the inflation equatorial countercurrent?
28. The problem of international liquidity is related (a) The Earth’s rotation on its axis
to the non-availability of (b) Convergence of the two equatorial currents
(a) goods and services (c) Difference in salinity of water
(b) gold and silver (d) Occurrence of the belt of calm near equator*
(c) dollars and other hard currencies 34. Place of Pilgrimage: Location
(d) exportable surplus 1. Srisailam : Nallamala Hills
29. There has been a persistent deficit budget year 2. Omkareshwar : Satmala Hills
after year. Which of the following actions can 3. Pushkar : Mahadeo Hills
be taken by the government to reduce the deficit? Which of the above pairs is/are correctly
1. Reducing revenue expenditure matched?
2. Introducing new welfare schemes (a) 1 only (b) 2 and 3 only
3. Rationalizing subsidies (c) 1 and 3 only (d) 1,2 and 3
4. Expanding industries 35. Consider the following rivers :
Select the correct answer using the code given 1. Vamsadhara 2. Indravati
below. 3. Pranahita
(a) 1 and 3 only (b) 2 and 3 only 4. Pennar
(c) 1 only (d) 1,2,3 and 4 Which of the above are tributaries of Godavari

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
32|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

(a) 1,2 and 3 (b) 2,3 and 4 41. Tides occur in oceans and seas due to which of
(c) 1,2 and 4 (d) 2 and 3 only the following?
36. Which one of the following regions of India has (1) Gravitational Force of the Sun
a combination of mangrove forest, evergreen (2) Gravitational Force of the Moon
forest and deciduous forest? (3) Gravitational Force of the Earth
(a) North Coastal Andhra Pradesh Select the correct answer using the code given
(b) South-West Bengal below
(c) Southern Saurashtra (a) 1 only (b) 2 and 3 only
(d) Andaman and Nicobar Islands (c) 1 and 3 only (d) 1, 2, and 3
37. Which one of the following National Parks has 42. Consider the following States:
a climate that varies from tropical to subtropical, 1. Arunachal Pradesh
temperate and arctic? 2. Himachal Pradesh
(a) Khangchendzonga National park 3. Mizoram
(b) Nandadevi National Park In which of the following states do “Tropical
(c) Neora Valley National Park Wet Evergreen Forests” occur?
(d) Namdapha National park (a) 1 only
38. Consider the following statements (b) 2 and 3 only
1. The winds which blow between 30o N and 60o (c) 1 and 3 only
S latitudes throughout the year are known as (d) 1, 2 and 3
westerlies. 43. Which one of the following countries of South-
2. The moist air masses that cause winter rams in West Asia does not open out to the
North-Western region of India are part of Mediterranean Sea?
westerlies. (a) Syria (b) Jordan
Which of the statements given above is/are (c) Lebanon (d) Israel
correct? 44. In India, in which one of the following types of
(a) 1 only (b) 2 only forests is teak a dominant tree species?
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 (a) Tropical moist deciduous forest
39. With reference to ‘Indian Ocean Rim (b) Tropical rain forest
Association for Regional Cooperation (IOR- (c) Tropical thorn scrub forest
ARC)’, (d) Temperate forest with grasslands
Consider the following statements: 45. “Each day is more or less the same, the morning
1. It was established very recently in response to is clear and bright with a sea breeze; as the sun
incidents of piracy and accidents of oil spills climbs high in the sky, heat mounts up, dark
2. It is an alliance meant for maritime security only clouds form, than rain comes with thunder and
Which of the following statements given above lightning. But rain is soon over.”
is/are correct? Which of the following regions is described in
(a) 1 only (b) 2 only the above passage?
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 (a) Savannah (b) Equatorial
40. In a particular region in India, the local people (c) Monsoon (d) Mediterranean
train the roots of living tree into robust bridges 46. Which one of the following is the best description
across the streams. As the time passes these of the term “ecosystem”?
bridges become stronger. These unique ‘Living (a) A community of organisms interacting with one
Root Bridges’ are found in another
(a) Meghalaya (b) Himachal Pradesh (b) That part of the Earth which is inhabited by
(c) Jharkhand (d) Tamil Nadu living organisms

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 33

(c) A community of organisms together with the


environment in which they live.
POLITY
(d) The flora and fauna of a geographical area.
47. Consider the following countries 51. Consider the following Statements regarding the
1. China 2. France DPSP/Directive Principles of State Policy:
3. India 4. Israel 1. The Principles spell out the socio-economic
5. Pakistan democracy in the country
Which among the above are Nuclear Weapons 2. The provisions contained in these Principles are
States as recognized by the Treaty on the not enforceable by any court.
Nonproliferation of Nuclear Weapons, Which of the statements given below are
commonly known as Nuclear Non- Proliferation correct?
Treaty (NPT)? (a) 1 only (b) 2 only
(a) 1 and 2 only (c) Both 1 & 2 (d) Neither 1 nor 2
(b) 1, 3, 4 and 5 only 52. With reference to the International Union for
(c) 2, 4 and 5 only Conservation of Nature and Natural Resources
(d) 1, 2, 3, 4 and 5 (IUCN) and the Convention on International
48. The substitution of steel for wooden ploughs in Trade in Endangered Species of Wild Fauna and
agricultural production is an example of Flora (CITES), which of the following
(a) Labour-augmenting technological progress statements is/are correct?
(b) Capital-augmenting technological progress 1. IUCN is an organ of the United Nations and
(c) Capital-reducing technological progress CITES is an international agreement between
(d) None of the above governments
49. Which one of the following best describes the 2. IUCN runs thousands of field projects around
main objective of ‘Seed Village Concept? the world to better manage natural
(a) Encouraging the farmers to use their own farm environments.
seeds and discouraging them to buy the seeds 3. CITES is legally binding on the States that have
from others joined it, but this Convention does not take the
(b) Involving the farmers for training in quality seed place of national laws.
production and thereby to make available Select the correct using the code given below.
quality seeds to others at appropriate time and (a) 1 only
affordable cost (b) 2 and 3 only
(c) Earmarking some villages exclusively for the (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
production of certified seeds 53. Consider the following statements :
(d) Identifying the entrepreneurs in village and 1. The Rajya Sabha has no power either to reject
providing them technology and finance to set or to amend a Money Bill
up seed companies 2. The Rajya Sabha cannot vote on the Demands
50. Which of the following has/have been accorded for Grants.
‘Geographical Indication’ status? 3. The Rajya Sabha cannot discuss the Annual
1. Banaras Brocades and Sarees Financial Statement.
2. Rajasthani Daal-Bati-Churma Which of the statements given above is/are
3. Tirupathi Laddu correct?
Select the correct answer using the code given (a) 1 only (b) 1 and 2 only
below: (c) 2 and 3 only (d) 1,2 and 3
(a) 1 only (b) 2 and 3 only 54. The Government of India Act of 1919 clearly
(c) 1 only 3 only (d) 1, 2 and 3 defined

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
34|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

(a) The separation of power between the judiciary 60. With reference to Indian history, which of the
and the legislature following is/are the essential elementary
(b) The jurisdiction of the central and provincial elements of the feudal system?
governments 1. A very strong centralized political authority and
(c) The powers of the Secretary of State for India a very weak provincial or local political
and the Viceroy authority
(d) None of the above 2. Emergence of administrative structure based
55. When a bill is referred to a joint sitting both the on control and possession of land
Houses of the Parliament, has to be passed by 3. Creation of lord-vassal relationship between the
(a) A simple majority of member present and voting feudal lord and. his overlord
(b) Three-fourths majority of member present and Select the correct answer using the code given
voting below.
(c) Two-thirds majority of the House (a) 1 and 2 only (b) and 3 only
(c) Absolute majority of the House (c) 3 only (d) 1, 2 and 3*
56. Which one of the following is associated with 61. The provisions in the Fifth Schedule and Sixth
the issue of control and phasing out of the use of Schedule in the Constitution of India are made
ozone-depleting substances? in order to
(a) Bretton Woods Conference (a) Protect the interests of Scheduled Tribes
(b) Montreal Protocol (b) Determine the boundaries between states
(c) Kyoto Protocol (c) Determine the powers, authorities, and
(d) Nagoya Protocol responsibilities of Panchayats
57. The Government of India has established NITI (d) Protect the interests of all the border States
Aayog to replace the 62. Who/Which of the following is the Custodian of
(a) Human Rights Commission the Constitution of India
(b) Finance Commission (a) The President of India
(c) Law Commission (b) The Prime Minister of India
(d) Planning Commission (c) The Lok Sabha Secretariat
58. Consider the following statements : (d) The Supreme Court of India
1. The Executive Power of the union of India is 63. Consider the following statements:
vested in the Prime Minister. 1. The Legislative Council of a state in India can
2. The Prime Minister is the ex officio Chairmain be larger in size than half of the Legislative
of the Civil Services Board. Assembly of that particular state.
Which of the statements given above is/are 2. The Governor of a state nominates the Chairman
correct? of Legislative Council of that particular state.
(a) 1 only (b) 2 only Which of the statements given above is/are
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 correct?
59. With reference to cabinet mission, which of the (a) 1 only (b) 2 only
following statements is/are correct? (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
1. It recommended a federal government. 64. “To uphold and protect the Sovereignty Unity
2. It enlarged the powers of the Indian courts. and Integrity of India” is a provision made in
3. It provided for more Indians in the ICS the
Select the correct answer using the code given (a) Preamble of the Constitute
below. (b) Directive Principles of State Policy
(a) 1 only (b) 2 and 3 (c) Fundamental Rights
(c) 1 and 3 (d) None (d) Fundamental Duties

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 35

65. The fundamental object of Panchayati Raj 1. Targeted drug delivery is made possible by
system is to ensure which among the following? nanotechnology
1. People’s participation in development 2. Nanotechnology can largely contribute to gene
2. Political accountability therapy
3. Democratic decentralization Select the correct answer using the code given
4. Financial mobilization below.
Select the correct answer using the code given (a) 1 only (b) 2 only
below (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
(a) 1, 2 and 3 only (b) 2 and 4 only 70. With reference to ‘Near Field Communication
(c) 1 and 3 only (NFC) Technology’, which of the following
(d) 1, 2, 3 and 4* statements is/are correct?
66. The ideal of “Welfare State” in the Indian 1. It is a contactless communication technology
Constitution is enshrined in its that uses electromagnetic radio fields
(a) Preamble 2. NFC is designed for use by devices which can
(b) Directive Principles of State Policy be at a distance of even a metre from each other
(c) Fundamental Rights 3. NFC can use encryption when sending sensitive
(d) Seventh Schedule information.
67. There is a Parliamentary System of Government Select the correct answer using the code given
in India because the below.
(a) Lok Sabha is elected directly by the people (a) 1 and 2 only (b) 3 only
(b) Parliament can amend the constitution (c) 1 and 3 only (d) 1,2 and 3
(c) Rajya Sabha cannot be dissolved
(d) Council of Ministers is responsible to the Lok
Sabha
GENERAL SCIENCE
SCIENCE & TECHNOLOGY 71. What can be the impact of excessive/
inappropriate use of nitrogenousfertilizers in
agriculture?
68. Which of the following statements is/are correct 1. Proliferation of nitrogen-fixing microorganisms
regarding National Innovation Foundation- in soil can occur.
India (NIF)? 2. Increase in the acidity of soil can take place
1. NIF is an autonomous body of the Department 3. Leaching of nitrate to the ground-water can
of Science and Technology under the Central occur.
Government Select the correct answer using the code given
2. NIF is an initiative to strengthen the highly below.
advanced scientific research in India’s premier (a) 1 and 3 only (b) 2 only
scientific institutions in collaboration with (c) 2 and 3 only (d) 1,2 and 3
highly advanced foreign scientific institutions. 72. With reference to ‘dugong’, a mammal found in
Select the correct answer using the code given India, which of the following statements is/are
below. correct?
(a) 1 only (b) 2 only 1. It is a herbivorous marine animal.
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 2. It is found along the entire coast of India
69. With reference to the use of nanotechnology in 3. It is given legal protection under Schedule 1 of
health sector, which of the following statements the Wildlife (Protection) Act, 1972.
is/are correct? Select the correct answer using the code given
below.
WWW.IASEXAMPORTAL.COM
36|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

(a) 1 and 2 (b) 2 only associated with the life of Buddha?


(c) 1 and 3 (d) 3 only 1. Avanti 2. Gandhara
73. In India, markets in agricultural products are 3. Kosala 4. Magadha
regulated under the Select the correct answer using the code given
(a) Essential Commodities Act, 1955 below
(b) Agricultural Produce Market Committee Act (a) 1,2 and 3 (b) 2 and 3 only
enacted by States (c) 1,3 and 4 (d) 3 and 4 only
(c) Agricultural Produce (Grading and Marking)
Act, 1937
(d) Food Products Order, 1956 and Meat and Food
MODERN HISTORY
Products Order, 1973
74. Which one of the following is the national aquatic 78. With reference to Rowlatt Satyagraha, which of
animal of India? the following statements is/are correct?
(a) Saltwater crocodile 1. The Rowlatt Act was based on the
(b) Olive ridley turtle (c) Gangetic dolphin recommendations of the ‘Sedition Committee’
(d) Gharial 2. In Rowlatt Satyagraha Gandhiji tried to use the
75. In which of the following activities are Indian Home Rule League
Remote Sensing (IRS) satellites used? 3. Demonstrations against the Simon Commission
1. Assessment of crop productivity coincided with the Rowlatt Satyagraha
2. Locating ground water resources (a) 1 only (b) 1 and 2 only
3. Mineral exploration (c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
4. Telecommunications 79. Who of the following was/were economic critic/
5. Traffic studies critics of colonialism in India?
Select the correct answer using the code given 1. Dadabhai Naoroji
below 2. G. Subramania Iyer
(a) 1, 2 and 3 only (b) 4 and 5 only 3. R. C. Dutt
(c) 1 and 2 only (d) 1, 2, 3, 4 and 5 Select the correct answer using the code given
76. With reference to ‘fuel cells’ in which hydrogen- below.
rich fuel and oxygen are used to generate (a) 1 only (b) 1 and 2 only
electricity. consider the following statements : (c) 2 and 3 only (d) 1,2 and 3
1. If pure hydrogen is used as a fuel, the fuel cell 80. With reference to Congress Socialist Party,
emits heat and water as byproducts. consider the following statements:
2. Fuel cells can be used for powering buildings 1. It advocated the boycott of British goods and
and not for small devices like laptop computers. evasion of taxes.
3. Fuel cells produce electricity in the form of 2. It wanted to establish the dictatorship of
Alternating Current (AC). proletariat.
Which of the statements given above is / are 3. It advocated separate electorate for minorities
correct? and oppressed classes.
(a) 1 only (b) 2 and 3 only Which of the statements given above is/are
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3 correct?
(a) 1 and 2 only (b) 3 only
ANCIENT HISTORY (c) 1, 2 and 3 (d) None
81. Who of the following organized a march on the
Tanjore coast to break the Salt Law in April
77. Which of the following kingdoms were 1930?

