Anda di halaman 1dari 4

SAP SD ,GTS, GST & LE BY

MANOJ TONY
+91 87634 27833

QUESTIONS on MATERIAL MASTER:-


1. What are the t-codes we have for Material Master?
Ans.MM01/MM02/MM03/MM04/MM06
2. How to extend material from one sales area to another sales area?
Ans. Not Possible
3. What is the t-code to extend material from one division to another division?
4. Ans. Not Possible
5. Can we extend material from one company code to another company code?
Ans. Not Possible
6. What is the t-code to delete material master?
7. Ans. MM06 (Delete flag on)
8. What is the t-code to track the changes of Material Master?
Ans. MM04
9. What is industry sector?
Ans. Specific nature of material like PHARMA/AUTOMOBILES
10. What are the different types of material types you know?
Ans. Raw Material-ROH
Semi-Finished-HALB
Finished-FERT
Trading-HAWA
Packing-VERP
Configurable-KMAT
Service-DIEN
11. What are the types of views do we have in Material Master?
Ans. Basic Data-1/Basic Data-2/Classification/Sales Org-1/Sales Org-2/Sales General Plant/Sales
Text/Purchasing/Purchasing Text/MRP 1/MRP 2/MRP 3/MRP 4/Plan Data Storage-1/Plant Data
Storage-2/Account-1/Accounting-2/Costing-1/Costing-2/Quality
12. What are the views in Material Master which SD consultant is accountable?
Ans. Sales Org-1/Sales Org-2/Sales General Plant/Sales Text
13. What is base unit of measure?
Ans. It is the Unit in which we manufacture & store the materials
14. What is material group and why we used material group?
Ans. Group of materials shares same attributes & it is used for reporting + pricing purpose
15. What is old material group?
Ans. Legacy item code
16. What is product allocation?
Ans. Reserve stock for customers, please give some live example
17. Clients wants to block the material for procurement across all the plants, where is the control?
Ans. Basic Data-1, X Plant Material Status
18. What is the purpose of general item category group?
Ans. To determine item category in inbound delivery
19. What is the difference between gross weight and net weight?
Ans. Gross weight= product weight + packing weight
Net Weight= product weight only
Gross weight always > net weight
20. What is the material class for Batch determination & variants?
Ans. For Batch 023 & for variant 300
21. What is the difference between base unit of measure & sales unit?
Ans. Stock report use base UOM & sales UOM used in product sale to customers
22. If base unit of measure & sales unit will different then how system will behaves?
Ans. Stock reports will show base unit & in sales order we could use both UOM (Base UOM & Sales
UOM)
23. Clients requirement is system should not allow to change unit of measure in sales document,
where is the control?
Ans. Sales Org-1 Sales Unit Not Var
24. I want to block a material for sale across all the distribution channels where is the control?
Ans. Sales Org-1 X Dis chain status
25. I want to block a material for sale for a particular distribution channels where is the control?
Ans. Sales Org-1 Dis Chain Specific Status
26. How plant get determined into sales document?
Ans. CMIR/Cust Master/Material Master/Sales Order (if we fill manually) during creation of sales
order
27. What is cash discount & where we maintain cash discount percentage , what are the pre-
requisite for cash discount?
Ans. Timely payment incentive (SKTO), Payment Terms
Material MasterSales Org-1Cash Discount should be active
28. While creating sales order if sales order quantity will be less than 100 quantity then system
should give warning message or error message, where is the control?
Ans. OVAH-Message No V4082
29. If delivery quantity is less than 80 quantity then system will give error message, where is the
control?
Ans. 0VLPItem Category (TAN)Check Minimum Qty=B (Situation Rejected with error message)
30. I have maintained minimum delivery quantity as 100 and creating with PGI with 80, perhaps
system is not giving any pop-up, what could be the reason?
Ans. 0VLPItem Category (TAN)Check Minimum Qty=” “ (No Dialog)
31. What is material statistic group?
Ans. To update material information in LIS
32. What is material pricing group?
Ans. Group of materials are sharing same pricing attributes
33. What is volume rebate group?
Ans. Group of materials are entitled for rebate

Your seriousness is my success… Page 1


SAP SD ,GTS, GST & LE BY
MANOJ TONY
+91 87634 27833

32. How revenue account get determined?


Ans- T Code-VKOA
Application (V)Condition Type (KOFI/KOFK)Chart of AccountsSales Org-Account Assignment
of CustomerAccount Assignment of CustomerAccount KeyGL Account
33. In which transaction revenue account get determined?
Ans. Invoicing (VF01)
34. What is general item category group and item category group ?
General Item Category Group=to determine delivery item category during inbound delivery
Item Category Group= to determine delivery item category during outbound delivery
35. Without condition records, pricing determine into sales document for particular material, what
could be the reason?
Ans. Pricing Reference Material
36. What are the pre-requisite for availability check?
Ans. Material MasterSales General Plant availability Check should not blank
37. What is the difference between daily requirement and individual requirement?
Ans. T Code- MD04
Daily Requirement= sum of all sales order qty for particular material
Individual Requirement= individual order qty line items visible for particular material
38. What are the pre-requisite for batch management?
Ans. Batch management should be active in
Material Master
Item Category (VOV7)
Delivery Item Category (0VLP)
39. How route get determined?
Ans. In Sales Order- Departure CountryDeparture ZoneDestination CountryDestination
ZoneTransportation GroupShipping Condition
In delivery= above + Weight group
40. In which document route get determined? (Order, Delivery or Invoice)
Ans. Order & delivery
41. What is the purpose of transportation group?
Ans. To determine route in sales order + delivery
42. What is the parameter to determine shipping point into sales document?
Ans. T Code- OVL2
Shipping Condition + Loading Group + Plant + Proposed Shipping Point
43. What is the t-code to determine shipping point?
Ans. T Code- OVL2
44. What is the purpose of sales text in material master?
Ans. To print specific message on DELIVERY note
45. Why we use purchasing group?
Ans. For STO & IPO process
46. Client requirement is system should block for procurement across all the plant, where is the
control?
Ans. Basic Data-1 X Plant Material Status
47. What are the pre-requisite for automatic PO?
Ans. Automatic Purchase Order Check box should be ticked in following
Material Master Purchasing Tab
Item Category (VOV7) Automatic Batch Determination
Vendor Master (XK03) Purchasing DataAutomatic Purchase Order

48. What is purchasing value key?


Ans. Please elaborate

49. What is the MRP type?


Ans. PD (Manufacturing) & ND (Trading)
50. What is safety stock & minimum safety stock?
Ans. to meet any emergency requirement, stock should not be less then minimum safety stock any
point of time
51. What is shelf life period and minimum shelf life period?
Ans. Total life of any product (Days/Week/Month/Year), manufacturing date to expiry date
Minimum amount of time where system will allow to do transactions
52. What is valuation class?
Ans. T Code-OMWB, to determine mapped GL during Inventory & FI transactions
53. What is standard valuation class for FERT, ROH and HAWA?
Ans. FERT-7920/ROH- 3000,3001,3002 and 3003 (Please elabroate)/HAWA-3100
54. What is pricing control?
Ans. this filed controls material price is standard cost or average moving price
55. From where system picks internal price with the help of VPRS condition type?
Ans. Accounting-1, Price Control V/S – Average Moving Price/Standard Cost

Your seriousness is my success… Page 2