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 37

(a) V.O Chidambaram Pillai undertook to rule his new kingdom as the agent
(b) C. Rajagopalachari of a deity to whom all the land south of the river
(c) K. Kamaraj (d) Annie Besant Krishna was supposed to belong?
82. Consider the following statements : (a) Amoghavarsha I(b) Ballala II
1. The first woman President of the Indian (c) Harihara I (d) Prataparudra II
National Congress was Sarojini Naidu.
2. The first Muslim President of the Indian
National Congress was Badruddin Tyabji
MISCELLANEOUS
Which of the statements given above is/are
correct? 87. Indira Gandhi Peace Prize for Peace,
(a) 1 only (b) 2 only Disarmament and Development for 2014 was
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 given to which of the following?
83. Which one of the following movements has (a) Bhabha Atomic Research Centre
contributed to a split in the Indian National (b) Indian Institute of Science
Congress resulting in emergence of ‘moderates’ (c) Indian Space Research Organization
and ‘extremists’? (d) Tata Institute of Fundamental Research
(a) Swadeshi Movement
88. Amnesty International is
(b) Quit India Movement
(a) An agency of the United Nations to help
(c) Non-Cooperation Movement
refugees of civil wars
(d) Civil Disobedient Movement
(b) A global Human Rights Movement
(c) A non-governmental voluntary organization to
MEDIEVAL HISTORY help very poor people
(d) an inter-governmental agency to cater to
medical emergencies in war-ravaged regions
84. Consider the following pairs : Medieval Indian 89. With reference to art and archaeological history
State : Present Region of India, which one among the following was
1. Champaka : Central India made earliest?
2. Durgara : Jammu (a) Lingaraja Temple at Bhubaneswar
3. Kuluta : Malabar (b) Rock-cut Elephant at Dhauli
Which of the above pairs is/are correctly (c) Rock-cut Monuments at Mahabalipuram
matched? (d) Varaha Image at Udayagiri
(a) 1 and 2 (b) 2 only 90. ‘BioCarbon Fund Initiative for Sustain-able
(c) 1 and 3 (d) 3 only Forest Landscapes’ is managed by the
85. Consider the following : The arrival of Babur (a) Asian Development Bank
into India led to the (b) International Monetary Fund
1. Introduction of gunpowder (c) United Nations Environment Programme
2. Introduction of the arch and dome in the (d) World Bank
regions’s architecture 91. India is a member of which of the following?
3. Establishment of Timurid dynasty 1. Asia-Pacific economic corporation.
Select the correct answer using the code given 2. Association of South-East Asian Nations.
below: 3. East Asia Summit
(a) 1 and 2 only (b) 3 only Select the correct answer using the code given
(c) 1 and 3 only (a) 1,2 and 3 below.
86. Who of the following founded a new city on the 1. 1 and 2 only
south bank of a tributary to river Krishna and 2. 3 only

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
आप क्या प्राप्त करेंगे?
• 3800 से अधिक पृष्ठ
• कुल 14 पुस्तिकायें
• 05 प्रक्टिस पेपर
• Yearly Current Affairs
• IAS Planner Booklet - Print Copy
• UPSC Syllabus Booklet - Print Copy
• UPSC PRE 10 Year Solved Papers - Print Copy
• हमारे विशेषज्ञों से मार्गदर्शन और सहायता

FOR MORE DETAILS CALL: +91 8800734161

For Full Details Visit:


http://iasexamportal.com/study-kit/upsc-pre-cum-mains-gs-combo-hindi
38|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

3. 1, 2, and 3 2. The concept of ‘biodiversity hotspots’


4. India is a member of none of them originated from this organization.
92. The Genetic Engineering Appraisal Committee 3. It identifies the sites known/referred to as
is constituted under the ‘Important Bird and Biodiversity Areas’.
(a) Food Safety and Standards Act, 2006 Select the correct answer using the code given
(b) Geographical Indications of Goods below.
(Registration and Protection) Act, 1999 (a) 1 only
(c) Environment (Protection) Act, 1986 (b) 2 and 3 only
(d) Wildlife (Protection) Act, 1972 (c) 1 and 3 only
93. In the Mekong-Ganga Cooperation, an initiative (d) 1, 2 and 3
of six countries, which of the following is/are not 97. H1N1 virus is sometimes mentioned in the news
a participant/ participants? with reference to which one of the following
1. Bangladesh 2. Cambodia diseases?
3. China 4. Myanmar (a) AIDS (b) Bird Flu
5. Thailand (c) Dengue (d) Swine Flu
Select the correct answer using the code given 98. With reference to bio-toilets used by the Indian
below. Railways, consider the following statements:
(a) 1 only (b) 2, 3 and 4 1. The decomposition of human waste in the bio-
(c) 1 and 3 (d) 1, 2 and 5 toilets is initiated by a fungal inoculum.
94. With reference to ‘Forest Carbon Partnership 2. Ammonia and water vapour are the only end
Facility’, which of the following statements is/ products in this decomposition which are
are correct? released into the atmosphere.
1. It is global partnership of governments, Which of the statements given above is/are
businesses, civil society and indigenous peoples correct?
2. It provides financial aid to universities, (a) 1 only (b) 2 only
individual scientists and institutions involved (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
in scientific forestry research to develop eco- 99. Kalamkari painting refers to
friendly and climate adaptation technologies for (a) A hand-painted cotton textile in South India
sustainable forest management (b) A handmade drawing on bamboo handicrafts
3. It assists the countries in their ‘REDD+ in North-East India
(Reducing Emission from Deforestation and (e) A block-painted woollen cloth in Western
Forest Degradation+)’ efforts by providing them Himalayan region of India
with financial and technical assistance. (d) A hand-painted decorative silk cloth in North-
Select the correct answer using the code given Western India
below 100. With reference to the Indian Renewable Energy
(a) 1 only (b) 2 and 3 only Development Agency Limited (IREDA), which
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3 of the following statements is/are correct?
95. Which one of the following was given classical 1. It is a Public Limited Government Company.
language status recently? 2. It is a Non – Banking Financial Company.
(a) Odia (b) Konkani Select the correct answer using the code given
(c) Bhojpuri (d) Assamese below.
96. With reference to an organization known as (a) 1 only
‘Birdlife International’ which of the following (b) 2 only
statements is/are correct? (c) Both 1 and 2
1. It is a Global Partnership of Conservation (d) Neither 1 or 2
Organizations.

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 39

ANSWERS
1. (c) 2. (b) 3. (b) 4. (a) 5. (d) 6. (c) 7. (b) 8. (a) 9. (c) 10. (a)
11. (c) 12. (b) 13. (d) 14. (c) 15. (a) 16. (b) 17. (b) 18. (a) 19. (d) 20. (d)
21. (c) 22. (c) 23. (c) 24. (c) 25. (a) 26. (c) 27. (c) 28. (c) 29. (a) 30. (a)
31. (d) 32. (b) 33. (d) 34. (a) 35. (d) 36. (d) 37. (a) 38. (b) 39. (d) 40. (a)
41. (b) 42. (a) 43. (b) 44. (a) 45. (b) 46. (c) 47. (a) 48. (b) 49. (b) 50. (c)
51. (c) 52. (b) 53. (b) 54. (b) 55. (a) 56. (b) 57. (d) 58. (d) 59. (a) 60. (d)
61. (a) 62. (a) 63. (d) 64. (d) 65. (d) 66. (b) 67. (a) 68. (a) 69. (c) 70. (c)
71. (c) 72. (c) 73. (b) 74. (c) 75. (a) 76. (a) 77. (d) 78. (a) 79. (d) 80. (a)
81. (b) 82. (b) 83. (a) 84. (b) 85. (b) 86. (c) 87. (c) 88. (b) 89. (b) 90. (d)
91. (b) 92. (c) 93. (c) 94. (d) 95. (a) 96. (c) 97. (d) 98. (a) 99. (a) 100. (c)

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
40|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

General Studies
SOLVED PAPER–2014
Categorised

ANCIENT HISTORY (a) 1, 2 and 3


(c) 3 and 4 only
(b) 2 and 4
(d) 1, 3 and 4

1. With reference to Buddhist history, tradition and MODERN HISTORY


culture in India, consider the following pairs:
Famous shrine Location
1. Tabo monastery : Spiti Valley and temple 4. The Partition of Bengal made by Lord Curzon
complex in 1905 lasted until
2. Lhotsava Lhakhang : Zanskar Valley temple, (a) The First World War when Indian troops were
Nako needed by the British and the partition was
3. Alchi temple : Ladakh complex ended
Which of the pairs given above is/are correctly (b) King George V abrogated Curzon’s Act at the
matched? Royal Durbar in Delhi in 1911
(a) 1 only (b) 2 and 3 only (c) Gandhiji launched his Civil Disobedience
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3 Movement
2. Which one of the following pairs does not form (d) The Partition of India is 1947 when East Bengal
part of the six systems of Indian Philosophy? became East Pakistan
(a) Mimamsa and Vedanta 5. The 1929 Session of Indian National Congress is
(b) Nyaya and Vaisheshika of significance in the history of the Freedom
(c) Lokayata and Kapalika Movement because the
(d) Sankhya and Yoga (a) Attainment of Self-Government was declared
3. Which of the following Kingdoms were as the objective of the Congress
associated with the life of the Buddha? (b) Attainment of Poorna Swaraj was adopted as
1. Avanti 2. Gandhara the goal of the Congress
3. Kosala 4. Magadha (c) Non-Cooperation Movement was launched
Select the correct answer using the code given (d) Decision to participate in the Round Table
below. Conference in London was taken

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 41

6. The Ghadr (Ghadar) was a


(a) revolutionary association of Indians with
GEOGRAPHY
headquarters at San Francisco
(b) nationalist organization operating from 11. Which of the following have coral reefs?
Singapore 1. Andaman and Nicobar Islands
(c) militant organization with headquarters at Berlin 2. Gulf of Kachchh
(d) communist movement for India’s freedom with 3. Gulf of Mannar
headquarters at Tashkent 4. Sunderbans
7. What was/were the object/objects of Queen Select the correct answer using the code given
Victoria’s Proclamation (1858)? below.
1. To disclaim any intention to annex Indian States (a) 1, 2 and 3 only (b) 2 and 4 only
2. To place the Indian administration under the (c) 1 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4
British Crown 12. In India, the problem of soil erosion is associated
3. To regulate East India Company’s trade with with which of the following?
India 1. Terrace cultivation
Select the correct answer using the code given 2. Deforestation
below 3. Tropical Climate
(a) 1 and 2 only Select the correct answer using the code given
(b) 2 only below
(c) 1 and 3 only (a) 1 and 2 only (b) 2 only
(d) 1, 2 and 3 (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
8. The Radcliffe Committee was appointed to 13. The Seasonal reversal of winds is the typical
(a) solve the problem of minorities in India characteristic of
(b) give effect to the Independence Bill (a) Equatorial climate
(c) delimit the boundaries between India and (b) Mediterranean climate
Pakistan (c) Monsoon climate
(d) enquire into the riots in East Bengal (d) All of the above climates
14. Consider the following rivers:
MEDIEVAL HISTORY 1. Barak
3. Subansiri
2. Lohit

Which of the above flows / flow through


9. In medieval India, the designations ‘Mahattara’ Arunachal Pradesh?
and ‘Pattakila’ were used for (a) 1 only (b) 2 and 3 only
(a) military officers (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
(b) village headmen 15. Consider the following Pairs : Wetlands
(c) specialists in vedic rituals Confluence of rivers
(d) chiefs of craft guilds 1. Harike Wetlands : Confluence of Beas and
10. Ibadat Khana at Fatehpur Sikri was Satluj/Sutlej
(a) the mosque for the use of Royal Family 2. Keoladeo Ghana : Confluence of National Park
(b) Akbar’s private prayer chamber Banas and Chambal
(c) the hall in which Akbar held discussions with 3. Kolleru Lake : Confluence of Musi and Krishna
scholars of various religions Which of the above pairs is/are correctly
(d) the room in which the nobles belonging to matched?
different religions gathered to discuss religious (a) 1 only (b) 2 and 3
affairs. (c) 1 and 3 (d) 1, 2 and 3

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
Study Material for IAS (UPSC)
General Studies Pre. Cum Mains 2018
What you will get:
• UPSC PRELIMINARY G.S. (Paper -1) 100% Syllabus Covered

• UPSC MAINS G.S. (Paper -2,3,4,5) 100% Syllabus Covered

• Every section is covered with Multiple Choice Question (MCQs) in preliminary paper.

• Flow chart, diagram and figures are exhaustively compiled, for better understanding of the Contents.

• Gist of NCERT of different section of the syllabus is covered separately.

• Online Coaching Access (Pdf Copy)


• Weekly Current Affairs (Pdf Copy)
• Yearly Current Affairs for UPSC IAS (Pre.) Exam
• Gist of The Hindu, Yojana, Kurukshetra, PIB (12 Months) - PDF Copy
• IAS Planner Booklet - Print Copy
• UPSC Syllabus Booklet - Print Copy
• UPSC PRE 10 Year Solved Papers - PDF Copy
• IAS PRE 5 MOCK Tests with OMR - PDF Copy
• Guidance & Support from Our Experts

Price of the Kit:


1. Total price of our Study Kit is Rs 24,000 Rs 7,999/- including courier charges. (Offer only for
Limited Time)

For Full Details Visit:


http://www.iasexamportal.com/study-kit/upsc-pre-cum-mains-gs-combo
42|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

16. Consider the following Pairs : Hills Region 1. Prevention of soil runoff
1. Cardamom Hills : Coromandel Coast 2. Linking the country’s perennial rivers with
2. Kaimur Hills : Konkan Coast seasonal rivers
3. Mahadeo Hills : Central India 3. Rainwater harvesting and recharge of
4. Mikir Hills : North-East India groundwater table.
Which of the above pairs is/are correctly 4. Regeneration of natural vegetation.
matched? Select the correct answer using the code given
(a) 1 and 2 (b) 2 and 3 below :
(c) 3 and 4 (d) 2 and 4 (a) 1 and 2 only (b) 2, 3 and 4 only
17. Turkey is located between (c) 1, 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
(a) Black Sea and Caspian Sea 21. If you travel through the Himalayas, you are
(b) Black Sea and Mediterranean Sea likely to see which of the following plants
(c) Gulf of Suez and Mediterranean Sea naturally growing there?
(d) Gulf of Aqaba and Dead Sea 1. Oak
18. What is the correct sequence of occurrence of 2. Rhododendron
the following cities in South-East Asia as one 3. Sandalwood
proceeds from south to north? Select the correct answer using the code
1. Bangkok 2. Hanoi given below.
3. Jakarta 4. Singapore (a) 1 and 2 only (b) 3 only
Select the correct answer using the code given (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
below: 22. With reference to ‘Changpa’ community of
(a) 4 – 2 – 1 – 3 India, consider the following statements :
(b) 3 – 2 – 4 – 1 1. They live mainly in the State of Uttarakhand.
(c) 3 – 4 – 1 – 2 (d) 4 – 3 – 2 - 1 2. They rear the Pashmina goats that yield a fine
19. The scientific view is that the increase in global wool.
temperature should not exceed 2°C above pre- 3. They are kept in the category of Scheduled
industrial level. If the global temperature Tribes.
increases beyond 3°C above the pre-industrial Which of the statements given above is/are
level, what can be its possible impact/impacts correct?
on the world? (a) 1 only (b) 2 and 3 only
1. Terrestrial biosphere tends toward a net carbon (c) 3 only (d) 1, 2 and 3 only
source 23. Consider the following pairs : Region Well-
2. Widespread coral mortality will occur known for the production of
3. All the global wetlands will permanently 1. Kinnaur : Area nut
disappear. 2. Mewat : Mango
4. Cultivation of cereals will not be possible 3. Coromandel : Soya bean
anywhere in the world Which of the above pairs is/are correctly
Select the correct answer using the code given matched ?
below: (a) 1 and 2 only (b) 3 only
(a) 1 only (c) 1, 2 and 3 (d) None
(d) 2 only 24. Consider the following pairs : National Cities
(c) 2, 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4 Highway Connected
20. What are the benefits of implementing the 1. NH 4: Chennai and Hyderabad
Integrated Watershed Development 2. NH 6: Mumbai and Kolkata
Programme? 3. NH 15: Ahmedabad and Jodhpur

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 43

Which of the above pairs is/are correctly Select the correct answer using the code given
matched? below:
(a) 1 and 2 only (b) 3 only (a) 1 only (b) 2 only
(c) 1, 2 and 3 (d) None (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
25. If a wetland of international importance is
brought under the ‘Montreux Record’, what
does it imply?
SCIENCE &
(a) Changes in ecological character have occurred, TECHNOLOGY
are occurring or are likely to occur in the
wetland as a result of human interference.
(b) The country in which the wetland is located 29. With reference to Agni – IV Missile, which of
should enact a law to prohibit any human the following statements is / are correct?
activity within five kilometers from the edge 1. It is a surface-to-surface missile.
of the wetland. 2. It is fuelled by liquid propellant only.
(c) The survival of the wetland depends on the 3. It can deliver one-tonne nuclear warheads about
cultural practices and traditions of certain 7500 km away.
communities living in its vicinity and therefore Select the correct answer using the code given
the cultural diversity therein should not be below:
destroyed. (a) 1 only (b) 2 and 3 only
(d) It is given the status of ‘World Heritage Site’. (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
26. Which one of the following pairs of islands is 30. With reference to two nonconventional energy
separated from each other by the ‘Ten Degree sources called ‘coalbed methane’ and ‘shale gas’,
Channel’ ? consider the following statements:
(a) Andaman and Nicobar. 1. Coalbed methane is the pure methane gas
(b) Nicobar and Sumatra extracted from coal seams, while shale gas is a
(c) Maldives and Lakshadweep mixture of propane and butane only that can be
(d) Sumatra and Java extracted from fine-grained sedimentary rocks.
27. Consider the following pairs : 2. In India, abundant coalbed methane sources
1. Dampa Tiger : Mizoram Reserve exist, but so far no shale gas sources have been
2. Gumti Wildlife : Sikkim Sanctuary found.‘
3. Saramati Peak : Nagaland Which of the statements given above is/ are
Which of the above pairs is/are correctly correct ?
matched? (a) 1 only (b) 2 only
(a) 1 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
(b) 2 and 3 only 31. Which of the following pairs is/are correctly
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3 matched ? Spacecraft Purpose
28. With reference to a conservation organization 1. Cassini –Huygens Orbiting the: Venus and
called ‘Wetlands International’, which of the transmitting data to the Earth
following statements is/are correct? 2. Messenger: Mapping and investigating the
1. It is an intergovernmental organization formed Mercury
by the countries which are signatories to Ramsar 3. Voyager 1 and 2: Exploring the outer solar
Convention. system
2. It works at the field level to develop and Select the correct answer using thecode given
mobilize knowledge, and use the practical below:
experience to advocate for better policies. (a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
44|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

32. With reference to technologies for solar power 3. Neem oil has applications in pharmaceutical
production, consider the following statements: industry.
1. ‘Photovoltaics’ is a technology that generates Which of the statements given above is / are
electricity by direct conservation of light into correct ?
electricity, while ‘Solar Thermal’ is a (a) 1 and 2 only (b) 3 only
technology that utilizes the Suns’s rays to (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
generate heat which is further used in electricity 36. Which one of the following is the process
generation process. involved in photosynthesis ?
2. Photovoltaics generates Alternating Current (a) Potential energy is released to form free energy
(AC), while Solar Thermal generates Direct (b) Free energy is converted into potential energy
Current (DC). and stored
3. India has manufacturing base for Solar Thermal (c) Food is oxidized to release carbon dioxide and
technology, but not for Photovoltaics. water
Which of the statements given aboveis/are (d) Oxygen is taken, and carbon dioxide and water
correct? vapour are given out
(a) 1 only (b) 2 and 3 only 37. In addition to fingerprint scanning, which of the
(c) 1, 2 and 3 (d) None following can be used in the biometric
identification of a person ?
BIOLOGY 1. Iris scanning
2. Retinal scanning
3. Voice recognition
33. Consider the following pairs: Vitamin Deficiency Select the correct answer using the code given
disease below:
1. Vitamin C : Scurvy (a) 1 only (b) 2 and 3 only
2. Vitamin D : Rickets (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3 only
3. Vitamin E : Night blindness 38. Which of the following statements is / are correct
Which of the pairs given above is/are correctly regarding vegetative propagation of plants ?
matched? 1. Vegetative propagation products clonal
(a) 1 and 2 only (b) 3 only population.
(c) 1, 2 and 3 (d) None 2. Vegetative propagation helps in eliminating the
34. Lichens, which are capable of initiating virus.
ecological succession even on a bare rock, are 3. Vegetative propagation can be practiced most
actually a symbiotic association of of the year.
(a) algae and bacteria Select the correct answer using the code given
(b) algae and fungi below:
(c) bacteria and fungi (a) 1 only (b) 2 and 3 only
(d) fungi and mosses (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
35. With reference to Need tree, consider the 39. Consider the following techniques / phenomena:
following statements : 1. Budding and grafting in fruit plants
1. Neem oil can be used as a pesticide to control 2. Cytoplasmic male sterility
the proliferation of some species of insects and 3. Gene silencing
mites. Which of the above is/are used to create
2. Neem seeds are used in the manufacture of transgenic crops ?
biofuels and hospital detergents. (a) 1 only (b) 2 and 3
(c) 1 and 3 (d) None

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 45

40. Among the following organisms, which one does


not belong to the class of other three?
CHEMISTRY
(a) Crab (b) Mite
(c) Scorpion (d) Spider 45. Which of the following is/are the example /
41. Consider the following diseases: examples of chemical change ?
1. Diphtheria 2. Chickenpox 1. Crystallization of sodium chloride.
3. Smallpox 2. Melting of ice
Which of the above diseases has/ have been 3. Sourcing of milk
eradicated in India? Select the correct answer using the code given
(a) 1 and 2 only (b) 3 only below:
(c) 1, 2 and 3 (d) None (a) 1 and 2 only (b) 3 only
42. Which of the following phenomena might have (c) 1, 2 and 3 (d) None
influenced the evolution of organisms? 46. Consider the following statements :
1. Continental drift 1. Maize can be used for the production of starch.
2. Glacial cycles 2. Oil extracted from maize can be a feedstock
Select the correct answer using the code given for biodiesel.
below. 3. Alcoholic beverages can be produced by using
(a) 1 only maize.
(b) 2 only Which of the statements given above is / are
(c) Both 1 and 2 correct?
(d) Neither 1 nor 2 (a) 1 only (b) 1 and 2 only
43. Consider the following : (c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
1. Bats
2. Bears
3. Rodents ECONOMY
The phenomenon of hibernation can be
observed in which of the above kinds of
animals? 47. Which of the following organizations brings out
(a) 1 and 2 only the publication known as ‘World Economic
(b) 2 only Outlook’ ?
(c) 1, 2 and 3 (a) The International Monetary Fund
(d) Hibernation cannot be observed in any of the (b) The United Nations Development Programme
above. (c) The World Economic Forum
44. If you walk through countryside, you are likely (d) The World Bank
to see some birds stalking alongside the cattle to 48. With reference to Union Budget, which of the
seize the insects disturbed by their movement following is/are covered under Non-Plan
through grasses. Which of the following is / are Expenditure?
such bird/birds? 1. Defence expenditure
1. Painted Stork 2. Interest payments
2. Common Myna 3. Salaries and pensions
3. Black-necked Crane 4. Subsidies
Select the correct answer using the code given Select the correct answer using the code given
below. below.
(a) 1 and 2 (a) 1 only
(b) 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 2 and 3 (d) 3 only (c) 1, 2, 3 and 4 (d) None

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
46|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

49. Which of the following are associated with (a) 1 only (b) 2 and 3
‘Planning’ in India? (c) 1 and 3 (d) 1, 2 and 4
1. The Finance Commission 54. The terms ‘Marginal Standing Facility Rate’ and
2. The National Development Council ‘Net Demand and Time Liabilities’, sometimes
3. The Union Ministry of Rural Development appearing in news, are used in relation to
4. The Union Ministry of Urban Development. (a) banking operations
5. The Parliament (b) communication networking
Select the correct answer using the code given (c) military strategies
below: (d) supply and demand of agricultural products
(a) 1, 2 and 5 only 55. What is/are the facility/facilities the beneficiaries
(b) 1, 3 and 4 only can get from the services of Business
(c) 2 and 5 only (d) 1, 2, 3, 4 and 5 Correspondent (Bank Saathi) in branchless
50. The sales tax you pay while purchasing a areas?
toothpaste is a 1. It enables the beneficiaries to draw their
(a) tax imposed by the Central Government subsidies and social security benefits in their
(b) tax imposed by the Central Government but villages.
collected by the State Government 2. It enables the beneficiaries in the rural areas to
(c) tax imposed by the State Government but make deposits and withdrawals.
collected by the Central Government Select the correct answer using the code given
(d) tax imposed and collected by the State below.
Government (a) 1 only (b) 2 only
51. What does venture capital mean? (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
(a) A short-term capital provided to industries 56. In the context of Indian economy, which of the
(b) A long-term start-up capital provided to following is/are the purpose/purposes of
new entrepreneurs ‘Statutory Reserve Requirements’?
(c) Funds provided to industries at times of 1. To enable the Central Bank to control the
incurring losses amount of advances the banks can create
(d) Funds provided for replacement and renovation 2. To make the people’s deposits with banks safe
of industries. and liquid.
52. The main objective of the 12th Five- Year Plan 3. To prevent the commercial banks from making
is excessive profits.
(a) inclusive growth and poverty reduction. 4. To force the banks to have sufficient vault cash
(b) inclusive and sustainable growth to meet their day-to-day requirements
(c) sustainable and inclusive growth to reduce Select the correct answer using the code given
unemployment below.
(d) faster, sustainable and more inclusive growth. (a) 1 only (b) 1 and 2 only
53. With reference to Balance of Payments, which (c) 2 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4
of the following constitutes / constitute the 57. If the interest rate is decreased in an economy,
Current Account? it will
1. Balance of trade (a) decrease the consumption expenditure in the
2. Foreign assets economy
3. Balance of invisibles (b) increase the tax collection of the Government
4. Special Drawing Rights (c) increase the investment expenditure in the
Select the correct answer using the code given economy
below. (d) increase the total savings in the economy

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 47

58. What are the significances of apractical 3. Allocation of financial resources to the
approach to sugarcane production known as Ministries.
‘Sustainable Sugarcane Initiative’ ? Select the correct answer using the code given
1. Seed cost is very low in this compared to the below.
conventional method of cultivation. (a) 1 only (b) 2 and 3 only
2. Drip irrigation can be practiced very effectively (c) 1 and 2 only
in this. (d) 1, 2 and 3
3. There is no application of chemical/inorganic 63. Consider the following statements: A
fertilizers at all in this. Constitutional Government is one which
4. The scope for intercropping is more in this 1. places effective restrictions on individual liberty
compared to the conventional method of in the interest of State Authority
cultivation. 2. places effective restrictions on the Authority of
Select the correct answer using the code given the State in the interest of individual liberty.
below. Which of the statements given above is/are
(a) 1 and 3 only (b) 1, 2 and 4 only correct?
(c) 2, 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4 (a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
POLITY 64. Which of the following are the discretionary
powers given to the Governor of a State?
1. Sending a report to the President of India for
59. Which one of the following Schedules of the imposing the President’s rule.
Constitution of India contains provisions 2. Appointing the Ministers
regarding anti-defection? 3. Reserving certain bills passed by the State
(a) Second Schedule Legislature for consideration of the President
(b) Fifth Schedule of India
(c) Eighth Schedule 4. Making the rules to conduct the business of the
(d) Tenth Schedule State Government.
60. The national motto of India, Satyameva Jayate’ Select the correct answer using the code given
inscribed below the Emblem of India is taken below.
from (a) 1 and 2 only (b) 1 and 3 only
(a) Katha Upanishad (c) 2, 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
(b) Chandogya Upanishad 65. Consider the following statements :
(c) Aitareya Upanishad 1. The President shall make rules for the more
(d) Mundaka Upanishad convenient transaction of the business of the
61. In the constitution of India, promotionof Government of India, and for the allocation
international peace and security is included in among Ministers of the said business.
the 2. All executive actions of the Government of
(a) Preamble to the Constitution India shall be expressed to be taken in the name
(b) Directive Principles of State Policy of the Prime Minister.
(c) Fundamental Duties Which of the statements given above is/are
(d) Ninth Schedule correct ?
62. Which of the following is/are the function/ (a) 1 only
functions of the Cabinet Secretariat? (b) 2 only
1. Preparation of agenda for Cabinet Meetings. (c) Both 1 and 2
2. Secretarial assistance to Cabinet Committees (d) Neither 1 nor 2

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
48|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

66. Consider the following statements regarding a


No-Confidence Motion in India :
ART & CULTURE
1. There is no mention of a No-Confidence Motion
in the Constitution of India. 71. With reference to the famous Sattriya dance,
2. A Motion of No-Confidence can be introduced consider the following statements:
in the Lok Sabha only. 1. Sattriya is a combination of music, dance and
Which of the statements given above is/are drama.
correct ? 2. It is a centuries – old living tradition of
(a) 1 only Vaishnavites of Assam.
(b) 2 only 3. It is based on classical Ragas and Talas of
(c) Both 1 and 2 devotional songs composed by Tulsidas, Kabir
(d) Neither 1 nor and Mirabai.
67. The power of the Supreme Court of India to Which of the statements given above is/are
decide disputes between the Centre and the correct?
States falls under its (a) 1 only (b) 1 and 2 only
(a) advisory jurisdiction (c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
(b) appellate jurisdiction 72. With reference to the Indian history of art and
(c) original jurisdiction culture, consider the following pairs: Famous
(d) writ jurisdiction work of Site Sculpture
68. The power to increase the number of judges in 1. A grand image : Ajanta of Buddha’s
the Supreme Court of India is vested in Mahaparinirvana With numerous celestial
(a) the President of India musicians above and the sorrowful figures of
(b) the Parliament his followers below
(c) the Chief Justice of India 2. A huge image of : Mount Abu Varaha Avatar
(d) the Law Commission (boar Incarnation) of Vishnu, as he rescues
69. Consider the following pairs : Programme/ Goddess Earth from the deep and chaotic waters
Project Ministry sculpted on rock
1. Drought-Prone : Minsitry of Area Programme 3. “Arjuna’s Penance”/ : Mamallapuram “Descent
Agriculture of Ganga” sculpted on the surface of huge
2. Desert Development : Minsitry of Programme boulders
Environment and Forests Which of the pairs given above is/are correctly
3. National Watershed : Minsitry of Development matched?
Project Rural for Rainfed Areas Development (a) 1 and 2 only (b) 3 only
Which of the above pairs is/are correctly (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
matched? 73. Consider the following pairs:
(a) 1 and 2 only 1. Garba : Gujarat
(b) 3 only 2. Mohiniattam : Odisha
(c) 1, 2 and 3 3. Yakshagana : Karnataka
(d) None Which of the pairs given above is/are correctly
70. Which one of the following is the largest matched?
Committee of the Parliament? (a) 1 only (b) 2 and 3 only
(a) The Committee on Public Accounts (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
(b) The Committee on Estimates 74. Consider the following statements:
(c) The Committee on Public Undertakings 1. ‘Bijak’ is a composition of the teachings of Saint
(d) The Committee on Petitions Dadu Dayal.

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 49

2. The Philosophy of Pushti Marg was propounded 80. Chaitra 1 of the national calendar based on the
by Madhvacharya. Saka Era corresponds to which one of the
Which of the statements given above is/are following dates of the Gregorian calendar in a
correct? normal year of 365 days?
(a) 1 only (a) 22nd March (or 21st March)
(b) 2 only (b) 15th May (or 16th May)
(c) Both 1 and 2 (c) 31st March (or 30th March)
(d) Neither 1 nor 2 (d) 21st April (or 20th April)
75. A community of people called Manganiyars is
well-known for their
(a) martial arts in North-East India
ENVIRONMENT
(b) musical tradition in North- West India
(c) classical vocal music in South India 81. In the context of food and nutritional security
(d) pietra dura tradition in Central India of India, enhancing the ‘Seed Replacement
76. With reference to the cultural history of India, Rates’ of various crops helps in achieving the
the term ‘Panchayatan’ refers to food production targets of the future. But what
(a) an assembly of village elders is/are the constraint/ constraints in its wider/
(b) a religious sect greater implementation?
(c) a style of temple construction 1. There is no National Seeds Policy in place.
(d) an administrative functionary 2. There is no participation of private sector seed
77. Consider the following towns of India : companies in the supply of quality seeds of
1. Bhadrachalam vegetables and planting materials of
2. Chanderi horticultural crops.
3. Kancheepuram 4. Karnal 3. There is a demand-supply gap regarding quality
Which of the above are famous for the seeds in case of low value and high volume
production of traditional sarees/fabric? crops.
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only Select the correct answer using the code given
(c) 1, 2 and 3 (d) 1, 3 and 4 below.
78. Consider the following languages : (a) 1 and 2 (b) 3 only
1. Gujarati 2. Kannada (c) 2 and 3 (d) None
3. Telugu 82. With reference to ‘Eco-Sensitive Zones’, which
Which of the above has/have been declared as of the following statements is/are correct?
‘Classical  Language/Languages’ by the 1. Eco-Sensitive Zones are the areas that are
Government? declared under the Wildlife (Protection) Act,
(a) 1 and 2 only (b) 3 only 1972.
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3 2. The purpose of the declaration of Eco-Sensitive
79. With reference to India’s culture and tradition, Zones is to prohibit all kinds of human activities
what is ‘Kalaripayattu’?   in those zones except agriculture.
(a) It is an ancient Bhakti cult of Shaivism still Select the correct answer using the code given
prevalent in some parts of South India below.
(b) It is an ancient style bronze and brasswork still (a) 1 only (b) 2 only
found in southern part of Coromandel area (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
(c) It is an ancient form of dancedrama and a living 83. Consider the following statements:
tradition in the northern part of Malabar 1. Animal Welfare Board of India is established
(d) It is an ancient martial art and a living tradition under the Environment (Protection) Act, 1986.
in some parts of South India

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
50|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

2. National Tiger Conservation Authority is a 88. Consider the following international agreements
statutory body. :
3. National Ganga River Basin Authority is chaired 1. The International Treaty on Plant Genetic
by the Prime Minister. Resources for Food and Agriculture.
Which of the statements given above is/are 2. The United Nations Convention to Combat
correct? Desertification.
(a) 1 only (b) 2 and 3 only 3. The World Heritage Convention.
(c) 2 only (d) 1, 2 and 3 Which of the above has/have a bearing on the
84. There is some concern regarding the biodiversity?
nanoparticles of some chemical elements that are (a) 1 and 2 only
used by the industry in the manufacture of (b) 3 only
various products. Why? (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
1. They can accumulate in the environment, and 89. Consider the following statements regarding
contaminate water and soil. ‘Earth Hour’ :
2. They can enter the food chains. 1. It is an initiative of UNEP and UNESCO.
3. They can trigger the production of free radicals. 2. It is a movement in which the participants
Select the correct answer using the code given switch off the lights for one hour on a certain
below. day every year.
(a) 1 and 2 only (b) 3 only 3. It is a movement to raise the awareness about
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3 the climate change and the need to save the
85. The most important strategy for the planet.
conservation of biodiversity together with Which of the statements given above is/are
traditional human life is the establishment of correct?
(a) biosphere reserves (a) 1 and 3 only (b) 2 only
(b) botanical gardens (c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
(c) national parks (d) wildlife sanctuaries 90. Which one of the following is the correct
86. Which of the following are some important sequence of a food chain\
pollutants released by steel industry in India? (a) Diatoms-Crustaceans-Herrings.
1. Oxides of sulphur (b) Crustaceans-Diatoms-Herrings.
2. Oxides of nitrogen (c) Diatoms-Herrings-Crustaceans.
3. Carbon monoxide (d) Crustaceans-Herrings-Diatoms.
4. Carbon dioxide 91. With reference to ‘Global Environment Facility’,
Select the correct answer using the code given Which of the following statements is/are
below. correct?
(a) 1, 3 and 4 only (b) 2 and 3 only (a) It serves as financial mechanism for
(c) 1 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4 ‘Convention on Biological Diversity’ and
87. Every year, a month long ecologically important ‘United Nations Framework Convention on
campaign / festival is held during which certain Cliamte Change’.
communities / tribes plant saplings of fruit- (b) It undertakes scientific research on
bearing trees. Which of the following are such environmental issues at global level.
communities / tribes? (c) It is an agency under OECD to facilitate the
(a) Bhutia and Lepcha transfer of technology and funds to
(b) Gond and Korku underdeveloped countries with specific aim to
(c) Irula and Toda protect their environment.
(d) Sahariya and Agariya (d) Both (a) and (b).

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 51

92. Other than poaching, what are the possible (a) 1 and 3 only (b) 2 only
reasons for the decline in the population of (c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ganges River Dolphins?
1. Construction of dams and barrages on rivers.
2. Increase in the population of crocodiles in
CURRENT
rivers.
3. Getting trapped in fishing nets accidentally. 96. Recently, a series of uprisings of people referred
4. Use of synthetic fertilizers and other agricultural to as ‘Arab Spring’ originally started from
chemicals in crop-fields in the vicinity of rivers. (a) Egypt
Select the correct answer using the code given (b) Lebanon
below: (c) Syria
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only (d) Tunisia
(c) 1, 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4 97. Consider the following countries:
93. Brominated flame retardants are used in many 1. Denmark 2. Japan
household products like mattresses and 3. Russian Federation
upholstery. Why is there some concern about 4. United Kingdom
their use? 5. United States of America
1. They are highly resistant to degradation in the Which of the above are the members of the
environment. ‘Arctic Council’?
2. They are able to accumulate in humans and (a) 1, 2 and 3
animals. (b) 2, 3 and 4
Select the correct answer using the code given (c) 1, 4 and 5
below. (d) 1, 3 and 5
(a) 1 only (b) 2 only 98. Consider the following pairs: Region often
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 Country in news
94. Which of the following adds/add carbon dioxide 1. Chechnya : Russian Federation
to the carbon cycle on the planet Earth? 2. Darfur : Mali
1. Volcanic action 2. Respiration 3. Swat Valley : Iraq
3. Photosynthesis Which of the above pairs is / are correctly
4. Decay of organic matter matched ?
Select the correct answer using the code given (a) 1 only
below. (b) 2 and 3 only
(a) 1 and 3 only (b) 2 only (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
(c) 1, 2 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4 99. In India, cluster bean (Guar) istraditionally used
95. With reference to Bombay Natural History as a vegetable or animal feed, but recently the
Society (BNHS), consider the following cultivation of this has assumed significance.’
statements : Which one of the following statements is correct
1. It is an autonomous organization under the in this context ?
Ministry of Environment and Forests. (a) The oil extracted from seeds is used in the
2. It strives to conserve nature through action based manufacture of biodegradable plastics
research, education and public awareness. (b) The gun made from its seeds is used in the
3. It organizes and conducts nature trails and extraction of shale gas
camps for the general public. (c) The leaf extract of this plant has the properties
Which of the statements given above is/are of anti-histamines
correct? (d) It is a source of high quality biodiesel

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
52|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

100. With reference to a grouping of countries known Which of the statements given above is/are
as BRICS, consider the following statements : correct?
1. The First Summit of BRICS was held in Rio (a) 1 only
De Janeiro in 2009. (b) 2 only
2. South Africa was the last to join the BRICS (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
grouping.

ANSWERS
1. (c) 2. (c) 3. (c) 4. (b) 5. (b) 6. (a) 7. (a) 8. (c) 9. (b) 10. (c)
11. (a) 12. (b) 13. (c) 14. (b) 15. (a) 16. (c) 17. (b) 18. (c) 19. (c) 20. (c)
21. (a) 22. (b) 23. (d) 24. (d) 25. (a) 26. (a) 27. (c) 28. (b) 29. (a) 30. (d)
31. (b) 32. (a) 33. (a) 34. (a) 35. (d) 36. (b) 37. (d) 38. (c) 39. (b) 40. (a)
41. (b) 42. (c) 43. (c) 44. (c) 45. (b) 46. (d) 47. (a) 48. (c) 49. (c) 50. (b)
51. (b) 52. (d) 53. (c) 54. (a) 55. (c) 56. (b) 57. (b) 58. (b) 59. (d) 60. (d)
61. (b) 62. (c) 63. (c) 64. (b) 65. (a) 66. (a) 67. (b) 68. (b) 69. (d) 70. (b)
71. (b) 72. (c) 73. (c) 74. (d) 75. (b) 76. (c) 77. (b) 78. (c) 79. (d) 80. (a)
81. (b) 82. (d) 83. (b) 84. (d) 85. (a) 86. (d) 87. (b) 88. (c) 89. (c) 90. (a)
91. (a) 92. (c) 93. (c) 94. (c) 95. (c) 96. (c) 97. (d) 98. (a) 99. (b) 100. (b)

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
THE GIST DETAILS:
Medium: English
Price: Rs. 840 Rs. 499 Only (Offer for Limited Time)
No. of Issues: 12 (1 Year)
File Type: PDF File Only (via Email)

TOPICS OF THE GIST Magazine


• Gist of The Hindu Newspaper

• Gist of Yojana Magazine (Govt of India)

• Gist of Kurukshetra (Govt of India)

• Gist of Press Information Bureau (Govt of India)

• Gist of Science Reporter Magazine

For Full Details Visit:


http://iasexamportal.com/the-gist/yearly-subscription-pdf-copy
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 53

General Studies
SOLVED PAPER–2013
Categorised

1. Ajanta Caves
ANCIENT HISTORY 2. Lepakshi Temple
3. Sanchi Stupa
Which of the above places is/are also known
1. In the context of cultural history of India, a pose for mural paintings?
in dance and dramatics called ‘Tribhanga’ has (a) 1 only (b) 1 and 2 only
been a favourite of Indian artists from ancient (c) 1, 2 and 3 (d) None
times till today. Which one of the following 4. With reference to the history of philosophical
statements best describes this pose? thought in India, consider the following
(a) One leg is bent and the body is slightly b u t statements regarding Sankhya school :
oppositely curved at waist and neck 1. Sankhya does not accept the theory of rebirth
(b) Facial expressions, hand gestures and make-up or transmigration of soul.
are combined to symbolize certain epic or 2. Sankhya holds that it is the self- knowledge that
historic characters leads to liberation and not any exterior influence
(c) Movements of body, face and hands are used or agent.
to express oneself or to tell a story Which of the statements given above is/are
(d) A little smile, slightly curved waist and certain correct?
hand gestures are emphasized to express the (a) 1 only () 2 only
feelings of love or eroticism. (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
2. Consider the following Bhakti Saints : 5. Some Buddhist rock-cut caves are called
1. Dadu Dayal2. Guru Nanak Chaityas, while the others are called Viharas.
3. Tyagaraja What is the difference between the two?
Who among the above was/were preaching (a) Vihara is a place of worship, while Chaitya is
when the Lodi dynasty fell and Babur took the dwelling place of the monks
over? (b) Chaitya is a place of worship, while Vihara is
(a) 1 and 3 (b) 2 only the dwelling place of the monks
(c) 2 and 3 (d) 1 and 2 (c) Chaitya is the stupa at the far end of the cave,
3. Consider the following historical places : while vihara is the hall axial to it

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
54|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

(d) There is no material difference between the two this context, which of the following Statements
6. Which one of the following describes best the is/are correct?
concept of Nirvana in Buddhism? 1. The roads and river-routes were completely
(a) The extinction of the flame of desire immune from robbery.
(b) The complete annihilation of self 2. As regards punishment for offences, ordeals by
(c) A state of bliss and rest fire, water and poison were the instruments for
(d) A mental stage beyond all comprehension determining the innocence or guilt of a person.
7. Which of the following characterizes / 3. The tradesmen had to pay duties at ferries and
characterize the people of Indus Civilization? barrier stations.
1. They possessed great palaces and temples. Select the correct answer using the codes given
2. They worshipped both male and female deities. below.
3. They employed horse-drawn chariots in (a) 1 only (b) 2 and 3 only
warfare. (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Select the correct statement / statements using
the codes given below.
(a) 1 and 2 only
MEDIEVAL HISTORY
(b) 2 only
(c) 1, 2 and 3 11. Annie Besant was
(d) None of the statements given above is correct 1. Responsible for starting the Home Rule
8. Which of the following statements is/are Movement
applicable to Jain doctrine? 2. The founder of the Theosophical Society
1. The surest way of annihilating Karma is to 3. Once the President of the Indian National
practice penance. Congress
2. Every object, even the smallest particle has a Select the correct statement / statements using
soul. the codes given below.
3. Karma is the bane of the soul and must be (a) 1 only (b) 2 and 3 only
ended. (c) 1 and 3 only
Select the correct answer using the codes given (d) 1, 2 and 3
below. 12. The Ilbert Bill controversy was related to the
(a) 1 only (b) 2 and 3 only (a) imposition of certain restrictions to carry arms
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3 by the Indians
9. With reference to the history of Indian rock-cut (b) imposition of restrictions on newspapers and
architecture, consider the following statements: magazines published in Indian languages
1. The caves at Badami are the oldest surviving (c) removal of disqualifications imposed on the
rock-cut caves in India. Indian magistrates with regard to the trial of
2. The Barabar rock-cut caves were originally the Europeans
made for Ajivikas by Emperor Chandragupta (d) removal of a duty on imported cotton cloth.
Maurya. 13. The people of India agitated against the arrival
3. At Ellora, caves were made for different faiths. of Simon Commission because
Which of the statements given above is/ are correct? (a) Indians never wanted the review of the working
(a) 1 only (b) 2 and 3 only of the Act of 1919
(c) 3 only (d) 1, 2 and 3 (b) Simon Commission recommended the abolition
10. The Chinese traveler Yuan Chwang (Hiuen of Dyarchy (Diarchy) in the Provinces
Tsang) who visited India recorded the general (c) there was no Indian member in the Simon
conditions and culture of India at that time. In Commission

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 55

(d) the Simon Commission suggested the partition


of the country
INDIAN GEOGRAPHY
14. Quit India Movement was launched in response
to 18. Consider the following pairs :
(a) Cabinet Mission Plan Tribe State
(b) Cripps Proposals 1. Limboo (Limbu) : Sikkim
(c) Simon Commission Report 2. Karbi : Himachal Pradesh
(d) Wavell Plan 3. Dongaria Kondh : Odisha
4. Bonda : Tamil Nadu
MODERN HISTORY Which of the above pairs are correctly
matched?
(a) 1 and 3 only
15. With reference to Indian History, the Members
(b) 2 and 4 only
of the Constituent Assembly from the Provinces
(c) 1, 3 and 4 only
were
(d) 1, 2, 3 and 4
(a) Directly elected by the people of those
19. Consider the following pairs :
Provinces National Park River flowing
(b) Nominated by the Indian National Congress and through the Park
the Muslim League 1. Corbett National Park Ganga
2. Kaziranga National Park Manas
(c) Elected by the Provincial Legislative
3. Silent Valley National Park Kaveri
Assemblies
Which of the above pairs is/are correctly
(d) Selected by the Government for their expertise
matched ?
in constitutional matters
16. Consider the following Statements: Attorney (a) 1 and 2 (b) 3 only
General of India can (c) 1 and 3 (d) None
1. take part in the proceedings of the Lok Sabha 20. The Narmada river flows to the west, while most
2. be a member of a committee of the Lok Sabha other large peninsular rivers flow to the east.
3. speak in the Lok Sabha Why?
4. vote in the Lok Sabha 1. It occupies a linear rift valley.
Which of the statements given above is / are 2. It flows between the Vindhyas and the Satpuras.
correct? 3. The land slopes to the west from Central India.
(a) only Select the correct answer using the codes given
(b) and 4 below.
(c) 1, 2 and 3 (a) only (b) and 3
(d) 1 and 3 only (c) 1 and 3 (d) None
17. The demand for the Tebhaga Peasant Movement 21. Which of the following is/are the characteristic/
in Bengal was for characteristics of Indian coal?
(a) the reduction of the share of the landlords from 1. High ash content
one-half of the crop to one-third 2. Low sulphur content
(b) the grant of ownership of land to peasants as 3. Low ash fusion temperature
they were the actual cultivators of the land Select the correct answer using the codes given
(c) the uprooting of Zamindari system and the end below
of serfdom (a) 1 and 2 only
(d) writing off all peasant debts (b) 2 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
56|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

22. Which of the following statements regarding (a) 1 only (b) 2 and 3 only
laterite soils of India are correct? (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
1. They are generally red in colour. 27. Which one of the following pairs is correctly
2. They are rich in nitrogen and potash. matched?
3. They are well-developed in Rajasthan and UP. Geographical Feature Region
4. Tapioca and cashew nuts grow well on these (a) Abyssinian Plateau : Arabia
soils. (b) Atlas, Mountains : North-Western
Select the correct answer using the codes given Africa
below (c) Guiana Highlands : South-Western
(a) 1, 2 and 3 (b) 2, 3 and 4 Africa
(c) 1 and 4 (d) 2 and 3 only (d) Okavango Basin : Patagonia
23. Consider the following statements: 28. Variations in the length of daytime and nighttime
1. Natural gas occurs in the Gondwana beds from season to season are due to
2. Mica occurs in abundance in Kodarma (a) The earth’s rotation on its axis
3. Charwars are famous for petroleum (b) The earth’s revolution round the sun in an
Which of the statements given above is/are elliptical manner
(c) Latitudinal position of the place
correct?
(d) Revolution of the earth on a tilted axis
(a) 1 and 2 (b) 2 only 29. On the planet earth, most of the freshwater exists
(c) 2 and 3 (d) None as ice caps and glaciers. Out of the remaining
24. Consider the following crops : freshwater, the largest proportion
1. Cotton 2. Groundnut (a) is found in atmosphere as moisture and clouds
3. Rice 4. wheat (b) is found in freshwater lakes and rivers
Which of these are Kharif crops? (c) exists as groundwater
(a) 1 and 4 (b) 2 and 3 only (d) exists as soil moisture
(c) 1 2, and 3 (d) 2, 3 and 4 30. Consider the following :
25. “Climate is extreme, rainfall is scanty and the 1. Electromagnetic radiation
people used to be nomadic herders”. 2. Geothermal energy
The above statement best describes which of the 3. Gravitational force
following regions? 4. Plate movements
(a) African Savannah 5. Rotation of the earth
(b) Central Asian Steppe 6. Revolution of the earth
(c) North American Prairie Which of the above are responsible for bringing
(d) Siberian Tundra dynamic changes on the surface of the earth?
(a) 1, 2, 3 and 4 only
WORLD GEOGRAPHY (b) 1, 3, 5 and 6 only
(c) 2, 4, 5 and 6 only
(d) 1, 2, 3, 4, 5 and 6
26. Which of the following adds/add nitrogen to the
31. The most important fishing grounds of the world
soil ?
are found in the regions where
1. Execretion of urea by animals
(a) warm and cold atmospheric currents meet
2. Burning of coal by man
(b) rivers drain out large amounts of freshwater into
3. Death of vegetation
the sea
Select the correct answer using the codes given (c) warm and cold oceanic currents meet
below. (d) continental shelf is undulating

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
Gist of NCERT Books Study Kit For UPSC Exams

What you will get:

• 800+ Pages (5 Books)


• All Old and new NCERT Material for UPSC Exam
• From Class-6 to Class-12
• The Gist of NCERT History (Old & New)
• The Gist of NCERT Indian Polity (Old & New)
• The Gist of NCERT Geography (Old & New)
• The Gist of NCERT General Science (Old & New)
• The Gist of NCERT Indian Economy (Old & New)
• Practice MCQ included in every Booklet
• UPSC, IAS Planner (PDF Copy)
• UPSC PRE 10 Year Solved Papers (PDF Copy)
Price of the Kit:
• Rs. 3,000 Rs. 1,499/- (Limited time Offer)
• price is including courier charges all over India.

FOR Enquiries Call: +91 8800734161, 9958790414

For Full Details Visit:


http://iasexamportal.com/civilservices/study-kit/gist-of-ncert
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 57

32. Which of the following is/are unique (a) 1 only (b) 2 and 3 only
characteristic/ characteristics of equatorial (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
forests?
1. Presence of tall, closely set trees with crowns
forming a continuous canopy.
BIOLOGY
2. Coexistence of a large number of species.
3. Presence of numerous varieties of epiphytes. 35. Fruits stored in a cold chamber exhibit longer
Select the correct answer using the code given storage life because
below (a) Exposure to sunlight is prevented
(a) 1 only (b) Concentration of carbon dioxide in the
(b) 2 and 3 only environment is increased
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3 (c) Rate of respiration is decreased
33. The annual range of temperature in the interior (d) There is an increase in humidity
of the continents is high as compared to coastal 36. Which of the following statements is/are correct
areas. What is/are the reason/reasons? 1. Viruses lack enzymes necessary for the
1. Thermal difference between land and water. generation of energy
2. Variation in altitude between continents and 2. Viruses can be cultured in any synthetic
oceans. medium
3. Presence of strong winds in the interior. 3. Viruses are transmitted from one organism to
4. Heavy rains in the interior as compared to another by biological vectors only.
coasts. Select the correct answer using the code
Select the correct answer using the codes given given below codes
below: (a) 1only (b) 2 and 3 only
(a) 1 only (b) 1 and 2 only (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4 37. Mycorrhizal biotechnology has been used in
rehabilitating degraded sites because
SCIENCE & mycorrhiza enables the plants to
1. Resist drought and increase absorptive area
TECHNOLOGY 2. Tolerate extremes of pH
3. Resist disease infestation
Select the correct answer using the code
34. The efforts to detect the existence of Higgs boson given below
particle have become frequent news in the recent (a) 1 only (b) 2 and 3 only
past. What is/are the importance/importances of (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
discovering this particle? 38. Which of the following diseases can be
1. It will enable us to understand as to why transmitted from one person to another through
elementary particles have mass. tattooing?
2. It will enable us in the near future to develop 1. Chikungunya
the technology of transferring matter from one 2. Hepatitis B
point to another without traversing the physical 3. HIV - AIDS
space between them. Select the correct answer using the codes
3. It will enable us to create better fuels for nuclear given below.
fission.
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
Select the correct answer using the code given
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
below

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
58|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

39. Consider the following minerals: 3. Internal reflection


1. Calcium 2. Iron Select the correct answer using the codes given
3. Sodium below
Which of the minerals given above is / (a) 1 and 2 only
are required by human body for the contraction (b) 2 and 3 only
of muscles? (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
(a) 1 only (b) 2 and 3 only 44. The known forces of nature can be divided into
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3 four classes, viz., gravity, electromagnetism,
40. Recombinant DNA technology (Genetic weak nuclear force and strong nuclear force.
Engineering) allows genes to be transferred With reference to them, which one of the
1. across different species of plants following statements is not correct?
2. from animals to plants (a) Gravity is the strongest of the four
3. from microorganisms to higher organisms (b) Electromagnetism acts only on particles with
Select the correct answer using the codes an eclectic charge
given below. (c) Weak nuclear force causes radioactivity
(a) 1 only (b) 2 and 3 only (d) Strong nuclear force holds protons and neutrons
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3 inside the nucleus of an atom

PHYSICS CHEMISTRY

41. Ball bearings are used in bicycles, cars, etc., 45. Photochemical smog is a resultant of the reaction
because among
(a) the actual area of contact between the wheel (a) NO 2 , O 3 and peroxyacetyl nitrate in the
and axle is increased presence of sunlinght
(b) the effective area of contact between the wheel (b) CO, O2 and peroxyacetyl nitrate in the presence
and axle is increased of sunlight
(c) the effective area of contact between the wheel (c) CO, CO2 and NO2 at low temperature
and axle is reduced (d) high concentration of NO2 O3 and CO in the
(d) None of the above statements is correct. evening
42. Consider the following phenomena: 46. Which of the following can be found as
1. Size of the sun at dusk pollutants in the drinking water in some parts
2. Colour of the sun at dawn of India?
3. Moon being visible at dawn 1. Arsenic
4. Twinkle of stars in the sky 2. Sorbitol
5. Polestar being visible in the sky 3. Fluoride
4. Formaldehyde
Which of the above are optical illusions?
5. Uranium
(a) 1, 2 and 3 (b) 3, 4 and 5 Select the correct answer using the codes given
(c) 1, 2 and 4 (d) 2, 3 and 5 below.
43. Rainbow is produced when sunlight falls on
drops of rain. Which of the following physical (a) 1 and 3 only
phenomena are responsible for this? (b) 2, 4 and 5 only
1. Dispersion (c) 1,3 and 5 only
2. Refraction (d) 1, 2, 3, 4 and 5

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 59

ECONOMY 52. The national income of a country for a given


period is equal to the
(a) Total value of goods and services produced by
47. A rise in general level of prices may be caused the nationals.
by (b) Sum of total consumption and investment
1. an increase in the money supply expenditure.
2. a decrease in the aggregate level of output (c) Sum of personal income of all individuals.
3. an increase in the effective demand (d) Money value of final goods and services
produced.
Select the correct answer using the codes given
53. Which of the following grants/grant direct credit
below.
assistance to rural households?
(a) 1only 1. Regional Rural Banks
(b) 1and 2 only 2. National Bank for Agriculture and Rural
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3 Development.
48. Which one of the following groups of items is 3. Land Development Banks.
included in India’s foreign – exchange reserves? Select the correct answer using the code given
(a) Foreign-currency assets, Special Drawing below
Rights (SDRs) and loans from foreign countries
(b) Foreign – currency assets, gold holdings of the (a) 1 and 2 only
RBI and SDRs (b) 2 only
(c) Foreign – currency assets, loans from the World (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Bank and SDRs 54. Which of the following constitute Capital
(d) Foreign – currency assets, gold holdings of the Account
RBI and loans from the World Bank 1. Foreign Loans
49. Which one of the following is likely to be the 2. Foreign Direct Investment
most inflationary in its effect? 3. Private Remittances
(a) Repayment of public debt 4. Portfolio Investment
(b) Borrowing from the public to finance a budget Select the correct answer using the codes given
deficit below
(c) Borrowing from banks to finance a budget (a) 1, 2 and 3
deficit (b) 1, 2 and 4
(d) Creating new money to finance a budget deficit (c) 2, 3 and 4
50. Supply of money remaining the same when there (d) 1, 3 and 4
is an increase in demand for money, there will 55. Consider the following statements:
be 1. Inflation benefits the debtors.
(a) a fall in the level of prices 2. Inflation benefits the bond-holders.
(b) an increase in the rate of interest Which of the statements given above is/are
(c) a decrease in the rate of interest correct ?
(d) an increase in the level of income and (a) 1 only (b) 2 only
employment (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
51. Economic growth in country X will necessarily 56. Disguised unemployment generally means
have to occur if (a) large number of people remain unemployed
(a) there is technical progress in the world economy (b) alternative employment is not available
(b) there is population growth in X (c) marginal productivity of labour is zero
(c) there is capital formation in X (d) productivity of workers is low
(d) the volume of trade grows in the world economy

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
60|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

57. Consider the following liquid assets : below.


1. Demand deposits with the banks (a) 1 and 4 only
2. Time deposits with the banks (b) 2, 3 and 4 only
3. Savings deposits with the banks (c) 1, 2 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4
4. Currency 62. An increase in the Bank Rate generally indicates
The correct sequence of these assets in that the
the decreasing order of liquidity is (a) Market rate of interest is likely to fall
(a) 1-4-3-2 (b) Central Bank is no longer making loans to
(b) 4-3-2-1 commercial banks
(c) 2-3-1-4 (c) Central Bank is following an easy money policy
(d) 4-1-3-2 (d) Central Bank is following a tight money policy
58. In the context of Indian economy, ‘Open Market 63. In India, deficit financing is used for raising
Operations’ refers to resources for
(a) borrowing by scheduled banks from the RBI (a) economic development
(b) lending by commercial banks to industry and (b) redemption of public debt
trade (c) adjusting the balance of payments
(c) purchase and sale of government securities by (d) reducing the foreign debt
the RBI 64. What will follow if a Money Bill is substantially
(d) None of the above amended by the Rajya Sabha?
59. Under the Scheduled Tribes and Other (a) The Lok Sabha may still proceed with Bill,
Traditional Forest Dwellers (Recognition of accepting or not accepting the
Forest Rights) Act, 2006, who shall be the recommendations of the Rajya Sabha
authority to initiate the process for determining (b) The Lok Sabha cannot consider the Bill further
the nature and extent of individual or community (c) The Lok Sabha may send the Bill to the Rajya
forest rights or both? Sabha for reconsideration
(a) State Forest Department (d) The President may call a joint sitting for passing
(b) District Collector / Deputy Commissioner the Bill
(c) Tahsildar / Block Development Officer / 65. Priority Sector Lending by banks in India
Mandal Revenue Officer constitutes the lending to
(d) Gram Sabha (a) agriculture
60. The balance of payments of a country is a (b) micro and small enterprises
systematic record of (c) weaker sections
(a) all import and export transactions of a country (d) All of the above
during a given period of time, normally a year 66. Which one among the following industries is the
(b) goods exported from a country during a year maximum consumer of water in India?
(c) economic transaction between the government (a) Engineering
of one country to another (b) Paper and pulp
(d) capital movements from one country to another (c) Textiles
61. The Reserve Bank of India regulates the (d) Thermal power
commercial banks in matters of 67. To obtain full benefits of demographic dividend,
1. liquidity of assets what should India do?
2. branch expansion (a) Promoting skill development
3. merger of banks (b) Introducing more social security schemes
4. winding-up of banks (c) Reducing infant mortality rate
Select the correct answer using the code given (d) Privatization of higher education

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 61

POLITY Which of the statements given above is/are


correct ?
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
68. Who among the following constitute the National (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Development Council? 72. Consider the following statements :
1. The Prime Minister 1. National Development Council is an organ of
2. The Chairman, Finance Commission the Planning Commission.
3. Ministers of the Union Cabinet 2. The Economic and Social Planning is kept in
4. Chief Ministers of the States the Concurrent List in the Constitution of India.
Select the correct answer using the code given 3. The Constitution of India prescribes that
below Panchayats should be assigned the task of
(a) 1, 2 and 3 only (b) 1, 3 and 4 only preparation of plans for economic development
(c) 2 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4 and social justice.
69. Consider the following statements : The Which of the statements given above is/are
Parliamentary Committee on Public Accounts correct ?
1. consists of not more than 25 Members of the (a) 1 only
Lok Sabha. (b) 2 and 3 only
2. scrutinizes appropriation and finance accounts (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
of the Government. 73. Consider the following statements :
3. examines the report of the Comptroller and 1. The Chairman and the Deputy Chairman of the
Auditor General of India. Rajya Sabha are not the members of that House.
Which of the statements given above is/are 2. While the nominated members of the two
correct? Houses of the Parliament have no voting right
(a) 1 only (b) 2 and 3 only in the presidential election, they have the right
(c) 3 only (d) 1, 2 and 3 to vote in the election of the Vice President.
70. In the context of India, which of the following Which of the statements given above is/are
principles is/are implied institutionally in the correct ?
parliamentary government? (a) 1 only (b) 2 only
1. Members of the Cabinet are Members of the (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Parliament. 74. With reference to National Legal Services
2. Ministers hold the office till they enjoy Authority, consider the following statements:
confidence in the Parliament. 1. Its objective is to provide free and competent
3. Cabinet is headed by the Head of the State. legal services to the weaker sections of the
Select the correct answer using the codes given society on the basis of equal opportunity.
below 2. It issues guidelines for the State Legal Services
(a) 1 and 2 only (b) 3 only Authorities to implement the legal programmes
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3 and schemes throughout the country
71. Consider the following statements : Which of the statements given above is/are
1. The Council of Ministers in the Centre shall be correct ?
collectively responsible to the Parliament. (a) 1 only (b) 2 only
2. The Union Ministers shall hold the office during (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
the pleasure of the President of India. 75. ‘Economic Justice’ as one of the objectives of the
3. The Prime Minister shall communicate to the Indian Constitution has been provided in
President about the proposals for legislation. (a) the Preamble and the Fundamental Rights

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
62|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

(b) The Preamble and the Directive Principles of Select the correct answer using the code
State Policy given below:
(c) The Fundamental Rights and the Directive (a) 1, and 2 only (b) 2 only
Principles of State Policy (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
(d) None of the above 80. The Parliament can make any law for whole or
76. According to the Constitution of India, which any part of India for implementing international
of the following are fundamental for the treaties
governance of the country? (a) with the consent of all the States
(a) Fundamental Rights (b) with the consent of the majority of States
(b) Fundamental Duties (c) with the consent of the States concerned
(c) Directive Principles of State Policy (d) without the consent of any State
(d) Fundamental Rights and Fundamental Duties 81. The Government enacted the Panchayat
77. Which one of the following statements is Extension to Scheduled Areas (PESA) Act in
correct? 1996. Which one of the following is not identified
(a) In India, the same person cannot be appointed as its objective?
as Governor for two or more States at the same (a) To provide self-governance
time (b) To recognize traditional rights
(b) The Judges of the High Court of the States in (c) To create autonomous regions in tribal areas
India are appointed by the Governor of the State (d) To free tribal people from exploitation
just as the Judges of the Supreme Court are
appointed by the President.
(c) No procedure has been laid down in the
ECOLOGY
Constitution of India for the removal of a
Governor from his/her post 82. Consider the following fauna of India:
(d) In the case of a Union Territory having a 1. Gharial
legislative setup, the Chief Minister is 2. Leatherback turtle
appointed by the Lt. Governor on the basis of 3. Swamp deer
majority support Which of the above is/are endangered?
78. Consider the following Statements:
(a) 1 and 2 only
1. An amendment to the Constitution of India can
(b) 3 only
be initiated by an introduction of a bill in the
(c) 1, 2 and 3 (d) None
Lok Sabha only
83. Many transplanted seedling do not grow because
2. If such an amendment seeks to make changes
(a) the new soil does not contain favourable
in the federal character of the Constitution, the
minerals
amendment also requires to be ratified by the
(b) most of the root hairs grip the new soil too hard
legislature of all the States of India
(c) most of the root hair are lost during
Which of the statements given above is/are
transplantation
correct?
(d) leaves get damaged during transplantation
(a) only (b) only 84. Which of the following leaf modification occurs/
(c) Both 2 and 2 (d) Neither 1 nor 2 occur in desert areas to inhibit water loss?
79. Which of the following bodies does not/do not 1. Hard and waxy leaves
find mention in the Constitution? 2. Tiny leaves or no leaves
1. National Development Council 3. Thorns instead of leaves
2. Planning Commission Select the correct answer using the codes given
3. Zonal Councils below:

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 63

(a) 1 and 2 only (b) 2 only 89. Acid rain is caused by the pollution of
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3 environment by
85. With reference to the food chains in ecosystems, (a) carbon dioxide and nitrogen
which of the following kinds of organism is/are (b) carbon monoxide and carbon dioxide
known as decomposer organism/organisms? (c) ozone and carbon dioxide
1. Virus 2. Fungi (d) nitrous oxide and sulphur dioxide
3. Bacteria 90. With reference to food chains in ecosystems,
Select the correct answer using the code given consider the following statements :
below 1. A food chain illustrates the order in which a
(a) 1 only chain of organisms feed upon each other.
(b) 2 and 3 only 2. Food chains are found within the populations
(c) 1 and 3 only of a species.
(d) 1, 2 and 3 3. A food chain illustrates the numbers of each
86. During a thunderstorm, the thunder in the skies organism which are eaten by others.
is produced by the Which of the statements given above is/are
1. meeting of cumulonimbus clouds in the sky. correct ?
2. lightning that separates the nimbus clouds. (a) 1 only (doubt)
3. violent upward movement of air and water (b) 1 and 2 only
particles. (c) 1, 2 and 3
Select the correct answer using the code given (d) None (Doubt)
below. 91. Consider the following organisms :
(a) 1 only (b) 2 and 3 only 1. Agaricus 2. Nostoc
(c) 1 and 3 (d) None 3. Spirogyra
87. Improper handling and storage of cereal grains Which of the above is/are used as biofertilizer/
and oilseeds result in the production of toxins biofertilizers ?
known as aflatoxins which are not generally (a) 1 and 2
destroyed by normal cooking process. Aflatoxins (b) 2 only
are produced by (c) 2 and 3 (d) 3 only
(a) bacteria (b) protozoa 92. In which of the following States is lion-tailed
(c) moulds (d) viruses macaque found in its natural habitat ?
(d) None of the above produces the thunder 1. Tamil Nadu 2. Kerala
88. Due to improper / indiscriminate disposal of old 3. Karnataka 4. Andhra Pradesh
and used computers or their parts, which of the Select the correct answer using the codes given
following are released into the environment as below: codes
e-waste ? (a) 1, 2 and 3 only
1. Beryllium 2. Cadmium (b) 2 only
3. Chromium 4. Heptachlor (c) 1, 3 and 4 only
5. Mercury 6. Lead (d) 1, 2, 3 and 4
7. Plutonimum 93. Which one of the following terms describes not
Select the correct answer using the codes given only the physical space occupied by an organism,
below. but also its functional role in the community of
(a) 1, 3, 4, 6 and 7 only organisms?
(b) 1, 2, 3, 5 and 6 only (a) Ecotone (b) Ecological niche
(c) 2, 4, 5 and 7 only (c) Habitat (d) Home range
(d) 1, 2, 3, 4, 5, 6 and 7
WWW.IASEXAMPORTAL.COM
64|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

94. Consider the following: 97. Consider the following pairs :


1. Star tortoise 1. Nokrek Bio- sphere Reserve : Garo Hills
2. Monitor lizard 2. Logtak (Loktak) Lake : Barail Range
3. Pygmy hog 3. Namdapha National Park : Dafla Hills
4. Spider monkey Which of the above pairs is/are correctly
Which of the above are naturally found in India? matched?
(a) 1, 2 and 3 only (b) 2 and 3 only (a) 1 only
(c) 1 and 4 only (d) 1, 2 3 and 4 (b) 2 and 3 only
95. Consider the following Animals (c) 1, 2 and 3 (d) None
1. Sea cow 2. Sea horse 98. In the grasslands, trees do not replace the grasses
3. Sea lion as a part of an ecological succession because of
Which of the above is / are mammal/mammals? (a) Insects and fungi
(a) 1 only (b) 1 and 3 only (b) Limited sunlight and paucity of nutrients
(c) 2 and 3 only (d) 1,2 and 3 (c) Water limits and fire
96. With Reference to the usefulness of the by- (d) None of the above
products of sugar industry, which of the 99. Which of the following is the correct sequence
following statements is/are correct? of ecosystems in the order of decreasing
1. Begasse can be used as biomass fuel for the productivity?
generation of energy (a) Oceans, lakes, grasslands, mangroves
2. Molasses can be used as one of the feedstocks (b) Mangroves, oceans, grasslands, lakes
for the production of synthetic chemical (c) Mangroves, grasslands, lakes, oceans
fertilizers. (d) Oceans, mangroves, lakes, grasslands.
3. Molasses can be used for the production of 100. Contour bunding is a method of soil conservation
ethanol. used in
Select the correct answer using the codes given (a) Desert margins, liable to strong wind action
below (b) Low flat plains, close to stream course, liable
to flooding
(a) 1 only (b) 2 and 3 only (c) Scrublands, liable to spread of weed growth
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3 (d) None of the above

ANSWERS
1. (a) 2. (b) 3. (c) 4. (c) 5. (b) 6. (a) 7. (b) 8. (d) 9. (d) 10. (a)
11. (c) 12. (c) 13. (c) 14. (b) 15. (c) 16. (c) 17. (a) 18. (a) 19. (d) 20. (a)
21. (c) 22. (c) 23. (c) 24. (c) 25. (a) 26. (a) 27. (b) 28. (d) 29. (b) 30. (c)
31. (c) 32. (d) 33. (a) 34. (a) 35. (c) 36. (a) 37. (c) 38. (b) 39. (c) 40. (a)
41. (d) 42. (a) 43. (d) 44. (a) 45. (a) 46. (a) 47. (d) 48. (b) 49. (d) 50. (b)
51. (c) 52. (d) 53. (c) 54. (b) 55. (a) 56. (c) 57. (d) 58. (c) 59. (d) 60. (a)
61. (d) 62. (d) 63. (a) 64. (a) 65. (d) 66. (b) 67. (a) 68. (b) 69. (b) 70. (a)
71. (b) 72. (d) 73. (b) 74. (c) 75. (b) 76. (c) 77. (c) 78. (d) 79. (d) 80. (d)
81. (c) 82. (c) 83. (c) 84. (d) 85. (b) 86. (d) 87. (c) 88. (b) 89. (d) 90. (a)
91. (a) 92. (a) 93. (d) 94. (a) 95. (a) 96. (c) 97. (a) 98. (c) 99. (d) 100. (d)

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 65

General Studies
SOLVED PAPER–2012
Categorised

ANCIENT HISTORY 1. Every guild was registered with the central


authority of the State and the king was the chief
administrative authority on them.
1. Lord Buddha’s image is sometimes shown with 2. The wages, rules of work, standards and prices
the hand gesture called ‘Bhumisparsha Mudra’. were fixed by the guild.
It symbolizes 3. The guild had judicial powers over its own
(a) Buddha’s calling of the Earth to watch over members.
Mara and to prevent Mara from disturbing his Select the correct answer using the codes given
meditation below:
(b) Buddha’s calling of the Earth to witness his (a) 1 and 2 only (b) 3 only
purity and chastity despite the temptations of (c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Mara 4. With reference to the scientific progress of
(c) Buddha’s reminder to his followers that they ancient India, which of the statements given
all arise from the Earth and finally dissolve into below are correct?
the Earth, and thus this life is transitory 1. Different kinds of specialized surgical
(d) Both the statements (a) and (b) are correct in instruments were in common use by 1st century
this context AD.
2. The religion of early Vedic Aryans was primarily 2. Transplant of internal organs in the human body
of had begun by the beginning of 3rd century AD.
(a) Bhakti 3. The concept of sine of an angle was known in
(b) image worship and Yajnas 5th century AD.
(c) worship of nature and Yajnas 4. The concept of cyclic quadrilaterals was known
(d) worship of nature and Bhakti in 7th century AD.
3. With reference to the guilds (Shreni) of ancient Select the correct answer using the codes given
India that played a very important role in the below :
country’s economy, which of the following (a) 1 and 2 only (b) 3 and 4 only
statements is /are correct? (c) 1, 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
66|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

5. With reference to the history. of ancient India, 8. The Rowlatt Act aimed at
which of the following was/were common to both (a) compulsory economic support to war efforts
Buddhism and Jainism? (b) imprisonment without trial and summary
1. Avoidance of extremities of penance and procedures for trial
enjoyment (c) suppression of the Khilafat Movement
2. Indifference to the authority of the Vedas (d) imposition of restrictions on freedom of the
3. Denial of efficacy of rituals press
Select the correct answer using the codes given 9. The Lahore Session of the Indian National
below : Congress (1929) is very important in history,
(a) 1 only because
(b) 2 and 3 only 1. the Congress passed a resolution demanding
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3 complete independence
2. the rift between the extremists and moderates
MEDIEVAL HISTORY was resolved in that Session
3. a resolution was passed rejecting the two-nation
theory in that Session
6. With reference to the religious history of Which of the statements given above is/are
medieval India, the Sufi mystics were known to correct?
pursue which of the following practices? (a) 1 only (b) 2 and 3
1. Meditation and control of breath (c) 1 and 3 (d) None of the above
2. Severe ascetic exercises in a lonely place 10. Which of the following statements is/are correct
3. Recitation of holy songs to arouse a state of regarding Brahmo Samaj?
ecstasy in their audience 1. It opposed idolatry.
Select the correct answer using the codes given 2. It denied the need for a priestly class for
below : interpreting the religious texts.
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only 3. It popularized the doctrine that the Vedas are
(c) 3 only (d) 1, 2 and 3 infallible.
Select the correct answer using the codes given
MODERN HISTORY below :
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 3 only (d) 1, 2 and 3
7. Consider the following statements :
11. Consider the following :
The most effective contribution made by
1. Assessment of land revenue on the basis of
Dadabhai Naoroji to the cause of Indian National
nature of the soil and the quality of crops
Movement was that he
2. Use of mobile cannons in warfare
1. exposed the economic exploitation of India by
3. Cultivation of tobacco and red chillies
the British
Which of the above was/were introduced into
2. interpreted the ancient Indian texts and restored
India by the English?
the self-confidence of Indians
(a) 1 only (b) 1 and 2
3. stressed the need for eradication of all the social
(c) 2 and 3 (d) None
evils before anything else
12. The distribution of powers between the Centre
Which of the statements given above is/are
and the States in the Indian Constitution is based
correct?
on the scheme provided in the
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(a) Morley-Minto Reforms, 1909
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 67

(b) Montagu-Chelmsford Act, 1919 2. All India Scheduled Castes Federation


(c) Government of India Act, 1935 3. The Independent Labour Party
(d) Indian Independence Act, 1947 Select the correct answer using the codes given
13. The Congress ministries resigned in the seven below :
provinces in 1939, because (a) 1 and 2 only
(a) the Congress could not form ministries in the (b) 2 and 3 only
other four provinces (c) 1 and 3 only
(b) emergence of a left wing’ in the Congress made (d) 1, 2 and 3
the working of the ministries impossible 17. Which of the following special powers have been
(c) there were widespread communal disturbances conferred on the Rajya Sabha by the
in their provinces Constitution of India?
(d) None of the statements (a), (b) and (c) given (a) To change the existing territory of a State and
above is correct to change the name of a State
14. Which of the following is/are the principal (b) To pass a resolution empowering the Parliament
feature(s) of the Government of India Act, 1919? to make laws in the State List and to create one
1. Introduction of dyarchy in the executive or more All India Services
government of the provinces (c) To amend the election procedure of the
2. Introduction of separate communal electorates President and to determine the pension of the
for Muslims President after his/her retirement
3. Devolution of legislative authority by the centre (d) To determine the functions of the Election
to the provinces Commission and to determine the number of
Select the correct answer using the codes given Election Commissioners
below : 18. Mahatma Gandhi undertook fast unto death in
(a) 1 only (b) 2 and 3 only 1932, mainly because
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3 (a) Round Table Conference failed to satisfy Indian
15. During Indian freedom struggle, the National political aspirations
Social Conference was formed. What was the (b) Congress and Muslim League had differences
reason for its formation? of opinion
(a) Different social reform groups or organizations (c) Ramsay Macdonald announced the Communal
of Bengal region united to form a single body Award
to discuss the issues of larger interest and to (d) None of the statements (a), (b) and (c) given
prepare appropriate petitions/representations to above is correct in this context
the government. · ANSWER: (c)
(b) Indian National Congress did not want to 19. With reference to Ryotwari Settlement, consider
include social reforms in its deliberations and the following statements :
decided to form a separate body for such a 1. The rent was paid directly by the peasants to
purpose the Government.
(c) Behramji Malabari and M. G. Ranade decided 2. The Government gave Pattas to the Ryots.
to bring together all the social reform groups 3. The lands were surveyed and assessed before
of the country under one organization being taxed.
(d) None of the statements (a), (b) and (c) given Which of the statements given above is/are
above is correct in this context correct?
16. Which of the following parties were established (a) 1 only
by Dr. B. R. Ambedkar? (b) 1 and 2 only
1. The Peasants and Workers Party of India (c) 1, 2 and 3 (d) None

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
What you will get:
• 100% G.S. Syllabus Covered
• 1750+ Pages
• Total Booklets: 8
• Special Focus on Economy
• Every section is covered with Multiple Choice Question (MCQs)
• Flow chart, diagram and figures are exhaustively compiled,
for better understanding of the Contents.
• Gist of NCERT of different section of the syllabus is covered separately.
• Online Coaching Access (Pdf Copy) Free! worth 1,999/-
• Weekly Current Affairs (Pdf Copy) Free! worth 499/-
• Current Affairs for UPSC IAS (Pre.) Exam (Pdf Copy) FREE!
• Gist of The Hindu, Yojana, Kurukshetra, PIB (6 Months) - Pdf Copy
• IAS Planner Booklet - Print Copy
• UPSC Syllabus Booklet - Print Copy
• UPSC PRE 10 Year Solved Papers - Pdf Copy
• IAS PRE 5 MOCK Tests with OMR - Pdf Copy
• Economic Survey Gist (PDF Copy)
• India Yearbook Gist (PDF Copy)
• Mind maps for UPSC Pre Exams (PDF Copy)
• Guidance & Support from Our Experts

FOR ENQUIRIES CALL: +91 8800734161, 9958790414

For Full Details Visit:


http://iasexamportal.com/civilservices/study-kit/ias-pre/csat-paper-1
68|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

GEOGRAPHY 1. China, which is the largest producer of these


elements, has imposed some restrictions on their
export.
20. To meet its rapidly growing energy demand, 2. Other than China, Australia, Canada and Chile,
some opine that India should pursue research these elements are not found in any country.
and development on thorium as the future fuel 3. Rare earth metals are essential for the
of nuclear energy. In this context, what manufacture of various kinds of electronic items
advantage does thorium hold over uranium? and there is a growing demand for these
1. Thorium is far more abundant in nature than elements.
uranium. Which of the statements given above is/are
2. On the basis of per unit mass of mined mineral, correct?
thorium can generate more energy compared (a) 1 only (b) 2 and 3 only
to natural uranium. (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
3. Thorium produces less harmful waste compared 24. Consider the following statements :
to uranium. 1. The duration of the monsoon decreases from
Which of the statements given above is/are southern India to northern India.
correct? 2. The amount of annual rainfall in the northern
(a) 1 only plains of India decreases from east to west.
(b) 2 and 3 only Which of the statements given above is/are
(c) 1 and 3 only correct?
(d) 1, 2 and 3 (a) 1 only (b) 2 only
21. The increasing amount of carbon dioxide in the (c) Both 1 and 2
air is slowly raising the temperature of the (d) Neither 1 nor 2
atmosphere, because it absorbs 25. Which one of the following is the characteristic
(a) the water vapour of the air and retains its heat climate of the Tropical Savannah Region?
(b) the ultraviolet part of the solar radiation (a) Rainfall throughout the year
(c) all the solar radiations (b) Rainfall in winter only
(d) the infrared part of the solar radiation (c) An extremely short dry season
22. Despite having large reserves of coal, why does (d) A definite dry and wet season
India import millions of tonnes of coal? 26. What is the difference between the antelopes
1. It is the policy of India to save its own coal Oryx and Chiru?
reserves for future, and import it from other (a) Oryx is adapted to live in hot and arid areas
countries for the present use. whereas Chiru is adapted to live in steppes and
2. Most of the power plants in India are coal-based semi-desert areas of cold high mountains
and they are not able to get sufficient supplies (b) Oryx is poached for its antlers whereas Chiru
of coal from within the country. is poached for its musk
3. Steel companies need large quantity of coking (c) Oryx exists in western India only whereas Chiru
coal which has to be imported. exists in north-east India only
Which of the statements given above is/are (d) None of the statements (a), (b) and (c) given
correct? above is correct
(a) 1 only (b) 2 and 3 only 27. Which of the following is the chief characteristic
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3 of ‘mixed farming’?
23. Recently, there has been a concern over the short (a) Cultivation of both cash crops and food crops
supply of a group of elements called ‘rare earth (b) Cultivation of two or more crops in the same
metals’. Why? field

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 69

(c) Rearing of animals and cultivation of crops 2. U-turn river courses


together 3. Parallel mountain ranges
(d) None of the above 4. Steep gradients causing land-sliding
28. A particular State in India has the following Which of the above can be said to be the
characteristics : evidences for Himalayas being young fold
1. It is located on the same latitude which passes mountains?
through northern Rajasthan. (a) 1 and 2 only
2. It has over 80% of its area under forest cover. (b) 1, 2 and 4 only
3. Over 12% of forest cover constitutes Protected (c) 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
Area Network in this State. 33. Normally, the temperature decreases with the
Which one among the following States has all increase in height from the Earth’s surface,
the above characteristics? because
(a) Arunachal Pradesh 1. the atmosphere can be heated upwards only
(b) Assam from the Earth’s surface
(c) Himachal Pradesh 2. there is more moisture in the upper atmosphere
(d) Uttarakhand 3. the air is less dense in the upper atmosphere
29. Consider the following crops of India : Select the correct answer using the codes given
1. Cowpea below :
2. Green gram (a) 1 only (b) 2 and 3 only
3. Pigeon pea (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Which of the above is/are used as pulse, fodder
and green manure?
(a) 1 and 2 only (b) 2 only
SCIENCE &
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3 TECHNOLOGY
30. Consider the following factors:
1. Rotation of the Earth
2. Air pressure and wind 34. Which one of the following sets of elements was
3. Density of ocean water primarily responsible for the origin of life on the
4. Revolution of the Earth Earth?
Which of the above factors influence the ocean (a) Hydrogen, Oxygen, Sodium
currents? (b) Carbon, Hydrogen, Nitrogen
(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 3 (c) Oxygen, Calcium, Phosphorus
(c) 1 and 4 (d) 2, 3 and 4 (d) Carbon, Hydrogen, Potassium
31. Consider the following crops of India : 35. Other than resistance to pests, what are the
1. Groundnut 2. Sesamum prospects for which genetically engineered
3. Pearl millet plants have been created?
Which of the above is/are predomi-nantly 1. To enable them to withstand drought
rainfed crop/crops? 2. To increase the nutritive value of the produce
(a) 1 and 2 only 3. To enable them to grow and do photosynthesis
(b) 2 and 3 only in spaceships and space stations
(c) 3 only 4. To increase their shelf life
(d) 1, 2 and 3 Select the correct answer using the codes given
32. When you travel in Himalayas, you will see the below :
following : (a) 1 and 2 only (b) 3 and 4 only
1. Deep gorges (c) 1, 2 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
70|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

36. Consider the following kinds of organisms : 40. What is the role of ultraviolet (UV) radiation in
1. Bat 2. Bee the water purification systems?
3. Bird 1. It inactivates /kills the harmful microorganisms
Which of the above is/are pollinating agent/ in water.
agents? 2. It removes all the undesirable odours from the
(a) 1 and 2 only (b) 2 only water.
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3 3. It quickens the sedimentation of solid particles,
37. Consider the following statements : removes turbidity and improves the clarity of
If there were no phenomenon of capillarity water.
1. it would be difficult to use a kerosene lamp Which of the statements given above is/are
2. one would not be able to use a straw to consume correct?
a soft drink (a) 1 only
3. the blotting paper would fail to function (b) 2 and 3 only
4. the big trees that we see around would not have (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
grown on the Earth 41. Graphene is frequently in news recently. What
Which of the statements given above are is its importance?
correct? 1. It is a two-dimensional material and has good
(a) 1, 2 and 3 only (b) 1, 3 and 4 only electrical conductivity.
(c) 2 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4 2. It is one of the thinnest but strongest materials
38. Consider the following kinds of organisms : tested so far.
1. Bacteria 3. It is entirely made of silicon and has high optical
2. Fungi transparency.
3. Flowering plants 4. It can be used as ‘conducting electrodes’
Some species of which of the above kinds of required for touch screens, LCDs and organic
organisms are employed as biopesticides? LEDs.
(a) 1 only (b) 2 and 3 only Which of the statements given above are
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3 correct?
39. Biomass gasification is considered to be one of (a) 1 and 2 only (b) 3 and 4 only
the sustainable solutions to the power crisis in (c) 1, 2 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
India. In this context, which of the following 42. Lead, ingested or inhaled, is a health hazard.
statements is/are correct? After the addition of lead to petrol has been
1. Coconut shells, groundnut shells and rice husk banned, what still are the sources of lead
can be used in biomass gasification. poisoning?
2. The combustible gases generated from biomass 1. Smelting units
gasification consist of hydrogen and carbon 2. Pens and pencils
dioxide only. 3. Paints
3. The combustible gases generated from biomass 4. Hair oils and cosmetics
gasification can be used for direct heat Select the correct answer using the codes given
generation but not in internal combustion below :
engines. (a) 1, 2 and 3 only (b) 1 and 3 only
Select the correct answer using the codes given (c) 2 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
below : 43. With reference to ‘stem cells’, frequently in the
(a) 1 only news, which of the following statements is/are
(b) 2 and 3 only correct?
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3 1. Stem cells can be derived from mammals only.

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 71

2. Stem cells can be used for screening new drugs. 47. Electrically charged particles from space
3. Stem cells can be used for medical therapies. travelling at speeds of several hundred km/sec
Select the correct answer using the codes given can severely harm living beings if they reach the
below : surface of the Earth. What prevents them from
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only reaching the surface of the Earth?
(c) 3 only (d) 1, 2 and 3 (a) The Earth’s magnetic field diverts them towards
ANSWER: (b) its poles
44. Consider the following statements : (b) Ozone layer around the Earth reflects them back
Chlorofluorocarbons, known as ozone- to outer space
depleting substances, are used (c) Moisture in the upper layers of atmosphere
1. in the production of plastic foams prevents them from reaching the surface of the
2. in the production of tubeless tyres Earth
3. in cleaning certain electronic components (d) None of the statements (a), (b) and (c) given
4. as pressurizing agents in aerosol cans above is correct
Which of the statements given above is/are
correct?
(a) 1, 2 and 3 only (b) 4 only
ECONOMY
(c) 1, 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
45. A team of scientists at Brookhaven National 48. Consider the following:
Laboratory including those from India created 1. Hotels and restaurants
the heaviest anti-matter (anti-helium nucleus). 2. Motor transport undertakings
What is/are the implication/ implications of the 3. Newspaper establishments
creation of anti-matter? 4. Private medical institutions
1. It will make mineral prospecting and oil The employees of which of the above can have
exploration easier and cheaper. the ‘Social Security’ coverage under
2. It will help probe the possibility of the existence Employees’ State Insurance Scheme?
of stars and galaxies made of anti-matter. (a) 1, 2 and 3 only (b) 4 only
3. It will help understand the evolution of the (c) 1, 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
universe. 49. The Reserve Bank of India (RBI) acts as a
Select the correct answer using the codes given bankers’ bank. This would imply which of the
below : following?
(a) 1 only (b) 2 and 3 only 1. Other banks retain their deposits with the RBI.
(c) 3 only (d) 1, 2 and 3 2. The RBI lends funds to the commercial banks
46. Which of the following is /are cited by the in times of need.
scientists as evidence/ evidences for the 3. The RBI advises the commercial banks on
continued expansion of universe? monetary matters.
1. Detection of microwaves in space Select the correct answer using the codes given
2. Observation of redshift phenomenon in space below :
3. Movement of asteroids in space (a) 2 and 3 only (b) 1 and 2 only
4. Occurrence of supernova explosions in space (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Select the correct answer using the codes given 50. Under which of the following circumstances may
below: ‘capital gains’ arise?
(a) 1 and 2 (b) 2 only 1. When there is an increase in the sales of a
(c) 1, 3 and 4 product
(d) None of the above can be cited as evidence 2. When there is a. natural increase in the value
of the property owned
WWW.IASEXAMPORTAL.COM
72|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

3. When you purchase a painting and there is a (a) 1, 2, 3 and 4 (b) 2 and 3 only
growth in its value due to increase in its (c) 3 and 4 only (d) 1 and 4 only
popularity 54. The basic aim of Lead Bank Scheme is that
Select the correct answer using the codes given (a) big banks should try to open offices in each
below : district
(a) 1 only (b) 2 and 3 only (b) there should be stiff competition among the
(c) 2 only (d) 1, 2 and 3 various nationalized banks
51. Which of the following measures would result (c) individual banks should adopt particular
in an increase in the money supply in the districts for intensive development
economy? (d) all the banks should make intensive efforts to
1. Purchase of government securities from the mobilize deposits
public by the Central Bank 55. Which of the following can be said to be
2. Deposit of currency in commercial banks by essentially the parts of Inclusive Governance?
the public 1. Permitting the Non-Banking Financial
3. Borrowing by the government from the Central Companies to do banking
Bank 2. Establishing effective District Planning
4. Sale of government securities to the public by Committees in all the districts
the Central Bank 3. Increasing the government spending on public
Select the correct answer using the codes given health
below: 4. Strengthening the Mid-day Meal Scheme
(a) 1 only (b) 2 and 4 only Select the correct answer using the codes given
(c) 1 and 3 (d) 2, 3 and 4 below :
52. Which of the following would include Foreign (a) 1 and 2 only
Direct Investment in India? (b) 3 and 4 only
1. Subsidiaries of companies in India (c) 2, 3 and 4 only
2. Majority foreign equity holding in Indian (d) 1, 2, 3 and 4
companies 56. The Multi-dimensional Poverty Index developed
3. Companies exclusively financed by foreign by Oxford Poverty and Human Development
companies Initiative with UNDP support covers which of
4. Portfolio investment the following?
Select the correct answer using the codes given 1. Deprivation of education, health, assets and
below: services at household level
(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 2 and 4 only 2. Purchasing power parity at national level
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3 only 3. Extent of budget deficit and GDP growth rate
53. Consider the following statements: T h e at national level
price of any currency in international market is Select the correct answer using the codes given
decided by the below :
1. World Bank (a) 1 only (b) 2 and 3 only
2. demand for goods/services provided by the (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
country concerned 57. Which of the following is /are among the
3. stability of the government of the concerned noticeable features of the recommendations of
country the Thirteenth Finance Commission?
4. economic potential of the country in question 1. A design for the Goods and Services Tax, and a
Which of the statements given above are compensation package linked to adherence to
correct? the proposed design

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 73

2. A design for the creation of lakhs of jobs in the


next ten years in consonance with India’s
POLITY
demographic dividend
3. Devolution of a specified share of central taxes 61. In India, other than ensuring that public funds
to local bodies as grants are used efficiently and for intended purpose,
Select the correct answer using the codes given what is the importance of the office of the
below : Comptroller and Auditor General (CAG)?
(a) 1 only (b) 2 and 3 only 1. CAG exercises exchequer control on behalf of
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3 the Parliament when the President of India
58. What is/are the recent policy initiative(s) of declares national emergency/financial
Government of India to promote the growth of emergency.
manufacturing sector? 2. CAG reports on the execution of projects or
1. Setting up of National Investment and programmes by the ministries are discussed by
Manufacturing Zones the Public Accounts Committee.
2. Providing the benefit of ‘single window 3. Information from CAG reports can be used by
clearance’ investigating agencies to press charges against
3. Establishing the Technology Acquisition and those who have violated the law while
Development Fund managing public finances.
Select the correct answer using the codes given 4. While dealing with the audit and accounting of
below : government companies, CAG has certain
(a) 1 only (b) 2 and 3 only judicial powers for prosecuting those who
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3 violate the law.
59. Consider the following specific stages of Which of the statements given above is/are
demographic transition associated with correct?
economic development : (a) 1, 3 and 4 only
1. Low birthrate with low death rate (b) 2 only
2. High birthrate with high death rate (c) 2 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4
3. High birthrate with low death rate 62. The Prime Minister of India, at the time of his/
Select the correct order of the above stages her appointment
using the codes given below : (a) need not necessarily be a member of one of the
(a) 1, 2, 3 (b) 2, 1, 3 Houses of the Parliament but must become a
(c) 2, 3, 1 (d) 3, 2, 1 member of one of the” Houses within six
60. In India, in the overall Index of Industrial months
Production, the Indices of Eight Core Industries (b) need not necessarily be a member of one of the
have a combined weight of 37-90%. Which of Houses of the Parliament but must become a
the following are among those Eight Core member of the Lok Sabha within six months
Industries? (c) must be a member of one of the Houses of the
1. Cement 2. Fertilizers Parliament
3. Natural gas 4. Refinery products (d) must be a member of the Lok Sabha
5. Textiles 63. With reference to the Delimitation Commission,
Select the correct answer using the codes given consider the following statements :
below : 1. The orders of the Delimitation Commission
(a) 1 and 5 only cannot be challenged in a Court of Law.
(b) 2, 3 and 4 only 2. When the orders of the Delimitation
(c) 1, 2, 3 and 4 only Commission are laid before the Lok Sabha or
(d) 1, 2, 3, 4 and 5

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
74|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

State Legislative Assembly, they cannot effect Which of the statements given above is/are
any modifications in the orders. correct?
Which of the statements given above is/are (a) 1, 2 and 3 only (b) 3 and 4 only
correct? (c) 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
(a) 1 only (b) 2 only 67. Which of the following is/are among the
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 Fundamental Duties of citizens laid down in the
64. According to the Constitution of India, it is the Indian Constitution?
duty of the President of India to cause to be laid 1. To preserve the rich heritage of our composite
before the Parliament which of the following? culture
1. The Recommendations of the Union Finance 2. To protect the weaker sections from social
Commission injustice
2. The Report of the Public Accounts Committee 3. To develop the scientific temper and spirit of
3. The Report of the Comptroller and Auditor inquiry
General 4. To strive towards excellence in all spheres of
4. The Report of the National Commission for individual and collective activity
Scheduled Castes Select the correct answer using the codes given
Select the correct answer using the codes given below :
below : (a) 1 and 2 only (b) 2 only
(a) 1 only (b) 2 and 4 only (c) 1, 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4 68. What is the provision to safeguard the autonomy
65. A deadlock between the Lok Sabha and the of the Supreme Court of India?
Rajya Sabha calls for a joint sitting of the 1. While appointing the Supreme Court Judges,
Parliament during the passage of the President of India has to consult the Chief
1. Ordinary Legislation Justice of India.
2. Money Bill 2. The Supreme Court Judges can be removed by
3. Constitution Amendment Bill the Chief Justice of India only.
Select the correct answer using the codes given 3. The salaries of the Judges are charged on the
below : Consolidated Fund of India to which the
(a) 1 only (b) 2 and 3 only legislature does not have to vote.
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3 4. All appointments of officers and staffs of the
66. How do District Rural Development Agencies Supreme Court of India are made by the
(DRDAs) help in the reduction of rural poverty Government only after consulting the Chief
in India? Justice of India.
1. DRDAs act as Panchayati Raj Institutions in Which of the statements given above is/are
certain specified backward regions of the correct?
country. (a) 1 and 3 only
2. DRDAs undertake area-specific scientific study (b) 3 and 4 only
of the causes of poverty and malnutrition and (c) 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
prepare detailed remedial measures. 69. In the areas covered under the Panchayat
3. DRDAs secure inter-sectoral and inter- (Extension to the Scheduled Areas) Act, 1996,
departmental coordination and cooperation for what is the role/power of Gram Sabha?
effective implementation of anti-poverty 1. Gram Sabha has the power to prevent alienation
programmes. of land in the Scheduled Areas.
4. DRDAs watch over and ensure effective 2. Gram Sabha has the ownership of minor forest
utilization of the funds intended for anti-poverty produce.
programmes.

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 75

3. Recommendation of Gram Sabha is required (a) 1, 2 and 4 only


for granting prospecting licence or mining lease (b) 2 and 3 only (c) 1, 3 and 4 only
for any mineral in the Scheduled Areas. (d) 1, 2, 3 and 4
Which of the statements given above is/are 73. Consider the following statements:
correct? 1. Union Territories are not represented in the
(a) 1 only Rajya Sabha.
(b) 1 and 2 only 2. It is within the purview of the Chief Election
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3 Commissioner to adjudicate the election
70. In the Parliament of India, the purpose of an disputes.
adjournment motion is 3. According to the Constitution of India, the
(a) to allow a discussion on a definite matter of Parliament consists of the Lok Sabha and the
urgent public importance Rajya Sabha only.
(b) to let opposition members collect information Which of the statements given above is/are
from the ministers correct?
(c) to allow a reduction of specific amount in (a) 1 only (b) 2 and 3
demand for grant (c) 1 and 3 (d) None
(d) to postpone the proceedings to check the 74. With reference to consumers’ rights/ privileges
inappropriate or violent behaviour on the part under the provisions of law in India, which of
of some members the following statements is/are correct?
71. The National Green Tribunal Act, 2010 was 1. Consumers are empowered to take samples for
enacted in consonance with which of the food testing.
following provisions of the Constitution of India? 2. When a consumer files a complaint in any
1. Right to healthy environment, construed as a consumer forum, no fee is required to be paid.
part of Right to life under Article 21 3. In case of death of a consumer, his/her legal
2. Provision of grants for raising the level of heir can file a complaint in the consumer forum
administration in the Scheduled Areas for the on his/her behalf.
welfare of Scheduled Tribes under Article Select the correct answer using the codes given
275(1) below:
3. Powers and functions of Gram Sabha as (a) 1 only
mentioned under Article 243(A) (b) 2 and 3 only
Select the correct answer using the codes given (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
below : 75. Regarding the office of the Lok Sabha Speaker,
(a) 1 only (b) 2 and 3 only consider the following statements:
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3 1. He/She holds the office during the pleasure of
72. Consider the following provisions under the the President.
Directive Principles of State Policy as enshrined 2. He/She need not be a member of the House at
in the Constitution of India : the time of his/her election but has to become a
1. Securing for citizens of India a uniform civil member of the House within six months from
code the date of his/her election.
2. Organizing village Panchayats 3. If he/she intends to resign, the letter of his/her
3. Promoting cottage industries in rural areas resignation has to be addressed to the Deputy
4. Securing for all the workers reasonable leisure Speaker.
and cultural opportunities Which of the statements given above is /are
Which of the above are the Gandhian Principles correct?
that are reflected in the Directive Principles of (a) 1 and 2 only (b) 3 only
State Policy? (c) 1, 2 and 3 (d) None

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
What you will get:

Structure of Materials and Privileges in subscribing ‘PUBLIC ADMINISTRATION STUDY KIT

(Printed Study Materials for Public Administration Mains Examination)’ :

• Public Administration (Paper I and Paper II) - Printed Reading Material covering whole syllabus
(No need of book reading is required thereafter) (2 Booklets- Hard Copy)

• Summary of Administrative Committees Recommendations (National)

• Gist of Selected Journals of IIPA (Indian Institute of Public Administration, New Delhi

• Categorized Unit and Sub-Unit Wise Question Papers of Public Administration (PDF Copy)

• Current Public Administration, A Monthly Magazine (PDF Copy)

• List of Useful Diagrams and Charts- A booklet on Mind Maps on important topics of Public Administration

• Strategy and Suggested Reading –

• Overview of Main Linkages

• Free membership of online course of Public Administration


• Practice Papers for Public Administration Mains both papers (PDF Copy)

• 2 Model Answers for Public Administration Mains papers (PDF Copy)

• Solution of Public Administration Mains (Paper I & II) 2015 & 2016 (PDF)

• Telephonic support from Course Co-ordinatorr.

For Any Query Related to Public Administration or This Programme


call Course Co-ordinator - +91 7827687693 (10 AM to 7 PM)

For Full Details Visit:


http://iasexamportal.com/study-kit/upsc-mains-public-administration
76|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

76. Which of the following are included in the


original jurisdiction of the Supreme Court?
ECOLOGY
1. A dispute between the Government of India and
one or more States 79. What are the reasons for the people’s resistance
2. A dispute regarding elections to either House to the introduction of Bt brinjal in India?
of the Parliament or that of Legislature of a State 1. Bt brinjal has been created by inserting a gene
3. A dispute between the Government of India and from a soil fungus into its genome.
a Union Territory 2. The seeds of Bt brinjal are terminator seeds and
4. A dispute between two or more States therefore, the farmers have to buy the seeds
Select the correct answer using the codes given before every season from the seed companies.
below : 3. There is an apprehension that the consumption
(a) 1 and 2 (b) 2 and 3 of Bt brinjal may have adverse impact on health.
(c) 1 and 4 (d) 3 and 4 4. There is some concern that the introduction of
77. Which of the following are the methods of Bt brinjal may have adverse effect on the
Parliamentary control over public finance in biodiversity.
India? Select the correct answer using the codes given
1. Placing Annual Financial Statement before the below :
Parliament (a) 1, 2 and 3 only
2. Withdrawal of moneys from Consolidated Fund (b) 2 and 3 only
of India only after passing the Appropriation (c) 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
Bill 80. Consider the following areas:
3. Provisions of supplementary grants and vote- 1. Bandipur 2. Bhitarkanika
on-account 3. Manas 4. Sunderbans
4. A periodic or at least a mid-year review of Which of the above are Tiger Reserves?
programme of the Government against (a) 1 and 2 only (b) 1, 3 and 4 only
macroeconomic forecasts and expenditure by (c) 2, 3 and 4 only (d) l, 2, 3 and 4
a Parliamentary Budget Office 81. In which one among the following categories of
5. Introducing Finance Bill in the Parliament protected areas in India are local people not
Select the correct answer using the codes given allowed to collect and use the biomass?
below : (a) Biosphere Reserves
(a) 1, 2, 3 and 5 only (b) National Parks
(b) 1, 2 and 4 only (c) Wetlands declared under Ramsar Convention
(c) 3, 4 and 5 only (d) Wildlife Sanctuaries
(d) 1, 2, 3, 4 and 5 82. Which one of the following groups of animals
78. Which of the following provisions of the belongs to the category of endangered species?
Constitution of India have a bearing on (a) Great Indian Bustard, Musk Deer, Red Panda
Education? and Asiatic Wild Ass
1. Directive Principles of State Policy (b) Kashmir Stag, Cheetal, Blue Bull and Great
2. Rural and Urban Local Bodies Indian Bustard
3. Fifth Schedule (c) Snow Leopard, Swamp Deer, Rhesus Monkey
4. Sixth Schedule and Saras (Crane)
5. Seventh Schedule (d) Lion-tailed Macaque, Blue Bull, Hanuman
Select the correct answer using the codes given Langur and Cheetal
below : 83. The Millennium Ecosystem Assessment
(a) 1 and 2 only (b) 3, 4 and 5 only describes the following major categories of
(c) 1, 2 and 5 only (d) 1, 2, 3, 4 and 5

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 77

ecosystem services-provisioning, supporting, 88. Vultures which used to be very common in


regulating, preserving and cultural. Which one Indian countryside some years ago are rarely
of the following is supporting service? seen nowadays. This is attributed to
(a) Production of food and water (a) the destruction of their nesting sites by new
(b) Control of climate and disease invasive species
(c) Nutrient cycling and crop pollination (b) a drug used by cattle owners for treating their
(d) Maintenance of diversity diseased cattle
84. Which of the following can be threats to the (c) scarcity of food available to them
biodiversity of a geographical area? (d) a widespread, persistent and fatal disease
1. Global warming among them
2. Fragmentation of habitat 89. How does National Biodiversity Authority
3. Invasion of alien species (NBA) help in protecting the Indian agriculture?
4. Promotion of vegetarianism 1. NBA checks the biopiracy and protects the
Select the correct answer using the codes given indigenous and traditional genetic resources.
below : 2. NBA directly monitors and supervises the
(a) 1, 2 and 3 only (b) 2 and 3 only scientific research on genetic modifi-cation of
(c) 1 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4 crop plants.
85. Consider the following : 3. Application for Intellectual Property Rights
1. Black-necked crane related to genetic/biological resources cannot
2. Cheetah be made without the approval of NBA.
3. Flying squirrel Which of the statements given above is /are
4. Snow leopard correct?
Which of the above are naturally found in India? (a) 1 -only (b) 2 and 3 only
(a) 1, 2 and 3 only (b) 1, 3 and 4 only (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
(c) 2 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4 90. If National Water Mission is properly and
86. Consider the following agricultural practices: completely implemented, how will it impact the
1. Contour bunding country?
2. Relay cropping 1. Part of the water needs of urban areas will be
3. Zero tillage met through recycling of wastewater.
In the context of global climate change, which 2. The water requirements of coastal cities with
of the above helps/help in carbon seques- inadequate alternative sources of water will be
tration/storage in the soil? met by adopting appropriate technologies that
(a) 1 and 2 only (b) 3 only allow for the use of ocean water.
(c) 1, 2 and 3 (d) None of them 3. All the rivers of Himalayan origin will be linked
87. What would happen if phytoplankton of an to the rivers of peninsular India,
ocean is completely destroyed for some reason? 4. The expenses incurred by farmers for digging
1. The ocean as a carbon sink would be adversely bore-wells and for installing motors and pump-
affected. sets to draw groundwater will be completely
2. The food chains in the ocean would be reimbursed by the Government.
adversely affected. Select the correct answer using the codes given
3. The density of ocean water would drastically below :
decrease. (a) 1 only (b) 1 and 2 only
Select the correct answer using the codes given (c) 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
below : 91. Government of India encourages the cultivation
(a) 1 and 2 only (b) 2 only of ‘sea buckthorn’. What is the importance of
(c) 3 only (d) 1, 2 and 3 this plant?

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
78|| GENERAL STUDY SOLVED PAPER

1. It helps in controlling soil erosion and in convenient way now to reach his village is to walk
preventing desertification. in the
2. It is a rich source of biodiesel. (a) direction facing the polestar
3. It has nutritional value and is well-adapted to (b) direction opposite to the polestar
live in cold areas of high altitudes. (c) direction keeping the polestar to his left
4. Its timber is of great commercial value. (d) direction keeping the polestar to his right
Which of the statements given above is /are
correct?
(a) 1 only (b) 2, 3 and 4 only
CULTURE
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4
92. With reference to the wetlands of India, consider 95. With reference to Dhrupad, one of the major
the following statements : traditions of India that has been kept alive for
1. The country’s total geographical area under the centuries, which of the following statements are
category of wetlands is recorded more in correct?
Gujarat as compared to other States. 1. Dhrupad originated and developed in the Rajput
2. In India, the total geographical area of coastal kingdoms during the Mughal period.
wetlands larger than that of wetlands. 2. Dhrupad is primarily a devotional and spiritual
Which of the statements given above is/are music.
correct? 3. Dhrupad Alap uses Sanskrit syllables from
(a) 1 only (b) 2 only Mantras.
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2 Select the correct answer using the codes given
93. The acidification of oceans is increasing. Why is below :
this phenomenon a cause of concern? (a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
1. The growth and survival of calcareous (c) 1, 2 and 3
phytoplankton will be adversely affected. (d) None of the above is correct
2. The growth and survival of coral reefs will be 96. How do you distinguish between Kuchipudi and
adversely affected. Bharatanatyam dances?
3. The survival of some animals that have 1. Dancers occasionally speaking dialogues is
phytoplanktonic larvae will be adversely found in Kuchipudi dance but not in
affected. Bharatanatyam.
4. The cloud seeding and formation of clouds will 2. Dancing on the brass plate by keeping the feet
be adversely affected. on its edges is a feature of Bharatanatyam but
Which of the statements given above is /are Kuchipudi dance does not have such a form of
correct? movements.
(a) 1, 2 and 3 only (b) 2 only Which of the statements given above is/are
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4 correct?
(a) 1 only (b) 2 only
MATH (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
97. The Nagara, the Dravida and the Vesara are the
(a) three main racial groups of the Indian
94. A person stood alone in a desert on a dark night subcontinent
and wanted to reach his village which was (b) three main linguistic divisions into which the
situated 5 km east of the point where he was languages of India can be classified
standing. He had no instruments to find the (c) three main styles of Indian temple architecture
direction but he located the polestar. The most (d) three main musical Gharanas prevalent in India

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
GENERAL STUDY SOLVED PAPER || 79

OTHERS 3. Providing information on nutrition and


immunization
4. Conducting the delivery of baby
98. The endeavour of ‘Janani Suraksha Yojana’ Select the correct answer using the codes given
Programme is below:
1. to promote institutional deliveries (a) 1, 2 and 3 Only(b) 2 and 4 Only
2. to provide monetary assistance to the mother (c) 1 and 3 Only (d) 1, 2, 3 and 4
to meet the cost of delivery 100. How does the National Rural Livelihood Mission
3. to provide for wage loss due to pregnancy and seek to improve livelihood options of rural poor?
confinement 1. By setting up a large number of new
Which of the statements given above is /are manufacturing industries and agribusiness
correct? centres in rural areas
(a) 1 and 2 only (b) 2 only 2. By strengthening ‘self-help groups’ and
(c) 3 only (d) 1, 2 and 3 providing skill development
99. With reference to National Rural Health 3. By supplying seeds, fertilizers, diesel pump-sets
Mission, which of the following are the jobs of and micro-irrigation equipment free of cost to
‘ASHA’, a trained community health worker? farmers
1. Accompanying women to the health facility for Select the correct answer using the codes given
antenatal care checkup below :
2. Using pregnancy test kits for early detection of (a) 1 and 2 only (b) 2 only
pregnancy (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

ANSWERS
1. (b) 2. (c) 3. (d) 4. (d) 5. (b) 6. (d) 7. (a) 8. (b) 9. (a) 10. (b)
11. (d) 12. (c) 13. (d) 14. (c) 15. (d) 16. (b) 17. (b) 18. (c) 19. (c) 20. (d)
21. (d) 22. (b) 23. (c) 24. (c) 25. (d) 26. (a) 27. (c) 28. (a) 29. (c) 30. (b)
31. (d) 32. (b) 33. (c) 34. (b) 35. (c) 36. (d) 37. (b) 38. (d) 39. (a) 40. (a)
41. (c) 42. (b) 43. (b) 44. (c) 45. (b) 46. (b) 47. (a) 48. (d) 49. (d) 50. (b)
51. (c) 52. (d) 53. (b) 54. (c) 55. (c) 56. (a) 57. (a) 58. (d) 59. (c) 60. (c)
61. (c) 62. (a) 63. (c) 64. (c) 65. (a) 66. (b) 67. (c) 68. (a) 69. (b) 70. (a)
71. (a) 72. (b) 73. (d) 74. (c) 75. (b) 76. (c) 77. (a) 78. (c) 79. (c) 80. (b)
81. (b) 82. (a) 83. (d) 84. (a) 85. (b) 86. (c) 87. (d) 88. (b) 89. (d) 90. (a)
91. (c) 92. (a) 93. (a) 94. (c) 95. (b) 96. (c) 97. (c) 98. (d) 99. (c) 100. (b)

WWW.IASEXAMPORTAL.COM
Order Online
http://iasexamportal.com/SK-201